Do pergoly knovízské restaurace si na výborné tankové pivo odskočil i Hugo Skok. Foto Libor Pošta
Pohled do zatemnělých interiérů českých restaurací s židlemi na stolech symbolizuje zcela převrácený svět českých hospod či pohostinství. I ti, kteří nedodržují pravidelní pivní režim, dobře vědí, že pochutnat si dnes na točeném pěnivém moku není úplně běžné a že pokud si chtějí piva alespoň loknout, musejí se mnohde spokojit jen s pivem v lahvích či plechovkách.
Ale ne všude jsou pivní štamgasti odkázáni jen na basy piva nebo balíky plechovek. Jsou totiž obce, v nichž si majitelé restaurací své štamgasty doslova hýčkají a dopřejí jim skvělé točené pivo v jakékoliv době, včetně té koronavirové, nebo třeba i v noci. Jednou z těchto obcí je Knovíz u Slaného, v němž se u hlavní silnice, v obecním domě, nalézá hospoda U Krkovičky. Zbyněk Štulík, provozovatel této restaurace, dal na stále častější povzdechy jeho štamgastů, kteří smutnili nad tím, že výborné tankové pivo si nemohou dopřát kdykoliv. Třeba i tehdy, když je zavřeno. A tak se rozhodl, že do pergoly restaurace umístí pivní automat, který budou mít vyznavači pěnivého moku k dispozici 24 hodin denně, a načepují z něho jak lahodné pivo z tanku, tak i poctivou pomerančovou limonádu.
A jak se takový automat obsluhuje? Na to mi odpověděl samotný provozovatel hospody U Krkovičky: „Obsluha našeho pivního automatu je poměrně jednoduchá. Před samotným čepováním piva je nutné přiložit na patřičné místo průkaz totožnosti, aby si automat ,ověřil‘, že čepující je plnoletý, a pak již stačí vhazovat jakékoliv české mince. Pokud je zákazník zrovna nemá, k dispozici je měnička. Minimálně je možné vhodit 20 Kč a vhozené mince je nutno pročepovat. Upozorňuji, že automat nevrací. Zákazník může čepovat dva nápoje najednou.“
Pivní automat v pergole hospody U Krkovičky je nyní nezvykle vytížen. Zbyněk Štulík proto své zákazníky či návštěvníky prosí, aby v této době dodržovali vládou přijatá hygienická opatření, k automatu chodili po jednom a neshlukovali se.
Hospodu U Krkovičky, která díky pivnímu automatu nabízí výtečné tankové pivo i v době koronavirové, Zbyněk Štulík provozuje již osmým rokem. „Po celou tuto dobu se snažíme naši hospodu v Knovízi všemožně zvelebovat a hostům vytvářet ty nejlepší možné podmínky. Především dbáme na co nejlepší kvalitu tankového piva, které čepujeme do půllitrů, chlazených na požadovanou teplotu ve vodní lázni,“ řekl mně Zbyněk Štulík v závěru našeho setkání, a také mě ujistil, že po znovuotevření restaurace se jeho hosté mají opravdu na co těšit.
A jak to bude později, v létě, až tato pandemie, alespoň doufejme, definitivně odezní? V létě bude již tradičně k dispozici velká zahrádka, kterou návštěvníci restaurace určitě otestují již 11. května. Hospoda U Krkovičky bude otevřena od 16.00 do 23.00, a pivní štamgasti najdou další vhodné zázemí v uzavřené venkovní pergole, kde je právě umístěn pivní automat.
Libor Pošta
08. 06. 2020, 18:18
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
43.07%
Spíše ano
17.74%
Spíše ne
15.28%
V žádném případě
23.91%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01