Kliknte zde
Dobré ráno, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je pondělí 23. října 2017 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Gynekologická poradna

Máte nějaké gynekologické potíže? Potřebujete poradit v průběhu těhotenství? Nebo vás zajímá průběh porodu? Neváhejte a pište své dotazy zde.

Foto poradce MUDr. Danica Olšovská, vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Během studií absolvovala zahraniční studijní stáž v Německu. Pracuje jako sekundární lékařka na gynekologicko – porodnickém oddělení Nemocnice Slaný, kde působí na lůžkovém oddělení, porodním sále a v ambulanci. Na vaše dotazy vám bude odpovídat ve spolupráci s MUDr. Michaelou Bartošovou, specializovanou lékařkou gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný.




napište číslo tři tisíce tři sta třicet tři

Otázka:
martina, 04. 04. 2017, 08:08
Dobrý den. je mi 24 let a uz mam za sebou druhy zamkly potrat během 2 let .Otěhotnět se mi podařilo hned ale tehotenstvi vzdy skončilo v 1 trimestru první v 10t a druhy v 8t.Nevim co mam dělat nebo jak tomu obejit kde mam jit na nějake vysetreni atd..Dekuji

Otázka:
Radek, 30. 11. 2016, 12:42
Dobrý den, nenocházím zde rubriku "Ornitologie", tak se prosím zeptám zde. Jsem šedesátník, ale rozvedený a hodlám ale ještě souložit výrazně mladší kolegyně. Obluzování penězi je nedostatečné, a proto chci zvětšit své přirození a jeho tvrdost. A vůbec zvýšit svůj sexuální výkon. Jaké přípravky/dráždidla bych měl užívat ? Děkuji

Otázka:
Iveta Fialova, 24. 08. 2016, 19:42
Dobrý den paní Mudr: Olšovská mám takový dotaz na vás,, chci se zeptat už 5 let nemám menstruace byla jsem u paní doktorky na gynologii a řekla my že jsem v prechodu,,no mám rok se známe a přítel by chtěl mýt semnou miminko ale nevím zda můžu otěhotnět když jsem přechodu,,teď třetí den mě začala pálit žáha test jsem si ještě nedělá jinak děkuji fialova

Otázka:
Gabka, 09. 08. 2016, 08:25
Dobrý den, paní doktorko, pojedeme k moři a moje patnáctiletá dcera má obavy, že dostane menstruaci. Je možné nasadit HA (např. Bonadea) mezi cykly (nikoliv na začátku, tak jak je to správně), tak aby došlo k oddálení menstruace? Jako ochranu před otěhotněním samozřejmě zatím nepotřebuje. Jde nám jen o oddálení. Děkuji za odpověď

Otázka:
Katerina, 04. 08. 2016, 22:44
Dobrý den paní doktorko, je mi 35 let, mam tři deti (dvojčata císařský rez a mladší syn 4 roky prirozene). poslední tři roky me trápí časté krvácení mimo menstruaci. Beru HA, mam PCO, bez ni jsem menstruovala tak 5x za rok. Krvácení je i několikrát do měsíce - po pohlavním styku, tlaceni na stolici nebo i jen tak. Je to velice nepříjemné a stresující. S ošetřující gynekolozkou to řeším při každé návštěvě. Měnili jsme několikrát HA, beru 6 tablet ascorutinu denně, ale bez efektu. Podle nálezu mam léze na čípku, pochopila jsem ze poškozeny povrch. Nicméně jsem uklidnena vždy jen na čas a pak mi to zas vrtá hlavou a jsem z toho nervózní. Cytologie je vždy v pořádku - paní doktorka děla striktně 1x ročně, nepovažuje za nutné to více hlídat. Opravdu neexistuje nějaká možnost léčby? Nemůže byt problém ještě někde jinde? Opravdu se bojím, moje matka měla v 38 letech rakovinu, tak me to nenechává klidnou. Děkuji za odpověď. Katka

Otázka:
, 25. 06. 2016, 14:45
Dobrý den, 24.5 jsem.měla chraneni pohlavní styk a neejakuoval do mě.....3.6 jsem dostala menstruaci..je moznost ze jsem tehotna? Treba s preejakjlacni tekutuny?? Dekuju za odpoved :)

Otázka:
, 23. 06. 2016, 17:41
Dobrý den, 24.5 jsem.měla chraneni pohlavní styk a neejakuoval do mě.....3.6 jsem dostala menstruaci..je moznost ze jsem tehotna? Treba s preejakjlacni tekutuny?? Dekuju za odpoved :)

Otázka:
, 23. 06. 2016, 17:40
Dobrý den, 24.5 jsem.měla chraneni pohlavní styk a neejakuoval do mě.....3.6 jsem dostala menstruaci..je moznost ze jsem tehotna? Treba s preejakjlacni tekutuny?? Dekuju za odpoved :)

Otázka:
Petra, 20. 06. 2016, 22:55
Dobrý večer, měla jsem ovulaci, přítel se mi udělal na břicho a potom mi hluboko do pochvy strčil prst s ejakuátem. Antikoncepci neberu a nikdy jsem nebrala. Jaká je pravděpodobnost otěhotnění? Děkuji za odpověď.

Otázka:
Katka, 22. 01. 2016, 20:42
Dobrý den, mám problémy.. bolí mě podbřišek po MS, nevíte co by to mohlo znamenat?

Otázka:
Sara, 01. 12. 2015, 22:34
Dobry den ziju mino ceske republiky jsem tehotna 15 tydny a 5 dni nemohla jste mi rick kdy jsem otehotnela nimdy sem nemnela mesicky tak je to teske vipocita Dekuji

Otázka:
Martina, 01. 12. 2015, 11:17
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak přibližně dlouhou dobu má negativní vliv na otěhotnění lék Diclofenac Duo PharmaSwiss 75 mg předepsaný ortopedem? Předem děkuji za odpověď.

Otázka:
Jan, 25. 11. 2015, 20:30
Dobrý večer paní doktorko. Chci se zepat. S přítelkyní jsme měli neplanovaný pohlavní styk bez ochrany. Prostě to na nás přislo a bojíme se, že by mohla otěhotnět. A nedávno asi tak před 6 dni ji skončila ms. A ja nevim jestli jsem se do.ni udělal. Jsem to nepoznal. Tak si chci zeptat, jestli je otěhotnění možné když měla nedávno ms. Děkuji

Otázka:
Jaroslava, 30. 07. 2015, 14:49
Dobrý den paní doktorko.Chci se zeptat,je možné aby žena ve věku 68 let při nechráněném pohlavním styku otěhotněla?Děkuji.

Otázka:
Petra , 10. 07. 2015, 22:44
Dobrý večer paní doktorko Prosím o radu před dvěma měsíci jsem podstoupila vyšetření prsou ultrazvukem jelikož se mi po zmáčknutí bradavky objevila kapička krve výsledky byly v pořádku, dnes se kapka krve objevila sama,čim by to mohlo byt Děkuji pěkně

Otázka:
Eva, 04. 07. 2015, 10:26
Dobry den p.Doktorko jsem v 7tydnu těhotenství a začala jsem krvácet ležím ve špitálu kde my na druhy den vzali krev a hodnoty stoupli o 600 předtím hodnota 1250 nestouplo to jak má myslíte ze je jeste nadej ze to vše dopadne dobre.Vim příroda je mocná čarodějka ale i přesto bych chtela vedet vás názor dekuji mockrát pekny den preji

Otázka:
Lída, 02. 06. 2015, 10:25
Dobrý den paní doktorko, než přejdu k dotazu musím ocenit vaši profesionalitu a trpělivost s některými z předešlých dotazů.:-) Klobouk dolů. Potřebovala bych poradit ohledně slabého krvácení. 14 dní po menstruaci jsem začala špinit. Jedná se o pár kapiček krve. Jsem 10 měsíců po porodu, stále kojím a menstruovala jsem zatím pouze 2x. Může se jednat o ovulační krvácení? Mám angínu a užívám antibiotika. Je to možná příčina? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
02. 06. 2015, 10:51

Dobrý den, špinění v půlce cyklu bude nejspíš ovulační. Pokud by se krvácení opakovalo a bylo silné nebo bolestivé, bylo by vhodné zajít na vyšetření.

Otázka:
Kamila, 24. 04. 2015, 12:18
Dobry den, pani doktorko, chtela bych se zeptat, kdy byste povolila vetsi sportovni aktivitu po interrupci (6 tyden). Zakrok probehl bez komplikaci, kontrola u gynekolozky take. Ta mi doporucila po prvni menstruaci (4-6 tydnu). Beru ji s rezervou, protoze pri prvnim tehotensti, ktere probihalo bez komplikaci mi sport a sex nedoporucovala uz zhruba v 5 mesici. Jsem necelych 14 po interrupci a citim se v poradku. Dekuji moc za Vas nazor.

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:27

Dobrý den, přiklonila bych se taky k názoru paní doktorky a vyčkala první menstruaci, resp. alespoň 4 týdny pokud mluvíme o větší sportovní zátěži.

Otázka:
Petra V, 31. 03. 2015, 20:30
Dobrý den paní doktorko chci se zeptat již delší dobu me trápí bolest v podbřišku, ktera s nástupem menstruace zmizí, bolest je nepřijemá i při poh.styku , moje paní doktorka me pokaždé řekne že je všechno v pořádku ale Já cítím že není. Co by to mohlo byt Děkuji

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:29

Dobrý den, mohlo by se jednat o jeden z příznaků tzv. premenstruačního syndromu. Bez vyšetření se ale k problému nelze blíže vyjádřit.

Otázka:
Zuzana , 23. 03. 2015, 17:59
Dobrý den v únoru jsem nedostala menstruaci tak začátkem března jsem šla na gynekologii a tam jsem dostala vyvolávací injekci do týdne jsem měla měsíčky které trvaly klasicky 5dni.Minulý týden jsem měla 2dny krvácení a pak ustalo. Dnes ráno opět začalo krvácení o víkendu jsem měla 2 krát pohlavní styk. Je možné že by krvácení bylo po pohlavním styku? Prosím o radu děkuji Zuzana

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:31

Dobrý den, krvácení po styku je možné. Může se také jednat o tzv. ovulační krvácení. Bylo by ale dobré o nepravidelném krvácení informovat Vašeho gynekologa.

Otázka:
Lucie, 04. 03. 2015, 22:46
Dobrý večer, chci se zeptat zda je normální že jsem dostala menstruaci bez krve.. Jdou ze mě jen hrudky které jsou slizké je to nepříjemný.. nikdy se mi to nestalo a nevim co to muže být.. prosím o radu. Děkuji

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:31

Dobrý den, menstruace bez krve neexistuje. Pokud z vás odcházejí hrudky, mohlo by se spíše jednat o nějaký zánět.

Otázka:
Dana, 23. 02. 2015, 15:00
Dobrý den, vážená paní doktorko, s manželem se snažíme o druhé miminko. Z důvodu nepravidelneho cyklu mi byl nasazen utrogestan od 17. Do 26. dne vzdy 1-0-2. Beru ho již 3. cyklus. Prvni cyklus menstruace dorazila 32. den cyklu, 2. cyklus 34.den a nyni již 26.den cyklu. Je to takto v pořádku nebo by mela byt změněna léčba? Děkuji za odpověď

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:34

Dobrý den, mentruace i při úžívaní utrogestanu může přijít v různych intervalech. Důležité je spíše vědet kdy u Vás nastáva ovulace (který den cyklu), aby jste utrogestan užívala až po proběhlé ovulaci.

Otázka:
Martina, 19. 02. 2015, 13:24
Pani doktorko je mi42 let je vhodna antikoncepce ta v injekci ktera se aplikuje kazde tri mesice a jak je spolehliva dekuji misa.mirin@seznam.cz

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:35

Dobrý den, antikoncepce v injekci je velmi spolehlivá. O její vhodnosti se poradte se svým gynekologem.

Otázka:
Markéta , 15. 02. 2015, 16:51
Dobrý den,měla bych prosím dotaz.Sem v 19.týdnu těhotenství,před asi třemi dny me začalo dost nepříjemně bolet pod pravým žebrem.I v noci mě to bolí.K tomu me celý den bolí hlava,taková bolest ze si myslím ze mi vyskočí oči mam na ne velkej tlak a jeste mi od prsou vyběhli žíly az dolů k pod brisku.K doktorce mam jit az za čtrnáct dní,tak se chci zeptat jestli je to v tehu.normalni,nebo jestli bych tam raději mela zajit dřív?

Odpověď:
15. 02. 2015, 17:32

Dobry den, vzhledem k popisovanym priznakum bych navstivila gynekologa co nejdrive, idealne jeste dnes na gynekologickem oddeleni v nemocnici.

Otázka:
Květa, 05. 02. 2015, 18:25
Dobrý den je mi 51 let mám silné bolesti hlavy takové svíravé bolesti menstruaci jsem již měsíc nedostala, tak se chci zeptat můžou být tyto problmy z klimakteria? A hlavně kdy to přejde a co s tím mám dělat děkuji moc

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:37

Dobrý den, měsíc trvající bolesti hlavy by s klimakteriem souviset neměli. Obrátila bych se na Vašeho praktika.

Otázka:
Kamila, 27. 01. 2015, 20:07
Dobrý večer, měla bych dotaz, jak vysoká je pravděpodobnost otěhotnění mimo tzv. "plodné dny", ( 21. den cyklu), nepoužíváme žádnou ochranu a mimi si moc přejeme.. Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:38

Dobrý den, možnost otěhotnět je v reálu během celého cyklu. Ovulace se může někdy i posunout, takže spoléhat se jenom na plodné dny snižuje šanci na otěhotnění.

Otázka:
Vanda, 25. 01. 2015, 21:34
Dobrý den, je mi 39 let, léčím se na sníženou funkci štítnice, užívám Letrox 125 1-0-0, Lokren 1-0-0 bradykardie. Po této stránce jsem u obou onemocnění v pohodě již 10 let /pravidelné konroly/. Nyní se pokoušíme už přes rok o druhé dítě. Měla jsem pravidelnou menstruaci vždy 25 den cyklu, ale po zánětu děložního hrdla se to nějak pokazilo. Nepravidelná menstruace od 5.9.2014 - 17 den cyklu - zánět dělož. hrdla, 2.10.-28DC, 26.10.-25DC,16.11.-25DC, 7.12.-22DC, 25.12.-19DC, 15.1.- špinění 3 hod. a 27.1.-27DC. Na folikulometrii mi bylo zjištěno, že folík dorůstá cca 18 mm. Pravděpodobně nedochází k ovulaci a vajíčko se neuvolňuje. Byl mi nasazen Pregnyl asi 2x folík vyrostl a na třetím ultrazvuku už vůbec ne. Nyní mám užívat Clostilbegyt 5-9 den cyklu s kontrolou ultrazvuku /folikulometrie/ 14DC. Chci se zeptat jestli 11-14 den cyklu po užívání clostilbegytu můžu mít nechráněný pohlavní styk, ať se nedočkám ve svém věku vícerčat, jelikož clostík toto právě způsobuje. Můžu mít nepravidelnou periodu po aplikaci pregnylu? Neměla bych brát také kyselinu listovou a ke clostíku ještě duphaston na úpravu menzes? Děkuji za radu.

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:42

Dobrý den, v regulaci cyklu a provokaci ovulace bych se spolehla na Vašeho gynekologa. Duphaston sa samozřejmě přidat může po ovulaci. Co se pohlavního styku týče, ten aby jste otěhotněla je žádoucí. Vyvarovat se vícerčat ale při clostilbegytu zcela nelze. Na druhé straně při nasazení 5. dee cyklu je šance na uvolnění více vajíček menší. Pregnyl se aplikuje na uvolnění vyzralého vajíčka  a je pravda, že při užívaní pregnylu není užívaní Duphastonu nezbytné.

Otázka:
Monika, 03. 11. 2014, 16:23
Dobrý den,již druhý měsíc nemám mestruaci,vůbec,naposledy jsem ji měla 22.8 2014 a to velmi silnou s velkými kousky vypadající jako játra,a nestíhala jsem vyměnovat hygienické potřeby,tak dvě do hodiny. Před tím jsem zase měsíc neměla nic ,před tím jednu silnou stejně někdy v červnu a pře tím 4 měsíce žádnou vůbec. Takže letos jsem měla pouze tři mestruace,ale zato velmi silné. Bojím se jít k doktorovi a proto se ptám.Těhotná nejsem ,žádnou anoregii ani nic podobného nemám je mi 35 a mám tři děti.Přeji hezký den a děkuji za odpověd

Odpověď:
24. 04. 2015, 12:22

Dobrý den, nepravidelnost menstruuce může nejspíše souviset již s hormonálním změnami. Nicméně absolutně nezbytné je překonat strach a navštívit gynekologa.

Otázka:
Katka , 03. 11. 2014, 10:20
Dobry den , prosim o radu, jsem z toho zoufala, pred 18 dni jsem podstoupila KET, delala jsem si testy z krve jiz 14 den a byla hodnota hcg jen 18 jednotek, pak jsem opakovla test za 2 dni, hodnota se zvysila do 30 jednotek, pak jsem 17 den od KETu dostala MS, ale delala jsem si test do moci doma a byl take pozitivni, sice ta druha carka byla slabsi ale jasne videt. Reknete prosim, muzu byt tehotna i kdyz jsem dostala MS? Tu mam pomerne silnu, staci i jedna vlozka denne, ale mela jsem i bolesti. Velice dekuji za odpoved

Odpověď:
03. 11. 2014, 12:07

Dobrý den, naděje samozřejmě umíra poslední, a vždy nějaká šance je. Ale bohužel se obávám, že hodnoty hCG byli dost nízke a odpovídalo by tomu i krvácení. Předpokladám, že Vám v centru, kde jste absolvovala KET dali instrukce kdy jim volat, nebo jak se dostavit. 

Otázka:
Petra , 02. 11. 2014, 22:13
Dobrý večer paní doktorko, než k Vám vznesu dotaz snažím se najít odpověď v již odpovězených dotazích, aby jste nemusela odpovídat na jednu a totéž otázku donekonečna. Při pročítání starších dotazů a Vašich odpovědí, musím smeknout před Vaší neskonalou profesionalitou a trpělivostí, jelikož někdy je to fakt síla.

Odpověď:
03. 11. 2014, 09:51

Děkuji :)

Otázka:
Květa, 19. 10. 2014, 11:21
Dobrý den byla jsem na gynekologické prohlídce a zjistili mi, že mám zvětšenou dělohu. Nevíte co to znamená? Jaké jsou příčiny zvětšení dělohy? Je mi 51 let děkuji za odpověď

Odpověď:
03. 11. 2014, 09:50

Dobrý den, děloha může být nejčastěji zvětšena myomem, co je nezhoubný svalový uzlík. Měl by Vám to, ale vysvětlit Váš gynekolog.

Otázka:
aneta, 07. 10. 2014, 13:19
Dobry den chtela jsem se zeptat s pritelem jse snazime pul roku o mimco a stale nic antikoncepci pul roku neberu..je naka moznost neplodnosti? Popripade daji se nekde udelat testy pro oba. Dekuji

Odpověď:
03. 11. 2014, 09:48

Dobrý den, neplodnost se u mladého páru začíná řešit po roce snahy při pohlavním styku minimálně 2x týdně. Doporučuji jěště vyčkat.

Otázka:
Lenka, 03. 10. 2014, 23:57
Dobri vecer,Pani doktorko prosim vas poratemi nevim co se semnou deje ,pred dvjema tidny sem mnela menstrulaci ,Ale tetkom semi zase vratili ani nepresli dva tidni a zase sem to dneska dostala.Nevim jestli nejsem vtom ,Lebo spritelem mame furt nechraneni sex prosim vas poratemi.Jo a este coje natom nej zvlastnejsi ze jak sem to tet dostala tak mne jen tak trosilinku ,po boliva na strane a taki mne napina jako bi na zvraceni ale nemuzu zvracet opravdu nevim co si otom mam tetkom mislet,Ale taky se toho bojim ze sem to dostala nasebe tak brizo,opravdu se stoho obavam. Poratemi prosim vas ,moc krat dekuju.

Odpověď:
03. 11. 2014, 09:47

Dobrý den, doporučuji navštívit Vašeho gynekologa. A pokud neplánujete těhotenství, je vhodný styk s ochranou.

Otázka:
Marcela, 03. 10. 2014, 10:24
Dobrý den, mám po mimoděložním těhotenství, kdy mi museli bohůžel odebrat pravý vejcovod,teď dodržuji 6ti nedělí. Ve zprávě z nemocnice mám napsáno, že levý vejcovod je v pořádku, ale koukali na něho jen povrchově. Nemám tam napsané, že by ho profukovali. Když jsem se psala paní doktorky, říkala,že mě na profouknutí klidně pošle, jestli budu chtít, ale bojím se zánětu, nebo dalších komplikací. Mohu znát Váš názor na to, jestli jít na profouknutí, nebo se snažit o miminko ale riskovat že se bude mimoděložní těhotenství opakovat? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
03. 11. 2014, 09:45

Dobrý den, zvolila bych minimálně 6 měsíců snahy o početí. Pokud máte za sebou mimoděložní těhotenství, neznamená to, že i druhý vejcovod je stejně postižen. Pokud se jim při operaci jevil normální, nemá smysl jít na "profouknití" ihned. 

Otázka:
Eliška, 01. 10. 2014, 08:55
Dobrý den, ráda bych se Vás paní doktorko zeptala, jak vysokou šanci mám otěhotnět i mimo "plodné dny", je mi 32 let a antikoncepci neužívám už 4 měsíce.. Předem děkuji za Vaši odpovědˇ.

Odpověď:
03. 11. 2014, 09:42

Dobrý den, šance otěhotnět i v tzv. neplodné dny je vysoká. Spočívá to v tom, že ovulace nemusí vždy nastat přesně v středě cyklu, ale z času na čas se může stát že se Vám posune, nebo naopak proběhne dříve. 

Otázka:
Martina, 12. 09. 2014, 09:35
Dobrý den, byl mi zjištěn zánět močového měchýře užívala jsem Triprim 200 mg 2x denně po dobu 5 dní po doužívání jsem zjistila že jsem těhotná. Může to plodu uškodit?

Odpověď:
03. 11. 2014, 09:40

Dobrý den,  lék jste užívala vo velmi raném stadiu těhotenství. Pravděpodobně by uškodit neměl, ale bylo by možno vhodné, aby jste to probrala se svým gynekologem, a ten Vás eventuélně zašle za genetikem. Minimalně bych doporučila důkladné ultrazvukové vyšetření jak ve 12. týdnu, tak ve 20. týdnu těhotenství.

Otázka:
G., 28. 08. 2014, 09:10
Dobry den. Je mi 16 a nemam zatim moc pravidelnou menstruaci. Nekdy je to po 23 dnech, nekdy po 27 dnech. Ted je to 30. den a ja uz dost plasim. Nedavno jsem brala 3 denni antibiotika. Je mozne, ze je to tim? Dekuji.

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:52

Dobrý den, opoždení menstruace muže být zpusobeno užívaním antibiotik. Pokud ale již máte pohlavní styk, je nutno vyloučit i tehotenství.

Otázka:
Weronika, 21. 08. 2014, 14:15
Dobrý den, prosím mohu otěhotnět po pohlavním styku se psem ?? Udělal se do mě úplně (doga). Pokud ano jak bude vypadat dítě ? Díky

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:51

Dobrý den, doporučila bych konzultovat tento problém s psychiatrem.

Otázka:
Petra, 19. 08. 2014, 09:55
Dobrý den, Vysadila jsem antikoncepci a tento měsíc mi menstruace začala 9.8. a skončila velmi brzy už 13.8. od té doby uběhl týden a od 18.8. mám opět malé špinění. Čím to může být? a jak dlouho to může trvat? Rádi by jsme měli miminko. Děkuji.

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:50

Dobrý den, muže tam být nekolik príčin. Pravdepodobne se muže jednat o tzv. ovulační špinení. Pokud by ale špinení trvalo až do menstruace a opakovalo se v dalších cyklech je nutno navštívit gynekologa k dalšímu dovyšetrení.

Otázka:
Marie, 28. 07. 2014, 15:41
Dobrý den.Je mi 63 roků , několik roků nemám menstruaci.Mohu při nechráněném styku otěhotnět , když dojde k úplnému výronu semene do vagíny?Děkuji.

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:49

Dobrý den, ne nemužete.

Otázka:
Jana, 25. 07. 2014, 01:27
Dobry den. Dostala jsem od me gynekolozky na mykozu Globule Natrii tetraboratis globulus 0,70 - Ky, 10,ktere mohu pry brat i pri kojeni. Rekla at si je zavadim po dobu 10 dnu.2 dny na to jsme ale dostala menstruaci. Mam si globule dal zavadet, nebo musim pockat na konec menstruace? Take jsem prvni den menstruace zacala uzivat antikoncepci typu Azalia.Budou mit globule nejaky vliv na jejich ucinost po ms a doleceni mykozy? Dekuji moc.

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:48

Dobrý den, globule na antikoncepci účinek mít nebudou, a doporučuji dobrat je až po skončení menstruace.

Otázka:
Jitka, 23. 07. 2014, 14:03
Dobrý den ze zdravotních důvodů jsem musela přestat užívat antikoncepci, poslední menstrulace byla 23.6. a trvala 5 dní po této menstrulaci jsem přestala užívat HA jsou to už 4 týdny a ještě jsem menzes nedostala těhotná nejsem. Mám si jít na vyvolávací injekci?

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:48

Dobrý den, po vysazení antikoncepce muže být menstruace nepravidelná. Pokud je  zpoždění delší než 14 dní, doporučuji navštívit gynekologa.

Otázka:
zuzka, 20. 07. 2014, 17:06
pardon nyní yadine

Otázka:
Zuzana, 20. 07. 2014, 17:05
dobrý den, beru antikoncepci ale nevím jestli jsem v lednu maličko nezapomínala, menstruaci jsem dostávala normálně i v normální intenzitě , jinak mám plus mínus pravidelný (cyklus 2-3 dny), v dubnu ale přišla slabá menstruace tak jsme se zhrozila, že by mohlo jít o těhu. nicméně menstruace chodí až do te´d také pravidelně jen krvácím slabě asi 3 dny maximálně, antikoncepci užívám od října minulého roku, myslíte, že je šance, že bych otěhotněla a nepoznala to na sobě? popřípadě, čím může být intenzita menstruace? za tuto dobu jsem měla tři ... první byla jeanine ta mi nesedla tak qlaira a nyní je to yosephine

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:46

Dobrý den, při užívaní antikoncepce muže být krvácení slabé. Předpokladám, že těhotenství by jste zaregistrovala. Pokud chcete mít ale úplnou jistotu, klidně si udělejte těhotenský test.

Otázka:
Soňa123, 20. 07. 2014, 12:24
dobrý den, beru antikoncepci yosephine a v lednu jsem zapomněla na tabletu (druhý týden užívání, úplně poslední), nevím co mě to napadlo ale tak jsem ji prostě vyhodila, o asi 4 dny na to jsme měli s přítelem sex, menstruace přišla v normální míře... to samé další dva měsíce po tom ale 3tí měsíc byla velice slabounká a opakuje se až do teď, říkala jsem si, že když mám menstruaci, že těhotná nebudu ale až v dubnu kdy přišla ta velmi slabá mě napadlo že bych být mohla, myslíte, že je to možné? břicho nějak nemám ale četla jsem, že je to individuální... byla bych asi ve 22 týdnu, spíš se chci jen ujistit, jinak menstruace chodí plus mínus pravidelně (max. 2-3 dny)

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:44

Dobrý den, je to nemožné.

Otázka:
Lenka, 18. 07. 2014, 22:49
Dobrý den, mám důležitou otázku 19. června jsme měli s přítelem sex a praskl nám kondom do tří hodin jsem měla první prášek postinoru a poté druhý. tak za čtyři- pět dní se dostavilo špinění a při jednom sexu jsem začala krvácet a trvalo to tak čtyři dny. ted jsem měla dostat menstruaci 13. července a už je to zpožděné o pět dní, jsem těhotná nebo mám ještě počkat, antikoncepci jsem nikdy nebrala a na gynekologii taky nikdy nebyla, prosím poradte.

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:43

Dobrý den, v první řadě doporučuji navštívit gynekologa vzhledem k tomu, že již máte pohlavní styk, je potřeba chodit na preventivní prohlídky. Termín menstruace se muže vzhledem k užití postinoru posunout.

Otázka:
Martina, 17. 07. 2014, 10:17
Dobvrý den paní doktorko chtěla bych se zeptat jaký máte vy názor na antikoncepci bvrát či nebrát? Děkuji

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:38

Dobrý den, je to jen na Vašem uvážení. Všechno má své pozitiva i negativa. Obecně pro mladou slečnu je to nejlepší ochrana před početím.

Otázka:
Lucie, 07. 07. 2014, 21:40
Dobrý den,chci se zeptat jestli můžu otěhotnět když do mě můj přítel "zasunul" bez kondomu..ale neudělal se do mě..akntikoncepci neberu..předem děkuji za přečtení..

Odpověď:
08. 09. 2014, 10:35

Dobrý den , riziko je minimální.

Otázka:
Martina, 29. 06. 2014, 02:20
Dobrý den, chci se zeptat, teď jsem dobrala prášek Norethisteron, který jsem brala na oddálení menstruace 2x denně 4 dny a zajímalo by mě, kdy je možné se snažit s přítelem o miminko, jestli můžeme už tento měsíc? Děkuji za odpoveď

Odpověď:
07. 07. 2014, 16:45

Dobrý den, po odmenstruování mužete.

Otázka:
Nikola, 27. 06. 2014, 21:28
dobri dem nevim co mam delat mela sem tendle mesic nechraneni pohlavni stik a on to domne pustil . muze te mi poradit muzu bit tehotna i presto kdis me zacinaj bolet prisa. lebo mne porad zacinaj bolet kdis to mam dostat tak tet nevim .prosim vas poraditemi moc krat dekuju

Odpověď:
07. 07. 2014, 16:45

Dobrý den, otehotnet pri nechráneném pohlavním styku mužete.

Otázka:
marcela, 26. 06. 2014, 21:30
dobrý den dnes jsem byla u pana doktora kvůli zpožděné menstruaci(zpoždění je 7dní) a na ultrazvuku podle pana doktora bylo něco vidět říkal že je to velmi malé ale možné těhotenství. Vzaly mi krev ale podle krve těhotná nejsem je možné že by to bylo těhotenství ale opravdu velmi krátké děkuji za odpověď

Odpověď:
07. 07. 2014, 16:44

Dobrý den, tehotenství nemusí být vyloučeno, muže se jednat o jeho ranní stadium, t.j. cca týden od oplození. V tom prípade, ale nelze ješte tehotenství prokázat ani na ultrazvuku.

Otázka:
Katka, 26. 06. 2014, 19:54
dobri vecer sem vprvnim mesici tehotna ale asi tri dni me zacal bolet zaludek a celi brucho .vtom som zacala hnackovat a taki nekdi mam jak kebi zacpu a nemuzu jit na velkou.tak sem si dneska vzala jednu kapsulku =Omeprazole Mylan (20mg) a tet se bojim abisem nepotratila prosim vas poratemi co mam delat ne pridu o miminko

Odpověď:
07. 07. 2014, 16:20

Dobrý den, tabletka omeprazolu nezpusobí potrat. Pokud je s miminkem vše v porádku, nic se mu nestane, pokud se ale telo rozhodne, že plod vypudí, stejne se tomu dá zabránit jen težko.

Otázka:
Slavka, 22. 06. 2014, 21:23
Dobri vecer 22.6.2014prosim vas muzete mi poradit pred dvjemi tizdni sem mnela menstrulaci. vtej dobje sem ze svim pritelem mnela pohlavni stik a vtom nam prasknul kondom.potom 19.6.sem si udelala t.t. ale ukazal ze nesem tehotna .ale opravdu nevim lebo ja sa porad citim unavena a jenom bisem spala sem stoho do opravdi moc nervozna .dekuju vam napred za odpovjed.

Odpověď:
25. 06. 2014, 12:28

Dobrý den, doporučuji vyčkat termínu další menstruace, dostavíli se, těhotná nejste. Pokud by jste i byla těhotná, únava v tak raném stadiu těhotenství se jěště neprojevuje.

Otázka:
REBEKA, 19. 06. 2014, 15:46
dobri den chtela bic se zeptat jesli muzu bit tehotna mela som to na sebe 8.5.2014. a na druhi den sem mala stik a muj pritel se domne udelal.a tet nevim lebo na druhi den mi menstrulace zastavili jenom ket sem isla na malou tak sem mala krev na papiru a tak to trivalo tri dni muzete mi poradit prosim vas muzu bit tetkom tehotna moc krat dekuju .

Odpověď:
22. 06. 2014, 12:05

Dobrý den, mužete.

Otázka:
katka, 05. 06. 2014, 14:42
Dobrý den Nechala jsem si dělat genetické vyšetření a výsledky ukázaly ze jsem pacient s trombofilii. Prý pro mne není bezpečná antikoncepce, ale ani těhotenství. Chci se zeptat jestli je pro mne bezpečné nechat si odstranit vaječníky a jestli by mi tento zákrok vůbec udělali a zda ho hradí pojišťovna? Děkuji

Odpověď:
22. 06. 2014, 12:04

Dobrý den, nevím jaký typ trombofilie máte. Každopádne je mnoho žen, které jsou tehotné, i pri prokázané trombofilii, jen jsou více kontrolováne na hematologii. V prípade sterilizace, se odstraňují vejcovody. Dále by mohlo být pro vás vhodné i nitrodeložní telísko.

Otázka:
Jana, 03. 06. 2014, 09:27
Dobrý den, 11. dubna jsem byla na interupci ve 12.týdnu těhotenství - na soukromé klinice. Vše proběhlo bez problémů, žádné komlikace, mentruaci jsem dostala do 6 týdnů po zákroku. Když se teď objednám ke svému gynekologovi pozná, že jsem na zákroku byla?

Odpověď:
22. 06. 2014, 12:02

Dobrý den, nepozná, ale myslím, že vztah s lékarem by mel být založený na duvere, ne na zatajování.

Otázka:
Mísa, 25. 05. 2014, 23:42
3 dny po menstruaci jsem měla s přítelem sex, nevím jestli se nake sperma do me dostalo ale kdyz šel zkontrolovat kondom tak to bylo všude kolem dokola na kondomu. Hned jsem koupily Postinor a ja jo do hodinky vzala. 4 dny na to jsem měla bolest v prsou a to trva uz 4 dny taky jsem dostala silnou menstruaci. Je toto normální ?

Odpověď:
22. 06. 2014, 12:01

Dobrý den, ano je to normální.

Otázka:
Gábina, 21. 05. 2014, 15:36
Dobrý den, zúčastnila jsem se skupinového souložení s asi 20 muži za účelem oplodnění. Prosím, kdo bude nejpravděpodobnějším otcem ? Ten, který se do mě "udělal" jako první, či ten s největší "výbavou" nebo ten, který do mě ejakuloval největší objem ? Děkuji Gábina

Odpověď:
21. 05. 2014, 21:40

Dobrý den, neplatí pravidlo, s čím větším počtem mužů spíte, tím větší pravděpodobnost otěhotnění. Pokud by jste náhodou otěhotněla, otcem může být kdokoliv. Bohužel je daleko větší pravděpodobnost, že získate pohlavně přenosnou nemoc, než že otěhotníte. 

Otázka:
Anna, 19. 05. 2014, 10:20
Dobrý den, jsem +- 16 dní po ovulaci, na těhotenských testech jsem měla jen slaboučké čárky a tak jsem to brala jako negativní výsledek a tak, jak jsem měla, vysadila utrogestan. Po utrogestanu mi chodí menstruace přesně, měla jsem ji dostat v pátek 16.5 ale nedostala a tak jsem si udělala další těhotesnký test, na kterým je čárka taky slabá ale o dost výraznější než předtím. Dnes jsem ale menstruaci dostala a tak mě zajímá, jestli vysazení utrogestanu nezpůsobí případný raný potrat. Nebo jestli se může jednat o tzv. menstruaci ze spádu a i přes to být těhotná? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
19. 05. 2014, 12:17

Dobrý den, nevím jak silně krvácíte. Každopádně pokud byli testy opakovaně pozitivní (slabá čárka tak brzo po ovulaci se považuje za pozitivní), může se teď jednat buď o raný potrat, nebo jen o hrozící potrat. Doporučuji to co nejdříve zkonzultovat s Vaším gynekologem.  

Otázka:
aneta, 18. 05. 2014, 20:57
Dobrý den,chci se zeptat jestli můžu být těhotná když mi přítel řekl že po pohlavním styku měl v kondomu 1x míň spermatu než obvykle..asi 6 hodin před stykem si ho tzv.vyhonil..kondom nebyl prasklí ani poškozený..mohlo to být tím "vyhoněním"? předem děkuji

Odpověď:
18. 05. 2014, 21:27

Ne nemůžete. Menší objem může být způsobený předchozí ejakulací.

Otázka:
Zdenka, 18. 05. 2014, 14:59
Dobry den, mam problem..25.4 jsem zacla silne krvacet i takove hrudky..takto jsem silne krvacela 8dni,jenze do dnesniho dne stale jemne krvacim a spinim..je mi 34let a nikdy jsem takovej problem nemela..menstruaci jsem vzdy mela nepravydelnou,ale max 3dny.. Predposledni periodu jsem mela 25.2 a 28.2 jsem uz jen minimalne spinila.. Dekuji za odpoved

Odpověď:
18. 05. 2014, 16:08

Dobrý den, v první řadě bych Vám doporučila objednat se na vyšetření, co nejdříve. Je nutno vyloučit, zda se nejednalo o těhotenství a následně potrat, případně vyloučit jinou příčinu silného a dlouhého krvácení.

Otázka:
Veronika, 15. 05. 2014, 20:34
Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Ve vagině mám na místě poštěváčku výběžek, nevím jak to přesně popsat, ale vypada to jako mini sval- 2 cm dlouhý a asi půl cm tlustý. Vždycky jsem věděla, že to není normální, ale nic se nedělo tak jsem si toho nevšímala, ale ted mě to začalo pobolívat a tmavě rudnout od konce. Němela jsem nikdy pohlavní styk a menstruaci mam skoro pravidelnou- ještě se mi neustálila. Děkuji za přečtení

Odpověď:
18. 05. 2014, 16:07

Dobrý den, zde Vám mohu poradit jedině to, jít co nejdříve na vyšetření ke gynekologovi. Je potřeba, aby to viděl.

Otázka:
Petra , 02. 05. 2014, 18:19
Dobrý den, potřebuji poradit. Poslední menzes jsem měla 28.3.2014.Dne 29.3.2014 jsem měla pohlavní styk.Dne 1.4.2014 jsem užila postinor do 72 hodin a další za 14 hodin. V pátek dne 4.4.2014 jsem dva dny špinila, to bylo zřejmě způsobeno tím postinorem. Antikoncepci neberu. Použili jsme kondom a já i přesto měla strach, jestli neprasknul, proto jsem letěla pro Postinor. Menstruaci jsem měla dostat 25.4.2014 ale ještě se nedostavila. Těhotenské testy jsou negativní. Dnes 2.5.2014 jsem maličko špinila,ale opravdu jen pár kapek.Jaká je šance otěhotnět? proč je v letáku u Postinoru uvedeno že se nemá brát v období menstruace? Kdy tedy mohu menstruaci očekávat.? Jsou těhotenské testy 100% ?děkuji za vaši odpověd.

Odpověď:
03. 05. 2014, 22:30

Dobrý den, pokud dobře rozumím, menstruace Vám začala 28.3. a pohlavní styk jste měla během ní. Užití Postinoru se síce doporučuje až do 72 hodin, ale čím později se po styku užije, tím více klesá jeho účinek. Během menstruace nemá na co účinkovat, protože sliznice děložní se právě odlučuje.  Vzhledem k tomu, že jste ho užila 4. den menses a poté špinila, očekávala bych další menses cca za 28 dní od špinění, nebo i déle, dle Vašeho cyklu. Těhotenské testy mají vysokou citlivost, a těhotenství většinou ukazují i pokud jste těhotná jenom krátce. Vzhledem k tomu, že od rizikového styku uplynul již měsíc, byla bych klidná.

Otázka:
Žaneta, 02. 05. 2014, 09:20
Dobrý den mám dotaz užívám HA Clormetin 2 roky byla mi napsána hlavně kvůli akné. Nyní bych chtěla antikoncepci přestat užívat mám pleť krásnou bez jediného vřítku. Myslíte že se mi pleť opět zhorší?

Odpověď:
03. 05. 2014, 22:23

Dobrý den, k mírnemu zhoršení pleti by mohlo dojít, ale většinou i po vysazení antikoncepce se pleť nezhorší na výchozí úroveň.

Otázka:
Monika, 30. 04. 2014, 18:03
Dobrý den, chi se zeptat zda mohu být těhotná když beru pravidelně HA vreya a poslední prášek z platíčka jsem si vzala v pátek. V neděli obvykle dostanu dopoledne menstruaci. V sobotu jsem ale měla nechráněý pohlavní styk a přítel se do mě udělal.. četla jsem že v sedmidenní pauze jsem chráněná ale v neděli jsem menstruaci nedostala a v pondělí odpoledne jsem zpanikařila a šla jsem do lékárny koupit si prášek postinor2. Dneska je středa a v sobotu bych měla si vzít prášek z dalšího platíčka ale menstruace se nedostavila. Mám jen bílí výtok ale jinak nic. Je možnost že bych mohla být těhotná ? A když se menstruace nedostaví do soboty kdy si mám vzít prášek mám si ho vzít ? nebo co mám dělat ? Moc děkuji za odpověd .

Odpověď:
03. 05. 2014, 22:21

Dobrý den, pokud užívate antikoncepci pravidelně a dlouhodobě, může se stát, že se krvácení nedostaví. Chráněna samozřejmě jste i během 7 denní pauzy. Doporučuji udělat si těhotenský test, v případě jeho negativity pokračujte v užívaní antikoncepce dle plánu.  Pro větší klid, se můžete samozřejmě objednat i na vyšetření.

Otázka:
LENKA, 27. 04. 2014, 19:54
DOBREJ MAM PROZBU BYLA JSEM NA INTERUPCIJU A PO 14DNY JSEM SA VYSPALA PRITELOM ALE ON SI DAVAL POZOR VIE ZE BYSEM MALA AZ PO6TYDNOU MYT SEX ALE NEVYDRZELISMETO STRASNE SE BOJIM ABYSEM NAHODOU NEZUSTALA TELOTNA... JSEM AJ OBEDNANA KU DOKTOROVI AJ TABLETKY PAK BUDEM MAT ..VYTEMI POVEDET NA MOJU OTAZKU DAKUJEM PEKNE

Odpověď:
03. 05. 2014, 22:17

Dobrý den, 14 dní po interupcii možnosť otehotnení je. Pokud, ale partner neejakuloval do pochvy, riziko je minimální. 

Otázka:
veronika, 27. 04. 2014, 16:38
Dobrý den,chci se zeptat jestli můžu otěhotnět když se do mě přítel udělal? Neberu žádnou antikoncepci..ale hned ráno jsem si jela pro prášek do lékárny.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
02. 05. 2014, 11:01

Dobrý den, tzv. pilulka po nemá 100% účinnost. Riziko otěhotnění by tam mohlo být, ale vskutku minimální.

Otázka:
Soňa, 27. 04. 2014, 07:33
Dobrý den chtěla bych se zeptat,před nedávnem (30.1) jsme měla krevní testy na těhotenství, ty byly negativní asi o 10 dní jsme se s přítelem rozešli. nejsem si jistá jestli jsme ten (leden) měsíc s přítelem "něco neměli" (jsem panna ale nevím jestli se nemohlo něco stát jakože jsem si tam zavedla prsty nebo tak). Menstruaci mám normálně, beru antikoncepci ale poslední menstruace byla zvláštní, první dva dny byla spíše hnědá ale pak jsem normálně krvácela i když možná méně než normálně a dostala jsem podezření jestli nemůžu být těhotná, udělala jsem si test, jenže jsem se teď dočetla že HCG z těla mizí po určité době (byl negativní). Přemýšlela jsem i nad možností, že slabší krvácení může být zapříčiněno tím že jsem přeskočila omylem jeden prášek, tak jsem ho vyhodila a počkala den abych byla zase na správném prášku, od ledna jsem s níkým nic neměla, myslíte že by mohlo jít o těhotenství? možná se jen víc pozoruji ale je to jako by mi rostlo bříško

Odpověď:
02. 05. 2014, 11:00

Dobrý den, pokud jste panna, užívate antikoncepci a máte negativní těhotenský test, těhotná nejste. A Hcg přetrváva v krvi, celou dobu těhotenství, klesá až po porodu nebo potratu.

Otázka:
Lucka, 25. 04. 2014, 22:09
Dobrý den, z důvodu týden vynechané menses, jsem si udělal těh. test, který byl pozitivní. Před cca třemi týdny, jsem prodělala zánět dutin, ketrý se zjitil rentgenem hlavy, a na který jsem dostala antibiotika Duomox 3x po 8 hod. na týden užívání, a na bolest jsem brala Novalgin, cca 4 tablety během týdne. Ráda bych se zepatala, zda je nějaké rirziko, v případě potvrzeného těhotenství.., moc děkuji za Vaší odpovědˇ.

Odpověď:
02. 05. 2014, 10:58

Dobrý den, pokud bude těhotenství potvrzené, poraďte se pro jistotu jěšte se svým gynekologem, když budete přesně znát stáří těhotenství. Pokud by odpovídalo k datu poslední menstruace, mělo by být vše v pořádku.

Otázka:
Blanka, 19. 04. 2014, 14:32
Dobrý den užívám 2 roky HA Clormetin užívám 14 tabletu a mám slabší špinění. Nikdy předtím se mi to nestalo. Čím to může být?

Odpověď:
24. 04. 2014, 17:56

Dobrý den, mohlo se stát, že jste si některou pilulku zapomněla vzít, nebo vzala později. Dále by se mohlo jednat o poševní zánět, nebo špinění  které by mohlo pocházet z hrdla děložního. Přetrvávalo by špinění i v dalším cykle doporučuji se určitě objednat na vyšetření.

Otázka:
Zuzka, 19. 04. 2014, 09:41
Dobrý den, ráda bych se zeptala, když ještě nemám potvrzené těhotenství, zda by nebylo lepší vyhnout se taháním těžších věcí- stěhování... díky moc za odpovědˇ

Odpověď:
24. 04. 2014, 17:53

Dobrý den, můžete si samozřejmě udělat těhotenský test, který by měl být vysoce citlivý již na ranní stadia těhotenství. Jinak samozřejmě pokud máte nějaké obavy tak těžké věci netahejte.

Otázka:
katka, 18. 04. 2014, 11:36
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je nějaká doporučená doba kdy je dobré počkat a pročistit si tělo po vysazení HA?

Odpověď:
24. 04. 2014, 17:52

Dobrý den, pokud po vysazení antikoncepce ihned otěhotníte, znamená to, že tělo se již nastavilo na vlastní hormony. V dnešní době, se již žádna doba nedoporučuje.

Otázka:
Míša, 14. 04. 2014, 20:46
Dobrý den s přítele se od ledna letošního roku snažíme o miminko a už týden mně bolí v podbřišku a jsem dost nafouklá.Zkoušela jsem si dělat test ale negativní tento měsíc jsem měla ovulaci kolem 5 a s přítelem se milujeme pomalu každý den.Myslíte že by to mohlo být dobré?

Odpověď:
15. 04. 2014, 14:59

Dobrý den, u normálního páru je každý měsíc šance na otěhotnění kolem 20%. Takže 3 měsíční snaha je zcela v pořádku. A dělat si test jěšte před očekávanou menstruací postráda zmysl. Vždy doporučuji udělat si ho až po jejím opoždění, oplodněné vajíčko potřebuje čas na docestování do dělohy a vytvoření těhotenského hormonu.

Otázka:
Zuzana, 05. 04. 2014, 13:26
Dobrý den, jsem v 19.tt a do středy, 2.4.2014, jsem po gyn. prohlídce zaváděla globule Macmiror, paní doktorka mi zjistila zánět v pochvě, zaváděla jsem 16 dní, vždy na noc, pravidelně. Dnes mám docela silný žlutý až žlutozelený výtok, chtěla jsem se zeptat, zda to ještě můžou být ty globule nebo jestli to značí, že jsem zánět nevyléčila a mám si v pondělí dojít na gynekologii? Ještě mi paní doktorka doporučila zavádět 1x týdně Natrii tetraboratis globule, dnes bych měla zavést 1. Nemám tedy zavádět raději každý den? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 04. 2014, 14:57

Dobrý den, charakter výtoku bohužel spíše svědčí pro jeho nedoléčení. Předpokladám, že jste ale mezitím byla již na vyšetření.

Otázka:
Eva, 05. 04. 2014, 11:14
Dobrý den, jsem měsíc po vysazení antikoncepce ( z důvodu plánovaného těhotenství ), ale před týdnem jsem dostala menstruaci ( v termínu 30. dne cyklu ), která byla velmi slabá, a trvala jen 3 dny, pak jsem 1 den nekrvácela, a následující den jsem slabě špinila, včera už jsem nešpinila, a dnes se situace opakuje. Mohla by jste mi prosím poradit, kde by mohla být příčina..? Moc děkuji za odpovědˇ.

Odpověď:
15. 04. 2014, 14:55

Dobrý den, po vysazení antikoncepce může být průběh menstruace jiný. Každopádně doporučila bych pro jistotu udělat si těhotenský test. Bude-li negativní, vyčkejte další menstruace a její charakter.

Otázka:
Olga, 02. 04. 2014, 10:50
Dobry den,dekuji za odpověď,omlouvam se slovo provokacka to je injekce která se dava pacience aby dostala menstruaci,nejdrive ji pan Dr.prohledne pacientku pote urci diagnozu v mem pripade nejsem tehotna.Jelikoz jsem nedostala menzes 14.dni tak se mi pichla inekce.Pan Dr. mi řekl do 14.dnu dostanu menstruaci.Menstruaci jsem dostala za 5.dni.To jsem si vzala pilulku Logest a je mi divne ze stale krvacim.Ted zrovna jsem i nemocna beru antibio.horecky 39.C dekuji vam za radu urcite to prokonzultuji se svým gynekologem.

Otázka:
olga, 31. 03. 2014, 06:20
Dobry den chtěla jsem se zeptat beru pilulku Logest uz 10.den a stále krvacim.je mozne ze mi pilulky Logest nesedi.Normalne antikoncepci neberu tohle je první.A nebo mi to zpusobila provokacka ze mi to takhle nesedi?Dekuji předem moc za vasi odpověď.

Odpověď:
01. 04. 2014, 21:55

Dobrý den, nevím, co myslíte pod pojmem provokačka. Každopádne pri zahájení užívaní antikoncepce mužete déle krvácet nebo špinit. Pokud by to pretrvávalo delší dobu určite to prokonzultujte se svým gynekologem.

Otázka:
Michaela, 29. 03. 2014, 07:48
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Čekáme trojčata bohužel ze zdrav. důvod si je nemůžeme nechat i když jsme si miminko strašně moc přály, jsem v 7tt a rozhodla jsem se pro miniinterupci. Jen mě ted všichni straší že mě neuspí, že to šíleně bolí apod... Chtěla bych uspat je to možné? A jak dlouho zákrok bude trvat když jsou tam 3. Mockrát předem děkuji za odpověd

Odpověď:
01. 04. 2014, 21:53

Dobrý den, každá interupce se delá v celkové narkóze. Výkon trvá kolem 15 - 20 minut.

Otázka:
Karolína, 25. 03. 2014, 12:41
Dobrý den, v době kdy jsem měla dostat menstruaci jsem prodělala zánět pochvy a zánět průdušek, na průdušky jsem dostala antibiotika a ještě dvoje léky na utlumení kašle. Čekala jsem, že se menstruace dostaví v době léčení poševního zánětu, tak jsem s léčbou přestala, ale teď je to 5 dní co jsem menstruaci nedostala. Zánět i po nedoléčení zmizel, i když neustále cítím lehké podráždění. Může se spožděním menstruace souviset braní antibiotik, i když jsem nikdy dřív spoždění neměla?

Odpověď:
01. 04. 2014, 21:51

Dobrý den, ano nachlazení, resp. užívaní antibiotik muže zpusobit zpoždení menstruace. Pokud by bylo zpoždení delší než 14 dní, navštívte Vašeho gynekológa.

Otázka:
Lenka , 20. 03. 2014, 18:36
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat vynechala jsem 7. den pilulku antikoncepce jinak první 4 dny od uplynutí menstruace jsem se s přítelem nemilovala ale 5 a 6 den jsme se milovali a přítel ejakuloval do mě. 7 den jsem pilulku zapomněla a 8 den po více jak 24 hodinách jsem si vzala pilulky dvě. Ted sem měla asi dva dny špinění kalhotek od krve. Je velká pravděpodobnost že otěhotním ? zničilo by mi to život.. Prosím odpovězte díky moc :)

Odpověď:
01. 04. 2014, 21:49

Dobrý den, pravdepodobnost tam bohužel je, ale jak vysoká Vám nikdo nerekne. Pro Váš klid doporučuji udelat si tehotenský test po dobrání antikoncepčního plata.

Otázka:
Marcela , 17. 03. 2014, 18:48
Dobrý den mám opožděnou menstruaci o týden před 14 dny jsem byla nastydlá může to být tím? Je to ještě v normě ten týden??

Odpověď:
18. 03. 2014, 16:06

Dobrý den, pokud se menstruace dostaví do 14 dnů od plánovaného termínu je to ještě v normě. Vždy je nutné myslet i na těhotenství.

Otázka:
Kateřinka, 13. 03. 2014, 19:31
Dobrý den. Se svým přítelem jsem se pokoušeli o sex, ale nemohl do mě proniknout, tak jsme se jen tak mazlili. Když už byl, tak se mi vystříkal na břicho. Teď to nevím jistě, ale mám pocit, že jsem se pak trošku otřela o jeho úd svou pochvou a teď se bojím, že jsem těhotná? Je to možné? Mám opravdu strach. Nemám věk na to být těhotná. Prosím o rychlou odpověď.

Odpověď:
18. 03. 2014, 16:04

Dobrý den, pokud nedošlo k průniku do pochvy, těhotenství je vyloučeno.

Otázka:
Andrea, 13. 03. 2014, 15:38
Dobrý den, už nějakou dobu si přítel stěžuje na zápach po sexu, Žiji momentálně v cizině a už jsem navštívila lékařku, brala jsem vaginální tablety Macmiror complex 500mg a peroralně Itraconazolo a pak vaginální tablety Acticand žádný výtok nebo pálení nemám a po dobrání těchto tablet jsem si nechala udělat test na bakterie a taky mi nic nenašli. Nic méně se ten zápach objevuje jen po sexu pořád a nevím co s tím. Jo a přítel bral taky Itraconazolo - preventivně. K zdravotní péči tu nemám důvěru, ale do čech se dostanu nejdřív v září. Chci se zeptat jestli nevíte čím by to mohlo být? Jo a HA neberu už dlouho.

Odpověď:
18. 03. 2014, 16:03

Dobrý den, zápach vzniká pravděpodobně kontaktem spermatu s Vaším poševním sekretem. Pokud máte vše negativní, mohu jen doporučit nějaké tablety ke zlepšení poměru flóry v pochvě.

Otázka:
L.F. , 12. 03. 2014, 17:17
Dobrý den. Ráda by jsem věděla, jak to je s proplacením vyndání tělíska "Dana". Proplácí to plně pojišťovna? Pan doktor v Kralupech po mně požaduje skoro 3tisíce. Mám ji zavedenou od konce roku 2008 a už je nejvyšší čas jí dát ven. Ale po pravdě, 3 tisíce za vyndání a následně další 3 tisíce za novou nemám. Víte mi nějak poradit? Děkuji. L.F.

Odpověď:
18. 03. 2014, 16:00

Dobrý den, každý lékař má stanovený vlastní cenník extra poplatků, nevím co vše v něm má pan doktor započteno. Vyndání tělíska je pojišťovnou propláceno, mohu jen doporučit eventuelně změnu gynekologa.

Otázka:
Petra, 10. 03. 2014, 15:23
nález myomu dělohy -co mě čeká

Odpověď:
18. 03. 2014, 15:57

Dobrý den, vzhledem k obšírnému popsání vašeho nálezu je i moje odpověď košatá. Od pouhého sledování až po odnětí dělohy.

Otázka:
Vendula, 06. 03. 2014, 12:43
Dobry den, chtela jsem poprosit o radu.Po uziti Postinoru jsem dostala behem 14 dnu menstruaci.Uz je to 13 den a stale spinim je to normalni.Vysetreni krve na Hcg hormon bylo negativni.Dekuji

Odpověď:
18. 03. 2014, 15:55

Dobrý den, ano táto situace může nastat.

Otázka:
Petra, 04. 03. 2014, 21:48
Dobrý den paní doktorko, rada bych se Vás zeptala, pokud je placenta uložena na prdění stěně dělohy, jestli to znamená nějaké riziko pro miminko. Mám doma 5 měsíční miminko, které mám neustále na ruce, nebo v náručí. Občas mne dost uhodí, nebo kopne. Jako malé děťátko. Představuje to nějaké nebezpečí ve smyslu odloučení placenty? Dále bych se Vás ráda zeptala, jestli je nutné v druhém těhotenství opět podstoupit OGTT? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
18. 03. 2014, 15:55

Dobrý den,  kopnutí může bohužel do jisté míry znamenat zvýšené riziko, ale myslím, že při vhodném zacházení a trošku vyšší ostražitosti to bude zcela v pořádku. Tuto situaci zažívá mnoho maminek.

Otázka:
Míša, 03. 03. 2014, 09:59
Dobrý den, po dvou letech jsem vysadila antikoncepci Nuvaring. Zhruba třetí den po menstruaci se u mě objevilo velké množství bílého hustého výtoku bez zápachu a bez pálení. Dále také zvýšená citlivost bradevek. Sex jsem měla několikrát, ovšem vždy s kondomem. Chci se zeptat, zda tyto příznaky jsou po vysazení HA časté, nebo zda nutně musí znamenat těhotenství. Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď:
04. 03. 2014, 19:10

Dobrý den, změna charakteru hlenu může po vysazení antikoncepce nastat. V podstatě ani jeden z příznaků není zvlášť typický pro těhotenství.

Otázka:
Bára, 26. 02. 2014, 11:23
Dobrý den, mám už týden zpožděnou menstruaci ( mám jí pravidelnou...), včera jsem si dělala těhotenský test, a byl negativní. Mám test ještě zopakovat, případně - jak dlouho vyčkat..? Moc děkuju za odpovědˇ.

Odpověď:
04. 03. 2014, 19:09

Dobrý den, vyčkejte zpoždění 14 dnů, nedostavíli se menstruace, nezávisle od výsledku těhotenského testu, je vhodné se objednat na vyšetření.

Otázka:
Hanka, 24. 02. 2014, 00:03
Dobry den.chci se zeptat .mam 15 dni zpozdeni MS. pocit nafoukleho bricha,porad chodim na malou a bolesti bradavek.Snazime se o miminko, TT ukazal slabolinkeho ducha a dalsi dny zas nic.Doufala jsem ze treba jsem tehu a jako naschval jsem zacala 16.den menstruovat :( je to mozne? nebo to byl vse jen planny poplach?dekuju

Odpověď:
04. 03. 2014, 19:08

Dobrý den, pravděpodobně se u Vás jednalo o krátkodobou graviditu, která ale dále nepokračovala a projevila se jen jako zpožděná "menstruace". Pokud by jste ale krvácela delší dobu, nebo špinila určitě se dostavte na vyšetření.

Otázka:
Markéta, 20. 02. 2014, 22:20
Dobrý den, jsem 8 dní po miniinterupci. A dneska 8 den, jsem měla s mým přítelem sex. nevydrželi sjme to, víme oba dva, že je to nezodpovědné, také toho teď litujeme. Ale přítel se do mě uděl, antikoncepci už beru. Začla jsem jí brát druhý den po zákroku, jak mi doporučil lékař. A bojíme se teď, že mohu být znovu těhotná? je to možné? Nevím, kdy antikoncepe v tomto případě je učinná. Beru Lindinete. Pomůže ještě k tomu tabletka po, postinor? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
04. 03. 2014, 19:06

Dobrý den, antikoncepce by v podstatě již měla být účinná. Mimojiné se sexuální abstinence doporučuje i proto, že byl zásah do dělohy a mohla by vzniknout infekce dělohy a i okolitých orgánu v malé pánvi. která by v budoucnu mohla zpúsobit naopak neplodnost.

Otázka:
Katka, 19. 02. 2014, 21:55
omlouvam se za vyslani meho dotazu trikrat. Jeste bych se ale chtela zeptat, kdyz jsem mela 16.den po menstruaci pozitivni ovulacni test, kdy nastala ovulace? 16.den? dekuji

Odpověď:
04. 03. 2014, 19:03

Dobrý den, ovulační test reaguje na změnu hormónu , která je kolem ovulace. Ovulace nastáva přibližně v období pozitivity těhotenského testu. Zjednodušila bych to tak, že při pozitivitě testu a přání gravidity  by jste měla mít pohlavní styk.

Otázka:
Katka, 19. 02. 2014, 21:53
Dobry vecer, chtela bych se zeptat, co muze znamenat spineni mimo cyklus. Prosim o uvedeni, jestli je to normalni, pripadne jake nemoci by to mohly byt. Minuly mesic jsem spinila dva dny pred menstruaci. Tento mesic 20 dni po menstruaci a 16. den jsem mela pozitivni ovulacni test. Dekuji za odpoved

Otázka:
Katka, 19. 02. 2014, 21:41
Dobry vecer, chtela bych se zeptat, co muze znamenat spineni mimo cyklus. Prosim o uvedeni, jestli je to normalni, pripadne jake nemoci by to mohly byt. Minuly mesic jsem spinila dva dny pred menstruaci. Tento mesic 20 dni po menstruaci a 16. den jsem mela pozitivni ovulacni test. Dekuji za odpoved

Odpověď:
04. 03. 2014, 19:01

Dobrý den, pokud se Vám bude špinění opakovat nepravidelně prokonzultujte to se svým gynekologem. Může se jednat o běžné ovulační zašpinění, nebo zánět pochvy, poranění čípku... Bez vyšetření je škála opravdu široká.

Otázka:
Martina, 16. 02. 2014, 11:40
Dobrý den,chtěla jsem poprosit oradu ohledně Postinoru.Jsem 6 dní po užití této tablety a ještě se mi nedostavila menstruace.Mám si už zajít k lékaři a nebo ještě počkat.Nebo jaká je tam maximální doba kdy mohu začít krvácet?Léky jsem si brala přesně v půlce kdy jsem měla ovulaci.Děkuji moc

Odpověď:
19. 02. 2014, 17:03

Dobrý den, krvácení se někdy nemusí dostavit, doporučuji vyčkat až do doby očekávané menstruace, nedostavíli se, měla by jste si udělat těhotenský test.

Otázka:
Petra, 12. 02. 2014, 19:08
Dobrý den chtěla bych se zeptat na problém s menstruaci delší dobu mě mučí krvácení mimo ciklus už ani nevím kdy má být opravdová menstruace beru léky na srovnání ale krvácení se objevuje i po braní léku začne to ráno slabě a k večeru to přejde jako nic ale další den se to opakuje moje lékařka mi kromě slov že mi nemá co nabídnout řekla že budu muset podstoupit kyretáž bojím se narkozy je nějaký způsob jak můj problém řešit děkuji

Odpověď:
19. 02. 2014, 17:02

Dobrý den, bez vyšetření Vám nic blížšího k Vašemu problému říči neumím. Odebrání vzorky sliznice, tzv kyretáž je určitě vhodné.

Otázka:
Michaela, 31. 01. 2014, 19:50
Jsem 36 tydnu uz me tece mleko mam pumpovat?Uz Ted pred porodem?

Odpověď:
19. 02. 2014, 17:00

Dobrý den, mléko někdy teče již před samotným porodem, ale pumpováním si tak maximálně vyvoláte porod, ne nastimulování zvýšené tvorby mléka. Vyčkejte až po porodu.

Otázka:
Máca, 29. 01. 2014, 13:45
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je možné aby mi lék Doxybene 200mg a lék Augmentin 1g způsoboval krvácení mimo ciklus,byl mi zjištěn Hemofil v krku,již dříve sem trpěla na poruchovou menstruaci užívám lék Orgametril po které trpím průjmem je nutno lék přestat brát.Děkuji

Odpověď:
19. 02. 2014, 16:59

Dobrý den, vzhledem k tomu, že máte s krvácením potíže i bez užívaní antibiotik, nelze takto určit co je nyní příčinou krvácení.

Otázka:
Nika, 28. 01. 2014, 18:26
Dobrý deň chcela by som sa spýtať mam 18 rokov a bolia ma prsia mam ich take tvrdšie akoby opuchnuté a boli ma aj chrbát plus k tomu kašlem bola som u gynekologa objednal ma na sono za 2 týždne a bala som sa toho najhoršieho či to nebude rakovina a všetci mi vraveli že rakovina nebolí a že mam málo rokov na to dokonca nemáme ani nikoho v rodine kto by to mal. Veľmi sa aj tak bojím povedala mi sestrička že to môžem mať z antikoncepcie alebo že som prechladnutá keĎže kašlem no neviem aj tak sa bojíím a veľmi :(

Odpověď:
19. 02. 2014, 16:57

Dobrý den, příznaky, které popisujete jsou pravděpodobně spojeny s hormonálními změnami. Je dobré, že budete mít sono, ale rakoviny bych se ve Vašem věku s těmito potížemi neobávala.

Otázka:
Anna, 24. 01. 2014, 20:44
Dobrý den, mohla byste mi prosím vysvětlit pojem ,,dominantní folikul již deformovaný'' ? velikost 19,5X13,2 předem děkuji za odpovědˇ

Odpověď:
25. 01. 2014, 19:37

Dobrý den, melo by to znamenat, že již probehla ovulace.

Otázka:
Jitka, 22. 01. 2014, 22:27
omlouvam se, jeste jsem se zapomnela zeptat, kdy ma cenu delat tehotensky test? Dekuji

Odpověď:
25. 01. 2014, 19:36

Rozhodne ne drive než je plánované datum menstruace.

Otázka:
Jitka, 22. 01. 2014, 22:12
Dobry vecer, 20.12. jsem si vzala posledni antikoncepcni pilulku. Pote bylo menstruacni krvaceni. 28.12. jsem mela zacit uzivat nove baleni, ale nezacla jsem, uz nechci pokracovat v brani antikoncepce. 29.12.jsem mela pohlavni styk. Nyni jsem jeste nedostala menstruaci, muzu byt tehotna, nebo je to vysazenim antikoncepce? Da se nejak vypocitat, kdy byla ovulace? Napr.za jak dlouho po zapomenuti napr. dvou tabletek v prvnim tydnu uzivani muze nastat ovulace? Dekuji

Odpověď:
25. 01. 2014, 19:36

Dobrý den, vynechání menstruace muže značit oboje. Standardne je ovulace pri 28 denním cykle 14. den od začátku poslední menstruace. Pri dlouhodobém užívaní, a následném vysazení, ale nemužete vedet kolikadenní cyklus máte. Doporučuji udelat si tehotenský test, pri jeho negativite bych vyčkala ješte 14 dní, nedostavíli se menstruace objednala bych se na vyšetrení.

Otázka:
Silva , 22. 01. 2014, 20:15
Dobrý večer, mám problém,který se týká krvácení mimo menstruační cyklus. Menstruaci jsem měla od 20.12 do 25.12. což bylo v pořádku. Ale slabé krvácení teď mám necelé 3 týdny. Na návštěvě u gynekologa jsem nebyla...Je možné že mám nějaké gynekologické onemocnění? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
25. 01. 2014, 19:33

Dobrý den, ano krvácení mimo cyklus, zvlášte trvající 3 týdny, muže značit nejaký problém. Rozhodne doporučuji navštívit Vašeho lékare co nejdrive.

Otázka:
Markéta, 22. 01. 2014, 16:16
Dobrý den,to je právě to já jsem si tu pilulku zapomenutou nevzala.Je nějaká šance že bych otěhotněla?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
25. 01. 2014, 19:31

Dobrý den, ano riziko otehotnení v tomto pripade je.

Otázka:
Jana, 21. 01. 2014, 18:06
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem 8+3tt a dnes jsem měla na toal.papíře růžovkastý výtok, který se tam nachází jen někdy. Byla jsem u doktorky a všechno je v pořádku. Nevíte čím to vzniká a jak dlouho by se to mělo opakovat? A jestli to není znamení, že něco není v pořádku? Děkuji

Odpověď:
25. 01. 2014, 19:31

Dobrý den, pokud jste byla u lékarky a vše bylo v porádku, neznepokojovala bych se. Samozrejme pokud by jste začala krvácet, musíte ihned na vyšetrení.

Otázka:
Sabrina, 20. 01. 2014, 21:21
Dobrý večer, ráda bych se zeptala zdali mohu otěhotnet v 7ni pauze jsem měsíc po vyndání pravého vaječníku a v tomto měsíci nemam dostat měsíčky. Používám jako antikoncepci Sunya. Předem děkuji za odpověd'.

Odpověď:
25. 01. 2014, 19:30

Dobrý den, pri užívaní antikoncepce budete krvácet pravidelne v 7 denní pauze, nezávisle od počtu vaječníku a pred otehotnením jste chránena. Odstranení vaječníku neznamená, že budete krvácet ob mesíc, i kdyby jste antikoncepci neužívala.

Otázka:
Petra, 19. 01. 2014, 21:01
Dobrý večer chtěla bych se zeptat zda je možné na 14ti dení menstruaci požádat mou gyn.lékařku o injekci na zastavení léky na srovnání mi nedělají dobře děkuji.

Odpověď:
20. 01. 2014, 17:59

Dobrý den, toto opravdu musíte probrat se svoji lékařkou, která zná Vaši anamnézu a může Vás vyšetřit.

Otázka:
Markéta, 18. 01. 2014, 09:28
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jsem nasadila antikocepci a po menstruaci jsem měla styk asi čvrtý nebo pátý den s udělaním do mě.Antikocepci beru asi 15 dní. A ktomu jsem si zapoměla vzít pilulku kterou beru v šest a v děvět byl nechránění styk s uděláním do mě, na platě mám posledních 7 prášku můžu být těhotná?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
20. 01. 2014, 17:58

Dobrý den, 15. den užívaní antikoncepce již učinkuje. Záleží samozřejmě i na tom, kdy jste si vzala zapomenutou pilulku.

Otázka:
Nikola, 13. 01. 2014, 22:06
Dobrý den paní doktorko, mám zavedené tělísko, a rádi by jsme s manželem další dítě. Jak dlouho po vyndání tělíska můžu otěhotnět, resp. přetrvává v mém těle nějaká "ochrana", nebo je možné otěhotnění prakticky "hned"..? moc Vám děkuji za odpovědˇ.

Odpověď:
20. 01. 2014, 17:57

Dobrý den, plodnost by měla být ihned po vyndání tělíska.

Otázka:
Petra, 13. 01. 2014, 15:36
Dobrý den prosím o radu mám opakovanou poruchu menstruace před dvěma měsíci jsem na to brala lék Orgametril,ten ale nezabral paní doktorka nasadila Norethisteron ten pomohl ale jen do doby než jsem musela užívat antibiotika Xorimax 500,znovu jsem začla brát Norethisteron 3xdeně,když ho nevezmu problém přetrvává je možné že po užití mě bolí lýtko mám křeč.zílu děkuji za odpovědˇ

Odpověď:
20. 01. 2014, 17:56

Dobrý den, ano po užití Norethisteronu může  pobolívat lýtko, proberte to se svoji lékařkou a případně by jste měla mít vyšetřeny cévy na nohách.

Otázka:
Markéta, 13. 01. 2014, 00:05
Dobrý den, před 14 dny jsem si musela použít postinor. Týden po tom jsem dostala menstruaci a začala brát antikoncepci. Teď mám strašné bolesti hlavy a zvracím je možné, že to jsou vedlejší účinky Postinoru nebo antikoncepce? Děkuji.

Odpověď:
20. 01. 2014, 17:55

Dobrý den, tyto vedlejší učínky bych spojila s antikoncepcí. Pokud by ale stále přetrvávali proberte to se svým lékařem.

Otázka:
Tereza, 10. 01. 2014, 17:45
Dobrý den, jsem týden po mini interupci a začala mi slabě téct krev. Je to normální???

Odpověď:
20. 01. 2014, 17:54

Dobrý den, předpokladám, že jste již absolvovala kontrolu u svého gynekologa 14 dní po výkonu.

Otázka:
Daniela, 09. 01. 2014, 22:27
Dobrý den, beru antikoncepci Belara 4 roky a zapomněla jsem si vzít 1. tabletu z platíčka. Ten den jsem měla nechráněný pohlavní styk a tabletu si vzala až druhý den v čas užívání kdy jsem si to uvědomila. Jak velká šance otěhotnění zde je? Děkuji

Odpověď:
20. 01. 2014, 17:44

Dobrý den, riziko otěhotnění je nízke.

Otázka:
Sabrina, 06. 01. 2014, 20:50
Dobrý den, vzala jsem si postinor a za týden si půjdu pro svou první antikoncepci. Bude se mě gynekolog ptát jestli jsem brala nějaké prášky? Zjistí mi postinor z krve nebo nějakých jiných testů když jsem si ho vzala před měsícem? A musím mu o tom vubec říkat? Předem děkuji za odpověd.

Odpověď:
07. 01. 2014, 11:28

Dobrý den, říkat mu o tom nemusíte, ani to nemůže zjistit. Jen nevím, proč to chcete tajit, jednorázové užití postinoru je zodpovědné řešení, hlavně když jste se teď rozhodlo pro užívaní antikoncepce.

Otázka:
Jana, 05. 01. 2014, 18:44
Dobrý den paní doktorko. Chtěla bych otěhotnět a chci se zeptat jak dlouho po vysazení HA mám čekat než se z těla vyloučí? Užívala jsem HA Clormetin 3,5 roku, je mi 29 let. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
07. 01. 2014, 11:23

Dobrý den, po vysazení se můžete snažit o otěhotnění hned.

Otázka:
Iveta, 02. 01. 2014, 15:46
Dobrý den. Měla bych takový dotaz. S přítelem bychom si rádi pořídili miminko. Ale přítel je alergik a má od dětství astma. Záchvaty nikdy neměl,ale prostě si od malička každé ráno ,,foukne,, aby se mu lépe dýchalo. Někde na internetu jsem ale četla, že pokud si pár chce pořídit miminko a jeden z nich je alergik a nebo trpí na astma, tak by si miminko měli pořídit na zimu,kdy je lepší vzduch a nekvetou stromy apod,aby hned taky nedostalo alergii. Co si o tom myslíte vy?

Odpověď:
07. 01. 2014, 11:20

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nejsem ani pediatr ani alergolog nedokážu se k tomu vyjádřit.

Otázka:
monika, 02. 01. 2014, 01:16
Dobrý den moje poslední menstruace byla 28listopadu ale 25rijna mi vypadla mirena a včera jsem si delala teh. Test a vysel pozitivní ale hodně nepatrna carka pak mi ho delal muj doktor v irsku a tak vysel poz. Ale taky hodne slaba carka duhova muze se stat ze bych byle tehotna a nebo by to mohla byt jeste ta mirena ucinkovat v tele Děkuji

Odpověď:
07. 01. 2014, 11:17

Dobrý den, ve chvíli kdy Vám vypadla Mirena jste v podstatě přestala být chráněná před otěhotněním. Pozitivní těhotenské testy budou s nějvětší pravděpodobností svědčit pro těhotenství.

Otázka:
Monika, 01. 01. 2014, 18:48
Dobrý den, během předvánočního shonu jsem zapomněla užívat utrogestan. Menstruace se během prosince vůbec nedostavila. Předpokládám, že je to kvůli mému zapomenutí. Je tedy možné, že se menstruace dostaví později? Mám zpoždění už čtrnáct dní. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
07. 01. 2014, 11:15

Dobrý den, ano samozřejmě zpoždění menstruace může souviset se zapomenutím užívaní utrogestanu. Nelze ovšem opomenout ani těhotenství.

Otázka:
Kata, 31. 12. 2013, 17:32
Dobrý den, chci se zeptat... Včera jsem podstoupila miniinterrupci po které jsem celkem dost krvacela. Paní doktorka me vzala na vysetrovnu a podívala se do pochvy a rekla, ze tam vidí malé tkané a kdyz krvacim ze me domu nepustí. Po par hodinách přišla jiná, starší lékařka která mi prohmatala podbrisek a rekla, ze je to dobre a normální krvácení po zákroku. Krvacim ale již slabé. Jen jsem to nemohla vydržet a koupila jsem si těhotensky test a dnes 2.den po mini mi vyšel pozitivni(ikdyz druha čárka byla slabejsi než první). Na kontrolu mam jít až cca za 2tydny. Pohlavní styk jsem neměla. Jaky je vás názor na mou situaci?? Nevim si rady děkuji mockrát .

Odpověď:
07. 01. 2014, 11:13

Dobrý den, hCG hormon, který se stanovuje těhotenským testem se ztrácí z krve po těhotenství cca do 30 dní. Pozitivní test 2. den po interupci je zcela normální.

Otázka:
Helena, 30. 12. 2013, 16:15
Dobrý den, prosím radu : Kolegyně užívá Clostilbegyt - hormonální stimulace na podporu otěhotnění, teď se trochu zapomněla s jiným partnerem a má obavy , který partner by případě byl otcem a chce to řešit Postinorem, není zde kontraindikace ? a pokud ne, byla by postkoitum pilulka vůbec účinná ?? Děkuji.

Odpověď:
07. 01. 2014, 11:11

Dobrý den, je hezké, že máte o kolegynin problém zájem, ale věřím, že si to vyřeší sama.

Otázka:
Marie., 27. 12. 2013, 06:45
Může žena ve věku 65 let,7 roků bez menstruace,při úplném výronu semene do pochvy otěhotnět?Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď:
29. 12. 2013, 15:34

Dobrý den, ne nemůže.

Otázka:
Michaela, 16. 12. 2013, 22:56
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat. Začnu brát svou první antikoncepci, a chtěla bych si hned první menzes posunout, ale nevím jak na to. Všude se píše že si první pilulku mám vzít první den menzesu, ale to ho pak budu celých 5 dní mít a to já nechci. Nemám strach z otěhotnění, jsem panna a sex mít zatím nehodlám. Jen by se mi hodilo tuto menstruaci posunout. Jde to tedy nějak? Napadlo mě, kdybych si vzala prášky ještě před menstruací, dostala bych jí pak někdy v průběhu braní prášku? Nebo se menzes dostaví až po dobrání prvního plátilka, a pak už normálně 7 dní pauza, a další plátilko? Šlo by to takhle? Děkuji za radu :)

Odpověď:
29. 12. 2013, 15:34

Dobrý den, menses touto antikoncepci již neodsunete. Poradte se se svým gynekologem na odsunutí menses pomocí jiných prášku, a antikoncepci začnete užívat až poté, podle domluvy s gynekologem. Bohužel užívaní antikoncepce 1. den menses, tu stávající již neovlivní, a i kdyby jste ji začala užívat dříve, krvácení neodsunete, případně si to jen rozohodíte.

Otázka:
šarlotta, 11. 12. 2013, 11:14
Dobrý den, bude mi 46 let, v noci jsem začala špatně spát, mám návaly horka skoro každou noc několikrát. 2,5měsíce nemám menstruaci. Dostala jsem injekci Agolutinu, kvůki zvýšené sliznici aje to 7.den a MS se nedostavila. Je to těhotenství nebo je i jiné vysvětlení ? Děkuji

Odpověď:
11. 12. 2013, 13:40

Dobrý den, těhotenství je ve Vašem věku velmi málo pravděpodobné. To že jste nedostala menstruaci po injekci, bude souviset spíše s věkem a hormonálními změnami ve Vašem těle. Každopádně si můžete pro uklidnění udělat těhotenský test a nedostavíli se menstruace do 14 dní, navštivte opět svého gynekologa.

Otázka:
Mirka, 08. 12. 2013, 18:26
Dobrý den, je možné, že mne bolí prsa z antikoncepce? Antikoncepci beru úplně poprvé a mám Lunafem. Celé to plátíčko mám takové rozbolavělé prsa, tak se chci zeptat, jestli to může být tím :-/ . A ještě..začla jsem to brát normálně 1. den menstruace jak se má..teď ve čtvrtek večer jsem měla poslední a je neděle a menstruace stále nikde... :-X A poslední věc, další plátíčko mám načít 7dmý nebo 8mý den? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 12. 2013, 13:38

Dobrý den, pocit napětí v prsou je při zahájení užívaní antikoncepce normální. Pokud jste poslední tabletu užila ve čtvrtek, krvácení může přijít i později než v neděli. a další tableta se užíva po 7 denní pauze, t.j. osmý den - pátek.

Otázka:
lucka, 06. 12. 2013, 20:02
dobry den mam dotaz jde poznat ve ctvrtem mesici z krve hcg jestli jsem tehotna nekde jsem cetla ze hcg klesa a pak uz to neni poznat ani z moce ani z krve. Tak me zajima pokut bych byla ctvrty paty mesic zda to zkrve nebo z tehu testu poznam moc dekuju za odpoved je to pro me dulezite

Odpověď:
11. 12. 2013, 13:35

Dobrý den, těhotenský test, tzn hCG je pozitivní celé těhotenství. Takže ve 4. měsíci by jste to dle těhotenského testu opravdu poznala.

Otázka:
Ida, 03. 12. 2013, 14:35
Dobrý den, prodělala jsem v tomto měsíci tzv. biochemické těhotenství a týden před plánovanou ovulací mi po něm v krvi zůstalo cca 14 jednotek HCG. Chtěla bych se zeptat, zda mám očekávat ovulaci v termínu, nebo její datum může zbytkový HCG ovlivnit. Děkuji!

Odpověď:
11. 12. 2013, 13:34

Dobrý den, 14 j HCG je velmi nízka hodnota. Ovulace by měla proběhnout v termínu, ale není vyloučeno ani mírne opoždění. Po prodělaní chemické gravidity bych ale doporučila minimálně jeden cyklus s dalším otěhotněním vyčkat.

Otázka:
Nikol, 01. 12. 2013, 20:31
Dobry den chtela jsem se zeptat..pred temer 14 ti dny jsem navstivila sveho lekare z duvodu nedostaveni se menstruace kol.14 ti dni.Byla jsem nervozni kdyz moje predesla menstruace trvala jen 2 dny ystu 3la sem prasky artizia nebo tak nejak ale vysadila sem je chtela jsem aby se mi vse upravilo prirodni cestou.lekar mi ale zjistil cystu 3 krat 2 cm pri navsteve lekare jsem dostla injekci na vyvolani menstruace..myslela jsem si ze sem tehotna pac me boleli prsa bylo mi nevolno a mela jsem priznaky tehotne zeny no ale ono to byla jen cysta ta po 4 dnech praskla v podobe dvoudenniho spineni..zacala jsem na rady doktora brat o 5 antikoncepci dnes je to 6 den co ji beru ale mam dnes sileny bolesti krece hlava me tresti naladova sem..unavena teze ale co nejvice me trapi je nafoukle brisko ktere vypada jako byvh byla v nekolikatem mesici tehotenstvi porad jim ale jen na co mam chut nic mene myslite ze bych mohla mit mimodelozni tehotenstvi ci je to tim ze jsem jen spinila a nekrvacela?..s pritelem jse totiz jak sem psala ze sem vysadila prasky meli den po dvoudenni menstruaci nechraneny sex a i pred menstruaci v dobe kdy jsem.prestala brat antikoncepci jsme meli nech.sex..dekuji predem za vasi odpoved..moc me to zajima

Odpověď:
11. 12. 2013, 13:31

Dobrý den, příznaky které popisujete nemusí nutně souviset jenom s těhotenstvím. To ale nejlépe vyloučíte těhotenským testem. 

Otázka:
Káťa, 28. 11. 2013, 20:36
Dobrý den, za chvíli začnu brát moji první antikoncepci Clormetin. Doktor mi řekl, že jí mám brát 21 dní a pak týden menstruovat. Doma mě to ale začalo hlodat. Nyní mám menstruaci po 35 dnech a to jen 3 dny. Nechce se mi to teda samozřejmě měnit, abych ji měla častěji a déle..... Můžu brát prášky normálně 32 dní a pak vynechat na 3 dny, tak abych měla stále stejný cyklus, nebo musím po 21 dnech?.. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 12. 2013, 13:29

Dobrý den, vzhledem k tomu, že antikoncepci jěště jenom začínate užívat, doporučila bych nyní alespoň po dobu  3 měsíců dodržovat režim 21 dní užívaní pilulek, 7 dní pauza. I když je pauza 7 dní, krvácení je obvykle 2-5 dní. Pokud Vám bude antikoncepce sedět můžete se domluvit s Vaším gynekologem i na kontinuálním užívaní, tzn bez 7 denní pauzy a tím pádem bez krvácení.

Otázka:
bara, 19. 11. 2013, 23:38
Dobry den, vsude se docitam, ze utrogestan nasazeny pred ovulaci ji brani, a tak by me zajimalo, jestli se mam bat ze ovulka neprijde kdyz mam brat 5-9 DC,clostilbegyt a 11-26 DC utrogestan. Predem dekuji za odpoved.

Odpověď:
21. 11. 2013, 12:35

Dobrý den, utrogestan se nasazuje až po ovulaci. Při užívaní clostilbegytu by se měla ovulace prokázat ultrazvukem a poté přispusobit nasazení utrogestanu. U žen, které mají kratší cyklus se může nasadit i dříve, naopak u žen s cyklem delším /např. 35 dní/ může ovulace proběhnout později, proto by se mělo tomu přispůsobit užívaní utrogestanu. Standardně u normálního 28 denního cyklu se nasazuje 16. až 26. den cyklu.

Otázka:
Iveta, 17. 11. 2013, 19:01
Dobrý den, ráda bych se zeptala na interakce Postinoru a Utrogestanu. U Utrogestanu jsem vybrala jednu dávku kvůli nepravidelnosti menstruace a zítra bych měla začít brát druhou, ovšem jsem si dnes vzala Postinor. Nemám možnost zítřejší konzultace s gynekologem, tak jsem se chtěla zeptat, jestli je vůbec vhodné začít brát tuto druhou dávku a zda je možné Utrogestan v jednom cyklu vynechat a vybrat ho až v následujícím. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
17. 11. 2013, 21:01

Dobry den,postinor meni charakter sliznice v deloze,a ta se odlouci zhruba do tydne od uziti postinoru. Utrogestan bych uzivala az ten dalsi

cyklus.

Otázka:
Elen, 14. 11. 2013, 14:13
Dobrý den, prosím o Váš názor na mé UZ vyšetření. Zajímalo by mne,jestli je na jeho základě potřeba provádět nějaký zákrok. Ještě nerozumím jestli dle závěru mám či nemám cystu. Děkuji za odpověd. UZ vag děloha v ostré RVF, velikosti 85x46x65 mm hrdlo bpn., stěny děl. nehomogenní, na PS v úrovni istmu v.s. i.m. myom 22 mm v prům. endometrium výšky 7mm, dobře ohraničené, (dutina esovitého tvaru) pravé ovarium velikosti 31x23 mm, norm.struktury, okolo pravých adnex je patrné depo volné tekutiny levé ovarium velikosti 40x26 mm s endometriomem 27 mm v průměru, UZ nesusp. MP bez reziztence UZ abd.: děloha v RVF (esovitý průběh) přední stěna dělohy asymetricky větší než zadní stěna, ale i.m. myom v této oblasti spolehlivě neprokazuji Závěr: cystis ovarii I.sin. - UZ nesusp.

Odpověď:
15. 11. 2013, 08:14

Dobrý den, těžko posuzovat jen ultrazvukový nález, bez vyšetření a znalosti anamnézy. S nálezu vyplýva že na levém vaječníku máte drobnou cystičku, a v děloze máte malý svalový uzlík, tzv. myom. Pokud nemáte žádne obtíže, ten nález je jen na sledování, tak se vyjadřuje i doktor, který ultrazvuk dělal. Ale takéto věci by jste měla řešit se svým gynekologem, který je znalý Vašich obtíží.

Otázka:
Terezka, 10. 11. 2013, 02:23
Dobry vecer chtela bych se zeptat sem 41 tydnu tehotna a nerodim ziju v cizine gb doktori tu sou trochu jiny nez unas neudelali my zadny vyrestreni ani miminku nic mam cekat na porod ale me nic neni mam bolestli nemuzu chodit nohy ruce mam otekli ale to vse je normalni vnim tydnu tehotenstvi vzdy tak za tri dny zeme vyjde kousek gelu a jinak nic vic cekam 6 dite takze se docela dost bojim chci se zeptat na radu at zacnu v koncu rodim a do toho vseho me hrozne bolej prsa neda seto to vydrzet dekuju moc za odpovet

Odpověď:
15. 11. 2013, 08:11

Dobrý den, omlouvam se za pozdní odpověď. Bohužel Vám neumím moc poradit. Pokud by jste byla v ČR, tak když se žena nerozrodí do 10-12 dnů po termínu porodu, porod vyvolávame v nemocnici. Samozřejmě po termínu porodu se pravidelně denně monitoruje miminko i maminka. Se zdravotní péči ve Velké Británii, nemám zkušenosti, musíte se obrátit na osobu, která o Vás v těhotenství pečuje. Samozřejmě důležité je mít i přesně vypočtený termín porodu.

Otázka:
lenka 1.11.2013, 01. 11. 2013, 14:04
dobry den chtela bych se zeptat 6 tydnu sem nedostala menstrulaci test je porad negativni mozny je ze mam nakou poruchu nikdy se mi to nestalo nebo ze by to byla cysta nebo kila uz sama nevim prsa mi bolej i krize a brisko docela roste mam si nechat udelat krevni testy pozna se co mi je dekuji moc za odpoved

Odpověď:
15. 11. 2013, 08:03

Dobrý den, opoždění menstruace, nemusí vždy souviset jen s těhotenstvím. Pokud je zpoždění delší než 14 dní, doporučuji vyšetření u Vašeho gynekologa.

Otázka:
Soňa, 31. 10. 2013, 07:58
dobrý den, chtěla bych se zeptat .. můj přítel se udělal a po té si sperma otřel kapesníčkem. Po asi 6ti minutách mě prstil, myslíte že je zde možné otěhotnění? prst byl suchý a vše v pořádku jen mám strach .. děkuji za odpověď

Odpověď:
15. 11. 2013, 08:01

Dobrý den, sperma na vzduchu usychá a přestáva být opoldnění schopné do pár minut. Riziko otěhotnění je téměř nulové.

Otázka:
Markéte, 30. 10. 2013, 20:50
Dobrý večer chci se zeptat začala jsem brát další platíčko po pauze měla jsem si vzít prášek v něděli ale spletla jsem se a vzala jsem si ho v sobotu tak se chci zeptat jestli jsem stále chráněná když jsem měla třeba pohlavní styk jestli to není nějaký problém

Odpověď:
15. 11. 2013, 08:00

Dobrý den, pokud se zmýlite v užívaní dalšího plata, a užijete ho o den dříve, jste plně chráněná, větší problém by bylo užít ho později.

Otázka:
katka, 21. 10. 2013, 20:11
dobry den, mohla bych se zeptat muzu byt tehotna kdyz jsem mela ovulaci ,ale pravidelne beru antikoncepci ve stejnou hodinu a pritel se do mne neudel.dekuji za odpoved

Odpověď:
15. 11. 2013, 07:58

Dobrý den, pokud užívate antikoncepci, tak žádnou ovulaci nemáte. Při užívaní antikoncepce můžete mít pohlavní styk bez ochrany a bez obavy o otěhotnění.

Otázka:
ivetka, 18. 10. 2013, 11:50
Dobrý den, v červnu jsem měla nechráněný pohlavní styk - do 72 hodin jsem užila postinoru. Menstruaci jsem dostala přesně, tak jak jsem mělal a to i následující dva měsíce. Ale teď mám najednou zpoždění více jak 10 dní...myslíte, že to může být vlivem postinoru? po takové době? těhotná snad nejsem, dělala jsem si tři testy, všechny negativní. děkuji za odpověď

Odpověď:
15. 11. 2013, 07:55

Dobrý den, vliv postinoru po 3 měsících je  nepravděpodobný.

Otázka:
Rasto M., 06. 10. 2013, 23:08
Hezky den,jsem 3mesic od posledni chemoterapie,mel jsem zhubni nador na varleti a 2cykly chemo.muzu mit s manzelkou pohlavni styk bez kondomu?

Odpověď:
16. 10. 2013, 10:56

Dobrý den, pokud by jste se snažili o miminko, můžou být spermie jěště poškozeny. Co se týče vyloučení škodlivých látek ve spermatu, ty se vylučují jen pár dní po aplikaci chemo, a proto by manželce již neměli ublížit.

Otázka:
Aniss, 05. 10. 2013, 00:04
Dobrý den, chtěla bych jsem se zeptat jestli mohu být těhotná?Mám oteklá prsa a tvrdé podbříško a v něm tlak.Dotoho chutě že sním věci které by muj přítel nemohl ani pozřít a kuřecí maso atd nemohu ani vidět a jsem velice přecitlivělá, unavená bolí mně záda a klouby.Před dvouma týdni mi brali krev a byl že těhotná nejsem a na ultrazvuku byla ve vaječníku 3mm kulička a gynekoložka mi řekla že budto jsem těhotná a nebo to je cista.Dnes jsem si dělala těhotenský test clear blue digital a ten vyšel negativní a však po otevření byli na jednom ze dvou proužku dvě čárky.Mojí mámce zjistili až ve třetím měsíci z krve a moči že je těhotná a měla stále až do 3 měsíce i menstruaci.Je možné že jsem těhotná?

Odpověď:
16. 10. 2013, 10:41

Dobrý den, bez vyšetření Vám rozhodně nemůže plně odpovědět. Doporučuji zopakovat těhotenský test, ten předchozí mohl být poškozený,vzhledem ke 2 čárkám. Záleží samozřejmě i na tom zdá máte vynechání menses.

Otázka:
Katka, 25. 09. 2013, 14:22
Dobry den,na konci srpna jsem byla na gynekologicke operaci,kde mi odstranili vse co se dalo,byl mi zjisten zhoubny nador.Na zacatku rijna jdu na prvni chemoterapii.Mam jich mit celkem 8 s tim,ze po ctvrte chemo jdu na konzilium a domluvime se na dalsi pripadne lecbe.Chtela bych se prosim zeptat jak je to s laznema.Mam na ne narok?Musim se o to sama zajimat pripadne kde mam zajit nebo mi je po skonceni lecby nebo behem lecby nekdo ze zdravotnictvi nabidne?Na chemo bych mela chodit do konce unora 2014.Muzete mi k tomu pripadne neco poradit?Dekuji

Odpověď:
16. 10. 2013, 10:52

Dobrý den, na lázně nárok určite máte. Momentálně je ale na jejich řěšení jěště brzo. Po skončení léčby, se na ně informujte u svého gynekologa. Obecně jsou lázně u nádorových onemocnění doporučeny nejdříve rok po skončení léčby, když jste v pořádku.

Otázka:
Radka, 25. 09. 2013, 10:05
Dobrý den, chci se zeptat co se stane při špatném použití Rosalgin- roztoku (zavedení při 50 až 60 stupňů)?

Odpověď:
16. 10. 2013, 10:32

Dobrý den, pokud jste se nepopálila, nemelo by se stát nic.

Otázka:
Jitka, 15. 09. 2013, 23:32
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je můžu chodit na plavání s mojí 1,5 letou dcerkou, když jsem v 9tt. Děkuji moc.

Odpověď:
24. 09. 2013, 15:58

Dobrý den, pokud nemáte nejaké potíže jako špinění nebo výtok, nevidím v tom problém.

Otázka:
Mirka, 14. 09. 2013, 21:39
Dobrý den, chci se zeptat..měla jsem nechráněný pohl. styk, ale přítel vyvrcholil až mimo mě po pár minutách, ale i tak jsem se bála a tak jsem si cca do 29 hodin vzala 1. prášek postinoru a pak na druhý den jsem dostala antibiotika...může to nějak ovlivnit? Menstruaci jsem potom dostala přesně jak jsem měla mít...prosím o odepsání.. Předem mnohokrát děkuji.

Odpověď:
24. 09. 2013, 15:56

Dobrý den, vše by mělo být v pořádku.

Otázka:
Petra, 13. 09. 2013, 14:04
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsem dostala výsledek z laboratoře na HCG, výsledek byl 0,19 IU/I, chtěla jsem se zeptat, zda je to negativní či pozitivní, děkuji.

Odpověď:
24. 09. 2013, 15:55

Dobrý den, výsledek je negativní.

Otázka:
Šárka, 10. 09. 2013, 08:43
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, kde se dovolat pomoci a zajistit genetické vyšetření kvůli leydenské mutaci. Vyměnila jsem gynekologa (byla jsem u něj 10let) pro neschopnost řádného vyšetření, léčby či rady. Můj nový lékař je to samé, oba si jedou tu svou, neporadí, nevysvětlí a pomlouvají jiná pracoviště. Moje maminka trpěla žilní trombozou, mně když doktor před 10 lety předepsal antikoncepci, žádná vyš. nedělal. I já nyní užívám Detralex pro lepší průchodnost žil a z výsledků z imunologie je patrné, že trpím nějakou poruchou krvetvorby. Nikdo mě nikam nepošle a již 4.rokem se mi nedaří otěhotnět. Manžel je v pořádku, spermiogram a jiná vyš. jsou až nadprůměrná. Užívala jsem i rok kortikoidy a nic. Kamarádka měla úplně stejný problém a zjistili jí leydenskou mutaci, byla na inseminaci, píchala clexane a už má 2měsíční holčičku. Poraďte, prosím, na koho se obrátit, aby mě poslal na genetiku, když můj gynekolog o tom nechce ani slyšet? Děkuji

Odpověď:
24. 09. 2013, 15:54

Dobrý den, pokud se Vám již 4 roky nedaří otěhotnět, měl by Vás gynekolog sám poslat do genetického centra, kde by Vám měli postupně udělat všechna vyšetření. Doporučuji požádat lékaře o žádanku do centra, se kterým spolupracuje.

Otázka:
Kája, 03. 09. 2013, 22:46
Dobrý den, 18.8. u mě proběhla ovulace, 19.8. jsem byla na IUI, od té doby stále špiním. Od 16 DC až do příchodu menstruace mám brát Utrogestan 2 tbl denně. Beru jej zatím pořád, mohu být těhotná nebo spíš ten Utrogestan brání menstruaci? Minulý měsíc MS normálně nastala, ale tento měsíc mám pocit, že pořádně nepropukla tak léky beru stále. Děkuji

Odpověď:
24. 09. 2013, 15:50

Dobrý den, omlouvam se za pozdní odpověď, Utrogestan podporuje sliznici v období po ovulaci. Pokud jste těhotná, zlepšuje podmínky pro uhnízdění vajíčka. Pokud těhotná nejste, po jeho vysazení normálně odmenstruujete.

Otázka:
Renča, 03. 09. 2013, 12:11
Dobrý den chtela jsem se zeptat pred tremi tydny jsem mela pozitivni tehotensky test pak jsem zacala krvacet a zasla jsem k doktorce na ut nebylo nic videt pry to vypada na zacatek menstruace.Tak mi rekla at si zkusim za tyden udelat dalsi test a prijdu na kontrolu.Test uz byl negativni a krvaceni bylo stale tak mi predepsala ascorutin.A vzala mi krev na hcg.Posleze jsem ji volala jak test dopadl a ze je to slabe.Ale stale slabe krvacim uz je to treti tyden po ranu je mi spatne na tehotenskem testu jsem dnes mela opet slabou ale viditelnou carku.Ktera tam pred temi 14 dny nebyla.Tak nevim co si mam myslet pani doktorka ma nyni tyden dovolenou.Mam jet do nemocnice nebo ten tyden pockat?Dekuji za odpoved Renča

Odpověď:
03. 09. 2013, 13:03

Dobrý den, pokud nemáte bolesti v podbríšku, resp. krvácení je jen slabé mužete vyčkat návratu Vaší lékarky. Jinak pri vyskytnutí se bolestí v podbríšku, prípadne zesíleném krvácení doporučuji jít na kontrolu ihned. 

Otázka:
Jarka, 02. 09. 2013, 05:23
Dobrý den.Kdy nemůže žena stoprocentně otěhotnět při pohlavním styku,bez použití jakékoliv antikoncepce při úplné ejakulaci do pochvy?Děkuji.

Odpověď:
03. 09. 2013, 13:00

Dobrý den, 100% nemuže otehotnet pokud nemá delohu nebo odstraneny prípadne prerušeny oba vejcovody, nebo nemá ani jeden vaječník.

Otázka:
Lenka, 29. 08. 2013, 14:17
Dobrý den, s manželem jsme se v pátek večer tulili. V pondělí jsem měla slabý hnědý výtok a následně úterý a středa (vždy dopoledne) slabé hnědočervené špinění. Myslíte, že se může jednat o uhnizďování vajíčka? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
03. 09. 2013, 12:58

Dobrý den, po oplodnení vajíčko ješte 5 až 8 dní cestuje vejcovodem až poté se uhnizduje v deloze.

Otázka:
Jitka, 23. 08. 2013, 23:32
Dobrý den, po vysazení antikoncepce jsem měla nepravidelnou menstruaci. Lékařka mi nasadila Utrogestan - od 20. dne cyklu 1-0-1 po dobu sedmi dní. První čtvrt rok po užívání se mi menstruace dostavila pravidelně, nyní mám 10 dní spoždění a není mi dobře, píchá mě v podbřišku, mám zvýšenou teplotu - 37,2 už cca týden a půl a cítím se být více unavená - mohla bych být těhotná? Po dobrání utrogestanu mi menstruace dorazila vždy do tří dnů. Nebo je možnost, že je tento cyklus delší i přes braní utrogestanu? Kdy bych měla jít za lékařkou? Těhotenský test mi zatím vycházá negativní. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
26. 08. 2013, 21:42

Dobrý den, utrogestan otěhotnění spíše podporuje, takže těhotná být můžete. Pokud máte zpoždění menses přes 10 dní, je vhodné již navštívit lékařku.

Otázka:
Nikola, 18. 08. 2013, 20:06
Dobrý večer, beru dlouhodobě antikoncepci jangee. Ve třetím týdnu používání jsem se špatně podívala a v domnění, že jsem vynechala prášek, vzala jsem si další (první brzo ráno 6:30 a druhý kolem 24:00). Druhý den ve čtvrtek jsem nechtěla brát další prášek, a tak jsem si ho nevzala, ovšem neudělala ani pauzu. V pátek jsem si normálně vzala prášek, jak jsem zvyklá. Nicméně v sobotu večer jsme měli s přítelem nechráněný sex. Jaké může být riziko otěhotnění. Další den jsem si prášek vzala opět normálně a teď jen čekám na týden pauzy. Docela se strachuji, že za mou chybu draze zaplatím.

Odpověď:
26. 08. 2013, 21:40

Dobrý den, první prášek jste brala s odstupem 18 hodin, další pak cca po 30 hodinách, oboje by mělo být v rámci tolerance a účinek antikoncepce by měl zůstat zachovaný.

Otázka:
Simona, 12. 08. 2013, 15:25
Dobrý den, mám problém ohledně antikoncepce. Předevčírem jsem omylem vynechala prášek, vůbec jsem o tom nevěděla. Zjistila jsem to až druhý den (včera), když jsem si brala další prášek. Dnes jsem měla rudo hnědý výtok, jako kdyby mi začínala menstruace. Co mám v takovém případě dělat? Dočetla jsem se, že když holka zapomene na pilulku, tak si jí musí vzít ještě ten den i kdyby uběhlo 12 hodin. Já ji však vynechala vůbec a dvě najednou jsem si další den brát nechtěla. Nebojím se ani tak otěhotnění (díky dvojté ochraně), jako spíše nepříznivého vlivu na organismus. Předěm děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
26. 08. 2013, 21:38

Dobrý den, špinění naznačuje, že Vaše tělo zareagovalo na zapomenutú pilulku. Znížila se hladina hormonů v krvi a vy jste zašpinila. Pokud se nebojíte otěhotnění můžete plato dobrat, ale může se stát že špinění bude přetrvávat až do menstruace.

Otázka:
Hanka, 11. 08. 2013, 00:14
Jen upresnim a dodam k otazce nize. Bolest nejdrive zacina, jako pri zarazeni vetru, behem minuty se to rozjede, jak jsem vam popisovala ve vzkazu níže. Ty bolesti smer podbrisek jsou tlakove a krecovite i podobne zanetu moc. cest. Podbrisek pri potizi jakoby ztvrdne a tlakova bolest i do konecniku jako pri samotnem porodu. Jeste jednou dekuji H.

Otázka:
Hanka, 11. 08. 2013, 00:03
Dobry den, jsem 3 - 4 tydny po miniinterupci a az nyni asi 3x behem par dnu jsem mela, nevim presne jak to nazvat, ale bolesti hodne podobne, skoro stejne jako kontrakce pred porodem. Nejdrive jako bych mela zarazene vetry, ze pri zatlaceni vetsi bolest smer do podbrisku, jako by i tlak bolestivy do konecniku pri porodu, bolest a ztvrdnuti presne jak pred porodem pri kontrakcich. Mam dve deti, je mi 40 let, tak vim jake bolesti probihali pred porodem. Tak presne takove. Musim to rozchodit a snazit se zda nejake vetry pujdou ven. Malinko jdou. Do 10 ti min. jako kdyby mi nic nebylo. Na kontrole jsem po miniinterupci uz byla, a vse v poradku. Doktorce jsem se nezminovala, protoze tyto bolesti v podobe kontrakci jsem zacla mit az po kontrole. Muze to byt po te interupci jako falesne kontrakce, nez se telo srovna? Dekuji H.

Odpověď:
26. 08. 2013, 21:36

Dobrý den, souvislost bolestí s interupcí, která byla před měsícem by nemala být.

Otázka:
Pavla, 23. 07. 2013, 21:08
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala zda-li nedostatek jodu na počátku těhotenství, může nějak neblaze ovlivnit mimi. Nyní jsem 15+4tt a dostala jsem jodid v dávce 200mikrogr. Štítná žláza byla 11,6, protilátky OK. Od začátku beru těhotenské vitamíny s obsahem jodu, ale asi v nedostatečné dávce. Děkuji a hezký den.

Odpověď:
08. 08. 2013, 11:39

Dobrý den, nefunkčnost štítne žlázy, resp. nedostatek iodu by plod poškodit mohl. Ale pokud jste užívala těhotenské hormony, měl by v nich být dostatek i iodu, a nyní když ho  máte jěšte i navíc, měl by se plod vyvíjet v pořádku.

Otázka:
Hana, 23. 07. 2013, 10:01
Dobrý den, jsem v 10 tt. Od 7 do 9 týdne jsem občas trošku hnědě špinila, byla jsem s tím u svého gynekologa a vše bylo v pořádku. Špinění ustalo cca po 2 týdnech. Teď se mi ale již tak týden objevují po vyčůrání na toaletním papíře takové jak kdyby textilní nitky. Převážně tmavé barvy, někdy i červené. Můžete mi prosím poradit, co by to mohlo znamenat? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
08. 08. 2013, 11:37

Dobrý den, může se jednat o žáínět v pochvě, nebo močových cest, v neposledné řadě to může souviste i přímo s těhotenstvím. V tomto případě to chce vyšetřit gynekologem.

Otázka:
Zdenka, 18. 07. 2013, 21:13
Dobry den 21 cervna jsem byla na IUI po 14 dnech jsem si dela tehu..test a byl neegativ. 8. cervence menstruace dorazila. 21 cervence bude mesic co jsem po IUI a vysledek pozitivnej je to mozni. Dekuji za odpoved.

Odpověď:
08. 08. 2013, 11:36

Dobrý den, omlouvam se za pozdní odpověď, předpokladám, že s odstupem času se již Váš dotaz vyřešil.

Otázka:
martina298, 18. 07. 2013, 19:01
dobrý den, chchi se zeptat na Vaši zkušenost s vysokým tlakem po porodu, mne vystoupil až na 200/100 , jsme po porodu měsíc ,léčí mně betalock Zokem, ale tlak mam porad vyssí kolem 160=170/95-kdy tohle konecne spadne a odezní , jsem porad jako v horečce, jen chci vedet jestli se tohle stalo i nekomu jinemu a priapdne za jak dlouho se to zlepsilo dekuji vam za odpoved

Odpověď:
08. 08. 2013, 11:35

Dobrý den, vysoký tlak měsíc po porodu by měl léčit již Váš obvodní lékař. Pokud Vám vysoký tlak po porodu neklesá, může se u Vás jednat již o dlouhodobější poruchu, kdy budete muset jiz trvale užívat léky na tlak.

Otázka:
, 18. 07. 2013, 11:19
Dobrý den paní doktorko, měla jsem nechráněný pohlavní styk, ale přítel se do mě neudělal. V tu dobu bych měla být chvíli před plodnými dny, ale přesto jsem si radši vzala po 68 hodinách postinor a za dalších 12 hodin další. Od té doby, což je 5 dní mám pořád tlak v podbřišku a na zádech, jako kdybych to měla dostat. Po týdnu od sexu jsem si dělala těhotenský test a byl negativní. Myslíte si, že bych i přes to mohla být těhotná ? Předem děkuji.

Odpověď:
18. 07. 2013, 13:17

Dobrý den, učinnost postinoru klesá s počtem hodin, které ubehly od pohlavního styku. Nicméne 68 hodin je ješte v norme, a tlaky v podbrišku  se po užití postinoru mužou vyskytnout. Menstruace by mela probehnout normálne, pokud by se zpozdila, nebo mela jiný charakter, doporučuji si ješte udelat tehotenský test.

Otázka:
Petra, 14. 07. 2013, 20:44
Dobry den pani doktorko, jsem ve 30 tydnu tehotenstvi. na zacatku tehotenstvi mi byla merena panev, kdy posledni rozmer byl 16 cm. S blizicim se porodem a rychle rostoucim briskem se zvysuji obavy, jestli pro mne bude mozne rodit spontanne. Chystam se do porodnice ve Slanem, je mozne ze se svou vyskou 159 cm a timto rozmerem panve porodim miminko bez nutnosti cisraskeho rezu?? Velmi dekuji za Vasi odpoved.

Odpověď:
18. 07. 2013, 13:09

Dobrý den, ve 30. týdnu je ješte brzo cokoliv plánovat. Ve slánske nemocnici Vás kolem termínu vyšetrí a rozhodnou, zda se dá porod vést spontánne nebo bude pro Vás vhodnejší císarský rez. Bylo by vhodné, aby jste se domluvila se svým gynekologem a od 36. týdne tehotenství navštevovala již tehotenskou poradnu ve slánske nemocnici, kterou vede Dr. Matoušková.

Otázka:
tereza, 05. 07. 2013, 20:28
Dobrý den,je mi skoro 16 let. V 15 jsem měla při měsíčkách strašný křeče,tak mi doktor napsal antikoncepci. Po pár měsících jsem jí ale přestala brát. Před 2 měsíci jsem zase začal,vše jsem udělala podle příbal.letak. . Beru antikoncepci chloe,takže bez přestávky. Měla jsem svůj první sex den před tím,než jsem měla dostat měsíčky. Druhý den jsem měla na kalhotkách trochu krve,měsíčky jsem ale ještě nedostala,už je to 3 den. Nemůžu být v tom?

Odpověď:
11. 07. 2013, 05:29

Dobrý den, pokud jste jěště nedostala menstruaci doporučuji navštívit gynekologa. Když užívate antikoncepci správně těhotná by jste být neměla, i vzhledem k tomu, že první styk proběhl tesně před očekávanými menses.

Otázka:
Anna, 05. 07. 2013, 12:20
Dobrý den,je možné po miniinterupci v šestinedělí kouřit? V nemocnici mi to neřekli ani na internetu jsem to nenašla. Děkuji za odpověd

Odpověď:
11. 07. 2013, 05:24

Dobrý den, kouření je zakázáno jen v den výkonu vzhledem k narkóze, jinak ne.

Otázka:
Andrea, 04. 07. 2013, 18:05
Dobrý den, podstoupila jsem miniinterupci, již druhý den mě pustili z nemocnice, bylo mi řečeno,že mám dodržet šestinedělí. Ještě ten den po propuštění,mě začala svědět pochva cca 1cm dovnitř. Hned jsem šla do sprchy,ale stále to pokračuje. Je to normální? Na gynekologii mám jít za 2 týdny na kontrolu po zákroku.Myslíte, že mě to svědění přejde? Nebo můžou být ještě nějaké následky po miniinterupci?

Odpověď:
11. 07. 2013, 05:23

Dobrý den, svědění je pravděpodobně reakce na dezinfekci, nelze vyloučit ani zánět. Je potřeba dodržovat důkladnou hygienu, klidně oplachovat jen čistou vodou několik krát denně. Jinak pokud neustane, měla by jste navštívit svého gynekologa dříve.

Otázka:
Lenka, 27. 06. 2013, 19:57
Dobrý den, moje 10letá dcera má už několik dní žlutý, ale nezapáchající výtok. Nic jí nebolí, nepálí, vše je jinak v pořádku až na ten výtok. Mám ji vzít na gynekologii? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 07. 2013, 05:21

Dobrý den, pokud výtok přetrváva a je do žluta, měl by Vaší dceru vidět dětstký gynekolog.

Otázka:
Markéta, 22. 06. 2013, 19:01
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dcera 14 let má stále ještě nepravidelnou menstruaci (od 13let), může užívat Norethisteron na oddálení předpokládané menstruace, která jí vychází v době, kdy bude na fyzicky náročném putovním táboře? Jinak žádné zdravotní potíže nemá. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 07. 2013, 05:20

Dobrý den, jednorázové oddálení je možné, ale stejně by měl lék napsat gynekolog, který by měl předtím udělat dceři ultrazvuk zda je vše v pořádku.

Otázka:
Ingrida, 12. 06. 2013, 15:19
Dobry den, chcela by som sa opytat ci je mozne ze som tehotna, nakolko som bola 6.6.2013 na inseminacii a dnesne hcg mam na hodnote 6,6 IU/ml(po dvoch pozitivnych tehotenskych testoch). Nemozu to byt este zvysky po Pregnyle? Dakujem za odpoved

Odpověď:
14. 06. 2013, 11:47

Dobrý den, oplozené vajíčko začína produkovat hCG zhruba 5 až 8 den. 6. den po inseminaci je jakýkoliv výsledek nehodnotitelný. Jak pozitivní (protože jste měla aplikovaný Pregnyl), tak negativní.

Otázka:
Marie, 11. 06. 2013, 11:59
Dobry den, mam dotaz. Dobrala jsem antikoncepci a po sedmi dnech ji uz nezacala uzivat. Od te doby ubehly tri tydny a ja jsem nedostala menstruaci. Byla jsem u lekare a je to pres ryden co mi pichl agolutinovou injekci. Stale ale nemenstruuji. Lekar videl ultrazvukem cystu na vajecnicich o velikosti dvou centimetru. TT mi vysel negativni. Boli me bradavky a obces v podbrisku. Muzu byt tehotna? Dekuji za odpoved

Odpověď:
14. 06. 2013, 11:43

Dobrý den, pokud jste se početí nebránili, těhotenství vyloučit nelze.

Otázka:
Marcela, 07. 06. 2013, 21:56
Dobrý den,cyklus mám vždy 25-24 dní a 5 dní před většinou špiním,tentokrát sem začala špinit již 14 den cyku dnes je to už 32 den cyklu a menstruace se stále nedostavila,jen od toho 14 dne MC špiním,je mě 37,k mému lékaři se dostanu až koncem příštího týdne,tak bych jen chtěla vědět jestli to nemůže být něco vážnějšího,v dubnu sem byla na preventivní prohlídce a vše bylo v pořádku,děkuji za odpověd.

Odpověď:
10. 06. 2013, 16:56

Dobrý den, pokud nemáte další přidružené potíže, jako například bolesti v podbříšku, jedná se pravděpodobně jen o hormonální poruchu.

Otázka:
Barbora, 07. 06. 2013, 16:38
Dobrý den,prosím o radu. V neděli jsem nedostala pravidelnou menstruaci, ve středu mi vyšel pozitivní test z moči , ve čtvrtek jsem byla u své gynokoložky u ta na vaginálním ultrazvuku nic neviděla poslala mě na krev aHCG dnes vyšlo pozitivní.Bude mi už 41 a jsem rozhodnutá pro upt.paní doktorka mě pozvala až na 17.6.že se dál dohodneme.Opravdu nelze přerušení provést dřív dokud je embryo co nejmenší.Děkuji moc za odpověď

Odpověď:
10. 06. 2013, 16:51

Dobrý den, těhotenství se přerušuje opravdu až poté, co se potvrdí na ultrazvuku. Jinak nelze vyloučit třeba mimoděložní těhotenství.

Otázka:
Emilie, 07. 06. 2013, 13:18
Dobry den, pred dvema dny jsem byla na miniinterupci ze zdravotnich duvodu (endokrinologie)a nebyli mi dany ani puncochace ani zabandazovane nohy, ikdyz jsem to chtela, pry to nemusi byt. Jde mi o to, ze dalsi den po miniinterupci jsem dostala rymu, bolest v krku a zacali men bolet zada. Kasel zatim zadny. Ptam se z duvodu, zda bolest zad muze svedcit na plicni embolii a zda i po tak kratkem zakroku se muze dostat embolie a jake bych mela nejspise priznaky. Radeji ted beru denne 6 tablet anopyrinu, ale nevim kdyz uz mne ty zada dost boli, zda uz nemuze probihat ta plicni embolie. Prosim o radu, zda i po dvou dnech je mozna plicni embolie, nebo zda bolest zad v horni polovine tela, svedci spise k viroze kterou nyni prodelavam. dekuji za odpoved. Vek 32 let

Odpověď:
10. 06. 2013, 16:44

Dobrý den, při miniinterupci vzhledem k délce výkonu a v podstatě téměř okamžitému vstávaní na nohy, opravdu není nutná bandáž končetin. Při embolii býva nejčastěji dušnost a bolest spíše na hrudi. Bolesti zad z největší pravděpodobností souvisí s jinou příčinou.

Otázka:
Johanna, 02. 06. 2013, 10:09
Dobrý den pani doktorko, chci se zeptat jak velká je pravděpodobnost, že jsem těhotná? Koncem ledna jsem po šesti letech ze zdravotních důvodů vysadila antikoncepci. Menstruace probíhala vcelku normálně (+-3 dny nepravidelnost). Před měsícem (cca týden před menstruací) nám při pohlavním styku sklouzl kondom, ale až nakonec, při posledním vytažení. Myslím že se spermie mohli dostat jen na okraj pochvy. Ihned jsem se šla umýt a rozhodli jsme se že zbytek ponecháme osudu. Následující menstruaci jsem dostala normálě, ale nyní mi už 12 dní vynechala (měla jsem místo ni hustý bílý výtok, bez zápachu, který ale již odezněl). Jsem v zahraničí, pracuji přes noc a do Čech se vracím až koncem měsíce. Může to být změnou režimu? Jiné příznaky nemám - resp. jsem unavenější, někdy mě bolí břicho (ale jen trošku a při fyzickém vytížnění),mám lesklé oči, ale to může být tou změnou režimu..Dále chodím častěji na záchod, ale jelikož mám problémy s ledvinami tak ani to u mě není divné a nárazově mi vadí (je mi zněj špatně) pach ovcí u kterých pracuji, ale vzhledem k tomu v jak velkym množství tam jsou a že stojí doslova na hovnech mi ani to nepřipadá divné. Vlastně se vůbec necítím nezvykle. Pokud je velká šance že jsem těhotná, co bych měla preventivně dělat aby se plod vyvíjel zdravě než se vrátim a budu si moct zajít na gynekologii abych zjistila oč přesně jde? Mám problém se štítnou žlázou, léky neberu,ale lékař řikal že v době těhotenství bych je brát měla..

Odpověď:
07. 06. 2013, 14:18

Dobrý den, šance, že jste těhotná je opravdu minimální. Každopádně i když jste v zahraničí určitě jsou tam volně prodejné těhotenské testy. Žádné další opatření nutné nejsou, pokud chcete mít  jistotu můžete se vyhnout alkoholu a kouření.

Otázka:
Kateřina, 28. 05. 2013, 16:28
Dobrý den paní doktorko chci se zeptat jestli se hepatitida C pozná při odběru krve například po angíně nebo jestli jsou na to potřeba speciální testy. A jak se projevuje asi před 4 roky jsem přišla do styku s klukem co měl žloutenku C a já o tom nevěděla jen sme se líbali ale měla jsem rovnátka. Ptám se proto že jsem asi těhotná a nerada bych ohrozila dítě. A během té doby sem byla párkrát na odběrech krve ale po angíně tak mě zajímá jestli se to tam pozná děkuji za odpověd

Odpověď:
07. 06. 2013, 14:14

Dobrý den, žloutenka typu C se rozhodně nepozná při obyčejných odběrech, nanejvýš můžou být zvýšené jaterní testy. Dělá se na ně speciální odběr, ale ani ten se v těhotenství nedělá. Každopádně můžete poprosit lékaře o odběr na žloutenku typu C, může se stát, že ten odběr bude zpoplatněn.

Otázka:
Veronika, 16. 05. 2013, 12:57
Dobrý den paní doktorko. Už skoro týden mám pocit svědění pochvy zvenku. Od té doby, co mě to začalo svědit, výrazně se zvýšil výtok. Dneska jsem dokonce objevila na toaletním papíře opravdu velké množství tvarohovité hrudkovité hmoty. Docela mě to vyděsilo. Jde o vaginální mykózu? Pokud ano, jak se to prosím léčí? Měla bych si zajít na gynekologii nebo si stačí v lékárně koupit nějakou mastičku?

Odpověď:
19. 05. 2013, 19:12

Dobrý den, pokud máte takéto potíže poprvně určitě bych navštívila lékaře. S největší pravděpodeobností se jedná o zánět. ale vyšetření je vhodné.

Otázka:
martina, 14. 05. 2013, 18:41
dobrý den, pani doktorko chci se zeptat na Váš názor, jsem dnes 34+6tt , doktor mi dnes v poradne řekl váhu miminka 2270g, řekl,že budu mít malé miminko, jaká je optimální váha v tomto týdnu , a ještě bych chtěla vědět, zda je normální,že jsem přibrala od začatku jenom tři kg , ted jsem dokonce zhubla kg,protože trpím nepříjemnou pyrózou,nedá se jíst, miminko za 14dní přibralo cca300 g. je něco čím mohu ovlinvnit pribírání miminka na váze ? nutit se jíst? moc děkuji za odpovědě

Odpověď:
19. 05. 2013, 19:10

Dobrý den, těžko stanovit optimální váhu, ale většinou v 35.t.t. by mělo miminko mít kolem 2500 g.  Ale daleko více jako hrubý odhad váhy jsou důležitější jednotlivé rozměry miminka a zda jsou v pořádku průtoky krve v pupečníku atd. Pokud by se lékaři zdálo, že by se tam miminku dobře nedařilo, určitě by Vám to řekl. Nízka váha miminka většinou nesouvisí  s nízkym váhovým přírustkem u matky. Nyní by jste měla dodržovat klidový nestresový režim, pravidelně se stravovat, a pokud kouříte, určitě přestat.

Otázka:
Katerina, 14. 05. 2013, 09:42
Dobrý den paní doktorko. Mám takový trapný dotaz. Jsem stále panna. Před měsícem jsme se mazlili, já byla nahoře a on se na sebe udělal a ja na něm chvíli jezdila. Neudělal se do mě. Přesto mam dotaz jestli můžu být těhotná. Od 12ti mám nepravidelnou menstruaci, mam prý PCOS, ale dostala jsem to po 4 měsících a teď od toho mazlení jsem to dostala po měsíci skoro dvou a krvácela jsem 1 den a pak špinila. Nicméně v podbříšku mě pobolivá stále. A pořád bych chodila čúrat. A beru pupalku na upravení cyklu. Navíc jsme styk neměli. Děkuju za odpověď

Odpověď:
19. 05. 2013, 19:04

Dobrý den, těhotenství je opravdu málo pravděpodobné. Bolesti v podbříšku a časté nucení na močení býva nejčastějí spojeno se zánětem močového měchýře. Pokud tyhle potíže přetrvávají určitě by jste měla jít na vyšetření, minimálně k praktickému lékaři.

Otázka:
Martina, 11. 05. 2013, 12:10
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala jaký je Váš názor na spaní v poloze na bříše v těhotenství. Jsem zvyklá spát v této poloze, nyní jsem v pátém měsíci těhotenství. Mám obavy, abych nějak neublížila miminku. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
13. 05. 2013, 20:38

Dobrý den, pokud Vám poloha zatím vyhovuje, neměnila bych ji. Bříško si samo řekne. Možná bych se jen lehce pootočila na bok, aby bylo bříško odlehčené.

Otázka:
Lucie, 10. 05. 2013, 22:24
Dobrý den, dělala jsem si dva těhotenské testy 1 den před očekávanou menstruací a vyšly pozitivně. V ten samý den jsem šla do laboratoře na krev a nechala jsem si udělat test za 250 Kč na hladinu HCG v krvi, ten však vyšel < 0,1 IU/l. Výsledek jsem si mohla vyzvednout již za 7 hodin. Před dvěma měsíci jsem spontáně potratila v 6 tt. Chtěla jsem se zeptat, kdy může být hladina HCG v krvi detekována? Je možné, že se prokáže v moči a v krvi ne? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
13. 05. 2013, 20:36

Dobrý den, hladina hCG je nejdříve pozitivní v krvi až poté v moči. Proto negativní test z krvi odpovída realitě. Test je pozitivní nejdříve za 6-8 dní po ovulaci, t.j. v době kdy se vajíčko usídluje v děloze.

Otázka:
Monika, 10. 05. 2013, 12:38
Dobrý den,jsem po mimoděložním těhotenství které se po čase samo vstřebalo,po3měsících se mi povedlo otěhotnět,ale mám zase tlaky a bolest v levém podbřišku a občas bolest při močení je možné že by to bylo opět mimoděložní nebo se to stává i normálně,děkuji

Odpověď:
13. 05. 2013, 20:31

Dobrý den, na začátku těhotenství jsou normální tlaky v podbříšku, pokud Vás bolí nalevo, určitě by jste měla jít co nejdříve na vyšetření. Mimoděložní těhotenství, zvláště po konzervativním léčení se může bohužel opakovat.

Otázka:
Zdena, 09. 05. 2013, 13:10
Dobrý den, otěhotněla jsem, ale ne s manželem (důvod-malé "rozměry"-neuspokojí mne) ale s jiným velmi obdařeným mužem. Problém je v tom, že je to černoch, tudíž předpokládám, že potomek bude otce připomínat. Existuje prosím šance, že se mi narodí bílé dítě nebo zda byly popsány případy, kdy se bílým rodičům narodil černoušek ? Připravuji se totiž na vysvětlování, manžela si chci i nadále zachovat, je jinak pracovitý, poslouchá, má dobrou práci.... Děkuji

Odpověď:
09. 05. 2013, 18:54

Dobrý den, Váš dotaz je spíše na genetika. Obecně býva tmavá pleť výrazně dominantní.

Otázka:
Adéla, 09. 05. 2013, 02:54
Dobrý den paní doktorko Chtěla jsem se zeptat, jestli kdyz jsem použila postinor ještě v ten den nechráněného sexu, ale druhou tabletku jsem si vzala cca o 15 minut dříve než 12 hodin, jestli to má nějaký vliv, stejně jako u normální hormonální antikoncepce. Předem děkuju za odpověď.

Odpověď:
09. 05. 2013, 18:51

Dobrý den, 15 minut je v absolutní toleranci, nemusíte se obávat.

Otázka:
Kamila , 08. 05. 2013, 12:34
Dobry den mam dotaz sem 7 tyden po miniinterupci ms probehla ve 4 tydnu velmi slabounce ,ale tehu test mam porad pozitivni ..... Je to normalni nebo bychsr mela obavat komplikaci ? dekuju

Odpověď:
09. 05. 2013, 18:51

Dobrý den, pozitivita těhotenského testu by měla vymiznout do měsíce. Měla by jste se objednat na vyšetření u Vašeho gynekologa.

Otázka:
Katerina, 06. 05. 2013, 15:14
Dobry den, chtela bych se zeptat, kdyz beru antik. jestli ji muzu vysadit na dva tri mesice (bez pohl. styku) a pak dale znovu zacit uzivat antikonc. Nenarusim tim neco..? dekuji za odpoved

Odpověď:
09. 05. 2013, 18:50

Dobrý den, může se stát, že menstruace nebude pravidelná jako při antikoncepci, ale jinak užívaní přerušit můžete.

Otázka:
Katerina, 01. 05. 2013, 22:44
Dobry vecer, mela bych dotaz... zda-li nevadi ze antikoncepci beru skoro dva roky(menzes je pravidelny).. slysela jsem, ze je dobre antikon, vynechat na nekolik mesicu, ze to skodi telu... tak co je na tom pravdy ..? Dekuji predem za odpoved

Odpověď:
01. 05. 2013, 23:02

Dobrý den, antikoncepci užívejte klidně dále. Pokud nemáte žádne potíže, vysazovat rozhodně nemusíte.

Otázka:
Eva, 01. 05. 2013, 21:00
Dobrý den, celý svůj život mám měsíčky nepravidelně. Po porodu (cca 2 roky a 9 měsíců) mi měsíčky začaly jakžtakž chodit. Asi před půl rokem se zase začaly opožďovat, až jsem to jednou nedostala. Paní doktorka mi dala utrogestan (říjen 2012), od té doby jsem měsíčky plus mínus dostávala načas. Ale teď už mám 5 dní zpoždění. S manželem se snažíme o druhé dítě (již rok a půl), ale od posledních měsíčků, které proběhly standardně jsme styk neměli, před tím ano. Myslela jsem, že s utrogestanem budu mít měsíčky jisté. Test gravidity jsem si zatím nedělala, nemyslím, že bych byla těhotná, když jsem neměla styk. Prsa mám citlivá. Mám čirý výtok, nesvědivý ale zapáchající. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
01. 05. 2013, 23:00

Dobrý den, někdy se i přes užívaní utrogestanu může stát, že neodmenstruujete. Určitě Vám ale bez vyšetření nic bližšího nejsem schopná napsat. Vše musíte konzultovat s Vaším lékařem. Každopádně při snažení se o dítě, je pohlavní styk nezbytný.

Otázka:
Kamana, 30. 04. 2013, 13:00
Dobrý den, před týdnem jsem dobrala atb Amoksiklav a nyní jsem měla styk se svým přítelem a od té doby (cca 2 dny) mám růžový výtok, občas s malou hrudkou krve na toaletním papíru. Na gyn jsem nebyla a antikoncepci neužívám. Díky za odpověď

Odpověď:
01. 05. 2013, 22:56

Dobrý den, mohlo by se jednat o zánět způsobený užívaním antibiotik. Doporučuji vyšetření Vaším gynekologem.

Otázka:
Pavla, 29. 04. 2013, 07:34
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat začala jsem po kojení brát zase antikoncepci, beru již 5 den antikoncepci clormetin (od prvního dne menstruace) ještě slabě krvácím, je možné že mohu otěhotnět, když beru antikoncepci teprve 5 den a když ještě trochu menstruuji? Nebo si máme dávat raději ještě pozor? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
29. 04. 2013, 08:35

Dobrý den, pro absolutní jistotu, bych se jěšte týden chránila, pak se můžete již spolehnout na antikoncepci.

Otázka:
Katka, 23. 04. 2013, 10:33
Dobrý den,proč se tu píšou dotazy,když se na ně stejně neodpovídá?

Odpověď:
24. 04. 2013, 11:41

Dobrý den, pokud dotaz nenapíšete tak naň nemůžu odpovědět.

Otázka:
Hana, 22. 04. 2013, 22:11
Dobry den pani doktorko, v neděli jsem s přítelem měla první sex a od te doby slabě krvácím, je to normální? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
24. 04. 2013, 11:41

Dobrý den, krvácení po styku normální není, doporučuji vyšetření Vaším gynekologem.

Otázka:
Denisa, 18. 04. 2013, 22:28
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat paní doktorko-snažíme se s manželem o miminko-beru na podporu růstu vajíček Utrogestan a pak Clostylbegit-přet 15 dny jsem měla ovulaci a tak jsme se s manželem snažili,ale do teď nemám žádné známky těhotenství-prsa mně nebolí a td..., ale paní gynekološka mně vzala 14 den po ovulaci krev na HCG a bylo zvýšené,prý jen mírně,že se to z moče ještě nedá zjisti,ale kolik to nevím, a tak mám dojít za týden na kontrolu. měsíčky bych měla dostat za 4dny-jako vždycky-teď beru Utrogestan. Chtěla jsem se zeptat,jestli hodnota HCG může být falešně zvýšená? Abych nebyla zklamaná,ale je divné,že v krvi HCG zvýšené a já ani 15 den po ovulaci nemám jediný fyzický příznak těhotenství.Děkuji předem za odpověd

Odpověď:
24. 04. 2013, 11:40

Dobrý den, zvýšené hCG v krvi falešně nebýva, pokud opomineme některé patologické stavy, které jsou ale vskutku ojedinělé. Pokud jste měla hCG zvýšené jen mírně, určitě jěšte žádne těhotenské příznaky pociťovat nemužete. Tyto stavy soupají úměrně s výši hladiny hCG. Některé ženy dokonce nepociťují žádne změny a nebýt vynechání menses, těhotenství si vůbec nevšimnou.

Otázka:
Lucie, 12. 04. 2013, 14:30
Dobrý den, má poslední menstruace trvala 2 dny. Jindy jsem ji mívala 4-5 dní. Je možné, že by teď byla tak krátká? Beru antikoncepci, vždy vyberu 2 plata hned po sobě (bez menstruace) a na poslední plato mám menstruaci. Antikoncepci beru 4 měsíce. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
24. 04. 2013, 11:37

Dobrý den, krvácení mezi platy antikoncepce může trvat i kratší dobu, nemusí být nezbytně 4 dny. Někdy se dokonce stane, že nemusíte odkrvácet vůbec.

Otázka:
Petra, 06. 04. 2013, 19:10
Dobrý den, v lednu jsem byla na gynekologické preventivní prohlídce.Lékař hned při pohledu na mě(ani ještě neprovedl vyšetření) se mě zeptal,jak často chodím na wc. Když jsem mu řekla,že celkem často, řekl, že to vypadá na plastiku,možná bez odebrání dělohy. Prý ještě počkáme 1/2 roku,jak moc mě bude obtěžovat časté nucení na wc a pak uděláme závěr po další prohlídce.Kdyby byly problémy,tak že mám dojít dříve.Můžu prosím vědět, co tento zákrok pro mě znamená, jak dlouho se je případně v nemocnici,pak jak dlouho je nemocenská?V práci jsem nucena 20 let občas(ne denně) nosit těžší věci, budu se pak moci po zákroku zpět vrátit ke své profesi?V sexuálním životě začínám mít občas pobolívání při pohlavím styku,stane se i,že mám nepříjemné pocity,mírně bolavé pocity.Děkuji moc za odpověď

Odpověď:
24. 04. 2013, 11:36

Dobrý den, k Vašemu dotazu se bez vyšetření můžu vyjádřit jen obecně. Vždy je dobré položit otázky konkrétnímu lékaři. Pokud se jedná o plastiku s odejmutím dělohy tak tam je pobyt nemocnici asi týden a následně nemocenská zhruba měsíc. Pokud by se jednalo jen o tzv. pásku pod močovou trubici tam v nemocnici pobudnete zhruba 3-4 dny, a i pracovní neschopnost doma je velmi krátka. Každopádně v obou případech se doporučuje nezvedat doživotně věci těžší než 5 kg.

Otázka:
Vendy, 22. 03. 2013, 08:45
dobry den, chtěa bych se zeptat ohledně těhotenství. Už vic jak týden mě bolí prsa a vaječniky ale menstruace se nedostavila a vedčinou se dostaví do 2 dnu ale dostavilo se jen slabe špinení a to po 2 dnech prešlo. Nemivám menstruaci pravidelnou ale po bolesti prsou vždy přišla. Muže to znamenat ze jsem těhotna a nebo to muže mít i jiné duvody?

Odpověď:
27. 03. 2013, 11:11

Dobrý den, těhotenství to znamenat může, zde pomůže těhotenský test. Případné napětí prsou můžou způsobovat změny v hladině hormonů, které ale nemusejí nutně souviset s těhotenstvím.

Otázka:
Laura, 18. 03. 2013, 00:37
Dobrý den, potřebovala bych prosím radu ohledně oddálení menstruace. Když hned po prvním platu načnu ihned bez pauzy další, musím ho dobrat celé a až pak udělat sedmidenní pauzu? A jsem chráněná proti otěhotnění po celou dobu? Někde jsem četla, že pilulky z dalšího plata můžu přestat brát kdykoli kdy budu chtít dostat menstruaci a že potom musím začít nové plato. Proč nemůžu dobrat pilulky z rozdělaného plata? Mají pilulky Clormetin stejnou hladinu hormonů? Děkuji a přeji hezký den

Odpověď:
27. 03. 2013, 11:10

Dobrý den, pilulky Clormetin mají stejnou hladinu hormonů, a samozřejmě druhé plato můžete dobrat celé. 

Otázka:
Sona, 17. 03. 2013, 18:40
Dekuji moc za odpoved....byl na ultrazvuku videt gestacni vacek o velikosti cca 1,5cm....Myslite ze za tyden by melo byt vice videt???Myslite,ze je to tak v poradku,ze pri teto hodnoteHcg???

Odpověď:
27. 03. 2013, 11:09

Dobrý den, zde vážně musíte jenom počkat na kontrolní ultrazvuk.

Otázka:
Sona, 17. 03. 2013, 09:08
Dobry den,prosim o radu..byla jsem u sveho gynekologa,potvrdil mi,ze jsem tehotna,ale pry jdu brzy,,,,na UTZ vidno jen gestacni vacek,hodnota Hcg 700..mam prijit za tyden,...rikal,ze uz by mlo byt vidno vice ale zaroven mi rekl,ze kdybych zacala krvacet mam jet ihned do nemocnice a rict,ze mam hodnotu Hcg 700.docela jsem nervozni,zatim vse ok..nespinim......muzu znat vas nazor????

Odpověď:
17. 03. 2013, 11:15

Dobrý den, protože jsem neviděla jak vypadalo  ultrazvukové vyšetření, nemůžu se k věci úplně přesně vyjádřit. Ale pokud byl v děloze opravdu vidět gestační váček, to zcela odpovída hodnotě hCG 700, a je vhodná kontrola za týden.

Otázka:
jajinka81, 15. 03. 2013, 20:43
Dobrý večer paní doktorko, chtěla jsem se zeptat. Jsem 2,5 měsíce po porodu ( rodila jsem 31.12 ) a nyní užívám Lunafem. První pilulku jsem si ale bohužel nevzala 1. den, kdy se dostavila menstruace, ale až skončila, tzn. 10.3. Od té doby ji beru pravidelně a včera ( 14.3.) jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk. Není to krátká doba na to, aby začala antikoncepce účinkovat? Vznikl nějaký problém v tom, že jsem si pilulku nevzala 1. den menstruace, ale začala ji používat až po skončení? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký večer

Odpověď:
17. 03. 2013, 11:13

Dobrý den, pilulky se doporučují užívat 1. den menstruace proto, aby již období po skončení menstruace bylo chráněno před otěhotněním. Pilulky hned od začátku blokují tvorbu nového vajíčka ve vaječníku. Pokud jste je začala užívat až po skončení menstruace na účinek pilulek bych se po celý měsíc nespoléhala. 

Otázka:
martina298, 12. 03. 2013, 09:31
dobrý den pani doktorko, jsem 25 tt, zjistili mi vyšší cukr, nalačno jsem měla hodnotu 6, zatím stojím od začatku na vaze jen o jedno kilo jsem přibrala, a teď konečne mám i chuť k jídlu , nicméně po tomhle vyšetření mi byly podány informace o dietě a letaky s redukční dietou , jsem z toho úplně zmatená, nevím co mám pořádně jist, mám problém s mlékem , tak jsem si ho nahrazovala aspon smetanovými a tvarohovými výrobkami, tak mi i ty zakázali , z čeho bude to mimi rust ? jěště jeden dotaz . když jsem jedla i pila sladké i v pozdních večerních hodinách den před odběrem , mohlo to ovlivnit výsledek ? to mám opravdu cukrovku ? děkuji za odpověd.

Odpověď:
17. 03. 2013, 11:09

Dobrý den, těhotenská cukrovka se v těhotenství vyšetřuje a poté sleduje velmi pečlivě, protože by vysoká hladina cukru v krvi matky mohla plodu uškodit. Pokud jste měla hodnotu nalačno 6, a den předtím jedla pozdě večer sladké, měla by jste dodržovat dietu a test oGTT by se měl s odstupem zopakovat. Na tomto se, ale musíte domluvit se svým gynekologem.

Otázka:
Hedvika, 10. 03. 2013, 21:36
Dobrý večer paní doktorko, děkuju moc za odpověď, měla bych prosím ještě jeden dotaz ohledně pilulek. Pilulky v platu jsou všechny stejné, že? tudíž nevadí, když si například ve čtvrtek vezmu pilulku s označením Pondělí? Nemusím postupovat podle šipek?

Odpověď:
17. 03. 2013, 11:06

Dobrý den, pokud máte antikoncepci která má všechny pilulky se stejnou hodnotou hormonů, můžete si vzít kteroukoliv pilulku z plata. Pořadí dní je tam hlavně pro ulehčení a dobrou kontrolu, zda jste si v ten den pilulku již vzala.

Otázka:
Lenka, 08. 03. 2013, 18:34
Dobrý večer,mám dotázek je možné že těhotenský test neukáže vždy ze jste tehotna a přitom můžete být .kdy je nejlépe ho delat dekuji za odpoved

Odpověď:
17. 03. 2013, 11:03

Dobrý den, těhotenský test je velmi citlivý a ukazuje pozitivitu již cca 10 dní po oplodnění. Na druhé straně malokterá žena přesně ví, kdy proběhla ovulace, proto i negativní test, nedostavíli se menstruace, nemuže vyloučit zda nedošlo k otěhotnění třeba později. Doporučuji dělat těhotenský test nejdříve až po termínu očekávaných menses.

Otázka:
Míša, 08. 03. 2013, 18:31
Dekuji za odpověď paní Doktorko dneska toje 12 dni a furt nic,takže v Po jedu za lekarem

Otázka:
Petra, 06. 03. 2013, 22:43
Dobrý večer, Minulý týden jsem byla propuštěna z nemocnice. Ležela jsem měsíc kvuli hrozícímu předčasnemu porodu. Nyní jsem 36+3 čípek mám 1cm a jsem trochu pootevřena. Mám mít klidový režim. Chtěla jsem se zeptat jestli je v tomto případě zakázaný sex nebo masturbace? Dr mi při propuštění z nemocnice nic o zákazu neřekli, ale nevím jestli to nebrali jako samozdřejmost..Děkuji za odpověď.

Odpověď:
07. 03. 2013, 18:29

Dobrý den, jak na pohlavním styku tak masturbaci rozhodně nic klidového není, takže jejich zákaz se bere jako samozřejmost. Předpokladám, že klidový režim máte dodržovat zhruba do 38.t.t., kdy je již miminko plně připraveno přijít na svět.

Otázka:
Hedvika, 06. 03. 2013, 22:41
Dobrý den paní doktorko, potřebovala bych prosím poradit, vadí hodně, když jsem si vzala antikoncepční pilulku o půl hodiny později? Jaké je maximální tolerované zpoždění, kdy můžu prášek užít? A také bych se chtěla zeptat, jak je to s dobráním jednoho platíčka pilulek, následné dostavení menstruace a načnutí dalšího platíčka? Menstruace se dostaví hned po dobrání těch 21. prášků a nové platíčko se musí načít sedmý den po týdenní pauze?

Odpověď:
07. 03. 2013, 18:23

Dobrý den, půl hodina je absolutně v rámci mezí. U některých pilulek se toleruje až 12 hodin, ale samozřejmě účinnost antikoncepce se zvyšuje právě pravidelným užívaním. Menstruace se dostaví během 7 denní pauzy, t.j. klidně i 3. -4. den po dobraní plata. Další plato užívate tak jak jste psala, po 7 dnech bez pilulek začnete užívat nové plato. Chráněná jste před početím i během pauzy.

Otázka:
Petra, 05. 03. 2013, 22:53
Dobrý večer paní doktorko. Mám otázku jestli může mít vliv užívání antikoncepce na psychiku člověka? Děkuji za odpověď a děkuji za tuto stránku vždy dobře poradíte :-)

Odpověď:
07. 03. 2013, 18:20

Dobrý den, antikoncepce je zložena z hormonů a její užívaní může mít mírny vliv na psychiku. Obzvlášť pokud ji třeba začínate nově užívat.

Otázka:
Míša, 01. 03. 2013, 13:12
Dobrý den Paní Doktorko,22.1. jsem vysadila prašky 25.1.dostala měsíčky-protože jsme se rozhodli mit miminko ,termin na mesičky jsem měla tedka 26.2. ale do ted jsem to nedostala tak jsem si dneska udelala rano test jestli nejsem náhodou už těhotná ale bohužel ukazal ze nejsem ale měsičky pořád nemám ,je možne ze na test je ještě brzo nebo je to zpožděni kvuli tomu že jsem brala leta prasky a ted nic tak se to opozdilo . děkuji za odpověd

Odpověď:
07. 03. 2013, 18:18

Dobrý den, po dlouhodobém užívaní antikoncepce nemusí být cyklus 28 denní, tak jak jste byla zvyklá. Těhotenství sa samozřejmě taky nedá vyloučit. Pokud se menses nedostaví do 2 týdnů měla by jste navštívit svého gynekologa.

Otázka:
martina298, 01. 03. 2013, 12:20
moc Vám děkuji pani doktorko , moc mi pomáhate , když mám problém, tak jste první kde se obracím , děkuji ! přeju krásný víkend!

Otázka:
renata, 28. 02. 2013, 23:42
dobrý den je mi 37 a brala jsem po nechráněném sexu třetí den Postinor2 a po jsem dostala silný zánět močového měchýře a beru antibiotika klacid sr a je to tyden po tom sexu a bolí mě bradavky prosím o odpověd děkuji

Odpověď:
07. 03. 2013, 18:14

Dobrý den, bolest bradavek je zcela nespecifický projev a nedá se z něho nic odvodit.

Otázka:
martina298, 28. 02. 2013, 14:15
dobrý den ,jsem ve 24 tt, dnes mi na usg mudr. řekla ,že mám něco méně plodové vody a do diagnozy mi napsala placenta preavia , plod KP,ale že je jinak vše ok, mám ale obavy z te placenty ,nevím ani co to znamená , ale velmi se bojím , co můžu udelat pro víc plodové vody,nebo pro to aby byla placenta v pořádku, má to souvis s konizací (před 4 lety ). děkuji moc

Odpověď:
28. 02. 2013, 20:20

Dobrý den, pro změnu polohy placenty ani pro více plodové vody moc toho udělat nemůžete. Dodržujte klidový režim, nekuřte cigarety. Placenta praevia s konizací nesouvisí, pokud ji máte uloženou přes hrdlo děložní, měla by se její poloha kontrolovat, jestli se již nevysunula, co se samozřejmě stát může. Zatím bych doporučovala nemít pohlavní styk, nezvedat těžké věci a dodržovat klidový režim. Samozřejmě je zde i zvýšené riziko, že by jste mohla začít krvácet, v tom případě se musíte ihned dostavit na vyšetření do nemocnice.

Otázka:
Simona, 17, 27. 02. 2013, 21:55
Dobrý den, nedávno jsem začala poprvé užívat antikoncepční pilulky a chtěla bych se ujistit, zda je správně, že jsem si první pilulku vzala v první den menstruace. A taky bych se chtěla zeptat: je možné posunout čas kdy si pilulku každý den beru třeba o půl hodiny? Že bych to každý den oddalovala třeba o pět minut a tím bych to za pár dní brala v deset, místo v půl desáté?

Odpověď:
28. 02. 2013, 20:15

Dobrý den, antikoncepci jste začala užívat zcela správně, první menstruační den. A čas posunout samozřejmě lze. Pokud by jste ho chtěla posouvat o více hodin, nebo z večera na ráno, začněte při dalším cykle brát pilulky dle nově zvoleného času.

Otázka:
Alice 36, 27. 02. 2013, 14:13
dobrý den , chtěla bych se zeptat, jake bylinky jsou v těhotenství povolené, mám neskutečné problémy s pyrózou a nadýmáním, , nemůžu ani pořádně nic sníst, užívám epsumisan a pastilky rennie,ktere mi zabírají, ale nevidím v tom řešení pořád brát tyto leky, tak jsme měla na mysli mátu , nebo heřmánek . jsem v 22 týdnu , a jěště bych se chtěla zeptat, mudr. na 2D usg v ustí mi řekl, ze s emu zdá dle sona miminko o týden menší , muj mudr. mi říkal, že to mám od začátku ,jsem z toho ve stresu ,je možný ten rozdíl, vzhledem k nepravidelnosti menstruace ? moc děkuji za odpovědě !

Odpověď:
28. 02. 2013, 20:13

Dobrý den, s bylinkami nějaké velké zkušenosti nemám, ale máta nebo heřmánek Vám určitě neuškodí. Tak jak Vám neuškodí ani  Espumisan nebo Renie. Bohužel pálení žáhy je  v těhotenství  velmi časté. Co se velikosti miminka týče, pokud již od počátku je miminko o týden menší, je to v pořádku, otěhotněla jste o týden později než by sedělo dle poslední menstruace. Pokud byl ve 13. týdnu rozdíl větší než 7 dní, měla by jste mít i upravený termín porodu.

Otázka:
Lucie 27, 24. 02. 2013, 21:16
Dobrý den v září jsem prodělala mimoděložní těhotenství,nyní teda nemám pravý vejcovod. Dnes jsem byla na gynekologii a byl mi prováděn ultrazvuk i přes menstruaci a tam mi bylo řečeno že na levé straně je "něco" .. Když jsem se zeptala doktora o co jde tak mi řekl že to je nejspíš naplněné krví a víc nic.. Ted ve správě čtu. V levo v.s. saktosalpinx o průměru 47krát 30 mm. Znamená to,že mám vejcovod nefunkční a že už nebudu mít děti? Po té laparoskopii v září mě ujištovali,že mám levý vejcovod v pořádku a ted toto. Nevím jak tomu rozumět,hlavně doktor se tím nijak nezaobíral a já mám ted oči pro pláč,že už mi nezbyl žádný vejcovod. Nebo je to při menstruaci normální jev?? Děkuji za odpověd.

Odpověď:
28. 02. 2013, 20:03

Dobrý den, každý nález kde je podezření na nějaký útvar se musí zkontrolovat s odstupem času, většinou po dalších menses. Pokud by tam přetrvávalo podezření na změněný vejcovod, musela by se opět provést laparoskopie k ověření.

Otázka:
Marci, 24. 02. 2013, 20:09
dobry den, je mi pres 22 let a nemam dovyvynuty prsra nemam bradavky, nevim jestli je to tak spravne je nemit v mem veku kdyz u vetsina holek je to naopak. dekuji

Odpověď:
28. 02. 2013, 20:00

Dobrý den, zde Vám bohužel bez vyšetření, a vidění Vašich bradavek,  opravdu nemůžu pomoct. Doporučuji se obrátit na Vašeho gynekologa.

Otázka:
tereza lyskova, 22. 02. 2013, 08:25
dobry den.18.1 2013 mi skoncila menstruace.doktor mi oznamilze jsem tehotna.v kolikatem tydnu teda jsem?dekuji

Odpověď:
28. 02. 2013, 19:59

Dobrý den, na tuhle otázku jste se měla zeptat svého gynekologa, který Vás vyšetřil. Pokud vše sedí dle menstruace tak pouze odhadem jste kolem 6. týdne.

Otázka:
Iveta, 21. 02. 2013, 14:54
Dobrý den,za pár dní mě čeká preventivní prohlídka u gynekologa.Pozná lékař,že jsem měla den-dva před prohlídkou sex?já jen aby to třeba nevadilo kvůli vyšetření.Děkuji

Odpověď:
28. 02. 2013, 19:57

Dobrý den, pokud používate kondom, je to jedno. Pokud partner ejakuluje do pochvy, může tam v den prohlídky zůstat stopa spermatu.

Otázka:
Erika, 19. 02. 2013, 11:27
Je možné,aby žena 62 roků stáří,5 let bez menstruace,při nechráněném styku otěhotněla,když došlo k úplnému vyvrcholení spermatu do pochvy?

Odpověď:
20. 02. 2013, 08:00

Dobrý den, otěhotnění možné není.

Otázka:
Denisa, 15. 02. 2013, 21:57
Dobrý večer, mám dotaz ohledně toho jestli můžu otěhotně během 7 denní pauzi při antikoncepci LUNAFEM. Dobrala jsem platíčko a jsem druhý den bez antikoncepce a čekám na menstruaci a s přítelem jsme měli pohlavní styk bez ochrany a přítel se do mě udělala a já mam teď strach zda nemůžu být těhotná. děkuji moc za odpověď (spěchá)

Odpověď:
18. 02. 2013, 12:07

Dobrý den, všechny antikoncepce, které se užívají se 7 denní pauzou mají ochranu vůči početí po celou dobu, tzn. i v pauze kdy pilulky neužívate.

Otázka:
Gabriela , 14. 02. 2013, 20:43
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné zajít v nemocnici na místo odběru krve aniž bych měla doporučení od lékaře či gynekologa. Jedná se o zjištění hladiny hCG. Na gynekologii se nedostanu. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
18. 02. 2013, 12:04

Dobrý den, ve slánské nemocnici táto možnost je, přímo v laboratoři. Odběr je spoplatněn. Myslím, že stejnou službu Vám udělá i těhotenský test.

Otázka:
Monika, 13. 02. 2013, 19:32
Dobrý den, 11. ledna jsem prodělala miniinterupci, všechno proběhlo v pořádku, krvácela jsem po zákroku asi dva týdny..doktor mi řekl, že bych 4 týdny po zákroku měla dostat menstruaci, bude to už 5. a stále nic, tak se chci zeptat jestli je to normální. Děkuji za odpověď

Odpověď:
18. 02. 2013, 12:03

Dobrý den,  je to v pořádku, 4 týdny jsou orientační termín. Pokud by jste menstruaci nedostala do 2 týdnů, měla by jste zajít k lékaři.

Otázka:
Marie, 13. 02. 2013, 13:33
Děkuji za odpověď.Já jsem slyšela o nabíraní krve ohledně Rh faktoru i otci,pokud ho má matka negativní.Takže od toho se již upustilo?Hezky den a nashledanou

Otázka:
Verča, 10. 02. 2013, 21:01
Dobrý den, kdy je vhodné po sekci mít nejdříve miminko, pokud by to bylo tzv. "plánované" nebo spíš ... až se to povede. A také, pokud první dítě bylo SC, je druhý porod též SC. Děkuji

Odpověď:
13. 02. 2013, 10:50

Dobrý den, za vhodné období k otěhotnění se považuje rok od SC. Další porod může proběhnout spontánně.

Otázka:
jana, 07. 02. 2013, 09:37
Dobrý den paní doktorko. Užívám 1 rok HA Clormetin nikdy žádné potíže nebyly až nyní jsem měla menstrulaci jenom 1 den a to jen slabé krvácení. Těhotná nejsem. Co to způsobilo, a mám si zajít na vyšetření? Děkuji za odpověď

Odpověď:
13. 02. 2013, 10:48

Dobrý den, při dlouhodobém užívaní antikoncepce nemusí někdy v týdenní pauze ke krvácení dojít, popřípadě jen ke slabému.

Otázka:
Jana, 04. 02. 2013, 23:11
Dobry vecer, chtela bych se pani doktorko zeptat, kdyz mivam menzes tak ta krev neni ciste cervena ale spis takova nahnedla je to normalni nebo spatny? Jeden mesic mam menzes treba v poradku s cervenou krvi a jiny mesic zase s nahnedlou krvi jak kdy. Dekuji za odpoved

Odpověď:
13. 02. 2013, 10:41

Dobrý den, je to v pořádku.

Otázka:
Marie, 04. 02. 2013, 12:42
Dobrý den, v jakém případě se bere otci nenarozeného dítěte krev?Není to často zkreslující (otec jiný) ?Děkuji

Odpověď:
13. 02. 2013, 10:39

Dobrý den, až na odběry, které řídí genetici vzhledem k některým dědičným vrozeným vadám, které se vyskytovali v rodině, se otci krev nenabíra.

Otázka:
Lucie, 03. 02. 2013, 20:15
Dobrý den chtěla bych mít s přítelem první sex a neberu antikoncepci proto se chci zeptat je sex s kondomem bezpečný nebo co musíme udělat abychom zvýšili jeho účinost děkuji za radu

Odpověď:
13. 02. 2013, 10:38

Dobrý den, pokud se kondom správně použije je bezpečný. Pro Vás lepší pocit můžete zkombinovat kondom se spermicidním gelem.

Otázka:
Martina, 29. 01. 2013, 20:52
dobrý den , mam pocit bušení srdce a přeskakovaní , jsem ve 20 týdnu , mužu si dat nejaky lek na uvolneni pocitu chvění,?před těhotenstvím mi na tohle pomáhal neurol a šumivý magnesium, o magnesiu vím,že se může ale troska neurolu ? na holtru se nic neukazalo,rekli mi že je to dlouhodobým stresem, psychika ..no je to hodne neprijemne, moc děkuji

Odpověď:
13. 02. 2013, 10:36

Dobrý den, příznaky které popisujete můžou být samozřejmě i ze stresu. Je nutno vždy vyloučit potíže od srdce. Léky na zklidnění by měl vždy předepsat odborník, proto bych před jejich nasazením konzultovala Vaše příznaky, aby Vám případně mohl předepsat adekvátní léčbu.

Otázka:
Irena, 24. 01. 2013, 16:12
Dobrý den mám žlutozelený výtok, ale jinak nemám žádné obtíže nic mě nesvědí ani nepálí co by to mohlo být? Děkuji za odpověď doktorovi jít nechci

Odpověď:
13. 02. 2013, 10:33

Dobrý den,  pokud máte zelenožlutý výtok bylo by vhodné jít na vyšetření i když nemáte žádne potíže. Normální výtok je bezbarvý, nebo jen lehce doběla.

Otázka:
Marcela, 23. 01. 2013, 22:13
Dobrý den chtěla bych se zeptat na to mám stahy dělohy cítím je a přitom mám mít menstruaci až za pár dní proč mám stahy už teď? Při menstruaci je normálně mívám ale teď?

Odpověď:
24. 01. 2013, 12:39

Dobrý den, stahy nemusí být nutně z dělohy, můžou to býtk klidně pohyby střev, třeba při zastavění větrů. Můžete samozřejmě dostat menstruaci i dříve, popřípadě pokud by bolesti neustupovali bude to chtít vyšetřit u gynekologa.

Otázka:
Veronika, 23. 01. 2013, 21:27
Dobrý večer, zajímalo by mě,v jakém nejnižším stádiu těhotenství je možné rozeznat s určitostí pohlaví.Všude čtu,že v mém případe (14 týden těhotenství) má již vyvinuty veškeré pohlavní orgány,dokonce holčička by měla mít už i vajíčka,ale lékař mě odbívá tím,že to ještě není možné poznat.přitom vlastně je již možno spočítat prstíky,ale pohlaví určit opravdu nelze?Nebo je jen zvykem lékaře čekat,že by to pro něho bylo zdržení?Jen teoreticky,kdy lze podle ultrazvuku rozeznat pohlaví nejdříve,pokud se lékař zaměří?Moc Vám děkuji

Odpověď:
24. 01. 2013, 12:35

Dobrý den, během normálního těhotenství, pokud není rizikové, se provádí 4 ultrazvuky - stanovení gravidity, 1. trimestrální screening ve 13.týdnu, podrobný ultrazvuk ve 20. týdnu a ve 30. týdnu.  Ve 13. týdnu je pravda, že pohlaví je vyvinuto a všechny miminká mají mezi nožkami malý výběžek a teoreticky podle úhlu v jakém ten výběžek je, by se mohlo stanovit pohlaví. Jednak to není se 100% jistotou, je potřeba k tomu výborný ultrazvuk a spíše se to děla ojediněle na některých pracovištích, standardně určitě ne, a jaké tam je procento omylů netuším. Proto se pohlaví nejčastěji stanovuje ve 20. týdnu, kdy je opravdu většinou dobře vidět. Jinak zhruba od 16. týdne, lze pohlaví se spolehlivostí stanovit. Všechny ultrazvuky slouží hlavně na to, aby odhalili vrozené vývojové vady u miminka, stanovení pohlaví berte spíše jako bonus, ne jako hlavní náplň ultrazvuku.

Otázka:
palomita, 23. 01. 2013, 19:09
dobry vecer mam otazku. byla jsem tehotna 2 mnesici a musela jsem to dat pric protoze mi doktorka rekla zeto neni kzivotu.avim asi proc se to stalo brala jsem leki na zuby. ale po dvou 2 rokach jsem znovu otehotnela a uz zadne leki neberu mislite zeto bude uz vporadku.mam strach tak se vas ptam

Odpověď:
24. 01. 2013, 12:26

Dobrý den, před 2 lety se jednalo pravděpodobně o zamlklý potrat. Většinou býva u ženy náhodně. Nyní jste opět těhotná, a vše je od začátku. Stresovat se nemá smysl.

Otázka:
Lenka, 20. 01. 2013, 19:56
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat když užívam Logest 12-13 dní ,a měla jsem nechráněný sex,je možné že ten logest už funguje,mam strach.

Odpověď:
23. 01. 2013, 11:17

Dobrý den, pokud jste Logest začala užívat správně na začátku menstruace, po 12 dnech již účinkuje.

Otázka:
Veronika, 20. 01. 2013, 18:16
Dobrý den,prosím,co je to N911 sekundární anemorea?Nemohu to nikde najít?Jsdem ve 13 t.t.Děkuji

Odpověď:
24. 01. 2013, 12:36

Dobrý den, N911 tzv. sekundární amenorhea je stav, kdy žena ačkoliv předtím měla normální menstruaci, přestala z nějakého důvodu krvácet. Častým důvodem býva těhotenství, ale období kým se těhotenství podaří s určitostí prokázat se označuje jako sekundární amenorhea. Ve vašem případě, tam s velkou pravděpodobností,  tato diagnóza zůstala s předchozího vyšetření.

Otázka:
Katka, 19. 01. 2013, 13:04
Dobrý den mám dotaz po styku jsem začla krvácet a trvá to už pár hodin krvácení se zeslabuje ted uz jen špiním jak je to možné když mám mít měsíčky až za 13dní?

Odpověď:
23. 01. 2013, 11:13

Dobrý den, časově by se mohlo jednat i o ovulační krvácení, anebo daleko pravděpodobněji mohlo dojít k nějakému drobnému poranění v pochvě nebo na čípku. Bude.li se krvácení po styku opakovat, určitě se brzo objednejte na prohlídku.

Otázka:
Vlasta, 18. 01. 2013, 14:51
Dobrý den, mám 2 dny po miniinterupci, tedy nesmím mít 3 týdnyx pohlavní styk. Mohu mít anální styk, aniž bych se vystavila nějakému riziku spojenému se zákrokem ? Nebo se zákaz na anální styk nevztahuje ? Díky za odpověď

Odpověď:
23. 01. 2013, 11:11

Dobrý den, miniinterupce je opravdu velký zásah do dělohy, a ta je po ní daleko náchylnější k infekci, která se může přenést při pohlavním styku. Je pravda, že anální styk je o otvor vedle, ale o to víc bakterií se při něm pohybuje. Proto bych doporučovala dodržovat abstinenci v obou případech.

Otázka:
Tereza, 15. 01. 2013, 06:48
Dobrý den, měla bych dotaz....šla jsem k mému obvodnímu lékaři s podezřením na ostruhy v noze....paní dr. mě neposlala na žádný rtg a řekla mi že to bude asi zánět šlachy a napsala mi ketonal 50mg 2x1 tobolku, chvilku jsem je užívala, než narazila v příbálovém létáku "může zhoršit ženskou plodnost, proto se jeho používaní nedoporučuje ženám, usulujícím o otěhotnění" jak tomu má rozumět dočasně nebo trvale...jedno dítě mám, ale do roka chceme další. Je ohrožena plodnost po dobu užívaní nebo napořád??? Děkuji za brzkou odpověď Tereza (22 let)

Odpověď:
17. 01. 2013, 17:42

Dobrý den, Ketonal patří mezi léky, které by mohli teoretický zablokovat ovulaci. Ta možnost je samozřejmě minimální, ale do letáku se to musí napsat. Určitě to platí jen během užívaní léku, po jeho vysazení je opět vše v normálu.

Otázka:
martina298, 13. 01. 2013, 11:16
dobrý den , moc Vám děkuji za odpověď ze dne 4.1. , amniocentezu mi doporučili vzhledem k věku, je mi 35 let, brali mi krev na Trippel test,ten vyšel v pořádku , v oboustranné anamnéze se nevyskytuje žádná z vrozených vad , jsem v 17+5 týdnu , jěště bych se dovolila zeptat co je znamená superkonziliární 2D ultrazvuk , a v jakém týdnu ho jěště lze udělat , já jsem se totiž i pozdě dověděla o možnosti prvotrimestriálního screeningu. na závěr Vám chci moc poděkovat za tuto online poradnu , za to co děláte , moc nám všem tím pomáháte !!! děkuji

Odpověď:
17. 01. 2013, 17:38

Dobrý den, 1. trimestrální screening by byl samozřejmě skvělý. Podrobný 2D ultrazvuk je nejdůležitejší ve 20. týdnu těhotenství. Při podezření na nějakou vadu, nebo u rodiček, které nestihli absovovat 1. trimestrální screening, se odesílají maminky na specializovaná pracoviště, k ještě podrobnějšímu prohlídnutí miminka. Ve slánske nemocnici se dá objednat ke superkonziliárnímu ultrazvuku na tel. č. 312575151, je vhodné mít doporučení od Vašeho lékaře.

Otázka:
Hanka, 10. 01. 2013, 13:50
Dobry den , vynechala mi menstruace asi 5 dni, a dle UZV mam zvetsenou sliznici na 25 s tekutinkou, delala jsem si dvakrat tehotesky test a vysli pokazde stejne a to se slabou druhou carkou, vzali mi krev a cekam na vysledek zda muzu byt tehotna. Chtela jsem se zeptat na vas nazor co by to mohlo jinak byt, dekuji , zda je normalni ze v zacatku tehotestvi cca 2 tydny je sliznice az takhle zvetsena, dekuji za vas nazor

Odpověď:
10. 01. 2013, 20:28

Dobrý den, výše sliznice, speciálně pokud jste těhotná je adekvátní. I přes již pozitivní těhotenský test, na ultrazvuku se těhotenství prokazuje kolem 5. týdne, pokud jste měla posunutou ovulaci klidně i později. Je samozřejmě potřeba těhotenství ultrazvukem potvrdit, zda se nachází správně v děloze.

Otázka:
Rezková Rebeca, 04. 01. 2013, 14:42
A může mít zkracování cyklu vliv na zpomalení metabolismu, případně snížení plodnosti?

Odpověď:
10. 01. 2013, 20:25

Dobrý den, zkracování cyklu může souviset s mírnym snižovaním hladiny estrogenu, zkrácením první poloviny cyklu a tím pádem celého cyklu. Vliv na metabolizmus může být pozvolný, tak jak ostatní příznaky, které můžou být i 5 - 10 let před menopausou - zástavou menstruace. Plodnost s věkem výrazně klesá, zejména po 35. roku života. Kolem 40 let věku žena otěhotnět samozřejmě může, ale pravděpodobnost je výrazně nižší, stoupá i riziko poškození plodu, zejména Downův syndrom.

Otázka:
Rebeca, 04. 01. 2013, 11:47
Dobrý den, je mi 40 let, v posledním cca půl roce, roce se mi zkracuje cyklus. Dříve to bylo cca 29-32 dnů, nyní je to 27 - 28 dní. Souvisí to s věkem, nebo může jít o něco jiného a měla bych navštívit svého lékaře? Děkuji Vám za odpověď a přeji úspěšný rok 2013. Rezková mail: r.rebeca@seznam.cz

Odpověď:
04. 01. 2013, 13:08

Dobrý den, zkracování cyklu ve Vašem věku je typické. Je to prvý příznak nedostatečné tvorby hormonů. Neznamená to jěště, že jste v přechodu, ten může klidně přijít až za 10 let. Zatím jsou to jen první příznaky.

Otázka:
martina298, 02. 01. 2013, 10:32
Dobrý den , pani doktorko , chtela bych se zeptat jaký je rozdíl mezi 3D ultrazvukem a amniocentezou,na kterou se mi moc nechce,protže se bojím , slouží tyto vyšetření v podstate na to same? myslím geneticke vyvojové vady, ?dekuji za odpoved

Odpověď:
04. 01. 2013, 13:06

Dobrý den. Tyto vyšetření se rozhodně nemůžou srovnávat. Amniocentézou se děla rozbor chromozómu plodu, kde se zjišťují jejich odchylky, které jsou spojené s různymi syndromy, nejznámější Downův syndrom. Při 3D UZV se miminko zobrazuje vcelku a nejčastěji se využíva na komerční účely, hlavně pro rodiče, aby miminko lépe viděli. Pro odborníky je mnohdy daleko přínosnější normální 2D ultrazvuk a 3D se využíva na konkrétní zobrazení vad, například při podezření na rozštěp rtu a podobně. Nevím z jakého důvodu je Vám doporučována amniocentéza. Pokud důvody nejsou závažné, jako vysoké podezření na vrozenou vývojovou vadu, a vy jí odmítáte, určitě bude namístě podstoupit superkonziliární 2D ultrazvuk.

Otázka:
Inka, 29. 12. 2012, 20:53
Děkuji za odpověď ohledně HCG. Určitě by to nic nezměnilo, pokud to bude kluk, nebo holka..jen mám dva kluky, tak bych brala konečně holčičku. Ještě bych se Vás chtěla zeptat: Jestliže dojde k oplodnění přesně o plodný den (dle ovu testů) je nějaká šance, že to bude holčička, popř. jaká? Je známo, že o plodný den přesně má větší šanci klučičí spermie, protože je rychlejší, kdežto 2-3 dny před ovu zase holčičí, které jsou sice pomalejší, zato vytrvalejší, tak si na ovu počkají. Jen by mě zajímalo, jestli je to jisté (nebo kolika procentní), že v den ovulace to bude chlapec. Děkuji

Odpověď:
04. 01. 2013, 12:57

Dobrý den, všechny tyhle pověry určite mají nějaký podklad, ale jak je to doopravdy nikdo neví. Je to to samé jako čínsky kalendář početí. Jestli čekáte holčičku nebo chlapečka Vám potvrdí až na ultrazvuku ve 20. týdnu.

Otázka:
Romana , 27. 12. 2012, 18:12
Dobrý večer chtěla bych se zeptat jsem v prvnim mesici tehotenstvi a mame doma psa nekdo mi říkal zě se od něj mužu nakazit toxoplazmozou a přenest to na sve jeste nenarozene dite. je to pravda? Pry to vetsinou prenaseji kocky a vadi kdyz je treba hladim nebo polibim na srst? Opravdu se toho bojim chci mit zdrave dite muselo by ho to nutne poskodit kdybych tu toxoplazmu mela? Dekuji moc za odpoved

Odpověď:
29. 12. 2012, 20:50

Dobrý den, toxoplazmóza může být opravdu nebezpečná, pokud by jste se s ní poprvé setkala až v těhotenství. Mnoho žen se s ní setká již dříve, a má již vyvinuté protilátky, které chrání plod. Nejčastěji toxoplazmózu přenášejí koťata. Pokud máte pejska dlouhodobě, riziko nového nakažení je minimální. Pokud chcete mít jistotu, může Vám lékař odebrat krev na přítomnost protilátek proti toxoplazmóze.

Otázka:
Inkan, 27. 12. 2012, 11:15
Dobrý den, Prosím jak je to s pitím zázvorového "čaje" v těhotenství. Jsem zvyklá ráno si zalít tak 3 plátky čerstvého zázvoru a pak popíjím během dne. Jsem v 7 týdnu těhotenství a tento zázvorový nápoj piji dál . Nyní jsem se na internetu dočetla, že je to nějak nebezpečné. Je to pravda? Může to nějak ohrozit vývoj plodu? Děkuji moc

Odpověď:
29. 12. 2012, 20:37

Dobrý den, o škodlivosti  zázvoru jsem zatím nečetla ani neslyšela. Pokud se ale bojíte, možná bude lepší se svého oblíbeného čaje na chvíli vzdát a vyměnit ho třeba za ovocný.

Otázka:
Katka, 27. 12. 2012, 08:37
Dobrý den chtěla bych se zeptat ped menstruací mám vždy oteklá lýtka jsou tvrdá a bolí při chůzi. Je možné že by to mohlo souviset s menstruačním cyklem? Popřípadě co by mi nato pomohlo antikoncepci neberu a děti nemám děkuji za radu.

Odpověď:
29. 12. 2012, 20:34

Dobrý den, pokud máte opakovaně oteklé lýtka, je na místě podstoupit nejdříve interní vyšetření, k vyloučení problému se žilami. Popřípadě k nasazení léku, které zmenšují napětí a podporují cévní stěnu.  

Otázka:
Inka, 23. 12. 2012, 01:23
Dobrý den, Chtěla jsem Vás poprosit o názor na můj dotaz: Jsem v 6 týdnu těh. - přesně 40 dní od poslední menzes ( 4 týden od početí, cca 25 dní od poč.) a byla mi naměřena hodnota HCG 3430 U/I. Dá se z této hodnoty usuzovat pohlaví dítěte? Četla jsem, že u holčiček je vyšší HCG než u kluků. (jinak hodnota 3430 je odpovídající délce těhotenství?) Děkuji moc za informace

Odpověď:
29. 12. 2012, 20:29

Dobrý den, hCG se zdvojnásobuje zhruba za 48 hodin. T.j. pokud by Vám ho odebrali o 2 dny později bylo by kolem 6000 j. Přítomnost hCG nám pomůže stanovit těhotenství. V případě, že při jistých hodnotách není těhotenství viditelné na ultrazvuku, robíme kontrolný odběr, a pátrame po jeho přítomnosti jinde. Aká je hladina v určitý den po oplodnění, není vskutku důležité, pokud jsou hodnoty přiměřené, t.j. nejsou v řádech desítek tisíc, resp. úplně nízke. A hlavně každá žena má ovulaci trochu jinak, třeba jen posunutou o 1 - 2 dny, a to již mění hodnotu hCG. O tom, že by plody, resp. jejich syncytiotrofoblast produkovali hCG rozdílně dle pohlaví, jsem vážně nečetla. A v konečném důsledku, změnilo by to něco?

Otázka:
jana, 21. 12. 2012, 17:37
Dekuji za odpoved...jen se Vas jeste zeptam: na co by tento lek (algifen) mohl mit u miminka negativni vliv?

Odpověď:
29. 12. 2012, 20:16

Dobrý den, v období kdy jste lék užívala se vyvíjejí jednotlivé orgány. Konkrétne postižení by s Váma rozebral eventuelně genetik.

Otázka:
jana, 19. 12. 2012, 09:43
Dobry den, prosim Vas, chtela bych se zeptat na jednu vec a to brani leku na zacatku tehotenstvi - nekdy mezi 6.-10. tydnem, nevim presne kdy...brala sjem celkem dost algifenu v kapkach....mohlo toto ublizit miminku?? Vsechna nasledujici vysetreni byly bez potizi....vse o.k...Dekuji moc!

Odpověď:
21. 12. 2012, 10:54

Dobrý den, určitě bych užívaní zkonzultovala s Vaším gynekologem, a ten Vás popřípadě pošle genetikovi, který by užívaní léku s Váma podrobně rozebral. Bohužel užívaní léků je nejvíce nebezpečné v 1. trimestru. Pokud máte všechny vyšetření v  normě, budte klidná, ale stejně by o tom měl gynekolog vědet, aby Vás eventuelně mohl odeslat na důkladné prohlídnutí miminka.

Otázka:
Lucie 27, 16. 12. 2012, 18:29
Díky za odpověd,ten styk byl 15 dc hned jak vyšel ovu test. A tam píší,že po pozityvním výsledku nastává ovulace za 24-48hod ale jak říkám já druhý den měla další ovu test negativní tak nevím či to znamená že to vajíčko už se dalo na cestu??

Odpověď:
21. 12. 2012, 10:51

Dobrý den, ten test reaguje na vzestup hormonů tesně před ovulací, které pak opět strmě klesají, proto byl ten test opět negativní. Ale neznamená to, žeby ovulace neproběhla.

Otázka:
Lucie 27, 15. 12. 2012, 19:33
Dobrý večer v září jsem byla na laperoskopii po mimoděložním těhotenství,nyní se snažím otěhotnět. koupila jsem si ovulační testy a 15 dc mě vyšel pzitivní tak jsme s partnerem měli styk druhý den tj 16dc už byla čárka slabá tak by mě zajímalo jakou mám čansi že se vajíčko se spermií potkalo.. Taky musím podotknout že jsem ale vůbec nezaregistrovala žádný bílkový hlen tak by mě zajímalo jestli je tento hlen nutný? děkuji za odpoved

Odpověď:
16. 12. 2012, 18:21

Dobrý den, bohužel bez použití čárek v souvětích jsem nerozuměla, jestli jste měli styk ten 15. nebo 16. den. Každopádně načasování styku vzhledem k ovulaci je nejlépe 2 dny před ní až do období kdy pravděpodobně probíha. Styk po ovulaci již asi nebude vést k oplození, ale jinak nijak nevadí:)

Otázka:
Petra, 13. 12. 2012, 09:25
Dobrý den chtěla bych se zeptat před týdnem mi skončila menstruace proběhla normálně,dnes jsem začala slabounce krvácet žádné bolesti břicha nemám,jen bolest v zádech která byla léčena před menstruací injekcemi,co by to mohlo být .Děkuji za odpověd

Odpověď:
16. 12. 2012, 18:10

Dobrý den, vzhledem k odstupu od menstruace by se mohlo nejspíše jednat o ovulační krvácení. Pokud by samozřejmě přetrvávalo déle než 3 dny nebo by se přidali silné bolesti v podbříšku, popřípadě výtok, doporučuji vyšetření Vaším gynekologem.

Otázka:
Veronika, 10. 12. 2012, 23:31
Dobry den, chci se zeptat. Mela jsem s pritelem nechraneny sex a po 33 hodinach jsem polkla az postinor a dalsi po 12 hodinach s pozdnim intervalem 30 minut, mohu tedy byt tehotna?, ma na otehotneni vliv i orgasmus u zeny? Muze postinor ublizit plodu?, kdyz by zena i pres nej otehotnela?? Dekuji za odpoved.

Odpověď:
16. 12. 2012, 18:07

Dobrý den, Postinor jste užila správně, i když užití déle než 24 hodin po styku může být méně účinné. Pokud by jste otěhotněla, plodu by to neuškodilo.

Otázka:
Katka, 07. 12. 2012, 19:50
Dobry den chtela bych se zeptat kamaradka byla u zubare a delali ji rentgen zubu a ptali se ji jestli neni tehotna a ona rekla ze neni ale co kdyby byla co by se stalo s jejim ditetem? Muselo by ho to nutne poskodit? Dekuji za odpoved

Odpověď:
16. 12. 2012, 18:00

Dobrý den, je to běžná otázka při dělaní rentgenu. Ale i tak se vždy preventivně chrání oblast podbříška, kdyby žena například o těhotenství nevědela. Zubní rentgen by případnému těhotenství při dodržení ochrany neublížil, ale vždy je tendence se co nejvíce vyvarovat čemukoliv co by jen potenciálně mohlo ohrozit plod, neníli to vyšetření nezbytně nutné.

Otázka:
Barush, 07. 12. 2012, 17:52
Dobrý den. Asi rok užívám antikoncepční náplasti Evra, nyní jsem na zánět močového měchýře dostala antibiotika Cotrimoxazol AL forte (1 tableta obsahuje 800 mg sulfamethoxazolum a 160 mg trimethoprimum). Beru vždy po 12 hodinách 1 tabletu, antibiotika mám na 5 dní. V příbalovém letáku u antibiotik je uvedeno, že: Při současném podávání Cotrimoxazolu AL forte a přípravků zabraňujících početí užívaných perorálně nelze vyloučit snížení jejich účinnosti. Praktická lékařka mi řekla, že tahle antibiotika by účinnost antikoncepce ovlivňovat neměla, přesto bych se ráda zepatla i Vás. Děkuji

Odpověď:
16. 12. 2012, 17:58

Dobrý den, účinek antikoncepce Evra by měl zůstat zachován.

Otázka:
petra, 06. 12. 2012, 19:00
dekuji za odpoved,jeste jednu otazku,sou jeste naky prasky nez utrogestan,nebo pomohla by mi treba kapacka,nebo neco jineho nebo naky vytaminy,mam strach dalsi potrat bych nezvladla asi,na dalsi kontrolu mam jit 17.12.,utrogestan mam pouzivat rano a vecer mam si to zavadet,neni to lepsi polikat,mysli te ze tady ty prasky mi pomuzou,dekuji vam za odpoved

Odpověď:
16. 12. 2012, 17:57

Dobrý den, Utrogestan je lepší zavádět, tak jak máte doporučeno. Bohužel nic víc se momentálně udělat nedá.

Otázka:
Míša, 05. 12. 2012, 14:06
Dobrý den, mám dotaz ohledně testu HCG z krve. Jem 6. den po ovulaci asnažení. Dostala jsem zánět nosohltanu. Paní doktorka mi udělala HCG tes a ten vyšel negativní, proto prý můžu začít brát antibiotika. Test by se prý ukázal pozitivní už několik hodin po styku, je to právda?

Odpověď:
05. 12. 2012, 20:13

Dobrý den, hCG je v krvi matky prokazatelné nejdřívě 6. den po ovulaci. A vzhledem k tomu, že se ovulace nemusí přesně odhadnout, a styk mohl být i dříve, s tím že spermie jsou oplodnění schopné až 48 hodin, může být hCG detekovatelné až 8. den.

Otázka:
petra, 04. 12. 2012, 12:04
dobry den,chci se zeptat jsem 6.tyden tehotna beru utrogestan na udrzeni,mam furt bolest v zadech je to normalni,mam strach mela sem uz 4 samovolny potrat,mysli te ze ty prasky mi pomuzou udrzet tehotenstvi.dekuji za odpoved

Odpověď:
05. 12. 2012, 20:10

Dobrý den, utrogestan má pomocnou úlohu v udržení těhotenství, zklidňuje dělohu a doplňuje vlastní hormonální produkci těla. Bohužel pokud je opakované potrácení z jiných příčin, nemá zázračné účinky. Lidské tělo si někdy samo rozhoduje jestli má těhotenství pokračovat nebo ne, ať děláme co děláme, často je to způsobeno třeba vývojovou vadou plodu. Bolesti v zádech nemusí mít s těhotenstvím žádnou souvislost.

Otázka:
Romana, 02. 12. 2012, 19:39
Děkuji ptala jsem se proto že jsem se bála že by mohl mít sperma ještě v pohlavním orgánu jak ejakuoval ze by tam neco zustalo v pohlavnim organu a jak jsme to pak dělali tak se to sperma mohlo do me dostat. proto ještě jedna otázka jak dlouho po pohlavním styku zustává sperma v partnerovo údu na wc nebyl děkuju moc jste skvělá poradna

Odpověď:
05. 12. 2012, 19:58

Dobrý den, sperma na vzduchu přestáva být oplodnění schopné a zaniká za několik málo minut. Ojedinělé spermie můžou zůstat v penisu  a být i eventuelně oplodnění schopné, ale tá šance je minimální. Vezmeme-li do úvahy, že ejakuloval mimo pochvu, a že u vás probíhal menses, je šance opravdu malá.

Otázka:
Romana, 02. 12. 2012, 17:31
Dobry den chci se zeptat muzu otehotnet pri menstruaci? Priteli jsem to udelala rukou pak jsme spali a asi za 3hodiny jsme meli nechraneni styk i kdyz se do me pritel neudelal nemohu byt tehotna z toho sperma pred tim i kdyz mam menstruaci, dekuji za odpoved

Odpověď:
02. 12. 2012, 18:34

Dobrý den, možnost otěhotnění je opravdu minimální.

Otázka:
Kateřina Hladíková, 28. 11. 2012, 17:18
Dobrý den ráda bych se zeptala zda mohu být těhotná. Snažíme se od Dubna 12. Nyní se mi stala divná věc, dostala jsem MS 16.11 a mám ji až do dnes.. tudíž 13 dnů byla normální asi 3 dny silně a pak slábla, ale dnes už se skoro vytratila. .Nikdy se mi to nestalo mívám to po 29-34dnech max. Nenapadlo mě nic jiného než to otestovat a mám pozitivní za 4 dny po sobě, 4 testy.. no vlastně uplně všechny i ty co jsem zkoušela večer. jsou se slabou čárkou. A tak jsem dnes koupila digitál. test a ten ukázal + 1-2 takže to vypadá že by se to mohlo povést.. ale vážně nevim. zítra jsem objednaná. Ale bojim se že mi tam nic neřeknou. Že je to moc brzo. Moje matka menstruovala normálně až do 3. měsíce. Takže si myslím že bych to mohla taky tak mít jako ona. Nevím si rady. Děkuji za odpověď

Odpověď:
02. 12. 2012, 18:33

Dobrý den, předpokladám, že jste již byla na vyšetření  a to je dobře, protože pokud krvácíte téměř 2 týdny a máte pozitivní těhotenský test může se jednat o hrozící nebo i proběhlý potrat.

Otázka:
katka, 19. 11. 2012, 19:44
Dobrý večer,mám otázky tykajících se oplodnění.Máme už 6 měs.nechraněný sex a porád každý měsic jsem neštastná vím, že na to nemám myslet a psychicky se uklidnit ale nejde to je mi 30.ovulační testy mi vycházejí,pokaždé mě boli prsa 8dní před a ten den co to dostanu přestanou bolet,i čípek je ješte ten den vysoko a uzavřený.mám si zajít k lékaři a nechat si udělat horm.profil a kdy je nejlepší čas dnes mám 1 den mc.děkuji ps:mám již 2 děti

Odpověď:
23. 11. 2012, 21:30

Dobrý den, partneři se vyšetřují pokud se jim nedaří otěhotnět rok při pravidelném pohlavním styku minimálně 2 krát týdně. Proto také doporučuji hlavně se psychicky uklidnit a nemyslet na to tolik, často právě mysl děla tomu všemu blok.

Otázka:
Petra, 16. 11. 2012, 20:33
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat delší dobu mě provází bolest v podbříšku se slabým bělavým výtokem,může to být něco vážného? děkuji za odpověd.

Odpověď:
23. 11. 2012, 21:27

Dobrý den, v případě bolestí v podbříšku a výtoku, určitě bych doporučila vyšetření Vaším gynekologem.

Otázka:
Marcela, 12. 11. 2012, 10:18
Dobrý den,chtěla sem se zeptat kolik dní po oplodnění bývá implatační krvácení.MC mám 24 dní 8 den sem měla nechráněný pohlavní styk a 15 DC sem začala slabounce špinit,špiním velmi slabě už pátý den a mám bolesti zad a břicha jako u menstruace,tak se chci jen zeptat jestli to může být uhnízdováním vajíčka nebo je špinění moc dlouhé,špinění mívám,ale vždy 5 dní před menstruací,děkuji za odpověd.

Odpověď:
15. 11. 2012, 16:41

Dobrý den, nejlépe to rozeznáte tak, že si uděláte těhotenský test.

Otázka:
Ady, 06. 11. 2012, 19:07
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je normální, že mě po miniinterupci (před 5dny) začalo včera bolet v podbříšku jako při silné menstruaci a dostavilo se mírné krvácení. Na kontrolu jsem u vás objednaná příští týden. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 11. 2012, 17:24

Dobrý den, pokud se objeví silné trvající bolesti, popřípadě silnější krvácení 5 dní po zákroku, měla by jste jít na vyšetření dříve k vyloučení zánětu nebo jiných příčin.

Otázka:
Niki, 01. 11. 2012, 08:36
Moc děkuji za odpověď. Pokud tedy tomu dobře rozumím,v případé,že jde žena na potrat není možné žádným způsobem zjistit pohlaví?

Odpověď:
11. 11. 2012, 17:23

Dobrý den, pokud jde žena na potrat ze svého rozhodnutí pohlaví se nezjišťuje, postráda to absolutně zmysl.

Otázka:
Martina, 30. 10. 2012, 21:10
moc děkuji za odpověd, jestli by jste byla tak hodná a odpověděla mi jěště na pár otázek , protože mám strach a už jsem docela zoufalá , může tá plíseň nějak poškodit plod ? mám tu plísen už všude, na rukou, na nohou , na břiše, , jen se bojím aby to nemělo vliv na tak dlouho očekávané miminko chtěla bych vědět postup léčby u těhotných a délku léčby , jestli je možnost úplného vyléčení do porodu Moc Vám předem děkuji za odpovědě!!

Odpověď:
11. 11. 2012, 17:22

Dobrý den, plíseˇm se může v tehotenství samozřejmě zhoršit vlivem hormonů, které jsou v těhotenství tvořeny. Pokud máte plíseň po tele, léčba spadá do rukou dermatologa, ale mělo by se pátrat proč plísen v tak rozsáhle formě vznikla.  Vyléčit se ji podaří pravděpodobně až po porodu.

Otázka:
Martina, 15. 10. 2012, 13:04
dobrý den , chtěla bych se zeptat , jestli existujou perorální léky proti plísní v graviditě,jestli to nemůže uškodit plodu, mám rozlezlou plíseň na kůži a kožní mi říkala, že mi dá léky ,ať přijdu , nepomáhají žádné masti .tak se raději Vás chci zeptat předem , dekuji

Odpověď:
29. 10. 2012, 09:10

Dobrý den, perorální léky proti plísni samozřejmě existují, ale v graviditě bych jejich užívaní nedoporučila. V těhotenství jsou vhodnější lokální přípravky.

Otázka:
Niki, 15. 10. 2012, 10:08
Dobrý den,známá šla na potrat a prý z histologie ví,že mohla mít holčičku. Je to možné?

Odpověď:
29. 10. 2012, 09:04

Dobrý den, v histologii se pohlaví neurčuje.

Otázka:
Lenka, 07. 10. 2012, 21:12
Dobrý večer, Také mám malý dotaz.Má poslední MS byla 14.09.2012 jinak cykly mám 28 dní. a s manželem jsme se pokoušeli o mimi 26.9 a 27.9,jenže si myslím že ovulace nastala 28.9.píchalo mě ve vaječníku a tlak v podbřišku ale tyhle příznaky byli i den před.Nyní jsem 4 dny před MS a večer mě párkrát píchlo v podbřišku na levé straně a i mám na dotik trošku bolavá prsa.Myslíte si,že by styk před ovu stačil k otěhotnění?Děkuji moc za Vaši odpověď.Lenka

Odpověď:
09. 10. 2012, 10:18

Dobrý den, načasování styku před ovulací je naprosto ideální.

Otázka:
Hana, 05. 10. 2012, 18:55
Dobrý Den. Neberu HA a s přítelem nám 8.září prasknul prezervativ. Jeli jsme pro postinor ,do 10 hodin sem vzala první tabletku a po 12 hodinách další. Po 4 dnech příšlo krvácení, zřejmě vyvolané postinorem. Před 10 dny jsem měla dostat normální MS, ale místo toho jsem jen špinila. Dělala jsem si už 4 těhotenské testy, a všechhy vyšli negativní. Od chvíle kdy začalo to špinění místo menstruace mám nateklá prsa, bolí mě záda a podbříšek. Chci se zeptat , jaká je možnost otěhotnění i po postinoru? Jsem celkem hubená, když sem užila postinor, bylo mi nevolno, klepali se mi ruce a točila hlava..mám hrozný strach že postinor nezabral:( děkuji

Odpověď:
09. 10. 2012, 10:18

Dobrý den, pokud jste užila postinor do 10 hodin, je procento jeho úspěšnosti vysoké (i když ne 100%). Pokud máte ale negativní těhotenské testy, budte klidná. Ostatní projevy které popisujte, můžou souviset s postinorem.

Otázka:
Alena, 01. 10. 2012, 09:27
Dobrý den, mám dotaz, od 15.9.-18.9. jsem měla špinění tmavě krvavé barvy a množství krvavých hlenů a následně hleny čiré barvy. Neustále mě pobolívá podbříšek a mám nafouknuté břicho. Proto jsem navštívila svého gynekologa a ultrazvukové vyšteřeni 24.9. dopadlo s tímto nálezel- Děloha norm. velikosti endom. 7mm, v endometriu 2X kulovitá rezistence o průměru 4x3mm a 3x2mm. Vzhledu gestačního váčku, ale bez plodu akce srdeční. Ovaria bilat. bpn, CD bez volné tekutiny. Byla mi odebrána krev na HCG s výsledkem negativní. Poslední menstruaci jsem měla od 27.8.-3.9, chtěla jsem se zeptat zda by se mohlo jednat o těhotenství a Hcg by mohlo vyjít pozitivně o něco později? Dodnes jsem nedostala menstruaci.Nebo o co by se popřípadě mohlo jednat? Děkuji s pozdravem Alena

Odpověď:
09. 10. 2012, 10:15

Dobrý den, špinění a hleny které popisujete by mohli souviset s ovulací. Pokud by jste byla otehotnela, hCG jěště nemuselo být v krvi pozitivní. Na uzv poznat těhotenství by bylo jěšte brzo, dutinky v sliznici mohou napodobovat někdy gestační váček. Těhotenství je na uzv vidit nejdříve kolem 5. - 6. týdne. Předpokládam, že momentálně už víte víc, vzhledem k uplynulému času.

Otázka:
Romča, 26. 09. 2012, 13:47
Prosím, je při těhotenství rizikové, že intenzivně onanuji a že mám velmi častý pohlavní vstyk s mnoha náhodnými muži ? Děkuji

Odpověď:
09. 10. 2012, 10:11

Samotný styk nebo onanování rizikové není, pokud máte normálně probíhající těhotenství. Za rizikové považuji střídaní partnerů vzhledem k různým pohlavně přenosným infekcím, které můžou ohrozit plod.

Otázka:
Kateřina, 21. 09. 2012, 11:29
Dobrý den, užívám antikoncepci již rok, vždy jsem menstruaci dostala v neděli, ale teď jsem ji dostala o den dřív. Mám se tím nějak znepokojovat? Děkuji za odpověď

Odpověď:
21. 09. 2012, 15:37

Dobrý den, zůstaňte klidná, krvácení se může o den dva posunout.

Otázka:
Iveta, 20. 09. 2012, 11:11
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda antibiotika Ospen1500 snižují účinek antikoncepční náplasti Evra?Děkuji za odpověd

Odpověď:
21. 09. 2012, 15:37

Dobrý den, v případě náplasti je hlavní výhoda ta, že se hormony vstřebávají přímo do krevního oběhu a proto by nemělo dojít k ovlivnění jejího účinku jinými léky. V případě užívaní Ospenu, by tedy antikoncepční účinek neměl být narušen.

Otázka:
Radka, 14. 09. 2012, 14:40
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď ohledně Mireny. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nevadí, že se léčím s vysokým tlakem a jestli hormon, který obsahuje nezpůsobuje přibývání na váze /před lety jsem měla Depo-Proveru a výrazně jsem přibrala/. Děkuji

Odpověď:
21. 09. 2012, 15:34

Dobrý den, pokud máte tlak při užívaní léku v normě, není žádna kontraindikace k zavedení Mireny. Co se přibývaní týče, hormon obsažený v tělísku se uvolňuje hlavně lokálně v děloze a do krevního oběhu přestupuje jen nepatrná část, proto by hmotnost neměl nijak ovlivnit.

Otázka:
Radka, 08. 09. 2012, 17:43
Dobrý den paní doktorko, je mi 47 let a přemýšlela jsem o zavedení Mireny. Do kolika let je tělísko možné a vhodné zavádět a je možné pak při menstruaci používat tampony ? Děkuji

Odpověď:
12. 09. 2012, 21:06

Dobrý den, telísko Mirena se muže zavádet a je i doporučované zavádet i ženám kolem menopauzy. Tampony by se určite nemeli používat první menstruaci po zavedení, pro možnost vytažení telíska. Poté by problém nemel být. Mirena je oblíbena i proto, že témer tretina žen vubec nekrvácí, a další tretina v období menstruace jen špiní. Tampony možná ani nebudete potrebovat.

Otázka:
Markéta, 04. 09. 2012, 10:53
Dobrý den, již jte mi nedávno odpovídala na možné otěhotnějí. Opravdu jsem otěhotněla, a to špinění bylo asi uhnizďování vajíčka, ale 41 den od PM jsem samovolně potratila. Je možné, že se to bude opakovat, a kdy se můžeme pokoušet o další mimčo? Je mi 37 let a mám již 2 zdravé děti bez komlikací v těhotenství. Děkuji za odpověď , krásný den

Odpověď:
08. 09. 2012, 09:38

Dobrý den, opakovat se to bohužel muže. O další tehotenství doporučuji začít se snažit nejdríve za 3-4 mesíce.

Otázka:
Helca, 03. 09. 2012, 14:34
dobrý den prosím o radu.Podstoupila jsem laparoskoii kde mi zjistili mě mám uvnitř dělohy řasu která brání k tomu abych otěhotněla a hlavně donosila miminko.Mám proto ještě podstoupit jednou laparoskopii v Praze kde mi ji odtsraní.Mohu prosím potom otěhotnět a donosit miminko?Za jak dlouho ?Děkuji

Odpověď:
03. 09. 2012, 20:00

Dobrý den, odstranenim prepažky v deloze se dutina stáva soumerná, a poté by již nic nemelo bránit  otehotnení a donosení miminka. Výkon se dela pomocí hysteroskopie, to znamená, pres pochvu a deložní hrdlo. Za jak dlouho mužete otehotnet Vám určite reknou po výkonu, podle toho jak velká prepážka bude, a jak bude výkon probíhat.

Otázka:
Keterina, 01. 09. 2012, 18:30
dobry den, chtela bych se zeptat myslela sem si ze jsem den predem zapomnela vzit si tabletu atikoncepce ale nezapomnela jsem a dalsi den jsem si vzala dve tablety.Bylo to v prvni tydnu. Pak uz mi to v platu nevchazi mam pokracovat dal v dobrani plata coz by bylo o prasek min a nebo vzit si jiny prasek z jynyho plata..? dekuju

Odpověď:
02. 09. 2012, 17:18

Dobrý den, klidne doberte plato, a udelejte 7 denní pauzu, t.j. další plato začnete užívat o den drive, jak jste zvyklá. Pokud pauzu nedelate, užívejte dále dle zvyku.

Otázka:
Anežka, 20. 08. 2012, 23:55
Dobrý den, milá paní doktorko, chtěla bych se s Vámi podělit o jeden můj problém a požádat Vás o radu a případně nějaké řešení. Během dovolené u moře jsem (stalo se mi to vážně poprvé) zapomněla jeden den úplně na pilulku. Teprve druhý den v čas obvyklého braní pilulky jsem si uvědomila, že si beru pilulku z předešlého dne a tím pádem jsem si vzala rovnou dvě. Večer předtím jsem ale měla pohlavní styk a zákon schválnosti se projevil více než výborně, třebaže obvykle trvám na tom, aby manžel penis vytahoval těsně před ejakulací, zehdy ejakuloval do mě. Ihned po návratu domů jsem vyhledávala informace, jsem si vědoma toho, že účinnost je stoprocentní jen ve chvíli, kdy se dodržuje braní pilulky do dvanácti hodin. Na internetu psali, že je rozdíl mezi tím, zda k opomenutí dojde v druhém nebo v třetím týdnu braní pilulek z platíčka, že prý, když zapomenu ve druhém týdnu, nic se neděje, ve třetím už bych měla udělat pauzu, kterou jsem však neudělala, protože jsem ještě byla u moře. Bohužel si ale nemůžu uvědomit ani to, zda jsem si menstruaci předtím neposouvala, tedy jestli to byl můj třetí nebo druhý týden (kdybych neposouvala, byl by druhý). Můžete mi říct, jestli mohlo dojít k otěhotnění, prosím? Děkuji, A. Q.

Odpověď:
21. 08. 2012, 08:51

Dobrý den, riziko otěhotnění při zapomenutí pilulky existuje. Na druhé straně pokud antikoncepci užívate dlouhodobě je minimální. Ale je třeba myslet i na to, že riziko přetrváva i dny po zapomenutí, nejen v ten konkrétní den. Doporučuji vyčkat krvácení v období mezi platami, případně si pro klid udělejte těhotenský test.

Otázka:
Marie, 14. 08. 2012, 12:03
Nic ve zlém,ale mám dojem,že než se od vás dočkám odpovědi,tak už budu dávno po porodu.Když už ženská potřebuje radu,že hledá pomoc přes online poradny,tak většinou se každý den dívá,zda její dotaz už byl zodpovězen.Nic ve zlém paní doktorko,věřím že máte i jinou práci,ale myslím,že na zodpovězení 3 otázek byste si čas jednou za týden najít mohla.Já už na vaši odpověď zoufale čekám 3 týdny,myslela jsem,že tu máte poradnu proto,abyste ženám pomohla v tísni,ale jak vidím,už jste tu nebyla téměř měsíc.Jak říkám,dřív než se já od vás dočkám rady,tak porodím.Než se od vás dočkají rady jiné ženy,tak už si pomoc najdou raději jinde.Ale nejste sama,takhle tady fungují asi všechny takzvané online poradny,máte z lidí asi jen srandu,ale pomoci se člověk od vás asi nedočká a když,tak už je pozdě.

Otázka:
Marie, 29. 07. 2012, 16:47
Ještě bych se chtěla zeptat,pokud se děložní čípek začne zkracovat a otevírat,jak dlouho to trvá než dojde k samotnému porodu?

Otázka:
Marie, 28. 07. 2012, 17:50
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jsem ve 23. týdnu těhotenství a paní doktorka mi při pohmatovém vyšetření děložního čípku řekla,že je dost dlouhý,ale že je měkký.Co to prosím znamená,může to znamenat že se čípek již začne zkracovat a hrozí předčasný porod?Mám z toho docela strach,protože první syn se mi narodil ve 34. týdnu těhotenství a před rokem jsem prodělala zamlklé těhotenství.Jinak vše v tomto těhotensví bylo zatím vpořádku.Jak moc mi hrozí riziko předčasného porodu?Nebo potratu?

Odpověď:
15. 08. 2012, 21:33

Dobrý den, zamlklý potrat s předčasným porodem nesouvisí. Jinak ve Vašem případě pokud jste první dítě porodila ve 34. týdnu těhotěnství určitě Vás gynekoložka sleduje ohledně hrozícího předčasného porodu i nyní. Při vyšetření se vždy hodnotí vaginální nález (naléhaní hlavičky, dělka hrdla, jeho otevíraní, tuhost, a směr). Měkčí hrdlo nemusí samo o sobě znamenat žádnou hrozbu pokud je dostatečně dlouhé a není pootevřeno. Pokud by došlo k jeho zkracování a pootevření riziko se zvyšuje, ale na kolik procent se nedá říci. Záleží i na tom, jak nízko je hlavička, jak rychle se nález mění, jak dráždivá je děloha... Někdy jsou ženy, které téměř půlku těhotenství jsou sledované pro hrozící předčasný porod a rodí až v termínu, někdy se nález změní během pár dní. Celý dotaz je na dlouhou rozpravu a na všechny otázky by Vám měla zodpovědet určitě i Vaše gynekoložka, pokud jste jí je položila. V letních měsících, během dovolených jsem na internetu minimálně, a poradnu dělám dobrovolně a hlavně ve svým volném čase, který momentálně téměř nemám. Několik desítek až stovek zodpovězených dotazů myslím, že mluví samo za sebe, takže pokud máte pocit, že si z Vás dělame všichnu jen srandu, obracejte se laskavě na Vaši gynekoložku.

Otázka:
Markéta, 25. 07. 2012, 18:30
Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko. Mám dotaz: poohlavní styk jsme měli před 2 dny a dnes se dostavila ovulace( 15den od posl.menst.)začla jsem totiž špinit. Je možné v tomto případě otěěhotnět? Nebo jsme to prošvihli? Děkuji za odpověď

Odpověď:
15. 08. 2012, 21:04

Dobrý den, oplodnění je možné.

Otázka:
Jaja, 18. 07. 2012, 12:12
Děkuji za velmi rychlou odpověď. Mohu se tedy spolehnout na účinek Postinoru po 12-ti hodinách od styku, pak-li že od té doby neproběhl další pohlavní styk. Kolik času je potřeba pro oplodnění bezprostředně po styku, když je už vajíčko uvolněné? Díky

Odpověď:
15. 08. 2012, 21:04

Pokud je vajíčko uvolněné,oplodnění může být rádově v minutách, ale pak trvá dny kým oplodněné vajíčko doputuje do dělohy, kde se chce uhnízdit.

Otázka:
Jaja, 18. 07. 2012, 11:56
Dobrý den, mám dotaz. Osmý den cyklu jsme měly s manželem nehodu(praskl kondom). Cca po 12-ti hodinách jsem vzala první tabletku Postinor a dalších dvanáct hodin druhou. 5 dní po Postinoru občasné bolení v podbřišku. Antikoncepci neberu, je mi 39 let. Jak dlouho prosím Postinor účinkuje? Když vemu v úvahu nehodu, použití postinoru, bez dalšího styku cca za 3 dni ovulace? Můžu se spolehnout, že za tři dni postinor bude stále fungovat? Děkuji za odpověď

Odpověď:
18. 07. 2012, 12:04

Dobrý den, postinor funguje tak že pozmění sliznici děložní, a ta se nejčastěji poté odloučí formou menstruačního krvácení. To znamená, že ovulace je také ovlivněna. Pokud máte teď pobolívaní v podbříšku může dojít také ke krvácení. Každopádně postinor nefunguje jako antikoncepce v obodobí po jeho užití, takže na jeho nasledující ochranné účinky bych se nespolíhala. Co se ovulace týče, tu opět počítejte až od proběhnutí menses.

Otázka:
pavla, 18. 07. 2012, 09:34
Může žena ve věku 61 let ,6 roků bez menstruace při nechráněném styku otěhotnět? Děkuji.

Odpověď:
18. 07. 2012, 11:57

Dobrý den, spontánní otěhotnění ve věku 61 let je vyloučeno.

Otázka:
Dáša, 12. 07. 2012, 10:08
Dobrý den, manželovi se v poslední době zmenšil penis, je to možné ? Nebo mu už tolik nestojí. To znamená, že mi neuspokojí a já musím hledat uspokojení u velmi vybavených mužů. Je prosím možné, že mám pohl.orgány "vytahané" po porodu ?

Odpověď:
18. 07. 2012, 11:56

Dobrý den, pochva může být po spontánním porodu prostornější.

Otázka:
milisek milenka, 02. 07. 2012, 23:47
DOBRY VECER PANI DOKTORKY JE ME 39 LET MAM DVA SYNY A RADA BY JSEM S NOVYM PARTNEREM MELA JESTE JEDNO DECKO.MAM AUTOIMUNITNI ZANET STITNE ZLAZY BOHUZEL SI NEDAVAME POZOR ALE NEDARI SE ME OTEHOTNET.MUZETE ME PORADIT NEJAKE LEKY NEBO VITAMINY KTERE BY ME V MEM PROBLEMU POMOHLY .JINAK JSEM NAPROSTO V PORADKU A PARTNER TAKE DEKUJI

Odpověď:
05. 07. 2012, 21:03

Dobrý den, všechny vitamíny jsou jen podporné prostředky k otěhotnění. Můžete vyzkoušet třeba Femibion 800. Pokud by se Vám v průběhu 6 měsíců nepodařilo otěhotnět měli by jste oba podstoupit podrobnější vyšetření.

Otázka:
lucka, 01. 07. 2012, 10:36
Dobré dopoledne, paní doktorko chtěla bych se zeptat nyní mám 7 denní pauzu a včera sem začala brát nové plato antikoncepce a měla jsem pohlavní styk při čems s přítelem používáme ochranu a přítel byl už hotový a do toho zároveň praskl ten kondom a pak to vytáhl. zřejmě je že je to ve mě. a tím se chci zeptat zda li sem chráněna nebo těhotná . děkuji vám předem za odpověď lucka

Odpověď:
05. 07. 2012, 21:01

Dobrý den, před otěhotněním jste chráněná i v 7 denní pauze. To znamená, že i pokud nebudete používat kondom, jste chráněná.

Otázka:
Kata, 29. 06. 2012, 15:55
Krasne odpoledne, zajímá mě, zda je možné v 7 denní pauze mít silnou menstruaci pouze necelé dva dny a zbytek pár dní je pouze spineni? děkuji za odpověď

Odpověď:
05. 07. 2012, 21:00

Dobrý den, takový průběh menses je v normě.

Otázka:
Sasa , 25. 06. 2012, 22:03
Dobry den,chtela bych se zeptat jestli muzu chalmidie nebo kvasinkova nemoc ovlyvnit vysledek tehotenskyho testu?a je to velice pravdepodobny ze kdyz jsem si delala 4 tehotensky testy a vsechny vysli pozitivni(nekdy byla ta druha carka slabsi) tak ze jsem tehotna vic nez na 90%?dekuji

Odpověď:
05. 07. 2012, 20:59

Dobrý den, chlamýdie ani kvasinky těhotenský test neovlivní. Pokud byli všechny testy pozitivní, pravděpodobnost je obrovská.

Otázka:
Misa, 25. 06. 2012, 14:42
dobrý den, je možné mít sex v 7 denní pauze před menstruaci? jsem stále chráněna? děkuji

Odpověď:
05. 07. 2012, 20:58

Dobrý den, ano jste chráněná i v 7- denní pauze.

Otázka:
Lucka, 23. 06. 2012, 09:54
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné že při sexu při nejakych polohách mě bolí v podbřišku a pak jsem z toho nafoukla. čím to může být je to normální? děkuji předem za odpověď

Odpověď:
05. 07. 2012, 20:57

Dobrý den, bolesti v podbříšku při styku se můžou vyskytnout. Někdy za ně může zánět v pochvě. Jindy třeba při některých polohách může být penis v pochvě hluboko a dochází ke kontaktu s hrdlem děložním a přeněseně i s dělohou. Pokud ale bolesti jsou výrazné, bylo by vhodné vyšetření gynekologem, právě k vyloučení zánětu nebo jiné příčiny.

Otázka:
hanka, 16. 06. 2012, 22:21
Dobrý den, jsem v 7tt těhotenství a trpím zácpou, snažím se jíst potraviny s vyšším obsahem vlákniny a stejně to nepomáhá, mohla bych užívat nějaké projímadlo? Děkuji za odpoved.

Odpověď:
30. 06. 2012, 12:38

Dobrý den, v prvních týdnech těhotenství bych projímadla nedoporučovala, pokračovala bych v upraveném jídelníčku.

Otázka:
petra, 14. 06. 2012, 14:21
dobry den,chci se zeptat co je nejlepsi pro otehotneni fmibion,nebo femibion 400 nebo 800 s kyselinou listovou dekuji

Odpověď:
30. 06. 2012, 12:35

Před otěhotněním se doporučuje Femibion 800.

Otázka:
zuzka, 14. 06. 2012, 14:16
dobry den,jeto pravda ze prasky clostbelgyt je tam vetsi sance na otehotneni nebo to je antikoncepce,jeste se chci zeptat kdyz menstruace je pravid.28dni kolikaty den mam vypocitat ovulaci.dekuji

Odpověď:
30. 06. 2012, 12:35

Dobrý den, lék clostilbegyt je jen na předpis a doporučení lékaře k vyvolání ovulace. Při 28 denním cykle je ovulace kolem 14. dne.

Otázka:
Lucie, 13. 06. 2012, 10:40
Dobrý den, poslední menstruaci jsem měla 9.5., byla to má pátá od porodu, mívám ji nepravidelnou, pohlavní styk byl 30.5. a byl chráněný. Dnes je to 36 dní co se mi stále nedostavila. Nejdýl jsem čekala 37 dní, ale poslední dva cykly byly max. do 32 dní. Přítel si myslí, že je to tím, že jsem teď ve stresu a jestli to taky prý není ATB (Augmentin), které jsem začala brát min. týden. Je možné, že jí zase dostanu po více dnech nebo se mám začít znepokojovat, i když styk byl s ochranou? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:46

Dobrý den, na Váš dotaz neumím odpovědet. Možné jsou obě varianty.

Otázka:
Tereza, 12. 06. 2012, 07:12
Dobrý den,je možné aby netěhotná měla na břiše linea negra?Jsem světlého typu ale po pupikem se mi táhne světle hnědá čára:) menstruaci jsem tento měsíc normálně dostala. Děkuji za odpověď

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:44

Dobrý den, linea negra souvisí s vyšší produkcí melaninu. Nepřímo tedy souvisí s těhotenstvím, kdy různymi hormonálními změnami  dochází i ke zvýšené tvorbě melaninu. Na druhé straně samotná linea negra nám jěště neříka, že jste těhotná. Těhotenství se ověřuje těhotenským testem nebo vyšetřením u gynekologa.

Otázka:
ZUZA, 11. 06. 2012, 16:37
DOBRY DEN MUZU SE ZEPTAT JESTLI SI MUZU VYZADAT U ME GYNEKOLOGOZKY ABY MI UDELALA TEST CHLADIMIIE A K CEMU TO JE MAM BROBLEM S OEHOTNENIM MELA SEM 4 POTRATY DITE JESTE NEMAME DEKUJI

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:39

Dobrý den, test na chlamýdie si vyžádat můžete, hradíte si ho sama. V případě pozitivity se přeléči antibiotiky.  V případě opakovaných potratů, by jste se měla domluvit na komplexním vyšetření. Chlamýdie spíše způsobují nemožnost otěhotnět, ne opakované potraty.

Otázka:
PETRA , 11. 06. 2012, 16:35
DOBRY DEN,MUZE TE MI PORADIT NAKY PRASKY NEBO VYTAMINY ABYCH OTEHOTNILA,PROSIM JESTE SE CHCI ZEPTAT PRASKY CLOSTYLBEGYT JE PRAVDA ZE TAM JE VECI SANCE NA OTEHOTNENI PORADILA MITO KAMARADKA.DEKUJI MOC ZA ODPOVED

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:28

Dobrý den, můžete si koupit v lékarně několik volnoprodejných vitamínů, určitě Vám tam pořadí (Femibion, Mamavit...) Clostylbegit  je lék, který předepisuje jen gynekolog, určitě se neužíva jako vitamíny.

Otázka:
Veronika, 11. 06. 2012, 09:10
Dobrý den, beru antikoncepci ale včera se mi stalo,že ráno jsem měla řidší stolici,za dvě hodiny jsem užila antikoncepci,a za tři a půl hodiny mě začalo bolet břicho,ale stolice byla formovaná,jen světlejší než obvykle,myslíte,že je účinek antikoncepce zachován? děkuji

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:22

Dobrý den, účinek antikoncepce by měl zůstat zachován.

Otázka:
petra, 10. 06. 2012, 14:11
dobry den,chci se zeptat sem 7.mesicu po potratu uz po 4 za ctyri roky kdy myslite ze to muzu zas skusit nejak nemuzu otehotnit

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:21

Dobrý den, pokoušet se můžete již nyní.

Otázka:
Šárka, 08. 06. 2012, 23:01
Pokrač. : Dobrý večer, paní doktorko, dnes jsem přinesla ty výsledky z IMUNObiologie a u markerů imunity u ženy mám všechny negativní, kromě Annexinu - IgG a mírně pozitivní BI. Mám doporučenou sanaci zánětu a Prednison 5mg denně, ale naše auditorka- hematoložka mi řekla, že Prednison je zásadní omyl a pochybení lékaře, že je u mě nutné nejdříve kompletní hematologické vyšetření, že jsem mohla prodělat spousty zamlklých těhotenství a tvořím si proti plodu obranu a tím vznikla infekce, která pronikla do placenty či tepen nebo žil. Jaký na to máte názor? Mám opravdu obavu, že něco není v pořádku a mám strach. a myslíte si, že za to může i ten čípek? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:21

Dobrý den, Váš problém je komplexní a rozhodně jste ve správnych rukách. K výsledkům se vyjadřili již lékaři v Motole a hematoložka, musíte se dodomluvit u nich. Jinak samotné kontaktní zakrvácení z čípku pokud je vše v pořádku početí určitě nebrání.

Otázka:
Šárka, 08. 06. 2012, 08:48
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, zda krvácení z děložního čípku může být příčinou, proč nemohu otěhotnět. Můj gynekolog mi od 15ti let pravidelně přeléčuje "rozsáhlý vřídek na čípku" - jak to sám nazval a neustále odcházím s recepty na Macmiror, Polygynax aj. Vyzkoušela jsem 3 další gynekology, ale nikdo z nich není schopný mě krvácení z čípku po styku zbavit a tudíž ani následného stresu, kdy se děsím, co bude, až rozsvítíme lampičku :( Na doporučení jsem šla do GHC kliniky v Motole, kde máme manželem všechna vyš. v pořádku a nyní čekáme na výsledky z IMUNO, zatím se pokoušíme sami za účasti Pregnylu a Utrogestanu. V Motole na mé informace o krvácení z čípku nikdo nereagoval (že by to vliv na otěhotnění nemělo? ani můj stres?) jsem z toho už zoufalá, 2 roky se pokoušíme a nic se neděje. Cytologie byla vždy v pořádku, jen jsem vždy trpěla záněty a bojím se, že to mohlo přejít do chronicity. Občas se tam vyskytla E.coli, dokonce mám prý streptokoka aj. Děkuji

Otázka:
, 08. 06. 2012, 08:02
Dobrý den, jsem 10 měsíců po porodu dvojčátek. Antikoncepci od porodu ještě neberu. Nejsem si jistá posledním stykem s partnerem, i když měl ochranu. Měsíčky jsem zatím nedostala. Kdybych byla těhotná mohu jít na potrat? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
14. 06. 2012, 09:17

Dobrý den, ano určitě na interupci jít můžete, samozřejmě pokud by bylo těhotenství mladší než 12 týdnů.

Otázka:
Petra, 06. 06. 2012, 13:51
Dobrý den, jsem pět týdnů po rizikovém styku,byla jsem na ultrazvuku, doktor říkal,že nic nevidí. Myslíte,že by případné těhotenství mohlo být už viditelné? děkuji za odpověď

Odpověď:
06. 06. 2012, 21:35

Dobrý den, na ultrazvuku by eventuální těhotenství mělo být vidno, ale záleží i na kvalitě ultrazvukového přístroje. Nicméně 5 týdnu po styku by jste měla mít již po menstruaci a pokud ne, těhotenský test by měl mít rovněž vysokou výpovědní hodnotu.

Otázka:
Katka, 26. 05. 2012, 16:16
Dobry den paní doktorko chtela bych se zeptat jsem V 8měsíci těhotenství, ale bojím se že mi porod naruší prožívat orgasmus kamaradka mi říkala že po porodu nemá orgasmus a já s tím nemám problém. Je možné že mi to porod nějak naruší? Děkuji za odpověď

Odpověď:
30. 05. 2012, 11:15

Dobrý den, absolutní většina žen, nemá problém s prožívaním orgasmu po porodu, dokonce některé zažili vůbec svůj první. Porod samotný neovlivnuje orgasmus natolik jako následující  období, kdy žena málo spí, je vyčerpaná z péče o dítě a na intimní chvilky nemá ani pomyšlení. Tam nejlépe pomůže čas samotný.

Otázka:
, 25. 05. 2012, 20:14
Dobrý den paní doktorko , užívám EVRU a stala se mi taková věc , odlepila jsem po druhé náplasti , než jsem to dostala měla jsem pohlavní styk , uvědomila jsem si to tehdy až mi to nevycházelo s náplastmi .. Myslíte že jsem byla jsem tehdy chráněna nebo ne ?? Děkuji za odpověď Holcmanová ..

Odpověď:
30. 05. 2012, 11:04

Dobrý den, 100% ochrana tam asi nebyla, ale vzhledem k tomu, že jste dostala poté menstruaci, bylo to v pořádku.

Otázka:
Petra, 23. 05. 2012, 16:01
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu používat roslagin, když plně kojím... Děkuji. Hezký den.

Odpověď:
30. 05. 2012, 11:03

Dobrý den, lokální výplachy rosalginem při kojení nejsou kontraindikovány.

Otázka:
ewa, 22. 05. 2012, 10:43
dobry den chci se zeptat kdyz mam v moci krev a silny zanet mocovych cest muze se stat ze proto nemuzu otehotnet nebo to nejak brani dekuji ewa

Odpověď:
30. 05. 2012, 11:02

Dobrý den, zánět v močových cestách může bránit otěhotnění, zánět je nutné určitě proléčit.

Otázka:
lukasies, 17. 05. 2012, 14:16
Dobry den pani doktorko.Byla dneska na 17,05,2012 na ultr.Chtela bych se zepatat jakou sanci mam na tehtenstvi .na ultrz.pres brisko mi rekl pan doktor ze je to dobre.ale kdyz vzal dolni sondu tak uz nevipadlo dobre co to znamena ŽV+, akci t.č nedetekujeale ze pry kdyz nemam pravidelni mes.tak ze by se mohlo pockat jeste tyden je to hodne spatne?ale plod roste atk a kdyz plod roste tak je dobre bez AS by se snad plod nevivyjel? posledni me.byla 5,03,2012 ale mam to nepravidelni po 34dnech...ale pohlavni styk jsem mela necharneni 10dubna jinak vzyd s ochranou ... jakoto ze tam nejde videt srdecni akce a pres bricho jo dekuji za odpoved...krasny den na co se mame s pritelkyni obavat o potrat nebo to muze byt dobre abych ji byl oporou strane se moc boji ze zas o to prijde ale pomaham ji dost a nidko nam toho dost nerekne dekuji velice

Odpověď:
17. 05. 2012, 15:43

Dobrý den, na Vaše dotazy opakovane odpovídam, ale jak jsem již psala, musíte se hlavne ptát u Vašeho gynekologa. Pri ultrazvuku pres bricho není videt vzdy všechno presne, tak jak pri ultrazvuku vaginálním. Pokud pán doktor chce ješte počkat, muže se jednat o mladší tehotenství a srdeční akce se tam muže ješte objevit, bohužel se muže taky stát, že plod se nebude již dál vyvíjet.

Otázka:
Tereza, ještě k dotazu ohledně hCG, 17. 05. 2012, 11:04
Všimla jsem si,že při odběru minulý měsíc, kdy hodnota byla 0,2 to byl test na beta hCG, tento odběr s hodnotou 0,83 byl na hCG celkové. Může ten rozdíl být způsoben tím? moc děkuji za odpověď

Odpověď:
17. 05. 2012, 15:38

Ano samozrejme, ale tak nízke hodnoty jsou spíše jen laboratorními odchylkami.

Otázka:
Tereza, 16. 05. 2012, 11:43
Dobrý den, je možné mít 15 dní po styku v krvi hodnotu HCG jen 0,83? Vím,že toto se bere jako negativní, Ale když jsem byla naposled na odběru minulý měsíc tak jsem měla hodnotu 0,2 a nebyla jsem těhotná. Tak nevím když mám teď 0,8 jestli to znamená, že mám čekat narust hodnoty. Děkuji za odpověď

Odpověď:
17. 05. 2012, 15:39

Dobrý den, nevím proč se Vám opakovane odebíra krev na hCG, ale hodnota do 3 jednotek (dle jiných zdroju az do 5 j) se bere jako negativní.

Otázka:
Monika, 14. 05. 2012, 12:59
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu 27.4 jsem byla na interupci ,je možné že už bych dostala menstruaci,3 den krvácím a mám bolesti břicha i menší křeče ale jen občas.Děkuji

Odpověď:
17. 05. 2012, 15:35

Dobrý den, menstruace by to eventuelne být mohla, ale tak brzo po zákroku je nutno vyloučit pripadne nejaké komplikace, které mohli vzniknout (zánet, zbytky plodového vejce...), hlavne pokud máte bolesti v podbrišku, pripadne krvácite silne.

Otázka:
Molara, 13. 05. 2012, 21:06
Dobrý večer paní doktorko, ráda bych se na Vás obrátila s prosbou o radu. V 12/2011 jsem podstoupila LPSK s odstraněním folikulární cysty. Pravidelně chodím na kontroly ke své gyn. Nyní jsem hospitalizovaná na gyn.oddělení s prasklou cystou, ovšem na druhém vaječníku. Ráda bych věděla, jestli i pokud užívám již téměř 10 let HAK a nikdy jsem tyto obtíže neměla, jestli se mi bude toto stávat často. Prasknutí cysty bylo velmi bolestivé, nehledě na nepříjemnost pobytu v nemocnici, kde není snad nikdo rád. Mohu tvorbu cyst nějak ovlivnit? Mohu pro to něco více udělat, aby se mi cysty netvořili? Vyslechla jsem názor několika lékařů, avšak každý se trochu liší. Ráda bych znala Váš názor. Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpověď:
17. 05. 2012, 15:32

Dobrý den, samotné užívaní antikoncepce je prevencí tvorby funkčních cyst. Antikoncepce by mela být kombinovaná monofázická, ideálne s vyšší dávkou ženských hormonu (30 mikrogramu v tablete). Nejlépe je domluvit se s Vašim gynekologem, který Vás dlouho zná a ví co užívate.

Otázka:
Lucka , 12. 05. 2012, 17:30
Dobry den chci se zeptat jestli muzu otehotnet kdyz mi pritel pri ejakuaci postrikal pochvu predtim jsem mu to delala rukou je to mozne ze by sperma steklo do pochvy? Dekuju za odpoved preju hezky den

Odpověď:
17. 05. 2012, 15:27

Dobrý den, v živote je možné všechno, ale pravdepodobnost je minimální.

Otázka:
helenikaa, 11. 05. 2012, 11:35
dobry den pani doktorko dneska jsem byla na kontorolni ultrz:diagnoza N911 sekundarni amenorea vysetreni amnialni dutina.naznaceny plodovy pol,ASnevidim.dle GSD cca 6-7t na ultrz se mam dostavit 17,05 a kdyz to pujde videt AS tak se teht.ukonci .Mam nakou sanci ze to bude dobry nebo ne.A zavistelni ty diagnozi .dekuji velice preji krasny vykend.mela bych pak postoupit nakou lecbu ohledne potratu?A proc se m i to furt opakuje ta As nevidej tam to uz bude treti potrat z jakeho duvodu se to stava mi furt.....

Odpověď:
17. 05. 2012, 15:27

Dobrý den, v první rade by jste všechny dotazy mela dávat Vašemu gynekologovi, který Vás vyšetril a ví presne jak nález vypadá. Ja Vám více méne nemužu rící nic bližšího, jen že si musíte počkat na další ultrazvuk. Pokud by tehotenství dále nepokračovalo, na podrobnejších vyšetreních se domluvte u svého lékare.

Otázka:
marketa, 09. 05. 2012, 20:16
krasny podvecer, mela bych takovy mensi dotaz. Kdyz jsem v 7 denni pauze vzala prasek antikoncepci a oden driv , ktery jsem si puvodne mela vzit nasledujici den stalo se neco?jsem chranena?predem dekuji za dopoved marketa

Odpověď:
10. 05. 2012, 19:57

Dobrý večer, absolutně nic se neděje, pokračujte dále v rytme 21 dní pilulky a 7 dní pauza.

Otázka:
lucinka, 05. 05. 2012, 23:03
mela bych takovy neobvykly dotaz pani doktorko, po sexu nebo nekdy behem sexu me zacne v pochve bolet, nekdy jako bych ji ani necitila, cim to muze byt? muze to byt treba pouzivani kondomem? nebo necastym sexem? predem dekuji za odpoved Luca

Odpověď:
10. 05. 2012, 19:52

Dobrý den, příčiny můžou být různe. Nedostatečnou lubrikací, skrytým zánětem v pochvě nebo jinou příčinou, doporučuji svěřit se Vašemu gynekologovi, který Vás může vyšetřit.

Otázka:
Karolína, 05. 05. 2012, 22:58
Dobry vecer, chtela bych se zeptat na pritele. Kdyz mame s pritelem sex, tak pozdeji po sexu ho strasne moc boli v levo v podbrisku je mozne to byt tim sexem...? Dekuji

Odpověď:
10. 05. 2012, 19:47

Dobrý den, spojitost tam určitě být může, ale jinak se k tomu vyjádřit neumím. Přítel by měl sám zajít na vyšetření, nejlépe asi ke svému obvodnímu lékaři, který ho může odeslat k odborníkovi.

Otázka:
Petra, 05. 05. 2012, 17:12
Dobrý den pani doktorko, chtěla bych se zeptat jak je velké riziko otěhotnění když do mě přítel dvakrát pronikl a pak jsme nasadili kondom. Ale bojím se kapičky lásky, jestli nemohla být hned už na začátku, děkuji

Odpověď:
10. 05. 2012, 19:45

Dobrý den, riziko otěhotnění je opravdu minimální.

Otázka:
helelnkaa, 04. 05. 2012, 10:50
jinak mi 21let a to furt muzu prichazet o deti ze jdu pokazde na potart nemolo by se to nak lecit kdyz o to jen futr prichazim.2008 jsem porodila synka sice brzo ale nemela jsem zadne proble sice porodila drive na 8mesici a mel pordnivahu a vse.jen dotak k ttamto helelnkaa je ta taz osoba co se ptam na tamto tehotnestvi jak dopadne priblizne dekuji

Otázka:
helenkaa, 04. 05. 2012, 10:45
Dobry den Pani doktorko zadam vas o radu protoze vam verim...Jak jsem uz psala prisla jsem uz o dve decka plod se nevijel a srdicko nebylo a samovolny potratJa to trochu jen rozepisu zda to nevadi.20.dubna jsem si delala test teh,a ten vysel pozitivni sla jsem vysetreni tam potvrdil ze se jedna o teh.3-4tydnu ze je to mlade teh.Sla jsem 30dubna na ultr.tam mi rekl ze to teh.je stejny kdyz jsem tam byla poprve ze je to nazactku ze je tam vacek nakej dutina nevim co to je to ani znama?ale deloho se zvetsuje.beru magnab6 za leky rano a vecer 11kvetna jdu naktrolu tak by tam to melo uz jit videt neco moc to sanci teh,nedavam jsem zoufala ani to vse nevisvetli nic a po psychycke strance na to nejsem moc dobre jen prodelavat same jen potraty chci donost miminko a mit vse poradtko uz si nevim rady ...Muzu se obavat ze tas tohle teh,nedopadne dobre.Dekuji za vas nazor moc dekuji vazim si vas preji krasny den dekuji velice moc_Mrk mam se zas obavat ze se plod neviji ze je od polsedni snastevu furt stejyny ale toho 11kvetna by melo uz pry neco vydet a kdyz nepujde nic videt tak zas pujdu na potrat?prosim dekuji za odpoved uprimnou

Odpověď:
10. 05. 2012, 19:44

Dobrý den, jak dopadne těhotenství se definitívně potvrdí až při kontrolním ultrazvuku, ale musíte bohužel počítat i s tím, že to nebude v pořádku.V tom případě, by jste musela opět jít na vyčištění dělohy. Jste mladá, a možno by bylo dobré, aby jste v případě neúspěchu nechala uběhnout minimálně 6 měsíců a až pak se začala snažit o další těhotenství. Na případném dovyšetření se musíte domluvit s Vaším gynekologem.

Otázka:
Verča, 02. 05. 2012, 13:55
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda ovlivňuje antibiotikum V penicilin postkoitální antikoncepci Postinor 2. Poslední prášek penicilinu jsem si vzala v utery večer a za 14 hodin jsem si vzala první prášek postinoru. Vím, že penicilin snižuje účinnost antikoncepce(ale slyšlela jsem, že jen estrogenovou složku) ale je tomu stějně i u progesteronu Levonogestrel, který je v Postinoru? Děkuji za odpověď

Odpověď:
10. 05. 2012, 19:40

Dobrý den, penicilin snižuje účinek antikoncepce jen mírně, a v případě Postinoru, by neměl mít vliv. Postinor sám o sobě by jako antikoncepce neměl být používan, jen nouzově. Jeho princip je hlavně v tom, že vyvolá menstruaci a tím pádem se případně oplozené vajíčko nemá kde uhnízdit. Samotná účinnost postinoru je nižší než u antikoncepce.

Otázka:
vendula oprava, 30. 04. 2012, 18:42
Chtěla jsem napsat, že normálně beru antikoncepci ale v současné době i antibiotika

Otázka:
Vendula, 30. 04. 2012, 18:41
Dobrý den, bude můj dotaz znít velmi hloupě, ale ten červíček v mé hlavě pořád hlodá. Beru antikoncepci ale v současné době i antikoncepci. V lékárně řikali, že sňizuje účinnost antikoncepce. S přítelem jsme se mazlili. Měl na špičce penisu trochu preejakulační tekutiny, tu si setřel prsty a olizl si je. Pak mě prstem uspokojoval na poštěváčku. Chtěla bych se zeptat jeslti je tu nějaká možnost otěhotnění. Omlouvám se za tak hloupý dotaz. Děkuji za odpověď

Odpověď:
30. 04. 2012, 19:45

Dobrý den, lidské tělo je nevyspytatelné, ale ve Vašem případě si nemyslím, že by byla možnost otěhotnění.

Otázka:
Romana, 30. 04. 2012, 17:28
Dobrý den,mám dotaz.Za čtyři dny mám podstoupit miniinterupci.Dnes jsem musela navštívit lékaře,pro bolest v krku a byli mi nasazeny antibiotika.Mám nateklé mandle .Jinak mi nic není,žádné teploty.Bude možné,miniinterupci podstoupit?Děkuji

Odpověď:
30. 04. 2012, 19:44

Dobrý den, výkon bude moct být pravděpodobně proveden, ale raději o užívaní antibiotik informujte jěště při příjmu k výkonu.

Otázka:
maznacik milisek, 25. 04. 2012, 21:10
Dobry vecer pani doktorko.vim zže jsem vam jiz psala ,ale mam toho na srdci tolik.Rada by jsem znala vas nazor na cele moje nize popsane problemy.Je me 39 let mam dva syny 15 a 13. V 37 letech jsem potratila v kvetnu v nedeli jsem zacala mirne spinit pouze kdyz jsem se otrela v pondeli me lekar sdelil ze jsem jiz potratila ,ze to bylo zamlkle tehotenstvi a kdyby jsem i nedelala test neprisla bych na to ze jsem tehotna potratila jsem v 6 tydnech.Pak jssem otehotnela v cervenci vse bylo ok a na koci zari opet krvaceni lekar me predepsal utrogestan ,s tim ze mohu chodit dale do prace ,leky jsem brala a za tri dny jsem v praci zacala hodne krvacet ihned jsem jela na pohotovost tam si me nechali delali 5 dni testy a pak rekli ze se dite uz pred 10 dny prestalo vyvijet a musela jsem na vycisteni delohy vyskrab.Vse me bylo divne sla jsem na vysetreni stitne zlazy ma ji moje maminka a tam me sdelili ze mam velmi spatne vysledky ihned jsem si obehala vysetreni a od te doby beru leky euthyrox na stitnou zlazu.Pokud jsem predti leky nebrala ihned jsem otehotnela ,ale coje beru otehotnet me nejde pouze jednou a to jsem samovolne potratila slo to zase samo pryc.prosim poradte me co mam delat decko si preju vypustila jsem to z hlavy snazim se chodit do prace nemyslim na to nechavam tomu volny prubeh.decko si preju protoze mam noveho partnera je mu 34 on deti nema ale pral by si je. Jake mam brat leky snazim se a obcas vezmu kyselinu listovou ,vitamin e nevim zdali mohu brat nejake vitaminy na pripravu tehotenstvi brala jsem drive baby plan ale ted nevim jestli mohu kdyz beru ten euthyrox .prosim poradte me budu vam strasne moc vdecna jsem zoufala strasne moc prosim pani doktorko pomozte me dekuji

Odpověď:
30. 04. 2012, 19:41

Na dotazy jsem odpovědela již níže. Je nutno, ale vzít do úvahy i Váš věk, kdy kolem 40 let již výrazně klesá možnost otěhotnění. Často jsou vajíčka již nějak poškozená a i když otěhotníte vede to brzo k zániku těhotenství. Doporučuji nechat tomu volný průběh, další řešení je pak také umělé oplození, kde se dají použít darované vajíčka.

Otázka:
Radka, 25. 04. 2012, 16:05
Dobrý den, paní doktorko. Před necelými čtyřmi měsíci ( 4.1.2012) jsem podstoupila miniinterupci. Šestinedělí jsem samozřejmě dodržela se sexuální abstinencí. Ihned jsem si svou gynekoložkou nechala předepsat hormonální antikoncepci, aby se situace s nechtěným těhotenstvím nemohla opakovat a začala ji užívat při první menstruaci. První 2 měsíce bylo vše v pořádku. Dnes jsem vzala poslední pilulku ze třetího plata a další menstruace by měla následovat v sobotu. Už víc jak týden, mám ale zvětšená, bolavá prsa a velké břicho? Mohu být opět těhotná? Podotýkám i přes vzorné užívání HA? Pilulku jsem nikdy nevynechala, a dokonce je užívám v pravidelnou denní dobu. První pohl. styk jsem měla až při užívání druhého platička. Je možné podstoupit další přerušení i přes to, že od posledního ještě neuplynulo 6 měsíců? Další dítě si nemohu dovolit, proto i ten zákrok v lednu. Velmi Vám děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
30. 04. 2012, 19:33

Dobrý den, příznaky, které jste popisovala můžou souviset i s užívaním antikoncepce. Jinak přerušení těhotenství může být dříve než za 6 měsíců v případě, že je Vám více jak 35 let, nebo jste alespoň 2x rodila.

Otázka:
milena@seznam.cz, 24. 04. 2012, 00:31
Dobrý večer ještě jsem se chtěla zeptat jaké vitaminy jsou u mě vhodné pokud beru euthyrox 50 na stitnou žlázu po -čt 1 tabletku pá - ne 2 tabl. děkuji za odpověd.

Odpověď:
30. 04. 2012, 19:22

Vitamínů, které jsou určeny ženám snažícím se o otěhotnění, je na trhu mnoho. Vyzkoušejte třeba Femibion 800.

Otázka:
milena@seznam.cz, 23. 04. 2012, 22:53
Dobry den .Paní doktorko ,chtěla jsem se zeptat jsem 0 RH - a porodila jsem prvního syna A+ byla jsem naočkovaná anti d globulinem ,potom jsem porodila druheho syna 0+ ,nevim zdali mě naockovali anti d globulinem.Prěd časem jsem prodelala zamlkle potraty v dusledku toho ,že prý mám štítnou žlázu.Než jsem začala brát leky otěhotněla jsem okamžite ale nedonosila ,nyní ani neotěhotním nemuže byt na vine také to ze jsem nebyla naočkovana anti d globulínem po zamklych potratech po jednom me delali nevim jestli to napísu dobře vycistění delohy prostě vyskrab protože ve mě udržovali mrtvy plod.Pokud to není stítnou žlazou je to tímhle budu moci mít ještě nekdy dítě moc by jsme si ho s partnerem přáli jinak jsme oba v pořádku .děkuji moc *

Odpověď:
30. 04. 2012, 19:19

Dobrý den, pokud Váš druhý syn je Rh pozitivní, určitě jste očkována byla, jen si na to možná nespomínate. Po zamlklých potratech pokud proběhnou v prvních týdnech se očkovat nemusí, protože jěště není vytvořena komunikace mezi matkou a plodem. Snížená funkčnost štítne žlázy má samozřejmě vliv na těhotenství a proto je dobré, že se s ní léčite. To, že nemůžete momentálně otěhotnět nesouvisí ani s antiDglobulinem ani s léky na štítnou žlázu.

Otázka:
helenkaa, 23. 04. 2012, 11:06
dobry pani doktroko.jak jsem vam pisla ze jsem to nedostala tak dloho tak jsem 1mesic tehotna lekar potvrdil.30dubna jdu na kontrolu zda se plod bude vyvyijet a mit srdnecni secr...bojim se abych zas o to neprisla...jsem tetka trochu nastydla mam rymu muze to plodu ublizit a kdy jsi muzu rcici obrazek ulztr. miminka kdyz to bude vse ok?

Odpověď:
23. 04. 2012, 17:31

Dobrý den, mírna rýma by plodu neměla uškodit. O obrázek si můžete říci již při první návštěvě, ale plod bude viditelný jen jako flíček, celé tělíčko je vidět až kolem 3. měsíce, tj. kolem 12. týdne těhotenství.

Otázka:
Veronika, 20. 04. 2012, 17:06
Dobrý den. Užívám antikoncepci, ale tento měsíc jsem měla nějaké střevní obtíže. Nebyla to střevní chřipka, jen mě občas přepadl mírný průjem. Chtěla bych se zeptat, jestli je možnost otěhotnění. Průjem nikdy nebyl do 4 hodin po užití antikoncepce. Užívám ji večer, průjem většinou byl až ráno. Mám píchání v podbříšku, bílý výtok a jsem unavená. Děkuji za odpověď

Odpověď:
23. 04. 2012, 17:23

Dobrý den, průjem jak jste ho popsala by neměl mít vliv na účinek antikoncepce.

Otázka:
Edita, 20. 04. 2012, 16:12
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat před 3 dny jsem byla na miniinterupci a neměla jsem žádné potíže nekrvácím jen trošku špiním, ale mám bolesti v podbřišku je to normální? Děkuji za odpověď

Odpověď:
23. 04. 2012, 17:22

Dobrý den, ano mírne pobolívaní v podbříšku je normální. Neměla by jste mít křeče nebo silné bodavé bolesti.

Otázka:
Katka, 18. 04. 2012, 09:24
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Byla jsem na interupci skoro ve 3.měsíci a po 3 týdnech jsem měla sex.V té době jsem trochu špinila,další den jsem krvácela dost a pak to přestalo.Je možné že bych mohla být opět těhotná?děkuji za odpověd

Odpověď:
18. 04. 2012, 09:34

Dobrý den, na vaši otázku nelze jednoznačně odpovědet. V podstate platí, že žena může otěhotnět téměř vždy,  jen někdy to je více pravděpodobné. Ve Vašem případě pokud jste měla nechráněný pohlavní styk, možnost otěhotnění nelze zcela vyloučit.

Otázka:
Dana, 13. 04. 2012, 18:04
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již od dob dospívání mám stále výtok. Někdy silnější, někdy slabší. Většinou zcela bez zápachu nebo je cítit mírně kyselost, někdy jakoby železo. Většinou je čirý nebo bílý, ale často také nažloutlý. Svědění a pálení nějaké pravidelné či dlouhodobé nemám (sem tam). Nevěnovala jsem tomu pozornost právě protože mám výtok již dlouhou dobu. Myslíte, že je toto v pořádku? Nyní jsem se dočetla, že normální je výtok bílé či čiré barvy. Chodím na pravidelné kontroly, lékařce jsem o tomto neříkala. Myslíte si, že by při vyšetření poznala nějaký zánět? Děkuji

Odpověď:
15. 04. 2012, 20:29

Dobrý den, pokud Vás výtok neobtěžuje svědením, zápachem nebo bolestmi v podbříšku, a na vyšetření bylo vše v pořádku,  brala bych ho jako součást života.

Otázka:
Petra, 12. 04. 2012, 11:19
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám opožděnou menstruaci před pár dny jsem nejspíš prodělala nějaký zánět pochvy po antibiotikách Amoksiklav,těd beru 2 tablety ráno Myogit 50 na bolest krční páteře je možné že se menstruace nedostavila díky lékům? Předem děkuji za odpověd

Odpověď:
15. 04. 2012, 20:24

Dobrý den, ano,  může to být jedna z příčin opožděné menstruace.

Otázka:
vendy, 11. 04. 2012, 20:49
Dobry den, chtela bych se zeptat jestli mohu otehotnet i pres probihajici zanet vejcovodu. Predem dekuji za odpoved.

Odpověď:
15. 04. 2012, 20:20

Dobrý den, probíhající zánět vejcovodu a s tím velmi často spojený i zánět vaječníku je výrazně bolestivá záležitost, při které pohlavní styk je téměř nemožný. Pokud pohlavní styk proběhl může samozřejmě k otěhotnení dojít, a v neposlední řadě se může zhoršit i probíhající zánět.

Otázka:
Klára, 11. 04. 2012, 18:11
Dobrý den paní doktorko. Ráda bych se zeptala. 26. 3.2012 jsem podstoupila revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství (8 tt).Cca 14 dní po zákroku sjem slabě krvácela. Nyní již ani nešpiním, ale dostavily se bolesti v podbřišku. Nejde o žádné urputné křeče, píchá a bolí mě v oblasti vaječníků a dělohy. Bolest se vždy objeví a zmizí, trvá to již dva dny. Také chvílemi bolí břicho jako při menstruaci. Žádný nenormální výtok nemám, teplotu také ne. Antibiotika jsem po zákroku nedostala. Po týdnu od revize jsem byla na kontrole u paní doktorky. Dělala mi prozatím pouze ultrazvuk, vše bylo v pořádku. Na vyšetření mám přijít po první menstruaci. Teď mám obavy, aby nebylo něco špatně a abych něco nezanedbala než půjdu na kontrolu. Jsou bolesti v podbřišku normální? Dříve mě pobolívalo břicho před menstruací (zřejmě ovulace), ale na to je zřejmě ještě brzy (14 dní po revizi). Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 04. 2012, 20:10

Dobrý den, pokud jsou bolesti jen občasné, bez výrazného omezení Vaší činnosti, nemáte teplotu ani výtok, vyčkala bych do menstruace a poté vyšetření u Vašeho gynekologa. Nedají se vyloučit ani ovulační bolesti, které se 14 dní po revizi můžou již objevit.

Otázka:
Lucie, 10. 04. 2012, 07:47
Dobré ráno paní doktorko,užívám antikoncepční náplasti Evra.Měním si náplasti každé pondělí kolem deváté hodiny večer..Ted jsem měla 7denní pauzu a v pondělí večer jsem si měla nalepit novou náplast,ale bohužel jsem zapomněla a nalepila jsem si jí až dnes-v úterý v půl7 ráno..Vím,že v době pauzy kdy náplast nemám jsem chráněná,ale jsem chráněná i ted,když jsem si první náplast nalepila až v úterý v půl7 ráno místo v pondělí ve 21:00 jak jsem zvyklá??Děkuji za odpověd

Odpověď:
15. 04. 2012, 20:05

Dobrý den, nalepení náplasti o několik hodin později antikoncepční účinky jěště nenaruší.

Otázka:
jana, 09. 04. 2012, 20:06
Dobrý večer paní doktorko, užívám 1 měsíc antikoncepci Clormetin a po doužívání prvního platíčka v 7 denní pauze jsem menstrulovala jenom 1 den je to normální projev? Předtím jsem 1,5 roku brala HA Minerva a nikdy jsem žádný problém neměla. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 04. 2012, 20:04

Dobrý den, při antikoncepci může být krvácení v rámci 7-denní pauzy různe intenzity. 

Otázka:
Markéta, 08. 04. 2012, 12:52
Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat na váš názor..jsem tři týdny po revizi dělohy,zamkl.těh.8tt.Asi týden po zákroku mě začaly trápit bolesti v podbřišku,které vystřelovaly až do konečníku,vyhledala jsem svého gynekologa,zjištěny cysty 3cm na každém vaječníku.Momentálně se čeká až dostanu měsíčky,pak kontrola,je možné,že je to jen hormonálního rázu a můžou se vstřebat.Nebo je možné,že už tam byly i v těhotenství a mohlo to mít na něj vliv?Kontrolují se vaječníky v těh.nebo pouze děloha?S otěhotněním problém nebyl,podařilo se to celkem brzy po vysazení HA (asi tři měsíce),jedno dítě již mám (2roky)a těh.probíhalo v pořádku.Děkuji moc za odpověď

Odpověď:
15. 04. 2012, 19:56

Dobrý den, tzv. funkční cysty se během života ženy můžou vyskytovat. Ve většině případů se spontánně  během dalších menstruačních cyklů ztratí. Proto jste byla pozvána na další kontrolu po menstruaci. Při stanovení těhotenství se prohlížejí i vaječníky,  ale tyto cysty i v případě výskytu v těhotenství, na jeho průběh co se viability plodu týka nemají vliv.

Otázka:
helenkaa, 07. 04. 2012, 16:13
dobry den tak dekuji velice za odpoved.Moje kamaradka ceka miminko a chtela by se zepatat jestli ji pri porodu muzou dat nake leky pro tim bolestem ze snasi hodne spatne bolesti a zda si muze vyzadat cisarsky rez zda je to mozny.....dekujem za odpoved a prejeme vesele velikonoce hezky den ....

Odpověď:
15. 04. 2012, 19:51

Dobrý den, léky proti bolesti včetně epidurální analgezie jsou u porodu samozřejmé. Císařský řez na přání v ČR není možný.

Otázka:
simona, 07. 04. 2012, 09:02
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli užívání Imodia ovlivňuje vstřebávání antikoncepce. Děkuji za odpověď

Odpověď:
07. 04. 2012, 10:01

Dobrý den, Imodium by nemělo ovlivňovat vstřebávaní antikoncepce.

Otázka:
Lucie, 05. 04. 2012, 20:39
Dobrý večer paní doktorko, měla bych na vás dotaz. 12.3.2012 jsem podstoupila miniinterupci. Špinění bylo cca 14 dní po zákroku v různé síle. Teď jsem již týden bez špinění. JIž tři dny mě trápí silné křeče v podbříšku, které vystřelují až do konečníku. (Trvají vždy jen chvíli a pak odezní na mírnější).Mám raději vyhledat lékaře? Moc vám děkuji za odpověď. Hezký večer

Odpověď:
07. 04. 2012, 09:59

Dobrý den, při křečovitých bolestech bych lékaře určitě vyhledala.

Otázka:
helenka, 05. 04. 2012, 16:18
Dobry den.Chtela bych se zeptat:minulej rok jsem v listopadu 2011 byla na revizi prisla o dite pred dvoumi2010 lety jsem taky prisla o dite nebilo srdicko.uz jedno decko mam se narodilo 2008 o mesic drive.Tak spritel pokousime jeste jednou zda se to povede v unoru 2012 nedostala az 05.03,2012 a mela jsem to do 07,03,2012.Test tehon.jsem si delala minuli tyden a byl negativni :-( ale dva dni jsem mela nevolnosti furt me pali zaha a prsa a hrozne unavena mens se jeste neodostavil a mam mensi vytok z pochvy na zelenkovanejaz bilej bez zapachu.muzu se jednat o tehotenstvi nebo naka porucha.Mam vubec sanci na otehotneni po potratu a revizi.Dekuji za odpoved a preji krasny den

Odpověď:
07. 04. 2012, 09:58

Dobrý den, šance na otěhotnění samozřejmě je. Při poslední menstruaci 5.3. , a ne zcela pravidelným cyklem se menstruace může jěště dostavit. Na druhé straně stejně můžete být i těhotná.

Otázka:
Veronika, 05. 04. 2012, 12:04
Dobrý den, jak dlouho po interupci zůstává hcg v moči? Děkuji za odpověď. Verča

Odpověď:
07. 04. 2012, 09:54

Dobrý den, hCG by mělo vymizet cca do 40 dní, ve většině případů vymizne daleko dříve.

Otázka:
Tereza, 05. 04. 2012, 11:42
Dobrý den paní doktorko,jsem dva tydny po miniinterrupci a následné revize dutiny děložní,před čtyřmi dny jsem měla s přítelem nechráněný analní styk,ani nevím jak to nazvat,v každém případě ejakulace byla,okamžitě jsem se byla osprchovat,další den jsem byla na prohlídce u gynekologa,řekl mi,že děloha je vyčištěna,ale že tam je ještě mírný zánět a dal mi vaginální tabletky.Bojím se,že můžu otěhotnět,přítel se mi směje,že jsem blázen,psychopat,ale já nemůžu prostě na to nemyslet po tom,co jsem si vytrpěla,ja jsem si plánovala,že začnu brát antikoncepci až mi začne menstruace,ale nepočítala jsem s tím,že se něco takového stane,jsem strašně blbá a nezodpovědná,že po tom všem ještě příteli povolím jakoukoliv ejakulaci v blízkosti pochvy,ale nevím co těd dělat,ja jen doufám,že k početí nedošlo,Chtěla jsem se jen zeptat,jestli je velká pravděpodobnost vytečení ejakulátu do pochvy,když není přímo penis v pochvě?

Odpověď:
07. 04. 2012, 09:54

Dobrý den, pravděpodobnost početí se blíží nule. V tomto ohledu buďte klidná.

Otázka:
Lucie, 04. 04. 2012, 11:02
Dobrý den paní doktorko, v únoru jsem skončila s odstříkáváním mléka. Mezi tím jsem prodělala absces levého prsu, nyní chodím na kontroly a na převazy. Mám ale obavy jestli se mi ještě netvoří trochu mléko. Přes den mě několikrát zasvědí prsa, tak si nejsem jistá zda je to možné. Mám obavy pokud ano, protože bych nerada znovu prodělala to samé - zatvrdlé mléko, zánět, absces. Beru homeopatika na zastavení laktace 2x denně 5 granulí. Je tedy prosím možné, že se u mě pořád tvoří mléko? Pěkný den.

Odpověď:
07. 04. 2012, 09:50

Dobrý den, minimální tvorba mléka je jěště možná, ale s tým je tělo schopno vypořádat samo. Pokud máte prsa volně prohmatné, měkké byla bych bez obav.

Otázka:
Renáta, 02. 04. 2012, 21:32
Dobrý den, podle měsíčků jsem 5 týden a mám hcg 1800. V děloze však není zatím vidět gestační váček. Jaká je šance, že se ještě ukáže? Mám strach z mimoděložního těhotenství. Jinak nekrvácím a bolesti mám spíše slabé menstruační. Děkuji

Odpověď:
02. 04. 2012, 23:35

Dobrý den, těhotenství by mělo být s jistotou vidět cca při hcg kolem 3000 j. Nejmodernější ultrazvuky, hlavně při použití vaginální sondy detekují těhotenství již kolem hcg 1000j. Riziko mimoděložního těhotenství je ve Vašem případě zvýšené, ale může se jednat i o normální těhotenství.

Otázka:
Marie, 01. 04. 2012, 19:59
Dobry vecer,odpoved uz znam me tehotenctvi porad pokracuje i pres miniinterupci.Presto vam dekuji ze jste mi odepsala

Otázka:
jarka 28.3. 29.3., 31. 03. 2012, 15:36
byla sem na prohlidce a rekla mi ze mam trochu zvetsenou sliznici a dala mi injekcu ale nevim proc kdyz ms ma prit 1.4.2012 proc myslite ze mito pichla.muzu byt tehotna 11.2. mam prit zase na prohlidku,jeto aji na udrzeni

Otázka:
Marie, 29. 03. 2012, 20:35
Dobry den,dnes jsem byla u gynekologa na kontrole,jsem 10 dni po miniinterupci a rekl mi ze se mi deloha nestahuje spatky taky jsem mela spineni pote krvaceni a opet mam spineni tak bych se chtela zeptat co to znamena?

Odpověď:
01. 04. 2012, 15:55

Dobrý den, táto otázka měla padnout u Vašeho gynekologa, bez vyšetření se k ní nijak neumím vyjádřit. Špinění až mírně krvácení po interupci je jinak v pořádku. 

Otázka:
jarka 28.3. 29.3., 29. 03. 2012, 17:51
dobry den,dnes sem byla u moji gynekolozky nasli mi v moci trochu krve a mam naky chronicky zanet napsali mi prasky a nany cipky do pochvy,pri mam trosku z veceny levy vajecnik a neco jak krecove zily na nohach tak okolo vajecniku ze byto mohla prej byt naka mensi cista ktera praskla,jinak vse v poradku,11.4.mam dojit znovu dali mi injekcu do zadku at to dostanu,ale nevim proc kdyz to mam pravidelny a mam dostat ms 1.4. co kdyby sem byla tehotna ma injekce vilv treba ze bych mohla zase sam.potratit,a ze mam zvetsenou sliznici,trochu sem krvacela spinila poprohlidce.dekuji zaradu

Odpověď:
01. 04. 2012, 15:54

Dobrý den, špinění po prohlídce je normální. Paní doktorka Vám určitě vysvětlila, proč jste dostala injekci, pokud jsem Vás nevyšetřila nemůžu se k tomu nijak vyjadřit. Každopádně kdyby jste byla těhotná, táto injekce těhotenství určitě neublíží, dokonce mu svojí skladbou hormonů může jenom pomoct.

Otázka:
jarka, 28. 03. 2012, 16:37
dobry den,pani doktorko mam 3 deti,snazime se jeste ojedno ale nejak to nejde v listopadu sem mela samovol.potrat,odte doby nic zdrava sem i manzel beru mamavit,ovulacni testy kupuju vychazi mi vse pozitivne ale furt nic poradte mi.dekuji za odpoved poradte mi co mam delat.dkuji

Odpověď:
01. 04. 2012, 15:51

Dobrý den, vzhledem k 3 dětem a proběhlému potratu u Vás určitě není problém s ovulací. I ovulační test Vám již ovulaci opakovaně prokázal. Mamavit samozřejmě užívajte nadále. Pokud byl potrat v listopadu, tak určitě Vám bylo doporučeno začít se snažit o miminko nejdříve za 3-4 měsíce a to je právě tohle období.

Otázka:
Petra, 28. 03. 2012, 13:00
Dobrý den,jsem 2 měsíce po miniinterupci ,menstruaci jsem již měla normálně,ted týden po jsem začala slabounce krvácet,je možné že je to po antibiotikách ? Děkuji za odpověd.Petra

Odpověď:
01. 04. 2012, 15:48

Dobrý den, těžko potvrdit nebo vyvrátit souvislost s antibiotiky. Podle období v cyklu se mohlo jednat i o slabé zakrvácení v době ovulace. Pokud by se přidaly bolesti, výtok, krvácení bylo silné, určitě navštivte svého gynekologa.

Otázka:
Aneta, 25. 03. 2012, 21:13
Dobrý večer, jsem měsíc po potratu,před dvěma dny jsme ěli s přítelem petting, ale mě od té doby bolí břicho a mám výtok. Myslíte že může jít o začínající zánět, způsobený tím že mi přítel zaváděl prsty do pochvy? Můžu si koupit v lékárně například čípky candibene a vzít je i když jsem teprve měsíc po potratu? Děkuji za odpověd. Aneta

Odpověď:
01. 04. 2012, 15:46

Dobrý den, při bolestech břicha vzniklých v návaznosti na petting bych doporučila návštěvu gynekologa, který Vás vyšetří a nejlépe vybere vhodnou léčbu.

Otázka:
Katka, 23. 03. 2012, 23:47
Dobrý večer,před půl rokem jsem začala užívat antikoncepční náplasti Evra..Jsem s nimi velice spokojená,při koupání i při sportu drží,menstruaci dostanu hned třetí den po odlepení třetí náplasti..Jenom bych se chtěla zeptat,zda vadí,když se mi občas na náplasti udělá jakoby vlnka??Náplast se mi neodlepuje,drží,ale prostě se mi občas stane,že neni její povrch uplně hladký když si po ní přejedu rukou.Děkuji za odpověd

Odpověď:
25. 03. 2012, 19:50

Dobrý den, vlnka při nalepené náplasti neznižuje její účinek. Ujistit Vás může i to, že máte pravidelnou menstruaci, bez špinění mimo cyklus.

Otázka:
Nika, 23. 03. 2012, 17:48
Nebo je take mozne ze tyto obtize mi zpusobilo uziti postinoru nebo muze jit o zacinajici zanet po nechranenem pohlavnim styku? Jeste jednou dekuji za odpoved. Nika

Otázka:
Nika, 23. 03. 2012, 17:47
Dekuji za odpoved. Jeste bych se rada zeptala - po skonceni menstruace jsem zpozorovala bily zapachajici vytok, jsem kazdy den nafouknuta,spatne se mi lezi na brichu . stejne jako v tehotenstvi. Obcas je mi i spatne od zaludku. Zda se jak kdyby mi jeste pretrvavaly tehotenske problemy, je to 4 tydny po interupci mozne?Dekuji. Nika

Odpověď:
25. 03. 2012, 19:49

Dobrý den, 4 týdny po interupci by hladina hormonů měla být pokleslá téměř k nule a těhotenské potíže by měli vymizet. Může se jednat i o poševní zánět,  podobné reakce bývají i na postinor, ale spíše před nastoupením menses. Pokud Vám výtok nevymizne doporučuji navštívit gynekologa.

Otázka:
Pafla, 23. 03. 2012, 17:20
Dobrý den, neužívám hormonálí antikoncepci. Mám zpožděnou menstruaci o 7 dní. Dnes 7. den se dostavil sv. hnědý výtok - jen po vytření na papíře. Taky mě dnes začlo silně bolet břicho a celkově se cítím se zvýšenou teplotou. Těhotenský Test jsem si dělala před 2 dny - vyšel negativně. Dnes je pátek.Plánuji v pondělí zajít k lékaři, ale nevíte předběžně, co by to mohlo znamenat?? Děkuji

Odpověď:
25. 03. 2012, 19:46

Dobrý den, je dobře, že se chystáte na vyšetření.Myslím, že Vám gynekolog po vyšetření určitě bude vědet lépe říci o co se jedná, než já podle popisu.

Otázka:
Nika, 23. 03. 2012, 09:40
Dobrý den, chtela bych se zeptat jaka je moznost otehotneni dva tydny po interupci pri nechranenem pohlavnim styku, kdyz jsem si ihned po 5ti hodinach vzala postinor a 4 dny na to jsem dostala mesntruaci ktera trvala 5 dni?Muzu povazovat to ze jsem dostala mesntruaci ze tehotna nemohu byt? Dekuji za odpoved. Nika

Odpověď:
23. 03. 2012, 10:40

Ano, těhotná by jste být neměla. Pro příště doporučuji dodržet šestinedělí a hlavně se chránit před početím /kondom, antikoncepce, tělísko.../

Otázka:
nikol, 21. 03. 2012, 23:38
dobry den chci se zeptat-4.3.2012 sem mela ms 15.3.mi zacli plodne dny do 19.3.koupila sem si 3 ovulacni testy a vsechny mi vysli hned pozitivne v plodnych dnech sme meli 2pohlavni sex,myslite ze jsem mohla otehotnit,kdy muzu udelat ttg.co nejdriv jemi 26let uz sem 3potratila samovolne oba sme zdravy,mohla byste mi poradit abch otehotnila,sou naky leky nato,beru mamavit 4mesice uz,muze mit vliv na tehot.kdyz mam casto zanet mocovych cest a leva ledvia me casto boli.co muzu pro otehotneni udelat.nechcu uz potratit comam proto udelat.dekuju vam moc a dekuji za odpoved ps.menstruaci mam pravidelnou 28dni.naschledanou

Odpověď:
23. 03. 2012, 10:37

Dobrý den, co se otěhotnění týče, tak samozřejmě otěhotnět jste mohla, těhotenský test doporučuji udělat si až po vynechání menstruace. Ve Vašem případě, ale nebude problém s otěhotněním, ale s opakovaným potrácením. Proto by jste měla být podrobně vyšetřena na všechny příčiny, které můžou opakované potrácení způsobovat. Doporučuji tohle všechno probrat s Vaším gynekologem.

Otázka:
petra, 21. 03. 2012, 12:09
dobrý den, začala jsem užívat antikoncepci. První prášek jsem si vzala druhý den menstruace. Chtěla jsem se zeptat jestli se mám obávat těhotenství, když jsem měla nechráněný pohlavní styk po osmi dnech od začátku užívání tabletek. Děkuji za odpověď

Odpověď:
23. 03. 2012, 10:30

Dobrý den, antikoncepce by už měla účinkovat.

Otázka:
Nada, 18. 03. 2012, 22:44
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jsem po nezdařilém IVF ,sice máme zamražené dvě embrya ale nejsou ve fázi blastocyty.Ani se na to ted moc necítím a mám strach z dalšího neúspěchu.Z lékařských vyšetření jsme s manželem oba v pořádku,možná by jsme to zase chtěli nějaký čas nechat na přírodě a třeba se zadaří,ale pořád mě vrtá hlavou že mě stále vytéká tekutina z bradavek měla jsem to už před IVF a mám to stále - před menstrulací i po.Doktorka mě před půl rokem dělala hormonální testy které byli v pořádku a když jsem jí to říkala tak prý se to stává.Nemůže se za tento čas změnit hormonální profil? děkuji za odpověd

Odpověď:
20. 03. 2012, 08:57

Dobrý den, vytékaní těkutiny z prsů je velmi často spojeno s vysokou hladinou prolaktinu, která může být příčinou neplodnosti. Hormonální profil se časem může změnit, v případě prolaktinu, jeho hladiny kolísají i během dne, proto se vyšetřuje minimálně 3 hodiny po probuzení. Doporučovala bych jěště vyšetření v endokrinologické ambulanci.

Otázka:
Katka, 17. 03. 2012, 16:09
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak dlouho po revizi dělohz se může objevovat hCG v moči? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
20. 03. 2012, 08:52

Dobrý den, úplné vymizení hCG se uvádí až do 40 dní.

Otázka:
jarka, 17. 03. 2012, 11:34
Paní doktorko mám dotaz,jsem po operaci,při které mě byla odstraněn myom a děloha,ale poněvadž jsem před tím měla už dvě operace a hodně srůstů,tak mě museli opět rozřezat břicho a jsem tušila mám to škaredé a kolem jizvy v některých místech červené nevím co mám na to použít děkuji za radu

Odpověď:
20. 03. 2012, 08:51

Dobrý den, nevím jak dlouho po operaci jste, ale pokud se Vám rána nehojí dostatečně bylo by vhodné, aby ji viděl lékař. Je nutné vyloučit vytvoření abscesu /hnisavého ložiska/ v hloubce. Pokud je to jen povrchové, důležitý je klid, hygiena, dostatečné větrání rány. Můžete užívat i pomocné látky jako je Wobenzym, popřípadě se můžete v lékarně informovat na volnoprodejné přípravky urychlující hojení ran.

Otázka:
Judita, 16. 03. 2012, 20:31
Dobrý den, 11.2 jsem měla první den poslední menstruace, těhotenský test vyšel 12.3 pozitivní, kdy je možné vidět těhotenství na ultrazvuku? Děkuji za odpověď

Odpověď:
20. 03. 2012, 08:43

Dobrý den, těhotenství je s istotou vidět kolem 6. týdne, kdy by mělo být vidět i tepající srdíčko. Ve Vašem případě cca 10 -14 dní od pozitivního testu.

Otázka:
katerina, 16. 03. 2012, 12:58
Dobry den,chtela bych se zeptat,stale kojim a mam pocit,ze jsem znovu tehotna.Tehotenske testy ale stale ukazuji negativni,je mozne,ze hormony klamou test?Myslim,ze uz jsem ve 4mes.Moc dekuji za odpoved

Odpověď:
20. 03. 2012, 08:41

Dobrý den, kojení těhotenské testy neovlivňuje. Pokud máte pocit, že jste těhotná, objednejte se na vyšetření ke gynekologovi.

Otázka:
Lucie, 16. 03. 2012, 12:24
Dobrý den paní doktorko, mám nateklé bolavé levé prso. Nejspíš mi v něm zatrvdlo mléko. Menší zatvrdlinu jsem v něm měla už dlouhou dobu, ale vždycky jsem z něho něco odstříkala. Myslela jsem si, že když přestanu odstříkávat, že to samo zmizne. Jenže se to mnohem zhoršilo, když jsem minulý měsíc onemocněla a neodstříkávala a už se k tomu ani nevrátila, ptže už jsem to pomalu omezovala. Jenže teď to moje prso je hodně nateklé, jako kdybych tam měla tenisové míčky, tvrdé, teď většinu času načervenalé a bolavé. Tento týden jsem opět nějaká nemocná, unavená, zesláblá a potím se. Nevím jestli nemám teploty a nevím jestli to třeba nemůžu mít od toho prsa. Může jít o zánět v prsu? Pokud ano zbavím se vůbec toho zatvrdlého mléka nebo mi to už tak zůstane? Moc vám děkuji. Pěkný den.

Odpověď:
20. 03. 2012, 08:39

Dobrý den, podle popisu se opravdu jedná o zánět v prse, který je nutné přeléčit antibiotiky. Poté by měli zmiznout i zatvrdliny, pokud by se tak nestalo je nutné  jejich bližší dovyšetření.

Otázka:
Alena , 15. 03. 2012, 11:34
Dobrý den paní doktrorko, moc Vás prosím o upřímnou odpověď (i když pracujete v porodnici ve Slaném). Dnes už je to vlastně jedno, ale pořád na to myslím..jde o to, že při porodu ve Slaném mi byl odepřen, i přes mou několikrát opakovanou žádost, epidurál. Byla jsem přesvědčená, že epidurál nikdy chtít nebudu, ale porod 2. dítěte byl natolik bolestivý, že jsem o něj doslova prosila já i manžel...Vím, že když jsem přijela do porodnice, byla jsem otevřená max. na 1 cm...to mi bylo řečeno, že je moc brzy...takto to pokračovalo několik hodin...když jsem o něj požádala PA asi po páté, to už jsem byla otevřená více, tak mi řekla, proč jsem to neřekla panu doktorovi, když tu teď byl...ale já nevěděla, že mu to mám říkat já...když to věděla PA, že ho chci...no nakonec to dopadlo tak, že mi řekla, že už je pozdě, že už to nemá cenu...opravdu vydržím hodně, ale měla jsem hrozné bolesti, nemohla jsem ani sedět, ani stát...i klystýr mi dávali ve stoje...myslím, že u mě by epidurál moc pomohl, měla jsem těh. cukrovku a miminko mělo skoro 4.5 kg..můžete mi, prosím, napsat Váš názor? Mám za to, že se PA nechtělo budit anesteziologa (rodila jsem v noci) nebo jde o peníze? PA neměla vůbec zájem, když jsem už ležela na porodním sále, tak si na netu vyhledávala nějaké hadříky...jak mi řekl manžel...Hrozně mě to dodnes trápí, na kurzu, kterého jsem se zúčastnila ho porodnice propaguje, jak je to super, není problém a pak nechají ženu takhle hrozně trpět. Moc Vám děkuji za upřímnou odpověď a přeji hezký den...Alena

Odpověď:
16. 03. 2012, 08:57

Dobrý den, v absolutní většině případů se snažíme ženám postkytnout epidurál. Některé maminky o něj žádají samy, jiným ho doporučujeme my. Bohužel v některých případech ho nejde 100 % zajistit. A rozhodně se nejedná o peníze. Během noci slouží jenom jeden anesteziolog, který samozřejmě může přijít jenom, když se na jiných sálech neoperuje, nebo když může na chvíli odejít s aro oddělení, kde jsou pacienti v přímem ohrožení života. Tohle samozřejmě platí i pro porody během dne, kdy je síce přítomno více anesteziologů, ale někdy jsou plně vytíženy.

Otázka:
TATJANA , 14. 03. 2012, 21:58
DOBRY DEN,PANI DOKTORKO,MOC VAS PROSIM PORADTE MI.MAM 39 LET,MENSTRUACE MAM PRAVIDELNE,POSLEDNY ROK JE KRVACENI MENSI NEZ PREDTIM.25,02,BYLA MENSTRUACE PROBEHLA V PORADKU,OD 05.03 DO TED MAM NEJAKE ŠPINENI MIMO CYKLUS.ANTIKONCEPCI NIKDY SEM NEUZIVALA.PAN DOKTOR BEZ ZADNYCH VYSETRENI MI NASADIL CLORMETIN 2MG/0,03MG.MAM STRACH Z NEZADOUCICH UCINKU,PORADTE MI CO MAM DELAT ?NAPISTE MI PROSIM NA MAIL TATJANAMUSILOVA@SEZNAM.CZ PREDEM MOC DEKUJI

Odpověď:
16. 03. 2012, 08:50

Dobrý den, osobně na maily neodepisuji. Clormetrin je antikoncepce. Antikoncepce se samozřejmě může nasadit i při nepravidelnostech cyklu, špinění, popřípadě se pomoci ní můžou dodávat hormony ženám, které se blíží přechodu. Pokud pán doktor vyšetřením vyloučil jiné příčiny špinění (zánět, myom, slizniční polyp...), nasazení antikoncepce je v pořádku. Samozřejmě s jejím užívaním musíte souhlasit i vy.

Otázka:
petra, 13. 03. 2012, 19:24
dobry den,pani gynekolozko,moc vas prosim pomocte mi nejak vy,za posledni 4roky sem mela samovolny 4 potraty,furt se snazime a nic,u lekaru sem byla sem v poradku aji manzel,mame uz tri deti ale chteli by sme jeste jedno,muj posledni potrat byl v 8tt 6.listopadu,sem uz fakt zoufala,poradte mi nejak vy,ted mi 11.3.skoncila ms,mam skusit ovulacni testy,nebo poradte mi nejak vy.dekuji vam moc za vase vyjadreni dekuji

Odpověď:
16. 03. 2012, 08:45

Dobrý den, Váš problém není v otěhotnění, ale v donošení miminka. Ovulačné testy Vám jenom potvrdí, zda se uvolňuje vajíčko a to se ve Vašem případě uvolňuje. Je potřeba celkové dovyšetření na možné infekce, které by mohli způsobovat opakované potrácení. V případě, žeby přechozí děti byli z jiného vztahu, bylo by vhodné doplnění genetického vyšetření manžela.

Otázka:
jitka, 13. 03. 2012, 13:49
dobrý den,mám dotaz,v sobotu 10,3 mi byla transferována 2 embrya(6ti a 8 mi bunečná) po 3denni kultivaci,dnes,3den po ET ze me na wc vypadlo kousek jakoby by sliznice (tmave cervene barvy),takovy kousek,jinak nespinim,zavadim utrogetsran a picham fraxiparine.Nevite,o co by se mohlojednat?na MS mi to prijde brzy...dekuji

Odpověď:
16. 03. 2012, 08:40

Dobrý den, pravděpodobně při zavádění embryí mohlo dojít ke kontaktu pipety s děložní sliznicí a vytvořila se tam malá sraženina krve, která poté mohla samovolně odejít.

Otázka:
Dada, 12. 03. 2012, 19:59
Dobrý den,chtěla bych se zeptat za jak dlouho se uhnízdí embryo po IVF a jestli se to dá i nějak poznat. Ještě bych se ráda zeptala ,už při stimulaci vaječníků mě začly bolet prsa a ještě ted mám citlivé bradavky ,jestli je to normální. Děkuji

Odpověď:
16. 03. 2012, 08:36

Dobrý den, uhnízdění by mělo proběhnout téměř hned, prokázat se dá pozitivním těhotenským testem za několik dní. Napětí v prsou při stimulaci je normální.

Otázka:
Lucie, 12. 03. 2012, 10:34
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.S manželem se snažíme o miminko, zpozdila se mi menstruace o 9 dní a teď jsem začala jen slabě krvácet a špinit, ale mám bolesti v podbřišku. Je možné, že jsem těhotná nebo je to jen menses? Ale jsem z toho zmatená, protože normálně mívám silné krvácení. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 03. 2012, 08:22

Dobrý den, může to být obojí, jak zpožděná menstruace tak špinění v počátku gravidity. Doporučuji udělat si těhotenský test, v případě jeho pozitivity navštivte co nejdříve Vašeho gynekologa.

Otázka:
Petra, 11. 03. 2012, 21:22
Dobrý den,nejspíš bude můj dotaz znít hloupě, přesto se musím zeptat. S přítelem jsem měla přerušovanou soulož, kdy ejakuloval mimo mě, přesto jsem si vzala Escapelle zhruba po 36 hodinách. Jinak jsme měli vždy kondom. Měla jsem mírné nevolnosti asi po 12 dnech, udělala jsem si těhotenský test, byl negativní, za dva dny jsem dostala menstruaci, začala jsem prvně brát antikoncepci, mám stále nevolnosti občas, zvětšená prsa, zvýšenou teplotu, pobolívání podbříšku. Když skončila menstruace raději jsem udělala další těhu test, byl negativní,ale když jsem se na ten test podívala za dvě hodiny byl tam velmi slabý stín druhé čárky, vím,že se má výsledek odečítat jen do pěti minut, ale dočetla jsem se, že i ženy, které měly tento stín po hodině tak byly taky těhotné. Chtěla jsem se zeptat, jak je možné těhotenství? Mohou být ty nevolnosti způsobené antikoncepcí? a co ta zvýšená teplota?

Odpověď:
15. 03. 2012, 08:20

Dobrý den, pilulka po styku nezabrání těhotenství na 100 %. Ve Vašem případě, ale proběhlo všechno tak jak mělo. Slabá čárka po 2 hodinách nemá žádnou výpovědní hodnotu. Pro Váš klid si můžete udělat jěště jeden test, měl by být negativní.

Otázka:
Dada, 09. 03. 2012, 22:22
Dobrý den,jsem 3.den po embryotransferu a zavádím si do pochvy utrogestan 2-0-2 ,lékař my napsal hluboko do pochvy a mě se nezdá že to dostanu dost daleko ,mohlo by špatné zavádění ovlivnit účinost léku?A ranní zavádění mě vůbec přijde že se brzy vyloučí ven z těla. Děkuji za radu

Odpověď:
11. 03. 2012, 21:09

Dobrý den, pochva je hluboká zhruba  na délku prstu, a jde hlavně o vstřebábaní přes její sliznici. Takže z nedostatečného zavedení nemějte obavy. Pokud máte z ranného zavádění obavy, zůstaňte ráno po zavedení klidně hodinu dvě jěšte v posteli.

Otázka:
Lenka, 09. 03. 2012, 12:42
Omlouvám se lék se jmenuje norethisteron,špatně sem to napsala,děkuji za odpověd.

Otázka:
Lenka, 09. 03. 2012, 12:30
Dobrý den,začala sem užívat norethiston na upravení cyklu,před užíváním sem ale měla nechráněný pohlavní styk,chtěla sem se zeptat jestli mám užívání léku přerušit a počkat na menstruaci,kdybych náhodou byla těhotná nerada bych plod poškodila a nechtěla bych podstupovat interupci,3dny sem lék už brala,děkuji moc za odpověd.

Odpověď:
11. 03. 2012, 21:06

Dobrý den, pokud užívate norethisteron první 3 týdny těhotenství, plodu to neublíží. Ale v případě toho, že plánujete těhotenství, domluvila bych se s gynekologem na jiných lécích na úpravu cyklu.

Otázka:
Karolína, 07. 03. 2012, 20:23
Dobry podvecer, pani doktorko jiz jsem Vam jednou psala a chtela bych se zeptat dale. Tenkrat jsem se ptala na to, ze kdyz prsty byli v me pochve, tak jsem pak zacala krvacet, krvaceni trvalo necely den... par dni na to jsem dostala menstruaci, a krvacela jsem den a pak to bylo takove to spineni(zkracena menstruace) , a tedkon po dalsim mesici jsem dostala pravidelnou menstruaci a je to zase takove to spineni neni to cista krev. Je to mozne, ze by to stim predeslym pripadem melo nejak souvislet? Nikdy jsem takove problemy nemela, vse vzdy bylo v poradku. Predem dekuji za odpoved Karolina

Odpověď:
11. 03. 2012, 21:02

Dobrý den, s tímhle dotazem opravdu doporučuji obrátit se na Vašeho gynekologa, který má možnost Vás i vyšetřit.

Otázka:
Petra, 06. 03. 2012, 20:13
Dobrý den,prosím vás chci se zeptat,zda-li jde když čekáme dvojčata a jsem v 12 týdnu odebrat jedno z dvojčat?Moc děkuji

Odpověď:
11. 03. 2012, 21:00

Dobrý den, redukce plodů se děla nejčastěji v případě trojčat nebo vícerčat. Nejvhodnější doba pro výkon je mezi 9. - 11. týdnem těhotenství, kdy je relativně nízke riziko ztráty všech plodů. V případě dvojčat se redukce děla nejčastěji u matky, která má vyšší zdravotní riziko, například vzhledem k nemoci.

Otázka:
Ren., 06. 03. 2012, 19:42
Dobrý den,měla bych dotaz je mi 21let a jsem v 9tt.chtěla bych jít na interupci,protože to finančně nezvládnu,ale už jsem na 2 interupcích byla jedna před 4roky a 2.před 2.roky. jaké je riziko že už nebudu moc mít děti??strašně se bojím,ale vím že jinou možnost nemám,děkuji moc za brzskou odpověd.R.

Odpověď:
08. 03. 2012, 09:01

Dobrý den, konkrétní riziko Vám nevyčísli nikdo. Rizika přímo souvisí s komplikacemi, které můžou vzniknout při výkonu. Dále opakované interupce můžou v budoucnu způsobit potíže s donosením miminka, vzhledem k opakovanému nucenému pootvíraní  hrdla děložního.

Otázka:
Daniela,, 04. 03. 2012, 20:39
Dobry den, tento tyden jsem byla na ultrazvuku, ktery ukazal gestacni vacek o velikosti 2,9mm. Ultrazvuk byl proveden 29 den po prvnim dnu me posledni menstruace. Nicmene podle zpravy kterou jsem obdrzela, tato velikost odpovida velikosti vacku mladsimu nez 4 tydny. Jelikoz vim, ze jsem neovulovala pozdejin nez 16 dni po menstruaci, tato zprava me znepokojila, protoze vacek se zda byt mensi nez by mel byt. Muzete mi prosim rict, jaka priblizna velikost vacku by odpovidala dni 29? A jake mohou byt priciny mensi velikosti vacku? Predem dekuji za odpoved.

Odpověď:
08. 03. 2012, 08:58

Dobrý den, ve Vašem případě je jěště brzo na jakékoliv závěry.  Velikost gestačního váčku je samozřejmě závislá i od toho jak se daří v děloze zobrazit a v tomto případě se jedná o milimetre, takže podle velikosti 2,9 mm se dá zatím určit, že jste těhotná v děloze, ale rozhodně ne přesné stáří těhotenství. A právě zobrazení gestačního váčku 29 den cyklu je maximum co se vůbec tak brzo zobrazit dá, ve většině případů, není možné jěště ani to.

Otázka:
Hana, 04. 03. 2012, 18:44
Dobrý den,sem 7.týdnů po miniinterupci a stále špiním,menstruace proběhla v pátém týdnu.Stále mě slabě pobolívá v zádech jako při menstruaci,špinění je slabounké a myslím,že po tak dlouhé době už by nemělo být.Na kontrole sem byla po dvou týdnech vše bylo v pořádku,byl mě udělán ultrazvuk.Můj lékař má dovolenou tak chci vědět jak moc je něco špatně jestli mám ještě týden vydržet anebo naštívit jiného,se špiněním sem měla problémy již před otěhotněním,ale vždy tak týden před menstruací,děkuji moc za odpověd

Odpověď:
08. 03. 2012, 08:51

Dobrý den, na Váš dotaz je těžké odpovědět. Jak špinění tak bolesti můžou být příznakem probíhajícího zánětu. Vyšetření je určitě potřebné. Pokud jsou bolesti výrazné, vyhledala bych jiného lékaře v případě dovolené Vašeho gynekologa.

Otázka:
bonnie, 04. 03. 2012, 16:59
dobrý den, byla jsem na interupci,bohužel já blbá jsem nevydržela a měla jsem sex s manželem ještě v šestinedělí.byly jsme chráněni kondomem, ale ted mám bolesti v břichu. Myslíte že je to zánět nebo jsem znovu těhotná.děkuji

Odpověď:
08. 03. 2012, 08:48

Dobrý den, nedá se vyloučit ani jedna možnost, ale pravděpodobnější by byl zánět. Každopádně při přetrvávajících bolestech je vhodné vyšetření Vaším gynekologem. Samozřejmě při nedostavení se menses taky.

Otázka:
Tereza, 03. 03. 2012, 18:09
Dobrý den, přes rok se snažíme otěhotnět, dnes jsme podstoupili 1. IUI, ale tak nějak mám pocit, že mi těsně po zákroku všechno vyteklo. Je to jenom o pocitu, nebo se to může stát. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
08. 03. 2012, 08:46

Dobrý den, je to jenom o Vašem pocitu.

Otázka:
Lenka, 27. 02. 2012, 15:52
Dobrý den,paní doktorko chtěla jsem se zeptat má na oplodnění velký vliv alkohol,oba jsme z manželem byli pod vlivem alkoholu,a otěhotněla jsem co se muže stát.Zatím jsem rozhodlá na mimiinterupci,máme dvě děti a myslím že by jsme to asi nezvládli.Děkuji moc

Odpověď:
29. 02. 2012, 09:47

Dobrý den, alkohol na oplodnění vliv nemá, je škodlivý až v těhotenství.

Otázka:
Elena, 25. 02. 2012, 04:23
Dobrý večer, paní doktorko chtěla jsem se zeptat je mi 19 let a ještě jsem nebyla u gynekologa mám z toho strašný strach a vůbec všech lékařů se bojím, vždy jdu k lékaři, když je tu už akutní. Poslední dobou mám výtok, používám lactacyd a občas zabere občas i ne, do toho se teď přidaly i občasné pichlavé bolesti, nevíte co by to mohlo být? Určitě si co nejdřív dojdu na gynekologii. Děkuji

Odpověď:
29. 02. 2012, 09:46

Dobrý den, určitě co nejdříve navštivte gynekologa. Podle příznaků se nejpravděpodobněji jedná o poševní zánět, který je nutno přeléčit.

Otázka:
Martina, 34 let, 25. 02. 2012, 02:31
Dobrý večer , prosím o radu . snažíme se o miminko . tenhle měsíc v den menstruace jsem mněla jen hnědý výtok jeden den a pak týden nic, dělala jsem si testy a ukázala se mi slabá čarka ,(3 testy po tři dny káždé ráno)všechny příznaky ,včetně hodně bolestivých prsou a nauzeou jsem měla. Po týdnu jsem si nechala vzít krev , hcg bylo 3,1 a já začala krvácet ,jako při menstruaci , teď je to druhý den a je to už slabé krvácení ale koagula odcházeli , chci se zeptat , je možné ,že jsem byla těhotná a odešlo to tou krví ? přestože si myslím,že 3,1 je asi jěště negatívní,mohla jsem být těhotná a potratila jsem? lámu si hlavu a nevím co s tím ! moc Vám děkuji za odpověď!! a jěště bych měla jednu otázku -může souviset s problémem otěhotnění to,že užívam antihypertenzíva? (snažíme se skoro rok )jěště jednou děkuji !

Odpověď:
29. 02. 2012, 09:10

Dobrý den, opravdu se mohlo jednat o potrat velmi brzo po uhnízdění vajíčka. Pozitivní těhotenské testy tomu nasvědčovali. Pokud užívate antihypertenzíva měli by se při plánovaném těhotenství upravit, aby miminko nepoškodili.

Otázka:
Iva, 23. 02. 2012, 19:49
Dobrý den,prosím o radu.Jsem 13 den po oplodnění a hcg z krve mám 38.Je to pozitivní,nebo negativní výsledek. Děkuji

Odpověď:
29. 02. 2012, 09:06

Dobrý den, brala bych to jako pozitivní výsledek, ale další vývoj těhotenství se potvrdí při dalším vyšetření.

Otázka:
jana, 23. 02. 2012, 19:48
Prosim o radu.Dobry den jsem tehotna posledni men.jsem mela 17,1 a u gynekologa jsem byla a nejde nic videt vzal mi krev a mam spatne hcg 157 pry se asi jedna o mimodelozni tehotenstvi.Jeto mozne??dekuji.Stejne si miminko nechat nemuzu je mi to moc lito.

Odpověď:
29. 02. 2012, 09:04

Dobrý den, při HCG 157 jěště na ultrazvuku nelze nic vidět. Může to znamenat několik věcí, mohla jste otěhotnět později, může se opravdu jednat o mimoděložní těhotenství nebo se miminko přestalo vyvíjet brzo po oplodnění.

Otázka:
LENKA, 22. 02. 2012, 18:42
DOBRY DEN CHCEME S PŘÍTELEM MIMINKO A POKAŽDE KDYŽ MI VYNECHA MENSTRUACE TAK SE TĚŠÍME ABYCH V TOM BYLA ALE NIC.CO MAM DĚLAT.BOJIM SE JIT S PŘITELEM NA UMELE OPLODNĚNÍ ŽE ZA TO BUDEM MUSET PLATIT A NA TO TED NEMAME PENÍZE PROSIM PORADTE DĚKUJI S POZDRAVEM LENKA-

Odpověď:
29. 02. 2012, 09:02

Dobrý den Lenko, myslím, že všechny rady tady byli již napsané, doporučuji si je postupně pročítat. Držím palce.

Otázka:
mila, 21. 02. 2012, 19:40
prosim vas o radu jsem tehotna a pan doktor na sonu nic nepoznal chci jit na miniinterupci strasne se bojim vkterem tydnu to pozna pan doktor dekuji za radu

Odpověď:
21. 02. 2012, 20:47

Dobrý den,těhotenství je na ultrazvuku rozpoznatelné kolem 5. - 6. týdne.

Otázka:
Misa, 21. 02. 2012, 10:07
Dobrý den.Děkuji Vám za odpověď.Ještě bych se chtěla zeptat,pokud bych chtěla odejít domů tentýž den po zákroku,tedy nezůstávat v nemocnici do následujícího dne,mohu podepsat reverz?

Odpověď:
21. 02. 2012, 20:46

Ano, můžete.

Otázka:
Hana, 20. 02. 2012, 13:38
Dobrý den,chtěla sem se zeptat,jak bych poznala pokračující těhotenství po miniinterupci,skoro celé šestinedělí sem slabě špinila,5 týden sem dostala menstruaci která byla slabá a trvala jen 4 dny,obvykle sem mývala 5-6dní,na kontole po 2 týdnech bylo vše v pořádku,ale stále mě nevymizeli těhotenské příznaky jako pálení žáhy,občasná nevolnost a motání hlavy,tak nevím jestli se dá něco přehlédnout nebo jen každému tělu trvá déle než se hormony a vše uklidní,pohlaví styk sem zatím neměla.Děkuji za odpověd.

Odpověď:
21. 02. 2012, 20:49

Dobrý den, menstruace u Vás proběhla normálně. Někdy psychika při velkém sledování může simulovat těhotenské potíže. Pokud bylo na kontrole vše v pořádku, byl proveden i ultrazvuk, nemělo by být nic přehlédnuto. Pro Váš klid doporučuji udělat si těhotenský test, který by měl být již negativní.

Otázka:
Misa, 20. 02. 2012, 08:57
Dobrý den.Mám dotaz-jsem v 8.tt.již mám dvě děti,rozhodla jsem se jít na interupci.chtěla jsem se vás zeptat,kolik zákrok stojí a zda-li můžu po zákroku jít odpoledne domů?děkuji za odpověď.

Odpověď:
21. 02. 2012, 08:38

Dobrý den, zákrok stojí 2600 Kč + poplatek za sepsání žádosti u gynekologa. Při interupci po 8. týdnu těhotenství se doporučuje zůstat do nasledujícího dne.

Otázka:
Alice, 18. 02. 2012, 21:31
Dobrý den,mám sedmý den zpoždění.Do teď jsem měla menstruaci vždy max. po 32 dnech...praskl nám při sexu kondom a mám strach z těhotenství. Stále se sleduji a asi si nějaké věci i vnucuji, ale mám citlivější prsa. Před čtyřmi lety jsem podstoupila miniinterupci a zajímalo by mě, zda je další miniinterupce možná, popřípadě jaké by měla do budoucna následky. Dodávám, že je mi třicet let. Děkuji za odpověď. A.

Odpověď:
21. 02. 2012, 08:36

Dobrý den, ano další interupce je možná. Co se následků týče, jsou stejné jako při každé interupci, může dojít k poranění dělohy a čípku děložního, silnému krvácení, pozánětlivé komplikace, možné potíže při dalším otěhotnění. Pokud jěště nemáte děti, doporučuji Vaše rozhodnutí zvážit.

Otázka:
jarka, 18. 02. 2012, 19:54
dobry vecer chci se zeptat podstoupila jsem miniinterupci 17.2. na soukrome klinice mela jsem to mit ze zdravotnich duvodu zdarma,ale musela jsem zaplatit ze oni maji tyto zakroky placene. Chci se zeptat zda nevite,kdyz zajdu na pojistovnu z uctem a lekarskou zpravou zda mi to proplati? Dekuji za odpoved

Odpověď:
21. 02. 2012, 08:30

Dobrý den, co se proplacení týče musíte se opravdu zeptat na pojišťovně. Osobně Vám zodpovědět neumím.

Otázka:
Petra, 16. 02. 2012, 10:45
Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem 3 týdny po miniinterupci,vše proběhlo v pořádku bez komplikací,ted mám asi týden hořkost na jazyku může to být ještě po zákroku děkuji Petra

Odpověď:
21. 02. 2012, 08:28

Dobrý den,
hořkost na jazyku by neměla souviset s výkonem.

Otázka:
Anna, 15. 02. 2012, 17:04
Dobry den chtela bych se zeptat mam jiz 3dny zpozdenou menstruaci a bojim se ze jsem tehotna s pritelem jsme meli sex s kondomem je mozne abych byla tehotna kdyz to bylo s ochranou a pry se udelal az kdyz byl venku do toho kondomu ale ted sem porad unavena mam chute boli me prsa a casto chodim curat je to pms a nebo mohu byt tehotna prosim o radu co si myslite dekuji za odpoved Anna

Odpověď:
15. 02. 2012, 18:22

Dobrý den, doporučuji udělat si těhotenský test a budete hned vědet.

Otázka:
Tereza, 14. 02. 2012, 20:20
Dobrý den, chtěla jsem zeptat. Dnes jsem byla na gynekologii s tím, že jsem těhotná. První test jsem si dělala 1.2.2012, ten vyšel pozitivní,ale jen se slabou čárkou, což je v počátku asi normální. test jsem zopakovala za 3 dny, čárka byla opět slabá. Včera jsem na toaletě po utření měla nějaký hnědý(ne červená krev) výtok. V noci to bylo v pořádku a ráno znovu. Pro jistotu jsem si před dnešní návštěvou gynekologie udělala další test (vždy z ranní moči) a čárka je stejná jako u prvního testu (měla bych být 6+2tt). paní doktorka říkala, že v děloze vidí jen malinkatou dutinku a nezdá se jí zvětšený vaječník, vzala mi krev s tím, že když bude výsledek pozitivní, tak mám přijít příští týden na utz znovu, ale pořád slabě špiním a po toaletě víc a břicho mě bolí jako před menstruací, tak aby už příští týden nebylo pozdě... Před 6 lety jsem podstoupila operaci akutního apendixu. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 02. 2012, 18:22

Dobrý den, pokud viděla paní doktorka v děloze dutinku, těhotenství by mělo být správně uloženo. Špinění sa někdy vyskytuje, ale žádoucí není. Co se bolestí v podebříšku týče, v prvních týdnech těhotenství se můžou vyskytnout, a nemusí to znamenat nic zlého. Vaše obava z toho, aby nebylo pozdě je odůvodněna, ale na druhou stranu v takhle raném stadiu těhotenství se tělu přikázat nedá, aby si plůdek udrželo nebo ne.  Pokud jste nervózní můžete samozřejmě požádat paní doktorku o doporučení hospitalizace, kde budete mít absolutní klid a komfort.  Popřípadě ten týden dodržovat klidový režim doma.

Otázka:
klara, 13. 02. 2012, 10:05
Dobrý den 11.2 mi skoncila menstruace a hned 12.2 sme mely z partnerem pohlavni styk. a po pohlavnim styku jsme si vsimly krve co to znamena?

Odpověď:
15. 02. 2012, 18:13

Dobrý den, s největší pravděpodobností to byli jěště dozvuky menstruace. Pokud by se to opakovalo, doporučuji vyšetření u Vašeho gynekologa.

Otázka:
Marcela, 11. 02. 2012, 14:34
Dobrý den,před 4 týdny sem byla na miniinterupci,stále špiním,úplně slaboulince stačí mě na den bohatě intimka.Na kontrole po dvou týdnech sem byla,byl mě udělán ultrazvuk stím že tam nic není,že je vše v pořádku.Ted mám tak přes týden slabé menstuační bolesti v zádech a prostě příznaky jako bych to měla dostat,ale zatím nic,chtěla sem se zeptat jestli je normální celé šestinedělí špinít,nebo jestli je i možnost,že by mohl lékář ultrazvukem něco přehlédnout,byla sem na interupci dvojčat,tak nechci zbytečně nic zanedbat,děkuji za odpověd.

Odpověď:
15. 02. 2012, 18:12

Dobrý den, někdy může špinění přetrvávat delší dobu. Doporučuji koupit si Ascorutin a užívat 3x denně 1 tabletu. Pokud Vám lékař dělal ultrazvuk a ten byl v pořádku byla bych klidná. Nejspíš v nejbližších dnes dostanete i menstruaci.

Otázka:
Andrea, 10. 02. 2012, 15:19
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor.HA neberu, menstruaci mám pravidelnou, asi 10 dní před poslední menstruací jsem měla tlak v podbřišku, né jako bolest před men. ale ale tlak byl docela silný, pak jsem to dostala, ale men. trvala pouze tři dny a to velmi slabě, na mě. Nyní jsem 9 dní po men. a tu bolest /tlak/ v pobřišku mám stále, dnes jsem měla na toal. papíru narůžovělý výtok, na gynekoligii jsem byla vše je prý v pořádku. Nevíte co to může být ? děkuji

Odpověď:
10. 02. 2012, 19:09

Dobrý den, tlak v podbříšku je velmi často způsoben cystou na vaječníku, ale pokud při vyšetření bylo všechno v pořádku mohou být tlaky způsobeny i z jiné příčiny než gynekologické.

Otázka:
Karolína, 09. 02. 2012, 11:15
Dobry den, pisi ze 4.2. a chtela bych na muj dotaz navazat...Mela jsem dostat pravidelnou menstruaci jelikoz beru antikoncepci mela by se mi dostavit normalne jako kazdej mesic... ale nedostavila se mi presne tak jak by mela, zatim je to takove to spineni a malo krvaceni.. Melo by to neco spolecneho stim predeslym mym problemem...? Dekuji za odpoved jeste jednou Karolina

Odpověď:
10. 02. 2012, 19:05

Dobrý den, s předešlým problémem pokud šlo o poranění by to souviset nemělo.

Otázka:
Lucka, 07. 02. 2012, 13:25
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.jsem ve 14tt a brala jsem Femibion,ale až teď jsem si všimla,že je jen do 12tt.Takže jsem ho brala dýl než jsem měla.Vadí to?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
10. 02. 2012, 18:54

Dobrý den, je to zcela v pořádku, určitě ste tým miminku neublížila.

Otázka:
Barbora, 06. 02. 2012, 15:10
Dobrý den,paní doktorko 4.2.2012 jsem prodělala revizi dělohy.Pracuji jako nehtová manikerka gelových nehtu.Chtěla bych se zeptat zda mohu již třetí den po zákroku začít pracovat.Děkuji za odpověď Barbora

Odpověď:
10. 02. 2012, 18:52

Dobrý den, pokud výkon proběhl bez komplikací a vy se subjektívně cítite dobře, pracovat můžete.

Otázka:
Karolína, 04. 02. 2012, 19:33
Dobry podvecer, pani doktorko chtela bych se vas zeptat pred par mesici jsme s pritelem zacali muj prvni sex vse bylo vzdy v poradku, ale tedkon kdyz v me pochve byl prstama tak jsem pak zacala krvacet... Je to normalni v poradku..? nebo mi tam mohla prasknout nejaka zilka..? A muze byt potom dalsi sex nebo se musi pockat..? Dakuji za odpoved Karolina

Odpověď:
10. 02. 2012, 18:51

Dobrý den, v pořádku to jistě není. Mohl Vám nehtem poranit sliznici pochvy nebo čípek děložní. Budeli se krvácení opakovat určitě by jste měla navštívit gynekologa, aby Vás vyšetřil a našel zdroj krvácení. Další styk pokud krvácení neustane bych nedoporúčala.

Otázka:
Kveta, 04. 02. 2012, 19:10
Dobry den chtela jsem se zeptat je mi 48 let a jiz 42 dni jsem nedostala menzes vzdy jsem mela pravidelne cykli tak by me zajimalo jestli nemohu byt v prechodu ? A nebo jestli to mohi mit z nachlazeni dekuji za odpoved

Odpověď:
10. 02. 2012, 18:48

Dobrý den, Vaše zpoždění může souviset s přechodem, ale kromě toho můžou být i jiné příčiny. Pokud bude zpoždění přetrvávat měla by jste se objednat ke gynekologovi, který dle vyšetření může určit možnou příčinu.

Otázka:
klara, 04. 02. 2012, 17:39
Dobrý den , chtěla bych se optát pred tydnem sem mela stik z mým partnerem měly sme ochranu .. a ted mam spoždenii muzu byt tehotna? dekujii

Odpověď:
10. 02. 2012, 18:45

Dobrý den, pokud jste použili ochranu správně, těhotná by jste být neměla. Každopádně při stále přetrvávajícím zpoždění si pro jistotu udělejte těhotenský test.

Otázka:
Pavlína, 04. 02. 2012, 14:03
Dobrý den chtěla bych se Vás zeptat zda-li je možné poznat těhotenství v 5 tt´1den . Doktorka říkala´,že nevidí dutinku. Děkuji

Odpověď:
04. 02. 2012, 15:59

Dobrý den, kolem těchto dní začína být těhotenství teprve rozpoznatelné. Hodně závisí od kvality ultrazvukového přístroje. Starší typy jsou schopné rozpoznat těhotenství až o týden později. Zpravidla se dělá kontrola o týden až 14 dní.

Otázka:
lenulka73, 03. 02. 2012, 20:47
Dobrý den pani doktorko..mám takový problem mám nepravidelne cykly jeden měsic je mám 28 den a nasledujici měsíc je mám 25 nebo 26 den.Nevim jak počítat ovulaci a plodne dny při takových cyklech.Posledni.mens. jsem měla 5.ledna 2012 a protože toužíme po miminku jsem bezradná jak počitat ovulaci popř.plodne dny.Menst.jsem zatim nedostala je možne že by se ovulace nějak posunula.Děkuju za odpověd..

Odpověď:
04. 02. 2012, 16:01

Dobrý den, Váš cyklus bych považovala vcelku za pravidelný. Samozřejmě pokud ho máte po 25 dnech, může i ovulace nastat dříve o cca 2-3 dny. Na Vašem místě bych plodné dny nepočítala, je to zbytečná psychická zátěž. Spíše se jenom jednorazově přesvědčte o tom jestli ovulujete, buď ovulačnými testami, nebo se domluvte na ultrazvukové folikulometrii se svým gynekologem. V případě prokázaní ovulace se nezabývejte tím jestli ovulujete 10., 15., nebo 18. den cyklu. Milovat se v období jen kolem Vámi vypočtené ovulace může způsobit to, že poté když ovulovat skutečně budete, žádne spermie přítomny nebudou. Samozřejmě pokud se snažíte o miminko déle než rok je na místě, aby jste to probrala s gynekologem a domluvila se na dalším dovyšetření, počnúc spermiogramem Vašeho partnera. Pokud jste menses zatím nedostala, zpoždění je minimální, ale může se jednat i o těhotenství.

Otázka:
Alena, 03. 02. 2012, 19:38
Dobrý den,chtěla sem se zeptat za jak dlouho po interupci vymizí hcg z moči a vymizí těhotenské potíže,děkuji.

Odpověď:
04. 02. 2012, 15:44

Dobrý den, hCG by mělo být zcela negativní do měsíce, někdy je uváděno až 40 dní. Těhotenské nevolnosti by měli vymizet dříve, s klesájícím hCG jsou menší.

Otázka:
Pavlína, 31. 01. 2012, 10:57
Dobrý den,byla sem před 14 dny na miniinterupci,lékař říkal,že můžu týden slabě krvácet,ale já stále ještě slaboulince špiním,tak sem se chtěla zeptat jestli je to normální,na konci týdne jdu na kontrolu k lékaři ale píšu,protože mám strach,aby nebylo něco v nepořádku a nemusela znovu na čištění a apod.Děkuji za odpověd.

Odpověď:
04. 02. 2012, 15:36

Dobrý den, pokud jenom špiníte, je to v pořádku.

Otázka:
Jana 25., 29. 01. 2012, 19:00
Dobry den,chtela bych se zeptat.jsem rok po konizaci cipku.HA.jsem musela vysadit z duvodu krvaceni po pohlavnim styku.pres 4 mesice uzivam PHARMATEX .po styku tekutina ktera odchazi z tela ven je mirne zakrvacena.je to normalni?mam se bat neplodnosti?testy na chlamydie a citologie mam v poratku.dekuju za odpoved

Odpověď:
30. 01. 2012, 09:04

Dobrý den, krvácení po styku jste měla i při antikoncepci, a podle popisu Vám pokračuje i přes její vysazení a užívaní Pharmatexu. Neplodnost s tím nijak nesouvisí. Doporučuji objednat se na vyšetření a projednat to se svým gynekologem.

Otázka:
Jarmila , 29. 01. 2012, 16:59
Dobry den paní doktorko mam k vam dotaz jsem šest dní po interupci a stale krvacím a ted dva dny krvacení je hodně tmave až černe je to normalní nebo si mam radči dojít k lekači mam i velke bolesti v podbříšku moc vam děkuji za odpověd

Odpověď:
30. 01. 2012, 09:01

Dobrý den, rozhodně si zajdete k lékaři na vyšetření.

Otázka:
Magdalena, 27. 01. 2012, 15:04
Dobry den chci se zeptat jsem asi tehotna jak dlouho musim chodit do prace mam narocnou praci a zdviham tezka bremena ve skladu bojim se abych neohrozila dite za jak dlouho muzu nastoupit na materskou dekuji a preji hezky den

Odpověď:
30. 01. 2012, 09:01

Dobrý den, mateřskou dovolenou můžete nastoupit nejdříve 8 týdnů před termínem porodu. Musíte se domluvit se svým gynekologem, který Vám dá potvrzení o těhotenství, na základě kterého Vás zaměstnavatel musí přeradit na jinou práci.

Otázka:
Marcela, 27. 01. 2012, 08:14
Dobrý den chtěla sem se zeptat,jestli se po miniinterupci dvojčat,může opravdu stát že jeden plod přežije a dál se vyvíjí,děkuji za odpověd.

Odpověď:
30. 01. 2012, 08:59

Dobrý den, ano stát se to opravdu může. Není to častá komplikace, ale možná.

Otázka:
, 26. 01. 2012, 21:02
pěkný večer, jsem týden po miniinterupci první dny jsem krvácela v normální míře ale dnes jsem začala hodně krvácet, dá se krvácení ňák ovlivnit a mohu použít i tampon?mám zajít ke svému gynekologovi nebo na pohotovost?nechci zbytečně plašit, ale tolik krve to je šílené.žádné bolesti nemám.prosím o radu, nerozumím tomu.děkuji Romana

Odpověď:
30. 01. 2012, 08:58

Dobrý den, věřím, že Váš problém je již vyřešen. Jinak pokud je krvácení extrémně silné je vhodné se dostavit na vyšetření třeba i na pohotovost.  Tampony  nejsou vhodné vzhledem ke zvýšenému riziku zanesení infekce.

Otázka:
JANA, 25. 01. 2012, 21:17
Dobrý den, jsem 8let po rakovině tlustého střeva a ráda bych miminko,Je to po této době pro mě a pro miminko bezpečné?

Odpověď:
30. 01. 2012, 08:56

Dobrý den, nevím v jakém rozsahu jste měla rakovinu a jakou léčbu jste podstoupila. Z gynekologického hlediska pokud jste ted bez léčby by to problém pro miminko být neměl, ale rozhodně bych to zkonzultovala s Vaším onkologem.

Otázka:
Romča(20), 25. 01. 2012, 20:31
odpovidam na vasi otazku: pouzivame i ochranu takze nevim... je to neco spatneho? Dekuji Romca

Odpověď:
25. 01. 2012, 20:50

Dobrý den, mohlo by se jednat i o alergickou reakci na latex, ale nevím jestli jste kondomy používala i dříve. S antikoncepcí by to nemělo souviset.  Zkuste svůj problém probrat se svým gynekologem, který má možnost Vás vyšetřit.

Otázka:
renata, 25. 01. 2012, 09:19
dobrý den, jsem 5.den po miniinterubci.první den po zákroku jsem přestala krvácet, 3.den se mi ale krvácení vrátilo a každým dnem intenzivnější.každé ráno mám křeče v podřišku, ty trvají ale jen pár hodin,jinak nic. chci se jen uklidnit zda je to v pořádku a že to tak má být?předem děkuji za odpověď

Odpověď:
25. 01. 2012, 20:44

Dobrý den, pokud je krvácení stále intenzivnější doporučuji jít dříve na kontrolu.

Otázka:
Nella, 24. 01. 2012, 13:17
Dobrý den. Je mi 40 letl, mám 2 děti a chtěli bychom s manželem ještě jedno. Obě předchozí těhotenství byla bez problémů, mám pravidelný 28 denní cyklus. V posledních dvou letech jsem bohužel 2x samovolně potratila, v 6 a 9 týdnu. Potraty proběhly bez revize. S lékařem jsem domluvena, že vše necháme na přírodě. Chtěla bych se zeptat, zda když lékař řekne, že mám zřejmě přestárlá vajíčka, myslí tím už všechny ? Má tedy ještě cenu pokoušet se o otěhotnění ? A je třeba v tomhle věku otěhotnění podpořit nějakými vitamíny ? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
24. 01. 2012, 21:12

Dobrý den, vajíčka se zakládají u ženského plodu již v děloze před narozením, to znamená, že všechny jsou stejně staré, t.j. je jim tolik let jako Vám. U žen kolem 40 let je dokázané, že během roka jsou schopne oplození třeba jenom 2 vajíčka z proběhlých ovulací. Na druhé straně to také znamená, že otěhotnět se dá. Souhlasím s Váma, že ideální je ponechat to na přírodě ať sama rozhodne. Můžete samozřejmě užívat vitamíny, ty nikdy neublíží. Zkuste třeba Femibion 800, který má v sobě kyselinu listovou, která pomáha chránit miminko před rozštěpem neurální trubice.

Otázka:
anna, 23. 01. 2012, 22:11
Krásný večer paní doktorko.V patek jdu na interupci,a chtěla jsem se zaptat zda dostanu neschopenku.Mám docela naročnou práci a to zvedaní težkých předmětu.děkuji Vám.

Odpověď:
24. 01. 2012, 21:06

Dobrý den, ano, neschopenku budete mít vystavenu na 3 pracovní dny.

Otázka:
Romča(20), 23. 01. 2012, 19:25
Dobry vecer, chtela bych se zeptat pani doktorko uz skoro pul roku beru antikoncepci a dalo by se rict ze skoro vzdy po sexu (i par dni) mi tece z pochvy neco mazlaveho bileho..je to neco spatneho nebo to je normalni ? predem dekuji za odpoved Romca.

Odpověď:
24. 01. 2012, 21:06

Dobrý den, nemůže se ve Vašem případě jednat o sperma?

Otázka:
Jitka, 22. 01. 2012, 19:43
Dobry den pani doktorko chci se zeptat jesli mohu otehotnet pri sexu prvni den menstruace? Jestli je to pravdepodobne? Dekuji.

Odpověď:
24. 01. 2012, 21:05

Dobrý den, pravděpodobné to není, ale ani 100% vyloučené...

Otázka:
elen, 20. 01. 2012, 20:13
dobrý den ,před 5dny mi dělali mininterupci v 6týdnu,dnes mě velmi bolí břicho,nejde ani stáhnout bříško kontrolu mám až za 2 dny a krvácím jsou to docela silné bolesti a pocit nafouknutí břicha ,mám velkéé obavy,co si o tom myslíte ?

Odpověď:
22. 01. 2012, 09:45

Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji kontrolu hned, pohotovostní služba, kde Vás vyšetří  je v nemocnici.

Otázka:
helga, 20. 01. 2012, 19:16
Dobrý den,paní doktorko měla bych na Vás taky dotaz,poslední ms jsem měla 5,12,test vyšel pozitivně,v pondělí jsem byla na odběru hcg ten byl 475..dnes znovu odběr a už jen 345...v děloze malá dutinka..v pondělí jdu znovu na krev..a uvidí se..prý to asi bude zamlklé těhu,jsem z toho neštastná..protože mi nic není,nekrvácím nic..nemám ještě vydržet déle??protože pan doktor říkal že podle pondělní krve se uvidí...děkuji!!

Odpověď:
22. 01. 2012, 09:44

Dobrý den, po správném uhnízdění a vývoji vajíčka se hladina hormonů jen zvyšuje. Pokud Vám hormony poklesli svědčí to opravdu pro zamlklé těhotenství. Ve Vašem případě, když nemáte žádne potíže se odběr správně skontroloval, aby byla 100% jistota, další kontrolou je i ultrazvuk, kde by měl být viditelný růst těhotenství při jeho správnem vývoji.

Otázka:
Vlaďka (28) , 19. 01. 2012, 22:12
ještě dodatek:-) stále jsem to nedostala.. nosím už 5 dní vložky,protože mám pocit,že už to mám.Splašené hormony?

Odpověď:
22. 01. 2012, 09:39

samozřejmě ani těhotenství nelze vyloučit, uvidíte...

Otázka:
Vlaďka (28) , 19. 01. 2012, 22:08
Dobrý den,snažíme se o miminko asi dva a půl roku,brala jsem HA 8let vždy 2 plata najednou.Po vysazení nepravidelná menses 50-60 dní asi bez OVU.Brala jsem Proveru,Utrogesatan,po roce Clostilbegyt a Duphaston,občas pregnyl-4 měs.Pak půl roční pauza bez hormonů na bylinách,cykly 33-38,poté cysta 3cm na vaječníků,s menses zmizela, opět 2 cykly Duphaston,měření folikul, Pregnyl.Na Vánoce jsem si ho opět nevzala.Poslední menses 13.12...28 DC u Mudr na kontrolním stěru,žádné příznaky menses.Na ultrazvuku sliznice 8mm(což nevim jaká má být 28Dc) injekce agolutinu zřejmě,od druhého dne bolesti břicha,bílý výtok, poslední 4 dny nalitá,bolavá prsa,bazální teplota 37,2,měřila jsem poslední 3 dny.Dnes jsem 38 DC.Testy negativní.Můžou být tyhle příznaky způsobené tou injekcí? A prosím o radu nějaký další postup ve snažení.Spermio v pořádku.Díky moc,Vl.

Odpověď:
22. 01. 2012, 09:38

Dobrý den, boelsti břicha a výtok by mohli být spojeny i s probíhajícím zánětem v pochvě. Nalitá prsa můžou svědčit pro nastávající menstruaci. Co se dalšího postupu týče, myslím, že jste vyzkoušela skutečně všechno a po 2,5 roku snažení, bych opravdu doporučila konzultaci případně další řešení v IVF centre. Neznamená to hned umělé oplození, nejdříve Vás tam důkladně vyšetří a navrhnou další postupy.

Otázka:
Jana (30), 19. 01. 2012, 14:47
Dobrý den,paní doktorko,dne 15.1. jsem se vás ptala,zda je vůbec možné otěhotnět,pokud luteální fáze trvá pouze 4 dny.Napsala jste mi,že pokud ovuluji,otěhotnět můžu nezávisle na tom,který den cyklu ovulace proběhne.A to je právě to,co nechápu.Protože všude se uvádí a všude se dočítám,že pokud dojde k oplození vajíčka,tak trvá 3-4 dny,než doputuje do dělohy,kde se teprve rýhuje a teprve až 6.-7. den se začíná uhnizďovat v děloze. Takže mi z toho všeho vyplývá,že ikdyž ovuluji,tak má oplozené vajíčko tak málo času,že nemá nejmenší šanci,aby se za ty 4 dny stihlo usadit do děložní sliznice,která už je s největší pravěpodobností ve fázi rozpadu pro menstruaci.Takže vás chci poprosit,zda mi to můžete nějak objasnit,protože teď nevím,co je tedy pravdivé tvrzení. A taky se vás chci zeptat,čím je možné prodloužit luteální fázi.Někdo uvádí Utrogestan,ale ten prý prodlouží LF tak o 1-2 dny,což je pro mne pořád málo.Někdo uvádí Sarapis,ten je prý lepší.Můžete mi prosím poradit,který přípravek byste mi doporučila vy?No a moje třetí otázka,zda se může změnit termín ovulace,jak už jsem vám psala?Protože o své první dítě jsem se snažila od 10.12.(ihned po menstruaci) a k lékaři jsem šla 15.1.,pan doktor mi udělal ultrazvuk,kde už bylo embryo krásně vidět,takže určil,že je to 5. týden (před menstruací jsem otěhotnět nemohla,protože jsem užívala horm. antikoncepci).No a to druhé dítě,o něhož jsem v 10.týdnu přišla bylo na ultrazvuku vidět až ve třetím týdnu,což vychází,že luteální fáze byla alespoň 10 dnů.Protože pokud byla kratší,mohlo to způsobit zamlklé těhotenství?A poslední čtvrtá otázka.Někde jsem četla,že luteální fáze má být alespoň 12 dnů,aby se embryo stihlo dostatečně vyvinout.Copak nestačí,že se embryo stihne uhnízdit tak,aby nebylo odplaveno menstruací?Tím přece zajistí,že menstruace se již nedostaví a může se libovolně vyvíjet dál,bez ohledu na těch pár dnů.Nebo ne?Omlouvám se za tento román,ale jsem zoufalá,tak vás prosím,odpovězte mi na vše na co jsem se ptala,jistě tím pomůžete nejenom mně.Moc vám předem děkuji.

Odpověď:
22. 01. 2012, 09:33

Dobrý den,  v první řadě bych Vám doporučila nechat tomu volný průběh a ne matematický úkol s počítaním dní a stresovaním se, jestli má vajíčko dostatek času. Psychika hrá často velkou roli. Co se Vaší ovulace týče, jak jste dospěla k tomu, že ji máte 24. den cyklu? opakovaným dělaním ovulačných testů, nebo jste chodila na ultrazvukové měření foliklů. 100% může ovulaci prokázat jen ultrazvuk, kde vidí lékař jestli skutečně došlo k ovulaci a který den. A pokud se skutečně prokáže ovulace až 24. den,  prodlouží se pomocí léků /třeba Utrogestanu/  2. fáze cyklu potřebná k uhnízdění oplozeného vajíčka. Teorii o tom, že Utrogestan prodlužuje fázi jen o 1- 2 dny jsem neslyšela. Při 28 denním cyklu by ma ale tak pozdní ovulace spíše překvapila, většinou býva poté cyklus prodloužen, ale samozřejmě nic není vyloučené.   Dále tak jak jste popisovala 1. těhotenství, tak v tom případě ovulace určitě proběhla kolem 14. dne cyklu. Ale všechno tohle doporučuji probrat s Vaším gynekologem a domluvit se na dalším postupu.

Otázka:
NADA, 18. 01. 2012, 18:38
dobrý den,mam dotaz:42 let menstruačni cuklus 28 dnů,delka menstruaci 4-5 dnů,posledni menstruaci 14.01.2012 mněla bez bolesti a bez sliznice jinom mněla pocyt nafukneteho břicha,test na těhotenstvi dnes negat.,na kontole u doktora byla 7.11.2011 všechno bylo vpořadku,tak je to může byt přiznaky přechodu.děkuji moc

Odpověď:
22. 01. 2012, 09:17

Dobrý den, omlouvam se, ale na Vašem cyklu nevidím nic neobvyklého.

Otázka:
kvetoslava, 15. 01. 2012, 19:44
dobri den chtela bych se zeptat kolik stoji umnele oplodneni a kdeto delaji .dekuju moc

Odpověď:
15. 01. 2012, 20:14

Dobrý den, umělé oplodnění se dělá v genetických centrech a je to poslední řešení při déle trvající neplodnosti. Musí Vás doporučit Váš gynekolog, a cena i při proplácení pojišťovnou se pohybuje kolem 20 000Kč a víc.

Otázka:
Jana (30), 15. 01. 2012, 18:29
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,v červnu jsem měla zamlklé těhotenství v 10. týdnu s následnou revizí dělohy (mělo to být druhé dítě,jedno zdravé už mám).Teď se snažíme znovu o miminko a já zjistila,že mám ovulaci až 24.-25. den menstruačního cyklu,přitom menstruační cyklus 28-30 dnů. Takže mne zajímá,zda je vůbec možné otěhotnět? Jinak si moje paní doktorka myslí,že jsem takhle opožděnou ovulaci měla vždycky,je to pravda?Nebo se po porodu,či revizi dělohy může změnit i termín ovulace?Děkuji.

Odpověď:
15. 01. 2012, 20:12

Dobrý den, pokud ovulujete otěhotnět je možné nezávisle od toho, který den cyklu ovulace proběhne.  Den ovulace v průběhu cyklu nemusí být přesně na den stejný. Můžete ji opravdu mít celý život 24. den. Proběhlé těhotenství by ovulaci určitě nemělo ovlivnit negativně.

Otázka:
Míša, 14. 01. 2012, 22:41
Dobrý den Vážená paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, zda je možné otěhotnět ještě jednou po pozitivním těhotenském testu. 18.12. jsem měla ovulaci a plánovali jsme s manželem 2. dítě, vše pravděpodobně proběhlo vpořádku, protože 1.1. jsem měla pozitivní těhotenský test. Poté jsem ale měla s manželem ještě několikrát nechráněný styk, a teď nevím, zda nemohlo dojít k oplodnění případně dalšího vajíčka. Paní doktorka mě říkala, že než se ustálí cyklus mohu i menstruovat, tzn i ovulovat? na Uz ještě těhotenství 4.1 videt nebylo,a le HCG z krve bylo pozitivní. Já sama jsem z dvojčat a kdybych měůa mít dvojčata mám z toho strach, protože první dítě je rozeno císařským řezem zda by to moje děloha zvládla. Dnes večer jsem trochu začala špinit a bolí mě mírně v podbřišku, což u prvního těhotenství nebylo. Moc děkuji za informaci a Váš čas.

Odpověď:
15. 01. 2012, 20:08

Dobrý den, otěhotnění v průběhu těhotenství by bylo opravdu raritní, většinou je to poté publikováno celosvětově v novinách. Pokud, ale máte v rodině dvojčata, tak pravděpodobnost otěhotnění s dvojčátkama je opravdu vyšší. Doporučuji, ale předem nestresovat a vyčkat dalšího ultrazvuku, kde by již mělo být těhotenství a počet plodů vidět. Dvojčata po císařském řezu jsou rizikovější, ale ne vyloučena. V případě větších bolestí v podbříšku a přetrvávajícího špinění se určitě dostavte na kontrolu dříve.

Otázka:
petra, 13. 01. 2012, 17:36
Krásný večr pani doktorko.Chci se zaptat v jakej týdnu Vám naroste bříško.jsem plus minus v sedmém týdnu a zdá se mi,že už mi roste bříško.Je to vůbec možné?Děkuji

Odpověď:
15. 01. 2012, 19:55

Dobrý den, velikost bříška je u každé ženy jiná. V 7. týdnu se již může zdát, že malinké bříško máte, je to spíš způsobeno pocitem "nafouknutí" a nemožností bříško zatáhnout.

Otázka:
Danča , 12. 01. 2012, 21:34
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,snažíme se o dítě,ale zjistila jsem,že asi nemám vůbec ovulaci.Mám pravidelnou menstruaci,cyklus 28 - 30 dnů,délka menstruace asi 6 dnů.Ovulační testy jsem si začala dělat od 11. dne menstruačního cyklu,normálně mě v polovině cyklu pobolívají vaječníky,takže jsem byla přesvědčená,že načasování ovulačních testů je správné,ale nic.Testovala jsem až do konce cyklu a ovulace se nedostavila.Všude píší,že anovulaci provází různé problémy jako potíže s menstruací,záněty,cysty,ale já jsem nikdy žádný z těchto problémů neměla,takže nechápu,proč s tím mám problém? Je snad možné,že ovulace mi proběhla ještě v průběhu těch 11 dnů ihned po menstruaci a já ji takhle propásla?Používám ovulační testy Life Light a podle jiných fungují,takže vážně nevím.Jinak už jedno dítě mám a to naprosto bez problémů hned po prvním vynechání HA se povedlo na poprvé.Jaké mohou být jiné příčiny anovulace?Nějak zvláštní stres mě také netrápí.Děkuji za pomoc.

Odpověď:
15. 01. 2012, 19:53

Dobrý den, nevím jak dlouho se snažíte otěhotnět, ale ideální je nechat tomu volný průběh bez počítaní plodných neplodných dní, měření basální teploty atd. Ovulace může proběhnout víceméně kdykoliv během cyklu, 14. den je jen nejvíc pravděpodobný. Dále v některých cyklech neprobíha vůbec.

Otázka:
Markéta, 12. 01. 2012, 13:24
Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat,zda lékař zjistí samovolné potraty?5 měsíců jsem od vysazení antikoncepce a pravidelně každý měsíc mám cca týden po ovulaci,jeden den špinění,pak čtyři dny nic a pak se objeví ta pravá bolestivá menstruace.Je to známka samovolných potratů?Nebo se jen mé tělo učí žít bez hormonální antikoncepce?Mám dvouletého syna,který se nám podařil cca za půl roku,taky jsem měla cyklus rozházený,někdy jsem špinila i skoro celý měsíc.

Odpověď:
15. 01. 2012, 19:34

Dobrý den, špinění každý měsíc a poté menstruace v termínu určitě není známkou proběhlých potratů.

Otázka:
Marie (30), 11. 01. 2012, 14:56
Dobrý den,paní doktorko,v červnu jsem prodělala zamlklé těhotenství v 9 týdnu a v červenci jsem musela na revizi dělohy.Tenkrát jsem otěhotněla na podruhé bez problému.(Jinak už mám 4 letého zdravého syna,který se povedl na poprvé).Tedˇ se od listopadu snažíme znovu o miminko a když to podruhé zas nevyšlo,zkusila jsem ovulační testy a podle nich nemám ovulaci vůbec,přestože mám téměř přesně na den pravidelnou menstruaci.Jak je to možné?Ani žádné záněty jsem neprodělala.Dá se s tím něco dělat? Děkuji.

Odpověď:
15. 01. 2012, 19:28

Dobrý den, pravidelnost menstruace ovulaci nezaručuje. I při užívaní antikoncepce je menstruace pravidelná, ale díky pilulkám neprobíha. Na druhé straně může se stát, že normálně ovulujete, jen v některých cyklech ovulace neproběhne a vy jste si testovala právě takýto cyklus. Doporučuji zopakovat ovulačné testy a při opakovaně stejném výsledku se domluvte se svým gynekologem na dovyšetření, respektive léčbě.

Otázka:
Petra, 10. 01. 2012, 15:44
Dobrý den, paní doktorko. Psala jsem Vám již minulý týden, což bylo druhý den po umělém přerušení těhotenství, kdy jsem téměř nekrvácela a psala jste, že to je v pořádku. Děkuji za odpověd´. Nyní je to takto : 7. den po zákroku jsem krvácela slabě, 8. den bez krvácení a dnes opět krvácení slabé. Je v pořádku i tato situace? Ještě jednou Vám děkuji za odpověd´.

Odpověď:
15. 01. 2012, 19:23

Dobrý den, pokud je krvácení slabé a bez bolesti je to v pořádku.

Otázka:
Romana, 09. 01. 2012, 17:23
Dobry den chtela jsem se zeptat zda-li ma ci nema vliv vyvolavacka na menstruaci na tehotensky test?Byla jsem u sveho gynekologa s tim ze mam hodne rozhazenou menstruaci (cyklus po 50 dnech) tak me vysetril s tim ze mam zvetsenou tuhou delohu ale ze to tehotenstvi neodpovida,mimo jine ze mam velkou sliznici a volnou tekutinu v brise,podle me je hloupost byt tehotna kdyz jsme s pritelem meli nechraneni styk naposledy pred vanoci kolem toho 10 prosince to uz by podle meho na ultrazvuku videl,ale on nic nevidel ale i pres to se mi na tehotenskem testu ukazalo ze jsem tehotna.co myslite vy?dekuji za odpoved

Odpověď:
09. 01. 2012, 22:28

Dobrý den, pokud jste si jista, že poslední nechráněný styk byl kolem 10. prosince, a ne třeba později kolem 20. prosince, šla bych na vyšetření znova a zdůraznila bych pozitivní těhotenský test. Pokud styk proběhl později, můžete být těhotná, jen to jěště není na ultrazvuku vidět. Jinak je nutno vyloučit možnost mimoděložního těhotenství.

Otázka:
Veronika, 09. 01. 2012, 16:20
Dobrý den.Dělala jsem si těhotenský test CLEARBLUE.Výsledek mi ukázel,že jsem těhotná a počala jsem před 2-3 týdný,ale tak píši,že mi gynekolog určí podle menstruačního cyklu,který trvá 28 dni,že jsem těhotná 4-5 týdnu.paní doktorko,jak to mám chápat?děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
09. 01. 2012, 22:17

Dobrý den, každé těhotenství pro lepší orientaci se počíta od posledních měsíčku, počíta se s tím, že je cyklus 28 denní. To znamená, že 14. den proběhne ovulace a oplodnění. Když  žena zjistí vynechání menses, třeba týden, tak oplodněna byla před 3 týdny, ale v gynekologické terminologii je v 5. týdnu těhotenství. U žen s nepravidelným cyklem, se těhotenství upraví podle ultrazvuku, ale ty 2 týdny se tam vždy připočítají. V podstatě těhotenství netrvá 40 týdnu, ale v reálu jen 38 :)

Otázka:
Maruska , 08. 01. 2012, 13:18
mam dotaz v jekem tydnu muze byt zene spatne pri mimodeloznim tehotenstvi udelal sem si tet teho .a carka tam byla slaba sice ale byla 6 ledna sem byla u sveho doktora a ten mi rek ze tam neni nic vydet tat nevim na cem sem ale 6 rijna sem mela nechraneny test a 8 prosince sem si delal test a byla tam carka slaba a potom sem si udelal test 9 ledna a carka tam zase byla slaba ale ne tolik tet nevim co delat bojim se aby sem nebyla mimodelozne tehotna predem moc dekuji za od povet

Odpověď:
09. 01. 2012, 22:10

Dobrý den, doporučuji toto zkonzultovat s Vaším gynekologem, který by Vám měl odebrat krev na těhotěnský hormon, pokud máte opakovaně pozitivní těhotěnský test, ale neprokázalo se těhotenství na ultrazvuku. Pokud jste ale měla styk začátkem října a nemáte žádne potíže ve smyslu bolestí v podbříšku, krvácení nebo špinění, o mimoděložní těhotenství se nejspíš nejedná.

Otázka:
Luci, 07. 01. 2012, 20:45
Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych Vás požádat o radu, je mi 27 let. Na konci října 2011 jsem podstoupila revizi dělohy pro zamklé těhotenství asi v 8t. Můj lékař mi doporučil dodržet šestinedělí, nechat proběhnout menstruaci. Toto vše jsme řádně dodrželi a nyní se již snažíme znovu o mimčo. Nyní jsem měla mít opět menstruaci, místo ní jsem však měla dva dny velmi slabý výtok - trochu narůžovělý, ale jen slabě. Dnes už je výtok spíše bílý. Co to může značit? Rozhozený cyklus, těhotenství nebo něco jiného? Prosím o radu, moc děkuji předem.

Odpověď:
09. 01. 2012, 22:02

Dobrý den, na Váš dotaz jste si v podstatě zodpověděla sama. Mohlo by se jěště jednat o zánět v pochvě projevující se výtokem, ale bez vyšetření nejsem schopna Vám blíže poradit.

Otázka:
Olga, 07. 01. 2012, 12:43
Dobrý den, před týdnem jsem si nalepila první náplast Evra .. Menstruace mi skončila ve středu ale dnes jsem to zase dostala. Mám si nalepit druhou náplast?Je něco špatně?

Odpověď:
09. 01. 2012, 22:00

Dobrý den, další náplast si určitě nelepte. První 3 měsíce užívaní antikoncepce může dojít ke špinění nebo i zakrvácení mimo cyklus. Pokud by krvácení dále přetrvávalo domluvte se jak dále se svojím gynekologem.

Otázka:
xxxyyy, 05. 01. 2012, 12:15
dobry den zacatkem listopadu sem potratila,myslite ze bych uz mohla otehotnet,nebo jeste cekat,jemi 25let a nejak se nam nedari druhovi je 26let uzivam tablety mamavit myslite ze to k necemu je brala sem je nez sem potratila,a beru je nadale,jeto k necemu,diky za odpoved......

Odpověď:
06. 01. 2012, 17:52

Dobrý den, s dalším otěhotněním bych jěště 1-2 měsíce vyčkala. Vitamíny jsou v pořádku jako doplněk stravy k dostatočnému zásobení vitamínu a minerálů před otěhotněním. Bohužel potratu nedokážou vždy zabránit.

Otázka:
Ilona, 05. 01. 2012, 09:38
Dobrý den. 22,12 Jsem byla na embriotransferu,kultivace6 den. 3,1jsem si delala testy a jsou pozitivni,ale porad me boli bricho jako bych mela dostat menzes. Je to normalni?? uzivam 4-0-4 utrogestan a 1-1-1estrimax. dekuji

Odpověď:
06. 01. 2012, 17:48

Dobrý den, pobolívaní v podbříšku jako před menstruací je na začátku těhotenství normální. Budu Vám držet palce, ať vše dobře dopadne:)

Otázka:
Jaroslava, 04. 01. 2012, 14:30
Dobrý den paní doktorko.Chtěla bych se zeptat,zda mi gynekolog přesně určí v kolikátem týdnu těhotenství jsem?Byla jsem na gynekologické ambulanci a tam mi řekl,že jsem ve 3 tt,a můj gynekolog mi řekl,že jsem 6+1 tt,menstruaci si přesně nepamatuji,kdy jsem jí dostala,ale naposledy to bylo v ke konci listopadu.mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
06. 01. 2012, 17:46

Dobrý den, pomocí ultrazvuku se dá stáří těhotenství určit přesně. Pokud jste měla poslední menstruaci koncem listopadu ten 6 tt by tomu odpovídal.

Otázka:
Petra, 03. 01. 2012, 13:24
Dobrý den, včera jsem byla na umělém přerušení těhotenství. Bříško mě bolelo jen chvíli po zákroku a nyní už jen slabě pobolívá v různých intervalech. Krvácet jsem, ale přestala téměř okamžitě. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
06. 01. 2012, 17:43

Dobrý den, ano je to v pořádku.

Otázka:
Magda, 02. 01. 2012, 18:43
Dobry den,mam dotaz.Jsem skoro 2 tydny po interupci.Nedodrzela jsem sestinedeli,vim ze je to spatne ale proste se stalo.Bylo to bez ochrany ale pritel si daval hodne velkej pozor to vim.Mela jsem dostat menstruaci pred dvema dnema ale stale nic.Mysllite ze jsem tehotna??Ja si to myslim hlavne z toho duvodu ze se mi zaclo tvorit mleko , ktere mi po interupci vymizelo.Ted nevim co dal na gynekologii se stydim to rict.Nevim jestli to treba neni normalni tvorba toho mleka skrz hormony......???

Odpověď:
02. 01. 2012, 22:16

Dobrý den, pokud jste byla před necelými 2 týdny na interupci, menstruace by se měla dostavit přibližně za měsíc. Nevím proč ji očekávate nyní. K době, kdy proběhnul pohlavný styk po výkonu se nebudu vyjadřovat, ale pokud by jste otěhotněla, tak tělo by téměř jěště ani nestihlo produkovat těhotěnské hormony. Tvorba mléka hned na začátku těhotenství není úplně obvyklá, mléko se začína tvořit až ke konci těhotenství nebo po porodu, kdy stoupá hladina prolaktinu. Ve Vašem případě je možné, že můžete mít zvýšenou hladinu prolaktinu i mimo těhotenství, co způsobuje tvorbu mléka. Každopádně potvrdíli se, že těhotná nejste a tvorba mléka bude pokračovat, poraďte se o tom se svým gynekologem.

Otázka:
Renata, 01. 01. 2012, 21:27
Dobrý den,mám na vás dotaz.Jsem 3.měsíce po operaci dělohy a vejcovodů,vše dopadlo dobře.Je mi 38.Zhruba je to 10 dní co mě začali bolet prsa a i se mi zvětšuji,žádné hormony neberu.Chtěla jsem se zeptat,jestli to může být tou operací,nebo mám radši zajít k lékaři.Děkuji za odpověď a přeju hezký den.

Odpověď:
02. 01. 2012, 22:05

Dobrý den, odstraněním dělohy a vejcovodů a ponecháním vaječníku se pro ženské tělo hormonálně nic nemění. Dále máte cyklické hormonální změny, které jenom nekončí menstruací, ale jejich doprovodným jevem mohou být bolestivé prsníky. Samozřejmě kdyby bolesti přetrvávali delší dobu bude vhodné navštívit lékaře.

Otázka:
Veronika, 30. 12. 2011, 20:54
Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat.Jak probíhá miniinterupce,a jestli to bolí?Jsem ve 3 tt,mohu potom ještě někdy oěhotnět,nebo jak moc je to nebezpečné?Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
02. 01. 2012, 22:01

Dobrý den, interupce se provádí v krátke narkóze, kdy je vyprázdněn obsah dutiny děložní. Samotný zákrok nebolí, po něm může být pobolívaní v podbříšku srovnatelné s menstruačními bolestmi. Pokud zákrok proběhne bez komplikací další otěhotnení by nemělo být ovlivněno. Bohužel je to invazivní výkon a s tým se mohou objevit někdy i komplikace jako výrazné krvácení, poranění dělohy nebo čípku děložního, zánět... Tyto komplikace jsou ojediněle, ale jsou. Pokud jste se pro interupci rozhodla, je vhodné aby se provedla do 8.týdne těhotenství, kdy se komplikace vyskytují daleko méně než u interupcí prováděných mezi 8. až 12. týdnem.

Otázka:
Katka, 29. 12. 2011, 10:54
Dobry den pani doktorko chtela bych se zeptat jak moc je spolehlivy kondom? Kdyz neberu zadnou antikoncepci dekuji za odpoved preji prejemny den.

Odpověď:
02. 01. 2012, 21:55

Dobrý den, spolehlivost kondomu značně závisí od jeho správneho užití. Při dodržení všech pravidel je jeho účinnost téměř srovnatelná s antikoncepcí.

Otázka:
Karolína, 26. 12. 2011, 20:48
dobrý den paní doktorko,chtěla jsem vás poprosit o názor.Před 4 týdny jsem byla na interupci v 7.týdnu.Týden po interupci jsem měla nechráněný sex, jaká je pravděpodobnost otěhotnění.Každým dnem bych měla dostat menstruaci,ale dost se bojim.Děkuji za odpověď

Odpověď:
27. 12. 2011, 11:10

Dobrý den, každá žena je po interupci poučena o sexuální abstinenci během šestinedělí a samozřejmě poté o ochraně před početím. Neposlechla jste ani jedno doporučení. Otěhotnět nepochybně můžete.

Otázka:
Káťa, 26. 12. 2011, 11:22
ještě k mé otázce předešlé: mám špinění, výtok. Děkuji

Otázka:
Káťa, 26. 12. 2011, 11:13
Dobrý Den, měla bych dotaz. Posledně jsme měli s partnerem sex a poslední tři dny se tzv. špiním. Je to normální? Přejde to brzy? Mohu mít při tom další sex? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
27. 12. 2011, 11:08

Dobrý den, je rozdíl jestli špiníte nebo máte výtok. Špinění může být způsobeno drobným zakrvácením z dělohy, čípku nebo pochvy. Výtok je nejčastěji při zánětu. Bez vyšetření Vám nemohu říci jak dlouho to bude trvat.  Nebo co to způsobilo. Pohlavní styk být může pokud Vám špinění nepřekáží hygienicky, nebo Vám styk není nepříjemný.

Otázka:
Jitka, 18. 12. 2011, 20:42
Dobrý večer, chtěla jsem Vás poprosit o radu. V úterý jsem byla na miniinterupci. Byla jsem 6+5, po zákroku mě bolelo trochu v podbřišku a jen jsem špinila. Ze středy na čtvrtek a noc do dneška mě vždycky chytli větší než menstruační bolesti,po ibalginu mě přestali. Přes den mě břicho nikdy nebolelo a jen jsem špinila. Dneska mě v břiše občas pobolívalo a začala jsem krvácet, ale ne hodně a k tomu ze mě vyšli nějaké kousky (ne sražená krev), nevím jak lépe to popsat. Teplotu jsem neměla.Je to normální? V úterý jdu na kontrolu, bude to týden po zákroku. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
22. 12. 2011, 15:23

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, předpokládám, že jste byla v uterý na kontrole a Váš dotaz byl již zodpovězen.

Otázka:
Zuzana M., 16. 12. 2011, 22:53
Dobrý večer, chtěla jsem Vás požádat o radu co mám dělat. Již 18 den mám menstruaci a stále to nevypadá že by měla končit.Břicho mám nafouklé a cítím tlak na pravé straně v podbříšku.Cítím se dost unavená.Menstruaci mívám od začátku nepravidelnou a již jsem prodělala operaci cysty, při které mi byl odstraněn jeden vejcovod.S manželem se již snažíme 3 roky o mimčo také jsme navštívily odborné pracoviště kde mi bylo zjištěno že mám syndrom polycystických vaječníků a brala jsem na to metformin.V nynější době tam nedocházíme. Dnes jsem si volala ke své gynekoložce ale bohužel má dovolenou.Mám ještě počkat nebo kam se mám obrátit o pomoc. Moc děkuji za odpověď. Zuzana

Odpověď:
17. 12. 2011, 18:56

Dobrý den, určitě bych již nečekala, je nutné aby jste byla vyšetřena. Určitě Vás vyšetří buď lékař zastupující Vaši paní doktorku, anebo ve Vašem případě bych se dostavila na gynekologické oddělení, kde Vás určitě vyšetří. Ideálně co nejdříve, nemyslím tím hned v noci, ale určitě  zítra během dne.

Otázka:
Nikol, 15. 12. 2011, 19:41
Dobrý večer tak opět píšu,dnes jsem byla na vyšetření kvůli spoždění té mé menstruace a Dr.říkal že vaječníky jsou čisté a ve středu dělohy mám dutinku 7mm,vzali mi krev na hcg a negativní,oznámil mi že asi půjdu na hysteroskopii,chci se vás zeptat jestli je nutná?z eho může být ta dutinka a je možné ještě být těhotná pohl.styk jsme měly zhruba před deseti dny a jestli to může souviset s tou dutinkou,děkuji za odpověď.

Odpověď:
17. 12. 2011, 18:52

Dobrý den, dutinka s těhotenstvím nesouvisí, to už by byl těhotenský test pozitivní. Pokud jste měli styk před 10 dnami, otěhotnet jste teoreticky mohla, ale to by se v nejbližších dnes projevilo opět pozitvním těhotenským testem. Dutinka může být jen vzduchová bublina mezi listy sliznice děložní.Pokud ale máte problém s otěhotněním hysteroskopie se provádí i k vyloučení nějaké příčiny která by byla v dutině děložní. Samozřejmě podstoupení hysteroskopie je jen na vás.

Otázka:
Simona, 14. 12. 2011, 14:21
Dobrý den, jsem týden po laparoskopii, kdy mi byly profouknuty vejcovody a odstraněna cysta z vaječníku. Za jak dlouho mohu znovu pohlavně žít? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
14. 12. 2011, 21:17

Dobrý den, po každé operaci je za 14 dní kontrola u gynekologa, kde se podle vyšetření domluvíte na délce sexuální abstinence.

Otázka:
Nikol, 14. 12. 2011, 13:37
Dobrý den,mám dotaz mám spožděnou menstruaci po neúspěšném ivf kdy jsem krvácela bez koagul a paní Dr.říkalaže menzes přijde zhruba za 28.dní a tak má spoždění 3týdny,může to být porucha po stimulaci nebo nějaká cysta mám obavu abych neměla pak problémy s ovulací atd.děkuji za odpověď

Odpověď:
14. 12. 2011, 21:15

Dobrý den, jste dobře informovaná o možných důvodech zpoždění menstruace. Vaječníky můžou být po stimulaci tzv. rozhozené. Každopádně při opoždění menstruace by jste měla navštívit gynekologa.

Otázka:
alice, 12. 12. 2011, 15:39
Dobrý den,před 4 dny jsem byla na miniinterupci v 7tt.všechno bylo v pořádku až z 3 dne na 4 mi v noci velmi bolelo bříško jak před silnou menstruací a trošku krve.Ráno to bylo již v klidu.je to běžné nebo mám raději navštívit lékaře.Termín kontorly mám až 22.

Odpověď:
14. 12. 2011, 20:59

Dobrý den, pokud se potíže již neopakovali můžete jít na kontrolu dle plánu. Ne každá bolest břicha souvisí s výkonem.

Otázka:
sofie, 12. 12. 2011, 15:18
Dobry den ,paní doktorko 8 prosince jsem musela podstoupit revizi dělohy v 6tt druhy den mě propustily domu a na to dalši den jsem začala tak krvacet jaka bych měla měsičky je to v pohodě nebo bych měla jit na gynekologii a kdy mužu skusit znovu otěhotnět nemuže se tohle opakovat moc děkuji za odpověd

Odpověď:
14. 12. 2011, 20:58

Dobrý den, krvácení slabší až střední intenzity po revizi je normální, pokud krvácíte silně určitě se pro jistotu zastavte u gynekologa. Další otěhotnění nejdříve až za 3-4 měsíce. Opakovaní se bohužel nikdy nedá vyloučit, ale není pravděpodobné.

Otázka:
anonymka, 12. 12. 2011, 11:15
dobrý den v pátek 9 jsem byla na interupci v 11tt mela sem tam být do soboty podepsala sem reverz a šla domů.nekrvácela sem jen lehce špinila stačila my slipová vložka nenamáhala sem se spíš polehávala...nic netahala.dnes sem šla do obchodu a pocestě sem cítila že země vylítlo něco teplého.doma sem zjistila že sem opět začla krvácet.není to nějak strašný ...chci se zeptat zda je to normální?na internetu sem četla po diskuzích ýe to normální je a že pokud nekrvácím vysloveně hodně a ne díl než 14dní žeje to vpořádku jeto pravda?...děkuji za odpověť

Odpověď:
12. 12. 2011, 11:24

Dobrý den, krvácení po interupci je normální, pokud je mírne a není doprovázeno silnými bolestmi v podbříšku. Pokud by jste krvácela silně nebo i v kusech sražené krve určitě se dostavte na vyšetření k obvodnímu gynekologovi.

Otázka:
Hanka, 07. 12. 2011, 20:39
Dobrý den paní doktorko. Již delší dobu se snažíme o miminko, proto mě překvapilo krvácení, které nastalo 7 dní po ovulaci při pohlavním styku (cca 21.den cyklu). Teď to bude již čtvrtý den a stále trochu špiním. Menstruaci mívám pravidelnou (cca 28 dní). Nemohli jsme něco pokazit?

Odpověď:
12. 12. 2011, 11:21

Dobrý den, pokud došlo ke krvácení při styku, mohlo se jednat o krvácení z čípku děložního, nebo nějakého drobného poranění v pochvě. Mohlo se samozřejmě jednat i o dřívě proběhlou menstruaci, co se dá vyloučit, poku menstruace nastoupila nyní po 28 dnech. Pokud by se krvácení mimo cyklus opakovalo, určitě navštivte Vašeho gynekologa.

Otázka:
Katy, 03. 12. 2011, 10:04
Dobrý den, ve středu mě bolelo v podbřišku, jako obvykle když mám dostat menstruaci, ve čtvrtek jsem ji dostala, vše bylo OK, ale k večeru jsem začla stresovat, kvuli jednomu problému a od te doby jsem přestala krvacet a asi 2 týdny zpátky jsem měla pohlavni styk s přitelem. Beru prášky, ale někdy se mi stalo, že jsem zapomněla a vzala si je o 10-12hodin později. Přítel ho stihl vytahnout dřiv, ale říka se, že jde něco dřive. Mužu být těhotna? Nebo je to tím stresem?

Odpověď:
03. 12. 2011, 20:46

Dobrý den, pokud bylo krvácení v termínu i když trvalo jen krátce, těhotná by jste neměla být. Pro Váš klid si můžete  udělat jěště těhotenský test.

Otázka:
petra, 03. 12. 2011, 09:40
Dobry den pani doktorko . Asi pred 2 tydny jsem podstoupila interupci porad krvacim trochu to prestalo ale porad spinim a mam mirne bolesti v podbrisku.Dekuji za odpoved

Odpověď:
03. 12. 2011, 20:44

Dobrý den, zhruba 14 dní po výkonu by jste měla absolvovat prohlídku u Vašeho gynekologa. Myslím, že ten zároveň s vyšetřením nejlépe stanoví zda se jedná jěště o normální průběh nebo se vyskytli komplikace.

Otázka:
pavlina, 27. 11. 2011, 19:51
Dobry den pani doktorko.Minuly rok jsem byla mimodelozne tehotna,po roce snazeni mi test vysel ze jsem tehotna nevim co mam delat.Gynekolog to prece jeste nepozna a ja delam dost tezkou praci s baliky tak mam strach abych ten plod nenarusila.Poradite mi..dekuji za odpoved.

Odpověď:
03. 12. 2011, 20:42

Dobrý den, Vaše těhotenství by nemělo být ohrožené předchozím mimoděložním těhotenstvím. A pokud je tio jěště jen krátce po oplodnění a není to aní znát na ultrazvuku neohrozí ho ani Vaše práce. Objednejte se k lékaři cca za 10 dní, kdy už těhotenství bude vidět a následně se domluvte na doporučení na přeradění na jinou pracovní činnost.

Otázka:
štepánka, 26. 11. 2011, 16:14
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat beru antikoncepci a už jsem byla na konci mesíčniho plata ale tři dny před dobraním celého plata se mi udělalo nevolno a mela jsem silný průjem cca tři dny. v informacích o prášcích jsem se dočetla, jestli-že se průjem dostavi do 3-4 hodin od odebrání prášku tak je to jako kdyby jste ten prášek zapomněla vzít, což je můj případ kdy jsem průjem měla skoro celý den a prášek jsem si vzala. V těch dnech, kdy se mi udělalo nevolno jsem pohlavní styk neměla.později jsem dostala pravidelný menzes a nyní užívám nové plato antikoncepce. Ale to co by mne zajímalo je, jestli to nějak něco narušilo při mém problému a jestli-že jsem začala v 8 dnu brát normalně antikoncepci jestli jsem stále dále chráněna. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
03. 12. 2011, 20:37

Dobrý den, pokud jste normálně dostala menstruaci, a nové plato začala brát po týdenní pauze, jste chráněná. 

Otázka:
Martina, 24. 11. 2011, 22:31
Dobrý večer, před 2 týdny jsem podstoupila miniinterupci. Mám již dvě děti. Po zákroku mě několik dní bolelo v podbřišku a lehce jsem krvácela. Nyní mám opět bolesti asi 3 dny. Když si sedám, tak mě tam občas úplně píchne a k tomu nažloutlý výtok. Je to normální nebo bych měla jít na kontrolu (u doktora jsem byla před necelým týdnem a vše bylo v pořádku. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
25. 11. 2011, 11:10

Dobrý den, doporučuji opetovnou kontrolu u gynekologa, mohl se časem rozvinout zánet, který bude nutno preléčit.

Otázka:
Markéta, 24. 11. 2011, 14:43
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může používání vibrátoru či vibračbího vajíčka nějak ohrozit těhotenství. Jsem na konci 6 měsíce. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
25. 11. 2011, 11:09

Dobrý den, pokud nemáte v tehotenství žádne potíže a nebyl Vám zakázan pohlavní styk, problémy by to delat nemelo. Samozrejme vše s mírou.

Otázka:
Veronika, 21. 11. 2011, 14:46
Dobrý den. Před 6 týdny jsem prodělala miniinterupci, po schválení lékařem jsem měla s manželem styk po 3 týdnech od miniinterupce, vždy nedošlo k vyvrcholení do mne, nýbrž ven. Nyní se ovšem trohcu obávám, jelikož jsem nedostala ještě menstruaci, dělala jsem si těhotenský test a vyšel ihned negativně. Mohla byste mi říci, zda ještě čekat? Prodělala jsem zánět močových cest brala 2 antibiotika a ještě střevní chřipku, v podstatě vše nejhorší v šestinedělí. Děkuji předem

Odpověď:
25. 11. 2011, 11:07

Dobrý den, pokud byli tehotenské testy negativní,  mužete ješte vyčkat nástupu menses. Vzhledem k viroze i prodelané interupci muže prijit s malým zpoždením.

Otázka:
Jolana, 21. 11. 2011, 09:58
Dobrý den, doposud jsem měla pravidelnou menstruaci. Ke dnešnímu dni, je to již 10.den, co se mi menzes nedostavil, těhotenské testy jsou negativní. Na 8.12. mám naplánovanou laparoskopii. Nevím, zda mám čekat nadále na menstruaci, nebo jít na vyvolávačku. Nechci , aby se mi menstruace nakonec dostavila v období, kdy mám podstoupit zákrok. Děkuji za odpověď a krásný den.

Odpověď:
25. 11. 2011, 11:06

Dobrý den, pokud se menstruace ješte nedostavila, doporučuji návštevu gynekologa. Tam se domluvíte jestli bude lepší menstruaci ješte vyvolat nebo radeji v termínu operace oddálit.

Otázka:
ALČA, 16. 11. 2011, 17:08
DOBRÝ den, mám dotaz: když jsem dobrala platíčko antikoncepce a nyní v 7 denní pauze kdy jsem prášky vynechala a měla by se dostavit menstruace, a ja se chci zeptat když se mi menzes neodstaví v 7 dnech mám dále 8 den začít zase brát antikoncepci i když menzes se mi nedostavil? Děkuji za odpoved

Odpověď:
25. 11. 2011, 11:03

Dobrý den, předpokládam, že se Vám menstruace dostavila. Jinak doporučuji při vynechání menses na začátku užívaní antikoncepce udelat tehotenský test, v prípade jeho negativity užívejte další plato normálne dle schématu. Pokud užívate antikoncepci dlouhodobe, muže se stát, že se občas menstruace v pauze nedostaví.

Otázka:
, 16. 11. 2011, 09:12
Dobrý den,paní doktorko mám dotaz jestli tři tydny po zavedení nitroděložního tělíska,za jak dlouho je schopno chránit před otěhotněním,přitel ještě použivá ochranu,stale stejně se bojim abych neotěhotněla.děkuji za odpověd Milena

Odpověď:
25. 11. 2011, 11:01

Dobrý den, nitroděložní tělísko by melo chránit hned po zavedení.

Otázka:
Anna, 13. 11. 2011, 04:06
Dobrý den, zhruba za měsíc mě čeká laparoskopie. Jsem objednaná na den, kdy mám pravděpodobně dostat menstruaci, neměl by se mě na tento detail doktor zeptat??nebo na tom nezáleží? Děkuji

Odpověď:
15. 11. 2011, 21:12

Dobrý den, na termínu menses záleží, ale samozřejmě se může stát, že se Vás na to Váš lékař zapomněl zeptat, určitě ale ne úmyslně. Nejlépe bude když mu zavoláte a domluvíte se buď na oddálení menses nebo na přeobjednání operace.

Otázka:
kaca, 12. 11. 2011, 09:19
dobry den,pred tydnem sem mela samovolny potrat uz 4.od roku 2008po2011 prosim za jak dlouho pravdepodobne otehotnenim,nebyla sem jeste ani u gynekologa,potratila sem doma a furt krvacim uz ne tak moc,myslite ze bych meli jit na gyndu,byla sem 5.tyden-3dny,dalsi poradnu bych mela ted 16.11.mam jit a rict co semi stalo.diky kaca

Odpověď:
15. 11. 2011, 21:10

Dobrý den, pokud jste potratila v 5. týdnu měla by jste to svému gynekologovi nejen oznámit, ale měl by Vás určitě vyšetřit. Po každém potratu pokud se neprovede tzv. dočištění v narkóze může dojít k silnému krvácení, k zánětu a v konečném důsledku k nemožnosti dalšího otěhotnění.

Otázka:
terka, 09. 11. 2011, 19:02
dobry den,mame tri hezky holcicky,7,4,3,vek,a za dva roky sem mela 4.samovolne potraty,a chteli by sme jeste skusit kluka,ale je mozny ze su nejak slaba nebo ja nevim proc nemuzu donest jeste jedno dite,jen same potraty,je nam 25,26vek sme zdravi tak prosim poradtte nam,muj potrat byl 5.tyden a 6.11.2011 sem mela potrat,kdy myslite ze muzu zase otehotnet po jake dobe,pomuzte nam,dekuji moc za radu,sme uz zoufali

Odpověď:
15. 11. 2011, 21:06

Dobrý den, ve Vašem případě bych nyní s dalším těhotenstvím počkala minimálně 6 měsíců. Jinak doporučuji opakované potrácení skonzultovat s Vašim gynekologem.

Otázka:
Daniela Dičevová, 08. 11. 2011, 12:25
Dobrý den paní doktorko,před 5 dny jsem byla na miniinterupci a je mi stále hodně špatně od žaludku jinak mi nic není.muj gynekolog říká,že to někdy trvá i 14 dní než se to srovná.je mi 34 let.děkuji

Odpověď:
15. 11. 2011, 21:04

Dobrý den, těhotenské nevolnosti můžou přetrvávat jěště chvíli po interupci, kým nepoklesnou hormony.

Otázka:
everle, 07. 11. 2011, 14:56
DOBRY DEN DEKUJI ZA VASI ODPOVED NA MOU OTAZKU ZE DNE 4.11.2011.JAK JIZ JSEM PSALA KRVACENI NADALE PROBIHA TAKZE SPIS TO VYPADA ZE MUJ TEHOTENSKY TEST BUDE ASI NEGATIVNI MATE NA TO STEJNY NAZOR?JIZ JSEM SI ALE DELALA 3TESTY ALE CARKY TAM BYLI 2 MAM ALE POCIT ZDALI TO NENI TEMI HORMONY PISI NEBOT JSEM Z TOHO JIZ MOC NERVOZNI JE TO UZ MUJ 3POKUS A BOLIM SE ZKLAMANI PTAM SE VSUDE MOZNE ALE NIKDO NEVI A DO NEDELE 14DEN JE MOC DALEKO,DEKEJI ZA VASI ODPOVED

Odpověď:
15. 11. 2011, 21:03

Dobrý den, chápu, že těch 14 dní je dlouhá doba, ale definitivně se něco dozvíte až na kontrole. Všechno ostatní by byli jen hypotézy.

Otázka:
Petra , 06. 11. 2011, 18:08
Prosím poraďte. Měl jsem pohlavní styk 10 den od prvního dne menstruace s přítelem a 12den s bývalým. Cyklus mam 26 dnu a menstruace trva 3dny. Bráni ty spermie,které tam byli dříve průchodu tem druhým. Jsem nyní těhotná. Vim,ze nezjistím koho to je,ale chtěla bych znat Vás názor. Dekuji

Odpověď:
06. 11. 2011, 21:00

Dobrý den, otcem můžou být oba muži, tady Vám pomůže jen genetické vyšetření po narození miminka.

Otázka:
ivuska65, 05. 11. 2011, 10:48
Dobrý den,paní doktorko,je mi 46 let,před 14 dny mi skončila menstruace a hned druhý den jsem začala slabě krvácet.Po dvou dnech krvácení ustalo,ovšem za tři dny začalo znovu,spíše špinění.Poslední dva dny je krvácení silné,bolí mě v zádech a prsa.Nemohou to již být příznaky klimakteria?Poslední roky žiji ve velkém stresu a beru AD.Děkuji za odpověd-

Odpověď:
06. 11. 2011, 20:59

Dobrý den,  krvácení mimo cyklus ve Vašem věku může být v souvislosti s klimakteriem. Příčina takéhoto krvácení by se ale měla dovyšetrit, proto se objednejte k Vašemu gynekologovi.

Otázka:
EVERLE, 04. 11. 2011, 21:04
DOBRY VECER PANI DOKTORKO.JSEM 7DEN PO IVF,BYLI MI ZAVEDENY 2EMBRYA,2DNY PO SOBE ME TAK HODINU VE STEJNOU DOBU BOLELO DOST V PODBRISKU,3DEN JSEM ZNICEHO NIC VE STEJNOU DOBU ZACALA KRVACET,DOBA BYLA 13HODINA TED JE VECER A KRVACENI SICE NE SILNE POKRACUJE CO TO PROSIM ZNAMENA,JAKPAK ZDALI KRVACENI BY POKRACOVALO DALSI DEN?NEMUZE JIT O MIMODELOZNI TEHOTENSTVI,REKLI MI ,ZE PO IVF SE TO STAT NEMUZE,DEKUJI ZA ODPOVED EVA

Odpověď:
06. 11. 2011, 20:55

Dobrý den, krvácení v tomto období by bohužel nejspíš nasvědčovalo probíhající menstruaci. Mimoděložní těhotenství může raritně být i po IVF, ale neprojevilo by se krvácením v tak brzké době po zavedení embryí.

Otázka:
majkaxxx, 04. 11. 2011, 15:50
dobry den,chci se zeptat jak je vyvynuty plod 5.tydnu+3 diky za odpoved ps-kdy a u koho hrozi potrat a do ktereho mesice vecinou,diky

Odpověď:
06. 11. 2011, 20:49

Dobrý den, v tomto období se začínají vyvíjet základní orgány včetně srdce. Nedá se přesně určit u koho hrozí potrat, ale určitě je třeba zvýšené pozornosti u ženy, která má během začátku těhotenství špinění až krvácení, přetrvávající bolesti v podbříšku. Nejrizikovější období je do 3. měsíce.

Otázka:
pavlina, 01. 11. 2011, 14:56
Dobry den pani doktorko.pred necelym rokem jste me operovala,byla jsem mimodelozne tehotna.do ted nemohu otehotnet.myslite si ze bych mela jit na umele oplodneni.Snazime se uz 2roky.dekuji za odpoved.

Odpověď:
04. 11. 2011, 09:12

Dobrý den, určitě by jste nyní měla podstoupit několik vyšetření. Po roční snaze o otěhotnění /počítaje od mimoděložního otěhotnění/ se doporučuje ženu i muže vyšetřit. U ženy se začína hormonálním profilem, ultrazvukem k průkazu ovulace, a určitě by byla vhodná diagnostická laparoskopie, k ověření průchodnosti druhého vejcovodu. Partner by měl jít na spermiogram. Může se stát, že se nájde příčina třeba v nedostatečné tvorbě vajíček a  to jde stimulovat léky. K umělému oplodnění bych přistoupila až po absolvování vyšetření, protože táto cesta není jednoduchá. Samozřejmě záleží i na Vašem věku. Určitě se poraďte se svým gynekologem, k naplánování dalšího postupu.

Otázka:
terka, 31. 10. 2011, 09:31
dobry den sem tehotna 5.tyden je normalni aby me boleli zada a pichalo v levem vajecniku u gynekologa sem byla vse v poradku,myslite ze plod ma uz srdicko,diky

Odpověď:
04. 11. 2011, 09:04

Dobrý den, popichovaní v podbříšku je normální spíše ve střední čáře. Pokud by bolesti v levém podbříšku přetrvávali nebo se i zhoršovali doporučuji navštívit Vašeho gynekologa opět. Srdíčko je viditelné kolem 6. týdne.

Otázka:
Lída, 30. 10. 2011, 22:35
Dobrý den, moc bych Vás chtěla požádat o odpověď na mou otázku. Doktorka, k níž pravidelně chodím, se přiznala, že mi není schopná odpovědět. Asi před rokem jsem začala brát HA, která mi nesedla a absolutně odstranila veškerou mou schopnost přirozené librukace, se kterou jsem nikdy předtím neměla problém (první půlrok svého sexuálního života jsem používala kondomy). Mimo to, že jsem si nemohla styk vpodstatě užít v případě, že po ruce nebyl nějaký umělý lubrikant, se mi čas od času navalilo i z tak "neškodných" jídel, jako jsou vařené brambory a potrava šla okamžitě ven. Navzdory obvyklým tvrzením, že se s antikoncepcí přibírá jsem shodila téměř osm kilogramů, především asi proto, že jsem prožívala stavy občasného nechutenství a přestala mi chutnat jídla, kterým jsem dříve holdovala. Přestala jsem tedy brát tento druh antikoncepce, vrátila jsem se ke kondomům, ztracená kila jsem opět nabrala, když se vrátila chuť k jídlu. Nedávno jsem změnila lékařku a ta mi předepsala jiný druh antikoncepce. Zpočátku jsem se tomu bránila, vzpomněla jsem si na své zkušenosti s první antikoncepcí, milá paní doktorka mě ujistila, že ne všechny druhy HA na mě budou mít tak negativní vliv. Dnes beru antikoncepci třetím měsícem a obávám se, že mi není souzeno chránit se před otěhotněním touto cestou. Prakticky ode dne, kdy jsem si vzala první pilulku, jsem nedosáhla orgasmu. Mám stále stejného přítele, neopakují se mé problémy s vlastní lubrikací, nejsem stresována, nejsem ani nemocná. Co mě však vzrušovalo a dovádělo k vrcholu dříve je mi dnes sice příjemné, ale vyvrcholení se nedostavuje. Je možné, že za vším stojí pilulky?

Odpověď:
04. 11. 2011, 09:01

Dobrý den, každá žena toleruje užívaní antikoncepce jinak. Většina subjektivně nepociťuje žádny rozdíl proti období před užívaním pilulek. Na druhé straně některé ženy popisují poruchy lubrikace až snížení libida téměř k nule. Pokud máte problém s dosažením orgasmu a nejste si vědoma žádnych jiných okolností /stres doma, v rodině, dlouhodobá nemoc/,  může táto neschopnost souviset s užívaním antikoncepce.

Otázka:
Denisa, 30. 10. 2011, 19:54
dobrý den chtěla bych se zeptat teh test my vysel ze sem tehotn a menstruaci sem nedostala chtla bych se zeptat zda musim mit sepsani od meho gynokologa na potrat a kolik uvás ve slaném potrat stojí?a do kolikatého měsíce se děla děkuji za odpověď

Odpověď:
30. 10. 2011, 20:17

Dobrý den, zákrok bez sepsání žádosti stojí 2000 Kč do 8.týdne těhotěnství. Od 8. - 12. týdne těhotenství stojí 2600 Kč. Sepsanou žádost mít musíte, její sepsání se pohybuje kolem 1200 Kč.

Otázka:
petra, 28. 10. 2011, 18:11
dobry den,28.9.2011sem mela posledni menstruaci,27.10. jsem byla u gynekologa rekla ze tam nic podle ultrazvuku zatim nevidi,ze nepretahuji ani tyden zeto muze byt male,sliznici atd.mam vse zvetsene,testy byly pozitivni,na dalsi kontrolu sem obednana na 16.11.2011,boli me zada,popichavame pod brisku a prsa mam citlive,jeto normalni,podle vaseho nazoru co si myslite otom vy.dekuji za vas nazor

Odpověď:
30. 10. 2011, 20:15

Dobrý den, Váš lékař postupoval absolutně správně.Těhotenství tak krátce po vynechání menses se dá stanovit jen testem. Jestli je správně v děloze, a jak se vyvíjí jěště na ultrazvuku vidět nejde. Vaše příznaky a pozitivní test pro těhotenství můžou svědčit, ale samozřejmě se vše prokáže až při dalším vyšetření.

Otázka:
Pavla, 22. 10. 2011, 19:59
Dobrý den paní doktorko,chci se zeptat,včera mně bylo zavedeno nitriděložní tělísko,jen jestli můžu použivat tampony,děkuji moc za odpověd s pozdravem Pavla

Odpověď:
24. 10. 2011, 19:52

Dobrý den, tampony by jste neměla používat minimálně během této a nasledující menstruace, kým si tělísko tzv. "dosedne" v děloze.

Otázka:
Marie 20.10 2011, 20. 10. 2011, 08:00
dobry den pani doktorko chtela bych se zeptat pred 14 dny sem dostala mesicky a skoncily mi mela jsem to dostat az v listopadu a dneska sem to dostala znovu uz po druhe v mesici nevim cim to je dekuji

Odpověď:
24. 10. 2011, 19:49

Dobrý den, pokud jste krvácela po 14 dnech nejednalo se o menstruační krvácení. Šlo pravděpodobně o krvácení při ovulaci. Pokud ale krvácení trvá déle nebo je spevádzané bolestmi v podbříšku měla by jste navštívit svého gynekologa.

Otázka:
krista, 11. 10. 2011, 16:12
dobrý den,17.8. jsem podstoupila miniinterupci po tydnu pri kontrole bylo vse v poradku a do ted jsem cekala na menses ktery vcera konecne dosel,ale je to krvaceni velmi silne je to normalni?

Odpověď:
18. 10. 2011, 10:21

Dobrý den, první menstruace po interupci muže být silnejší intenzity.

Otázka:
PAVLÍNA, 11. 10. 2011, 14:56
dobrý den,měla bych dotaz.Dcera byla v červnu roku 2010 na interupci,ted je nyní opět těhotná ve 3 týdnu,za jak dlouho lze provést miniinterupci?náš lékař odpověděl že nelze ,že je to protizákonné.Prosím o odpověd.děkuji

Odpověď:
18. 10. 2011, 10:15

Dobrý den, další interupci muže podstoupit nejdríve po 6 mesících. Co v prípade vaši dceri je splneno. Na druhé strane je interupce krajné rešení.

Otázka:
Zuzka, 11. 10. 2011, 00:07
A ještě jednu otázku: měla jsem svůj první pohlavní styk a jestli je normalní krvácet dva dny a více ještě po tom? a mohu mít další pohlavní styk ještě když krvacím ze svého poprvé? Beru antikoncepci a s přítelem nám dvakrát prasknul kondom při sexu není možné abych otěhotněla? Děkuji za odpověďi

Odpověď:
18. 10. 2011, 10:09

Dobrý den, pokud užívate antikoncepci jste pred otehotnenim chránena. Krvácení po prvním styku muže být v dusledku protržení panenské blány, ale nemelo by trvat dlouho ani být intenzivní. V tom prípade by jste mela navštívit svého gynekologa.

Otázka:
Zuzka, 11. 10. 2011, 00:01
dobrý večer, chtěla bych se zeptat mohou se na antikoncepci užívat i jiné léky např. při nemoci nebo při bolení hlavy když často užívám paralen jestli to nějak narušuje? Děkuji

Odpověď:
18. 10. 2011, 10:06

Dobrý den, užívaní Paralenu nenarušuje účinek antikoncepce.

Otázka:
Jana, 09. 10. 2011, 19:22
Dobrý den mam problém nedostavila jse my menzes jen mam špinění není to znamení na těhotenství děkuji.

Odpověď:
11. 10. 2011, 08:17

Dobrý den, může to být znamení různe, jednou z příčin může být i těhotenství.

Otázka:
Alena, 05. 10. 2011, 08:35
Dobrý den. S přítelem jsem měla nedávno orální styk, k vyvrcholení došlo do úst, ejakulát jsem spolkla. Po chvíli mě rukou osahával na přirození. Pokud by si předtím sáhl na penis, je možné tak otěhotnět? Je možné, aby na penisu byl dostatek spermatu k otěhotnění? Nemůžu kvůli trombóze brát HA, tak mám obavy, nejdříve mě nenapadlo ani vzít tabletu po a teď už je pozdě. K pohlavnímu styku nedošlo před orálním vyvrcholením ani potom. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 10. 2011, 08:16

Dobrý den, pokud by k otěhotnění došlo byla by jste raritní případ. V praxi je těhotenství tímto způsobem vyloučeno, spermie na rukou téměř okamžitě odumírají.

Otázka:
ivana, 03. 10. 2011, 21:04
Dobry vecer pani doktorko.Chci se zeptat po miniinterupci,za jak dlouho muze dojit k dalsimu zakroku.Dekuji moc.

Odpověď:
11. 10. 2011, 08:14

Dobrý den, pokud nemáte minimálně 2 děti nebo nejste starší 35 let tak nejdřív za 6 měsíců.

Otázka:
Marie, 30. 09. 2011, 07:54
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se poradit jestli je možné mít zvýšenou teplotu z antikoncepce. Mám dlouhodobé problémy s dcerou , která má již skoro rok 37.4 , má snad za sebou již veškerá vyšetření a vše ok. S antikoncepci měla od počátku problémy žádná ji nevyhovovala při všech krvácela , ted má náplasti evra , které ji vyhovují. Děkuji za odpověd

Odpověď:
11. 10. 2011, 08:13

Dobrý den, nejsou mi známe případy kdyby měli ženy při antikoncepci zvýšenou teplotu.

Otázka:
Petra, 27. 09. 2011, 09:48
Dobrý den paní doktorko, mám k Vám dotaz ohledně těhotenské cukrovky a způsobu vedení porodu. Jsem 3 týdny po porodu, v těhotenství mi byla diagnostikována těh. cukrovka, hodnoty byly hraniční. Nebyla jsem nikdy v diabetolog. poradně ani hladina cukru se nehlídala. Pouze asi 4 týdny před porodem jsem byla v nemocnici na glyk. profilu, kde bylo vše OK. Na UTZ během celého těh. bylo miminko větší. Chci se zeptat, proč se neustále řeší těh. cukrovka, dělají se testy atd., když mě nikdo nehlídal ani porod nebyl CS ? Moje lékařka mi řekla, že pokud bude mít miminko nad 4 kg, budu rodit CS. Ovšem já rodila přirozeně, porod byl velmi bolestivý, neměla jsem vůbec kontrakce, nakonec mi byl podán oxytocin, abych porodila.žádala jsem o epidurál, ovšem ten mi nedali, nejdříve bylo brzy a po 3 hodinách najednou pozdě. Porodila jsem za 4 hodiny. Miminko mělo skoro 4,5 kg...nebyl proveden nástřih, takže jsem byla dost roztržená. Obtíže mám doteď...nebylo lepší provést CS, když se vědělo, že miminko bude mít nespíš nad 4 kg? Moc děkuji za odpověď. Petra

Odpověď:
11. 10. 2011, 08:12

Dobrý den, vyšetření na těhotenskou cukrovku se provádí u každé těhotné ženy. Při jejím zjištění se ihned nasazuje dieta a hlída hladina cukru v krvi, minimálně jednou za tři týdny, kdy se i měří velikost miminka. Když jsou hodnoty v normě měla by žena porodit maximálně do termínu porodu.  Ultrazvukové měření miminka je jen orietační. Jeho odchylka může být i 500 g.  Vaše miminko bylo velké, ale jeho váhový odhad na ultrazvuku mohl být menší,  proto se rozhodli pro porod přirozenou cestou, který jak píšete šel relativně dobře. Porodní poranění, které vzniklo nejsem schopna posoudit. Na druhé straně i to sebemenší poranění se hojí minimálně tři týdny až měsíc a v podstatě celé šestinedělí je období, kdy se žena po porodu hojí.

Otázka:
, 24. 09. 2011, 17:52
dobry den,chci se zeptat muze zena otehotnit po plodnych dnech,dekuji za odpoved

Odpověď:
11. 10. 2011, 08:04

Dobrý den, otěhotnět se dá jen během plodných dnů. Ale kdy plodné dny žena skutečně má se nedá vypočítat uplně přesně. Lidské tělo není stroj, proto může být některé měsíce ovulace posunutá.

Otázka:
, 22. 09. 2011, 20:33
Dobrý den už jsem psala včera ale stále jsem nedostala odpoved předem děkuji za ochotu

Otázka:
, 21. 09. 2011, 21:48
Dobrý den chci se zeptat jestly nevíte co by mohlo být za příčinu když mě silně bolí v podbříšku a mam strašné píchání také tam někdy se to nedá vydržet a je to čím dál tím častejší děkuji za odpověd.Není možné slepé strevo nebo tak neco??

Odpověď:
23. 09. 2011, 14:24

Dobrý den, na dotazy odpovídam ve svém volném čase. Vzhledem k Vaší netrpělivosti a dotazu by jste udělala lépe kdyby jste zašla na vyšetření.  Bolesti v podbříšku můžou být způsobené širokou řadou potíží jak gynekologických, chirurgických, ale i třeba bolestmi od páteře. Bez vyšetření se určit příčina nedá.

Otázka:
Zdenka,18,9,2011 , 17:18, 18. 09. 2011, 17:20
Dobrý den Jsem týden po potratu a začala jsem krvácet a mám bolesti v podbříšku.Chci se zeptata jestli to přejde nebo mám se odebrat na svého doktora.Nevím si rady,jen abych byla v pořádku.Děkuji

Odpověď:
20. 09. 2011, 10:57

Dobrý den, určitě doporučuji návštěvu lékaře.

Otázka:
Ester, 17. 09. 2011, 10:25
Dobrý den jsem v 5týdnu těhotenství a mám doma už 4leté dvojčata,tohle těhotenství nebylo plánované a poslední půl rok jsem navíc měla stálé zdravotní problémy s opakovanými urogenitálními záněty které byli velmi uporné a bohužel doktoři ať už pan gynekolog nebo urolog,či obvodní si mě přehazují a nikdo mi pořádně neřekne z čeho tyhle stálé záněty mohu mít,používám jen mýdlo lactacyd z lékárny,snažím se jíst hodně bílé jogurty a lactobacilus,piju litry bylinkových čajů,jím brusinky,před i po milování se sprchuji a musím říci,že nejhorší je to vždy po milování,už se bojím pohlavního styku,vždy čekám,že pak okamžitě budu mít zánět močových cest a spodku a je to skoro vždy pravidlem,přítel to přestal chápat,tvrdí že si to snad už namýšlím v hlavě a opustil mě.Já jsem se rozhodla pro to jít nakonec na miniinterupci,třetí dítě sama neuživím,ale bohužel mě opět chytnul velký zánět močových cest,alespoň jsem si myslela že moč.cest,byla jsem opět na urologii a tam mi řekl,že moč je čistá,ale za tři dny si mám zavolat na rozbor moči ,moje peoblémy neustupují a už 7den trpím a to mám příští týden jít na gynekologii a říct jak jsem se rozhodla,Chtěla jsem se zeptat zda mi provedou miniinterupci i ze zánětem,nevím tedy jestli močového měchýře nebo vaginálního( Ale vím,že přeléčit už se to asi moc nestihne do zákroku .Tyhle problémy mi zničili život,rodinu a já už jsem opravdu v tomhle zoufalá,nejhorší je že moji lékaři stále jen krčí rameny a já doma pláču nad tímhle vším a nevím si sama rady(

Odpověď:
20. 09. 2011, 10:56

Dobrý den, pokud máte zánět, předepíše Vám lékař tablety na přeléčení, a výkon se udělá po léčbě, v časové nouzi se dá léčba částečně dokončit až po výkonu.

Otázka:
, 17. 09. 2011, 10:05
miniinterupce

Otázka:
Petra, 15. 09. 2011, 19:08
Ještě bych chtěla dodat že příznaky mám,nateklé prsa a únava,sem tam i mírné píchání v podbříšku,ještě jednou děkuji :)

Otázka:
Petra, 15. 09. 2011, 19:05
Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat.Mám cca týden před menstruací,včera jsem si dělala TT a byl pozitivní,dnes ráno byl zase pozitivní a čárka byla silnější,byla jsem u své paní doktorky,ale na ultrazvuku ještě nic neviděla,vzala mi krev a HCG mám 10,04 ale řekla mi že mám přijít za týden znovu na krev,ale že to na těhotenství nevypadá.Jaký je prosím váš názor?děkuji za odpověď

Odpověď:
15. 09. 2011, 22:46

Dobrý den, k této otázce je opravdu těžké se vyjádřit bez možnosti vyšetření a provedení ultrazvuku. Vzhledem k tomu, že máte jěště celý týden před termínem menses hodnota hCG by mohla odpovídat velmi ranné graviditě. Ale rozhodne to až vyšetření za týden.

Otázka:
, 15. 09. 2011, 14:11
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se stává,že se krvácení v týdení pauze objeví až 5-6. den.. Mám antikoncepci Lindynette 20 a právě jsem dobrala 2 balení Děkuji

Odpověď:
15. 09. 2011, 22:41

Ano, je to možné.

Otázka:
Lenka, 14. 09. 2011, 10:03
Dobrý den je možné otěhotnět 3 a 4 den menstruačního cyklu nebo 8 a 9 menstruačního cyklu?Menstruaci mívám 3-4 dny.děkuji za odpověd

Odpověď:
15. 09. 2011, 22:40

Dobrý den, lidské tělo je nevyspytatelné. Otěhotnět je možné kdykoliv během cyklu.Plodné dny jsou prostě někdy posunuté.

Otázka:
, 13. 09. 2011, 19:40
Dobrý večír,paní doktorko,chtěla jsem se zeptat,jelikož moje maminka má těd jit na operaci(plastiku)dělohy protože ji má vylezlou ven,tak jak je náročná operace,a jak dlouho přibližně trvá a za kolik dnů po operaci může jit domu,mamce je přes 60let,děkuji moc za odpověd s pozdravem Pavla

Odpověď:
13. 09. 2011, 22:02

Dobrý den, operace dělohy s plastikami je operační výkon, který se na gynekologickém oddělení dělá často a máme s ním bohaté zkušenosti. Trvá kolem 2 hodin, a během operace se ženě odoperuje zestouplá děloha a provedou se poševní plastiky na zpevnění poševního dna. Pooperační hospitalizace, pokud se nevyskytnou komplikace, je týden.

Otázka:
Vickky, 13. 09. 2011, 17:15
Dobrý den paní doktorko, 23.8.2011 jsem podstoupila mini UPT, 2.9.2011 jsem byla u Dr. na kontrole špinila jsem ještě ale vše bylo v pořádku. Hned 2.9.2011 jsme s partnerem dováděli – nedošlo k pohlavnímu styku ale k análnímu ano (v misionář. poloze). Abych zabránila případné nehodě a vniknutí partnera do vagíny, chránila jsem si ji rukou v průběhu celého aktu. Od 5.9. do 8-9.9.2011 jsem opět velmi silně krvácela. Včera (12.9.2011) jsem si udělala baby test a objevila se mi tam druha velmi slabá čárečka. Teď nevim zda to může být ještě klesající HCG nebo je to těhotenství (muselo by k tomu dojít jedině nějakým přenesením spermatu do pochvy...). Děkuji Vám za odpověď. Email: vickky007@azet.sk.

Odpověď:
13. 09. 2011, 21:58

Dobrý den, těhotenský test může být pozitivní až měsíc od interupce. Ale krvácení 2 týdny po výkonu by nemělo být. Doporučuji jěště jednou prohlídku u Vašeho gynekologa včetně ultrazvuku.

Otázka:
sabkor :), 13. 09. 2011, 16:26
dobry den ma jednu otazku jestli je nejaky problem s tik kdyz mam mesicky jestli muzu jezdit na koni ? a jestl to jde nejak poznat kdys jedu na koni a mam mesicky ? řpedom dekuji za odpoved :)

Odpověď:
13. 09. 2011, 21:55

Pokud s tím nemá problém Váš kůň, žádny jiný problém v tom nevidím, a poznat to nejde. Někdy ale hřebec podle čichu pozná menstruujíci ženu a může se chovat agresivněji.

Otázka:
Zuzka, 12. 09. 2011, 21:58
Dobrý večer paní doktorko. Chci se zeptat jakými testy se dá zjistit kapavka. Mám zánět spojivek a mám podezření, že by se mohlo jednat o kapavku. Před dvěma měsíci jsem měla nechr. pohl. styk. Dá se zjistit ze stěru oka zda jde o kapavku? Udělají mi ho na oční nebo kam bych měla zajít? Ještě jsem se chtěla zeptat mám předepsané antibiotika kvůli infekci (streptokok, kvasinková infekce) mohou tyto antibiotika ovlivnit výsledek testu na kapavku? Děkuji.

Odpověď:
13. 09. 2011, 21:54

Dobrý den, pravděpodobnost, že máte v oku kapavku je opravdu minimální. Záněty oka způsobení kapavkou jsou nejčastěji u novorozenců nakažených matek. Ve Vašem případě, pokud nemáte žádne další potíže jako bolesti v podbříšku, výtok, krvácení mimo cyklus bych na kapavku jen v očích nemyslela. Samozřejmě pokud nemáte podezření, že byl partner již nakažen.  Pokud máte zánět spojivek doporučuji obrátit se na očního lékaře, který oči prohlídne.

Otázka:
L., 12. 09. 2011, 10:02
dobrý den,měla jsem ovulační špinění cca 2dny,nato 3 dny slabší krvácení.Po skončení jsem udělala těhu test s vysokou citlivostí 10mlU/ml a bylslabě pozitivní,ale až tak za 2 hodiny.Další den jsem udělala další test 25mlU/ml a ten byl negativní.Co si o tom myslet?děkuju za odpověď.

Odpověď:
13. 09. 2011, 21:49

Dobrý den, na každém těhotenském testu je doporučeno, že se jeho výsledek má odečítat za stanovenou dobu, ne později. Tam může dojít k falešné pozitivitě. Pokud nebude další těhotenský test pozitivní, těhotná nejste.

Otázka:
Opar, 10. 09. 2011, 16:51
Dobrý den, jsem v 15 tt a na bradě na kůži se mi udělal opar, chtěla bych se zeptat, zda to může mít nějaký negativní vliv na vývoj plodu a taky, zda může opar nějak ovlivnit výsledky z odběru krve (triple test), které absolvuji příští týden. Děkuji.

Odpověď:
13. 09. 2011, 21:45

Dobrý den, pokud jste se již s oparem v minulosti setkala, jeho objevení se na tváři nemá vliv na těhotenství. Pokud máte opar poprvně v životě, měla by jste o jeho výskytu informovat gynekologa. V období těhotenství je nebezpečný výskyt oparu na genitáliích nebo setkání se s herpetickou infekcí poprvně. Vliv na výsledky triple testu by to mít nemělo.

Otázka:
kacka, 08. 09. 2011, 17:18
dobry den od 8.9.2011mi zacinaji plodne dny 11.9. ovulace do 13.9.2011 plodne dny jak mam casto spat ted s manzelem chcem miminko.diky za rychlou odpoved.posledni menstruace 28.8.2011 trvala 8 dni cyklus pravidelne po 28dnech.diky

Odpověď:
08. 09. 2011, 18:19

Máte to hezky rozpočítané, proto doporučuji minimálně ob den.

Otázka:
Kateřina, 08. 09. 2011, 16:04
dobrý den paní doktorko,nedávno jsem Vám psala o ovu. špinění a možném těhotenství...Po 2denním špinění to přešlo v krvácení.Je i přes to možnost otěhotnění?Díky K.

Odpověď:
08. 09. 2011, 18:18

Možnost je vždy, ale je to méně pravděpodedobné.

Otázka:
Pavla, 07. 09. 2011, 21:40
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat zda je možné na začátku těhotenství zjistit pohlaví dítěte pomocí krevního obrazu a za jakou cenu.Děkuji za odpověď

Odpověď:
08. 09. 2011, 15:41

Dobrý den, tato metoda není v České republice dostupná.

Otázka:
Jana Mala, 07. 09. 2011, 20:19
Dobry den,chtela bych se zeptat jak ucine chrani pripravek PHARMATEX.Muzu po spravnem uziti otehotnet?

Odpověď:
08. 09. 2011, 15:40

Dobrý den, přípravek Pharmatex je lokální antikoncepce a při jejím správnem užití je ochrana vyšší než při použití kondomů. Před aplikací doporučuji podrobně si přečíst návod k správnemu použití.

Otázka:
Kateřina, 07. 09. 2011, 11:32
Dobrý den,mám na Vás otázečku.14 den po menzses jsem začala špinit-hnědý výtok.Může se jednat o ovulační špinění?Již to trvá 2den.A ještě se chci zeptat,zda je možné oplodnění,když jsme měli s manželem styk večer před špiněním?Děkuji za odpověď.K

Odpověď:
08. 09. 2011, 15:38

Dobrý den, ano může se jednat o ovulační krvácení a oplodnění je možné.

Otázka:
Markéta, 07. 09. 2011, 06:54
Dobrý den, jaké je riziko otěhotnění, jestliže beru HA a k tomu i ATB? Pohl. styk jsem neměla, ale mám podezření na únik spermií do mě jiným způsobem.. např. rukou .Mám velký strach.. Testy zatm negativní .. A MS má už 2 dny zpoždění. Děkuji

Odpověď:
07. 09. 2011, 09:01

Dobrý den, účinek antikoncepce se může při užívaní některých antibiotik snížit. Proto se doporučuje chránit se jěště jiným způsobem během užívaní antibiotik až do dokončení plata pilulek., Pokud jste pohlavní styk neměla, nemějte obavy. Spermie na rukou hynou v podstatě okamžitě. Zpoždění menstruace bych přičetla proběhlé nemoci.

Otázka:
Štěpánka, 06. 09. 2011, 22:51
Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem ohledně menstruace. Menstruaci jsem měla vždy (po dobu cca 10 let, je mi 22 let) pravidelnou (cyklus 28 dní - +/- 2 dny). Nyní, cca poslední 3 měsíce se cca 22. den cyklu objeví růžové špinění, které trvá cca 5 - 6 dnů, pak začne normální menstruace - trvá cca 3 dny. Je to prosím normální? Může to být způsobeno např. nedostatkem nějakého vitamínu? Nerada bych přistoupila na hormonální léčbu, kterou mi chtěl gynekolog nasadit, vše prý upraví antiknocepce, na to však nechci přistoupit. Děkuji.

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:58

Dobrý den, špinění týden před menstruací svědčí na nedostatek hormonu, který udržuje menstruačný cyklus. Pokud Vám špinění nevadí, nemusíte užívat nic. dále je možnost užívat ve druhé polovině cyklu ten hormon samotný, nebo samozřejmě antikoncepci.

Otázka:
megi, 03. 09. 2011, 20:45
dobrý večer, chtěla bych se zeptat zda mi u gynekologa udělají odběry na testy na zjištění pohlavních nemocí. děkuji

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:55

Dobrý den, odběry na pohlavní nemoci se odebírají  na začátku každého těhotenství. Mimo nej, na vlastní žádost se dělají za poplatek.

Otázka:
Petra, 02. 09. 2011, 10:04
Dobrý den, chtěla bych se zepatat, zda se mast Betadine v těhotenství nesmí používat, jsem ve 14tt. Děkuji moc.

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:53

Dobrý den, užívaní masti v těhotenství se doporučuje jen ve výjimečných případech a to až od druhého trimestru - 13. - 14.t.t.

Otázka:
Terka 26, 30. 08. 2011, 22:47
Dobrý večer. Byla jsem na vyšetření 17.8. jak jste mi doporučila. Paní doktorka mě prohlídla a nic nezjistila. Krev mi nebrala jen mi dala injekci na vyvolání menstruace. Ta se sice dostavila do 5 dnů, ale neproběhla jako obvykle. První dva dny jsem malinko špinila, pak dva dny silné a zase dva dny jen malinko špinila. Poslední těhu test jsem si dělala 29.8. a byl negativní. Chci se zeptat jestli je to normální nebo bych měla zajít na kontrolu. Nechci nijak panikařit. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:50

Dobrý den, průběh menstruace bych po aplikaci injekce pokladala za zcela normální.

Otázka:
Zuzka, 30. 08. 2011, 08:29
Dobrý den, mám otázku. 15.5. jsem podstoupila interupci v 9tt, po dvou týdnech jsem byla na kontrole v svého lékaře a ten mi jako antikoncepci doporučil Pharmatex, dodržela jsem šestinedělí a poté začala před stykem používat bobulky Pharmatexu, spala jsem s manželem jen 3x ale ted jsem na sobě začala pociťovat těhotenské příznaky, (mám tři děti a nejmenší je teprve 8měsíců) a včera (29.8) jsem na těhotenském testu našla dvě opravdu výrazné čáry, ale od šestinedělí neuběhl ještě ani měsíc, takže mohu být těhotná max. 4týdny. Je možné aby byl test i po dvou měsících od interupce falešně pozitivní? Je možné aby moje miminko přežilo interupci a já byla těhotná už od května?

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:48

Dobrý den, po 3 měsících po zákroku by těhotenský test již pozitivní neměl být. Obávam se, že jste opět otěhotněla. Doporučuji opět prohlídku u Vašeho gynekologa včetně ultrazvuku. Do budoucna bych doporučila jinou antikoncepci /pilulky, tělísko.../

Otázka:
Vera, 29. 08. 2011, 16:42
Dobrý den,po 6ti letech jsem vysadila HA Evra-koncem března.V květnu byla menses vyvolána injekcí Agolutinu,v měs.6,7,8, dorazila samovolně asi s jednodenním rozdílem.Od dubna se pokoušíme o miminko,zátím bez uspěchu.Byla jsem 2krát na gyn.vyšetření a zřejmě nemám ovulaci.Již 1dítě máme,otěhotnění,porod bez komplikací.Zajímalo by mne proč nemám ovulaci,když menstruuji,jestli se horm.hladiny upraví a nebo bude nutná léčba anovulace a jaké máte z praxe s tímto zkušenosti.Děkuji za odpověd.Pěkný den.

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:42

Dobrý den, samotná mentruace jěště ovulaci nezaručuje. Krvácení se může dostavit i bez probíhající ovulace. Léčba anovulace je v praxi běžná s velmi dobrými výsledky.

Otázka:
, 22. 08. 2011, 17:54
Dobrý den. z kámoškou nás zajímá v kolika letech mají kluci sperma??

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:39

Dobrý den, spermie se začínají tvořit v období puberty, kdy muži pohlavně dospívají.

Otázka:
margita, 21. 08. 2011, 10:16
dobry den,pani doktorko,mam problem chci dite ale nejak to nejde,snazime se pul roku a nic oba sme v poradku,plodne dny mi zacinaji kolem 6. 7. zari tak mi prosim poradtte jak mam zacit,myslim ze to delame spatne,mame styk presne na plodny dny treba jen 2 myslite zeto je spatne,prosim poradte mi nejak lip ja vas oto moc prosim,sem uz zoufala,mame uz tri deti chteli by sme jeste jedno dite,jenam 26 roku a 25roku,tak mi prosim napiste,manzel si mysli ze kdyz pred 2 rokama sem samovolne mela potrat,ze mi pichla aji injekcu abych treba mela dite za 8 let muze to tak byt a nevedet otom,bez vaseho svoleni aby vam dala injekci.dekuji vam moc za radu moc...

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:31

Dobrý den, žádna injekce, která by zabránila početí na 8 let neexistuje.  Antikoncepci užívate jen a jen dobrovolně. Co se Vaší plodnosti týče, jste určitě v pořádku vzhledem k Vaším třem dětem. Někdy otěhotnění trvá delší dobu. A samozřejmě spoléhat se jen na plodné a neplodné dny není dobré. Může se stát, že se Vám ovulace posune třeba jen o 3 dny, ale pokud se milujete jen cez plodné dny,  které jste si vypočetla, v době ovulace tam již žádne spermie přítomné nebudou. Doporučuji zapomenout na plodné dny, a snažit se milovat 2-3 krát týdně a věřte, že výsledek se dostaví.

Otázka:
agnes, 19. 08. 2011, 23:01
Dobrý den. Děkuji za předchozí odpověď (2 partneři). Mám ještě otázku:jsem těhotná. Který z partnerů může být otcem? Děkuji za odpověď

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:26

Dobrý den, pokud jste s prvním partnerem neměla před orálním dokončením styku i styk pohlavní, tak je otcem druhý partner.

Otázka:
Nikol, 17. 08. 2011, 13:32
Dobrý den,před měsícem jsem potratila ve 20.tt,včerajsem byla na genetice,kde už měli výsledky z porodnice,kde jsem potratila a pan doktor mi řekl,že jsem měla zánět porodních cest a proto jsem potratila.Proč ten zánět můj gynekolog nepoznal???

Odpověď:
07. 09. 2011, 08:24

Dobrý den, rozpoznat zánět v pochvě je někdy snadné. Žena má subjektívné obtíže jako svědení, pálení, masivný výtok. Někdy jsou ale příznaky velmi diskrétné a nemusí ho odhalit ani prohlídka u gynekologa. U Vás se k tomu přidalo pravděpodobně i zhoršení vaginálního nálezu, ke kterému může dojít i během jednoho dne, a následkem pootevření hrdla děložního dojde k přestupu infekce na plodové obaly a způsobí jejich zánět.

Otázka:
agnes, 15. 08. 2011, 15:27
Dobrý den, měla jsem v jednom dni styk se dvěma muži. S jedním orální (asi v 5 odpoledne), ejakulát jsem spokla, s druhým pohlavní (asi v 11 hod.večer) s ejakulací do vagíny. Zajímalo by mě, pokud třeba byly na genitáliích nějaké spermie z rukou 1.partnera, jestli je mohou ty od 2.nějak ,,popostrčit,, eventuelně co všechno se může stát. Děkuji

Odpověď:
19. 08. 2011, 15:30

Dobrý den, pokud nedošlo k úniku spermií do pochvy v případě prvního partnera, nemůže se stát nic, nezávisle od toho, či jste měla poté jěště styk nebo ne.

Otázka:
Milada, 15. 08. 2011, 14:44
Dobrý den, zapomněla jsem si vzít 1 tabletu v první týdnu užívání, vzala jsem si až následující v pravidelnou dobu. Styk jsem měla po 7 dnech, nechráněný. Je tu riziko otěhotnění. Antikoncepci beru již 12let

Odpověď:
19. 08. 2011, 15:27

Dobrý den, riziko otěhotnění je minimální.

Otázka:
alžběta, 14. 08. 2011, 23:16
Vážená paní doktorko.Již osm dní po ovulaci mám stále pozitivní ovulační test a občasné bolesti břicha jako před mensr.Má to tak být a hladina lh je přítomná i několik dní po ovulaci.Děkuji za odpověd.

Odpověď:
19. 08. 2011, 15:27

Dobrý den, ovulační testy nám zobrazují přítomnost zvýšení hladiny LH. K ovulaci dochází při krátkodobém nárustu jeho hladiny, tzv. peak. Na druhé straně jeho hladina je několik dní před a po ovulaci zvýšená a ovulačná test mohl na ni již reagovat.

Otázka:
míša, 14. 08. 2011, 16:25
dobrý den,prosím vás o radu.1.8. brzo ráno sem si vzala kinedryl a 3.8. sme měli s přítelem pohlavní styk,beru antikoncepci yaz.ovlivní jeden prášek učinek antikoncepce?bojim se jestli nejsem těhotná.děkuji za radu.

Odpověď:
19. 08. 2011, 15:16

Dobrý den, pokud jste nezvracela, Kinedryl účinek antikoncepce neovlivní.

Otázka:
růžové špinění v těhotenství, 14. 08. 2011, 10:56
Dobrý den, jsem těhotná 5+6 a v 5+3 jsem byla u doktora, protože jsem slabě růžově krvácela...spíše špinila..doktro mi řekl, že jde o krvácení z čípku ne o krvácení z dělohy a že mi udělal stěr z čípku a že po něm můžu lece zakrvácet. Pak mě vzal na sono, kde potvrdil těhotenství 5+3, kdy viděl typický gestační váček v děloze. Už je to 3 dny a já pořád slabě špinim růžově...je možné, že špinim proto, že 8.8. jsem měla dostat menstruaci? Špinit jsem začala 11.8. a ještě dodávám, že pohlavní styk nebyl celou dobu těhotenství. Čím může bý toto krvácení způsobené? Na jaře už jsem byla těhotná, také jsem začala lehce krvácet a bohužel v 7tt skončilo zamlklým potratem, proto tyto mé obavy. Mnohokrát děkuji za odpověď Pavla

Odpověď:
19. 08. 2011, 15:14

Dobrý den, omlouvam se za pozdní odpověď, předpokládam, že už se to časem vyřešilo.

Otázka:
petKA, 13. 08. 2011, 20:21
MUZETE OTEHOTNIT AJI PO OVULACI,KOLIKATY DEN TAK BYVA TA OVULACE,DIKY ZA ODPOVED

Odpověď:
19. 08. 2011, 15:12

Dobrý den, na téma ovulace jsem už odpovědela několik dotazů a dost podrobně, doporučuji si je přečíst.

Otázka:
Jana, 11. 08. 2011, 09:38
Dobrý den,paní doktorko.11 den po ivf jsem začala špinit a dnes 13 den krvácet.Zavedeny 2 embrya.Je možné,že bych mohla být těhotná i přes to?Je vhodné brát ascorutin proti krvácení,nebo je to zbytečné Děkuji za odpověď.

Odpověď:
19. 08. 2011, 15:01

Dobrý den, omlouvam se za pozdní odpověď, předpokladám, že jste již byla mezičasem na vyšetření.

Otázka:
Lucie, 10. 08. 2011, 17:50
dobrý den je mi 13 let a než sme odjeli na dovolenou tak sem to dostala měla jsem dvakrát kinedril a po dojezdu sem to měla dostat a nedostala jsem to a pohlavní styk jsem neměla a někdy mě bolí podbřišek ale jen trochu ?

Odpověď:
19. 08. 2011, 14:59

Ahoj, pokud Ti je 13 let a začala si menstruovat jen před pár měsíci, je normální, že menstruace není jěště pravidelná. Kinedryl ji, ale nijak neovlivňuje. Mírne pobolívaní v podbříšku před menses je normální.

Otázka:
Jitka, 10. 08. 2011, 11:05
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s barvením vlasů v těhotenství, jsem na zač. 10 týdne. Používám šampón od Palette, kde stojí, že je bez amoniaku (černá barva). Je barvení vlasů nějak rizikové pro plod? Děkuji za odpověď a přeju hezký den.

Odpověď:
19. 08. 2011, 14:54

Dobrý den, barvu na vlasy bez amoniaku můžete klidně používat.

Otázka:
irena, 08. 08. 2011, 17:51
dobry den,mam takovy dotaz na tehotenskem testu jsem mela slabou čarku ,ale ted jsem dostala moc slabou menses mužu byt tehotna jelikož mam take příznaky bolesti v podbřišku a nevolnost a unava

Odpověď:
19. 08. 2011, 12:24

Dobrý den, omlouvam se za pozdní reakci na Váš dotaz, která už asi není nutná a dotaz na Vaše těhotenství se už asi vyřešil časem.

Otázka:
aja , 07. 08. 2011, 16:53
dobry den,kdyz si furt po posledni mensez mam teplotu z vaginy 37.4 je to normal.......diky

Odpověď:
07. 08. 2011, 19:06

Dobrý den, i po opakovaném přečtení vašeho dotazu jsem mu plně nepochopila. Nevím proč si měříte teplotu v pochvě, kvůli plodným dnům? Jinak mi teplota 37,4 st. C přijde normální.

Otázka:
petra, 07. 08. 2011, 16:46
dobry den,pani doktorko,chci se zeptat,ted kolem 11 bych mela mit ovulaci je lepsi mit sex pred ovulaci,aji pred nebo po....dekuji za rychlou odpoved

Odpověď:
07. 08. 2011, 19:04

Dobrý den, vzhledem k tomu, že vajíčko je schopno oplodnění jen pár hodin a spermie vydrží v ženském těle až 48 hodin, měla by jste mít styk určitě minimálně den předem, ale samozřejmě kolem ovulace by jste měli mít styk s partnerem častěji.

Otázka:
Terka 26, 07. 08. 2011, 14:46
Dobrý den, děkuji za odpověď na moje dotazy. Těhotenský tes vyšel negativně, ale udělám si ho pro jistotu o pár dnů později ještě jednou. Při tom červencovém posunu menstruace a teď co se mi ještě nedostavila nevím do jaké míry se mi rozhodily "vnitřní hodiny" Mám ještě další navazující dotaz... už je to přes týden co mám výtok. Výtok je čirý s bílou směsí. Nic mě nebolí ani nesvědí. Můžete mi prosím říct co se se mnou děje? Nikdy jsem tohle nezažila... P.S.Jsem Vám vděčná za Vaší ochutu.

Odpověď:
07. 08. 2011, 19:02

Pokud máte výtok, který jste předtím nikdy nezaznamenala doporučuji navštívit gynekologa k vyloučení souvislosti s infekcí.

Otázka:
Jana, 07. 08. 2011, 11:56
Dobrý den paní doktorko, před 4týdny jsem podstoupila miniinterupci a před 3týdny jsem měla nechráněný styk, partner to do mě ale nepustil, je možné i z toho mála po tak krátké době být opět těhotná? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
07. 08. 2011, 18:59

Dobrý den, otěhotnět můžete samozřejmě i tak krátce po miniinterupci, když opomeneme, že Vám dodržení šestinedělí nic neříka a rovněž ochrana před nežádoucím otěhotněním. Interupce /která pro Vás není bez rizika/ je poslední krok, kterému se dá vyhnout právě zodpovědným chováním.

Otázka:
Magda, 06. 08. 2011, 18:19
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, co by mohl způsobit Diclofenac Duo Pharmaswiss 75 mg por cps rdr 30x75mg, který beru pouze při bolestech 1x1, v ranném těhotenství. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
07. 08. 2011, 18:55

Dobrý den, tenhle dotaz patří na genetiku, kde s Vámi proberou všechna rizika vyplývající s užívaní léku v v prvních týdnech těhotenství.

Otázka:
Aneta, 06. 08. 2011, 12:40
Dobry den chtela bych se zeptat jestli porod opravdu tak moc boli a jestli kdyz si necahm dat epidural je to jen na me riziko kamaradka rikala ze bych uz nemusela chodit ale prece neco musi existovat na tiseni bolesti behem porudu nesnasim bolest a porodu se moc bojim tak existuji nejake leky na bolesti behem porodu dekuji za odpoved

Odpověď:
06. 08. 2011, 14:39

Dobrý den, bolesti u porodu vníma každá žena jinak. Existují různe léky na stišení bolesti,ale jednoznačně nejúčinnější je epidurál. Epidurálu bych se ale rozhodně nebála, jehla se pícha úplně mimo vlákna nervů, které zabezpečují hybnost nohou. Když tak komplikace epidurálu může být bolest hlavy nasledující den dva po porodu, ale velmi dobře reagující na klidový režim a léky.

Otázka:
Terka26, 06. 08. 2011, 07:27
Dobré ráno. Prosím, můžete mi poradit? 30.6. jsem měla nechráněný pohlavní styk a 1.7 jsem dostala menstruaci ( o 4 dny dříve), která trvala jako vždy když je silná. Když jsem byla na dovolené tak 6.7. mě někdo přepadl a :(... a asi nepoužil ochranu. :( Hrozně se stydím za to. :( Další menstruace se ještě nedostavila. Dnes ráno 6.8. jsem si dělala těhotenský test (Best-2)... a zobrazila se pouze jedna čárka, tedy negativní. Mohu tento výsledek brát jako 100% nebo bych si měla udělat test později? Je možné, že se mi menstruace ještě nedostavila kvůli stresu?

Odpověď:
06. 08. 2011, 14:35

Dobrý den, v první řadě vy se nemáte za co stydět!!! Jen je škoda, že jste to hned nenahlásila. Co se těhotěnského testu týče, měl by být spolehlivý, a menstruace může být opožděna z různych příčin, i toho stresu. Pokud ji nedostanete do týdne, objednejte se raději k vyšetření u Vašeho gynekologa.

Otázka:
Nikol, 05. 08. 2011, 15:05
mohla bych mít ještě jednu otázku? 25.7. jsem byla na revizi a 26.8. bysme chtěli jet na dovolenou k moři?můžu se koupat nebo raději ne? děkuji za odpověď

Odpověď:
06. 08. 2011, 14:33

Dobrý den, pokud nebudete mít do té doby žádné obtíže, a proběhne již menstruace šestinedělí bude téměř ukončeno. Koupat v moři se můžete, v bazénu bych moc nedoporučovala.

Otázka:
Nikol, 05. 08. 2011, 12:22
Dobrý den,v lednu jsem ve 28tt porodila-dítě po porodu zemřelo a před dvěma týdny jsem ve 20tt potratila...lékařka mě a partnera posílá na genetické vyšetření.jaká vyšetření bych měla ještě podstoupit?nebo čím to může být,že dítě nedonosím?

Odpověď:
05. 08. 2011, 15:02

Dobrý den, je dobře, že oba podstoupíte genetické vyšetření. To zahrnuje celou škálu vyšetření, připojí k němu i vyšetření na poruchy srážení krve nebo překonané infekční onemocnění. Najít samotnou příčinu nedonošení dítěte je často obtížné, ale právě v genetickém centru jsou specializovaný na celou škálu vyšetření a další řešení problému.

Otázka:
Petra, 05. 08. 2011, 11:52
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat co znamená zánět děložního svalu.Na začátku července jsem podstoupila miniinterupci a po třech týdnech jsem začala pociťovat tlak v podbřišku navštívila jsem svého doktora a ten mě řekl že se jedná o zánět děložního svalu a nasadil antibiotika.Můřete mi prosím říci něco více o tomto problému jsou li rizika velká kvůli dalšímu otěhotnění .Předem děkuji

Odpověď:
05. 08. 2011, 14:47

Dobrý den, zánět vzniká nejčastěji po malých zákrocích souvisejících s dutinou děložní /interupce, revize dutiny děložní po potratu, kyretáž, hysteroskopie/. Prevencí vzniku zánětu je striktné dodržování šestinedělí. Někdy i přes dodržovaní všech zásad se mu předejít nedá. Jeho nepřeléčení může způsobit jeho rozvinutí v chronické stádium, rozšíření zánětu na vejcovody a vaječníky. A následně vznikem srůstů, které můžou způsobit neplodnost.

Otázka:
lenka, 04. 08. 2011, 22:55
Dobrý den, před rokem jsem prodělala revizi, ve 12.tt byla zjištěna absence srdečních ozev. Od této doby mám velmi silnou menstruaci, trvající 8 dní. Před revizí byla moje menstruace slabá, trvala 5 dní. Navíc se změnila i barva krve, dříve byla spíše tmavá, teď má jasně červenou barvu. Pravděpodobně nemám ani ovulaci, ovulační testy žádnou ovulaci neprokázaly. Pan doktor mi nasadil Utrogestan, který jsem brala od 20. dne periody 7 dní, pak od 21. dne 6 dní a teď od 22. dne 5 dní, vždy 2 tbl. denně. Moje menstruace se ale nezlepšila. Trápí mě to, snažíme se s manželem o druhé dítě. Ráda bych věděla, co se vůbec se mnou děje, přečetla jsem si spoustu informací, ale nic jsem v podstatě nezjistila. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:
05. 08. 2011, 14:35

Dobrý den, odpovědět na Váš dotaz bez vyšetření je obtížné. Silnější krvácení může být v souvislosti s chybějící ovulací. Ovulace by bylo vhodné prokázat i opakovaným ultrazvukovým vyšetřením. Pokud by se neprokázala, dají se nasadit léky, na její vyvolání. Dále doporučuji domluvit se s Vašim gynekologem na dalším postupu a vyšetřeních, vzhledem k již roční snaze o početí.

Otázka:
majka, 04. 08. 2011, 10:29
prosim kdyz mate plodny dny a ovulaci,je lepsi spat s druhem tech 5 dni co mate plodne dny jak poznam ovulaci..............dekuji za odpoved

Odpověď:
05. 08. 2011, 14:23

Dobrý den, ano doporučuje se mít pohlavní styk během plodných dní, ale neomezovala bych se jenom na ně. Na rozpoznání ovulace jsou prodejné ovulační testy v lékarně.

Otázka:
radka, 02. 08. 2011, 10:51
dobry den,s druhem se snažime pul roku o mimco,ale nejak to nejde,prosim poradte mi jak nato abych už konečně otehotnela,ted sem dostala mensez 29.7.2011 tak mi nejak pomuzte dekuji vam moc za radu.......jak poznam ovulaci nebo plodny dny kdy to je lepsi po menstruaci.......

Odpověď:
05. 08. 2011, 14:22

Dobrý den, k plodným a neplodným dnům jsem se vyjádřovala již několikrát. Doporučuji pročíst si dřívější dotazy. Obecně jsou plodné dny v půli cyklu a doporučuje se mít pohlavní styk během nich. Příklad při pravidelné menstruaci po 28 dnech a Vaši poslední menstruaci 29.7. by jste měla mít ovulaci kolem 11.8. 2011. Co se rozpoznání ovulace týče jsou volně prodejné ovulační testy v lékarně.

Otázka:
katka, 02. 08. 2011, 10:29
dobry den jak poznam menstruaci v těhotenstvi,dekuji

Odpověď:
05. 08. 2011, 14:16

Dobrý den, pojem menstruace v těhotenství je jen lidový. Nepoznáte to, ani Váš lékař. V podstatě se může jednat o krvácení v období očekávaní menstruace, ale pokud máte těhotenství již potvrzené, vždy je nutno vyloučit jakýkoliv problém související s těhotenstvím a krvácením.

Otázka:
ája, 29. 07. 2011, 23:23
Dobrý den, měla jsem orální styk s přítelem, poté mě osahával na genitáliích, nevím, jestli mohl mít na rukou nějaké sperma (vše jsem spolkla), mohu takto otěhotnět?

Odpověď:
05. 08. 2011, 14:14

Dobrý den, pokud po orálním styku nenásledoval styk pohlavní neotěhotníte.

Otázka:
nikol, 29. 07. 2011, 13:53
dobry den chtela bych se zeptat dneska sem byla na genetickem vysetrenim a doktor rekl ze budu mit holcicku je to na 100% ze to bude holcicka??

Odpověď:
29. 07. 2011, 21:06

Dobrý den, pokud Vám to řekl na základě odběru choriových klků nebo plodové vody tak to je 100%.

Otázka:
petra, 28. 07. 2011, 11:17
dobry den,26.6.2011 sem mela menstruaci,mela sem ji dostat 24.7. ale nedostala 22.7. sem celou noc zvracela koupila sem si 2 testy,boli me zada,mam nechut k jidlu testy mi vysli negativni,chodim casto na velkou mam ridkou stolicu,muzu byt tehotna nebo to je brzo na test.dekuji

Odpověď:
29. 07. 2011, 21:05

Dobrý den, pokud jste menstruaci jěště nedostala, tak těhotenský test už by měl těhotenství prokázat.

Otázka:
Ala, 27. 07. 2011, 12:25
Dobrý den pani doktorko chtěla bych se zeptat.Začátkem června 2011 sem přestala brát antikoncepci Mirelle po vysazení byla menstruace normální 26.6.trvala 4dny.V červenci jsem ještě menstruaci nedostala,ale bolí mě nepravidelně oba vaječníky,jinak mě nic neni.S přítelem plánujeme mimčo testy jsou negativní.Děkuji za odpověd.

Odpověď:
29. 07. 2011, 21:02

Dobrý den, po dlouhodobém užívaní antikoncepce je možné, že cyklus nemusí být zcela pravidelný jak jste byla zvyklá po 28 dnech. Pokud se snažíte o miminko, nelze vyloučit ani těhotenství. Pobolívaní v podbříšku může souviset jak s blížící se menstruací tak s těhotěnstvím.

Otázka:
Majka, 26. 07. 2011, 15:50
Dobry den pani doktorko,jen jsem Vam chtela podekovat tady za tu Vasi poradnu je to vyborna vec pro ty kteri si nevi rady a mezi ne jsem patrila i ja,Nekolikrat jsem Vam psala protoze lekari rikali ze moje dcera bude nemocna ze bude mit rostep patere atd..mela jsem strach tak jsem se vzdy poradila s Vami a vzdy jste me tak uklidnila ze uz jsem se nebala jit na uz.a 1.7.2011 se nam narodila krasna a hlavne zdrava holcicka.moc dekuji za Vase vzdy dobre rady.

Odpověď:
29. 07. 2011, 20:59

Děkuji:)

Otázka:
Alena T., 25. 07. 2011, 22:47
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to ve skutečnosti je s neplodnými dny? Kdy nastávají (třebaže vím, že ochrana není stoprocentní). Měla jsem nechránění leč přerušovaný styk v den, kdy mi skončila menstruace a chtěla bych vědět, zda je možné, abych byla těhotná. děkuji, A.

Odpověď:
29. 07. 2011, 20:59

Dobrý den, k neplodným dnům jsem se již několik krát vyjádřovala. Spoléhat se na ně rozhodně nelze. Ovulace může totiž proběhnout zcela mimo výpočet. Normálně by měla proběhnout 14. den cyklu, vajíčko je schopno oplodnění jen několik hodin. Nejvyšší opatrnost by měla být minimálně 72 hodin před a po vypočtenoé ovulaci. Pokud jste měla styk posledný den menses, měli by to být neplodné dny. Každopádně používat plodné a neplodné dny jako antikoncepci lze jen v případě, že by Vám případné otěhotnění nevadilo.

Otázka:
Anna, 25. 07. 2011, 13:42
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Začala jsem brát antinkoncepční pilulky Minerva za jak dlouho po uzivání mohu ít nechráněný pohlavní styk? Beru je již týden děkuji za odpověd

Odpověď:
29. 07. 2011, 20:51

Dobrý den, pokud jste začala užívat pilulky první den menses, po týdnu užívaní mají již antikoncepční účinek.

Otázka:
Michaela , 24. 07. 2011, 22:11
Dobrý den chtěla sem se zeptat, beru antikoncepci Belara uz 2 mesice a pred týdnem ve středu sem jsi zapoměla vzít prášek ale další den sem ho nevzala a pokračovala sem dále v obvyklem braní prášku v mém daném čase a za týden od toho dne co jsem zapoměla užít prášek sem měla nechráněný pohlav.styk (bez kondomu) s přítelem. Jaké je riziko otěhotnění ? Děkuju a odpověd :)

Odpověď:
25. 07. 2011, 10:41

Dobrý den, procentuelně Vám riziko otěhotnění nejsem schopna vyčíslit, ale ochrana před otěhotněním určitě nebyla 100%. Doporučuji do konce plata se chránit.

Otázka:
Aneta, 21. 07. 2011, 15:52
Dobry den zajimalo by me jestli antikoncepcni naplasti jsou tak ucine jako hormonalni antikoncepce a jestli take ulevuje od bolesti pri mesickach nebo jestli takovou moc od bolesti maji jen prasky dekuji za odpoved

Odpověď:
25. 07. 2011, 10:36

Dobrý den, náplasťová antikoncepce je plně rovnocenná pilulkám.

Otázka:
Jarka, 21. 07. 2011, 13:18
Dobry den paní doktorko,mám dotaz je mě 57 a lékař mě řekl ,že mám myom je to životu nebezpečné?nebo mám podstoupit operaci?nemam zatím žádné problémy a na operaci jsem už byla dvakrát břicho po operacích mám škaredé a hrozím se jak by to ještě vypadalo ještě kolem přirození se mě udělala bíla místa na kúži a někdy to svědí nevím co by to mohlo byt a jak to léčit děkuji za odpověd

Odpověď:
25. 07. 2011, 10:36

Dobrý den, myomy na děloze jsou u žen velmi časté. Ne vždy dělají potíže, a vtedy se jen sleduje jejich růst. Operace určitě není hned nutná. Doporučuje se v případě, že myomy rostou, nebo Vám dělají potíže - bolesti, silní krvácení. Bíle místa na přirození se u žen někdy vyskytují, doporučuji aby se na to kouknul Váš gynekolog.

Otázka:
Lucie Kohoutová, 20. 07. 2011, 15:08
Pokud mohu, ráda bych Vám poradila co s Vaší dlouhou menstruací. Snad si to pamatuju dobře, stejný problém měla moje maminka, když porodila v pětačtyřiceti letech mého nejmladšího bratra. Organismus se nemohl vyrovnat s tělískem, vyzkoušela tisíce druhů pilulek, nakonec problém vyřešila kapsle s antikoncepcí voperovaná pod kůži. Držím Vám pěsti, vím, že to není nic příjmného.

Otázka:
Dlouhá menstruace, 19. 07. 2011, 12:56
Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně mojí menstruce. Po porodu mých dětí mám problémy s antikoncepcí. Tělísko mít nemohu, přílíš jsem s ním krvácela, měla neustále bolesti břicha a záněty. Antikoncepce je to samé, vyzkoušeli jsme jich několik, teď mám cezazete, měsíc to bylo v pořádku, ale pak jsem zapoměla vzít jeden prášek, okamžitě jsem mentruaci dostala a mám ji už 14 dní a nechce to zkončit. Není nějakej trik, jak bych tomu pomohla aby to už bylo pryč?Děkuji

Odpověď:
25. 07. 2011, 10:31

Dobrý den, jěště stále máte několik možností. Jak radí kolegyně nahoře můžete vyzkoušet implantát pod kůži, ten se dáva na 3 roky. Nebo injekční antikoncepci po 3 měsících. Momentálně je dostupné i tělísko s hormony /Mirena/, které krvácení maximálně zmírňuje a působí úplně jinak jak klasické tělíska.

Otázka:
Martina, 18. 07. 2011, 19:25
Děkuji za odpověď. Chtěla bych však vědět, zda o interupci budou informováni rodiče po zákroku, tedy jestli se o ní vůbec musí dozvědět např. od lékaře, který zákrok provádí.

Odpověď:
18. 07. 2011, 22:15

Dobrý den, dozvedet se o ni nemusí.

Otázka:
JANA, 18. 07. 2011, 15:28
Dobrý den, jsem ve 37týdnu těhotenství a mám pozitivní GBS,chtěla jsem se zeptat zda pro miminko není bezpečnější císařský řez?Mohu si o něj sama říct nebo císařský řez určuje lékař,za odpověd předem děkuji Jana.

Odpověď:
18. 07. 2011, 22:13

Dobrý den, GBS pozitivita není v žádnem pripade indikací k císarskému rezu. Aby bylo miminko chráneno davají se matce pri porodu nitrožilne antibiotika, která miminko dostatečne chrání.

Otázka:
Monika, 18. 07. 2011, 12:50
Dobrý den, je mi 28 let...očekávám menstruaci, neberu žádnou antikoncepci a menses mám nepravidelně 21-28 dní, většinou tak 24 dní..v sobotu po sexu jsem krvácela, takže jsem myslela že se mi to spustilo ale přes noc jsem na tamponu jiz nic nemela a ani v nedeli ani dnes nic...nechápu, to s mi ještě nestalo...dnes je 26 den od poslední menstruace, ale tu sobotu nechápu...nevíte co to mohlo znamenat?? Díky moc za odpověď...Monika

Odpověď:
18. 07. 2011, 22:11

Dobrý den, pokud ke krvácení došlo po styku, mohlo jít o krvácení z čípku deložního, nebo mohlo dojít k poranení sliznice poševní.

Otázka:
Renni, 17. 07. 2011, 22:12
dobrý den,je mě 49let vysadila jsem antikon.mám ladého partnera a rádi bychom děťátko,zatim jsem měla po 40dnech menstr.po inekci a teď opět nic po 32dnech ani nevím kdy ovulace ale v podbříšku pobolívá.testy mám dobré na přechod to není jen mám cviky paní mojžíšové a být klidná,co jsi o tom myslíte.jen to že mám cxstu 27let někdy malou a zase zmizí někdy ne.rádi bychom děťátko.

Odpověď:
18. 07. 2011, 11:59

Dobrý den, ve 49 letech šance na prirozené početí je výrazne snížená. Dlouhé léta objevující se cysta na vaječníku určite není problém. Problém muže být ovulace, která u starší ženy již nemusí probíhat v každém cyklu a když probehne ne každé vajíčko je schopné oplodnení. Pokud si miminko prejete za každých okolností, doporučuji vyčkat nekolik mesícu, ale pokud neotehotníte, bylo by vhodné zvážit umelé oplození, které by jste si ale museli hradit již v plné výši. Muže to být ale jediná šance jak mít v tomhle veku ješte miminko.

Otázka:
Martina, 15. 07. 2011, 23:06
*o zákroku = interupci; určitě byste to pochopila, pro úplnost ale dodávám.

Otázka:
Martina , 15. 07. 2011, 22:54
Dobrý den, před pár dny jsem byla na pravidelné prohlídce v sedmnácti letech u svého obvodního dětského lékaře. Zajímalo by mě, zda z moči, která se při prohlídce odevzdává, doktor pozná, zda jsem těhotná. Je mi jasné, že vedle testů, které odhalují případnou přítomnost bílkovin v moči apod. zdravotní sestra neprovádí klasický těhotenský test. Žádám Vás o co nejrychlejší odpověď, byť se Vám možná otázka může zdát hloupá. Vím, že gravidita nepatří do "okruhu záležitostí" dětského lékaře, z jistého pohledu se mi však zdá, že situace není úplně nemožná. Jako další bych se chtěla zeptat, zda v případě, že mi ještě nebylo osmnáct let, musí nemocnice o zákroku informovat rodiče. Na internetových fórech se ohledně této otázky pokaždé zodpovídá něco jiného. Předem děkuji a žádám Vás o co nejrychlejší odpověď. S pozdravem Martina

Odpověď:
18. 07. 2011, 11:48

Dobrý den, pri preventívní prohlídce detský lékar určite nevyšetruje moč na tehotenství. Pokud tehotná jste, podpis rodiču k miniinterupci potrebujete do 16 let veku.

Otázka:
pavla, 15. 07. 2011, 15:53
Dobrý den, je mi 15 let a jsem uplně plochá,nedají se nějakým zpusobem zvětšit prsa? Na plastickou operaci jsem mladá a nějaké tablety se mi brát nechtějí existuje nějaký zpusob zvětšení?S přítelem jsme měli pohlavní styk už asi měsíc jsem nedostala menstruaci mužu byt těhotná?předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
18. 07. 2011, 11:35

Dobrý den, nejlepší a nejrychlejší zpusob zvetšení prsou je podprsenkou. Pokud jste nedostala menstruaci, a pred mesícem probehl pohlavní styk,  tehotna samozrejme být mužete.

Otázka:
Nikola, 15. 07. 2011, 08:59
Dobrý den , jsem těhotná gynekolog mi to potvrdil též,jenže říkal že v děloze zatím nic nevidí že to může být moc malé a nebo že jsem mimoděložně tehotná :-( a z toho mám velké obavy bojím se a moc nechtěla bych být mimoděložně těhotná a přijít tak o vajíčko celé noci nespím jen přemýšlím :-( doktor rikal ze nemusim moc obavy ale stejně se bojím bolí mě na pravé straně břicha a okolo něj a jen na chviličku to levé a pak pod bříškem a pořad tak dokola..měla jsem Hcg302 5+1tt .. :-(

Odpověď:
15. 07. 2011, 10:47

Dobrý den, tady Vám moc neporadím. Plně souhlasím s Vaším lékařem, při hodnotě HCG 300 j, těhotenství na UZV jěště není vidět. Ale znamená to i to, že nelze jěště přímo potvrdit, že jste těhotná správně v děloze. Pobolívaní v podbříšku je na začátku těhotenství v pořádku. Pobolívaní je nejčastěji v oblasti dělohy. Bolesti vpravo nebo vlevo můžou signalizovat mimoděložní těhotenství. Proto pokud Vám bolesti v pravém podbříšku neustupují doporučuji se zastavit u Vašeho gynekologa dříve.

Otázka:
Šárka, 13. 07. 2011, 09:40
Dobrý den, paní doktorko, je mi 33 let - koncem května jsem měla transfer embryí (metoda IVF), necelých 14 dní na to jsem dostala v termínu velmi silnou menstruaci, která trvala déle než obvykle. Nyní mám opožděnou menstruaci a žádné náznaky, že se ms blíží (tlaky v pobřišku, nervozita) a výsledek těhotenského testu je negativní. Mohlo by jít o těhotenství nebo něco jiného?

Odpověď:
15. 07. 2011, 10:34

Dobrý den, o těhotenství může jít samozřejmě vždy, ale po transferu embryí a poté odmenstruování může být cyklus rozházen, a to zpoždění které popisujete je minimální. Pokud by se Vám menstruace neobjevila do 6 týdnu od předešlé vyhledejte svého gynekologa.

Otázka:
Irena, 12. 07. 2011, 13:03
Dobry den pani doktorko, je mi 42 let, v posledni dobe mam nepravidelnou MS ( minuly mesic mi ji museli vyvolavat hormonalne, i v soucasne dobe mam opozdenou MS, dnes je 34 den cyklu ). Pri pohlavnim styku se chranime, takze tehotenstvi je temer vylouceno. Presto jsem neklidna a chtela jsem se zeptat zda tehotenske testy z lekarny jsou 100% spolehlive? S cim muze souviset opakovane zdrzeni MS? Predem Vam dekuji za odpoved.

Odpověď:
15. 07. 2011, 10:32

Dobrý den, těhotenské testy jsou v dnešní době vysoce spolehlivé. Opoždění menstruace může kromě těhotenství způsobovat řada věcí. Nejčastěji je příčina hormonální. Někdy i několik let před skutečnou menopausou dochází již k vynechávaní menses, nebo k prodlužování intervalů mezi jednotlivými cykly. Pokud chcete mít jistotu, že nejste a nebudete těhotná, můžete zvolit některou  z antikoncepčních metod - pilulky, tělísko, sterilizace - přerušení vejcovodů...

Otázka:
Jitka, 12. 07. 2011, 12:03
Dobrý den, včera jsem absolvovala prohlídku na gynekologii, kde se mi potvrdilo těhotenství, dle pana doktora začátek 6 týdne. Bohužel mám v děloze hematomy, největší 10x5 mm, jsem tedy na PN. Nekrvácím, ani nešpiním, špatně mi taky není, občas mě pobolívá v podbřišku. Dle pana doktora je v takovémto případě riziko 30% a více, že se plod neudrží. Na kontolu jdu za 14 dní. Je nějaký způsob, jak bych mohla tomuto riziku co nejlépe zamezit, s tím, že vím, že musím mít klid, ležet a rovněž beru Utrogestan. Pokud by se plod udržel, je tam riziko, že může být dítě nějak postižené? Je sex v takovémto případě nevhodný? Dítě je plánované a velmi si jej přejeme. Děkuji moc za odpověď a přeju hezký den!

Odpověď:
15. 07. 2011, 10:15

Dobrý den, pán doktor má ve všem pravdu. A i vy děláte vše tak jak máte. Jediné co můžete proto udělat je být v klidu, samozřejmě bez pohlavního styku do najbližsí kontroly u Vašeho gynekologa. Pokud vše dobře dopadne, nemusíte mít obavy z ohrožení miminka.

Otázka:
Andrea, 11. 07. 2011, 20:57
Dobry den chci se zeptat jestli kdyz bych brala antikoncepci treba 10let jestli to nejak neskodi na zdravi po takovou dlouhou dobu a jestli to neprodluzuje dobu kdy bych mela dostat menopauzu kdyz pritom nedochazi k ovulaci tak v tom pripade bych mela vic vajicek ne? Dekuji za odpoved preji hezky vecer

Odpověď:
15. 07. 2011, 10:10

Dobrý den, zdraví to nijak neškodí, naopak je dokázané, že to přispíva k ochraně před vznikem rakoviny vaječníku a sliznice děložní. Menopausu Vám to  neoddálí, ale pomůže Vám přechod překonat lépe.

Otázka:
katula, 11. 07. 2011, 17:03
Děkuji Vám za odpověď. Věřím, že by mi dítě přineslo neskutečnou radost, ale bohužel v této chvíli i nesmírnou starost. Taky jsem měla obavy, že bych mohla ublížit plodu léky proti bolesti, které mužívám... Ještě jednou děkuji...

Otázka:
Lucie, 11. 07. 2011, 15:51
Dobrý den,chtěla bych se zeptat v polovině března jsem podstoupila revizi dělohy (zamlklé těhotenství)náhle na to jsem otěhotněla v červnu i když neplánovaně a bylo to dvojvaječné těhotenství.Jelikož jsem loni prodělala flexotrombózu doktor mě řekl že toto těhotenství bude vysoce rizikové a jelikož už mám dceru a je mě 37 let rozhodla jsem se pro miniinterupci.Po zákroku jsem jen lehce špinila první a druhý den,třetí den nic a čtvrtý den se mě ukázalo malé krvácení a bolesti v podbřišku,není to krvácení jako při menstruaci ale objeví se,může být takový průběh nebo ne?.Díky za odpověď.

Odpověď:
15. 07. 2011, 10:07

Dobrý den, pokud se Vám ke krvácení 4. den přidali i bolesti, může se jednat o zanět, nebo zbytky těhotenských tkání v děloze. Určite se zastavte u Vašeho gynekologa.

Otázka:
katula, 09. 07. 2011, 23:05
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Z 29.6. na 30.6. jsem měla první a nechráněný pohlavní styk. 1.7. se mi dostavila menstruace, která trvala jak obvykle 5 dní. Dnes 9.7.odpoledne jsem si dělala těhotenský test a byl negativní. Je přesto možné abych byla těhotná? Kdy bych si měla udělat těhotenský test, aby výsledek byl spolehlivý? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:16

Dobrý den, výsledek bych brala již za spolehlivý. Každopádně další pohlavní styk by měl být chráněný, aby jste se ušetřila tohoto stresu.

Otázka:
Simona, 09. 07. 2011, 17:31
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jsem ve 25.týdnu těhotenství a udělala se mi na zádech pásový opar.. Není to nějak nebezpečné pro miminko?? Děkuji

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:20

Dobrý den, pásový opar je nebezpečný v první polovině těhotenství. Určitě ale informujte svého gynekologa o tom, že prodělávate pásový opar.

Otázka:
Petra, 09. 07. 2011, 09:47
Dobrý den,chtěla bych se zeptat před dvěma dny jsem podstoupila miniinterupci v 7tt ,po zákroku se malinko ukázalo krvácení a druhý den jen malé špinění,třetí den už žádné příznaky je tento průběh normální?Děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:14

Ano, tento průběh je normální.

Otázka:
Lucie V., 07. 07. 2011, 17:57
Dobrý den, 3.6. jsem v 10 t. těhotenství musela podstoupit revizi dělohy. Kdybych měla očekávat 1.menstruaci? Už je to 5 týdnů a pořád nic. Není něco špatně? Moc děkuji.

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:13

Dobrý den, menstruace by se měla dostavit během šestinedělí. Pokud ji nedostanete je nutné vyšetření u Vašeho gynekologa.

Otázka:
Lenka, 07. 07. 2011, 13:32
Dobrý den chtěla jsem se zeptat ráno jsem si dělala těhotenský test vyšel mi negativní a odpoledne pozitivní.Mám v tom zmatek .Mohla bych být těhotná?děkuji

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:12

Ano, můžete být těhotná.

Otázka:
zuzka, 07. 07. 2011, 09:40
dobry den,chci zeptat kdyz menstruace 26.6.sem dostala,kdy mam plodne dny kdyz sem 7.7. zas spinila.dekuji

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:12

Dobrý den, plodné dny jsou u každé ženy individuálné. Většinou jsou 14. den od prvního dne menses. Ale jejich variabilita je různá. Pokud jste špinala 7.7. t.j. 11. den cyklu, mohlo se jednat o špinění při ovulaci.

Otázka:
katka, 07. 07. 2011, 09:31
ted 26.6.sem mela menstruaci koncila mi 1.7. vzdy sem ji myvala 7-8 dni a ted jen 6 ale zvracela sem 5.6. a 7.7. sem mela na kalhotkach krvavy vytok muze to byt tehotentvi nebo znovu menstruace,dekuji katka

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:09

Dobrý den, těhotenství u ženy v plodném věku může být samozřejmě vždy. Proto se nelze 100% vyjádřit  k Vašemu dotazu. Vyloučíte to samozřejmě těhotenským testem.

Otázka:
lucka, 07. 07. 2011, 07:30
V kolika letech je dobré mít intimní poměr?? šlo by to ve 14 ti letech?? Jaká je nejlepší načka kondomu a antikoncepce??

Otázka:
lucka, 07. 07. 2011, 07:29
Mám přoměřený žlutavý vytok,už asi rok.Za jak dlouhou dobu (přibližně) dostanu měsíčky?? Jaka je nejlepší značka tamponu?? a od kdy bych je měla používat??? Asi se mi při masturbaci propíchla panenská blána je to velký průser?? Zjistí gynekolog datum nebo rok propíchnuté panenské blány ?? předem Děkuji

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:07

Dobrý den, žlutavý výtok může být způsobený i infekcí. Doporučuiji vyšetření u dětského gynekologa. Celistvost panenské blány gynekolog určitě posoudí, je možné, že ji porušenou ani nemáte. Pohlavní styk je před dovŕšením 15 let věku protizákonný. Ke značkám tamponů, prezervatívů a antikoncepce se vyjadřovat nebudu.

Otázka:
Lucie, 06. 07. 2011, 20:56
Dobry den mam strasne bolesti pri menstruaci a uz nevim co mam delat nic mi nezabira bylo by mozne nechat si vyoperovat delohu to uz bych pak nemela zadne bolesti deti stejne mit nechci takovy zivot plny bolesti me nebavi dela se u nas tento zakroki zdravim lidem a kolik by to stalo dekuji za odpoved

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:03

Dobrý den, pokud jsem pochopila děti jěštět nemáte a jste mladá žena. V tom případě vyoperování dělohy rozhodně není možné. Bolesti při menstruaci se dají, ale velmi dobře řešit třeba hormonální antikoncepcí. Zkoušela jste ji již?

Otázka:
Tyna , 05. 07. 2011, 22:54
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co způsobuje opoždění menstruace kromě těhotenství. Neberu antikoncepci tudíž mám menstruaci rozházenou, ale teď mám velké zpoždění. S partnerem paužíváme prezervativy, takže těhotenství jsme vyloučily. Co můžeme být za problém? Prosím o odpověd na e-mail:Andelova27@seznam.cz

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:01

Dobrý den, omlouvám se, ale jak jsem psala již dříve na soukromé emaily neodpovídam. Pokud budete chtít můžu odpověď napsat tady.

Otázka:
Veronika, 05. 07. 2011, 14:49
Dobrý den,mám na Vás dotaz týkající se těhotenství. Již 3x běhěm 3 let jsem potratila. Je mi 27 let a ještě nemám žádné dítě. Poprvé to bylo v 9 týdnu důvod afetální vejce bez plodu, po druhé to bylo ve 12 týndu miminko přestalo být srdíčko, a nyní před měsícem naposledy v 9 týdnu miminku opět přestalo být srdíčko. Doktoři mi měli poslat tkáň miminka do gennetu na vyšetření, ale omylem poslai mou tkáň a tu nevyšetřily..Čily nevím žádné důvody opakovaných potratů. Miminko si moc přeju. Prosím poraďte co dál dělat..mohu se nyní snažit znovu otěhotnět po měsíci po revizi?? Čekání mě ubíjí..Ale mám strach, že opět potratím.

Odpověď:
11. 07. 2011, 07:00

Dobrý den, určitě doporučuji vyčkat na další těhotenství minimálně 4 měsíce. Pokud by jste otěhotněla dříve, děloha po opakovaných potratech nemusí být na další těhotenství připravena. Dále se domluvte se svým gynekologem na podrobných vyšetřeních, které může provést jak gynekolog, anebo Vás může odeslat do genetického centra /Gennet/, kde Vás převezmou dočasně do péče. Příčiny neúspěchů můžou být různe, někdy  chvíli trvá kým se přijde na skutečnou příčinu opakovaných potratů. Budu Vám držet palce.

Otázka:
Martina, 03. 07. 2011, 16:47
Dobrý den, paní doktorko, jsem maminkout tří dětí (2 CŘ, poslední těhotenství vysoce rizikové) a 15.6. jsem musela podstoupit miniinterupci. V současné době mám v pochvě stále zvýšenou teplotu 39 a pozitivní TT. U toho TT jsem četla, že odpovídáte, že může docházet ke vstřebávání hormonů až měsíc, ale co ta vysoká teplota. Kontrola u lékaře již proběhla - vše v pořádku. S manželem jsme měli chráněný pohlavní styk, další těhotenství tedy s největší pravděpodobností vylučuji, ale ty vysoké teploty mne trápí. Jinak bolesti ani jiné problémy nemám. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
04. 07. 2011, 21:25

Dobrý den, pokud Vám nic není tak bych to neřešila. Nečetla jsem totiž nikde statistiku jaká je teplota v pochvě po interupci. Nevím z jakého důvodu si teplotu v pochvě měříte. ALe pokud jste s manželem již měla pohlavní styk, tak jste rozhodně nedodržela šestinedělí a jen jste si zvýšila pravděpodobnost zánětu, který tak krátce po výkonu může vzniknout při nedodržení doporučených opatření.

Otázka:
jarmila, 03. 07. 2011, 12:30
dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat,když jsem měla 18.6.nechránění sex,ale partner si daval pozor,jestli těhotenský test po 14 dnech je spolehlivý,vysledek byl negativní,posledni menstruace byla 23.5.děkuji za odpověd

Odpověď:
04. 07. 2011, 21:22

Dobrý den, těhotenský test by měl být spolehlivý, ale na druhé straně je otázkou proč máte zpoždění menses. Pokud se Vám měsíčky jěště nedostavili, doporučuji těhotenský test zopakovat.

Otázka:
Marcela, 02. 07. 2011, 23:25
Dobrý večer, už dva měsíce mě trápí nafouknutý podbřišek. Začalo to tím, že se mi zvětšil před očekávanou menstruací - těhotenský test ukázal v tu dobu slabou 2. čárku, ale za 3 dny byl už negativní a menstruace se dostavila s třídenním zpožděním. Opravdu jsem se cítila jako těhotná - asi se to neuhnízdilo a odešlo to. Nicméně ten nafouknutý podbřišek pořád nezmizel - byla jsem na gyn. ultrazvuku (normální nález), moje gynekoložka neví, co by to mohlo být - poslala mě i na chirurgii, aby se vyloučil zánět slepého střeva. Občas mě popíchne v pravém podbřišku, ale není to vůbec extrémní bolest! Prosím, co může znamenat už dva měsíce nafouknutý podbřišek, dokonce i ráno, když jsem nenajezená? Děkuji za odpověď!

Odpověď:
04. 07. 2011, 21:20

Dobrý den, pokud se vyloučili gynekologické potíže tak nafouknutí můžou velmi často způsobovat potíže střevní. Doporučuji absolvovat chirurgické vyšetření.

Otázka:
renata , 02. 07. 2011, 14:06
sobry den chtela jsem se jen zeptat kdy se prokaze v tehotenskem testu tehotenstvi ,vim ze manzel si neni jisty a ja uz se tak 2tydny citim jako bych byla tehotna v zacatku me bolely prsni bradavky a poboliva me stale podbrisek jako v tehotenstvi vcera jsem mela dostat menzes ale nedostala jsem ho dnes jsem si ale delala test a je negativni tak nevim diky za odpoved

Odpověď:
04. 07. 2011, 21:18

Dobrý den, těhotenský test by měl být pozitivní zhruba 8 dní od oplození. Ale u žen býva často opožděna ovulace, a  těhotenský test zpozitivní později než v den očekávaných měsíčků. 

Otázka:
lucka, 01. 07. 2011, 21:09
Odpovídejte na willko@seznam.cz Mám přoměřený žlutavý vytok,už asi rok.Za jak dlouhou dobu (přibližně) dostanu měsíčky?? Jaka je nejlepší značka tamponu?? a od kdy bych je měla používat??? Asi se mi při masturbaci propíchla panenská blána je to velký průser?? Zjistí gynekolog datum nebo rok propíchnuté panenské blány ?? předem Děkuji

Otázka:
lucka, 01. 07. 2011, 21:05
Odpovídejte na willko@seznam.cz V kolika letech je dobré mít intimní poměr?? šlo by to ve 14 ti letech?? Jaká je nejlepší načka kondomu a antikoncepce??

Odpověď:
04. 07. 2011, 21:15

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nemám od redakce zřízený email na Váš soukromý Vám odpovídat nebudu. Pokud chcete můžu Vám odpovědet tady, nebo navštivte ambulanci dětského gynekologa, kde Vám bude na všechny dotazy určitě zodpovězeno.

Otázka:
Denisa, 30. 06. 2011, 15:38
Dobry den , chtela bych se zeptat gynekolog mi zjistil plisnovou infekci strasne to svedi predepsal mi canesten a ty globulky chtela bych se zeptat jestly je to vazne a jak dlouho bude trvat nez me to prestane svedet a nez mi to zacne ustupovat a zlepsovat se celkove?v letaku od leku sem se docetla ze to muze byt z antokoncepce z vysokym obsahem hormonu kdyz je lunafem ma prvni antikoncepce jestli to nemuze byt ztoho?doktor mi rekl ze je to pry z vetru sestricka zase z toho ze sem nosila kalhoty kdys bylo teplo a kamaradka pro zmenu ze je to ze spatne vyzivi jeto mozne?chtela sem se zeptat kdys teda se nechodim koupat do bazenu ani do sauny tak zceho to nepravde podobneji muze byt?sem stoho docela v soku mam to poprve..dekuji moc za odpoved

Odpověď:
04. 07. 2011, 21:13

Dobrý den, kvasinková infekce je jedna z nejčastějších poševních infekcí u žen. Není to nic vážne, léčba Vám určitě zabere do 3 dnů. Někdy se příčina vzniku ani nezjistí. Mohlo se to přenést od partnera, často to býva po léčbě antibiotiky, někdy stačí jenom oslabený organizmus. Rozhodně bych z toho ve stresu nebyla.

Otázka:
Lucie, 30. 06. 2011, 08:48
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jak je to s nástupem na mateřskou. Doktorka mi řekla, že se chodí 6 týdnů před porodem, ale že můžu jít i 8 týdnů. Zajímalo by mě, jestli když bych šla těch 8 týdnů před porodem, zda bych to musela nějak písemně dokládat u zaměstnavatele proč jsem si zvolila variantu 8 týdnů? Nebo stačí v zaměstnání nahlásit termín nástupu na mateřskou dovolenou a už bych nemusela nic řešit? Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
30. 06. 2011, 13:45

Dobrý den, standardní nástup na MD je 6 až 8 týdnu před termínem porodu. Vy sama si můžete vybrat. Pokud si vyberete 8 týdnu před porodem, bude Vám pobíraní mateřské skráceno o ty 2 týdny po porodu. Zaměstnavateli stačí jenom nahlásit datum od kterého nastupujete na MD.

Otázka:
Lucka, 29. 06. 2011, 22:12
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jaké prášky proti bolesti nebo gely na mazání mohu v těhotenství používat. Jsem ve 27 t.t. a už třetí den mě bolí vlevo na zádech dole u ledvin. Lékárnice mi řekla, že je možné, že jsem ofoukla, že se mi tam třeba může dělat i zánět. Měla jsem to i před 2 měsícemi a na začátku těhotenství, bolest však tehdy byla mnohem horší, ale to bylo i na pravé straně. Doktorka si myslela, že to jsou ledviny a chtěla mi napsat algifen, ale pak jsme na to zapomněli. Od té doby jsem měla klid, až teď mě to zase trápí. Nevím co by to mohlo být. Mazala jsem si to asi 3x fastum gelem, ale zjistila jsem že ten ani voltaren dle příbalového letáku užívat nesmím. V lékárně mi prodali aulin gel, ale v něm jsem taky zjistila, že se nedoporučuje používat v těhotenství. Vůbec nevím co mám na tu bolest užívat. Denně vypiji 3-4 litry. Moc vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
30. 06. 2011, 13:39

Dobrý den, v první řadě by jste měla být vyšetřena Vaším gynekologem. Může se jednat o namožení, zánět nebo třeba i o ledvinní kámen. Léky v těhotenství jsou omezené, a kromě Paralenu více méně všechny na předpis /Algifen, Novalgin, Buscopan, Nospa/.  Je nutno ale vyšetřit příčinu Vašich bolestí.

Otázka:
Kristýna, 29. 06. 2011, 14:19
Dobrý den,mám 5 měsicu po porodu,od porodu mám neustále nízký krevní tlak mohou za to i hormonální změny?Pokud ano kdy se ustálý?nekojim dva měsíce a mestruace přišla jen jednou.děkuji

Odpověď:
30. 06. 2011, 13:33

Dobrý den, tlak krve jako takový je jen fyzikální veličina. Pokud máte nízky tlak, ale zároveň nemáte žádne projevy s ním související, nijak bych to neřešila. Jenom v případě opakovaných kolapsů, únavy, bolesti hlavy by bylo vhodné navštívit Vašeho obvodního lékaře. Souvislost s těhotenstvím být nemusí.

Otázka:
Lucie, 29. 06. 2011, 13:18
Dobrý den, loni v lednu jsem porodila miminko a protože jsem Rh negativní, byla mi aplikována injekce do 72 h po porodu. V šestinedělí jsem nechtěně otěhotněla znovu a musela na miniinterupci. Po tomto zákroku mi nebyla injekce aplikována. Hrozí mi tedy komplikace v dalším těhotenství? Mám nyní docela strach.

Odpověď:
30. 06. 2011, 13:46

Dobrý den, injekce se aplikuje v případě, že mohlo dojít k propojení mezi oběhem plodu a matky. K tomuto propojení dochází až po 8. týdnu těhotenství. Miniinterupce se provádí do 8. t.t., proto očkování není nutné. Obavy mít nemusíte.

Otázka:
Zuzka, 28. 06. 2011, 13:38
Dobry den sem den po zakroku interubce. Bolímě trochu v podbřišku je to normální?

Odpověď:
29. 06. 2011, 13:04

Ano, pobolívaní v podbříšku je normální.

Otázka:
darina20, 27. 06. 2011, 19:50
Dobry den chtěla jsem se zeptat, dostala jsme menstruaci 18.06.2011 a krvacela jsme jen 2 dny,a pak sem, se jen špinila.Nemužu byt těhotna.Dekuji za odpoved

Odpověď:
29. 06. 2011, 13:04

Dobrý den, těhotenství se nedá nikdy vyloučit. Doporučuji koupit si těhotenský test.

Otázka:
Adriana, 27. 06. 2011, 18:41
Dobry den chci se zeptat za jak dlouho v tehotenstvi je videt brisko v kolikatem mesici dekuji nashledanou

Odpověď:
29. 06. 2011, 13:02

Dobrý den, viditelnost těhotenského bříška je individuální. Záleží na hmotnosti a oblečení ženy. Každopádně od 6. měsíce je bříško určitě již vidět.

Otázka:
Hanka, 26. 06. 2011, 23:45
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na riziko těhotenství.Mám za sebou dva císařské řezy-před 3lety a 6měsíci...nyní jsem zjistila,že jsem těhotná.Je to velký problém co se týče jizvy?Nemůže mi prasknout?Vím,že se doporučuje mezidobí 1rok,ale vzhledem k tomu,že jsem otěhotněla i přes HA a navíc plně kojím,je to překvapení i pro nás,ale strašně nerada bych toto řešila interupcí.Děkuji moc za odpověď...

Odpověď:
27. 06. 2011, 12:48

Dobrý den, těhotenství je rizikovější. V každém dalším těhotenství hrozí riziko prasknutí jízvy po císařském řezu. Doporučuji probrat riziko s Vaším gynekologem, který ví jak probíhali operace a hojení rány v pooperačním období. Určitě budete mít v těhotenství častější kontroly a porod bude naplánován a ukončen císařským řezem.

Otázka:
Alžběta, 26. 06. 2011, 15:49
Dobrý den,před dvěma měsíci jsem musela podstoupit interupci a tři týdny na to znovu revizi.Nyní je to měsíc od posledního zákroku a stále nemám menstruaci,po jaké době nedostavení se menstruace mám navštívit gynekologa.Je možné otěhotnět i nyní před dostavením první menstruace.DĚKUJU.

Odpověď:
27. 06. 2011, 12:42

Dobrý den, doporučuji vyčkat 6 týdnů po posledním zákroku, pokud nedostanete menstruaci vyhledejte gynekologa. Otěhotnět samozřejmě můžete pokud jste nedodržela šestinedělí, t.j. měla jste pohlavní styk.

Otázka:
Blanka Krejčova, 25. 06. 2011, 14:22
chci se zeptat zda otěhotním je mi32 a muž prodělal zápal plic v loni v létě stále musím myslet zda se to podaří mam 4 děti 1 revize v loni v červenci

Odpověď:
27. 06. 2011, 12:40

Dobrý den, otěhotnět můžete jako každá jiná žena.

Otázka:
Jájina, 24. 06. 2011, 20:59
Dobrý den, mám 8-měsíční dceru, kojím ještě v noci.Minulý týden jsem poprvé začala menstruovat, dnes, tedy po týdnu, se krvácení objevilo znovu.Je to normální ?Děkuji.

Odpověď:
27. 06. 2011, 12:38

Dobrý den, krvácení po týdnu není normální, doporučuji vyhledat Vašeho obvodního gynekologa.

Otázka:
adela, 20. 06. 2011, 23:13
dobry den.v bžeznu jsem byla na revizi dělohy.Protože jsem měla zamlkle těhotenství.Po revizi mam vždy tak dva dny před menstruací hnědé špinění.Je možné že se po té revizi ještě čistím,nebo je něco špatně.Děkuji za odpověd.

Odpověď:
21. 06. 2011, 09:10

Dobrý den, špinění 2 dny před menstruací bych brala za normální. Pokud máte ale obavy, zastavte se u svého gynekologa, který Vás vyšetří.

Otázka:
Lucie, 20. 06. 2011, 17:43
Dobry den chci se zeptat kdyz priteli udelam oralni sex jestli mohu dostat HPV virus papiloma virus ktery zpusobuje rakovinu delozniho cipku i do ust dekuji za odpoved

Odpověď:
21. 06. 2011, 09:09

Dobrý den, ano,  můžete.

Otázka:
Marcela, 19. 06. 2011, 17:20
před 2,5 měsíci jsem měla pozitivní nález chlamydie v moči, přeléčeno 5 týdnů KLACID, nyní 3 týdny po menstruaci již asi 4 dny špiním a mám bolesti v zádech a v podbřišku, k večeru silné bolesti, nejdřív jsem myslela, že to je začínající menstruace, ale není to čisté krvácení jako při menstruaci. Je to opět chůamydie nebo to může být začínající klimakterium?

Odpověď:
21. 06. 2011, 09:08

Dobrý den, to co popisujete vypadá nejspíš na zánět v malé pánvi, ale bez vyšetření Vám nic bližšího neřeknu. Jestli se jedná opět o chlamýdiovou infekci nebo ne se rovněž nedá určit.

Otázka:
Pavlina, 18. 06. 2011, 17:48
Dobrý den, žiji v Uk dne 4.06.2011 jsem prodělala potrat vyvolaný tabletkou v 8tydnu těhotenství. VŠE probíhá v domu, při odchodu z kliniky jsem dostala dva tehotenske testy první jsem měla udělat 25.06 a druhy jen v případe, ze první by byl pozitivni. Průběh potratu nebyl bolestivý a nastal cca 4hodiny po užití tabletky. Dostala jsem kontrakce, praskla mi voda a ja zacala potracet. Myslím, ze VŠE proběhlo v pořádku. Ted uz je to druhy týden a ja se ještě čistím. Včera jsem ale znovu zacala trpet nevolnosti a únavou a tak jsem si test udělala uz dnes. Dal je pozitivni. Tak se chci zeptat jak dlouho me telo muže vykazovat tehotensky hormon? Jestli je důvod k obavám a nebo mám vydržet do toho 25.06 a teprve potom dělat test. Děkuji

Odpověď:
18. 06. 2011, 18:32

Dobrý den, doporučuji počkat až na 25.6., poločas rozpadu těhotěnského hormonu může být až měsíc.

Otázka:
bára, 18. 06. 2011, 17:07
dobrý den jsem tyden po miniinterupci a ještě jsem to nedostala mám strach jestli tam něco nezapoměli a nemužu být stále těhotná strachy nespím prosím poradte je mi 25 a je to moje 2 interupce za jak dlouho bych to tak měla dostat?když jsem byla poprvé tak jsem to dostala hned

Odpověď:
18. 06. 2011, 18:31

Dobrý den, menstruace po interupci by měla přijít cca za 4 týdny.  To čemu říkate menstruace v prvním případě, bylo jen krvácení po interupci, kdy se jěště stahovala a dočisťovala děloha.

Otázka:
Vendula, 18. 06. 2011, 16:56
Dobrý den včera jsem byla na miniinterupci a dneska jsem si dála těhotenský test a vyšel mi pozitivní je to normální?nebo mám hned vyhledat lékaře?

Odpověď:
18. 06. 2011, 18:30

Pozitivní těhotenský test je úplně normální, hladina hormonu může klesat až měsíc.

Otázka:
Nicol, 17. 06. 2011, 09:58
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 24let děti ještě nemám. Na děložním čípku mám 5mm nález i s možností HPV infekcí. Lékař mi oznámil, že s tím nebudeme nic dělat jen to sledovat. Na kontrolu mám přijít za půl roku. Opravdu se to nijek neléčí? Mám prostě jen čekat jestli to poroste? Do budoucna bych chtěla, alespoň 2 děti. Děkuji moc za vyjádření. Přeji pěkný den.

Odpověď:
17. 06. 2011, 11:13

Dobrý den, některé nálezy na čípku se sledují po půl roce, protože je jistota, že ten nález je jen mírně odchýlený od normy, proto si můžeme dovolit vyčkat. Tělo se s tím velmi často vypořáda samo.

Otázka:
kristýna, 16. 06. 2011, 16:42
Dobrý den mohu se zeptat když jsem ještě nedostala menstruaci mohu mít antikoncepci?Děkuji předem.. :)

Odpověď:
17. 06. 2011, 11:10

Dobrý den, ne nemůžete. Antikoncepce se předepisuje až dívkam, které pravidelně menstruují.

Otázka:
Alenka, 15. 06. 2011, 16:01
Dobrý den chtěla jsem se zeptat moje mamka si dělala 2 krát těhostenský test na obou ji višlo že je ale bolí jí vpod břišku myslíte že oto muže přijt ? děkuji

Odpověď:
17. 06. 2011, 11:09

Dobrý den,
pobolívaní v podbříšku v prvních dnech těhotenství se vyskytuje často. Pokud bolesti nejsou výrazné a nekrvácí, riziko potratu není velké. Každopádně by se měla zastavit u svého gynekologa.

Otázka:
Gábina, 15. 06. 2011, 13:36
Dobrý den, dnes ráno jsem zjistila, že mi z pochvy vytéká žlutá tekutina, jakoby mastná,olejovitá bez zápachu. Je možné, že by to mohl být následek použití lubrikačního gelu (předevčírem v noci) a objevilo by se to až nyní? Nic mne nebolí, nic nesvědí, nic není cítit.. Jen je to žluté jako po Bvitamínu.. Jedu v sobotu na dovolenou a obávám se, že už nestíhám jít k doktorovi..

Odpověď:
17. 06. 2011, 11:06

Dobrý den, ano jednozančně se může jednat o lubrikační gél aplikovaný při pohlavním styku před 2 dny.

Otázka:
Pavla, 15. 06. 2011, 07:58
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli zdraví dítěte může ovlivnit krevní skupina rodičů. Slyšela jsem, že některé páry lidí, které mají nějakou krevní skupinu (chtěla bych vědět jakou) spolu nemůžou mít děti, nebo jsou ty děti postižené. Je to pravda? Mohla bych vědět, jaké ty krevní skupiny ten pár nesmí mít? Děkuji

Odpověď:
17. 06. 2011, 11:06

Dobrý den, ano je pravda, že někdy může vzniknout komplikace v těhotenství vyplývající z krevní skupiny. Nejčastěji se jedná o Rh systém, kdy může vzniknout problém pokud je žena Rh negativní a otec dítěte Rh pozitivní. Na druhé straně se již řadu let po porodu aplikuje injekce, která ochrání ženu před potíží v dalším těhotenství. Celkově si, ale nemyslím, že tyto komplikace jsou tak časté, aby si žena vybírala partnera podle krevní skupiny.

Otázka:
Danulka, 09. 06. 2011, 13:13
Dobrý den,zajímalo by mě do kolika dní od píchnutí Agolutinu, by se měla dostavit menstruace děkuji.

Odpověď:
10. 06. 2011, 13:11

Dobrý den, menstruace by měla přijít do 10 dnů.

Otázka:
Andrea, 08. 06. 2011, 18:00
Dobrý den, při poslední návštěvě gynekologa při stěru z čípku došlo ke krvácení, od totoho dne jsem měla slabé špinění, následně za 2 dny se přidalo svědění a pálení, proto jsem si koupila canesten krém a tabletu, příznaky ustoupily, ale špinění zůstalo, proto jsem po 2 měsících navšívila opět gynekologa, ten zjistil kontaktní krvácení z TZ a dále zřetelné krvácení z endocervixu při HA a doporučil kyretáž hrdla děložního (cytolog. byla negativní), chci se zeptat zda je kyretáž nutná a zda by nemohlo jít např. o zánět? Nemělo by být toto prvně vyloučeno?

Odpověď:
10. 06. 2011, 13:11

Pokud z čípku kontaktně krvácíte může se samozřejmě jednat o zánět, ten se vyloučí tak, že se žena přeléčí vaginální léčbou.

Otázka:
Míša, 08. 06. 2011, 12:16
Dobrý den, byl mi píchnut agolutin na vyvolání menses, chci se zeptat, zda je možné otěhotnět hned po skončení menses. Mám 14 den bolení v podbřišku a lehkou bolest v prsou. Na těh.test je myslím ještě dost brzy. PM:16.5.2011. Děkuji za odpověď. Míša

Odpověď:
10. 06. 2011, 13:09

Dobrý den, pokud jste měla menstruaci 16.5.2011, tak máte pravdu na těhotenský test je opravdu brzo. Bolesti v podbříšku a napnuté prsa nemusí nutně znamenat těhotenství.  Často se jedná jen o hormonální změny v organizmu ženy v souvislosti s menstruačním cyklem.

Otázka:
Hanka, 08. 06. 2011, 11:30
Dobrý den, snažíme se s přítelem už nějaký čas o miminko,ale stála se nám to nedaří.Trpím na občasné malé cysty a tak menstruace není taková jak by podle mě měla být.3 dny většinou jen špiním a tak dva dny mám slabší menstraci,potom opět tak 3 dny špiním.U lékařky jsem byla,poslala mě domů,že prý mám ještě 3 měsíce počkat a pak se uvidí..Myslíte si,že mám počkat,nebo změnit lékaře..a mají cysty vliv na otěhotnění a popřípadě jaká vyšetření bych měla absolvovat.Děkuji za odpověd´ Hanka

Odpověď:
10. 06. 2011, 13:07

Dobrý den, k této celé problematice je těžké vyjádřit se bez vyšetření. Zdravý partneři by měli počít dítě zhruba do roka při pohlavním styku minimálně 2x týdně. Pokud se snažíte již déle než rok, poprosila bych již lékařku o další dovyšetření. Vyšetřuje se jak partnerův spermiogram, tak u Vás hormony, ultrazvuk, jestli probíha ovulace....

Otázka:
Adriana, 06. 06. 2011, 12:59
Dobry den pani doktorko chci se zeptat ted bych prave mela mit ovulaci sem 15dni po menstruaci a boli me levi vajecnik a zajimalo by me kdyz bych zacala brat antikoncepci jestli by se zmirnily me bolesti pri menstruaci a pri ovulaci dekuji za odpoved

Odpověď:
10. 06. 2011, 13:03

Dobrý den, přesně jak jste napsala, antikoncepce zmírňuje bolesti při menstruaci. A vzhledem k tomu, že během užívaní antikoncepce nedochází k ovulaci, odpadají i tyhle potíže.

Otázka:
Jana Novakova, 06. 06. 2011, 12:10
Dobry den pani doktorko, jeste dodatek - nechce podstoupit zadny zakrok ani nic podobneho, protoze by si prala treti miminko, coz pri jejim zdravotnim stavu, kdy ma bolesti, nebude mozne... Moc dekuji za odpoved.

Odpověď:
10. 06. 2011, 13:00

I kdyby bolesti neměla, gravidita v tomto stadiu těhotenství rozhodně není možná.

Otázka:
Jana Novakova, 06. 06. 2011, 11:33
Dobry den pani doktorko, pisi Vam ohledne me svagrove, je ji 25 let, ma rakovinu delozniho cipku, udajne 4.stupne (pred rokem a pul rakovina 2.stupne) a opakovane odmita lecbu, nevime, co s ni delat, ma dve male deti 7 + 2 roky, bojime se nejhorsiho. Ma i v tomto stadiu sanci na uzdraveni? I kdyz lecbu odmitla, osetrujici lekar muze toto akceptovat? Predem moc dekuji za odpoved.

Odpověď:
10. 06. 2011, 12:58

Dobrý den, samozřejmě šanci na přežití má i ve IV.stadiu, ale musela by souhlasit s léčbou. Její rozhodnutí ohledně léčby musí lékař plně akceptovat.

Otázka:
Jana, 02. 06. 2011, 10:51
Dobrý den, jsem ve 29tt, dnes beru po deseti dnech poslední antibiotika (kvůli zánětu dutin). Objevil se u mě bělavý výtok, trochu svědí. může to být kvůli atb? Mohu používat např. canesten? Díky.

Odpověď:
02. 06. 2011, 11:08

Dobrý den, máte pravdu, jedná se pravděpodobně o kvasinkový výtok způsobený antibiotiky. Lepší volba na zánět jsou globule, ale nejsou volně prodejné. Canesten zevně použít můžete.

Otázka:
Katka, 02. 06. 2011, 07:45
Dobrý den, pani doktorko mám dotaz zítra odjíždíme na dovolenou a já jsem předčasně začala menstruovat. Antikoncepci žádnou neberu. Je možné menstruaci nějak zastavit a nebo aspon zmírnit. Moc děkuji za rychlou odpověď.

Odpověď:
02. 06. 2011, 11:07

Dobrý den, menstruace by se mohla podařit zastavit Norethisteronem, ale je to jen takový odklad, protože poté jak ho vysadíte, budete menstruovat opět. Pokud nemáte menstruaci dlouhou a silnou spíše bych vyčkala bez jakékoliv léčby kým ustane.

Otázka:
Petra, 29. 05. 2011, 23:02
Dobrý den,prosím o odpověď,dcera (20let)nedostala menstruaci uz měsíc a mela nechráněný sex.Antikoncepci bere,ale udajně párkrát zapomněla.Dnes si udelala těh.test a byl negativní.Jaká je pravděpodobnost,že by mohla byt těhotná?V případě,že by podstoupila miniinterupci,nebude to mít vliv na její budoucí možné těhotenství?Děkuji a přeji hezký večer.Petra

Odpověď:
31. 05. 2011, 20:30

Dobrý den, pokud antikoncepci několik krát zapomněla její účinek je v podstatě nulový. Antikoncepce jako ochrana před otěhotněním je skvělá, ale musí se brát pravidelně. Takže těhotná být samozřejmě může, vyloučí nebo potvrdí to jen vyšetření. Miniinterupce samozřejmě své rizika má. Co se dalšího těhotenství týče tak může tam dojít ke snesení sliznice, která již pak není schopná uhnízdit další vajíčko. Po interupci může vzniknout zánět, kterého další komplikací může být až neplodnost. Při samotném výkonu může dojít k poranění stěny děložní, a z toho vyplývajícím komplikacím. Samozřejmě tyto situace jsou zřídkavé, ale můžou nastat.

Otázka:
Dana, 29. 05. 2011, 13:48
Dobrý den,je mě 52 let po UZ vyšetření je výška sliznice 5,4mm vzhledem k tomu,že poslední menzes byla před 40dny po půlroční pauze.Byl mě doporučen menší operační zákrok/výškrab/.Moc se bojím narkozy a proto se chci zeptat ,není li možné toto řešit hormonální léčbou děkuji za odpověd´ˇDana

Odpověď:
31. 05. 2011, 20:24

Dobrý den, hormonální léčba Vám stávající výšku sliznice nezníží. Doporučený výkon bych absolvovala. Pokud máte strach z narkózy, je možné výkon udělat v lokálním umrtvení, ale není to nijak příjemné. Co se narkózy týče, je to výkon na 5 - 10 minut, ani se nenazdáte a jste vzhůru.

Otázka:
Petra, 28. 05. 2011, 21:36
Dobrý den. Skoro rok užívám pravidelně HA, menstruuji také pravidelně, ale poslední dobou mám pocit na zvracení, občas je mi nevolno a mám ztvrdlé a trochu větší břicho. Dělala jsem si 2 těhotenský test a oba byly negativní. Je možné, že bych mohla být těhotná? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
29. 05. 2011, 21:33

Dobrý den, pokud užívate HA pravidelně šance, že by jste byla těhotná je minimální, ale ne vyloučená. Aby jste měla jistotu doporučuji gynekologické vyšetření.

Otázka:
Lucka, 28. 05. 2011, 14:33
Dobry den pani doktorko mam takovi maly problem mam v prsu bulku nahmatala jsem si ji dnes po menstruaci nevite co by to mohlo znamenat? Muze to byt treba jen cysta? Je mi 21let a jeste vam chci podekovat za rada jake davate uz jsem sem parkrat psala a jsem rada ze takovehle stranky existuji dekuju moc za odpoved preji hezky den Lucie

Odpověď:
29. 05. 2011, 21:28

Dobrý den, bulka v prsu může být jak benigního tak maligního charakteru. Je dobře, že si děláte samovyšetření prsou. ve veké řadě případů jsou bulky benigní. Ale vždy je dobré to vyšetřit. Řekněte o tom svému gynekologovi, který Vám prsa vyšetří a popřípadě Vám dá žádanku na ultrazvukové vyšetření prsníků.

Otázka:
Dagmar, 28. 05. 2011, 06:59
Dobrý den,paní doktorko.Prosím Vás o radu 25.5.jsem prodělala amniocentézu a při vyplňování genetického dotazníku jsem nepřesně vyplnila kolonku co týče menstruace.Napsala jsem cyklus +-35dní a pravidelná ve zkutečnosti je to mezi30 až 48 dny.Mám dotaz zda na genetice se k cyklu přihlíží a nebo se z plodové vody určí přesné stáří plodu.Ani pan doktor dle utz. a PMse nemůže trefit +- 1až 2týdny.Moc děkuji.

Odpověď:
29. 05. 2011, 21:25

Dobrý den, Váš údaj o menstruaci v dotazníku je pro ně určitě jen orientační. Nemějte obavy oni se budou orientovat podle svých vyšetření a ultrazvuku a zhodnotí to vše ke skutečnému stáří miminka.

Otázka:
Majka, 27. 05. 2011, 16:18
Dobry den prosim vas mam na vas otazecku,mam asi tri tydny do porodu a moje holcicka se prave otocila zadeckem dolu chci se zeptat jake jsou u porodu rizika pokud se uz nepretoci protoze v porodnici rikali ze budu rodit tak ale o cisari se nemluvilo,a mam ja pravo lekarum navrhnout cisarsky rez,..moc Vam dekuji

Odpověď:
29. 05. 2011, 21:23

Dobrý den, pokud by Vaše holčička zůstala již otočená zadečkem dolu, můžete rodit spontánně i císařským řezem. Při spontáním porodu je malinko větší riziko pro miminko, protože jde první zadeček a hlavička až poslední. Při císařském řezu je na druhé straně trochu větší riziko pro maminku. Je to předse jenom operace v narkóze. Nepochybuji o tom, že Vám v nemocnici všechno podrobně vysvětlí a zváží jestli je tam možnost i spontánního porodu. Na druhé straně pokud by jste chtěla rodit výhradně císařským řezem máte na to nárok.

Otázka:
denisa, 27. 05. 2011, 12:48
odepiste nam laskave cekame vzdy tyden

Odpověď:
27. 05. 2011, 13:57

Milá paní Deniso, od kdy jsou 2 dny týden? Odpovídam, vždy když to jde. Pokud se kouknete zpětne snažím se odpovědet co nejrychleji, ale dělám to dobrovolně ve svém volném čase, kterého při práci a službách moc není. Takže děkuji za trpělivost. A můžete mi napsat Vaši otázku? Nějak jsem ji nepostřehla.

Otázka:
katka, 26. 05. 2011, 10:32
dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá přesněji určit stáří dítěte od jeho početí když sem byla na vyšetření OSKAR a temenokostrční vzdálenost (CRL/ byla 72,3 mm šíjové projasnění 2,3 mm a termín porodu mi určili 12 listopadu. Můžete mi prosím zkusit určit jeho stáří na týdny nebo dny co možná nejpřesněji a popřípadě jaké rozmezí se udává. děkuji za odpověd

Odpověď:
27. 05. 2011, 13:39

K dnešnímu dni t.j. k 27.5.2011  jste těhotná 15 týdnů a 6 dní. To je přepočteno od poslední menstruace, ale těch 14 dní se tam přidáva vždy, i když Vám to dle poslední menstruace nevychází. Takže od početí je to 13 týdnů a 6 dní.

Otázka:
Alžběta, 25. 05. 2011, 16:29
Dobrý den,paní doktorko.V dubnu jsem podstoupila interupci již v 11tt.nyní po měsíci jsem musela podstoupit revizi dělohy.Jaká jsou rizika,bojím se,že již budu neplodná,popř.múže to mít negativní vliv na další těhotensví.

Odpověď:
27. 05. 2011, 13:45

Dobrý den, každá interupce má své rizika a žena je na ně vždy upozorněna. Obzvlástě jeli interupce v tak pozdním týdnu. Je tam riziko jak větší krevní ztráty, zánětu a v neposlední řadě i v možné neplodnosti. Doporučuji vyčkat menstruace, pokud bude cyklus pravidelný, následky interupce by neměli být. V každém případě snažte se vyhnout další interupci a tím se vyvarovat dalším problémům.

Otázka:
kateřina, 23. 05. 2011, 12:54
dobry den cgtela bych se zeptat kolik ve slanem stoji ciste jen zakrok miniinterupce vsechny papiry a vse okolo toho mam uz hotove ..jen ciste za zakrok .kolik sebou budu potrebovat dekuji

Odpověď:
23. 05. 2011, 14:10

Dobrý den, zákrok bez sepsání žádosti stojí 2000 Kč do 8.týdne těhotěnství. Od 8. - 12. týdne těhotenství stojí 2600 Kč.

Otázka:
, 23. 05. 2011, 08:19
Dobrý den,chci se jěště zeptat, byla sem na ultrazvukovem vyšetření a tam mi napsali do papíru ovaria pri nizke naplni m.m spolehlive nediferencuji... co to znamená ??? je vše v pořádku ??? předem díky za odpověd

Odpověď:
23. 05. 2011, 14:08

Dobrý den, ano vše je v pořádku. Doslova to znamená, že při vyšetření přes bříško jsou vidět orgány jako děloha a vaječníky dobře pokud je plný močový měchýř. U vás nebyl dostatečně plný, proto se nepodařilo zobrazit vaječníky, ale můžete být bez obav, kdyby bylo s nima něco v nepořádku zobrazilo by se to na ultrazvuku i při prázdnem močovém měchýři.

Otázka:
Šári, 22. 05. 2011, 17:24
Dobrý den, paní doktorko, Je mi 23, od 15ti let pravidelně navštěvuji gynekologa. Ihned mi nasadil antikoncepci kvůli úpravě vnitřního prostředí, ale můj problém je, že mi permanentně přeléčuje čípek, na kterém mám prý rozsáhlý vřídek. Do 21let jsem pokaždé z vyšetření odcházela s recepty na vaginální globule a už jsem z toho byla nešťastná. Od té doby mám preventivní vyšetření všechna v pořádku, jen si mám prý koupit lactobacily. Které? Lokální?Dělá lékař při cytologii i vyš. na papilomavirus?Bojím se, abych neměla rakovinu a lékař se k žádnému řešení nemá, navíc je náladový, tak se raději moc nevyptávám. Mám stálého přítele, nyní se snažíme o miminko,antikoncepci již 3měsíce neberu, ale z 10pokusů u 6 krvácím, někdy méně něky více. Nic mě nebolí, ale není to nic příjemného, sex mě nyní děsí, když myslím na to, zda zase budu nebudu krvácet. Děkuji

Odpověď:
23. 05. 2011, 14:05

Dobrý den, pokud máte normální cytologii, rakoviny děložního čípku se bát nemusíte. Vyšetření na papilomaviry se při preventivních vyšetřeních nedělá. Je to jen doplňkové vyšetření u žen, které mají na čípku již změny. Lactobacily lokální. Pokud krvácíte po styku, to musíte opravdu probrat se svým gynekologem, není to normální.

Otázka:
Milada, 21. 05. 2011, 17:15
Dobry den chci se zeptat, muzu byt tehotna i kdyz dostavam menstruaci? Je mozne mit menstruaci a byt tehotna?

Odpověď:
23. 05. 2011, 14:02

Dobrý den, ano jsou ženy které slabě krvácejí i během těhotenství a krvácení může být mylně pokládano za menstruaci.

Otázka:
, 20. 05. 2011, 14:20
už 3 měsíce sem nedostala menstruaci a tak mi doktor řek že musím na výškrab... těhotná nejsem.naopak mám ted strach že nebudu moct mít děti když to nemám

Odpověď:
23. 05. 2011, 14:01

Dobrý den, na tenhle dotaz bohužel bez vyšetření neumím odpovědět.

Otázka:
Anna, 20. 05. 2011, 12:14
Dobrý den,před pár dnama jsem navšívila gynekologa a ten mi řek že budu muset jíd na výškrab.protože už 3 měsíce sem neměla menstruaci...chci se zeptat jestli musím mít podpis od rodiču když mi jěště nebylo 18 ??? a taky bych se chtěla zeptat kde se tady ten zákrok provádí.doktor mi řek že to není v Brně tak bych ráda věděla kde ??? předem díky za vaší odpověd

Odpověď:
20. 05. 2011, 12:32

Dobrý den, nevím co myslíte pod slovem výškrab. Pokud myslíte přerušení těhotenství tak souhlas rodičů potřebujete do 16 let. Pokud vím tak se provádí na každém gynekologickém oddělení.

Otázka:
Hanka, 20. 05. 2011, 06:38
Dobrý den, asi půl hodiny po užití HA Artizia jsem měla průjem. Další zažívací potíže víc nebyly, jenom tahle jedna. Je riziko snížení účinnosti antikoncepce? Děkuji

Odpověď:
20. 05. 2011, 12:29

Pokud to byl průjem, riziko snížené není.

Otázka:
Ivana, 19. 05. 2011, 20:32
Dobrý den, koncem března jsme byla na miniinterupci /6 týden/, pak mi paní doktorka na kontrole řekla, abych počítala s tím, že první měsíčky budou silné. Přišly za 33 dní, ale byly první 3 dny spíše slabší a pak jsem 10 dní slaboulince špinila. V té době jsem začala používat antikoncepci. Další měsíčky přišly za 25 dní a opět tentokrát 1 den silnější, pak 3 dny slaboulinké špinění. Chci se zeptat, jestli je to normální nebo se mám znepokojovat, jestli je to ovlivněno tou interupcí, antikoncepcí nebo jestli mám uvažovat o těhotenství. Děkuji

Odpověď:
20. 05. 2011, 12:29

Dobrý den, ten průběh je normální. Vedte si dále menstruační kalendář, aby jste v tom měla přehled.

Otázka:
kateřina, 18. 05. 2011, 18:37
dobry den chtela jsem se zeptat zda se u vas da udelat lekarky zakrok(miniinterupce) a kolik by to stalo..dekuji

Odpověď:
20. 05. 2011, 12:27

Dobrý den, miniinterupce se u nás provádí. I se sepsáním žádosti stojí 3200 Kč.

Otázka:
Lucik, 18. 05. 2011, 18:21
Dobrý den paní doktorko v prosinci jsem potratila v 5 týdnu a teď v 9 týdnu,prodělala jsem revizi dělohy před třemi týdny a v nemocnici mi řekli at s otěhotněním počkám nejmíň půl roku ale to nevím jestli vydržím :-( Jaký máte na to názor Vy?? V červenci jedem na dovolenou a s přítelem jsme si řekli že to zkusíme tam. Myslíte že je to brzo??? Předem děkuji za odpověď....

Odpověď:
20. 05. 2011, 12:24

Dobrý den, obecně se po každém potratu doporučuje počkat 3-6 měsíců s další graviditou. Samozřejmě pokud jste v tak krátkem čase prodělala hned 2 neúspěchy doporučovala bych opravdu počkat minimálně ty 3 měsíce.

Otázka:
Elyssa, 17. 05. 2011, 09:49
Dobrý den chtela bych se zeptat zda je mozne byt tehotna ikdyz dostavam menstruaci. Kdys mam s pritelem pohlavni styk skoncime tak zeme vyme vytekáji jako by nejake hleny nevim jak to mam nazvat a zapacha to a totez zeme teklo kdys jsem byla tehotna muzete mi napsat co by to asi tak mohlo byt?...Dekuji za odpoved

Odpověď:
17. 05. 2011, 16:28

Dobrý den, nedá se určit jestli jste těhotná jen dle výtoku. Výtok určitě obsahuje ejakulát, a možná je tam i zložka nějakého poševního zánětu, bez vyšetření blíže říci rozhodně nelze.

Otázka:
Lucie, 15. 05. 2011, 10:05
Dobrý den,jsem po dvou potratech a jedné revizi dělohy,poslali nás na genetiku,chtěla jsem se zeptat co nás tam čeká??a jestli nám to nějak pomůže?? Děkuji za odpověd..

Odpověď:
17. 05. 2011, 16:26

Dobrý den, na genetice s Váma proberou kompletní rodinnou anamnézu jak Vás, tak partnera. Dále Vás vyšetří na infekce, resp. mutace, které se běžně nevyšetřují ale mohli by způsobit rané těhotenské ztráty.

Otázka:
Zuzana, 14. 05. 2011, 19:58
Dobrý den, ráda bych se informovala. Chtěla bych rodit své druhé dítě ve slánské porodnici. Nyní jsem ve 29 tt. Vím,že když jsem čekala první dítě, tak ve 36 tt si mě převzala už poradna v porodnici Kladno. Je ve Slaném stejný postup, nebo budu chodit až do konce těhotenství ke svému gynekologovi a přijedu do Slaného už jen porodit? Popřípadě pokud by mě můj gynekolog od 36tt už dál nesledoval, tak na koho se mám ve slánské porodnici obrátit. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 05. 2011, 14:50

Dobrý den, pokud chcete rodit ve slánske porodnici, je postup stejný jako v Kladně. Od 36.t.t. máme těhotenskou poradnu, kterou vede Dr. Kolářová každý čtvrtek. Stačí se objednat v 35.t.t. na tel.č. 312575126.

Otázka:
SONA, 14. 05. 2011, 15:50
KDY JE LEPSI SPAT S DRUHEM PO OVULACI SOU KOLIK PLODNYCH DNU NEBO PRED KDYŽ CHCEM KLUKA.DIKY

Odpověď:
15. 05. 2011, 14:49

Na podobné dotazy jsou odpovědi již dříve.

Otázka:
SONA, 14. 05. 2011, 15:47
DOBRY DEN,PO OVULACI MA ZENA DOHROMADY KOLIK PLODNYCH DNU NEBO PO MENSTRUACI ZA JAK DLOUHO.DIKY

Odpověď:
15. 05. 2011, 14:48

Na podobné dotazy jsou odpovědi již dříve.

Otázka:
PETRA, 14. 05. 2011, 15:34
DOBRY DEN UŽ SEM VAM PSALA JAK TO MAM,TED MITO SKONČILO 5.5.2011A O PROTI BŘEZNU SEM TO MĚLA SLABŠÍ,KOUPILA SEM SI ZASE TEST A ODPOLEDNE MI ZAAS VYŠLO POZITIVNI A RANO NEGATIVNÍ TAK JA UŽ NEVIM.DIKY ZAODPOVĚD

Odpověď:
15. 05. 2011, 14:48

Ja bohužel taky nevím, vyřeší to jen návštěva gynekologa.

Otázka:
Dana, 13. 05. 2011, 12:42
dekuji Vam a prosim Vas miminku to nejak neublizi....

Odpověď:
13. 05. 2011, 13:07

miminku to neublíží, ale samozřejmě vzhledem k tomu, že jsem to neviděla, můžu se vyjádřit jen okrajově

Otázka:
Pavla, 13. 05. 2011, 07:22
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jelikož mam nepravidelnou menstruaci,tak ohledně těhotenskeho testu,jestli 18 den od posledniho pohlavniho styku,je výsledek těhotenskeho testu spolehlivý,děkuji za odpověd

Odpověď:
13. 05. 2011, 12:33

Pokud je test pozitivní, tak určitě, při negativitě a nedostaví-li se menses doporučuji jěště za týden zopakovat.

Otázka:
Dana, 13. 05. 2011, 07:10
dobry den pani doktorko,chci se Vas zeptat jsem v pokrocilem stadiu tehotenstvi asi 30t...a na brise hned nad pupecni snurou se me udelal takovy dolicek takova prohlubeninka ale pripada me ze to z plodem nema nic spolecnyho ted si ale neuvedomim jestli jsem to tam mela nebo jestli je to normalni jak se to bricho napina jak dite roste,a nebo mam navstivit lekare.Dekuji

Odpověď:
13. 05. 2011, 12:29

Dobrý den, může se jednat o drobnou pupeční kýlu, která se může v těhotenství objevit. Když půjdete na prohlídku ukažte to svému gynekologovi.

Otázka:
Patricie, 12. 05. 2011, 23:17
Dobrý večer,chtěla bych se Vás zeptat v čem spočívá můj problém.Před měsícem jsem dostala menstruaci o týden dříve,tenhle měsíc o týden později,ale průběh je stejný.První tři dny má menstruační krev barvu až do černa,která obsahuje mnoho sraženin.Doprovází jí i bolesti,které já jsem neznala díky antikoncepci,kterou užívám.Pořád mě bolí v podbřišku i mimo cyklu.Dělala jsem si i test-negativní.Po druhém porodu mi bylo řečeno,že budu asi muset na operaci s čípkem.Chtěla jsem se zeptat zda to nemá nějakou souvislost s problémem,který mám.Děkuji

Odpověď:
13. 05. 2011, 12:26

Dobrý den, podle popisu může být souvislost spíše se zánětem dělohy a vaječníků. Doporučuji navštívit Vašeho gynekologa, který Vás vyšetří a prohlídne i ten čípek.

Otázka:
Marcela, 10. 05. 2011, 12:05
Jeste se chci zeptat jak moc jsou spolehlive tehotenske testy dekuju moc

Odpověď:
12. 05. 2011, 11:07

Dobrý den, těhotenské testy spolehlivé jsou. Hlavně když je děláte časově tak jak se má. Ideálně až po vynechání menses.

Otázka:
Marcela, 10. 05. 2011, 12:03
Dobry den chci se zeptat da se nejak oovlivnit pohlavi ditete mama s manzelem syna a chteli bysme holcicku pry se to da ovlivnit tim ze je styk pred ovulaci protoz divci spermie dele vydrzi a v den ovulace a po ni je to chlapec co je na tom pravdy dekuji za odpoved

Odpověď:
12. 05. 2011, 11:05

Dobrý den, naplánovat početí holčičky nebo chlapečka je alchýmie. V podstatě je pravda to co jste psala ohledně spermií. Zkuste třeba kalendář početí, kde se dá dle věku matky a měsíce početí naplánovat holčičku nebo chlapečka:) http://www.nasarodina.sk/tehotensky-kalendar/kalendar_pocatia.htm

Otázka:
zuzka, 09. 05. 2011, 21:19
pani doktorko,muzu se zeptat,před a v ovulaci jaky tam je to procento ze otěhotnim chci mit ditě ale nějak to nejde mam už tri,mam snim spat pred nebo po ovulaci.po ovulaci je jeste kolik plodnych dnu a před.diky za odpoved zuzka

Odpověď:
11. 05. 2011, 20:09

Dobrý den, procento se těžko vyčísluje, otěhotnění je i dílem náhody. Každopádně od ovulace je vajíčko plodné jen několik hodin a v té chvíli pokud jsou ve vejcovodech přítomné spermie dojde k oplodnění. Spermie jsou schopné přežít v těle ženy až 48 hodin. Ovulace se ale na hodinu přesně vypočítat nedá, proto doporučuji kolem ovulace /u většiny žen 14 den cyklu/ mít pohlavní styk denně.

Otázka:
, 09. 05. 2011, 16:30
od kolika let muže žena otěhotnět diky za odpovět

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:48

Od doby první menstruace.Počátek menstruace je u každé ženy individuální. Ale pokud menstruuje třeba již 10-letá holčička, může i otěhotnět.

Otázka:
Renata, 08. 05. 2011, 13:14
chtěla jsem se zeptat s přitelem jsme naposledy měli pohlavní styk 27.4.je možné už podle těhotenskeho testu zjistit zdaly jsem těhotna,děkuji za odpověd

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:47

11 dní po styku je výpovědnost těhotenského testu hraniční, opravdu doporučuji vyčkat minimálně termínu menses.

Otázka:
Pavla, 06. 05. 2011, 23:09
Ještě mám jednu otázku,po kolika dnech po pohlavním styku,může byt těhotenský test pozitivní děkuji

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:46

Nejdříve po 10 -12 dnech od oplodnění. Po termínu očekávané menses, pokud ovulace proběhla tak jak měla je těhotenský test   již spolehlivý.

Otázka:
Pavla, 06. 05. 2011, 22:47
Dobrý večír,chtěla jsem se zeptat,1dubna jsem podstoupila miniinterupci,dnes jsem paty tyden po výkonu a ještě se nedostavila menstruace,je možné že mohu byt těhotná,jelikož jsem měla pohlavní styk,ráno jsem si dělala těhotenský test,ktery byl negativní,děkuji moc za odpověd

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:44

Dobrý den, bohužel i takhle krátce po výkonu můžete být těhotná. Kvůli tomu se má dodržovat šestinedělí a po zkušenosti jakou je miniinterupce bych opravdu doporučovala se před otěhotněním chránit.

Otázka:
Veronika, 06. 05. 2011, 20:43
Dobrý den, 20.4. jsem měla nechráněný pohlavní styk. 6.5 .mi vyšel negativní těhotenský test Best2.a to 2x se stejným výsledkem. Je spolehlivý nebo můžu být těhotná? Menstruaci jsem zatím nedostala a poslední jsem měla 8.4. Děkuji.

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:35

Dobrý den, pokud jste menstruaci dosud nedostala až od ted bych se spoléhala na výsledek těhotenského testu.

Otázka:
Petruše, 06. 05. 2011, 17:15
Dobrý den,je možné poznat pohlaví dítěte z moči matky?

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:30

Dobrý den, určitě se táto technika u nás zatím nedělá.

Otázka:
Ela, 06. 05. 2011, 15:52
dobry den,chci se vas zeptat mela jsem nechraneny styk ze dvema muzi,ale jeden z nich se pri milovani neudelal do vnitr az asi za 2 vteriny mimo,je nozny ze prave s nim bych mohla byt tehotna a vim ze tehotna jsem.rikal ze tam nenatekla ani kapka mam tomu verit...nebo tam neco mohlo kapnout i kdyz to ukoncil vcas.Nebo otcem je spis ten ze kterym jsem mela styk normalne.Ja vim je to slozite ale zkuste mi prosim poradit.dekuji Vam

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:24

Dobrý den, je samozřejmě daleko více pravděpodobné, že je otcem muž se kterým jste měla nechráněný styk. Ale nelze zcela bezpečně vyloučit ani druhého partnera. Důkazem jsou ženy, které otěhotněly při přerušované souloži a partneři se také zaručovali, že tam nebyla ani kapka.  100% Vám to ale může prokázat až test otcovství po narození dítěte.

Otázka:
božena, 06. 05. 2011, 13:18
dobry den,chtela sem se zeptat 20.4.2011 sem mela poh.styk mužu byt těhotna,mam citlivy prsa a boboliva mě pod břišku a popichava.diky za odpoved

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:21

Dobrý den, pokud jste dosud nedostala menstruaci, těhotná být můžete.

Otázka:
sona, 05. 05. 2011, 21:12
jo,diky a 12.5. ovulace a plodne dny kolik po ovulaci.diky za odpoved

Odpověď:
11. 05. 2011, 19:16

Dobrý den, vajíčko je od ovulace plodné jen několik málo hodin, v žádnem případě ne dny.

Otázka:
sona, 05. 05. 2011, 18:50
1.den menstruace byl 28.4.2011 děkuji

Odpověď:
05. 05. 2011, 19:28

Ovulace vychází na 12.4.2011

Otázka:
sona, 05. 05. 2011, 16:40
tak když poslední menstruace byla 5.5.2011 tak kdybych to měla skusit aby to měl byt kluk,but te tak hodna a napište mi kdy ty dny mam plodny.dekuji moc sona

Odpověď:
05. 05. 2011, 16:59

Abych Vám to mohla spočítat potřebuji vědet 1. den menstruace ne poslední

Otázka:
sona, 05. 05. 2011, 14:50
mam 4 deti a chtela by sem ješte jedno ale nejak nam to nejde 5.5.2011 mi to skončilo tak mi prosím poradte nevim jak se přesne počitaji plodne dny a každy mi řika a radi jinak,a stydim se zeptat gynekologa.chtela bych hlapecka pry se řika že věcinou při ovulaci jeto kluk myslite žejeto pravda,počitam si plodne dny přes inetrnet myslite že to ukazuje spravně.diky sona

Odpověď:
05. 05. 2011, 16:16

Dobrý den, většina žen má ovulaci 14. den od prvního dne menses. Platí to hlavně pro ženy, které mají pravidelný cyklus po 28 dnech. Naplánovat chlapečka nebo holčičku je tak trochu nad lidské sily. Dle babských rad se říka, že mužské spermie jsou rychlejší než ženské, takže v tom případě je větší možnost mít chlapečka pokud budete mít styk těsně před ovulací.

Otázka:
sona, 05. 05. 2011, 14:17
prosím vas když mi 5.5.2011skončila menstruace kdy mam plodne dny.děkuji za odpověd.sona

Otázka:
petra, 05. 05. 2011, 14:13
prominte že vas obtěžuji...26.3.sem si udělala 2 testy vyšli mi pozitivní,ale 29.3. sem 1 den špinila a pak slabě asi 4 dny,skončilo mito,udělala test vyšlo mito negativní,28.4. sem zase špinila a měla to slabě,bolí mě zuby,sem tam prsa,mota se mi často hlava,sem nervozní,ale test už kupovat nebudu,tak nevím na čem sem,picha mě v břiše a chdim často na vvc tak ja už nevím,mam 3 holky a přala bych si chlapečka,myslite že sem a mužu normalně menstruovat.děkuji vam zaodpověd už nebudu rušit.děkuji

Odpověď:
05. 05. 2011, 16:14

Dobrý den, ano podle toho co píšete můžete být těhotná. Ale potvrdit nebo vyvrátit to může jen vyšetření.

Otázka:
petra , 05. 05. 2011, 13:54
ted sem to dostala zase 28.4.2011 jen 1 den špinění a pak slabě,bolí mě prsa,zuby,mota se mi hlava a sem strašně naladova,a popíchava mě furt břicho.mam jen strach abych nebyla mimoděložně,začatek března sem byla u gynekol. vše v pořadku,ale ted nevim nebo sem nikde nebyla.začatek vždy špiním a u mě to tak nikdy nebylo,při menstr.bolesti nemam ale předtím ano.prosím poradte mi.diky moc petra

Otázka:
petra, 05. 05. 2011, 13:44
26.3.2011 sem měla dostat mensez,udělala sem si 2 testy vyšlo mi 2 ano za 3 dny sem to dostala slabě,potom sem si po mensezu udělala test 2 vyšlo ne,ale citím se že sem,tak mi prosím poradtte.diky petra

Odpověď:
05. 05. 2011, 13:51

Dobrý den, pokud dobře počítam tak poslední menses i to slabší intenzity jste měla před 5 týdny. Těhotná být můžete, těhotenské testy nejsou spolehlivé 100 %, objednejte se k vyšetření u Vašeho gynekologa.

Otázka:
Pavla, 04. 05. 2011, 22:43
Dobrý večer,v posledním týdně mám ostrou bolest v pravé části podbřišku,která mi vystřeluje až do ledvin.Na hmat je to tvrdé a při vyšší zátěži se mi občas udělá boule.Pobolívají mě i prsa (do 5-ti dnů bych měla mít menstruaci),těhotenství jsem vyloučila,jelikož pravidelně užívám antikoncepci a menstruaci jsem měla před 14-ti dny.Léčila jsem se s chlamydii.Vrátil se mi výtok,který je bílý a bez zápachu.Nemám pravý vaječník.Nemůžu být třeba nastydlá?Děkuji za opdověď

Odpověď:
05. 05. 2011, 08:41

Dobrý den, na tenhle dotaz Vám bohužel bez vyšetření nemůžu odpovědět. Pokud Vás bolí v pravém podbříšku a nemáte pravý vaječník, je příčina pravděpodobně jiná než gynekologická. Určitě by jste ale měla navštívit Vašeho lékaře.

Otázka:
Lucka, 03. 05. 2011, 16:13
Dobry den chci se zeptat pred 3mesici jsem mela pohlavni styk menstruce byli pravidelne, ale mam nejake nevolnosti chce se mi casto zvracet. Citim se porad unavena mam bolesti v zadech a pobolivaji me prsa. Test byl negativni muzu byt tehotna i kdyz mam menstruaci? Nekde jsem cetla ze nejaka zeny mela 3mesice menstruaci a pak uz ji nedostavala pac byla tehotna. Je to mozne dekuji za odpoved

Odpověď:
03. 05. 2011, 20:01

Dobrý den, existují ženy, které mají krvácení v graviditě. Krvácení může svojí intenzitou a rozestupy připomínat menstruaci. Pokud Vám vyšel negativní těhotenský test, pravděpodobnost je opravdu minimální. Jedinou jistotu samozřejmě získate jen návštěvou svého gynekologa.

Otázka:
Ivana, 02. 05. 2011, 15:43
Dobrý den, jsem ve 28 tt a dnes se mi venku na procházce udělalo slabo, až se mi chtělo omdlít. Je pravda, že trpím na migrény a vadí mi i změna počasí. Jinak těhotenství mám bez komplikací.

Odpověď:
03. 05. 2011, 14:48

Dobrý den, pokud to byla krátkodobá slabost může to být vzhledem ke změně počasí. Kdyby to ale mělo přetrvávat doporučuji navštívit Vašeho gynekologa.

Otázka:
terinka, 02. 05. 2011, 12:22
Dobry den, dne 12.4 2011 jsem byla na IUI. Mesicky mneli dorazit 26.4, no vcera 1.5 jsem zacala trocha spinit. Muzu byt tehotna? Kdy asi bude ovulace kdyby se to nepovedlo? Dekuji a hezky den.

Odpověď:
03. 05. 2011, 14:47

Dobrý den, i přes špinění těhotná být můžete. Pokud se to nepovede další ovulace by měla být kolem 14. dne od menstruace.

Otázka:
markéta, 30. 04. 2011, 12:02
chci se zeptat je velká možnost když jsem při menstruaci mela nechranenny sex otěhotnět?

Odpověď:
03. 05. 2011, 14:37

Dobrý den, pohlavní styk během menstruace spadá mezi neplodné dny. Ale spoléhat se na neplodné dny je jedna z nejméně spolehlivých antikoncepčních metod. Takže odpověď zní, že i během menstruace se dá  někdy otěhotnět.

Otázka:
Karla, 29. 04. 2011, 09:56
Dobry den, po dlouhe dobe se nam s pritelem povedlo miminko diky cinske medicine,2 mesice me bylo priserne, ted jsem ve 12 tt a byla jsem na biochem. screeningu.Ultrazvuk dopadl uplne ukazkove dle doktora,ale ostatni hodnoty uz tak ne, je mi 35let.riziko bylo napsano 1/128 nevim presne co se tim mysli. Kazdpadne mam od 21 let trombocytopenii bez krvacivych projevu a jeste k tomu dle genetickych testu jsem trombofilni, neberu zadne leky, jen vitaminy.Chtela bych vedet jestli si myslite ze je riziko potratu pri odbru plodove vody v mem pripade je vetsi nezli riziko vyvojove vady , kdyz ultrazvuk vysel tak hezky? Chapu ze je to jen vas nazor a ne doporuceni, Dekuji.

Odpověď:
03. 05. 2011, 14:35

Dobrý den, k této otázce je težké se vyjádřit. Obecně trombofilní mutace ani trobocytopenie neovlivňují amniocentézu ani nezvyšují riziko potratu při amniocentéze. Na druhé straně rodiče se můžou rozhodnout samy zda amniocentézu chtějí podstoupit nebo ne. Určitě doporučuji absolvovat genetickou konzultaci, kde Vám podrobně vysvětlí jaké jsou rizika amniocentézy a rizika postižení plodu vzhledem k biochemickému screeningu a vy se pak samy rozhodnete zda amniocentézu chcete podstoupit nebo ne.

Otázka:
Jana, 28. 04. 2011, 15:40
dobry den,chtela bych vedet jaky budu mit porod kdyz mam od zacatku placentu ve predu a dite je za ni jsou to vetsi bolesti nebo je to jedno jestli je placenta ve predu nebo v zadu.dekuji

Odpověď:
28. 04. 2011, 15:47

Dobrý den, nezaznamenala jsem žádne studie o průběhu porodu v závislosti na uložení placenty. Jedná se samozřejmě o normální uložení placenty, t.j. na přední nebo zadní stěně, ale nezasahující do dolního děložního segmentu.

Otázka:
Marie, 28. 04. 2011, 12:22
dobry den,mam otazku jsem 29tt,a dcera vazi 1450g na uz me lekar rekl ze je to mala hmotnost na ty tydny ale ze vse vyzivuje v poradku.Je neco co bych mohla udelat aby se ta vaha zpravila,a kolik by mela vlastne vazit ve 29tt,..za mesic jdu na kontrolu jestli se to zlepsilo.Neni to nejaky problem...Uz jednou jsem Vam psala a poradila jste mi dobre tak kdyby jste mohla jeste jednou,moc Vam dekuji

Odpověď:
28. 04. 2011, 15:45

Dobrý den, 1450 g ve 29.t.t. je o něco menší hmotnost, ale pokud je vše ostatní v pořádku, můžete být klidná. Uvidíte kolik bude miminko vážit o měsíc. Doporučuje se jíst více bílkovin, hlavně obsažených v masu.

Otázka:
Monika, 26. 04. 2011, 17:49
Dobry den chci se zeptat co mam delat mam velke bolesti pri menstruaci uz asi 5 let myslela jsem ze se mi to srovna ale nesrovnalo ted je mi 19 bolesti mam od 15let hrozne me to omezuje i v praci chci se zeptat jestli je mozne ze se to casem zlepsi nebo jestli s tim mam neco delat dekuji za odpoved

Odpověď:
28. 04. 2011, 11:18

Určitě Vám doporučuji vyšetření u gynekologa. Bolestivé měsíčky, které Vás omezují v práci nejsou v pořádku a dají se řešit.

Otázka:
Lucka, 26. 04. 2011, 17:34
Mam dotaz muze zena ktere vzali delohu napr po rakovine mit pohlavni styk a mit orgasmus i kdyz nema delohu? Preci orgasmus je spojen se stahy delohy dekuji za odpoved

Odpověď:
28. 04. 2011, 11:16

Dobrý den, orgasmus vzniká drážděním receptorů na klitorise nebo v pochvě, a projevuje se stahmi pochvy, které přecházejí i na  dělohu, ale její přítomnost není nutná k prožití orgasmu.

Otázka:
Jana, 25. 04. 2011, 19:10
Dobrý den, 10.4. jsem měla nechráněný pohlavní styk a 21.4. jsem měla dostat mestruaci, která nepřišla. Udělala jsem si těhotenský test, který byl pozitivní. Mám stále bolesti v podbříšku jako před menstruací, proto by mě zajímalo, nakolik tyto testy jsou spolehlivé. A další dotaz je, jak to dlouho v průměru trvá od první návštěvy gynekologa po miniinterupci?

Odpověď:
26. 04. 2011, 12:47

Dobrý den, těhotenské testy jsou většinou dost spolehlivé. Bolesti v podbříšku jsou na začátku těhotenství velmi časté. Pokud Vám Váš gynekolog sepíše interupční žádost, dá se interupce udělat již na druhý den po objednání se na gynekologickém oddělení.

Otázka:
Majka, 25. 04. 2011, 18:59
dobry den,mam k Vam dotaz..zitra jdu na uz ve 30tydnu zadny problemy nemam ale jak se berou zacatkem tehotenstvi testy na vrozeny a vyvojovy vady tak me to vyslo pozitivni na NTD.ale byla jsem na uz. v 5 mesici a lekarka kontrolovala celou pater a rikala ze VVVnenalezeny ze to ma lekarka vzala o tyden driv myslite si ze ted ve 30tydnu to bude taky dobre nemuze se tam v prubehu tehotenstvi neco stat.Moc to pro me znamena dekuji za odpoved

Odpověď:
26. 04. 2011, 12:44

Dobrý den, pokud byla páteř ve 20. t.t. normálního vzhledu, nemusíte se obávat.

Otázka:
Amálka, 24. 04. 2011, 09:10
Dobrý den, mám dotaz 15.4 jem absolovovala IUI, jelikož jsem velice nedočkavá udělala jsem si ve středu těhotenský test s pozitivním výsledkem, dnes jsem test opakovala a byl negativní, MS očekávám až 2.5.Jsem z toho zmatená, použila jsem digitální těhotenský test s indikátorem početí.Může se stát, že těhotenský test ukáže pozitivní výsledek a přitom nejsem těhotná?

Odpověď:
24. 04. 2011, 11:59

Dobry den, tehotensky test ukazuje pozitivitu az kolem 10. dne od poceti. O to je az zitra, proto bych se drive na testy rozhodne nespolihala. Na druhe strane tehotenske testy muzou byt jak falesne pozitivni, tak i negativni, ale s vyvojem stale lepsich typu je to jiz malo caste.

Otázka:
Jitka, 22. 04. 2011, 20:49
Dobrý den, jsem ve 30. tt a udělal se mi na rtu opar. Normálně na ně netrpím. Je pro miminko nebezpečný? Je nutné to ihned řešit? Lékaři nejsou zajedno - MUDr. Pařízek ve své Knize o těhotenství a dítěti tvrdí, že opar na rtu nepředstavuje pro těhotnou vážné riziko, spíše že je to nepříjemné, zatímco jiní lékaři na netu v odpovědích připouští negativní vliv na plod. Děkuji

Odpověď:
24. 04. 2011, 11:55

Dobry den, opar na rtu ve  30 t.t. by nemel byt nebezpecny.

Otázka:
marcela F., 22. 04. 2011, 17:41
dobry den, chcela by som sa spytat, ak by som otehotnela na 5 den menštruacie teda medzi 9-12. 3. bolo by vidiet na ultrazvuku 18.4. len 5mm gestačný vačok? je to pre mna velmi dôležite, pretože som tento den mala nechranený pohlavny styk a zaroven som brala 5 den HAK a další styk som mala až 24-26.3. a tehotenský test mi vyšiel pozitívny až 9.4. a bojim sa že prišlo k otehotneniu toho 9.-12.3. prosim poradte mi3

Odpověď:
24. 04. 2011, 11:55

Dobrý den, spíše bych se priklanela k otehotneni kolem 26.3..

Otázka:
Marie Markova, 22. 04. 2011, 09:38
Moc Vam dekuji za odpoved pani doktorko.

Otázka:
alena feherová, 21. 04. 2011, 21:16
dobry den je mi 16 a chtela bych se zeptat kolik stoji potrat 4-6 tydnu a jak dlouho budu v nemocnici nechci aby se to dozvedela mamča .dekuji za odpoved predem

Odpověď:
22. 04. 2011, 09:19

Dobrý den, miniinterupce do 8. týdne těhotěnství stojí 3200 Kč, v nemocnici budete 3 dny. Potřebujete mít sepsanou interupční žádost od Vašeho obvodního gynekologa.

Otázka:
Marie Markova, 21. 04. 2011, 12:15
dobry den,pani doktorko jsem asi 30tydnu tehotna a jdu na uz.scrrening,chtela jsem se Vas zeptat co se na tomto ultrazvuku zjistuje.Dekuji za odpoved

Odpověď:
22. 04. 2011, 09:17

Dobrý den, ultrazvuk ve 30. týdnu je zaměřený hlavně na růst miminka, dále se samozřejmě opět zkontroluje správny vývoj orgánu a kostí, množství vody plodové, uložení placenty.

Otázka:
Tina, 21. 04. 2011, 00:42
Dobrý den, jsem v 17tt. Kamarádka mě pozvala na návštěvu, ale dnes odvezla dcerku k babičce kvůli planým neštovicím, které se u ní objevily. Může pro mne být návštěva u ní doma nějak nebezpečná (den po odjezdu nemocné dcerky; kamarádka infekci mít nebude, prodělala neštovice v dětství)? V prvním těhotenství jsem prodělala pásový opar, nemůže ho setkání s infekcí neštovic nějak znovu aktivovat? Děkuji za odpověď!

Odpověď:
21. 04. 2011, 10:47

Dobrý den, den po odjezdu holčičky viry ve vzduchu určitě již nejsou.

Otázka:
Anežka, 13. 04. 2011, 11:26
Dobry den chci se zeptat mela jsem s pritelem sex a najednou me to zaclo bolet a po styku jsem krvacela cim to muze byt panna nejsem tak proc?

Odpověď:
13. 04. 2011, 11:46

Dobrý den, mohlo dojít k nejakému poranění v pochvě nebo na hrdle děložním, proto bolest a následné krvácení. Může to být, ale  i ve spojitosti se zánětem. Pokud se Vám bolest a krvácení bude opakovat, nebo jěště stále krvácíte bude nejlepší dostavit se k vyšetření u Vašeho gynekologa.

Otázka:
Lucie, 12. 04. 2011, 10:35
Dobrý den, je mi 50let měla jsem pořád pravidelné měsíčky akorad red sem dostala měsíčky po menstruaci už za 6dní znovu mám vysoký krevní tlak a jsem astmatička menstruace byla bez bolestí prosím o radu

Odpověď:
13. 04. 2011, 11:43

Dobrý den, pokud jste krvácela již 6 dní po menstruaci, měla by jste navštívit gynekologa, aby vás vyšetřil. Příčiny můžou být různe, proto bude nejlepší mít jistotu, že je vše v pořádku.

Otázka:
Katka, 08. 04. 2011, 17:58
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem po ivf - dnes přesně 3 týdny. Ráno jsem lehce zašpinila a jela k dr. Pak dr. udělal uzt a nalezl gestační váček o velikosti 0,5 mm. Sestřička mi nabrala krev a hcg roste jak by mělo. Ale 0,5 mm se mi zdá opravdu málo.... Je možné, že by se ještě mohlo jednat o prosperující těhotenství? Mám za sebou již 3 ivf a mám opravdu strach. Moc děkuji za odpověď. Katka.

Odpověď:
10. 04. 2011, 17:34

Dobrý den, myslím, že všechno je zatím tak, jak má být. Pokud hcg roste, je to dobré znamení. A co se týče velikosti gestačního váčku: žádny ultrazvuk není schopen udělat rozlišení na 0,5 mm. Nejspíše měl pan doktor nastaveno měření v centimetrech, a tím pádem je 5 mm zcela odpovídajícich vzhledem k datu proběhlého IVF.

Otázka:
Adéla, 05. 04. 2011, 11:08
Dobrý den,chtěla bych si oddálit krvácení o jeden týden. Jak bych měla postupovat? Nerozhodí mi to cyklus? Mohu mít během týdne styk?Beru Tri regol.děkuji za odpověď

Odpověď:
06. 04. 2011, 15:37

Dobrý den, vzhledem k tomu, že užíváte třífázovou antikoncepci, můžete si menses oddálit o týden tak, že z dalšího plata budete užívat jen pilulky, které jsou určeny na 3. týden užívání. Cyklus to nerozhodí, pohlavní styk mít můžete. Bohužel, to plato již poté nebude kompletní a nemůžete ho dále použít.

Otázka:
Eva, 01. 04. 2011, 13:13
Dobrý den,děkuji moc za odpověď,měla jsem strach,jestli už to nemůže být hlenová zátka....K lékaři jsem už obědnaná.

Otázka:
Eva, 31. 03. 2011, 19:05
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jsem ve 30-tém týdnu těhotenství.Nemám žádné zkušenosti s výtokama,nikdy jsem na ně netrpěla,ale ráno mě vylekal žlutozelený hlen.Tak se chci zeptat,jestli se to může stát v těhotenství,jestli to není žádná vážná komplikace.jiné bolesti,nebo svědění nemám.Děkuji předem za odpověď

Odpověď:
01. 04. 2011, 12:58

Dobrý den, v těhotěnství jsou výtoky u žen častější, vzhledem ke změně sekretu v pochvě, který je pro různe bakterie příznivý. Výtok je vhodné přeléčit, i když  nemáte žádne potíže, navštivte Vašeho gynekologa, aby Vás vyšetřil. Není to nic závažného, ale bude lépe když to uvidí.

Otázka:
MARTINA Š., 28. 03. 2011, 15:34
DOBRÝ DEN, CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,CO ZNAMENÁ ZVĚTŠENÁ DĚLOHA VE 22.TÝDNU TĚHOTENSTVÍ.JE TO PRO MĚ,ČI PRO MIMINKO NEBEZPEČNÁ?MŮŽEME S PARTNEREM MÍT SEX?MINULÍ STYK BYL DOST BOLESTIVÝ,STÁLE MĚ TRÁPÍ BOLESTI V PODBŘIŠKU A ČASTÉ MOČENÍ,ZA ODPOVĚD PŘEDEM DEKUJI MARTINA.

Odpověď:
30. 03. 2011, 09:17

Dobrý den, je normálne, že děloha je ve 22. týdnu těhotenství zvětšená, miminko předse roste. Pohlavní styk mít můžete. Časté nucení na močení je v těhotenství také normální, protože zvětšená děloha může tlačit na močový měchýř. Pokud s tím máte spojené bolesti v podbříšku, bylo by vhodné dovyšetřit moč na zánět.

Otázka:
Marcela, 28. 03. 2011, 12:15
Mám přítele a neberu antikoncepci a on nechce používat kondom ale bojim se abych neotěhotněla z předejakuační tekutiny prý jeho bývalá teké nebrala antikoncepci a dělali přerušovanou soulož a prý nikdy neotěhotněla tak se chci zeptat stává se často že by žena oěhotněla z přŕeejakuční tekutiny? Děkuju

Odpověď:
30. 03. 2011, 09:10

Dobrý den, přerušovaná soulož je jedna z antikoncepčích metod, ale řadí se mezi méně spolehlivé. Otěhotnět při ní můžete. Byla velmi využívaná v minulosti, kdy nebyli na trhu dostupné moderné antikoncepční přípravky.

Otázka:
Lucka, 25. 03. 2011, 12:57
Dobrý den můžu otěhotnět když přítel vyvrcholí a má ejakuát na ruce a chce mě pak dodělat a strčí mi prsty do pochvy? I když už je sperma zaschlé mám strach že bych takto mohla otěhotnět děkuji za odpověd Lucie

Odpověď:
25. 03. 2011, 13:19

Dobrý den, většina spermíí na vzduchu relativně rychle zahyne, ale předse jenom studie dokazují, že mohou přežívat až hodinu. Proto možnost otěhotnění v tomto případě není 100% vyloučena, i když je minimální.

Otázka:
Katka, 23. 03. 2011, 23:55
Máte nějaké zkušenosti s přírodními potravinovými doplňky? Např. http://www.vegall.cz/clanek/zobrazit/klimakterium-prechod

Odpověď:
25. 03. 2011, 13:18

Dobrý den, pokud má žena v období přechodu potíže, určitě nejsme proti potravinovým doplňkům, kterých je na trhu mnoho a neexistuje více méně pro ně kontraindikace narozdíl od HRT.  Jejich účinnost může být  individuální. Samozřejmě že preparáty HRT můžou být účinnější, ale HRT / hormonální substituční terapie/,  pro mnohé ženy není vhodná, vzhledem k přidruženým nemocím. Záleží jenom na Vás a Vašem lékaři k čemu se přikloníte.

Otázka:
katka, 22. 03. 2011, 08:15
ještě by mě zajímalo jestli by šel gestační váček rozpoznat přes vagin. sondu již 11 den po oplodnění není to příliš brzy? A kolik milim. by měl asi měřit v tzv. 4.+5t.t. A může být těhotenský test pozitivní již 7 dní po styku nebo je větší pravděpodobnost,že k početí došlo již dříve? Moc děkuji

Odpověď:
22. 03. 2011, 14:43

Dobrý den, 11 den po oplodnění se těhotenství na UZV rozpoznat jěště nedá. Test 7 dní po styku by eventuálně mohl být pozitivní, ale je to hodně hraniční. Gestační váček v 4. až 5. týdnu měří 2 - 3 mm. 

Otázka:
katka, 21. 03. 2011, 07:48
dobrý den, chtěla bych se vás zeptat jak přesné je určení délky trvání těhotenství pomocí vagin. sondy. Byla sem u svého gyn. po té co jsem si dělala těh. test a ten mi vyšel pozit. a on mi určil délku trvání od oplodnění 19 dní. Jak přesné je toto určení v tak krátké době trvání a může se mílit o 7 dní děkuji

Odpověď:
21. 03. 2011, 15:00

Dobrý den, pokud se jedná o těhotenství, které je 19 dní od oplodnění, jste těhotná tzv. 4+5 t.t.. V tomhle týdnu je na UZV viditelný pouze gestačný váček, a možnost přesného stanovení termínu je omezená. Nejlépe se dá stanovit termín početí ve 13. týdnu těhotenství a i tam se připouští odchylka až 7 dní.

Otázka:
Adéla, 20. 03. 2011, 14:26
Muzu otěhotnět když mám nechráněný styk před menstruaci asi 2dny? Nekde jsem cetla za otehotnet po menstruaci je nepravděpodobné a před menstruací nemožné když nejsou plodné dny děkuji za odpověd přeji hezký den

Odpověď:
20. 03. 2011, 15:29

Dobrý den, otěhotnět můžete kdykoliv. Dokonce některé ženy otěhotněli i při styku během menstruace. Stačí mít třeba zpožděnou nebo dřívější ovulaci a můžete otěhotnět i v tzv. neplodných dnech. Metoda plodných a neplodných dní je nejméně spolehlivá.

Otázka:
Mariana, 17. 03. 2011, 18:39
Dobrý den. Trápí mě zpožděná menstruace. Můj menstruační cyklus trvá 28, někdy 29 dní. Neberu žádnou HA. Je mi 22 let, a za poslední 3 roky jsem neměla zpožděnou menstruaci. Nyní je 36. den cyklu a stále se moje menstruace neobjevila. Měla jsem dvakrát sex během posledního měsíce, ale pokaždé s kondomem, který nijak poškozen nebyl, nebo aslespoň jsem nic takového nezaznamenala. Jsem momentálně v anglii. Nic méně, dělala jsem si domácí těhotenský test, a to už třikrát každé dva dny po tom, co se nedostavil menses. Všechny byly negativní. Také jsem si všimla, že mám nejspíš slabounký zánět či nachlazení močových cest, protože chodím často na záchod a cítím trošku tlak při močení, ale žádnou bolest nebo pálení. nic takového. Také se mi před dvěma dny udělal na rtu maličký opar. Prosím vás, je možné, že je to jen ze stresu a moje menstruace může být zpožděná kvůli těm močovým cestám? Poslední dobou jsem trošku pod emocionálním tlakem. Také chci zmínit, nevím jestli je to důležité, byla jsem na umělém přerušení těhotenství na konci prosince 2008, což už je hodně dlouho a také jsem v tu dobu zrovna měla zánět močových cest, na které jsem brala antibiotika, ale nebýt předoperačního vyšetření před interrupcí, ani bych si toho bývala nevšimla. Také se chci zeptat, dá se v lékárně koupit nějaký přírodní přípravek na vyvolání menstruace? děkuji.

Odpověď:
17. 03. 2011, 21:33

Dobrý den, zpoždění menstruace může mít několik příčin. Jak těhotenství tak i stres, nebo náhle zhubnutí, pořípadě jen chvilkovou hormonální nerovnováhu.  Těhotenské testy jsou dostatečně spolehlivé, proto pokud budou negativní, může být příčina jiná než těhotenství. Bohužel léky na vyvolání menstruace nejsou volně prodejné, alespoň ne v České republice. Nedostanete-li menstruaci do dalšího cyklu, doporučuji navštívit gynekologa.

Otázka:
Lucie, 17. 03. 2011, 12:29
Dobry den chci se zeptat jak dlouho na vzduchu žije sperma? Vsadila jsem se s kamoskama jedna rika ze 10min jina ze pul hodiny tak jak to je? Dekuji za odpoveď Lucie 14let

Odpověď:
17. 03. 2011, 17:39

Dobrý den, do 30 minut je většina spermíí na vzduchu nepohyblivá, do hodiny všechny.

Otázka:
Pavla, 15. 03. 2011, 15:28
Dobrý den,když půjdu na mimiinterupci jak dlouho si mě nechají na oddělení v nemocnici.Děkuji Pavla.

Odpověď:
16. 03. 2011, 09:55

Dobrý den, pokud se jedná o miniinterupci t.j. do 8. týdne těhotěnství a vy jste již rodila, přijdete do nemocnice ráno a odpoledne můžete jít domů. Pokud jste jěště nerodila, nebo jste těhotná více než 8 týdnu, je hospitalizace 3 denní.

Otázka:
Petra, 14. 03. 2011, 00:08
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat-v loňském roce mi "můj" gynekolog řekl že mám cystu na pravém vaječníku, po půlroční kontrole je cysta velikostně nezměněná.Lékař mi doporučil operaci - cystu odstranit.Je to nutné prosím Vás? Hrozně se bojím narkózy:-)) děkuji za odpověď

Odpověď:
16. 03. 2011, 09:53

Dobrý den, i přesto, že je cysta stejná je vhodnější ji odstranit a vyšetřit ji histologicky. Při cystách na vaječnících je i zvýšené riziko tzv. pootečení cysty, které je provázano silnými bolestmi a vzniká tzv. náhla příhoda břišní, kde je pak nutné akutní operační řešení.

Otázka:
Marie, 04. 03. 2011, 16:52
Dobrý den chtěla jsem se zeptat Jsem 4 roky po přechodu začala jsem špinit před měsícem prvně byla jsem u lékaře pře týdnem paní doktorka mi dělala i sono , vše v pořádku opět jsem začala trochu špinit a pobolívá mi pod bříškem beru 1 týdně Metatrexal / již rok/ mám jít opět k lékaři? Cytolog. vyšetření/ výtěr mi/ dělali 10.2010 moc děkuji za radu Marie

Odpověď:
07. 03. 2011, 13:36

Dobrý den, každé špinění po přechodu se musí dovyšetřit. Je dobře, že jste byla u paní doktorky. Pokud Vás bolí i v podbříšku, může to být ve spojení se zánětem. Nicméně doporučuje se každé zašpinění vyšetřit i v krátke narkóze,  kde se koukne malou kamerkou do dutiny děložní a odeberou se histologické vzorečky, abychom měli jistotu, že se nejedná o nic vážneho.

Otázka:
Daniela, 03. 03. 2011, 22:08
dobry den, chtela jsem se zeptat, uz rok mam takovy problem, delaji se mi takove bolestive pupinky na prirozeni, byla jsem u lekare, diagnostikoval to jako opar a napsal Herpesin, moc to nepusobi. manzel nic nema a mne se to objevuje jen na venkovnich casti, jako na kuzi u ritniho otvoru k zadum a na velkych stydkych piscich, stydim se jit na kozni, na manzela se to ani nepreneslo. zacina to velkym svedenim, jako od koprivy, nasledne se objevi cerveny flicek a z toho maly bily pupinek, citim, ze se to tam klube jeste nez se ukaze. strasne to boli a moc svedi, trva to tak 2 dny a zmizi to, pokud je to vetsi a skrabu se, udela se stroupek, prosim, poradte mi co s tim. manzel nema vubec nic a ja pohlavni styk s nikym cizim nemela. predem moc dekuji

Odpověď:
07. 03. 2011, 13:28

Dobrý den,

podle toho jak jste to popsala to opravdu odpovída herpesu, bohužel vo velmi nepříjemné lokalizaci. Bude možno nutné užívat antivirotika v tabletách. Manžel se nakazit nemusí, protože pupínku jsou infekční jen v krátke době. Pokud se Vám to znova objeví, doporučuji rozhodně navštívit kožního lékaře, obavu bych z nej neměla, je to to samé jako návštěva u gynekologa. Opakovaný výskyt může svědčit i pro oslabenou imunitu, bohužel výsev pupínku bude stále ve stejné lokalitě.

Otázka:
Marie, 03. 03. 2011, 15:42
Dobrý den , mám zájem o novou nehormonální antikoncepci gynefix , mohu se zeptat jestli toto tělísko někdo ve Slaném zavádí? Jelikož vím , že ještě nejsou všichni lékaři vyškoleni pro zavádění a není jich mnoho. Mám problémy s HA a ještě jsem nerodila , takže bych měla o něj velký zájem. Děkuji

Odpověď:
10. 04. 2011, 17:36

Dobrý den, pokud vím v ambulancích, které se nacházejí v areálu nemocnice Slaný se tělísko Gynefix zatím nezavádí. Pokusím se zjistit zda se nezavádí v ambuláncích jiných gynekologů. Budeme se určitě snažit získat co nejdříve zkušeností s tímto tělískem.

Aktualizace:
Tělísko gynefix bude možné zavést v gynekologických ambulancích veSlaném od května.

Otázka:
Veronika, 02. 03. 2011, 20:09
Dobrý den,je mi 37,mám 2 děti(13 a 16let),sterilitu po císaři a při menstruaci ze mne jdou,především 2.den obrovské kusy sraženin,je to normální?

Odpověď:
03. 03. 2011, 17:20

Dobrý den, kusy zraženin nejsou normální. Doporučuji navštívit Vašeho gynekologa, který Vás vyšetří.

Otázka:
Daniela, 01. 03. 2011, 21:51
Dobrý den,tři roky beru HA Cilest.V pondělí jsem si vzala poslední pilulku,ale už od rána mě bolelo v podbřišku hned odpoledne jsem začala krvácet.A večer to přestalo.V úterý jsem dostala mestruaci,ktera pořád trvá.A když pokážde doberu pilulku v pondělí tak jse menstuace dostaví vždy ve čtvrtek nebo v pátek a ne hned druhý den.Tak nevím jestli to je něco vážného.Předem děkuji za odpověd moc by jste mi pomohla.

Odpověď:
02. 03. 2011, 09:40

Dobrý den, chápu správně, že Vám menstruace trvá od včera? Pokud je to tak, brala bych to úplně normálně. Na druhé straně máte o své zdraví obavy a proto je nejlepší objednat se k Vašemu obvodnímu gynekologovi, který Vás může vyšetřit, a říci zda je vše v pořádku.

Otázka:
Daniela, 01. 03. 2011, 13:27
Dobrý den,tři roky už beru HA cilest.V pondělí jsem si vzala poslední prášek a hned odpoledne jsem dostala menstruaci.Bojím se jestli to není něco vážneho.Předem vám děkuji za odpověd.

Odpověď:
01. 03. 2011, 17:51

Dobrý den, pokud nemáte bolesti a krvácení bylo normální intenzity není nutno se obávat.

Otázka:
libuše Kučerová, 28. 02. 2011, 13:55
Dobrý den,několik měsíců dostávám menzes po 21 dnech,t.j.od 1.menstruačního dne jedné menstruace po 1.menstruační den 2.menstruace,krvácení probíhá 7dní,ale 2.den je hodně silné a velké sraženiny.Mám se něčeho obávat?Byla jsem na gynekolog prohlídce asi před měsícem,mám 3 miomy,které za půl roku nevyrostly.

Odpověď:
01. 03. 2011, 17:49

Dobrý den, silné krvácení může být způsobeno myomy. Je potřeba minimálně jednou za 6 měsíců kontrolovat velikost myomů a Váš krevní obraz ohledně chudokrevnosti.

Otázka:
Martina, 27. 02. 2011, 12:03
Dobrý den, prosím Vás o radu. Ráda bych věděla z jakého důvodu se nemá provádět cytologické vyšetření dříve, než pět dní po menstruaci, jinak může být výsledek zkreslený. Jakým způsobem může být dříve zkreslený? Mohou se prokázat změny i když je jinak čípek v pořádku anebo naopak může vyjít cytologie normálně i když tam jinak nějaké změny jsou - jen proto, že byla cyt.odebrána brzo po menstruaci? Byla jsem na stěru zhruba právě ten 5. den po skončení m. Ale asi 2 dny po menstr. jsem začala špinit a trvalo to 2 dny (to se mi občas stává přesně v této době cyklu. Skončí mi menstr., 2 dny je to dobré, začnu mírně špinit - trvá to asi 2 dny a zase to přestane. V jiné fázi cyklu nikdy nešpiním. A toto se mi stává tak 1x za 3 měsíce.)Takto to bylo zrovna i nyní před cytologií, na které jsem byla právě tak 5. den po skončení mentruace, ale den předtím jsem tedy ještě mírně špinila. V den stěru už ne. Kolposkopicky se čípek paní doktorce nelíbil. Řekla, že si mám zavolat o výsledky a když tam něco bude mám přijít znovu za 6 měsíců, když to bude dobré až za rok. Cytologii jsem vždy měla úplně v pořádku a i tentokrát vyšla úplně normálně, s doporučením-opakovat za 12 měsíců. Teď ale váhám, jestli je vlastně vpořádku, když jsem na ní byla 5. den po skončení menstruace a navíc jsem den předtím mírně špinila. Je možné, že byla kvůli tomu falešně negativní? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

Odpověď:
01. 03. 2011, 16:51

Dobrý den, je pravda, že nejlepší čas na cytologii je v středě menstruačního cyklu, ale to je z praktického hlediska u všech nemožné. Na druhé straně, změny které může ovlyvnit menstruační cyklus jsou jen minimální, a spíše se to pak odečte jako horší cytologie. Kolposkopický nález ne vždy koriguje s odběrem cytologie, paní doktorka Vás chtěla jenom upozornit na možnost, že by tam mohlo něco horšího vyjít.  Kolposkopopie je jen pomocné vyšetření.   Pokud máte cytologii v pořádku, doporučuji opravdu další odběr až za rok, popřípadě za 6 měsíců jen kontrolní kolposkopii u paní doktorky.

Otázka:
Božena, 23. 02. 2011, 12:50
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,na konci prosince jsem byla na potratu a v šestinedělí jsem měla pohlavní styk bez ochrany a už mám čtrnáct dní po šestinedělí a menstruace se nedostavola a těhu.test je negativní.Můžu i přesto být těhotná?

Odpověď:
24. 02. 2011, 11:46

Dobrý den, ano, můžete být  těhotná. Žena je po potratu plodná již v dalším cykle. Proto se doporučuje dodržovat šestinedělí a používat ochranu.

Otázka:
Lada, 18. 02. 2011, 08:01
Dobrý den,27.ledna,jsem měla menstruaci,proběhla normálně( 4) dny a 7.února jsem začala slabě krvácet.Stále slabě krvácím již je to 12 dnů,ale vůbec nic mě nebolí.Je mi 39 let.Můžete mi poradit,čím by to mohlo být ? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
18. 02. 2011, 11:45

Dobrý den, začala jste krvácet zhruba v středě cyklu. Příčin může být několik, jak v souvislosti s graviditou, hormonální nestabilitou, zánětem... Doporučuji zastavit se příští týden u Vašeho obvodního gynekologa. Do tý doby si můžete v lékarně koupit Ascorutin, který zpevňuje cévky a mírní krvácení.

Otázka:
Martina, 14. 02. 2011, 14:57
Dobrý den s partnerem se pokoušíme o miminko,ale ten je teď nachlazený a užívá paralen grip.Chci se zeptat jestli užívání paralenu může mít nějaký vliv na početí,nebo je lepší nějakou dobu počkat.Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 02. 2011, 19:23

Dobrý den, o žádnem vlivu nevím, klidně se snažte celou dobu.

Otázka:
Simona, 14. 02. 2011, 09:53
Děkuji mockrát za radu. Ještě bych chtěla dodat že ten den když jsem večer měla pohl. styk tak ráno mi skončila menstruace, tudíž to jsou neplodné dny?

Odpověď:
14. 02. 2011, 10:24

Teoreticky by to jěště měli být neplodné dny, ale samozřejmě lidské tělo je nevyzpytatelné, a vzhledem k vynechání pilulky již po 4 dnech nelze vyloučit, že mohla proběhnout ovulace. I když ta šance je malá.

Otázka:
Simona, 13. 02. 2011, 23:08
Dobrý den, potřebovala bych nutně poradit..začala jsem prvně brát HA Lunafem a hned po 4 dnech jsem si zapomněla vzít tabletku v 18: 00, tak sem si jí vzala hned druhý den asi v 11:00 ...a večer jsme měli s partnerem nechráněný pohlavní styk. Je velké riziko otěhotnění? Předem moc děkuji za odpověd.

Odpověď:
14. 02. 2011, 08:52

Dobrý den, pokud by jste antikoncepci užívala již dlouhodobě, takéto krátke vynechání pilulky by nemělo žádny vliv. Ale vzhledem k tomu, že ji užívate jen 4 dny a zapomněli jsti si vzít pilulku, je tam možné riziko otěhotnění. Doporučuji se dnes zastavit u svého gynekologa k předepsání postkoitální antikoncepci.

Otázka:
Milka, 12. 02. 2011, 11:19
Dobrý den, tady opět Milka, psala jsem sem včera dotaz, ale nezeptala jsem se ještě na jednu věc...Mám prášky vysadit a nebo čekat, jestli se to upraví? V případě, že je nemám vysazovat, budou mít antikoncepční účinek? Děkuji za odpověď.Milka.

Otázka:
Milka, 11. 02. 2011, 19:34
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: jsem 3 měsíce po porodu a lékař mi předepsal antikoncepci Lindynette 20,kterou jsem užívala již před otěhotněním. V pondělí jsem začala špinit a jelikož mi takhle vždy začíná menstruace, vzala jsem si první pilulku. Ještě v úterý jsem špinila, ale od středy mám slabý nahnědlý výtok. Zajímalo by mě, zda se to nějak upraví a je to normální takhle ze začátku užívání? Děkuji za odpověď.Milka

Odpověď:
12. 02. 2011, 19:24

Dobrý den, špinění při antikoncepci je ńormální během prvních 3 měsíců. A pokud jste si pilulku vzala první den špinění, ty další dny až dosud je to úplně v pořádku, mimojiné dobíha i vlastní menstruace. Pilulky určitě nevysazujte a pokračujte do vybrání platíčka. Antikoncepční účinky jsou již nyní.

Otázka:
Katka, 02. 02. 2011, 12:09
Dobrý den chtěla sem se jen zeptat co se děje s děložním čípkem před menstruaci? Jestli je tvrdsi?

Odpověď:
12. 02. 2011, 19:20

Dobrý den,
čípek děložní se před menstruací lehce pootevře k odtékaní menstruační krve. O jeho konzistenci jsem zatím nikde nečetla.

Otázka:
Kláruška, 17. 01. 2011, 19:27
Dobrý den ... U doktorky jsem se dozvěděla, že mám bílkovinu v moči. Na internetu to psaly v souvislosti s těhotenstvím. Antikoncepci(Lunafem) beru rok pravidelně, nikdy jsem nezapoměla. Minulý měsíc jsem to normálně dostala. za týden jdu na operaci, a doktorce se nezdají moje krevní testy. Mohla bych být těhotná? Strašně se toho bojim. Děkuji za odpověď

Odpověď:
18. 01. 2011, 08:46

Dobrý den, pokud se objevuje bílkovina v moči v souvislosti s těhotenstvím, je to až v jeho pokročilém stadiu, nejčastěji až před termínem porodu v souvislosti s onemocněním, které se jmenuje preeklampsie. Dále se bílkovina nejčastěji vyskytuje v souvislosti s infekcí močových cest. Těhotenství bych při pravidelném užívaní antikoncepce vyloučila.

Otázka:
Míla, 14. 01. 2011, 01:19
Dobré ráno,chtěla bych se zeptat,dostala jsem už podruhé menstruační krvácení dříve,než ho mám mít,bojím se,že by to mohl být velký problém.Děkuji za odpově

Odpověď:
14. 01. 2011, 09:52

Dobrý den,

omlouvám se, ale nedokážu na Váš dotaz pro jeho stručnost odpovědět. Nevím jaký máte normální  menstruační cyklus,  o kolik dní jste dostala  menstruaci dříve, kolik je Vám let, jaké léky užívate... Zkuste napsat bližší informace nebo se objednejte k Vašemu gynekologovi, který Vás může i  vyšetřit a probrat to s Vámi.

Otázka:
Martina, 03. 12. 2010, 21:27
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V březnu totoho roku jsem přestala brát antikoncepci. Ovulační bolesti už beru jako část svého života, ale docela mě vyvádí z rovnováhy to, že od prvního dne po ovulaci mám bolesti, jako bych očekávala každou chvíli menstruaci. Tyto bolesti trvají až do příchodu menstruace. Vzhledem k tomu, že se snažíme o miminko, by mě zajímalo, zda je to důvod k návštěvě gynekologa? Mohl by to být nějaký problém? Děkuji za odpověď

Odpověď:
11. 12. 2010, 13:57

Dobrý den,
věřím, že bolesti před menstruací jsou obtěžující, ale vzhledem k tomu, že se snažíte o miminko, doporučuji vydržet. Početí to nijak neovlivní, a po porodu bolesti před menstruací s největší pravděbodobností už nebudou.

Otázka:
SIMONA , 30. 11. 2010, 19:35
zdravim jsem skoro ve 4mes obcas zacnu krvacet je to v tehotenstvi normalni??mam strach jelikoz mam za sebou dva nechtene potraty.sice mam jit na vysetreni lekarum se neco nelibi neumim to napsat spisovne jak me to rekl doktor odebrani plodove vody a zjisteni zda je dite v poradku-neni mentalne postizen-mam velkou obavu jelikoz me hodne lidi reklo ze je to riskantni muzu opet potratit...a tento proces je strasne bolestivi dekuji za odpoved

Odpověď:
01. 12. 2010, 09:53

Jakékoliv krvácení v těhotentství není normální. Určitě bych doporučovala vyšetření u Vašeho lékaře. Odběr plodové vody není bolestivý, ale je tam 0,5% riziko potratu, každopádně vyloučí s téměř 100% jistotou možnost chromosomálního poškození plodu. Nemohu se konkrétně vyjádřit k Vaší situaci, neznám Váš věk a výsledky Vašich testů.

Otázka:
Petra, 25. 11. 2010, 20:07
Chtěla bych se zeptat, jestli může znamenat problém to, že plodný hlen u sebe pozoruji 5-6 den před ovulací? V den ovulace, je pak už spíše lepkavý krémový. děkuji za odpověď

Odpověď:
01. 12. 2010, 09:49

Dobrý den, ovulace u žen nemusí nutně probíhat v půlce cyklu. Pozorování hlenu v uvedených dnech nevidím jako problém.

Otázka:
, 23. 11. 2010, 18:14
Děkuji za odpověď týkájící se antibiotik. Mám ještě jednu prosbičku, jestli je možné podávat něco proti bolesti. Pan zubař i v lékarně říkali , že ne, ale to jsme se bavili všeobecně o těhotenství. U mně by to byla otázka jednoho až dvou dnů. Snažili jsme se včera i dnes, kdy byla ovulace. Po vytržení osmičky mám bolesti a nevím, zda si mohu nějaký lék vzít. Mám doma ketonal a coxtral. Ještě jednou moc děkuji za radu.

Odpověď:
24. 11. 2010, 09:39

Dobrý den, pro léky proti bolesti platí to samé jako pro antibiotika. Klidně si můžete dnes cokoliv vzít.  Později v těhotenství si můžete klidně vzít na bolest třeba Paralen.

Otázka:
Petra, 22. 11. 2010, 21:05
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsme s manželem ve fázi snažení o miminko - ovulace dnes/zítra a zítra mě čeká trhání osmičky. Chci se zeptat, v případě, že by došlo k oplodnění, mohou případně nasazená antibiotika po zubním zákroku ohrozit početí/uhnízdění. Děkuji moc za odpověď

Odpověď:
22. 11. 2010, 22:18

Dobrý večer,
není pravidlem, že by se v případě tahání osmiček měli dávat antibiotika. Většinou je to v případě těžších extrakcí. Pokud se snažíte o miminko, antibiotika ho v tak raném stadiu určitě neohrozí. Antibiotika mějí vliv až v období tvoření orgánu a to je plus mínus až za měsíc od početí.

Otázka:
Veronika, 19. 11. 2010, 14:47
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na náplasti Evra?bojím se,že se odlepí a moc jim nevěřím :) děkuji za odpověď.

Odpověď:
22. 11. 2010, 14:55

Dobrý den, Evra je rovnako spolehlivá antikoncepce jako každá jiná. Občas se může u okraje poodlepit,ale to nemá vliv na její účinek. Pokud se ale bojíte, domluvte se na změně antikoncepce, pokud nechcete pilulky existuje jěště vaginální kroužek nebo nitroděložní tělísko.

Otázka:
Merkéta, 13. 11. 2010, 09:48
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat ohledně močení. Když jdu na záchod tak mě to pálí a moje moč má úplně jinný zápach. Nevíte čím to je??? Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Odpověď:
16. 11. 2010, 11:06

Dobrý den, podle popisu se jedná o zánět močových cest, měla by jste se dostavit k vyšetření u svého gynekologa.

Otázka:
Lucie, 10. 11. 2010, 10:41
Dobrý den, mám dotaz ohledně cytologie děložního čípku, zajímavé je, že leta chodím k jednomu doktorovi na odběry a vždy mám stupeň 1, 2 roky tam nebyl- tak jsem chodila jinam a měla jsem najednou vždy 2ku, pak jsem se k němu vrátila a zase mám 1. Je to teda zajímavé, doktor říkal, že paní doktorka mohla posílat testy do jiné laboratoře, že to může být tím, ale mě se to nezdá... Nevíte čím to je? Přeji pěkný den Lucie

Odpověď:
16. 11. 2010, 11:05

Dobrý den, na tento dotaz je velmi obtížné odpovědět. Nález na čípku se hodnotí podle cytologie a podle kolposkopie. Velmi důležitou roli hraje i Váš věk a počet dětí, dále se někdy vyšetřuje i přítomnost virů zpúsobujících rakovinu děložního čípku. Vzhledem k tomu, že neznám všechny Vaše výsledky nejsem schopna se k tomu vyjádřit. Cytologie se běžně číselně nehodnotí, možná jste měla na mysli kolposkopický nález.

Otázka:
lenka, 08. 11. 2010, 19:32
dobrý den chtěla bych se zeptat když beru antikoncepci a přitel se do mě udělal a menstruaci sem dostala podle prašku přesně na den nemuzu byt tehotna mam divný pocit ze bych mohla byt tehotna dekuji

Odpověď:
16. 11. 2010, 10:57

Dobrý den, antikoncepce sama  je dostačující ochrana před otěhotněním, to znamená, že mužete vést nechráněný pohlavní styk. Pokud jste neudělala žádnou chybu v jejím užívaní, a normálně jste odmenstruovala neměla byste být těhotná.

Otázka:
JANA, 06. 11. 2010, 13:06
DOBRÝ DEN, MÁM TŘÍLETOU DCERU,KTERÉ SLADCE ZAPÁCHÁ PŘIROZENÍ,VÝTOKY NESPOZOROVÁVÁM,JE TO NORMÁLNÍ?ZA ODPOVED PŘEDEM DĚKUJI.

Odpověď:
16. 11. 2010, 10:54

Dobrý den, pokud se Vám zdá, že sladce zapácha i přes to, že nepozorujete výtok budeme rádi když se s dcerou zastavíte v dětské gynekologické ambulanci ve čtvrtek mezi 13:30 -14:30. 

Otázka:
, 31. 10. 2010, 22:24
Dobrý večer,předem se omlouvám že píši tak pozdě ale má otázka mi nedá několik dnů spát.Poslední dobou po pohlavním styku krvácím.A jsem z toho nesvá.Moc často se s přítelem nemilujem.A když tak něžně,žádné tvrdosti:-).Měla jsem cystu která prý prostě zmizela,nemůže to souviset?

Odpověď:
01. 11. 2010, 14:47

Dobrý den, pravděpodobnost krvácení v souvislostí s cystou je malá. Nejčastěji se jedná o kontaktní krvácení z čípku děložního, hlavně při zánětu nebo  přednádorových změnách na čípku. Každopádně určitě navštivte svého gynekologa, aby Vás vyšetřil.

Otázka:
eva, 29. 10. 2010, 17:19
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká antibiotika(název léku) jsou nejvhodnější pro léčení kapavky???Děkuji za odpověď.

Odpověď:
01. 11. 2010, 14:44

Dobrý dne, všechno jsou to antibiotika, třeba Rocephin, Prokain - penicilin, Doxycyklin, Erytromycin... Domluvte se se svým ošetřujícim lékařem.

Otázka:
Júlia, 21. 10. 2010, 16:17
Dobry den, mam opozdenou menstruaci pet dni, take se mi nedostavili priznaky, ktere mam bezne pred ocekavanou menstruaci, jenom mne poboliva v podbrisku, delala jsem si tehotensky test a byl negativni. prosim o radu. Dekuji

Odpověď:
21. 10. 2010, 16:37

Dobrý den, za vynecháním menses může být jak těhotenství tak jakákoliv hormonální nezrovnalost. Pokud se menses nedostaví do týdne, doporučuji navštívit obvodního gynekologa k dalšímu dovyšetření.

Otázka:
Jana Štillerová, 19. 10. 2010, 17:05
Dobrý den,mám dvouletou dceru a mám pocit že jí zarůstá vagína můj pediatr řekl že se vše srovná.Moc tomu nevěřím a proto bych se ráda zeptala zda je dětský gynekolog nebo dceru mám vzít k svému gynekologovi.Děkuji

Odpověď:
19. 10. 2010, 18:00

Dobrý den, nejlepší bude pokud se zastavíte v naší ambulanci dětské gynekologie, která je každý čtvrtek od 13:30 - 14:30. Objednat se můžete na tel.č. 312575126 nebo 312575151 každý den dopoledne.

Otázka:
Slávka, 13. 10. 2010, 23:55
otaz před mesicem ě byla odebrana cytologicka vyšetreni , když jsem volala pro vysledek sestřička mě zdělila , že mě musí objednat k panu Dr. že je cytologie označena 2 , cytologie mě byla nabirana cca 3 dny před menstruaci , ma nato nejaky vliv.? jinak me zdelil pri vyšetřeni , že mam zanet del.čipku. děkují

Odpověď:
14. 10. 2010, 14:51

Dobrý den, každá laboratoř hodnotí výsledky jinak a bohužel s číselným hodnocením jsem se nesetkala, proto Vám nemůžu poradit. Menstruační cyklus nález na čípku neovlivňuje. Pokud Vám pan doktor sdělil, že máte nález na čípku, může to být s tím spojeno.

Otázka:
Ester, 07. 10. 2010, 15:51
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně práce v těhotěnství , pracovní doba my začina v 1hod. rano jsem v 9tt a cítim se dobře co my doporučujete okamžitě přestat ?ryzikové těhotěnstvy nemam? Moc děkuji za radu...

Odpověď:
14. 10. 2010, 14:48

Dobrý den, pokud nemáte žádné potíže můžete pracovat na začátku gravidity i v noci. Zaměstnavatel by Vám, ale časem měl umožnit změnu pracovní doby.

Otázka:
Anita, 25. 09. 2010, 21:24
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně zánětu..... Dají se veškeré záněty poznat z cytologie? Můj bývalý gynekolog mi říkal, když dělal poslední cytologii, že to vypadá na zánět (ale v tu dobu jsem zrovna přestupovala k jiné gynekoložce a ta mi cytologii udělala znovu a tvrdí, že jsem naprosto v pořádku)... Trápí mě už dlouho dobu (cca rok) výtok. Ze začátku se to dalo zvládnout, ale dnes už je to nesnesitelné, občas mě trápí velký zápach a hlavně výtok je čím dál víc silnější a v posledních dnech se ve výtoku objevuje i nejspíš trochu krve...... Myslíte, že je to v pořádku, jak mi tvrdila moje paní doktorka? Mockrát děkuji za radu....

Odpověď:
14. 10. 2010, 14:45

Dobrý den, pokud Vás trápí výtok a dělá Vám potíže určitě se zastavte jěště jednou na vyšetření. Někdy se stane, že výtok i když Vás subjektivně trápí nemusí být volným okem vidět. Cytologie posuzuje nález na čípku děložním, infekce v pochvě nemusí být při popise cytologie standardně popsána.

Otázka:
Eva, 19. 09. 2010, 02:18
Dobrý den paní doktorko,užívám antikoncepci Yadine.A chtěla jsem se zeptat,zda působí i v 7 denní pauze,kdy je menstruace.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
23. 09. 2010, 19:30

Dobrý den, můžete být zcela bez obav, protože každá antikoncepce chrání i v 7 denní pauze.

Otázka:
Gabriela, 16. 09. 2010, 16:15
Dobrý den jemi 11 LET a kdys si lehnu do vany s vodou tak mi začne něco téct z pochvy ,mamka mi rekla ze se mi to zda, ale me to pak zbytek dne kolem pochvy bolí, pálí a asvědí POTOM CO MI PŘIPADÁ ZEMI VYTÝKÁ prosím o radu mamka mi jen kvůli pálení v pochvě před rokem dávala čípky a občas maže mast FUNGICIDIN LÉČIVA (nystatinum) ke kožnímu podání .MOC PROSÍM ORADU CO TO MUZE BYT výtoky uz mám .

Odpověď:
23. 09. 2010, 19:29

Ahoj, bude nejlepší, když se i s mamkou zastavíš v naší dětské gynekologické ambulanci, která je každý čtvrtek od 13:30 - 14:30. Objednat se můžeš na telefonickém čísle 312575126 nebo 312575151. Tam Tě můžeme vyšetřit a přijít na to co tě trápi.

Otázka:
Jiřina, 02. 09. 2010, 22:05
Děkuji za odpověd, jen se chci zeptat- zda je možné léčit se u Vás. Děkuji

Odpověď:
23. 09. 2010, 19:26

Dobrý den, pracuji v gynekologické ambulanci ve slánke nemocnici, ale bohužel pro naplněnou kapacitu  nové pacientky již nepřijímame.

Otázka:
Jiřina, 01. 09. 2010, 23:11
Dobrý den, jsem 10 po odebrání dělohy, mám stále problémy s výtoky, a vše co souvisí s klimakteriem, hormony ted užívám vaginálně, ale jsem na hormonech již od 40 let, ted je mi 56, jak hormony mohou v mém věku škodit a co dělat s výtoky, nic mi dloudoběji nezabírá, tento stav mám již 10 let. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
02. 09. 2010, 14:30

Dobrý den, pokud užívate hormony vaginálně nijak vám nemůžou uškodit, určitě to nezvyšuje riziko pro karcinom prsu. Vzhledem k výtokům, na tenhle dotaz se velmi obtížně odpovída a určitě se to nedá posoudit bez vyšetření. Existují různe druhy výtoků a každý vyžaduje jinou terapii. Musíte to řešit se svým gynekologem.

Otázka:
ivana, 24. 08. 2010, 12:04
dobry den pani doktorko da se koupit kyselina listova i v anglii? a jak by se to tady mohlo jmenovat dekuji za odpoved

Odpověď:
30. 08. 2010, 13:37

Dobrý den, nepochybuji o tom, že je kyselina listova k dostání i v Anglii. Latinsky se řekne Acidum Folicum, ten název určitě znají.

Otázka:
riva, 12. 08. 2010, 13:36
dobry den, chci se zeptat, pouzivam HA Evru jiz asi 3roky, menzes vzdy pravidelny, tento mesic se menzes dostavila po nalepeni 3.naplasti, tj. o tyden driv...mam tedy pokracovat v zavedene aplikaci a pristi tyden nalepku nenalepit a co by mohlo byt pricinou predcasne menstruace...dekuji za odpoved a zdravim.

Odpověď:
12. 08. 2010, 13:58

Dobrý den, pokud se jedná jen o slabé špinění, pokračujte v další náplasti a pak udělejte pauzu. Pokud je krvácení odpovídající menstruačnímu na aké jste zvyklá, odlepte náplast 7 dní od nalepení a udělejte pauzu. Krvácení může být způsobené virózou, užívaním antibiotik, nebo částečným odlepením náplastě. Každopádně doporučuji navštívit Vašeho gynekologa.

Otázka:
Martina, 04. 08. 2010, 13:53
Dobrý den, doporučujete užívání jodidu ve druhé polovině těhotenství?Děkuji

Odpověď:
05. 08. 2010, 13:05

Dobrý den, pokud to nemáte přímo doporučeno endokrinologem, z gynekologického hlediska to není nutné.

Otázka:
Blanka 32 let, 31. 07. 2010, 13:38
Dobrý den paní doktorko, 25.7. jsem měla s manželem nechráněný pohlavní styk. Mentruaci jsem měla dostat 30.7., ale začala již 27.7. a slaběji než jindy. Mohla bych být i přes to těhotná? Miminko chceme, ale od čtvrtka beru silná antibiotika na angínu, tak mám strach. V případě, že bych byla těhotná, má již v tak ranném těhotenství antibiotika vliv na poškození miminka? Předem velice děkuji za odpověď.

Odpověď:
02. 08. 2010, 14:07

Dobrý den, pokud jste menstruaci dostala dříve, může to být v důsledku užívaní antibiotik. Těhotenství je nepravděpodné, ale i kdyby jste náhodou byla těhotná, antibiotika by v tak raném stádiu miminku neměli uškodit.

Otázka:
Jana 49 let, 27. 07. 2010, 10:43
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu, zda je nornální, když beru již 15 let HA a menstruaci jsem měla vždy pravidelnou, až tento měsíc poprvé se mi stalo, že jsem v úterý 20.7. normálně domenstruovala, ale od neděle již opět 3 dny slabě krvácím. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
29. 07. 2010, 19:51

Dobrý den, každé krvácení mimo menses by se mělo dovyšetřit. Proto doporučuji navštívit vášho lékaře. Někdy se jedná jen o krátkodobou hormonálni nestabilitu a už se to nemusí opakovat. Určitě zatím pokračujte v užívaní hormonální antikoncepci.

Otázka:
Soňa, 24. 07. 2010, 16:32
Dobrý den, prosím Vás o odpověď, zda je možné, že žena má dvě vagíny a tím i dvakrát za měsíc menstruuje.Děkuji

Odpověď:
26. 07. 2010, 13:14

Dobrý den, někdy se stane, že se při vývoji lidského těla některé buňky, ze kterých vzniká děloha a pochva dokonale nespojí a žena pak má 2 dělohy a někdy i 2 pochvy. Ale menstruace je řízená hormonami, takže nezávisle na této poruše by táto žena měla menstruovat normálně, tj. přibližne 28 denní cyklus.

Otázka:
Romana, 24. 07. 2010, 16:28
Dobrý den, prosím o radu, je mi 46 let,před 3 roky jsem z měsíce na měsíc přestala menstruovat a od té doby jsem v přechodu.Menopauza přišla brzy a s ní i nemalé potíže,snad úplně všechny co toto období přináší.Neberu žádnou hormon.substit.léčbu,protože matka prodělala rakovinu prsu.Neužívám vůbec nic,je prosím možné přečkat toto období bez léčby?Co bude,až skončí přechod a jak dlouho může trvat?Je to opravdu hrozné :o( Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
26. 07. 2010, 13:11

Dobrý den, každá žena zvláda přechod individuálně. Většina žen nevyžaduje žádnou terapii při klimakterických obtížích. Pokud potíže máte, doporučila bych Vám vyzkoušet přírodní preparáty, tzv. fytoestrogeny, které jsou volně prodejné v lékarnách. Fytoestrogeny jsou extrakty ze sóji nebo jiných rostlin, které se podobají ženským hormonům a můžou je užívat i ženy se zatíženou osobní nebo rodinnou anamnézou.  S výběrem Vám určitě pomůže lékarník nebo Váš obvodní gynekolog. Délka klimakterických obtížích se bohužel nedá odhadnout, můžou trvat i několik let.

Otázka:
Jana, 24. 07. 2010, 16:21
Dobrý den pani doktorko,chtěla jsem se zeptat,zda je možné samovolně potratit aniž bych o tom věděla...již 4 měsíc mám menstruaci po týdnu...je možné,že bych měla jít na výškrab..jak mi radí starší kolegyně...je mi 21 let a užívala jsem od 16 let HA, bez vědomí lékaře jsem ji sama vysadila a od té doby mám tyto potíže...začala jsem ji zase brát, ale krvácení se nezastavilo....děkuji

Odpověď:
26. 07. 2010, 13:05

Dobrý den,

krvácení po týdnu není normální, doporučila bych Vám navštívit Vašeho obvodního gynekologa , aby Vás vyšetřil a zjistil příčinu krvácení.

Otázka:
evelin26, 10. 06. 2010, 14:51
Dobrý deň. Som v 36 t.t. a mám dvojcievny pupočnik.Bojím sa že keď budem rodiť až v 40 týždni či ten pupočník bude stačiť dieťatku na kyslík a krvný obeh.A môžu byť následky?Ďakujem za odpoveď.

Odpověď:
14. 06. 2010, 15:43

Dobrý deň,
 o bábatko nemusíte mať strach. Keď vieme, že  má dvojcievny pupočník, tak sa od 36.t.t monitoruje, natáčame CTG záznam a na ultrazvuku kontrolujeme či sú prietoky v pupočníku v  norme a aj ako babatko rastie. Keď nastane porod, sledujeme ako sa mu darí v podstate nepretržite.

Otázka:
Jana, 12. 03. 2010, 14:52
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor na užívání kyseliny listové na počátku těhotenství, případně dalších vitamínů.Některé zdroje to doporučují , jiné zavrhují kvůli zvýšenému riziku rozštěpových vad. Děkuji.

Odpověď:
16. 03. 2010, 18:02

Dobrý den, co se kyseliny listové týče určitě ji doporučuji a právě naopak, užíva se jako prevence rozštěpových vad neurální trubice. Doporučuje se užívat ji zhruba 3 měsíce před plánovaným otěhotněním a klidně až do konce šestinedělí. Nyní si můžete koupit již výrobky, třeba Femibion, který obsahuje jak kyselinu listovou tak i ostatní minerály, které jsou během těhotenství vhodné.

Otázka:
Klára, 16. 02. 2010, 09:35
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Vaši radu. Beru HA už cca 5 let a vše je v pořádku. Nedávno mi však bylo "zjištěno", že trpím na migreny (mám vypozorováno, když se změní tlak)... tak nějak mi bylo řečeno, že bych mohla popřemýšlet o přerušení HA, že by to mohlo být díky ní, jenže bolest hlavy jsem měla ještě dříve, než jsem HA začala užívat. Poradila byste mi? Děkuji.

Odpověď:
24. 02. 2010, 14:25

Dobrý den,

antikoncepce může samozřejmě migrénu ovlivnit, ale pokud jste ji měla již před užívaním antikoncepce, ta by měla mít na její půběh vliv jen minimální. Obecně platí, že pokud jste měla migrény již dříve a máte ji bez tzv. "aury" antikoncepce by vám vadit neměla. Můžete samozřejmě zkusti i jiný typ antikoncepce, jen gestagenní. Zkuste se o tom poradit s vaším gynekologem. 

Otázka:
Dana, 08. 02. 2010, 17:02
Dobrý den, mám doma čtyřtýdenní miminko a udělal se mi opar na rtu, jak moc je to pro něj nebezpečné? Bohužel na opary trpím od dětství, předpokládám, že se situace bude opakovat :-(( Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
08. 02. 2010, 23:39

Dobrý den, tento dotaz by Vám určitě mnohem lépe zodpověděl Váš pediatr. Opar na rtu, zvláště pokud je miminko kojené,není pro něj nebezpečný, je ale pravděpodobné, že může překonat herpetickou infekci. Zkuste se vyvarovat kontaktu vašich rtů s miminkem, ale určitě nepřerušujte kojení.

Otázka:
Eva, 05. 02. 2010, 14:35
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda ve slánské porodnici probíhá po narození vyšetření sluchu dítěte (pípnutí do ouška)? Děkuji

Odpověď:
08. 02. 2010, 14:09

Dobrý den,

vyšetření sluchu u miminek se v naší porodnici neprovádí.  Ale určitě pokud budete mít zájem, Vám toto vyšetření udělají na vlastní žádost lékaři ORL, jen se musíte konkrétně informovat, kde to dělají. Většinou to je ale za poplatek.

Otázka:
Helena, 06. 01. 2010, 21:01
Dobrý den, je mi 56 jsem 5 let bez menstruace, přechod proběhl neskutečně bez problémů. Teď se mi asi od poloviny prosince objevuje denně špinění: Tento týden jsem navštívila gynekologii, kde mi vyšetřením nebylo nic zjištěno a byl odebrán vzorek na onkologický rozbor, ty tři týdny čekání na výsledek budou nekonečné. Je možné, aby to bylo něco jiného než rakovina? Nedokázala jsem se v ordinaci takhle přímo zeptat. Děkuji za odpověd co možná nejpravdivější Helena

Odpověď:
07. 01. 2010, 20:33

Dobrý den,
každé krvácení, resp. špinění po přechodu se musí dovyšetřit. Rakovina může být jednou z příčin, ale určitě ne jedinou. Může to způsobit třeba zánět, nebo benigní /nezhoubný/ výrůstek na děložní sliznici. Určitě je skvělé, že jste hned navštívila svého gynekologa. I když se vyšetřením nic nezjistí doporučuje se jěště prohlédnout pomocí kamerky /hysteroskopie/ dutinu děložní a odebrat vzorky i z ní, tento výkon se dělá během krátkodobé hospitalizace a výsledky jsou rovněž do 2 týdnu.

Otázka:
tajne, 06. 01. 2010, 19:48
Dobry den chtěla bych se zeptat,jesli ginekolog,muže zjistit že sem vysadila antikoncepci???Děkuji za odpověd

Odpověď:
07. 01. 2010, 20:20

Dobrý den,
gynekolog se musí spolehnout i na to co mu řeknete. Nevím k čemu je dobré, aby jste gynekologovi neříkala pravdu o antikoncepci. To je každého volba. Dá se to zjistit třeba podle toho, že nemáte již zcela pravidelné menses /ale to mu musíte taky říci sama/ a částečně podle UZV. Ale 100% určitě ne.

Otázka:
Monča, 17. 11. 2009, 14:03
Dobrý den,jsem ve 32tt stále ještě pracuji chtěla bych se zeptat zda-li mám navštěvovat nějaké předporodní kurzy,až budu na MD a kde se konají..Dále mně zajímá otec by se chtěl zůčastnit porodu co to pro něj obnáší?Pochybuji,že by se zůčastnil nějakého kurzu a také kolik to dneska stojí penízků??Chystám se porodit ve Slaném. Děkuji moc za odpověd

Odpověď:
18. 11. 2009, 13:26

Dobrý den,

ve slánske nemocnici je každou 3. středu v měsíci předporodní kurz pro maminky i s tatínkama, který vede porodní asistentka Váchová. Spočíva v prohlídnutí si porodnice a povídaní si o porodu. tento kurz je zdarma, a po jeho absolvovaní platí tatínek u porodu 700 Kč, jinak je cena pro tatínka 1000 Kč. Tatínek může být s Vámi během celého porodu až po dobu 2 hodin po narození miminka.

Otázka:
Pavla, 20. 10. 2009, 14:08
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,dcera které jsou 4 roky,už měla 3x za sebou zvýšené bílkoviny a leukocyty v moči,měla i vysoký sediment...bere antibiotika Opamox.......myslíte jestli by nebylo dobré,jí vzít na nějaké podrobnější vyšetření.....dětská gynekologie,nebo urologie?Děkuji.

Odpověď:
27. 10. 2009, 15:13

Dobrý den, určitě bych doporučila návštěvu dětské gynekoložky i urologické vyšetření. Přetrvávaní červených a bílych krvinek v moči může u malých holčiček značit i gynekologický zánět. Ambulance dětské gynekologie je v Nemocnici Slaný, každý čtvrtek od 13 hodiny.

Otázka:
Linda, 13. 10. 2009, 08:51
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na riziko otěhotnění,v neděli mi končí menstruace a beru první prášek antikoncepce (beru již pravidelně již 8 let, následný den mám ještě špinění, zvyší se nějak riziko otěhotnění, když v ten den budu mít pohlavní styk?Děkuji za odpověď

Odpověď:
13. 10. 2009, 15:27

Dobrý den, pokud berete antikoncepci, jste chráněna před otěhotněním i  během 7 denní pausy, kdy odmenstruujete. Nemusíte mít žádne obavy mít pohlavní styk kdykoliv během měsíce.

Otázka:
Adéla, 21. 09. 2009, 16:27
Dobrý den, tento týden vstupuji do 24 týdne těhotenství při poslední návštěvě Mudr. se mně paní doktorka ptala jestli mi tvrdne bříško-netvrdlo,ale v zápětí tento víkend jsem měla břicho pěkně tvrdé...netrvalo to dlouho vždy jen po ránu a během dne "změklo" nevím jestli to je normální a nebo zda je to nějaký velký problém. Děkuji za odpověď

Odpověď:
24. 09. 2009, 13:25

Dobrý den,

pokud vám bříško ztvrdne 1-2x za den na chvíli, je to úplně normální. S blížicím se termínem porodu, bude bříško víc a víc tvrdnout. Samozřejme pokud je tvrdnutí bříška bolestivé nebo se opakuje v pravidelných intervalech měla by jste navštívit Vaší obvodní gynekoložku, která posoudí, jestli se Vám nezměnil vnitřní nález. Někdy se budoucím maminkám doporučuje užívat Magnesium (Hořčík), který zmírňuje tyto obtíže.

Otázka:
Janina, 13. 09. 2009, 13:16
Dobrý den, používám antikoncepci Evra už 4. rokem, nyní jsem narychlo musela odjet do zahraniční a nestihnu si vyzvednout recept na další, ráda bych se zeptala, zda je velký problém, když antikoncepci např. na 1 měsíc vysadím a jak mám dále postupovat až ji budu zase chtít užívat (zda poté od 1. dne menstruace nebo mohu začít hned jak si náplasti opět vyzvednu?) Děkuji, Jana

Odpověď:
18. 09. 2009, 14:07

Dobrý den,

pokud si nestihnete vyzvednout nové náplasti, můžete jeden nebo více měsíců být bez antikoncepce, a poté tak jako jste psala náplast nalepit 1. den menstruace. Nezapomente, že  po dobu nepoužívaní Evry nejste chráněná před početím.

Otázka:
Ivana, 31. 08. 2009, 20:55
Dobrý den, psala jsem dotaz 16.8. ve 21:14. Týkal se mé šestileté dcery. Zřejmě nedopatřením jste jej přeskočila a neodpověděla. Prosím, mohla byste mi na něj odpovědět? Nepíšu jej znovu, lze jej dohledat v tomto sloupci níže. Děkuji za odpověď, Ivana

Odpověď:
10. 09. 2009, 11:30

V 6 letech opravdu výtok nebývá normální.

Většinou bývá bakteriální a vzniká budˇ přenosem ze střevního traktu, nebo krevní cestou např při angině.

Jestli-že problém trvá, zajděte ještě jednou na dětskou gynekologii.

Nevím, kde jste byly. Dětská gynekologická ambulance je i ve Slaném od 13:00-15:00 na telefonické objednání tel. 312575126.

MUDr. Michaela Bartošová

 

Otázka:
Jana, 30. 08. 2009, 18:02
Dobrý den, jsem v 21 týdnu těhotenství a chtěla bych vědět copak nosím pod srdíčkem..Myslíte,že už je to možné??Jde to zjistit ve vaší nemocnici??Musím mít nějaké doporučení?Děkuji za odpověd

Odpověď:
31. 08. 2009, 10:38

Dobrý den,

pohlaví miminka se dá zjistit od 20.týdne. Ve 20. týdnu se dělá ultrazvuk u každé maminky, kde se miminko důkladně prohlídne. Pokud jste jej jěště neabsolvovala, zeptejte se při něm i na pohlaví miminka,  nebo můžete přijít na další ultrazvuk jen se zaměřením na pohlaví. Jde to i v naší nemocnici, nemusíte mít žádnou žádost. Určení pohlaví stojí 100 Kč. Ultrazvuky jsou denně, v pondělí ve 13 hodin, úterý až pátek ve 12:30. Budeme se na Vás těšit:)

Otázka:
Anna, 25. 08. 2009, 18:34
Dobrý den,po 4 letech přestávám používat hormon.náplasti Evra. Dám si na čas pauzu nebo časem změním druh antikoncepce. Odlepila jsem poslední náplast, dostala normál menstruaci.Mohu nyní pocitovat změny,tělěsné,psychické,z důvodu že tělu chybí hormony z náplastí a začíná se srovnávat?Jak snáší tělo stavy po dlouhodobém užívání antikoncepce?Můžete poslat i odkazy, děkuji

Odpověď:
31. 08. 2009, 10:32

Dobrý den,

každé tělo se s ukončením užívaní antikoncepce jinak vyrovnáva. Změna nálady anebo "divný pocit" samozřejmě může být. Menstruace může být silnější, cyklus nemusí být striktně po 28 dnech jako při antikoncepci. Do 3 měsíců by se to mělo srovnat, vaše tělo si tvoří vlastní hormony. Co se odkazů týká existují stránky www.antikoncepce.com, a určitě i mnoho dalších.

Otázka:
Ivana, 16. 08. 2009, 21:14
Dobrý den, mám šestiletou dceru, která má asi 3 týdny výtok podobný nosnímu hlenu. Spíše jemně nažloutlý, ale při zaschnutí na kalhotkách dostává i zelenou barvu. Nic ji nebolí, jen si někdy stěžuje na štípání "pipky" a mívá ji zarudlou. Dětská lékařka mi dala doporučení na dětskou gynekologii. Malé vzali kultivaci a po týdnu mi sdělili, že to nic nebylo, takže bez medikace. Ale malá má výtok dál. Připadá mi, že v šesti letech to asi není normální mít výtok. Může to být způsobeno nějakým zánětem močových cest, i když ji v podbříšku nebolí? Mám to tedy dále řešit? Poraďte jak, děkuji.

Otázka:
míša, 12. 08. 2009, 22:39
Dobrý den, jedu s přítelem na dovolenou a v tyto dny jsem měla menstruovat. Ukončila jsem tedy užívání antikoncepce Minerva o týden dříve. O dva dny později se mi dostavila menstruace. Po sedmi dnech pauzy začnu brát antikoncepci znovu. Chtěla bych se zeptat, zda jsem narušila antikoncepční účinky a zda je ochrana před otěhotněním stoprocentní. Děkuji předem Štědronská

Odpověď:
13. 08. 2009, 15:31

Dobrý den,
pokud si chcete odsunout menstruaci a nemáte 3-fázickou antikoncepci, je lepší brát 2 plata nebo i více kontinuálně, tam se antikoncepční efekt zachováva a menstruaci nedostanete. Ve Vašem případě bych se teď ještě 7 dní po začatí užívaní nového plata chránila, protože tím, že ste z předchozího plata užila jen 14 tablet, mohla sa antikoncepční ochrana narušit.

Otázka:
Dita, 05. 08. 2009, 08:59
Dobrý den, jsem v 17 týdnu těhotenství a včera jsem začala pociťovat velké bolesti a pálení při močení..Mám velký strach copak se to děje..Moc se mi nezdá,že bych se někde nastydla dávám si velký pozor..K doktorovi jdu na kontrulu,ale bohužel až za čtrnáct dní..Nemůžete mi poradit?? Děkuji moc Dita H.

Odpověď:
10. 08. 2009, 13:46

Dobrý den,

omlouvam se za opožděnou odpověď, protože to co popisujete je nejpravděpodobněji zánět močových cest. V těhotěnství se vyskytuje mnohem častěji a pokud vám potíže při močení přetrvávají navštivte co nejdříve vašeho gynekologa. Pokud se zánět při vyšetření moči prokáže je nutné ho přeléčit antibiotiky. Určitě dodržujte pitný režim, t.j. minimálně 2,5 až 3 litre těkutin.

Otázka:
Miki, 03. 08. 2009, 17:44
Dobrý den, mám 3,5 roku starou dceru. Já i přítel máme krevní skupinu A Rh - a dcera ji zdědila také. Jelikož chceme druhé dítě, tak by mne zajímalo, zda u druhého těhotenstí nehrozí nějaké problémy a vrozené vady dítěte. Slyšela jsem, že stejné krevní skupina je v druhém těhotenství problém. Děkuji za odpověď

Odpověď:
04. 08. 2009, 13:48

Dobrý den,

pokud máte oba s partnerem krevní skupinu A Rh -, neměl by být žádny problém s další graviditou. Komplikace by se mohli vyskytnout v případě, že má tatínek Rh faktor pozitivní. Ale i v tom  případě se vždy po narození zjistí krevní skupina miminka a v případě Rh pozitivity se matka oočkuje anti D globulinem, který zabrání tvorbě protilátek v krvi matky a případnému problému v dalším těhotenství. Ve vašem případě to je bez problému.

Otázka:
m, 02. 08. 2009, 08:19
Odpovídám na tu cukrovku.Není to běžné,když jsem byla vyšetřena jen já z maminek co sem se poznala.A mám svou gynekoložku.Proč by měli vyšetřovat jiný?To jako má gynekoložka vyšetřuje jinak?Nehledě na to,že krev mi byla brána v pondělí a v kartě sem měla že ve čtvrtek jdu ke svý doktorce.Dokonce sama doktorka mi říkala,že jdu jen na krev a co budu pít...Neměli by lékaři pacientku informovat?Nebo už jen že jsem v nemocnici,tak děláte svou práci bez ohledu na to že máme svý lékaře?Já nevěděla proč,už mě bylo hrozně zle.Jak vysvětlíte vyšetření tak bolestivé?Dost maminek se s tím potkalo u vás.Můj porod byl dokonce takový,že jste mi zaváděli do vnitř ty sondy,bolestivě,i v kontrakcích,a asi po 8 zavádění když jste si mysleli že jsou špatný sondy,a vystřídali se na mě doktoři všichni stejně bolestivě,tak jste zjistili že nejde monitor!To je taky odborný postup?Prasknutí plodové vody,kdy mi maminky říkali že to nic není,jsem od vás taktéž zažila s vašim úsměvem že to nic není v hrozných bolestech.Tak jaký postup když neinformujete maminky?Jak my můžeme vědět co nás čeká,natož se teda zeptat?Toto jsem našla: Vnitřní vyšetření se provádí až v průběhu samotného porodu, po odtoku plodové vody. Přitom budete ležet s roztaženýma nohama na porodnickém lůžku. V případě potřeby může lékař spustit odtok plodové vody uměle protržením plodového obalu. Pochvou zavede speciální elektrodu až ke kůži na hlavě Vašeho miminka. Za postupujícího porodu elektrodu opět jednoduše vytáhne. Vyšetření je nebolestivé a Vaše miminko nijak neomezuje ani neohrožuje. Tak se nezlobte,ale u vás v nemocnici nevidím žádný běžný postup,když se k maminkám chováte takto.

Otázka:
Bára, 29. 07. 2009, 00:21
Hezký den, mám dceru ve věku 8,5 roku a občas trpívá výtoky (světle žluté až lehce do zelena). Současně je nejspíš i předčasně vyspělá, neboť už je patrné i ochlupení. Byly jsme na vyšetření u dětského gynekologa a je jinak zcela zdravá. Při obtížích dáváme koupele ve slabém roztoku hypermanganu. Zajímalo by mně, zda lze jejím obtížím nějak předcházet, pokud pominu možnost, že už by nikdy nevkročila do bazénu... :-) Nosí jen bavlněné prádlo, máme vyzkoušený prací prostředek, mácháme dvojnásobně, na mytí užíváme intimní gel, nepoužíváme žínku, a při toaletě používá vlhké ubrousky pro citlivou pokožku. Děkuji za Váš čas.

Odpověď:
30. 07. 2009, 14:27

Výtoky u dětí jejího věku bývají nejčastěji způsobeny zanesením infekce ze střevního traktu nebo infekcí z krve (když má například anginu). Při gynekologickém vyšetření se lze speciálním přístrojem zvaným vaginoskop do pochvy podívat a eventuelně odebrat i kultivaci. Dále se postupuje dle výsledků. Z vašeho dotazu  mám pocit, že děláte maximum možného. Bude-li se ale výtok opakovat, bylo by vhodné opětné vyšetření u dětského gynekologa.  Ohledně vyspělosti Vaší dcery se nelze vyjádřit, záleží na tom jak rozvinuté jsou u ní sekundární pohlavní znaky (t.j. prsa a ochlupení). Ale puberta je považována za předčasnou objevíli se před 8 rokem života a pak se většinou i léčí.

Máte-li zájem je ambulance dětské gynekologie i v nemocnici Slaný

- objednat se lze na čísle 312575126

MUDr. Michaela Bartošová

Otázka:
, 18. 07. 2009, 23:28
Dobrý den,minulý rok jsem rodila v porodnici ve Slaném.Vyvolávaný porod.Vaše vyšetření před porodem i v době porodu bylo velmi bolestivé,taktéž pana primáře.Máte stejný postup.Zůstali mi do dneška citelně znát bolesti,nezapomenutelné,s kterýma trpím denně.Mám už 2 děti,ale tohle jsem nikde od jiných lékařů nezažila.Můj dotaz je ohledně toho,že když jsem byla na odběr krve ohledně cukrovky-pilo se to sladký,tak sestra mě řekla že si mám nahoře počkat na lékařku,že mě napíše něco do karty.Bylo mě tak zle,čekala jsem 2 hodiny,pak si mě doktorka pozvala,já už byla na omdlení a těšila jsem se na jídlo.Když mě paní doktorka vyzvala abych se slékla,že mě vyšetří.Nevěděla jsem proč,když jsem chodila ke své lékařce,a byla jsem pouze na odběru krve.Vyšetření které proběhlo slyšeli za dveřmi,nevěděla jsem ani co se děje,byla jsem v šoku.Poté jsem se rychle s chytajícím bříškem dokulhala ven,a můj partner nevěřil.To samé jsem pak prodělala v porodnici jak už jsem výše psala.Jiný maminky šli na krev a domů.Nikde jsem neprožila tak urputné vyšetření,následky mám do dnes.Jiné maminky šli na krev a domů.Ano měla jsem odmítnout,vím že dnes bych se zachovala jinak.Jak je to možné?Žádná maminka nebyla po krvi na vyšetření!Co krev měla společného s vyšetřením,když mám svou gynekoložku?Všichni kdo mě ve Slaném vyšetřovali,a já křičela,tak se uculovali se slovy:já vím že je to nepříjemné.Zůstal mě díky slánské nemocnici psychický blok,a bolest co snáším denně.

Odpověď:
28. 07. 2009, 14:34

Dobrý den,

každá maminka, která k nám přijde na test těhotěnské cukrovky, je i vyšetřena.  Je to běžný postup k vyloučení rizika předčasného porodu. Nicméně máte nárok odmítnout cokoliv i test na cukrovku.

Otázka:
Jolana, 09. 07. 2009, 18:27
Dobrý den, je to hodně špatné,když mám nízké BHCG byla jsem na screeningu v I. trimestru..Co to prosím znamená??Nějaká vada?

Odpověď:
10. 07. 2009, 15:00

Dobrý den,

1. trimestrálny screening nám slouží k prvotnému záchytu možných vad u miminka. Posuzujou se v něm hodnoty z krve, spolu s ultrazvukovým vyšetřením miminka a jěště bereme do úvahy váš věk. Když se všechno vyhodnotí, můžeme již s určitou jistotou říct jesti je miminko úplně v pořádku anebo je vhodná jěště genetická konzultace po 16.týdnu těhotenství, kdy se jěště odebíra z krve matky tzv. triple test. Genetik vezme do úvahy výsledky obou vyšetření a vysvětlí vám a prodiskutuje s vámi další postup. Možná bude stačit jen důkladný ultrazvuk v 20.týdnu těhotenství anebo se může provést amniocentéza - odběr plodové vody, kde se získají o miminku podrobné informace vzhledem k možným vadám. Pokud máte z 1.trimestrálního screeningu nižsí beta HCG a všechno ostatní včetně ultrazvuku bylo v pořádku, zatím bych se neznepokojovala a počkala si na výsledek triple testu a následnou genetickou konzultaci.

Otázka:
M., 12. 06. 2009, 18:30
V lednu jsem podstoupila již po čtvrté odstranění píštěle v místě nástřihu hráze.Bylo mi řečeno,že odstraněno bylo vše,ale nyní se problém vrátil.Je možné se píštěle zbavit nadobro?

Odpověď:
18. 06. 2009, 14:21

Dobrý den, tvorba píštěle může být záležitost, která u někoho vznikne na podkladě nepřijmutí šicího materiálu. Při jejím ošetření se snažíme  odstranit její pouzdro, ale ránu pak musíme znovu zašít. I přes  použití vstřebatelného materiálu, se může píštěl opětovně vytvořit. Záleží na míře vašich obtíží, jinak lze zkusit řešit tento problém i konzervativně t.j. aplikací mastí.
Dnes má svátek Teodor
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

47.43%

Spíše ano
graf

17.65%

Spíše ne
graf

14.89%

V žádném případě
graf

20.03%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 799
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát