Kliknte zde
Dobrý večer, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je středa 24. května 2017 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Lékařská poradna

Potýkáte se se zdravotními problémy, s kterými si nevíte rady? Jestliže ano, můžete se obrátit na našeho odborníka.

Foto poradce MUDr. Martin Votýpka-Pecha, nar. 1956, vystudoval gymnázium v Novém Strašecí, poté Fakultu všeobecného lékařství University Karlovy v Praze. Od roku 1982 působí na radiodiagnostickém oddělení Nemocnice Slaný. V roce 1991 byl jmenován primářem radiodiagnostického oddělení. Má dvě atestace v oboru radiodiagnostika, včetně licence.






napište číslo tři tisíce tři sta třicet tři

Otázka:
Jana, 08. 05. 2012, 09:50
Dobrý den, pane primáři. Uvědomuji si vaší vytíženost v zaměstnání, přesto bych se ráda zeptala proč neodpovídáte. Naposledy jste byl zde v poradně v lednu a nyní je již květen!!! Myslím, že nejsem sama, komu se to nelíbí. Je to velká škoda pro vaše jméno a postavení, mnoho lidí z mého okolí, včetně mne, si vás velmi jako lékaře váží.

Otázka:
Jana, 15. 04. 2012, 20:46
Dobrý den, kdy mě může kontrolol od pojišťovny zkontrolovat při pracovní neschopnosti? Myslím tím, zda má nějak omezené hodiny nebo mě může navštívit třeba ve 4 hodiny ráno? A je možné při dlouhodobé neschopence třeba na 3 týdny změnit bydliště? Děkuji.

Odpověď:
26. 11. 2012, 10:03

Dobrý den,

K první části Vaší otázky si myslím, že kontrolor Vás může kontrolovat kdykoli. Ovšem hodina návštěvy kontrolora by neměla narušovat základní životní  fyziologické stereotypy, to znamená v době, kdy každý člověk normálně spí. Samozřejmě to ješte záleži na okolnostech každého konkrétního případu. K druhé části otázky si myslím,  že trvalé bydliště (na úřadě) jistě nebudete měnit na 3 týdny. Kontrolora zajímá Váš pobyt v oficiálním  trvalém bydlišti. Pokud nebudete doma tři týdny, je jistě namístě se pokusit se domluvit se spádovým úřadem a kontrolorem,  zda tuto skutečnost kontrolní orgán vzhledem k okolnostem, a místě, vůbec akcepuje.  

Otázka:
Jitka, 19. 03. 2012, 14:55
Dobrý den. Doporučíte mi nějaké vitamíny? Za pár týdnů maturuji a chci nějak podpoři nervíčky. Děkuji.

Odpověď:
26. 11. 2012, 10:07

Dobrý den,Vaš dotaz je nadčasový.Vitaminy ve správné denní dávce podporují výkon i zdraví a imunitu.Jistě budete mít méně běžných respiračních infektů.

Otázka:
Martina ,34 let, 01. 03. 2012, 14:25
dobrý den , chci se zeptat , byla jsem na preventívné prohlídce a byla mi zjištěna vyšší hodnota cholesterolu 5,5 , triglyceridů 4,47 , a cukru 6,0 . je pravda ,že trpím nadváhou, vím ,že ted budu muset držet přísnou dietu ,ale co chci vědět je ,jestli takové výsledky mohli způsobit i léky na tlak-beru lockren1/2 tbl a Dopegyt 1/2 tbl denně, a jěště jedna věc, před týdnem jsem prodělala mikropotrat ,nemá to taky nějaký vliv. jsou tyto hodnoty již k indikaci na medikamentozní léčbu ,nebo zatím stačí dieta? moc Vám děkuji za Váš čas a odpověď!!

Odpověď:
26. 11. 2012, 10:20

Dobrý den,

jestliže se dokážete zhubnout a změnit životosprávu, pak by mohla postačit dieta. Bylo by jetšě dobré se poradit s diabetologem.

Otázka:
Marie, 12. 01. 2012, 10:23
Dobry den,synovi se vcera udelaly cervene fleky na hrudniku takove jako by krvaceni pod kuzi byli jsme u lekarky a te se to moc nezdalo,tak mu vzala krev jestli nema spatnou srazlivost krve a krevni obraz.Vcera jsme s nim byli u zubare a strasne brecel az se zalykal,a jak vstal z kresla tak ty fleky mu naskakali na obliceji dnes uz je na obliceji nema a ma je na hrudniku.Co byste mi poradil Vy muze to mit spojitost ze zubarem protoze nez tam sel tak mu vubec nic nebylo,nebo to muze byt neco vazneho?Moc Vam dekuji za odpoved a preji pekny den.

Odpověď:
18. 01. 2012, 09:24

Dobrý den,

z uveděných příznaků se patrně jedná o cévní reakci nebo alergii.V první řadě doporučuji návštevu pediatra s pečlivějším rozborem pozorovaných příznaků. Dále pak dle výsledku tohoto vyšetřeí může následovat alergologické vyšetření.

s pozdravem

 

Otázka:
JANA, 30. 12. 2011, 09:20
Dobrý den, mám 5.měsíčního synka.Již od narození mu šla krásně stahovat předkožka,nyní se přichytila na levé straně a nejde dotáhnout,poradíte mi jak stav vylepšit?Nerada bych,aby šel jednou na obřízku,je asi velice bolestivá že?Za odpověd předem děkuji Jana.

Odpověď:
26. 11. 2012, 10:23

Dobrý den,(spíše pro ostatní)

Dobré je se poradit s chirurgem i pediatrem. Obřízka je individulní záležitost. Někdy stačí přetahovat,případě uvolnit srůst(chirurgicky).

 

Otázka:
JANA, 30. 12. 2011, 09:20
Dobrý den, mám 5.měsíčního synka.Již od narození mu šla krásně stahovat předkožka,nyní se přichytila na levé straně a nejde dotáhnout,poradíte mi jak stav vylepšit?Nerada bych,aby šel jednou na obřízku,je asi velice bolestivá že?Za odpověd předem děkuji Jana.

Odpověď:
03. 01. 2012, 09:31

Dobrý den,

potíže s předkožkou jsou častým problemem u malých chlapečků. Nejlepší bude, když navštívíte chirurgickou ambulanci. Někdy postačuje malý chirurgický zákrok, nebo Vás chirurg poučí jak systematicky postupovat aby byla předkožka postupně uvolněna. Někdy je zapotřebí i skutečný chirurgický zákrok, ale v tomto momentě se nemohu blíže k Vašemu problému vyjádřit. 

Otázka:
Marie, 15. 12. 2011, 17:10
dobry den pane doktore,pisi za svou mamku a chtela bych se Vas zeptat,je ji 63roku a udelala se ji v podpazi nebo spis mezi prsem a podpazi takova boulicka ma to asi uz 3roky mozna dyl nijak se to nezvetsuji neboli ji to a je to mekke,a velke zhruba 1cm.asi pred 6 lety byla na mamografu a tam to bylo vse v poradku ale ted uz ji k lekari nedostanu,tak pisi Vam a prosim o radu co by to mohlo byt,ma strach ze ma rakovinu.Dekuji za odpoved.

Odpověď:
03. 01. 2012, 09:19

Dobrý den,

pokud má Vaše maminka bulku 3 roky beze změny, jedná se nejspíše o nezhoubné ložisko . Každopádně by bylo dobré navštívit chirurga(nejlépe v nemocnici) a vyšetřit jí ultrazvukovem. Kromě toho by si Vaše maminka měla dojít k lékaři pro doporučení na screeningovou mammografii(preventivní vyšetření prsů v P-P- klinice v Kladně),  která má být prováděna jednou za  dva roky. Toto doporučení může napsat jak praktický lékař, tak i chirurg v prsní poradně v nemocnici.

 

Otázka:
LADA, 23. 11. 2011, 15:56
Dobrý den, prosím Vás zda by jste byl tak laskav a vysvětlil mi co znamená po rtg plic toto: Bránice klenuté, kostrofrenické úhly / volné. Zmožená peribrochiální kresba bazálně vpravo, zbylý parenchym plicní trensparentní.Srdce je hranjiční velikosti, centrální hyperemie. Děkuji za odpověď

Odpověď:
03. 01. 2012, 07:43

Dobrý den,

jedná se o popis rtg snímku plic který může odpovídati počínajícím zánětlivým změnám, nebo i změnám v plicním oběhu. |Důležitý je klinický nlez. To znamená jaké má pacient obtíže v  korelaci s ostatními vyšetřeními - např.zánětlivé parametry s vyšetření krve, event.ještě  kardologický nález. 

Otázka:
Václav Králíček, 07. 11. 2011, 13:17
Dobrý den, prosím jak nejlépe zamezit zánětům, zejm. v plicích ? Jak utužit obranyschopnost. Jedná se o 4leté dítě. Děkuji

Odpověď:
09. 11. 2011, 13:13

Dobrý den,

 

toto je poměrně složitá otázka. Odpovím pouze zjednodušeně. Obranyschopnost  dítěte  podpoří kvalitní,  vyvážená strava,  hygiena, přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu. Důležitá je i minimalisace  běžných alergenů v domácnosti.(prach,domácí ptactvo,roztoči). Samozřejmě že kuřáci by doma vůbec neměli kouřit - je to pro rozvíjející se organsmus ditěte zvěrstvo. Dále nedoporučuji doma používat voňavé a jiné chemické prostředky ve formě aeorosolu. Takto pronikají chemické(alergisující) látky přímo přes plicní sklípek    do oběhu. Samozřejmě vhodnější bude,  když se ještě detailně poradíte s pediatrem.

 

Otázka:
Iva, 03. 11. 2011, 19:21
Velice děkuji za Vaši odpověď. S kým se tedy máme poradit ohledně dalších vyšetření? U praktického lékaře bylo základní vyšetření krve.krevní obraz+erytrocyty 5,5 leukocyty 11,7, diferenciál:seg.77,6, LY 14,0, ,biochemie,kde má ALT 0,63, glykemii 5,5 CRP 3,0 Z revmatologie- IgA31.2, CIK PEG42.6, IgM a IgG neg., anti RO,LA neg., ANA neg., HLA B 27 negativní Děkuji za Váš čas.

Odpověď:
09. 11. 2011, 12:54

Dobrý den,

 

důležitý je i klinický obraz. To znamená jaké má pacient obtíže.  Bylo by nejlepší realisovat další vyšetření při hospitalisaci. Kontaktujte mě osobně.

 

 

Otázka:
Iva, 27. 10. 2011, 16:45
Dobrý den,prosím o radu pro mého partnera,kromě nějakých viroz téměř nemarodil. Problémy začaly už před delší dobou a postupně se zhoršovaly a trvají. Začalo to bolestmi kloubů a svalů,silná únava,pak se přidaly průjmy,na které nezabírají léky proti průjmu,ani laktobacily nebo hylak kapky,pouze ten průjem zmírňují. Průjmy stále trvají. Váha šla dost dolů a nyní kolísá. Pociťoval bolesti a brnění pravé nohy,proto zašel k praktickému lékaři. Vyšetření z krve a moče nic závažného neukázalo,byl odeslán na revmatologii,kde se opět nabírala krev,bez nálezu a má na kontrolu přijít za rok. Tím vše skončilo a na další vyšetření nebyl poslán. Přidaly se další potíže jako ospalost,v noci se bezdůvodně několikrát probouzí,střídání nálad,spíše vztek a stres,stává se,že má problémy s viděním. Zapomíná,říká,že má někdy problémy z únavy zvedat nohy a šourá nohama v práci -těžší manualní práce. To vše se střídá,pár dnů se cítí vcelku dobře,pak se všechno vrátí. Má s tím problémy v práci. Partner není člověk,který by si na všechno stěžoval a k lékaři jsem ho musela donutit jít. Chci mu pomoci,partner znovu odmítá jít k lékaři,protože se v krvi nic nenašlo,v práci si kolegové myslí,že simuluje. Uzavřel se trochu do sebe a nemá chuť jít do společnosti,je to těžké i pro mě a pro naše dítě. Ráda bych se Vás zeptala,mohlo by se jednat o boreliozu,i když neměl klíště a vyšetření nic neukázalo? Velice děkuji za případnou odpověď a radu.

Odpověď:
03. 11. 2011, 10:57

Dobrý den,

příznaky které popisujete u Vašeho partnera mohou být projevem závažného onemocnění. Nevím přesně jaká vyšetření byla v Vašeho partnera provedena, takže takto na dálku nemohu dělat závěry. Rozhodně doporučuji vyšetřit Vašeho partnera v nemocnici,pokud možno při hospitalisaci.Stačí několik dní.Je  to určitě nejrychlejší a rychlé, komplexní řešení.

Otázka:
Denisa, 26. 07. 2011, 15:20
Dobry den mam takovy problem uz pres tyden me boli zaludek a bricho ..vcera me zaclo strasnee pichat v brichu a dnes jeto jeste horsi obcas to tak boli ze sotva mohu chodit ..co by to mohlo byt a mela bych jit k lekari?dekuji za odpoved

Otázka:
Marie, 03. 07. 2011, 20:55
Dobrý den chtěla jsem se zeptat již několik měsíců se mi zvětšuje MCV dnes 99,2 jinak KO v normě mám Sjogrenuv synd. a Haitovou hernii beru Methotrexal a Helicit myslíte .že je to tímto onemocněním? děkuji Marie

Odpověď:
15. 07. 2011, 13:53

Dobrý den,

v tuto chvíli jsou vámi uvedené hodnoty ještě ke sledování. Doporučuji doplnit vyšetření hladiny vitaminu B12 , kyseliny listové a železa v séru. Dle výsledku vyšetření lze rozhodnout , zda-li je zapotřebí k úpravě parametrů užívat nějaký další lék.

Otázka:
J.P., 19. 06. 2011, 17:33
Dobrý den, před několika lety jsem měla velké psychické potíže doma a od té doby mě často bolí žaludek, jsem často nervózní a nedostanu do sebe skoro žádné jídlo, byla jsem v několika nemocnicích a všude mi řekli, že je to od nervů ať na to nemyslím, doma už jsem celekm šťastná a mám výborný život jak po psychické tak po fyzické stránce, ale bolesti žaludku stále neustupují, nevím zda si mám znovu zajít na nějaké vyštření či ne, chtěla bych se zeptat co v takovém případě dělat? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
24. 06. 2011, 07:46

Dobrý den,

doporučuji podstoupit vyšetření žaludku , resp.gastroskopii. Můžete mít onemocnění žaludku nebo dvanácterníku, které lze vyléčit a zbavit Vás tak  obtíží.

 

Otázka:
Helena, 16. 06. 2011, 17:08
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu užívat antibiotika Klacid SR(1 denně) a zároveň Paralen, když mám 38° teplotu. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
24. 06. 2011, 07:41

Dobrý den,

výše uvedenou kombinaci můžete užívat. Obecně je nutná  opatrnosti u chronických onemocnění jater a ledvin.

 

Otázka:
Dana, 29. 05. 2011, 14:16
Dobrý den mám vyhřezlou ploténku v oblasti bederní páteře.Občas mívám velké bolesti zad a současně jsou i doprovázeny zácpou.Zajímá mě, jestli to může mít nějakou souvislost nebo mám hledat příčinu jinde.Děkuji Dana

Odpověď:
03. 06. 2011, 09:12

Dobrý den,

 

jesliže máte potvrzený výhřez ploténky bederní pateře z CT vyš.nebo NMR,pak je možné, že zácpa může být spojena i s poruchou dynamiky pateře. Samozřejmě příčina může být i jiného původu. Bylo by vhodné navštívit praktického lékaře a dále gastroenetrologa k bližšímu posouzení všech příznaků a event.doplnění vyšetření zaměřená hlavně na trávicí trakt.

Otázka:
ALENA, 26. 10. 2010, 13:32
MAM SILNY ZANĚT LEDVIN, BYLA JSEM LEČENA V NEMOCNICI S ANTIBIOTIKAMA.PŘI LABORATORNICH TESTECH MI BYL ZJIŠTĚN SIPHYLIS ALISA CREEN POZITIVNI A BWR A RRR NEGATIVNI.ALE JA NIKDY MANŽELA NEPODVEDLA NEVIM CO TED MAM DĚLAT ČEKAM NA VYSLEDKY TESTU Z KRVE OD KOŽNIHO

Odpověď:
08. 11. 2010, 12:43

Dobrý den

Výsledek Vašeho testu může být falešně pozitivní. Zachovajte rozvahu a počkejte na výsledky dalších vyšetření s důkladným rozborem všech okolností společně s lékařem specialistou.

Otázka:
Radka, 12. 10. 2010, 11:57
Dobrý den, před 13ti lety jsem prodělala laparoskopickou operaci žlučníku. Od této doby trpím neustálými průjmy. Vyšetřením bylo zjištěno, že trpím nadbytečnou tvorbou žluči.Dieta ani lék iberogast mi tento problém nijak neřeší.Je nějaký lék nebo bylinky, které by zklidnily zbylé žlučovody a tím i tvorbu žluči? Jsem z toho už bezradná, dost mě to omezuje v životě. Děkuji za radu.

Odpověď:
08. 11. 2010, 09:23

Dobrý den

 

Považuji za  Vaši hlavní obtíž průjem. Vzhledm k tomu, že jste po operaci již 13 let, mohou být Vaše obtíže i  jiného původu. Nevím jaká vyšetření jste již absolvovala, ale konkrétněji se nezminujete.  V první řadě bych vyšetřil trávicí trakt - tlusté a tenké střevo,  případně žaludek a slinivku. Tato vyšetření provádíme v nemocnici. Doporučuji  konsultaci  odborníků našeho endoskopického centra .

 

 

Otázka:
Jana, 27. 04. 2010, 21:46
Dobrý den, tento týden mi byla diagnostikována borelioza druhého stupně, s tím, že k nákaze zřejmě došlo před několika měsíci. Jsem 3 měsíce po porodu, což znamená, že jsem se nakazila s velkou pravděpodobností v době těhotenství. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné, aby byl boreliozou nakažený i můj tříměsíční syn a jestli by bylo na místě udělat mu nějaké testy. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
17. 05. 2010, 18:51

Dobrý den,

doporučuji vyšetřit i |Vaše dítě. Možnost přenosu infekce nelze spolehlivě vyloučit. Navšivte Vašeho dětského lékaře, nabo zajděte do nemocnice na dětské oddělení.

 

Otázka:
Vladimíra, 22. 04. 2010, 22:48
Dobrý den, mám 4 roky vitiligo na rukou a krku. Nic mi zatím nepomáhá a chci se zeptat, jestli se provádí ve Slaném světloléčba 311 nm

Odpověď:
17. 05. 2010, 18:48

Dobrý den,

léčba speciální lampou UVB 311 se provádí na kožním oddělení Oblastní nemocnice v Kladně. Jinak je možno navštívit MUDr Tamaru Sekerovou na kožním oddělení polikliniky ve Slaném a získat kontakt, resp. se přímo objednat na tuto léčbu do kožního sanatoria v Dejvicích. (Stanice Bořislavka na Evropské na kulaťákem). Mají zde ještě lampu UVA 365.

 

Otázka:
Jiří, 21. 01. 2010, 14:52
Dobrý den, slyšel jsem, že koupání ve sprše je zdravější než ve vaně a že časté mytí vlasů škodí. Můžete mi, prosím, říci, co je na tom pravdy?

Odpověď:
26. 01. 2010, 10:13

Dobrý den,

při užití současné moderní technolopgie je to již prakticky jedno,  zda použijete vanu nebo sprchu. Moderní vaný s tryskami a řízeným prouděním vody rovněž splňují masážní funkci jako sprcha. Rozdíl může být pouze ekonomický,ve spotřebě vody. Užití klasické sprchy je jistě vhodnější při běžné denní hygieně. Při větším znečištění v pracovním procesu,nebo při určitém druhu sportování je vhodnější koupel. 

U mytí vlasů nelze stanovit interval očisty 1x denně, 2x týdně, nebo jinak. Produkce mazových žláz se u jednotlivých jedinců liší. Záleží také na pracovním zařazení, nebo i na pravidelných sportovních aktivitách. Důležitý je pocit čistoty. Dále je nutné používat kvalitní šampóny. Při poškození vlasů je zapotřebí vyhledat odborníka - dermatovenerologa. Může se totiž jednat o projev onemocnění štítné žlázy, infekce a plísně a poruchy imunity. U dědičné plešatosti pomůže jen transplantace vlasů, anebo si toho nevšímat.

 

Otázka:
Radka, 12. 01. 2010, 08:53
Dobrý den, už pres rok mě trápí svědění, pálení kůže. Svědí mě hlavně na rukách-mám pocit jako když mi tam něco leze, tak, že nesnesu u trika dlouhé rukávy. pálení mám jen na břichu. Občas mám pupínky, které ale po několika hodinách mizí. když jsem byla na kožním nic na mě neshledala a řekla že je to pravděpodobně psychika v té době jsem trpěla závratěma s kterýma si lékaři nevěděli rady. Ted už se závratě zlepšili ale to svědění, pálení mám stále. Můžete mi poradit? Děkuji.

Odpověď:
12. 01. 2010, 13:53

Dobrý den,

obtíže, které popisujete jsou patrně alergického původu. Někdy bývá příčina prozaická. Stačí vyměnit prášek na praní, nebo další užívanou prací chemii(aviváže atd.). Někteří jedinci jsou citliví i na chlor ve vodě. Kromě toho můžeme být alergičtí na domácí miláčky, myslím tím zvířata (pejsky,kočky a ptactvo). Nutno brát v úvahu i kosmetiku a prostředky denní hygieny(mýdlo,šampón atd.), ale i oděv. Touto problematikou se zabývají kožaři a  alergologové. Kromě toho může být svědění kůže způsobené i vnitřními onemocněními, resp.nemocemi jater. Doporučuji Vám  návštěvu praktického lékaře, který zajistí základní laboratorní vyšetření a případně Vás odešle ke specialistům(kožaři,  alergologovi). 

Otázka:
Lenka, 06. 01. 2010, 21:54
Dobrý den, je mi 17 let a mám potíže s kotníky. Asi půl roku jsem měla večer kotníky nateklé. Ale poslední dobou se mi to stává klidně i v dopoledních hodinách, jsou nateklé a cítím v nich takový tlak. Je to dost nepříjemné, někdy pomůže když si dám nahy do zvýšené polohy. Někde jsem četla, že je to způsobeno nadváhou, ale mám štíhlou postavu a váhu v normě. Můžete mi poradit? Děkuji.

Odpověď:
12. 01. 2010, 13:54

Dobrý den,

obtíže, které popisujete, mohou být  žilního původu. Je to však  méně pravděpodobné,  vzhledem k Vašemu věku a hmotnosti. Na druhé straně, u profesí, kdy se dotyčný pracovník pohybuje dlouho ve vzpřímené poloze,  může docházet k přetížení žilního systemu a tím i otokům dolních končetin. Jistě je na  místě vyšetřní  žil dolních končetin. Dále mohou být otoky způsobeny nedostatkem bílkovin, nebo při srdeční nedostatečnosti, ale i jako projev  alergie. Otoky mohou být patrné i u zánětů kloubů-arthritid. Doporučuji návštěvu praktického lékaře,který zváží spektrum nutných vyšetření k bližšímu posouzení Vašeho stavu.

 

Otázka:
Jana Š., 22. 12. 2009, 17:21
Dobrý den, je mě padesát let, poslední 2 roky mám zvýšené hodnoty protilátek na štítnou žlázu : TG 144, TPO jsou dobré i THS a FT4 také. Mám vyhledat odbornou poradnu? Beru jen lék na cholesterol, ale až poslední rok.

Odpověď:
28. 12. 2009, 09:54

Dobrý den,

zjištěné hodnoty je zapotřebí zhodnotit v časové křivce , dynamicky, nejlépe specialistou. Doporučují Vám navštívit endokrinologickou poradnu v nemocnici. Váš praktický lékař Vám jistě napíše doporučení do výše uvedené poradny.

 

Otázka:
Pavla, 20. 10. 2009, 13:46
Dobrý den,děkuji za odpověď ohledně sedimentu.......jak jsem už psala.mé dceři jsou 4 roky,již 3x za sebou měla zvýšené leukocity a bílkoviny v moči,jiné problémy např.výtoky,pálení při močení nemá....nyní měla teploty 40 st. u lékaře jí byla nabrána krev a moč na rozbor,sediment měla první hodinu 25 a za další 58,v moči byli jen trochu zvýšené leukocity,kultivace byla v pořádku...nevím co s dcerkou může být.Doktor nám dal antibiotika Ospamox.......neměli bychom podstoupit nějaká jiná vyšetření???Děkuji.

Odpověď:
26. 10. 2009, 09:59

Dobrý den,

v tomto období zjištujeme a léčíme více infekčních onemocnění. Jedná se hlavně o virosy, záněty vedlejších dutin,zápaly plic atd. Ponechal bych rozhodnutí na praktického lékaře, který jistě podle průběhu onemocnění zhodnotí, zda může léčit ambulantně a onemocnění zvládnout, nebo je zapotřebí hospitalisace a provedení dalších doplňujících vyšetření.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otázka:
Pavla, 13. 10. 2009, 12:59
Dobrý den,jaká hodnota je u 4letého dítěte v normě,když se bere krev na sedimentaci. A co signalizuje zvýšená sedimentace. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
19. 10. 2009, 14:00

Dobrý den,

Vyšetření sedimentace krve je starší metoda používaná k zjištění přítomnosti zánětlivých změn v organismu. Měří se za první a druhou hodinu. Přiměřené hodnoty jsou do 5 za první a 10 do druhé hodiny.

Modernější metodou je tzv.CRP (bílkovina akutní fáze zánětu). Je to rovněž metoda určená k zjištění zánětlivých změn. Norml.hodnota je kolem 5. 

Otázka:
Jana, 18. 09. 2009, 10:19
Dobrý den,jela jsem autobusem ,který prudce zabrzdil a já se bouchla do kolena - do čéšky. Koleno mi pár hodin poté oteklo,dost bolí při chůzi i normálně. Nevím oč jde..

Odpověď:
18. 09. 2009, 18:14

Dobrý den,

patrně jste si podvrtla koleno. Nelze vyloučit ani tvorbu výpotku v kolenním kloubu. Mohla jste se i  přímým nárazem poranit  češku.  Doporučuji co nejdříve navštívit chirurgickou ambulanci. Chirurg nejlépe zhodnotí rozsah úrazu a zváží způsob léčení a fixace.

 

 

Otázka:
Hana, 02. 09. 2009, 20:27
Dobrý den,mám 3letého vnuka a byl nalezen ledvinový kámen o velikosti 7mm,dá se nějak kámen odstranit bez operace.Vnuk žádné potíže nemá,nic ho nebolí.Děkuji za odpověd

Odpověď:
03. 09. 2009, 13:28

Dobrý den,

v tomto případě je nutno respektovat odborný názor dětské nefrologické, urologické poradny, kam jistě Váš vnuk dochází.Dále je důležité znát složení kamene. Doporučoval bych se na další plánovaný postup  cíleně zeptat dětského urologa, nefrologa, který má ditě v péči.

 

Dnes má svátek Jana
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

47.46%

Spíše ano
graf

17.30%

Spíše ne
graf

15.24%

V žádném případě
graf

20.00%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 630
+-
 
Zprávičky

Pozdeňské šibřinky

28. 02. 2013, 11:28

Ungelt bude pokračovat

17. 09. 2012, 17:00

Stavba roku v kraji je ve Slaném

07. 07. 2012, 18:49

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát