Klikněte zde
Dobrý den, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Královické slavnosti a dožínky jsou pro obyvatele okolních měst a obcí stále silnějším magnetem

Kliknutím zvětšit
Zahájení slavnostního průvodu obcí. Foto Petr Valenta

V sobotu 3. září bude v Královicích u Slaného zase velká sláva. O posvícení zde budou probíhat tradiční Královické slavnosti a dožínky, jejichž součástí bude velká koňská show v areálu místního jezdeckého centra. O tom, co všechno se bude v tento den v Královicích dít, jsem hovořil s majitelem JC Královický dvůr a starostou obce Královice Ing. Luďkem Šofrem:

- Jak vůbec vznikly Královické slavnosti a dožínky? Co bylo hlavním motivem pro to, že jste již před lety začali tuto akci pořádat a zvát na ni širokou, nejen slánskou veřejnost?

Královické slavnosti a dožínky jsou jednou z největších a nejprestižnějších akcí, kterou každoročně pořádají obec Královice a Jezdecké centrum Královický dvůr, a vždy se snažíme o to, abychom v co největší míře naplnili staročeské dožínkové tradice. A právě u nás, v Královicích, jsou tyto tradice velmi silné, místní zemědělci již v dávné minulosti ukončení sklizně obilovin vždy završili náležitou oslavou, a my jsme se v podstatě vydali v jejich stopách.

- Královické dožínky bývají vždy zahájeny průvodem obcí. Bude tomu tak i letos?

I letošní Královické slavnosti a dožínky budou zahájeny již tradičním průvodem obcí. Ten se bude jako vždy formovat u „staré“ královické hospody, a v jeho čele pojede tzv. Selská jízda asi o 20 jezdcích. Ještě než vyjdeme, či vyjedeme, proběhne před naší hospůdkou jakýsi rej kočárů, které povezou naše vzácné hosty.

- Neodmyslitelnou součástí průvodu a vůbec celých královických dožínek je tradiční poděkování a požehnání dožínkovému věnci...

Ano, až přijedeme ke královické kapličce, tak se všichni účastníci průvodu shromáždí kolem ní, a Jan Poříz, představený slánských karmelitánů, zde požehná dožínkovému věnci, potažmo úspěšnému zakončení letošních žní a dobré úrodě.

- Co se bude v centru obce, u královické kapličky, dále odehrávat?

Proběhne zde tradiční veselice, bude se zde tancovat a zpívat za hudebního doprovodu folklórní skupiny Mateník a také Osvětové besedy Pozdeň, hrát bude Hora band, a samozřejmě, že zde nemůže chybět 93 letý Jaroslav Ulrich z Pozdně, který pro Královice již složil několik pěkných písní, a já doufám, že zde bude mít premiéru jeho nejnovější píseň, kterou složil v nedávné době.

- Co bude následovat?

Následovat bude zábava na sále naší staré hospody, kde bude hrát Mateník a Hora band. Letošní Královické slavnosti a dožínky budou dále zpestřeny různými pouťovými atrakcemi, ukázkou zemědělské techniky, testovacími jízdami automobilů Škoda, chutným občerstvením – dožínkovými specialitami nejen na grilu, a ještě bych měl zmínit, že celé slavnosti bude moderovat Standa Berkovec.

- V odpoledních hodinách se bude v areálu Jezdeckého centra Královický dvůr odehrávat tzv. Koňská show. Můžete tuto akci přiblížit?

Koňská show začne v areálu Jezdeckého centra Královický dvůr v 15 hodin, a všichni, kteří nějakým způsobem pracují s koňmi, se mohou těšit na opravdu zajímavý, poutavý průběh této akce, složené z tradičního pracovního jezdectví, skokového a kočárového parkuru, drezury koní a také z rytířského klání. Z mého pohledu nejzajímavějším vystoupením bude to poslední, při kterém se představí Miroslav Simandl a několik jeho koní, s nimiž dokáže Miroslav přirozeně komunikovat.

Pak jsem ještě oslovil Aleše Suchánka, pořadatele řady prestižních jezdeckých akcí, který vytváří také program již tradičních koňských show na Královických slavnostech a dožínkách a který tyto akce také komentuje. K vrcholu letošní koňské show, k vystoupení Miroslava Simandla a jeho přirozené komunikaci s koňmi, mně sdělil následující: „O to, co všechno Miroslav Simandl umí s koňmi, je nejen v evropských zemích stále větší zájem, a jeho koňská show bude bezpochyby zlatým hřebem letošní koňské show v Královicích, a já věřím, že jeho letošní vystoupení v Jezdeckém centru Královický dvůr si jezdci a vůbec všichni, kteří nějakým způsobem pracují s koňmi, nenechají ujít.

Miroslav Simandl pracuje s několika koňmi, které ovládá ,jen‘ svými hlasem, pohyby, či posunky, bez nějakých fyzických podnětů.

Dalším zajímavým vystoupením bude Working Equitation, čili tradiční pracovní jezdectví, při němž mohou návštěvníci této akce vidět zajímavé ukázky z výcviku koní, nepostradatelných pomocníků na nějaké zemědělské farmě, kde práce s dobytkem je celkem běžnou, každodenní činností farmářů.“


Libor Pošta
01. 09. 2022, 09:23


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Rostislav
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.34%

Spíše ano
graf

17.56%

Spíše ne
graf

15.18%

V žádném případě
graf

23.92%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3018
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát