Klikněte zde
Dobrý večer, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Letošní Hubertovu jízdu provázelo nevlídné počasí

Kliknutím zvětšit
Jana Přikrylová s Vladimírem Meszárošem na koních Polly a Princezna. Foto Vladimír Rogl.

Jezdeckou sezónu zakončují na Beránkově statku v Drchkově u Slaného každoročně Hubertovou jízdou. Ta letošní, pořádaná Jezdeckým centrem „Údolí Bakovského potoka“ se konala v sobotu 17. října už po dvanácté a to i přes nepřízeň letošního vrtkavého počasí.

Počasí se pochopitelně podepsalo i na účasti jezdů i koní, protože zatím co loni do Drchkova přijelo na svých koních přes sedmdesát jezdců, letos to byla tak zhruba polovička. Nicméně při slavnostním nástupu nepršelo a dokonce odněkud zpoza mraků vysvitlo na okamžik i sluníčko.

Hlavní organizátorkou a „dispečerkou“ celé této akce zůstává i nadále paní Renata Beránková, ale už druhým rokem nevyjíždí jako liška v čele jezdců. Stejně jako loni i letos ji zastupuje osmnáctiletá Helena Novotná, která jezdecký sport provozuje už od svých šesti let a tudíž se zúčastnila všech Hubertových jízd pořádaných jejím mateřským jezdeckým oddílem. Letos ještě jela na koni Magnus paní Beránkové, ale pochlubila se, že už brzy bude mít koně vlastního – Sebastiana, který se teprve nedávno narodil..

V jedenáct hodin se řadí jezdci se svými koňmi na nedaleké louce a jezdci dostávají poslední pokyny, které jim uděluje master honu. V minulých ročnících tuto čestnou, ale i velmi odpovědnou funkci vykonával pan Oldřich Špurek, kdežto letos byly jeho pravomoce rozděleny podle jezdeckých skupin. Masterem pro „skákající“ jezdce byl letos Standa Stránský, kdežto masterem pro „neskákavce“ byl starosta Královic Ing. Luděk Šofr, který sám patří k nadšeným koňákům a propagátorům koňských stezek v našem regionu. Jezdce na ponících, což jsou především děti, vedla Eliška Šašková. A úplně tím nejhlavnějším masterem byla paní Monika Jelínková, která měla na starosti pořádek při celé jízdě. .

Jezdec, který představuje lišku (Helenka Novotná), jede jako první a má na kabátě pověšený liščí ohon. Za ním pak jedou jezdci, kteří představují smečku loveckých psů a v menším rozestupu za nimi lovci. Trať jízdy měla přibližně 15 kilometrů a byla rozdělena na dvě části. V Královicích byla přestávka s občerstvením jezdců, kteří zde měli možnost si s koníky zaskákat na 26i přírodních překážkách. U Dřínova pak byla postavena brána na závěrečný dostih.

Drchkovská Hubertova jízda je velmi populární a zúčastňují se jí jezdci nejen z blízkého okolí, ale i z relativně vzdálených oblastí. „Každým rokem rozesíláme známým a kamarádům pozvánky, ale o naše akce začala mít zájem i poměrně široká veřejnost a lidé k nám přijíždějí i s dětmi jako diváci,“ říká paní Beránková. Jezdkyní z nejvzdálenějšího místa byla letos paní Pavla Jirkovská, která přijela až z Litvínova. K nejvzácnějším hostům patřil bývalý hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl, který přijel se svým koněm Hektorem až z Nezabudic. Do Drchkova přijel letos po prve.

Vladimír Rogl
18. 10. 2009, 10:18


Hodnocení článku:


5 b. = skvělý  4 b. = dobrý  3 b. = ujde  2 b. = nic moc  1 b. = slabý

Počet hlasujících: 5. Čtenáři celkem udělili: 19 bodů. Průměrný počet bodů: 3.8

Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Rostislav
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.33%

Spíše ano
graf

17.58%

Spíše ne
graf

15.16%

V žádném případě
graf

23.93%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3021
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát