Klikněte zde
Dobrý večer, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je pátek 26. dubna 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Rodinný pivovar Zichovec se zaskvěl na letošním vyhlašování cen SPP

Kliknutím zvětšit
Rodinný pivovar Zichovec letos získal čtyři ocenění.

Dne 7. listopadu proběhlo v kongresovém sále Rodinného pivovaru Zichovec již 29. vyhlašování cen Sdružení přátel piva pro nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku. Nejen o tom, jak si letos na domácí půdě vedl právě Rodinný pivovar Zichovec, jsem hovořil se spolumajiteli a jednateli společnosti Ing. Ondřejem Husákem a Ing. Janem Husákem:

Sdružení přátel piva si pro letošní vyhlašování výsledků této soutěže vybralo kongresový sál Rodinného pivovaru Zichovec. Co všechno jste udělali proto, aby tato slavnostní akce měla punc či lesk odpovídající významu této soutěže?

Jan Husák: Je několik předpokladů a podmínek, které musí hostitel této soutěže splňovat. Především musí disponovat sálem pro minimálně 200 lidí, ubytovací kapacitou a restaurací s pozitivní referencí. Samozřejmostí je potom audio a video vybavení, u nás ještě okořeněno klimatizací, výbornou akustikou a variabilním osvětlením sálu. Další faktor, který nám pomohl, je, že SPP tuto soutěž vyhlašuje každý rok v jiném kraji, pokud možno jednou na východě, jednou na západě republiky a výsledky roku 2018 byly vyhlašovány v Ostravě v pivovaru Garáž, a tak letos vyšel na řadu Středočeský kraj. Nezanedbatelným pozitivem je také blízkost Prahy a nedaleká rychlostní komunikace R7. Podobných akcí proběhlo za 7 let provozu našeho pivovaru mnoho, pro kuchaře a číšníky to tedy nebylo nic nového. Podle ohlasů jsme tuto prestižní akci zvládli na jedničku.

V Česku je dnes vedle velkých a středních pivovarů více než 400 minipivovarů, ale když se podíváme na výsledky této soutěže v posledních letech, na předních místech v jednotlivých kategoriích figurují, až na malé výjimky, stejné pivovary či minipivovary, včetně Rodinného pivovaru Zichovec. Jak si to vysvětlujete?

Ondřej Husák: Co Vám budeme povídat, neuvěřitelně nás to těší. O podobných situacích jsme ze začátku, před sedmi lety, vůbec nepřemýšleli. První dva roky jsme vařili jen 4 druhy piva, nyní jich za rok uvaříme přes 80 druhů. Ať jde o ležáky, piva typu ALE, IPA, kyselá piva s ovocem či piva, která dozrávají až 2 roky v dřevěných sudech. Snažíme se lidem ukázat, že pivo není jen ležák. Pivních stylů je přes 100 a drobných mutací ještě více. A objevování nových chuťových kombinací, vůní či používání netradičních surovin v pivovaru se stalo naší vášní. V současnosti zpracujeme více jak tunu ovoce měsíčně, kokosu či kakaových bobů jsme letos použili stovky kilogramů, pravých vanilkových lusků z Madagaskaru například okolo 10 kilogramů (což je opravdu dost J). Spolupracujeme s výbornou pražírnou kávy Dobleshot, s kterou vyvíjíme nové postupy v použití kávy v pivu. Kdyby nám podobný scénář říkal někdo před 5 lety, tak ho nebudeme brát vážně.

V roce 2017 jste určitě v jedné z nejprestižnějších kategorií - Minipivovar roku, zvítězili, v loňském roce jste byli druzí. Čekali jste, že byste v této kategorii mohli stát na bedně i letos?

Ondřej Husák: Jak jste již zmiňoval, malých pivovarů je hodně přes 400, a každým rokem vznikají další. Určitě bych netvrdil a nenazýval jiné pivovary konkurenty. Ba naopak, pivovarnictví je v tomto úžasné. S ostatními pivovary spolupracujeme, společně vytváříme recepty kooperačních várek, a když je to jenom trochu v našich silách, vzájemně si s čímkoli vypomůžeme. To v jiných oborech není úplně běžná věc. Ale abych odpověděl na otázku. Uspět mezi tolika výbornými pivovary je pro nás ohromný úspěch, kterého si moc vážíme. Když se to povede 3x za sebou, je to něco neskutečného. Otec občas používá přirovnání, že jakékoli podnikání je jako skládat obraz z puzzlí. Výsledek je dokonalý pouze v případě, že žádný dílek nechybí a žádný není zasazen obráceně.

Co podle Vás porota nejvíce ocenila, když v této kategorii Rodinný pivovar Zichovec umístila opět na bednu?

Ondřej Husák: Myslím, že to byl především sortiment a trvalá kvalita produktu. Když od lidí slyšíme – dám si Zichovec, to je jistota – tak nás to moc těší. Pivo, které není v pořádku, raději pošleme pod celním dohledem na kanál, než abychom si zkazili dobrou reputaci, na které roky pracujeme. Lidé s námi také rádi objevují nové pivní styly, s kterými přicházíme častěji než ostatní pivovary. Myslím, že je to celkově o objevování nových výrazných chutí a vůní, které u běžných piv nejsou tak obvyklé.

V letošním roce jste se zařadili mezi tři nejúspěšnější pivovary a minipivovary v Česku, když jste získali první místo v kategorii Kyselé pivo roku se svým pivem Sour Passion Fruit, a druhá místa v kategoriích Minipivovar roku, dále Tmavé (polotmavé), svrchně kvašené pivo roku (Baby revolution) a Speciál roku, nově Silné pivo roku (Magor 15). To je sice krásné, ale také nesmírně zavazující.

Ondřej Husák: Tyto ceny pro nás nic nemění. I kdybychom nezískali žádnou cenu, tak budeme stejně pečlivě a s respektem přistupovat k našim pivům. Budeme stále vařit nové pivní styly a kvalitu držet co nejvýše to jde. Ale v každém případě je to krásná odměna za celoroční práci všem spolupracovníkům z pivovaru.

Tato celorepubliková a prakticky jediná spotřebitelská soutěž na území ČR probíhá již 29 let, a protože předmětem hodnocení je pěnivý mok, který Češi nesmírně rádi popíjí, jde logicky o soutěž velmi sledovanou, mající pro hodnocené pivovary a minipivovary a potažmo pro jejich produkty nesmírný význam...

Ondřej Husák: Jak jste zmínil, jedná se o spotřebitelskou soutěž, kde pivo hodnotí samotní spotřebitelé. To je hlavní důvod, proč pro nás má tato soutěž takovou hodnotu. Sami lidé si řeknou co jim nejvíce chutná aniž by potřebovali odborné komise. Odborná komise vstupuje do soutěže až na samém konci, kdy rozhodne při slepé degustaci o prvních třech místech u každého hodnoceného pivního stylu

Ještě nedávno jste hovořil o rozšiřování pivovaru, zvyšování jeho produkce. Ale teď je to trošku jinak. Proč?

Jan Husák: V současné době se blížíme plné kapacitě a dále bychom pivovar rozšiřovat nechtěli. Chceme se ještě více zaměřit na kvalitu a šíři sortimentu a hlavně na piva, která kvasí či dozrávají v dřevěných sudech. Nyní máme těchto barelů 70, ať už jsou po burbonu, whisky, vínu či portském. Každý sud je jedinečný, a tak se s ním musí i pracovat. Příští rok budeme piva z barelů po dvou letech stáčet, určitě se máte na co těšit.

Takže jste se soustředili spíše na to, aby vaše piva měla stále lepší, lahodnější chuť, a také na zkvalitňování veškerého vybavení a zázemí pivovaru a samozřejmě služeb pro zákazníky?

Jan Husák: Přesně tak. I přesto, že jsme jako pivovar dost vyrostly, chceme stále držet určitou exkluzivitu. Nechceme být ve všech hospodách v okolí. Rádi spolupracujeme s lidmi, které osobně známe a víme o nich, že se o pivo dobře postarají.

Doslechl jsem se, že připravujete nějaké „plechové“ novinky. Co je na tom pravdy?

Ondřej Husák: Je to pravda. Plechovkovou linku máme již 2 měsíce ve zkušebním provozu a testujeme kvalitu stočeného piva v plechovkách, aby po vypuštění na trh bylo vše v pořádku. Plechovky jsou geniální z více hledisek. Co se týče kvality piva, je plechovka mnohem lepší než láhev. Pivo v láhvi degraduje světlo, které proniká sklem, a kyslík, který pomalu proniká do láhve skrze zátku. Ani jeden z těchto problémů u plechovek nehrozí. Navíc jsou lehké, dobře skladovatelné a 100 % recyklovatelné. Věříme, že Vám Zichovec bude z plechu taky chutnat J.

Děkuji Vám za rozhovor.

Libor Pošta
20. 12. 2019, 11:36


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Jaroslav
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.29%

Spíše ano
graf

17.58%

Spíše ne
graf

15.18%

V žádném případě
graf

23.95%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3031
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát