Klikněte zde
Dobré ráno, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je pátek 26. dubna 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Ve Slaném skákali králíci přes překážky, zvítězil Koníček

Kliknutím zvětšit
Vítěz závodu „Koníček“ bravurním způsobem přeskakuje jednu z překážek na dráze. Foto Vladimír Rogl

Hitem letošní chovatelské výstavy ve Slaném, která se uskutečnila třetí květnový víkend, byla nová sportovní disciplína „králičí hop“. Se svými dvanácti králíčky do Slaného přijela z Chotěboře paní Lada Šípová, která je propagátorkou této zajímavé drezůry. „Králičí hop“ je poměrně nová, volnočasová aktivita pro děti, mládež, i dospělé, která má svou kolébku v severských zemích. Paní Šípová prvně viděla ukázku této disciplíny v roce 2006 při pracovní návštěvě veletrhu Interzoo v Norimberku, kde skákající králíky předváděli Skandinávci. Podle paní Šípové jsou Švédsko, Dánsko a Finsko velmocemi v králičím hopu. Od nich se této disciplíně učí i v dalších zemích Evropy a Ameriky. V poslední době se tato dosud nezvyklá disciplína začala prosazovat i u nás. Podstatou králičího hopu je zdolání překážek v co nejkratším čase a s co nejmenším počtem trestných bodů. Králíček trasu zdolává na vodítku a kšírkách.

Ve Slaném diváci viděli na vlastní oči králíky, kteří skákali jako o závod, byli uvolnění a v pohodě, a bylo vidět, že je skákání opravdu baví, protože skákání má králík zřejmě v krvi zakódované odjakživa. Samozřejmě, že se dobře bavili i přihlížející, zvláště pak děti. Je to dokonalé souznění člověka s králíkem. Jen trenérka je po neustálém běhání dokonale uondána.

Paní Šípová je nejen propagátorkou „králičího hopu“ v České republice, ale pravidelně se zúčastňuje i mezinárodních závodů, odkud si se svými králíky přiváží různá ocenění. Králičí šampióni jsou vesměs malých či zakrslých plemen, až už to jsou králíci holandští či různé druhy beranů. Paní Šípová chová v současnosti 26 králíků ve věku od jednoho do dvou a půl roku. A všichni mají svá jména – ať už je to Koníček, Smajlík nebo Hvězdička.

Vladimír Rogl
20. 05. 2011, 08:51


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Jaroslav
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.29%

Spíše ano
graf

17.58%

Spíše ne
graf

15.18%

V žádném případě
graf

23.95%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3031
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát