Klikněte zde
Dobré ráno, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je sobota 20. dubna 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Na Londě opět duněl dusot koňských kopyt a hřměly válečné bubny

Kliknutím zvětšit
Průvod vychází od slánské sokolovny. Foto Vladimír Rogl.

O tomto víkendu se ve Slaném koná už 13. ročník městských a Husitských slavností, které se staly nedílnou součástí kulturního kalendáře a novodobých tradic našeho královského města. Zatímco první ročníky slavností byly zaměřeny především na reminiscenci událostí, které se v patnáctém století dotkly Slaného, poslední tři roky jsou tématicky spíš zacíleny na historii napoleonských válek na území Čech.

Městské slavnosti jsou vhodnou příležitostí k uspořádání celé řady souběžných a doprovodných akcí. Už ve čtvrtek byl na Masarykově náměstí připraven pro žáky základních škol atraktivní pohybový program v režii 3. základní školy Slaný. V pátek se v kapli bývalé Piaristické koleje konal koncert dětského pěveckého sboru Světlušky rovněž ze 3. ZŠ, na náměstí koncertovala kapela Pelegrin a za soumraku se ulicemi města vydal ohňový průvod vojsk na stadion Slavoje, kde se konal velkolepý ohňový rytířský turnaj.

Zlatým hřebem městských slavností je už tradičně sobotní průvod, který Slaňáci opravdu prožívají a rádi se ho zúčastňují. O této skutečnosti svědčí i to, že od rána se v ulicích města hemžila spousta lidí všeho věku v nejrozmanitějších dobových krojích. Pestrý průvod, v jehož čele nesl praporečník Vojtěch Kočka prapor Slaného, vyšel v deset hodin od sokolovny a směřoval přes hlavní slánské ulice na Masarykovo náměstí. V ulicích města vítalo účastníky průvodu velké množství občanů i návštěvníků města. Průvodu se kromě představitelů města (starosty Ivo Rubíka i obou místostarostů Pavla Bartoníčka a Jaroslava Hložka), ministra zemědělství ČR Ing. Ivana Fuksy a starostů okolních obcí zúčastnila celá řada pozvaných hostů a delegací z  České republiky i ze zahraničí. Alespoň ty nejvýznamnější se pokusím vyjmenovat: Z partnerských a spřátelených měst to byla delegace partnerského města Pegnitz vedená starostou Manfredem Thümmlerem, zástupce partnerského města Skalica Ing. Anton Bobrík, delegace ze spřáteleného města Linlithgow ve Skotsku vedená hejtmanem oblasti West Lothian Tomem Kerrem, delegace litevského města Rokiškis v čele s primátorem dr. Vidmantasem Kanopou, starosta města Bolatic na Hlučínsku Mgr. Herbert Pavera či primátor Možajskovo regionu Moskevské oblasti Dmitrij Michajlovič Belanovič. Společenství měst s husitskou minulostí a tradicí pak reprezentovaly další významné osobnosti – jako např. starosta města Bärnau Peter Hampel, vedoucí muzea v Bernau bei Berlin Bernd Eccarius, Ruth Bader z Kostnice, vedoucí odboru kultury a turismu z Naumburgu Katja Stock, bývalý starosta města Neunburg vorm Wald Wolfgang Bayerl, starosta Sedlčan Jiří Burian, místostarostka Tábora Lenka Horejsková a místostarosta Tachova Jiří Struček. Řada z nich přijela do Slaného i se svými životními partnery či rodinami a někteří nezaváhali si ve svých dobových kostýmech vyskočit i do koňského sedla.

Pestrobarevného průvodu se zúčastnili i členové několika vojenských historických sdružení z Brna a Londou tak pochodovala či cválala na koních vojska z počátku devatenáctého století v doprovodu dělostřeleckých baterií. Husité a křižáci, kteří výrazně dominovali průvodům prvních deseti ročníků slavností, tentokrát byli v menšině oproti bohatým uniformám z dob napoleonských válek. Do průvodu se aktivně zapojilo i velké množství krojovaných i nekrojovaných dětí, většinou i se svými učiteli. Zvlášť mile působili například malí pištci ze 3. Základní školy se svými flétničkami a píšťalkami. Závěr průvodu pak patřil občanům, kteří se do něho zcela spontánně přidali včetně maminek s kočárky.

Na Masarykově náměstí přivítal starosta Rubík jak vzácné hosty, tak i přítomné občany a návštěvníky slavností ze širokého okolí. Mimo jiného krátce pohovořil i o smyslu slavností, tradic i historických symbolů. „Na kupoli věže staré slánské radnice je zlatá hvězda. Symbol, který nám připomíná, že Slaný bylo jedním z pěti vyvolených měst tehdy známého světa, které mělo přežít jeho zkázu. Hvězda je symbol života. Života, který vzniká a zaniká. Věčně se obnovuje. Tak jako naše město. V jeho historii byly časy, kdy hvězda jménem Slaný jasně zářila na mapě Evropy. I okamžiky, kdy její svit zhasl či utlumil svoji zář. Spolu se všemi Slaňáky věřím, že v úvodu třetího tisíciletí hvězda Slaného opět naplno svítí. Nechť je tomu tak co nejdéle!“ Po starostově proslovu připochodovaly na Masarykovo náměstí francouzské, rakouské i carské vojenské jednotky a krátce poté byl odstartován nepřetržitý proud zábavy a podívané.

Celé odpoledne pak bylo ve znamení řady kulturních, vojenských i sportovních akcí, které souběžně probíhaly jak na Masarykově náměstí tak i na hřišti Slavoj. Zvláštní pozornosti se těšily ukázky jezdecké dovednosti ruských kozáků, střelba z historických děl napoleonské éry, šermířské souboje, koncerty kapel i zpěváků a závěrečný ohňostroj. V zahradě u městského kina měly děti svůj koutek plný her a zábavy a také „Ostrov“ připravil pro děti speciální program přímo u sochy TGM.

Večer byl položen věnec na slánském hřbitově u hrobu napoleonského důstojníka hraběte Barclay de Tolly, který zemřel na následky válečného zranění ve zdejším lazaretu. Po nedělní mši svaté pak byl v chrámu sv. Gotharda uspořádán tradičně koncert duchovní hudby.

Pokud se někomu zdá, že program všech ročníků městských slavností se až dojemně shoduje – má pravdu jen napůl. Především proto, že slavnosti jsou nejen zamyšlením nad pohnutou historií, prezentací města a jeho úspěchů, ale především vzácnou příležitostí pro mnohá krásná setkání na všech úrovních.

Vladimír Rogl
15. 05. 2011, 00:41


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Alexandra
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.33%

Spíše ano
graf

17.58%

Spíše ne
graf

15.16%

V žádném případě
graf

23.93%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3021
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát