Klikněte zde
Dobré odpoledne, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je čtvrtek 28. března 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Při masopustu prošel v sobotu Brandýskem cirkus

Kliknutím zvětšit
Cirkusový masopustní průvod táhne Brandýskem. Foto Vladimír Rogl.

Masopust, fašank, ostatky či šibřinky – to bývaly svátky hodování a veselí, protože pak následoval čtyřicetidenní půst ukončený Velikonocemi. V dnešním pojetí bývá často masopust „shrnut“ do jediného dne (zpravidla poslední masopustní soboty), kdy je masopustní veselí spojeno s průvodem masek.

V Brandýsku tradici masopustních průvodů a následné zábavy obnovili už v polovině devadesátých let minulého století a jen málokdo z této obce si dovede představit, že by se tato lidová veselice některé jaro nekonala.

A tak se první březnovou sobotu krátce před třetí hodinou odpoledne u dolu Michal schází první masky i zvědavci. Přijíždí hasičské auto plné modrých „šmoulů“, další auto vysypalo tucet děvčat se zlatými parukami a na stařičkém kole přijíždí i medvěd. Po příchodu statného krotitelé, dalšího medvěda, klaunů a několika vnadných akrobatek bylo zřejmé, že toto sobotní odpoledne Brandýskem projde cirkus. Za doprovodu ryčné kutálky (byť jen z amplionu doprovodného vozu) se obcí vydal  početný průvod, který tvořily nejen masky připomínající cirkusovou manéž, ale i občané v civilu, mnozí s dětmi. Během svého pochodu se průvod rozrůstal o další desítky lidí, dětí i masek. Jak Slánským listům sdělila předsedkyně kulturní a školské komise v Brandýsku paní Martina Stiborová, neměli organizátoři do poslední chvíle představu, jak velký průvod bude. To prý se každý rok mění i podle počasí, ale lidí a masek spíš každoročně přibývá. Ještě než průvod došel na školní hřiště, dozvěděli jsme se, že na přípravě masopustního odpoledne se podílela dvacítka zapálených a především ochotných lidí. Kromě zmíněné komise to jsou například i místní hasiči nebo odrostlejší děti, které jezdí na letní tábory pořádané obcí. Jen namátkou pak paní Stiborová jmenovala Romana Ondráčka, Jiřího Veselého, Jardu Grubnera, Stáňu Zounkovou, Helenu Šturmovou, Hanu Hrabánkovou, Jardu Hrabánka, pana Šturmu, Vladimíra Kučeru a to nestačila vyjmenovat celou řadu dalších obětavců, bez kterých by se podobná akce rozhodně nemohla konat.

Odpolední program na hřišti mezi školami se nesl v estrádním duchu s tanečními a hudebními čísly i kabaretními skeči. Stejně jako v minulých letech, stalo se školní hřiště pro toto sobotní odpoledne televizním studiem místní „Závislé brandýské televize“ ZABRAT. Varietní program začali v Brandýsku připravovat a nacvičovat už v lednu. „Scházeli jsme se každý čtvrtek a v posledních dnech jsme se přípravám věnovali prakticky denně. Museli jsme sehnat dobrovolníky, kteří byli ochotni vystupovat a také ušít masky a kostýmy, kterých bylo zapotřebí opravdu hodně. Přestože jsme vlastně skoro všechno dělali svépomocí, bylo to dost finančně náročné. Naštěstí nám přispěla i obec,“ sdělila ještě paní Stiborová.

V programu, který uváděla učitelka místní školy paní Jana Vránová, pak na pódiu či přímo na hřišti dvě stovky vděčných diváků sledovalo v podání brandýských umělců koncertní vystoupení legendární popové skupiny Boney-M, Koček nebo Kuřátek. K vidění byla i scénka o chodecké policii, pohádka o Sněhurce po dvaceti letech a jako zlatý hřeb programu ukázka z baletu Labutí jezero. Je třeba podotknout, že převážná většina „labutí“ byla rodu mužského, kterým jak bělostné sukénky, tak i růžové piškoty velmi slušely. Závěr patřil tanečnímu reji především masek a dětí.

Přeborníkem v převlecích byl brandýský místostarosta pan Vladimír Kučera. Nejenže kráčel v čele masopustního průvodu jako krotitel dravé zvěře, ale následně vystupoval i v několika scénkách na pódiu. Zahrál si trpaslíka Rejpala v pohádce o Sněhurce po dvaceti letech, chodce ve scénce o policii a zatančil si i v baletu Labutí jezero. Na otázku jak organizátoři dokázali doslova ‚zblbnout‘ pro masopustní parádu skoro půl vesnice, skromně odpověděl: „Víte, lidé si už po těch letech zvykli!“

Každá písnička má svůj konec a po hezkém, bujarém a navíc slunečném odpoledni se spokojení diváci rozcházeli s tím, že příští rok přijdou zas a dokonce možná i v maskách. Jen ty, kteří se na úspěchu podíleli především, čekal ještě úklid rekvizit a příjemné společné posezení a zhodnocení úspěšné akce. Je zřejmé, že tam mnozí z nich přišli i s prvními nápady na ještě úspěšnější masopustní sobotu v roce 2012.

Vladimír Rogl
06. 03. 2011, 20:16


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Taťána
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.26%

Spíše ano
graf

17.60%

Spíše ne
graf

15.21%

V žádném případě
graf

23.93%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3005
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát