Klikněte zde
Dobrý večer, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

O šílené rychlostní silnici R7 na Slánsku mluvil i Vinnetou

foto
Záběr z představení hry Vinnetou v kladenském divadle. Foto Patrik Borecký

Nevím, zdali každý, kdo na premiéru hry Vinnetou do kladenského divadla Lampion v sobotu 16. března přišel, si představoval něco jiného, než že půjde o divadelní provedení notoricky známých a geniálně filmově zpracovaných příběhů Karla Maye z Divokého západu, ve kterých ještě platila čest jako to hlavní v životě. Slyšel jsem také obavy, proč je toto dětské představení tak pozdě večer. Všechno ale bylo jinak!

Po prvních replikách jednoho ze dvou hlavních protagonistů představení Jakuba Prachaře (Old Shatterhand) bylo vše jasnější. Chudý, ale čestný úředník Šetrný se při svých velkých pochybách, zdali vzít, či nevzít úplatek pro povolení nelogické změny trasy dálnice v místě problematické rychlostní komunikace R7 vedoucí z Prahy kolem Slaného na Lounsko, obrací ke své četbě z mládí, či k filmům, které byly ikonou filmografie 60. let. Právě u hrdinů Západu - apačského náčelníka Vinnetoua (věrně ho zahrál Vojta Kotek) a jeho bílého bratra Old Shatterhanda, ideálů cti hledá zastání a pomoc pro své rozhodnutí. Zmítán chudobou a na druhé straně vysokou nabídkou úplatku jakoby promítal své chování do doby tehdy na Divokém západě. Vzniká tak spousta komických situací, časté nadsázky původního příběhu včetně erotického nádechu podporují divákův úsměv, ovšem i zamyšlení nad tím, kam se dnes ztratila lidská čest.

Děj hry přivádí diváka chvílemi do prostředí známé filmové trilogie Vinnetou, Vinnetou - rudý gentleman, Poslední výstřel, chvílemi do prostředí současné společnosti, společnosti lobbingu, přetvářky a bezectné agresivity mířící jen a jen k vlastního prospěchu. Jak svou roli představuje na Divokém západě padouch Santer (Tomáš Petřík), jenž se chce bezohledně dostat změnou trasy železnice k nugetům kmene Apačů, tak v druhém plánu tentýž jako lobbista místo koltu drží bankovky, aby prosadil necitlivou změnu plánované dálnice R7 a přišel tak k miliardové zakázce. Apači jsou také označeni za nepřizpůsobivé s tím, že pořád něco chtějí a nic nechtějí ve prospěch železniční společnosti, či společnosti současné dát.

Hra může být někdy trochu nepřehledná svými přechody jinam, ale udržuje diváka stále ve velkém napětí. Scéna využívá různých prostředků prosazení záměru autora hry ( Petr Kolečko) či režiséra (Ondřej Pavelka), z nichž nejvýraznější je jistě scéna souboje Old Shatterhanda (Jakub Prachař) s apačským náčelníkem Inču-čunou (Zdeněk Velen), která zřetelně využívá prostředků z oblasti loutkového divadla (výprava Jaroslav Bönisch . Jiným přechodem je i změna svobodných indiánů té doby k lehkým drogám a svobodě naší doby - hnutí hippies.

To, že si tvůrci hry (autor Petr Kolečko, režie Ondřej Pavelka) pro konfrontaci tehdy bezmezné, z našeho nynějšího pohledu už naivní cti z dob Vinnetoua a zničující „necti“ z doby naší vybrali právě rychlostní komunikaci R7 je možná náhoda, možná záměr. A jak letitý místní problém regionu Kladenska i Lounska dopadne? 

Drama cti v kulisách Divokého západu, jak zní podtitul hry Vinnetou, bude mít další reprízu 26. března a 15. dubna. A řekl bych jednoznačně: „Na tohle skutečně stojí za to jít“. Bližší informace naleznete na www.divadlokladno.cz, či www.divadlolampion.cz.

Sláva Pilík
21. 03. 2013, 15:53


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Rostislav
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.33%

Spíše ano
graf

17.58%

Spíše ne
graf

15.16%

V žádném případě
graf

23.93%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3021
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát