Kliknte zde
Dobrý den, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je pondělí 24. července 2017 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Stomatologická poradna

Foto poradce MDDr. Adéla Černohlávková po absolvování osmiletého gymnázia v Ledči nad Sázavou vystudovala obor Zubní lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V současné době je zaměstnancem Audacia klinik s.r.o. v Hemerkově statku ve Slaném, kde se zaměřuje převážně na prevenci, záchovnou a estetickou stomatologii.





napište číslo tři tisíce tři sta třicet tři

Otázka:
Adriana, 06. 07. 2017, 11:05
Dobry den jsem po vytrhnuti petky dole v pravo dnes je to 14 den pan zubar mi dal po 12 dnu dren ze tam byl hnis ale stale to boli ani nemuzu spat porad v te rane citim kouse zubu nebo stripek je to tvrde ale pan zubar nic nerikal ze by tam ten kousek vadil rekl mi ze mi napise leky pokud bolest nebude ustupovat chtela bych znat vas nazor cim by to mohlo byt ze to tak dlouho boli a tvar mam mirne oteklou dekuji za odpoved a preji hezky den Adriana

Odpověď:
10. 07. 2017, 10:26

Dobrý den, v ráně mohl zůstat ostrý okraj kosti, který dráždí měkké tkáně a lůžko může být zanícené. Doporučuji kontrolu u vašeho lékaře.

Otázka:
S., 30. 06. 2017, 14:24
Dobrý den, spadla jsem silně naplocho na obličej a údeřila jsem se silně do zubů. Velmi mě nyní bolí horní jednička, což je po úderu pochopitelné, určitě to bolet ještě bude, snažím se zuby při jídle šetřit. Zubař mi řekl, že není-li zub zlomený, nelze s ním akutně nic dělat. Avšak dnes jsem si všimla, že je daná jednička hore od kořene našedivělá. Je to jen modřina ve dřeni zubu, vstřebá se to nebo se jedná o něco horšího?? Musím začít jednat? Děkuji za jakoukoliv odpověď. přeji krásný den.

Odpověď:
10. 07. 2017, 10:23

Dobrý den, po úrazu může dojít k zánětu až k nekróze zubní dřeně. Určitě je potřeba zjistit, jestli je zub stále ještě vitální. Zešednutí bývá známkou odumření.

Otázka:
Petra Hrazánková, 15. 06. 2017, 10:51
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně problému se zoubky dcery (8let). Ma vyšší kazivost zubů, a na předních zubech - stálých - se jí tvoří bílé skvrny a zoubek začíná ubývat jakoby od spodu. Už se jí přesně toto stalo u mléčných a to samé má ted na druhých předních zoubkách. Přečištujeme, hlídáme to, nepije žádné limonády, perlivé vody, pouze vodu a čaj. Mlsá uměrně věku, hlídám to a i tak se zoubky zhoršují. Nevím si rady ale situace se zhoršuje. Pokud jí mohu nějak pomoci tak bych se ráda zeptala jak to zastavit. Děkuji předem za odpověd. Hrazánková

Odpověď:
21. 06. 2017, 13:51

Dobrý den, bez vyšetření nelze stanovit diagnózu ani terapii. Vyhledejte svého zubního lékaře, případně dětského zubního lékaře.

Otázka:
Vlaďka, 18. 05. 2017, 12:42
Dobrý den, v únoru jsem podstoupila extrakci pravé dolní 8. Několikrát jsem navštívila stomatochirurga s přetrvávající bolestí celé pravé strany obličeje. 2x použil drén do rány, 2x nějakou pastu do rány, která po aplikaci ztuhla. Bylo mi řečeno, že bolesti budou ustupovat, ale velmi pomalu. Po 5 týdnech jsem dokázala přestat užívat analgetika, do té doby jsem se v noci díky opakovaným bolestem i přes jejich užívání nevyspala. Nyní se mi už po třetí stalo, že se z rány vyloučil kousek něčeho, co připomíná malý úlomek kosti. Na pravé straně stále nemůžu kousat tvrdé věci, zuby na této straně jsou citlivé na změnu teploty, Prosím Vás o radu, zda je toto v pořádku, nebo mám navštívit opět lékaře? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
22. 05. 2017, 11:26

Dobrý den, může se stát, že se z extrakční rány uvolňují drobné úlomky kosti a přetrvává citlivost, pokud je hojení protrahované.

Otázka:
Jarka, 16. 05. 2017, 17:36
Dobry den, mam 6,5 rocneho syna. Pred pol rokom mu vznikli kazy na dolnych 4kach. Zubarka kaz vyvrtala a dala vlozky do zubkov. Za cca 3 mesiace sa cast vlozky zosuchala a syn place ze pri zuvani chleba,kolacov a tie zuby bolia. Opat sme boli u zubarky, ta synovi poklopala po zuboch, nic ho nebolelo tak mi povedala ze ho nic nemoze boliet, ze tam kaz nema a zas doplnila vlozku. Mna teda zaujima, kedze tieto stvorky musia vydrzat synovi do cca 10 rokov, ci je toto normalny postup, teda ze sa vlozkuje zub a nie plombuje? Nebolo by lepsie tie zuby zaplombovat a syn ma pokoj? Ja sa bojim este jednej veci, ked sa mu ta vlozka zosucha, tak tam vidim take hnede v tej diere zuba, je to kaz??? Lebo ak ano, tak potom sa tie bakterie mozu preniest aj na ostatne zuby, pripadne pokazit trvalu stvorku, ak to bude takto zubarka vlozkovat este 3 roky? Dakujem za odpoved

Odpověď:
22. 05. 2017, 11:20

Dobrý den, zub by se měl ošetřit definitivním výplňovým materiálem, který vydrží do výměny zubů.

Otázka:
Petra F., 18. 04. 2017, 09:05
Dobry den, dna 3.4.2017 som bola na chirurgickej extrakcii 38-ky. Bolo potrebne odstranit aj z kosti.Mala som 3 stehy. Den pred zakrokom som zacala uzivat Rovamycine 3 M.I.U. Z rany mi po par dnoch zacalo cosi vytekat nejaka zlta tekutina aj cosi ako hnede ako keby stara krv. Dna 9.4.2017 som isla na pohotovost kvoli tomu. Vraj zapal tam nevidiet, ale udajne ATB co som dostala od zubara su asi slabe, tak mam zacat uzivat Dalacin C 300. Tie som zacala uzivat od 10.4.2017 do dnesneho dna kedze ich mam na 10 dni. Okrem toho uzivam aj Wobenzym a na pohotovosti mi dali este Curasept ustnu vodu.Moja otazka znie ci je normalne, ze uz som 16 dni po extrakcii a z rany mi stale vyteka cosi zlte najma rano po zobudeni? Stomatochirurg co mi to robil tvrdi, ze zapal tam nemam a ze to je normalny proces hojenia. No ked citam na internete tak vsetci pisu cosi ine a uz ozaj neviem co je pravda. Chodila som s tym aj na ozon asi aby sa lepsie hojilo. Kde boli stehy rana je asi celkom pekne zahojena no pri vedlajsom zube mam akusi dieru zub nebol uplne prerezany a bol trochu sikmo. Obcas ma pichne niekde pri uchu ci klbe (TMK) a aj niekde v mieste trhania ci vedla. Opuch ustupil celkom pekne akurat dole pod celustou je este trosku. Co je to zlte co zo mna vyteka a je to naozaj normalne? ako dlho potrva kym sa mi zahoji aj ta diera? a co sa stane ak sa ta diera uzavrie a to zlte nebude mat kde odtekat? nemozem dostat nejaky zapal? kedze uz nebudem kryta ATB? Som uz z toho zufala nikto nemal ziadny takyto problem s trhanim v mojom okoli. Dakujem velmi pekne za odpoved.

Odpověď:
19. 04. 2017, 13:58

Dobrý den, bez klinického vyšetření nelze posoudit průběh hojení. Pokud Vám stomatochirurg řekl, že se extrakční rána hojí dobře, není se čeho obávat.

Otázka:
, 13. 04. 2017, 09:55
Dobrý den V úterý jsem byla u zubaře na kanálkách,když mi tam stříkl desinfekci šlo mi to až do nosu.Pan doktor mi řekl že mám kořen v nosní dutině,zub zadělal provizorní blombou a příště pokud bude vše v pořádku kanálky vyplní.Včera mi z nosu při každém předklonu kapala čirá žlutá tekutina,bolesti nemám ale bojim se že se to nějak zkomplikuje.

Odpověď:
19. 04. 2017, 09:51

Dobrý den, většinou tyto příznaky ustoupí samy po několika dnech.

Otázka:
Alena, 13. 04. 2017, 09:02
Dobrý den před dvěma měsící mi doktorka plnila zdravé zuby chtěla na ně dělat zasuvkové uchytnutí horní protézy,pak mě poslala na hygienu a tam rozdráždila kolem plněných zubů dásna a zuby mě bolí na poklep a udělal se mi zánět dásní.Co mě čeká?Děkuji

Odpověď:
19. 04. 2017, 09:45

Dobrý den, při zánětu dásní je nejdůležitější správná technika čištění zubů.

Otázka:
Simona, 29. 03. 2017, 23:57
Dobrý den, mohla by látka používaná k umrtvení zubů přes matku ovlivnit kojené dítě? Moje dcera má poruchu periférních nervů od 8měsíců. Diagnóza byla již několikrát změněna, na 100% ji přesně neurčili. Právě v ten její 8 měsíc mi vrtali zuby a také jsem dostala nějaké injekce na umrtvení. Doktorce jsem předem sdělila že jsem kojící. S plombami jsem nebyla spokojená, cítila jsem nějaké brnění zubů nepříjemný pocit. Navštívila jsem jiného zubaře a cca do 3 týdnů mi byly jiným doktorem plomby vyměněny. Může mít nějaký souvis problém mého dítětě a látka která mi byla píchnuta před vrtáním zubů? Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
30. 03. 2017, 13:30

Dobrý den, lokální anestetika nemohou ovlivnit vývoj dítěte.

Otázka:
Jitka, 21. 03. 2017, 07:25
Dobrý den,před týdnem mi byly vytržené dva zuby na každé straně jeden jedná se o 4 a 5 dole ,obě rány jsou zašité,bolest stále přetrváva na obou stranách,prosím za kdy tak bolest odezní, otok ani teplotu nemám ,děkuji za odpověď

Odpověď:
21. 03. 2017, 13:25

Dobrý den, léčba probíhá u každého různě dlouho. Pokud bolesti přetrvávají nadále a nezabírají analgetika, doporučuji Vám kontrolu u svého zubního lékaře. Dr. Černohlávková

Otázka:
Lenka, 15. 03. 2017, 20:46
Dobry den, pred 14cti dny mi zubarka vytrhla dolni osmicku, ktera byla castecne v kosti, koreny lezely na mandibularnim kanalu. Hojeni probihalo pomerne normalne, ale po 10ti dnech mi bylo diagnostikovano suche luzko. Nyni snad uspesne hojime, nicmene me zacal bolet trojklanny nerv. Bolest je obrovska, nejvice ve vetvi u hornich zubu, nemohu ani dokousnout zuby k sobe, pote se to velmi zhorsuje. Je to normalni stav, ktery se sam vyresi? Dekuji za odpoved

Odpověď:
21. 03. 2017, 13:23

Dobrý den, pokud máte takové bolesti, navštivte svého zubního lékaře. Dr. Černohlávková

Otázka:
Svatava, 03. 03. 2017, 10:40
dobrý den asi před čtrnácti dny mi zubařka vytáhla nervy ze zubu a vyčistila kanálky, zub však pořád bolel, byla jsem tam asi dvakrát, vučistila a nechala otevřený přes víken zub nebolel, pak mi ho znovu vyčistila a provizorně zaplnila a řeklami že zub je čistý a ta bolest je stoho vytrženého nervu a že už mi to ovírat nebude(kromě konečného zaplnění), že kdyby mě hodně bolel tak vytrhnout, anebo ať příjdu až oteču, druhý den mivněm pořád cukalo, další den je bolestivý na chladno a nadním se mi zdá že mám hrč, která je citlivá na dotyk, nevím co stím, uvažovala jsem že bych odstranila dočastnou výplň, mám strach že mi ho bude chtít vytrhnout. Děkuji za jakou koliv odpověď

Odpověď:
07. 03. 2017, 15:02

Dobrý den, bez vyšetření nedokážu posoudit, zda je nutné zub extrahovat nebo zda ještě půjde endodonticky ošetřit. Dr. Černohlávková

Otázka:
, 01. 03. 2017, 20:30
Dobrý večer, prosím Vas, Jsem 32tt a ve 28tt mi byl do zubu vložen Depulpin který jsem tam měla měsíc,, ted čtu ze je toxicky a už se moc nedává. Prosím Vás, mohlo se tím nějak ohrozit zdraví dítěte?

Odpověď:
03. 03. 2017, 14:28

Dobrý den, pokud nedošlo k porušení zásad aplikace, plod ohrožen není. Dr. Černohlávková

Otázka:
Tournesol, 24. 02. 2017, 22:11
Dobry den, Chtela bych se zeptat, zda je použití depulpinu skutečně bezpečné z hlediska jeho slozeni ? Formaldehyd je velmi toxický - nemuze ze zubu unikat do organismu ? Je jeho využití bezne, neexistuje jine méně toxické eseji? Nebo se ho neni potřeba obávat ? Dekuji

Odpověď:
27. 02. 2017, 08:53

Dobrý den, Depulpin se v současné době používá minimálně právě kvůli jeho toxicitě. Vyhnout se mu dá správně aplikovanou anestezií. Jen v krajních případech, kdy anestezie nezabírá, se dá aplikovat malé množství na pulpální stěnu a uzavřít provizorní výplní. Po několika dnech je potřeba ho odstranit a pokračovat v endodontickém ošetření. V tomto případě pak jeho toxicita neohrožuje. Dr. Černohlávková

Otázka:
Iva , 14. 02. 2017, 21:27
Dobrý den, prosím Vás o odpověď: Do zubu byl vložen depulpin (paraformaldehyd), který aberantním kořenem unikal do tkáně, vytékal a byl polykán a v neposlední řadě způsobil nekrózu kosti. Ačkoliv byly následné stomatologické / stomatochirurgické zásahy již před téměř rokem dokončeny, pokračují bolesti zapříčiněné pravděpodobně drážděním - poruchou periférního nervstva. Podezření je též na látku - infekt, který je stále v těle. Zatím se jej však nepodařilo lokalizovat, resp. odhalit a zvolit účinnou léčbu. Jaký na tuto věc máte, prosím, názor ? Mohl depulpin způsobit alergickou reakci ? Jak se dobrat skutečného stavu a účinné léčby ? Mnohokrát Vám děkuji.

Odpověď:
21. 02. 2017, 14:29

Dobrý den, Váš případ je velmi komplikovaný. Bez lékařských zpráv a vyšetření se nemůžu blíže vyjádřit k tomu, jakou příčinu mají tyto komplikace. Dr. Černohlávková

Otázka:
Vladka , 05. 02. 2017, 11:00
Dobrý den, ve čtvrtek mi vytáhli sedmičku, byla to spíše půlka zubu, nahoře, v sobotu mi pusa mírně otekla, ale cítím trochu tlak v licni kosti, jinak nic nebolí. Je to normální?

Odpověď:
06. 02. 2017, 07:58

Dobrý den,
ano, tlaková bolest po extrakci je normální.
Dr. Černohlávková

Otázka:
, 04. 02. 2017, 21:50
tomas v puse díky nad zoubkama

Otázka:
tomas, 04. 02. 2017, 21:49
Dobrý večer moje holčička má nahoře vysoko bilou tečku ostrou potřebuju poradit děkuji.

Odpověď:
06. 02. 2017, 08:01

Dobrý den,
bílá tečka na sliznici může mít více příčin, bez bližšího vyšetření nedokážu poradit. Pokud nezmizí, navštivte svého zubního lékaře.
Dr. Černohlávková

Otázka:
patrik, 26. 01. 2017, 15:58
Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc. Byla mi provedená excizi slinné žlázy ze spodního rtu. Nyní druhý den ale necítím cca třetinu spodního rtu zvenku i zevnitř. Špatně se mi mluví. Zřejmě došlo ke zničení nervu při zákroku. Můžete mi prosím poradit co s tím dělat? Je to normální? Opraví se to samo nebo jde to nějak operačně obnovit? Lékař mne na tohle riziko neupozornil ani souhlas jsem nepodepisoval.Kdybych o tomhle riziku věděl nikdy bych to nepodstoupil zvlášť když výkon nebyl nutný a šlo to řešit jinak . Děkuji mnohokrát za odpověď

Odpověď:
31. 01. 2017, 19:19

Dobrý den,

nerv může být jen pohmožděn, nemusí být nutně přerušen úplně. Záleží také na tom, v jakém místě byl zákrok proveden a jestli tudy daný nerv prochází. Návrat funkce při pohmoždění trvá většinou i několik týdnů. Pokud bude Váš problém přetrvávat, obraťte se na svého zubního lékaře.

Dr. Černohlávková

Otázka:
Jana, 24. 01. 2017, 21:45
Dobrý den , vnuk má odvápnění zubů, prosím o radu co by na to mohlo pomoci.Děkuji za odpověd.

Odpověď:
26. 01. 2017, 14:38

Dobrý den,
bez zhlédnutí stavu zubů nedokážu posoudit, zda jde o odvápnění zubů nebo častěji u dětí o krčkové kazy v důsledku pití sladkých nápojů. Raději s vnukem navštivte zubního lékaře.
Dr. Černohlávková

Otázka:
Vlasta, 23. 01. 2017, 07:48
Dobrý den. Proč po každém vytržení zubu a odeznění injekce rána neuvěřitelně svědí?

Odpověď:
26. 01. 2017, 14:35

Dobrý den,
každý odeznívání anestezie pociťuje jinak. Někdo cítí bolest, někdo mravenčení, někdo pálení, jiný svědění. Je to normální průběh.
Dr. Černohlávková

Otázka:
, 21. 01. 2017, 16:58
Dobrý den.Na začátku ledna mi byly ošetřeny 3 horní stoličky vlevo.Paní doktorka řekla,že u všech byly hluboké kazy a u 6tky mi nabídla ošetření kanálků.Po domluvě,vše zaplombovala s tím,že počkáme,co budou zuby dělat.Upozornila mě,že mohou být citlivější,že to bylo blízko nervu.Od té doby zuby někdy bolí před spaním,někdy jsou chvilku citlivé po jídle.Jaký je váš názor?Měl jsem si nechat ošetřit kanálky?

Odpověď:
26. 01. 2017, 14:17

Dobrý den,
bez vyšetření stavu zubu, rozsahu a hloubky kazu nedokážu říct, zda bylo nutné endodontické ošetření kanálků. Nicméně pokud vás bude zub nadále bolet, navštivte svého zubního lékaře.
Dr. Černohlávková

Otázka:
Monika, 10. 01. 2017, 15:21
Dobrý den 21.12 mi muj zubař daval mustek , pod nim mě jeden zub boli a je citlivější na skus, tak se chci zeptat jestli to přestane nebo to může byt nějaký zánět?

Odpověď:
11. 01. 2017, 14:23

Dobrý den,
pokud bolest stále trvá, určitě navštivte svého zubního lékaře.
Dr. Černohlávková

Otázka:
Karolína, 07. 01. 2017, 07:35
Dobrý den, dnes ráno když jsem se probudila mela jsem u rovnatek vzadu u levé korunky oteklou dasen zatím me nebolí.Ale nevím co dělat.Je sobota.Max počkám na pondělí a pak zajdu k zubaři.Poradite?

Odpověď:
09. 01. 2017, 15:56

Dobrý den, opravdu bude nejlepší navštívit svého ortodontistu.

Otázka:
kateřina , 03. 01. 2017, 21:18
Dobrý den paní doktorko mám zlomený zub a začalo mě tam strašně škubat a druhý den mi pusa otekla a mám tam velký váček což mě od toho bolí až nos a docela i hlava ale bohužel nemám žádného zubaře chci se zeptat co s tím děkuji vám za odpověd

Odpověď:
06. 01. 2017, 14:38

Dobrý den, doporučuji neprodlenně navštívit nejbližší zubní pohotovost ve vašem regionu.

Otázka:
Antonin, 02. 01. 2017, 18:50
Dobry den, dnes jsem byl na navsteve u sve zubarky s vypadlou vyplni, pred udelanim nove vyplne mi zubarka podala anestetikum ricem mam pocit ze sem pomerne velkou vyteklou cast anestetika spolkl. Pote sem sel domu a cely den se potacim stezkym prujmem a neustalym zvracenim. Muze to byt alergicka reakce ci to mohlo zpusobit prave sploknutim ? Predem dekuji

Odpověď:
03. 01. 2017, 09:23

Dobrý den, spolknutí malého množství anestetika takovouto reakci vyvolat nemůže, v žaludku se téměř vše zneutralizuje a odbourá. Nejspíše jste chytl nějakou střevní virozu.

Otázka:
monika, 17. 12. 2016, 18:18
Dobrý večer paní doktorko. Minulý čtvrtek jsem byla na chirurgickém odstranění osmičky dole, hodně komplikovaný zákrok , hodinu a půl. Rána zašita, nasazena atb Dalacin. Ve čtvrtek mi pan doktor vyndal stehy, vše v pořádku, otok už minimální, cvičím roztahování čelisti, to je pořád dost bolestivé. Můj problém je , že od středy mám šíleně citlivé přední zuby dole, nic na to nepomáhá, teď už mám i hrozně rudou až fialovou dáseň pod těmito zuby, jakoby řezavá bolest. Vyplachuji ústní vodou Parodontax , na radu pana doktora, ale žádná úleva. Nevíte prosím co s tím, nikdy jsem tím netrpěla. Děkuji

Odpověď:
22. 12. 2016, 12:15

Dobrý den, po takto komplikovaném chirurgickém výkonu mohlo dojít k pohmoždění čelistního nervu a následkem toho citlivosti předních zubů.Je to stav přechodný, vše se zase upraví , užívejte analgetika, vyplachujte a vydržte.

Otázka:
Dominika Christelova, 11. 12. 2016, 20:26
Dobry den, pani zubarka mi nasla kaz na leve strane na stolicce , zacala mi ho vrtat a nec mi tam dala vypaalo to jak malej spendik a byl cernej asi plomba a na konec potrela masti . rekla mi at 2 hodiny si to nevyplachuji ale pit muzu nevim jak je to z jidlem jestli muzu jist nebo nemuzu a take citim kdyz zkousnu zuby jako bych kousala na tu plobmu neco tam citim je to normalni ? dekuji

Odpověď:
22. 12. 2016, 12:16

Dobrý den, bez bližší znalosti dané situace bohužel nemohu poradit.

Otázka:
Michaela , 11. 12. 2016, 12:27
Dobrý den, měla bych dotaz... ve čtvrtek jsem byla trhat dvě osmičky na pravé straně nahoře i dole. Dneska se mi na stěně vnitřní objevila krevní tekutina.. mám zajít k zubaři nebo to samo od sebe zmizne. Dekuji

Odpověď:
22. 12. 2016, 12:16

Dobrý den, hematom v poextrakční ráně je normální nález.

Otázka:
Monika, 08. 12. 2016, 20:03
Dobrý den paní doktorko, jsem již 14. den po excizi osmičky nahoře. Zub šel vytáhnout bez potíži, bolest skoro neznatelná, nebyly potřeba ani tabletky od bolesti. Vše v naprostém pořádku, rána se hezky stahuje, dáseň je již skoro zacelena. Začala jsem tedy jist opatrně i rýži. Dnes se mi tam bohužel dostal kousek zrníčka, který nemůžu nijak vytáhnou. Zkoušela jsem kartáčkem, parátkem, vypláchnout, ale bohužel marňe. Tak jsem se vás chťela zeptat, zdali je možné, že časem vypadne samo nebo to raďeji řešit u lékaře, ať se vyhnu zbytečným komplikacím. Předem děkuji za odpověd´.

Odpověď:
22. 12. 2016, 12:18

Dobrý den, pokud se do extrakční rány dostane potrava a nejde vyčistit, je vhodné navštívit svého stomatologa, aby ránu vypláchl specielní kanylou.

Otázka:
Petra, 25. 07. 2016, 13:49
Chtěla bych poradit každý měsíc me pravidelně neteče dasen trne me v dasni podle rentgenu tam nemám kaz ale přesto me to pořád bolí poradíte mi co s tim dekuji

Odpověď:
16. 08. 2016, 14:10

Dobrý den,

bez vyšetření není na Váš dotaz bohužel možné odpovědět.

Otázka:
Daniela Stískalová, 02. 07. 2016, 16:23
Pekný deň,23.6.2016 mi v narkoze trhali 12 zubov,mám v ústach veľa stehov-samovypadávacích.Rada by som sa spýtala,kedy tie stehy vypadnú a či si už môžem dať-napriek stehom-robiť otlačky a dať si náhradu.Môžem mať pod náhradou stehy?Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpověď:
16. 08. 2016, 14:09

Dobrý den,

stehy většinou vypadnou během 14ti dnů.Snímací náhrada by se měla zhotovovat nejdříve 6 týdnů po extrakci,až po zhojení extr.ran. Pokud by se zhotovovali prozatimní náhrady,otisky se mohou provádět hned.

Otázka:
Monika, 06. 06. 2016, 14:26
a já se ptám, proč tady nikdo neodpovídá. Bólí mi zub od konce dubna, prášky u ž nepůsoběj, jsem jak mátonoha, nevycházím ven, povaluju se v bytě....proč neodpovídáte ?? a to se tady ptám už potřetí.

Odpověď:
16. 08. 2016, 14:14

Dobrý den,

pokud trpíte bolestmi bylo by vhodné navštívit lékaře a nečekat na odpovědi internetové poradny.

Otázka:
Dita, 15. 05. 2016, 08:23
Dobrý den, byla jsem na vytržení zubu, byla použita lokální anestezie. Když jsem již byla na cestě od zubaře, cca 20 minut po zákroku, udělalo se mi strašně špatně a viděla jsem všechno nejméně 4x, takže jsem nebyla ani schopná přejít silnici. Lidé mě obcházeli obloukem. Trvalo to asi 2 - 3 hodiny. Od té doby mám z anestezie strach, o co se prosím mohlo jednat?

Odpověď:
16. 08. 2016, 14:07

Dobrý den,

nemyslím si,že by se mohlo jednat o alergickou reakci na anestetikum.Nejpravděpodobněji mohlo jít o nízkou hladinu krevního cukru,pokud jste před extrakcí nejedla.

Otázka:
Monika, 05. 05. 2016, 15:12
Odpovídá tady někdo, prosím Vás ??? Zub mi bolí jako blázen a od 26.4.2016 mi nikdo neodpověděl, takže nevím co dál a trpím. Prášků jím jako Horníček, žaludek vykloubenej, jsem pohublá a zelená jako vzteklý pes.Auuuu

Otázka:
Monika, 26. 04. 2016, 17:25
Dobrý den, mám akutní pulpiditidu v osmičce a lékařka mi poslala na zubní kliniku k vytržení. Tam mi však řekli, že zub trhat nemohou, protože mi únoru byla aplikována Prolie a objednali na extrakci v září. Odeslali mne zpět k lékařce aby provedla devitalizaci zubu. Lékařka částečně zub odvrtala a dala umrtvovací vložku, bohužel v těch bolestech jsem se zapomněla zeptat jakou. Tím se mnou skončila a na odstranění vložky mne neobjednala. Po aplikaci vložky bolesti dost polevily i když ne úplně, dnes je to 2.den. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho může zůstat umrtvovací vložka v zubu, jestli až do září a jestli nemůže dojít ke komplikacím vzhledem k tomu, že mám aplikovanou Proliii. Děkuji moc za odpověď

Odpověď:
16. 08. 2016, 14:04

Dobrý den,

užívání Prolie by dle mého názoru nemělo být příčinou,proč zub nevytrhnout,extrakce by se pouze měla provádět v ATB cloně.Akutně tyto extrakce provádějí na odděleních Stomatochirurgie např. ve VFN Praha.

Pokud nebudou obtíže,umrtvovací vložka může v zubu zůstat.

Otázka:
Natalie, 12. 04. 2016, 13:14
Dobry den . dnes dceři dáli umrtvovaci vložky do zubu , 15 min na to se na zubu objevila cerna skvrna. Je to v pořádku? Je to predni zub . diky za odpověď

Odpověď:
16. 08. 2016, 14:00

Dobrý den,

umrtvovací vložka má tmavě modrou barvu,patrně jen prosvítá tenkou sklovinou.

Otázka:
iva, 01. 04. 2016, 19:54
Dobry vecer ,chtela bych se zeptat ,jak dlouho trva zatazeni dasne po vytrzeni 8 dole,byla trhana v zanetu a je to jiz mesic a mam po ni dulek do ktereho se mi dostava jidlo,prijde mi to divne protoze vyplachnutim to vyplavit nejde az paratkem ani kartacek nestaci. Moc Vam dekuji za odpoved.Iva

Odpověď:
16. 08. 2016, 13:59

Dobrý den,

hojení je individuální záležitost,ale cca za 2 měsíce bude rána již zacelená.

Otázka:
Eva, 31. 03. 2016, 10:44
Dobrý den, mám tak jednou za měsíc velice silnou ,pulzující bolest v horní čelisti.Trvá to tak 5 minut,ale je to k zbáznění.Potom bolest ustane,cítím tak trochu ucho a krk.Poprvé to bylo před rokem a poté až letos.Mohlo by se jednat o zanět trojklaného nervu?Jestli ano ,můžete mi paní doktorko poradit ,na jakého lékaře se nejprve obrátit?a co se s tím dá dělat?Moc Vám děkuji za odpověď.Eva

Odpověď:
16. 08. 2016, 13:57

Dobrý den,

bez vyšetření není možno stav posoudit,ale nepředpokládám,že by se jednalo o zánět trojklanného nervu.

Otázka:
Kačule, 18. 03. 2016, 22:14
Dobry vecer, od stredy me boli leva cast zubu a dasni. Myslela jsem, ze to muze byt tim, ze pred rokem mi trhali oba spicaky kvuli rovnatkum tak jestli se neco nedeje s nervama, kdyz se to furt tlaci k sobe, ale na pohotovosti mi rekli, ze to tim nebude a vyvrtali mi zub s kazem. Mysleli, ze mam zanesene kanalky, ale vse jsem mela v pohode tak mi ho zpatky zavreli napsali mi Ant Dalacin C. Jenze je to horsi nez lepsi. Po kazdem studenem i teplem piti to zacne bolet az k nevydrzeni. To same pri jidle. Co to muze byt?Dekuji za odpoved

Odpověď:
16. 08. 2016, 13:56

Dobrý den,

bolest bude patrně způsobena tahem ortodontického aparátu.

Otázka:
Kateřina, 13. 03. 2016, 19:37
Dobrý den. Před 14 dny jsem byla u zubaře na prohlídce, která dopadla dobře. Ale dnes při čištění vrchního patra jsem pocítila štiplavou bolest. Jako by mě píchlo. Bolest je pouze u jednoho zubu. Nebolí celý, ani se nekýve. Jen hned pod dásní, na jednom místě je to citlivé. Je to je jediné místečko. Koukala jsem na zuby, ale nevidím tam nic. Prosím, čím by to mohlo být? Děkuji ta odpověď

Odpověď:
14. 03. 2016, 19:55

Dobrý den,

bez vyšetření bohužel nemůžu cokoliv hodnotit.

Otázka:
Olga, 22. 02. 2016, 13:34
Dobrý den, , chtěla jsem se zeptat, jak lze poznat týden po resekci zubu, že se resekce nepovedla. Šlo o zánět až v kosti, jak mi řekla pí doktorka. Bolest byla šílená, protože nezabrala anestetika. A teď je prý afekt nulový. Jde o přední zub pod můstkem. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
14. 03. 2016, 19:53



Dobrý den,

v současnosti je již resekce velmi zřídka používaný zákrok. Výsledek je možno hodnotit z RTG snímku.


Otázka:
Jiřina , 15. 02. 2016, 11:00
Dobrý den před 11 dny jsem byla na extrakci 8. Dole mam vstrebatelne stehy ale ještě nejsou venku. Jak dlouho to muže trvat Prosím ? A ještě bych se chtěla zeptat je mi 23 a mam hodně odhalene krcky na spodních předních zubech a rozjíždí se mi paradentoza. Používám Lacalut. Jak si pomoct Prosím nechci byt bez zubů a doktor říkal že se mi hýbe trochu 7 dole. Děkuji mockrát

Odpověď:
14. 03. 2016, 19:51



Dobrý den,

vstřebatelné stehy většinou do 14 dnů samy vypadnou, pokud ne, lékař Vám je odstraní. Kvůli paradentóze doporučuji navštívit specialistu-parodontologa a pravidelně docházet na dentální hygienu.

Otázka:
Aneta, 03. 02. 2016, 18:43
Dobrý den, minulý týden jsem byla na pohotovosti, nedávno mi z osmičky vypadlo kousek plomby a začalo mě to dost bolet. Doktor mi na to dal vložku Depulpin a řekl, ať se do 10ti dnů objednám ke svému ošetřujícímu doktorovi. Tam jsem byla ještě ten týden, ale neměl na mě čas a objednal mě až na začátek únoru. V tu dobu tam budu mít vložku 16 dní, může to být? A ještě bych se chtěla zeptat, jestli by se mi mohlo něco stát, kdybych kousek spolkla. Mám totiž pocit, že mi část vložky ze zubu vypadla. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
14. 03. 2016, 19:48



Dobrý den,

vložka v zubu může být delší dobu, pokud zub nezačne bolet. Pokud jste kousek spolkla,nemusíte mít strach,nic se Vám nestane.

Otázka:
Tereza, 21. 01. 2016, 16:35
Dobry den, mam 3 dny po vyndani horni osmicky. Rana byla zasita ale dnes se mi uvolnily stehy. Vypadl kousek nitky a dalsi mi tam visi. Myslite ze bych ji mela vytahnout nebo viset a myslite ze je problem ze se mi uvolnily uz 3. den?

Odpověď:
30. 01. 2016, 20:05



Dobrý den,

pokud extrakce probíhala dobře a rána není nijak veliká, tak to určitě nevadí a zbytek klidně vytáhněte.

Otázka:
David, 14. 01. 2016, 12:13
Dobrý den, pani doktorko. Bydlim v Anglii a 6.ledna jsem musel navštívit zubaře v České republice. Zubar me dal na zub Depulpin a rekl že nejpozději do deseti dnu se to musí vyndat a vyčistit. Tak jsem po návratu 12.ledna,okamzite navštívil zubaře v Anglii . Dal jsem mu papír i rentgen a ještě jsem mu vysvětlil co me řekl zubař v ČR. Anglicky zubař me to jen proklepal a řekl že mám přijít za měsíc. Prosím Vás je to v pořádku, nebo mám vyhledat jiného zubaře! Děkuji Vam moc za odpověď.

Odpověď:
30. 01. 2016, 20:03



Dobrý den,

zcela vhodné to není, odstranění Depulpinu a alespoň provizorní ošetření by bylo lepší, ale pokud nebudete mít po dobu čekání žádné obtíže-bolest,tlak tak klidně vyčkejte na ošetření.

Otázka:
Svoboda , 13. 01. 2016, 09:28
13.1.2016 Paní doktorko,při broušení spodních špičáků kvůli nasazení můstku mi nezabralo místní umrtvení a bolest byla velmi intenzivní, přestože mi lékař dal na mé požádání vyšší dávku anestetika.Při odstranění spodních řezáků za použití stejného anestetika jsem necítil jakoukoliv bolest. Ani můj ošetřující lékař to nechápal. Prosím o odpověď, děkuji Svoboda.

Odpověď:
30. 01. 2016, 20:00



Dobrý den,

nedokáži Vám jistě odpovědět, možná je špatná aplikace anestetika, ale také je možné, že při broušení živých zubů, byla vysoká citlivost na termické podněty (chlazení vodou), při preparaci v blízkosti nervu. Při trhání žádné termické podněty nevznikají.

Otázka:
Renáta, 06. 01. 2016, 14:21
Dobrý den paní doktorko, včera jsem byla na vytržení čtyřky vpravo dole a pětky vlevo dole.Bohužel oba dva zuby šly docela těžko ven takže i bolest po vytržení byla dost velká.Dnes je to sice lepší ,ale kromě bolesti okolních zubů což je asi normální při tomto výkonu,mě zaráží velká bolest i horních zubů vlevo při skusu.Jsou tedy opravdu dost bolestivé.Je možné, že je to z důvodu zákroku?Před ním mě nebolely,ale proč mě bolí horní i dolní, když se trhalo jen dole?Děkuji Vám velice za odpověď.

Odpověď:
30. 01. 2016, 19:56



Dobrý den,

doporučuji vyčkat několik dní, pokud se bolest nebude snižovat, či se bude dokonce zvyšovat, navštivte pro kontrolu svého lékaře.



Otázka:
Alena, 01. 01. 2016, 01:44
Dobrý den, paní doktorko,chtěla bych se zeptat,zda je možné,aby necelý rok od vytržení všech horních zubů ,pořád bolely dásně na vnější straně. Děkuji za odpověd.

Odpověď:
30. 01. 2016, 19:53



Dobrý den,

možné, ale dost nepravděpodobné to je. Otázka je,zda nosíte nějakou náhradu,která by v místě extrakcí mohla tlačit a tí bolest způsobovat.

Otázka:
Alice, 14. 12. 2015, 16:08
Dobrý den,paní doktorko,mám ve středu odtsraněnou 8 vlevo dole,dnes tedy již jsem 5.den po zákroku a stále mám otok na tváři a vevnitř pokousanou tvář,protože hned ten den večer jsem ,nevím tedy jak,dostala rýmu a musela jsem smrkat,odpoledne jsem dobrala poslední tabletku Dalacinu C 150 mg a při chlazení tváře a mačkání na otok mi vychází jakási nasládlá tekutina,kterou jsem nucena polykat.Ve středu jsem objednaná opět k lékaři,pokud on toto zjistí jako mnou zanedbané stadium nového zánětu,nebo cokoliv bude namítat ohledně mého pozdního příchodu,jsem povinná opět platit hodně peněz?Za vyndání 38 vlevo dole jsem dala celkově 2200 kč,což je poměrně dost,ale budiž,znám to ,jsem zdravotní sestra,takže vím,jak to chodí.Ale nemohla bych potom využít spíše nemocnici,když nebudu ochotná oapkovaně platit velké sumy?Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:
22. 12. 2015, 12:54

Dobrý den,

 bohužel netuším v jakém smluvním vztahu jste vzhledem k oš. lékaři a zda jste podepisovala nějaký souhlas s uhrazením naúčtovaných částek,to je dotaz spíše na právní poradnu.Každopádně zubní pohotovost v případě potřeby navštívit můžete a pokud nejste spokojena se svým lékařem ať co se týče profesních kvalit či finančních možností máte možnost změny lékaře.Extrakce zubů v běžných smluvních praxích probíhají většinou bezplatně či s menším doplatkem např. na nadstandartní materiál šití.

Otázka:
Gabi, 06. 12. 2015, 21:11
Dobrý den paní doktorko, mám problém s částečně prořezanou dolní osmickou,která se ozývá častými bolestmi,ale jelikož na CT snimku bylo zjištěno,že nerv je velmi blízko a dojde k nemalé pravděpodobnosti vzniku komplikace porušení nervu a došlo by k znecitlivění poloviny jazyka i rtu, a jeji naprava nelze zajistit, kdy od pražského doktora bylo psáno,že by operací v mém případě diky temto komplikacim nerealizoval. Zub take tlačí na sedmicku. Jak řešit tuto situaci,když operace nepřichází k úvahu?

Odpověď:
22. 12. 2015, 12:48

Dobrý den,

doporučila bych se obrátit na Stomatologickou kliniku ve VFN Praha na chir. oddělení,tam by mohli operaci realizovat,pokud ji nebudou chtít provést kvůli vysokému riziku ani zde,bohužel není jiná možnost než se zubem takto zůstat.

Otázka:
Pavlína, 19. 11. 2015, 07:15
Dobrý den paní doktorko, jsem již týden po extrakci dolní osmičky. Připadá mi, že se vše hodí v pořádku a bolest již skoro není, jen nemohu stále pořádně otevřít ústa - pouze tak na 2 cm. Snažím se i cvičit (do bodu bolesti), ale nepřijde mi, že by se to nějak zlepšovalo. Trošku to vždy povolí, ale pokud mám delší dobu zavřenou pusu, tak mi to přijde vždy na stejno. Myslíte, že to samo povolí? Také jsem si všimla z venku obličeje při pohmatu pod bradu, kde mi byl vytržen zub, že mám nateklou uzlinu (předpokládám pouze). Mám tam takovou malou nateklou kuličku, která je citlivá na pohmat. Při porovnání s druhou stranou tam nic takového nemám. Mám si dělat starosti, nebo se jedná opravdu o uzlinu, která po úplném zahojení zmizí? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
22. 12. 2015, 12:45

Dobrý den,

bohužel kontraktura,která vás postihla se musí poctivě rozcvičovat,po ustoupení otoku by měla sama odeznít,pokud se tak dosud nestalo,navštivte pro kontrolu svého lékaře.

Otázka:
Andrea, 18. 11. 2015, 11:18
Dobrý den, jsem třetí den po extrakci sedmičky v pravo dole, byla zlomená a byl v ní hodně hluboký kaz tak se paní doktorka rozhodla pro exxtrakci. Zub držel hodně pevně takže paní doktorka musela páčit co jí síly stačili. první den byla díra opravdu hodně hluboká a krevní sraženina byla asi jen dole protože jsem žádnou neviděla ale nebolelo to, druhý den se mi začal dělat bílý povlak a krevní sraženina už byla patrná, dnes třetí den se mi jak v ráně tak i okolo rány udělal bílý povlak nijak nepáchnoucí, vypadá to jako hnis ale rána mně nebolí jen trochu pobolívá ale nijak neomezuje v pohodě vydržím bez jakýchkoliv tabletek. Jen nevím jestli je ten bílý povlak v ráně i okolo normální nebo jestli se opravdu nejedná o hnis.

Odpověď:
22. 12. 2015, 12:43

Dobrý den,

povlak,který v ráně a kolem ní vznikl je hojivý proces a je to novotvořená tkáň,která se jmenuje Fibrin.Je dobře,že se tam tvoří,nijak ho neodstraňujte a buďte v klidu,takhle je vše v pořádku.

Otázka:
Markus, 12. 11. 2015, 19:45
Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat,jsem 56 hodin po extrakci spodní osmičky v zánětu .Bolesti nemám,mám tam moc hezkou krevní sraženinu.moje otázka je na jak dlouho odhadujete úplné zatažení dásní díra má cca 1 cm na 0.7 cm , a jestli to jde nějak urychlit např:zubní pastou paradontax ktera má stahovat dásně nebo jinými prostředky.A jestli je i teď po 56h je možnost vytvoření suchého lužka , po extrakci mi byla do rány vložena Kolagenová kuželka pro ošetření zubního lůžka plus ATB na 10 dní.Je mi 25 let a dělám bojové sporty tak abych zhruba věděl kdy si budu moct zase zatrénovat Děkuji

Odpověď:
22. 12. 2015, 12:40



Dobrý den,

hojení lze pomoci vyplachováním ústní vodou např. Corsodylem,nebo Parodontaxem.Zubní pasta nijak nepomůže,princip "stahování" dásní je při krvácení při špatné hygieně.Doporučuji min. týden jakékoliv sporty vynechat.

Otázka:
Kateřina, 01. 11. 2015, 21:20
Dobrý den, asi už týden mám bolesti na pravé spodní dásni. Pod 7 na pravé spodní straně, ve vnitřní straně dásní mám takový bílý důlek. Zkouším na to používat corsodyl ale ten mi nepomáhá. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
22. 12. 2015, 12:36

Dobrý den,

pro kontrolu navštivte svého zubního lékaře.

Otázka:
Naty, 24. 10. 2015, 14:33
Dobrý den ,byla mi vtržena horní sedmička a ránu mi po ní paní doktorka zašila.mám dotaz jestli bolí vyndání stehů po 12 dnech?Děkuji za odpověd

Odpověď:
30. 10. 2015, 19:55

Dobrý den,

nemusíte se obávat,odstranění stehů bolestivé není.

Otázka:
Jarmila, 04. 10. 2015, 17:35
Dobrý den, mám tento problém: 28. července mně byla vytržena dolní sedmička, následně se utvořilo tzv. "suché lůžko", což se jednak dlouho hojilo, ale také dost bolelo, dnes už je rána po vytrženém zubu zahojená, ale pořád přetrvávají bolesti, bolest trvá vlastně od vytržení zubu a nikdy nepřestala, nejedná se o vystřelující bolesti, ale trvalé a dost silné, takže jsem se vlastně víc jak 2 měsíce nevyspala. Bolí mně celá horní i spodní čelist, zuby by měly být v pořádku. Byla jsem na vyšetření na zubní klinice a řekli mi, že by mohlo být v místě vytrženého zubu zúžené místo a tím by mohlo dojít k tlaku na na trojklanný nerv. Chtěla bych vědět, jestli se nějakým vyšetřením dá potvrdit, že bolest skutečně pochází od tlaku na trojklanný nerv nebo je bolest způsobena něčím jiným a jaká je naděje, že se nejedná o trvalý stav. Předepsali mi Neurontin-3x denně 100mg, ale to bolest pouze trochu utlumí. I tak mám z těchto prášků závratě a nedělají mi dobře. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
30. 10. 2015, 19:54

Dobrý den,

asi jedinou zobrazovací metodou by mohlo být CT.Tam by se ukázaly skutečné poměry uvnitř čelisti.Na RTG toto bohužel patrné nebude.Přístroje CBCT již mají na mnoha soukromých zubních klinikách. Váš lékař by Vám mohl napsat doporučení a odeslat na nejbližší pracoviště. Bez výsledků vyšetření Vám bohužel nemohu více poradit.

Otázka:
Pavlína , 28. 09. 2015, 18:38
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Ve čtvrtek jsem byla na extrakci dolní osmičky - vše proběhlo v pořádku a docela rychle, bez šití rány. V ráně se mi ale tvoří bílý povlak, vytvořil se hned druhý den ráno, když jsem se podívala. Obličej oteklý nemám, bolest přiměřená, v noci se ale pokaždé probudím bolestí. Je možné se mi tvoří v ráně zánět i přesto že nemám pusu nateklou, kolem rány žádné zčervenání jen ten povlak který mě znepokojuje. Někde jsem četla že bílý povlak je normální proto prosím o radu. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
30. 10. 2015, 19:49

Dobrý den,

bílý povlak v ráně se jmenuje Fibrin a je to v podstatě nová tkáň,která se takto tvoří.Takže nemusíte mít strach,je to v pořádku.

Otázka:
Eva , 20. 07. 2015, 10:54
Dobrý den, jsem rok po resekci dolní osmičky. Od zákroku stále trvá necitlivost přilehlé části jazyka a části čelisti. Užívám B komplex, můžu ještě nějak přispět ke zlepšení stavu? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
10. 09. 2015, 15:05



Dobrý den,

patrně máte na mysli extrakci-vytržení zubu a né resekci-odstranění špičky kořene zubu. Léčba poškozeného nervu je bohužel velice dlouhý proces, v řádech měsíců ,nebo let. K úplnému zhojení však nemusí dojít a to zejména v případě, že byl nerv přerušen úplně.

Otázka:
Martina, 02. 07. 2015, 13:56
Dobry den,prosim Vas, vcera som prisla s bolavym zubom k doktorke. Vyvrtala blombu, ale ani po stvrtej injekcii mi zub nedokazala lokalne umrtvit, aby ho mohla vycistit a nasledne vyplnit kanalky. Aplikovala teda umrtvovaciu vlozku. Den na to zub ale stale boli. Tak mam otazku. Jak by slo ten zub osetrit, ked nezabera lokalne umrtvenie? dakujem za odpoved

Odpověď:
16. 07. 2015, 16:50

 

Dobrý den,
nevím o který zub se jedná, podle lokalizace existuje více možností aplikace injekce a lokálního umrtvení. Po aplikaci umrtvovací vložky zub většinou přestane bolet po několika dnech, ovšem záleží opět na tom, jak byla vložka aplikována. Pokud je aplikace přímo na nerv, dochází k úlevě od bolesti ještě týž den.

Otázka:
Munishka, 25. 06. 2015, 07:28
Dobrý den. Byla jsem včera na vyříznutí fibromu na vnitřní straně rtu. Dostala jsem 3 stehy, které jsou sice samovstřebatelné, ale velmi mi v ústech vadí. Kdy se mohu pokusit stehy sama vytáhnout - kdy bude rána zhojena? Mám nasadit nějaký zvláštní režim ohl. vyplachování atd., aby se mi nedostala do těla infekce? Nebyla jsem o ničem takovém poučena, ani ATB mi nebyly nasazeny, a odjíždím zítra na dlouhý zahraniční pobyt, tak bych tam nerada měla komplikace. Děkuji

Odpověď:
16. 07. 2015, 16:46




Dobrý den,
stehy většinou do týdne samy vypadnou. Hojení rány je individuální, nevím v jakém rozsahu byla excize provedena, proto nedokážu posoudit, kdy by mohla být rána zhojena. Atb nejsou potřeba,vyplachovat můžete např. Corsodylem. Obecně excize fibromu není nijak velký zákrok a tak můžete být v zahraničí klidná.

Otázka:
D.Fialová, 22. 06. 2015, 15:32
Dobrý den,mám dotaz léta jsem si stěžovala na bolest v horní dásni vždy to bylo ale jen 1 nebo 2 dni letos ale to bolelo týden pak už jsem navštívila lékaře,dala mi antibiotika a poslala na rentgen kde byla zjištěna cysta,pak zkoukla staré snímky a zjistila že ta cysta tam už byla dříve jenže se nikdy neřešila až letos.Vytrhla mi zdraví zub tím pádem potřebuji nové náhrady zubní.Chci vědět zda mám nárok na zuby inplantáty , zadarmo nebo za nějakou slevovou cenu,.A pak zda pojišťovna proplácí operaci cysty zubů.Mnohokráte děkuji za odpověď.

Odpověď:
16. 07. 2015, 16:42



Dobrý den,
operaci cysty provádí stomatochirurg a pokud se jedná o smluvní zařízení (většinou jsou to nemocniční oddělení) je operace hrazena ze zdravotního pojištění. Zubní implantáty hrazeny nejsou , jedná se o nadstandartní ošetření a to pojišťovna nehradí.

Otázka:
Dana, 12. 06. 2015, 12:56
Dobrý den, začátkem května mi u 7 vlevo nahoře byly vyčištěny 2 kanálky a zub byl provizorně uzavřen. Paní doktorka mi řekla, že 3. kanálek nemůže najít. Byla jsem objednána na kontrolu cca za měsíc. 25. května jsem musela k lékaři dříve, protože zub neskutečně bolel. Pan doktor našel 3 kanálek vyčistil jej, řekl mi, že zub bolel kvůli němu a všechny kanálky zaplnil. Po zaplnění si pan doktor udělal rentgen. 2 den zub začal opět dost bolet. Protože jsem ale byla informovaná, že 2-3 dny zub může být citlivý, nevšímala jsem si toho. Zub po 2 dnech přestal bolet. Ale za týden opět začal být na skus opravdu hodně bolestivý. S přestávkami se to neustále opakuje, ale teď v posledních 4 dnech mě už bolí i vrchní patro nad zubem. Rada bych znala Váš názor, zda zub opravdu potřebuje čas na zklidnění, nebo zda tam spíše nebude zánět nebo něco jiného. Minulý týden mi totiž čistili a plnili kanálky u jiného zubu a kromě bolesti v první den, o zubu vůbec nevím. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:
17. 06. 2015, 10:03

Dobrý den,

je možné,že v zubu jsou kanálky 4. Bolest po ošetření může přetrvávat až 10 dní.

Také je pravděpodobné, že mohlo při opakovaném ošetřování dojít k poškození zubu-k jeho prasknutí. Doporučovala bych navštívit Vašeho lékaře a zhotovit kontrolní RTG.

Otázka:
Veronika, 27. 05. 2015, 14:00
Dobrý den, je to týden, co mi trhali 7 nahoře. Rána je klidná, hojí se, ale nad ránou se mi udělala nekroza dásně. Dnes jsem byla na kontrolu u své zubařky a doporučila mi výplachy šalvějí, heřmánkem a nasadila mi ATB ( Augmentin 1g). Chci se zeptat na Váš názor, zda postačí tato léčba a rána se zacelí ? Je to dost citlivé, jelikož je obnažený kousek kosti. Popř., jaké jsou jiné léčebné postupy u tohoto konkrétního problému?

Odpověď:
17. 06. 2015, 10:00


Dobrý den,

léčba by měla být dostačující.

Otázka:
Božena, 21. 05. 2015, 21:03
Dobrý den, prosím o radu co dělat, když mám již téměř půl roku bolest v levé tváři, která rozbouřila i trojklanný nerv. V listopadu jsem požádala lékaře ať mi prověří, proč mi cuká v dásni mezi 8 a 7 vlevo nahoře. Paní doktorka po zrentgenování usoudila, že to bude zánět v 7 a objednala mě na endodoncii. Výplně kořenů mi dělal pan doktor, který má na to specializaci. To bylo koncem ledna. Říkal, že to může bolet 2-3 dny. Ale další týden jsem dostala angínu, brala ATB, ale bolest v tváři neustoupila ani po měsíci. Šla jsem k zubaři a on mi řekl, že bude třeba zub zbrousit a udělat provizorní korunku, aby se to zklidnilo. Protože odjížděl na týden na školení, dal mi Dalacin, kdyby tam byl zánět, že by to mělo pomoci. Ani po vybrání Dalacinu se nic nezměnilo a pan doktor mi zub zbrousil a nasadil provizorní korunku. Protože je to už půl roku, co tento problém mám a pan doktor nechce slyšet na nový rentgen (byl dělán v listopadu 2014 a jen uvnitř úst a po vyplnění kořenu v lednu), objednala jsem se na neurologii, abych zjistila, proč mám problémy s trojklanným nervem. Paní doktorka mi nechala udělat CT oblič. dutin a bylo zjištěno, že kolem kořenů 27 je zánět a prořídlá kost. Dala jsem zprávu zubaři a čekala, že navrhne nějaké řešení jak se té bolesti zbavím. On mi však tvrdí, že to přece už toho půl roku řešíme a že to může trvat někdy i celý rok než ta bolest přejde a nutí mě, abych si nechala nasadit definitivní korunku, že bude lepší než ta provizorní. Když jsem se ho zeptala, co bude, když ta bolest nepřestane, řekl, že pak zbývá jen extrakce. Jsem z toho už nešťastná, v sobotu odjíždím na dovolenou a nevím, jak se proti postupu p. doktora bránit. On je jinak odborník, o endodoncii přednáší medikům, ale u mě se mu něco bohužel asi nepovedlo. Když mi opichoval dáseň před broušením na korunku, píchl mě do patra a hrozně to křuplo a zabolelo. I teď, když se dotknu patra jazykem, cítím bolest a když se nadechnu, mám pocit jako když mi ten vzduch na levé straně proletí až do krku. I dáseň u korunky mám hlavně na vnitřní straně hrozně citlivou a hned se bolest projeví až nahoře v hlavě. Prosím o Vaši názor, zda postup pana doktora je správný a já mám trpět bolest dalšího půl roku nebo nechce přiznat, že udělal nějakou chybu a za každou cenu, mi chce vnutit korunku na jejímž zhotovení jsme se zatím nedohodli a on ji má již omylem zhotovenou. Pokud víte, kde se stala chyba a jak ji lze napravit bez pokud možno extrakce zubu, budu Vám za odpověď velmi vděčná. Děkuji předem za Vaši brzkou odpověď.

Odpověď:
25. 05. 2015, 12:57

Dobrý den,

doporučila bych zhotovení kontrolního RTG plněného zubu, po půl roce by již mělo být patrné zlepšení-zmenšení ložiska zánětu. Pokud by zmenšení nebylo patrné, nebo dokonce naopak, bylo by viditelné zhoršení, rozhodně nedoporučuji na zub dávat definitivní práci. Lékař v tomto případě nemá důvod odmítnout zhotovit tento kontrolní RTG-ten malý uvnitř úst.

Otázka:
MarieP,6.5 2015 15.25, 06. 05. 2015, 15:26
Před 14 dny jsem podstoupila resekci 5nahoře vlevo .Stále mám mírný otok s menším pocitem tlaku u nosu,může to tak být po zákroku?Děkuji za odpověď,pěkný den Marie

Odpověď:
25. 05. 2015, 12:52



Dobrý den,

tlak patrně bude skutečně následkem zákroku.

Otázka:
irina22 26.5 2015 18:42, 26. 04. 2015, 18:55
Dobry den chtěšla bi se vas zeptat trhali mi zub 7čku bylo to 23.5. a furt me to boli a navic cejtim tam neco jako kuličku a smrdi a střili me to dohlavi a mam mirne nateklou dasen rodiče mi furt řikaj že to je v pořadku a me se to nezda v pořadku a nevim jesli se nejedna o zanet

Odpověď:
04. 05. 2015, 20:27



Dobrý den,

pro kontrolu budete muset navštívit svého lékaře,bez vyšetření Vám bohužel nemohu pomoci.

Otázka:
MartinaS, 24. 04. 2015, 21:42
Dobry den, chtela bych se zeptat,zda jsou znamy nejake alergicke reakce na depulpin. Pred dvama dny jsem byla na pohotovosti, doslo k provrtani plomby,vlozeni umrtvovaci vlozky. Od vcera mam nateklou mirne levou tvar a horni cast obou tvari mne svedi. Nebo je to reakce na anestezi? Pro bolest jsem dostala tri injekce. Dekuji.

Odpověď:
04. 05. 2015, 20:25



Dobrý den,

Depulpin je velmi silná chemická látka, doporučuji navštívit co nejdříve Vašeho zubního lékaře,aby zkontroloval těsnící provizorní výplň a zda nedochází k vyluhování Depulpinu.

Otázka:
Lenka, 16. 04. 2015, 10:08
Dobrý den, před 15ti dny mi doktor extrahoval 7čku vlevo dole. Do rány byl vložen augmentační materiál a vše se docela dobře zhojilo(zatáhlo). Včera jsem si ale všimla, že na zevní straně dásně mám malý bílý hrot. Extrakce nebyla snadná, neboť zub byl prasklý a při trhání dále praskal. Krom tření vnitřní tváře o hrot (minimálně) to nebolí. Mám s tím spěchat někam na pohotovost nebo se může jednat o kousek kosti/zubu, který se sám vyloučí? Děkuji

Odpověď:
21. 04. 2015, 19:56

Dobrý den,

s největší pravděpodobností se skutečně bude jednat o úlomek kosti nebo zubu. Úlomek se sám vyloučí, pokud by Vás obtěžoval, nebo se nevyloučil, navštivte lékaře a ten jej jednoduše odstraní.

Otázka:
Iveta, 06. 03. 2015, 13:28
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je veľký problém, keď mi po 5 týždňoch od chir. odstránenia zubov múdrosti nevypadli samovstrebatelné stehy?? ďakujem za skorú odpoveď

Odpověď:
08. 03. 2015, 10:39

Dobrý den,


nemusíte se obávat, nic se neděje, ale 5 týdnů je již dlouhá doba, doporučuji raději navštívit lékaře a ten stehy odstraní.

Otázka:
Irena, 17. 02. 2015, 07:52
Udělal se mi díky zánětu zubu na patře váček plný hnisu.V noci ve spánku váček prasknul a došlo ke spolknutí hnisu plného nebezpečných bakterii.Co mám dělat,když se mi tento hnis dostal do žalůdku a co mě díky tomu hrozí?Děkuji za odpověď

Odpověď:
17. 02. 2015, 20:26



Dobrý den,

nemusíte mít strach, nehrozí Vám vůbec nic. Kyseliny obsažené v žaludečních šťávách bakterie zcela jistě zlikvidují. Zub ale rozhodně doporučuji ošetřit.

Otázka:
Hana, 12. 02. 2015, 14:54
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. U zubu byly před několika lety čištěny kanálky, po nemoci se objevuje bolest, popř. váček. Po antibiotikách ustoupí bolest, pod zubem na kosti je ale jizva. U nového stomatologa jsem měla dělaný RTG, bylo zjištěno, že odumřel kořen a navrženo znovu otevření a čištění kanálků. Chtěla bych se zeptat, jestli tento zákrok bude účinný. Zároveň jsou v zubu praskliny, nemůže se zub při tomto zákroku nebo po něm rozlomit. Děkuji za odpověď

Odpověď:
16. 02. 2015, 17:58



Dobrý den,

nové ošetření je jediným způsobem, jakým se dá zub zachránit. Pokud bude zákrok proveden dobře je vysoká pravděpodobnost vyhojení zánětu.

Jestli je zub oslaben a jsou na něm praskliny, bude pravděpodobně nutné jej následně ošetřit korunkou.

Otázka:
Aneta, 10. 02. 2015, 12:38
Dobrý den,již týden mám zaplněny kanálky u dvou zubů pod mikroskopem-řádně vydesinfikovány a zaplněny po špičku.Mám stále bolesti ikdyž užívám dalacin tbl.K tomu se přidaly ostré,řezavé bolesti po teplém jídle.Nevím zda jde o bolesti ze zaplněného zubu nebo zubu vedle něj.Prosím o radu,jak dlouho bych měla ještě vyčkávat.

Odpověď:
16. 02. 2015, 17:53

Dobrý den,

bolest endodonticky ošetřeného zubu může být až 10 dní, to je ale velmi ojedinělé, běžně to bývají 2-3 dny. Bolest je tupá, spíše takový tlak, pokud máte pocit ostré bolesti, raději kontaktujte lékaře pro kontrolu.

Otázka:
Tomáš Hrubý, 27. 01. 2015, 11:05
Dobrý den,,rád bych se prosím zeptal,před pár dny dny mě začala bolet sedmička vpravo dole ,šel jsem ke svému zubaři on mi ho otevřel a dal nějakou vložku umrtvující nervy.Po dvou dnech se bolest zvyšovala tak mi odstranil vložku odstranil nervy a zaplnil plombou. Po třech dnech jsem musel navštívit pohotovost protože se bolest stupnovala hlavně v noci, odvrtali mi plombu zpruchodnili kanalky ,asi z toho jde nějaký hnis ,protože plyvu takovou zapáchající sliny,dali antibiotika Dalacin C,po 8 hodinách, na bolest Surgam a po dvou dnech mám jít znovu ke svému zubaři aby pokračoval v léčbě. Chtěl jsem se zeptat jak se to asi bude dál léčit,největší bolesti jsou přes noc.Prosím o radu.Děkuji

Odpověď:
01. 02. 2015, 17:46



Dobrý den,

to že je největší bolest v noci znamená, že zub není umrtven a bolí právě ten odumírající nerv. Následovat by mělo endodontické ošetření zubu tzn. kvalitní pročištění a zaplnění kořenového systému. Dokud zub nebude takto ošetřen bolest neustoupí,ATB nijak nepomůžou.

Otázka:
Anka, 16. 01. 2015, 15:23
Dobrý den, v prosinci jsem byla u dentální hygienistky, které jsou si postěžovala, že na pravé sedmičce mám amalgámovou plombu, která zapáchá. Hygienistka přišla na to, že se mi odhaluje dáseň díky osmičce. Hned na to jsem šla k zubařce, která řekla, že to začneme řešit. V den návštěvy mi přišla ještě na to, že u horní jedničky se propadla do dásně cca 2 milimetry. Po měsíci jsem byla u paní zubařky, na jedničku ji upozornila a paní doktorka zkonstatovala, že mám dáseň zarudlou. Ošetřila mi jí a řekla, že když se to do příští návštěvy nezlepší, pošle mě na paradentologii. Chci se zeptat, zda je možné mít ve 24 letech začínající paradentózu nebo zda je jen možné, že jsem si ji podráždila mezizubním kartáčkem? ... A je možné nasazení rovnátek při počáteční paradentozy? Děkuji za odpověď

Odpověď:
01. 02. 2015, 17:17

 


Dobrý den,

bohužel je to možné, pokud ale navštěvujete dentální hygienistku a o své zuby dobře pečujete, což vyplývá z toho, že používáte MZ kartáčky, je možné parodontitis zastavit. Více by bylo poznat z RTG  při porovnání nového a staršího snímku. To že dáseň byla zarudlá může být samozřejmě způsobeno i mechanickým poškozením. Zda bude možná orto terapie určí ortodontista opět podle RTG.

Otázka:
Dáša, 20. 12. 2014, 10:02
Dobrý den. Jsem již 5. den po resekci zubu. Měla jsem zalomený zub v dásni, tak mi ho doktor tahal. V levo dole. Po resekci mi to bolelo, ale dalo se to vydržet, ale teď mě to začalo bolet a bez prášku nevydržím. Také musím napsat, že tam mám zánět a beru antibiotika, ale připadá mi, že se to nelepší. Beru Augmentin a na bolest Aulin. Hlavně mě bolí dolní levá čelist. Napuchlé to mám jen trochu. Je to normální po resekci? Je před svátkama a bojím se, že s tým budu mít problém. Na pohotovost je to daleko, a bojím se, že budu muset jít na pohotovost o svátcích. Pohotovost je daleko.

Odpověď:
30. 12. 2014, 18:27



Dobrý den,

patrně máte na mysli extrakci-vytržení zubu a ne resekci-chirurgické odstranění špičky kořene zubu. Pokud bolest stále přetrvává, doporučuji navštívit lékaře pro vyloučení vážnějších komplikací.


Otázka:
Přeci já , 06. 12. 2014, 14:04
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Minulý týden v neděli mi vyvrtala paní doktorka na zubní pohotovosti zub a dala mi tam umrtvovací vložku Depulpin. Dnes - 6.12.2014 mi kousek upadl. Vadí to nebo ne?? Ke své paní doktorce jdu až 22.12.2014 na kontrolu. Díky za odpověď.

Odpověď:
30. 12. 2014, 18:22

Dobrý den,

Depulpin v zubu musí být utěsněn, nebo se vyluhuje a neplní svoji funkci.

Otázka:
VitR, 06. 11. 2014, 11:43
Dobry den, Depulpin mam v zubu jiz pres 14 dni. Byl jsem dnes u zubare a ten mi rekl, ze pokud nechci cistit kanalky (5000 Kc, ktere momentalne nemam)nema smysl zub otevirat, vlozku vyjimat a zub opet uzavirat docasnou plombou, nebot Depulpin z kanalku bez cisteni dostat nelze. Zaroven mi bylo sdeleno, ze v tomto stavu mohu nechat zub maximalne dalsich 14 dni, nebot se markantne zvysuje riziko poskozeni okolnich tkani (dasne, kosti). Chci se tedy zeptat, jakym zpusobem a kdy se tkan poskodi a jestli pote existuje nejaka moznost napravy. Jak vazna je pro mne situace prosim? Nevyplatilo by se spise nechat zub vytrhnout? Dekuji

Odpověď:
11. 11. 2014, 11:01



Dobrý den,

Depulpin je látka způsobující nekrózu-odumření zubní dřeně-nervu. Pokud je v zubu dlouho, může dojít k poškození okolních tkání-vyluhování Depulpinu a nekróze dásně či kosti, ale hlavně vzniku zánětu pod zubem způsobeným právě odumřelým nervem. Pokud víte, že potřebné finance nebude možné investovat, je skutečně lepší zub vytrhnout, pokud ale víte, že v dohledné době max 2-3 týdny ošetření finančně zvládnete, je možné zub provizorně ošetřit a aplikovat desinfekční vložku. To je ale také pouze dočasné řešení.

Otázka:
Jarmila, 05. 11. 2014, 15:57
Mám tři dny po vytržení šestky dole (pod korunkou už delší dobu zánět, kanálky nešly provrtat, vyčistit),stále bolí. Je možné, že zánět pod zubem může způsobovat také různé další problémy, které po vytrhnutí odezní ? (střevní, nafouknutí břicha,....), Děkuji.

Odpověď:
05. 11. 2014, 19:34



Dobrý den,

zánět v oblasti zubů nemůže způsobovat střevní obtíže ani nafouknutí břicha.

Otázka:
Pavel, 04. 11. 2014, 13:39
Dobrý den, před měsícem jsem byl na pohotovosti, protože mě bolel zub.Na pohotovosti mi zub "poklepaly" ale nevěděl jsem, který to je, a tak mi vyvrtali 3 zuby, a do nich dali umrtvovací vložku. Moje zubařka mi poté řekla, že mi tím zničili zdravé zuby.Nejsem zubař, a tak jsem nemol vědět, co mi na pohotovosti dělají.Je toto standartní postup? když neví, tak vyvrtají 2/3 zuby v okolí? Děkuji. Pavel

Odpověď:
05. 11. 2014, 19:31



Dobrý den,

netuším proč lékař tako ošetření provedl, ale tento postup skutečně standartní není.

Otázka:
Stanislava, 29. 10. 2014, 20:59
Dobrý den,již 6 let mám udělanou horní protézu napevno,keramika kombinovaná s kovem v části do úst,celou dobu mám vnitřní patro kolem zubů bolavé,nyní navíc začaly bolet i zuby pod protézou.Před třemi měsíci mě vytrhl zubař 6 hned vedle protézy od té doby bolí dáseň, ne ta rovná plocha ale to co je mezi rty a dásní.Rentgen jsem nikdy neměla udělaný,prý není potřeba i když při každém trhání lékař nadává že jsou zahnutý kořeny a díky tomu mám na levé straně po extrakci prasklou kost.Je možné aby byla nějaká alergie na tu protézu ?Nebo je to normální a mám trpět dál a brát stále nějaký prášky proti bolesti?

Odpověď:
30. 10. 2014, 18:23

Dobrý den,
RTG je ve stomatologii nezastupitelná diagnostická metoda, která zcela jistě není "zbytečná", pacientům nijak neškodí, bez RTG nelze pacienta dostatečně vyšetřit a já osobně si neumím představit bez RTG pracovat. Bolest může mít mnoho příčin a právě bez RTG nelze určit tu pravou. Bolestivost dásní pod protetickou prací bude patrně zapříčiněna nepřesností práce a nemožností dostatečné čistitelnosti, tím pádem dochází k zánětu dásní.Bolest zubů pod protetikou může být způsobena kazem, nebo odumíráním zubů, opět ale bez RTG nelze určit. Bolest není "normální" a pokud Vám Váš lékař neumí, nebo nechce pomoci, obraťte se na jiného lékaře.

Otázka:
DÁŠA,28.10.2014, 29. 10. 2014, 16:13
DOBRÝ DEN.JIŽ 5 LET MÁM PO VYTRŽENÉ ŠESTCE DOLE PROBLÉM.PAN DOKTOR UDĚLAL RTG,MALÝ ÚLOMEK KOSTI ZŮSTAL NĚKDE POD DÁSNÍ.VĚTŠINOU MĚ TO TAM JEN TLAČÍ,ALE NYNÍ MĚ TO UŽ ASI TŘI TÝDNY BOLÍ POKUD VÍC OTEVŘU PUSU,PŘI KOUSÁNÍ ,ZÍVÁNÍ.POKUD SE TO NEUKLIDNÍ,ČEKÁ MĚ ZÁKROK NA SPECIALIZOVANÉM ZUBNÍM STŘEDISKU V LIBERCI.NEVÍTE,CO MĚ ČEKA?MÁM SE BÁT?DĚKUJI.HEZKÝ DEN.

Odpověď:
30. 10. 2014, 16:40



Dobrý den,
bez RTG Vám bohužel nemohu poradit, netuším jaký zákrok je u Vás naplánován. Požádejte svého lékaře, zcela jistě Vás o průběhu zákroku bude informovat.

Otázka:
Lenka, 28. 10. 2014, 11:22
Dobrý den,dnes ráno v šest mi odvrtali plombu na šestce nahoře, jelikož zub velmi bolel.ve zprávě je uvedeno pulipits akuta, trepanace, Depulpin. Dočetla jsem se,že Depulpin by měl hned zabrat, ale bolest je stále nesnesitelná analgetika nezabírají.Bolest se táhne i k předním zubům.Mám se obrátit znovu na pohotovost, dnes je svátek, nebo vydržet.Fakt to moc bolí, je to skoro šest hodin.Děkuji, hezký den.

Odpověď:
30. 10. 2014, 16:38



Dobrý den,
aby Depulpin spolehlivě zabral, je potřeba jej aplikovat přímo na nerv zubu. Zub byl patrně nedostatečně odvrtán a nebyla otevřena dřeňová dutina obsahující nerv. Depulpin tedy nemůže nerv umrtvit.

Otázka:
monika, 25. 10. 2014, 23:06
Již několik týdnů mě bolí šestka vpravo dole,která byla zaplněná před osmi lety. Na rtg snímků jsou vidět dva kanalky zaplněny více jak z poloviny. Může tož být příčina bolestí? Po celou dobu jsem byla zcela bez potíží.

Odpověď:
30. 10. 2014, 16:35



Dobrý den,
ano zub může a pravděpodobně i bude příčinou bolesti z důvodu nevyhovujícího endodontického ošetření. Dolní šestka má minimálně 3 kořenové kanálky, velmi často mívá 4 a někdy (velmi ojediněle) může mít 5 kanálků. Ty je potřeba ošetřit všechny a v celé délce , pokud je ošetření nedostatečné, tak v nezaplněných částech kořenového systému stále zůstává infekce, která způsobuje zánět a tedy i bolest. Zub je potřeba znovu a lépe ošetřit.

Otázka:
Lucie, 16. 09. 2014, 15:44
Dobrý den,dnes mi pan doktor daval do zubu bilou vlozku,zub mam mrtvy takze me ani nejak nebolel ale po nasazeni vlozky citim tlak a tepani,melo by to odeznit? Dekuji za odpoved

Odpověď:
26. 09. 2014, 14:46

Dobrý den,

nevím přesně jaký materiál byl na provizorní ošetření použitý,ale tlak při aplikaci běžného proviz.materiálu bývá často,může být i tepání,pokud nepomůžou analgetika,kontaktujte lékaře,bude potřeba zub znovu otevřít a znovu ošetřit kořenový systém.

Otázka:
Martin, 15. 09. 2014, 10:59
Dobry den, dneska mi pan doktor daval do zubu depulpin ale tak po cca hodince mi malinky kousek odpadnul, takovy ten namodraly povrch a zustala tam malinka jamka, nevadi to? nerad bych ho otravoval jestli to neni dulezite. Dekuji za odpoved.

Odpověď:
16. 09. 2014, 09:54

Dobrý den,

kontaktujte svého lékaře,je potřeba Depulpin zcela utěsnit aby se nevyluhoval,mohl by způsobit nekrózu dásně.

Otázka:
Frank, 04. 08. 2014, 23:23
Dobrý den.... před 4 dny jsem byl na pohotovosti kde mi po rentgenovem snímku paní zubařka vytrhla šestku v pravo dole se kterou jsem měl problém a již mě v tomto místě začínal zánět dásně,nicméně dnes ( po 4 dnech ) jsem si ránu prohlížel a mám trochu bělavou dáseň ale co mne trápí víc je že mám dojem že mi zůstal kus zubu v dásni...nemohu posoudit práci lékařky která mi dokonce zub ukazovala a i proč ho vytrhla ( takže doufám že nepřehlédla a je si jistá že je celý venku ) ale já mam pocit i po poklepání že kus zubu zůstal v dásni,,,hrozí mi v pžípadě uzavření dásně nad tento kus zubu nějaké komplikace jako vážnější zánět a podobně? dlouhodobě se pohybuji v zahraničí na britských ostrovech,kde ale odmítám jít k zubaři po zkušenostech mojich kolegů za 6 let a raději bych počkal na přílet zpět do ČR k našim doktorům. používám všechny možný drahý pasty a výplachy co jde ale bojím se koplikací a následné resekce a podobně...děkuji za odpověd

Odpověď:
12. 08. 2014, 11:24

 

Dobrý den,

bělavý povlak v extrakční ráně je zcela v pořádku, jedná se o fibrinový povlak-látka, kterou se dáseň hojí. Jestli nějaká část zubu v ráně zůstala, bude možné zjistit pouze pomocí RTG. Ale může se jednat pouze o úlomek zubu, nebo kosti, který se  sám vyloučí. Případně ponechaný kořen zubu bude nutné odstranit. Nelze říci, zda může způsobit komplikace, ale zcela jistě by zde neměl být ponechán.

Otázka:
Kateřina, 19. 07. 2014, 11:27
Dobrý den, chci se zaptat kolik stojí implantát jsou nějaké levnější implantáty a po jak dlouhé době po zánětu zubu se tam může dát ten implantát a nějaká prozatimní náhrada abych nemusela chodit bez zubu děkuji moc

Odpověď:
25. 07. 2014, 11:27

 

 

Dobrý den,

implantátů je mnoho druhů a různí implantologové mají různé ceny, bohužel se váš dotaz nedá přesněji zodpovědět. Provizorní náhrada se dá zhotovit, jedná se o malou protézku nahrazující 1 zub tzv. mezerník.

Otázka:
Jana, 12. 07. 2014, 01:52
Dobrý den, mám prosbu, pan doktor mi čistil kanálky a příští týden je bude zaplňovat. Zub mi zaplnil jakousi modrou hmotou - jakoby umělohmotná modrá plomba. Můžete mi napsat o co se jedná. Děkuji

Odpověď:
25. 07. 2014, 11:25

 

 

Dobrý den,

nevím přesně, ale patrně se bude jednat o nějaký druh provizorní výplně.

Otázka:
Aneta, 08. 05. 2014, 13:30
Dobrý den, před necelými 4 měsíci, jsem byla u zubaře a ten mi opravil a vyvrtal kaz ze sedmičky a šestky vlevo dole. Jenže nyní mě oba zuby začaly bolet. Mám také podezření, že by to mohl být zub moudrosti, ale nejsem si jistá, protože dáseň za sedmičkou nebolí, jen je je neobvykle napuchlá.

Odpověď:
13. 05. 2014, 09:36

 

 

Dobrý den,

bolet může jeden z opravených zubů a nebo jak uvádíte, také to může být zub moudrosti. Objednejte se ke svému lékaři na vyšetření.

Otázka:
Eva, 22. 04. 2014, 16:57
Dobrý den. Před 2týdny jsem mi byly vytrhnuty 2 dolní 8. Nasazena antibiotika na 4dny. Na obou stranách pan doktor šil. Ale o žádném vytahování stehů nic neříkal. Je to specialista, nechodím k němu,znovu už mě nezval. Žádné problémy nemám,stehy jdou pořád vidět, na jedné straně je mám ale povolené, takže mi tam visí dva cm "provázky" Jak dlouho bude trvat, než se stehy rozpustí? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
28. 04. 2014, 10:41

Dobrý den,

pokud se jedná o vstřebatelné stehy, vstřebají se, nebo vypadnou do 2 týdnů. Pokud Vás obtěžují a jsou uvolněné, můžete se je pokusit vytáhnout , nebo se dostavte ke svému lékaři a ten stehy odstraní.

Otázka:
Zuzka , 12. 04. 2014, 23:53
Dobry den. Uz dlhsiu dobu mam na pravej dvojke hnedu bodku ktora je dost viditelna. Co by to mohlo byt ??

Odpověď:
28. 04. 2014, 10:35

   

Dobrý den,

může se jednat o kaz, pigmentaci, nebo probarvení výplně, pokud již na zubu nějaká je.

Otázka:
Tomík, 09. 04. 2014, 08:49
Dobrý den, mám problém s mojí dásní po vytržení 8čky kterou mi trhali před cca rokem. Jednou za cca 3 měsíce přijde bolest spojená s horečkami, silnými bolestmi při polikání a přitom zuby mám už venku, bolí mě čistě jen dáseň. Mám vytržené obě dolní osmičky a bolest dásní se na obou stranách jakoby střída tzn. jednou mě bolí levá spodní dáseň a jednou pravá. O zuby si pečuji používám mezizubní kartáček, výplach úst a čištění 2x denně. K zubnímu lékaři chodím pravidelně. Prosím poraďte - nevím co dělat. Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpověď:
28. 04. 2014, 10:33

 

Dobrý den,

podle příznaků, které uvádíte, by se mohlo jednat o parodontální chobot, který mohl vzniknout za sedmičkami při extrakci osmiček, kdy patrně došlo k poškození kosti, nebo se kost dostatečně nezhojila.Nebo je možné,že při sedmiček.Bohužel bez RTG Vám nemohu lépe pomoci.

Otázka:
MILA, 22. 03. 2014, 20:25
Dobrý den pani doktorko:Před 14 dny jsem byla u zubare vyvrtal mi dva zuby s injekci na umrtveni.Po odeznění injekce jsem zjistila že nemohu otevřít pusu na rohlik nebo si jazykem přejet zuby.Mám vyhozený pant nebo mi napíchl nějaký nerv? Nikdy jsem takový problém neměla.Nevíte co by to mohlo být a jestli to mohu nějak odstranit? předem děkuji

Odpověď:
24. 03. 2014, 09:58

 

Dobrý den,

pokud Váš problém dosud neodezněl,obraťte se na svého zubního lékaře.

Otázka:
lili, 14. 03. 2014, 06:14
dobry den vcera jsem byla na cisteni kanalku,mam tam zatim jen cement a uplne zaplneni mi bude delat az pristi tyden,u zubu se mi udelal na dasni otok a boli to co stim? jelikoz je patek a zubar tam neni... predem diky

Odpověď:
21. 03. 2014, 09:24

 

 

Dobrý den,

pokud Váš zubař není přítomen a zub bolí,budete se muset obrátit na zubní pohotovost,kde akutní problém vyřeší.

Otázka:
Karel, 24. 02. 2014, 21:02
Mám velkou kazivost zubů přestože si je čistím skoro po každém jídle proč někdo si zuby nečistí a má je hezké a já si je čistím a kazí se? Děkuji Karel

Odpověď:
28. 02. 2014, 09:46

 

Dobrý den,

je dobře, že se o zuby staráte a často si je čistíte, je ale otázkou, jakým způsobem čištění probíhá, jaké používáte pomůcky, správnou techniku čištění by Vám měl ukázat Váš lékař, nebo dentální hygienistka, stejně tak pro Vás vybrat i správné pomůcky, kartáček, mezizubní kartáčky-hlavně správné velikosti, solo kartáček. Pokud poté bude Vaše technika čištění správná, kazivost se zcela jistě sníží. Více informací můžete nalézt na www.zubari.cz , kde také najdete seznam lékařů a dent. hygienistek specializovaných na tuto problematiku a můžete se na ně obrátit.

Otázka:
Katka, 24. 02. 2014, 20:33
Dobrý den chtěla bych se zeptat, jsem po resekci jedničky měla jsem tam předtím váček a je to měsíc a ta boulička nad zubem s hnisem je tam znovu. Co se s tím dá dělat nechci o zub přijít? A v případě že by mi ho vytrhli dá se něco dělat abych nemusela chodit bez zubu bez toho aby mi museli obrousit zdravé zuby okolo a nasadit můstek? Prostě nějak nahradit ten jeden chybějící zub je to možné? Moc vám děkuji za odpověd

Odpověď:
28. 02. 2014, 09:39

 

 

Dobrý den,

resekce kořenového hrotu zubu, nemůže proti zánětu pomoci, pokud není dostatečně a kvalitně ošetřen kořenový systém zubu-kanálek uvnitř kořene zubu. Pokud je endodontické ošetření provedeno dobře, zánět pod zubem zmizí. Pokud by došlo k extrakci zubu a nechcete zub nahradit můstkem je ideálním řešením implantát, zavede se do kosti v místě extrahovaného zubu a ostatní zuby zůstanou netknuté, je to ale finančně náročnější varianta.

Otázka:
Kristýna, 23. 02. 2014, 14:22
Dobrý den, předevčírem mě od rána začali pobolívat zuby(čelist) v oblastí pravé dolní osmičky, odpoledne už začala bolest v celé pravé straně včetně ucha od ucha až po bradu dole a nahoře zuby od trojky dozadu. Bolet přicházela v intervalech a měla velmi silnou intenzitu a po cca7 minutách zase odezněla a znovu přicházela ale cítila jsem jak mi zuby a tvář "trne". Byla jsem na ambilanci na ušním kde nic nenašli v uchu a na stomatologii kde také nic zvláštního nenašli, v místě původní bolesti v osmičce vyvrtali plombu a dali tam umrtvovací vložku. Bolest přišla ještě tak ve 4 fázích a pak postupně slábla ale nyní už mám bolest trvalou a nemůžu na pravou stranu skousnout, nejhorší je horní 6tka která bolí nejvíce, je na ní velká bílá plomba, momentálně se mi v mezizubí mezi 5 a6 nahoře udělal na té šestce růžový žilkatý flek a v zubu cítím kromě bolesti občas i tepání, bolí na tlak, zuby bolí i při čištění. Stále mě bolí celá ta strana. Prosím vás čím to může být? Může to být zánět nervu nebo mám hledat zub ve kterém je problém a kam se obrátit?

Odpověď:
28. 02. 2014, 09:34

 

 

Dobrý den,

tu dolní osmičku by bylo vhodné vytáhnout, úspěšné endodontické ošetřeni zubů moudrosti je velmi obtížné a to především po technické stránce. Horní šestka patrně odumírá, pokud dokážete bolest takto přesně lokalizovat a na zubu je rozsáhlá výplň je více než pravděpodobné, že příčinný zub bolesti je právě tento. Objednejte se ke svému ošetřujícímu lékaři, ten Vás vyšetří a následně zub ošetří.

Otázka:
Ina, 13. 02. 2014, 21:45
Dobrý večer,před 3 měsící mě byl vytržen zub 7 nahoře. Zhruha 14 dní cítím droubnu bolest v uzavřené ráně a trnutí ostatních zubů až po jedničku. Rána je zacelená ale není tam rovná ploska nýbrž důlek,který je citlivý. Byla jsem u lékařky na novém RTG všech zubů,ale příčína odhalena nebyla. Můžete mi prosím poradit ?

Odpověď:
18. 02. 2014, 14:19

 

 

Dobrý den,

"důlek" je zcela normální, jedná se o postupné hojení extr. rány, která na dotek může být citlivá, bohužel bez znalosti Vašeho RTG nemohu příčinu posoudit.

Otázka:
Wendy, 10. 02. 2014, 23:04
Dobrý den, dnes jsem byla u zubařky kvůli bolesti před měsícem opravené levé pětky. Zub jsem měla z pohotovosti vyvrtaný a pravděpodobně také částečně odstraněný nerv. Dnes mi tam má zubařka vložila umrtvovací vložku a k večeru mě zub začal na zkus bolet a nyní v deset v noci už v něm cítím tepání, ikdyž nekoušu. Je to normální nebo je něco v nepořádku? Děkuju moc!

Odpověď:
18. 02. 2014, 14:16

 

 

Dobrý den,

vložka patrně nebyla umístěna dostatečně hluboko k nervu a bude nutné ji znovu aplikovat.Lepší by bylo ovšem zub jednorázově definitivně ošetřit.

Otázka:
Marie, 31. 01. 2014, 14:38
Dobrý den, pokud by člověk omylem spolkl umrtvovací vložku do zubu, mohlo by to mít nějaké negativní následky? Děkuji za odpověď

Odpověď:
04. 02. 2014, 15:01

    

 

Dobrý den,

spolknutí umrtvovací vložky Vám nijak ublížit nemůže,jen ten zub Vás nejspíš opět začne bolet.

Otázka:
Jana, 22. 01. 2014, 14:41
Dobry den, prosim o radu. Na rtg bylo nahodne zjisteno, ze mam mrtvou predni jeenicku. Zub nebyl nikdy vrtan a nema kaz. Je nutne s nim neco delat? Prilis neboli. Jaka je prognoa neosetreneho zubu a jaka je prognoza endodonticky osetreneho zubu? Zatim je bily, nezcerna a nerozpadne se po navrtani na endodonticke osetreni? Dekuji za odpoved.

Odpověď:
23. 01. 2014, 17:35

 

Dobrý den,

pokud je zub mrtvý, je bezpodmínečně nutné jej endodonticky ošetřit. Pokud k ošetření nedojde, vzniká v kosti pod zubem zánět-ten způsobuje bolest a v krajním případě můžete o zub přijít. Prognóza kvalitně endodonticky ošetřeného zubu je velmi dobrá a pokud nedojde k jinému poškození zubu, bude Vám sloužit ještě mnoho let. Zub po ošetření zčernat nemusí, to opět záleží na ošetření zubu a dostatečném odstranění výplně použité na kořenový systém z korunkové části zubu.

Otázka:
Jana, 18. 12. 2013, 18:08
Dobry den, mela bych na vas dotaz. Jsem 8den po vytrzeni zubu a mam stale bolesti a nateklou pulku tvare. Byla jsme u doktorky a ta mi sdelila ze se dira nechce zatahnout tak mi tam dala naky gel ktery byl hodne bolestivy,dnes jsem sla na kontrolu a gel mi tam dala zvova ale asi po 3hodinach mi vypadnul. Muzete mi prosim poradit co delat aby se mi dira zatahla a ja uz nemela bolesti? Dekuji za odpoved Jana

Odpověď:
02. 01. 2014, 17:24

Dobrý den,

omlouvám se za pozdní reakci, ale měla jsem dovolenou. Předpokládám, že Váš problém již pominul, pokud obtíže přetrvávají kontaktujte svého lékaře.

Otázka:
remda, 10. 12. 2013, 14:01
Dobry den,pani doktorko. pozadala bych Vas o radu. pred peti dny mi byla vytrhnuta sestka vlevo dole, byl pod ni vacek a byla rozlomena. bolest pomalu ustupuje ale vymizela mi krevni srazenina z rany. chci se zeptat-jak dlouho by tam mela ta srazenina byt, aby se to v poradku zhojilo? mam to nejak resit, nebo pockat co to udela? dekuji

Odpověď:
12. 12. 2013, 17:51

 

Dobrý den,

 pokud je to již více dní po extrakci, tak hojení už pokročilo a nevadí, že tam sraženina není.

Otázka:
Alan 35, 29. 11. 2013, 05:13
Dobrý den paní doktorko ,při basketu mě spoluhráč nechtěně udeřil loktem do horní 1, zub se mi trošku vpáčil dovnitř do pusy, tak 1-2 mm, ale jak jsem na něho jazykem lehce zatlačil vrátil se zpět a držel, neviklal se, krve byla jen stopička, na rtg zlomený nebyl jen bylo vidět na kosti, že rána byla velká. Je vysoká pravděpodobnost v těchto případech, že by zub odumřel? anebo může vydržet a nemusela se poškodit dřeň, i když se takhle pohnul? Bolí, nedotýkám se ho, a po 2 dnech je ještě pořád zdravě bílý. Děkuji.

Odpověď:
02. 12. 2013, 17:40

Dobrý den,

pravděpodobnost odumření zubu je bohužel veliká, ale vzhledem k jen malému posunu, k němu nemusí nutně dojít. Bude potřeba zub často pro kontrolu rentgenovat. Odumřít může i zcela nepozorovaně(bez bolesti) a to i po několika letech.

Otázka:
Petr, 25. 11. 2013, 15:19
Dobrý den paní doktorko, je mi 30 let a mám problém s drolením horních předních zubů. Pročítal jsem různé diskuze, kde jedna paní zubařka radila pravidelně užívat tablety s obsahem vápníku. Jenže v jiné stomatologické poradně bylo popsáno, že v mém věku se již vápník do zubů neukládá. Jinde jsem se zse dočetl, že proti drolení zubů je dobrý nějaký elmex gel. Mohla byste mi tedy prosím poradit, co by mi mohlo pomoct od drolení zubů? Děkuji mnohokrát

Odpověď:
02. 12. 2013, 17:36

 

Dobrý den,

v první řadě by bylo potřeba zjistit, z jakého důvodu k drolení dochází. Nejčastější příčinou odlamování zubů bývá jejich přetěžování. Hlavním důvodem bývá skřípání zubů ,nebo jejich zatínání v noci i ve dne. Zabránit skřípání se dá zhotovením noční dlahy (chránič zubů podobný sportovnímu chrániči),kterou pacienti nosí v noci. Další příčinou drolení může být nějaká vývojová nebo získaná vada skloviny, zde by bylo potřeba zuby pro diagnostiku vidět. Žádné fluoridové preparáty ať již ve formě tablet či gelu nemohou drolení zabránit, jsou určeny pro úplně jiné použití.

Otázka:
Katka, 06. 11. 2013, 10:04
Dobrý den paní doktorko, čeká mě překrytí zubních krčků štěpem z patra. Jelikož ale nosím vyndávací rovnátka na noc, je mi jasné, že pár dní kvůli bolesti a otoku po zákroku je nebudu moct nosit a toho se bojím, jelikož při nenošení se mi zuby začínají křivit a cítím v nich tlak. Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho se rána po štěpu obykle zatáhne abych si mohla zase rovnátka na noc nasadit. Bojím se je nemít na noc v puse déle jak 5 dní. Děkuji.

Odpověď:
07. 11. 2013, 18:14

Dobrý den,

neumím odhadnout jak dlouho bude probíhat doba hojení, to záleží na více faktorech, které neznám. Pokud rovnátka na noc nosíte jen jako stabilizační, zkuste se domluvit s Vaším ortodontistou na zhotovení retaineru-drátek, který se přilepí na vnitřní stranu zubů a není vidět, to by vyřešilo problém s možným pohybem zubů.

Otázka:
Tereza, 29. 10. 2013, 14:06
Dobrý den, minulý týden jsem byla na extrakci pravé spodní osmičky. Zub ležel úplně horizontálně, tlačil na sedmičku a byl po zánětu. Byl to chirurgický zákrok na sále v nemocnici u sv. Anny v Brně. Dostala jsem dvě injekce a začalo se. Nejdříve mi rozřízli dáseň a pak museli zub rozřezat a postupně vytáhnout ven. Nic jsem necítila a během 15 minut to bylo hotové. Mám tam 4 stehy. Doma jsem hned začala chladit a žádný otok se mi neudělal. Ani to nekrvácelo. Ale když odezněl účinek lokální anestezie, dostavila se hrozná bolest. S tím jsem ale byla obeznámena, takže jsem si vzala Ibalgin jak mi bylo doporučeno. Jenže ani po 6 dnech se to nelepší. Účinek Ibalginu vydrží maximálně 4 hodiny a potom začne zase ta hrozná bolest. Budí mě to i v noci :( Beru Dalacin C po 8 hodinách, vyplachuji heřmánkem a po každém jídle si zuby vyčistím. Řekla bych, že se to hojí hezky, jen mi nesedí ta bolest, která se vůbec nezmírňuje, naopak se mi zdá, že to bolí více než první dny. Tak se Vás chci zeptat, jestli se tam něco neděje :) Děkuji

Odpověď:
30. 10. 2013, 14:38

Dobrý den,

tyto pozdní komplikace mohou nastat, skutečně bolest může být i týden po extrakci vysoká, doporučuji,ale pro kontrolu navštívit Vašeho lékaře, nebo přímo chir. pracoviště, kde byla extrakce provedena.

Otázka:
Kovář Ondřej, 06. 10. 2013, 16:43
Dobrý den chci se zeptat,mam zanět na kostnici,ptřeboval bych nějake rady jak srazit otok děkuji

Odpověď:
09. 10. 2013, 10:42

Dobrý den,

pokud máte zánět okostice,je nutné odstranit příčinu vzniku zánětu, nejspíše  extrahovat příčinný zub, hnis vypustit extrakční , nebo incizní (rozříznutím)ránou. Dle potřeby nasadit ATB, nesnažte se léčit zánět sám, ale navštivte lékaře, může se jednat o velmi vážný případ.

Otázka:
Terka, 04. 10. 2013, 11:28
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na délku trvání rekonvalescence po operaci cysty v horní čelisti a jak vůbec operace probíhá. Začalo mě pobolívat místo u nosu a udělala se tam na pohmat citlivá boulička. Navštívila jsem zubařku, která uděla rtg a zjistila tu cystu nad dvojkou, zub otevřela a vypustila zřejmě obsah té cysty, teď chodím na proplachování a čeká mě její vyndání. Děkuji za odpověď

Odpověď:
09. 10. 2013, 10:38

 

Dobrý den,

pokud se skutečně jedná o cystu, provádí se zákrok na specializovaném-chirurgickém pracovišti. Musí se nejprve snést kost kryjící cystu, dále vyjmout cystu s jejím obsahem a ránu znovu překrýt. Délka rekonvalescence je individuální,záleží také na rozsahu cysty.

Otázka:
Veronika , 05. 09. 2013, 15:14
Dobrý den chtěla bych se zeptat co by mohlo znamenat pokud mam nad levou stoličku nahoře na dásně taku tmavou tečku mam ji uz dost dlouho ale vůbec mě nebyli z čehož by to mohlo byt? Dekuji

Odpověď:
11. 09. 2013, 11:01

Dobrý den,

takto se skutečně nedá určit co by tečka mohla být, musíte navštívit svého lékaře a ten provede potřebná vyšetření.

Otázka:
Lucie R., 18. 08. 2013, 22:45
Dobrý den, mám mrtvý zub - šestku, jsem již po druhé aplikaci Depulpinu, již podruhé mám přijít na kontrolu za měsíc a půl. Není to dlouho ? Četla jsem, že se při aplikaci Depulpinu uvolňuje formaldehyd, není to škodlivé pro organismus . Jaká je maximální lhůta pro "ponechání" této látky v zubu ? Děkuji za odpověd. S pozdravem Lucie R.

Odpověď:
21. 08. 2013, 18:42

 

Dobrý den,

Depulpin,je látka používaná k devitalizaci (umrtvení)zubu, je možné ji použít v případech, kdy z nějakého důvodu není možné zub definitivně ošetřit v jedné návštěvě, nejčastěji pro bolest zubu, která nelze utlumit anestetiky. Samozřejmě použití této látky by mělo být spíše výjimečné. Depulpin je vhodné ze zubu odstranit po týdnu od aplikace, způsobuje nekrózu nervu a týden mu zcela stačí. Delší setrvání v zubu může způsobit nežádoucí účinky jako je třeba zánět či nekróza dásně.

Otázka:
angela dubska , 02. 08. 2013, 10:57
DOBRY DEN PANI DOKTORKA CHTĚLA BYSE ZEPTAT CTELA BYS SI DAT UDELAT NA VRCHNI PŘEDNI DVA ZUBY MUSTEK AKY BY BYL NEJVHODNEJŠI KOVOVY NEBO UMELY ABY JSEMI STALE NEBRUSILO SE ZDRAVICH ZUBOU PANI DR MI NEVI VTOMTO PORADIT. DEKUJI

Odpověď:
08. 08. 2013, 16:56

Dobrý den,

na přední zuby doporučuji zhotovit korunky z celokeramického materiálu, nebo z metalokeramiky- vnitřní kovový plášť, který je potažený keramickou vrstvou. Tyto protetické práce se nacementují a pokud nedojde k poškození zubu, nemusí se již nikdy sundávat a zuby znovu brousit.

Otázka:
Aneta, 19. 07. 2013, 11:55
Dobrý den, jsem 4. den po extrakci obou dolních osmiček. Stále mám bolesti. Není to právě ani tak bolest po osmičkách, ale hodně mě bolí okolní zuby. Řekla bych že všechny. Je to normální? Do kolika dní by měla bolest ustoupit. Budím se bolestí i v noci. Děkuji

Odpověď:
19. 07. 2013, 14:50



Dobrý den,

 nevím jakým způsobem u Vás extrakce probíhala, zda se jednalo o extrakci prostou,či chirurgickou, z jakých důvodů byla extrakce indikována ani zda byla nasazena ATB. V případě extrakce zubů, může bolest trvat týden až deset dní, podle závažnosti zákroku. Bolest je vhodné tlumit analgetiky a chladit příslušnou oblast.

Pokud bolest nadále neustoupí, nebo se naopak stupňuje, doporučuji kontaktovat Vašeho lékaře.

Otázka:
Monika, 16. 07. 2013, 12:45
Dobrý den, od pátku (12.7.) večer mi hrozně bolí tvář a v sobotu jsem zjistila, že to mám od osmička, která mi asi povyrostla a roste nakřivo a tlačí mi do té tváře, že už tam cítím malou dírku. V pondělí jsem volala do ordinace své zubařky a mluvila jsem ze sestrou, všechno sem jí to řekla, že mi to hrozně bolí a že to mam rozedřené, že nemůžu ani jíst. Ona mi řekla, že mi nevezmou a že si mam přijít 25.7. a ať si tam stříkám Stopangin. Tak sem šla do lékárny, tak sem to ještě taky říkala, co s tím mam a paní lékarnice mi řekla, že si myslí, že by na to bylo lepší Neocide gel, tak sem si ho vzala. Snažím se to potírat, ale nemůžu se na to místo moc dostat, tak ani nevím, jestli si to tam dávám správně. Chtěla jsem se zeptat, jestli si myslítě, že to na to pomůže nebo by byl lepší ten stopangin sprej. Hrozně mě to bolí při mluvení, při polikání, při kousání a ani nemůžu pořádně otevřít pusu. Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
19. 07. 2013, 14:51




Dobrý den,

 ani s jedním preparátem nemám žádnou zkušenost,na našem pracovišti doporučujeme Curasept spray,nebo Parodontax spray,oba preparáty ale až po extrakci k desinfekci rány.Dle mého názoru Vám od bolesti žádný gel ani spray nepomůže,jediným řešením je extrakce zubu.Pokud Vám lékař nemůže dát dřívější termín na ošetření,bylo by patrně vhodné navštívit zubní pohotovost a zub si nechat extrahovat tam.

Otázka:
janka 24,, 22. 05. 2013, 20:30
dobry den, uz sem vam psala, bola som u doktore vybrala mi so 6 a 4 v lavo hore nerv ale stale mam bolesti, jak je to mozne boli ma aj dasna ? doktorka mi povedela ze si mam od ni zebrat kartu a jist jinde lebo uz nechape co ma tam boli, len vsechny dobry zubari su obsazeni a ja nevim co mam delat uz jsem steho zufala.

Odpověď:
24. 05. 2013, 10:51

Dobrý den,

bohužel Vám nemohu poradit, protože nevím, jaké ošetření bylo na zubech provedeno. Obecně bolest po definitivním zaplnění všech kořenových kanálků do 3 dnů zcela ustoupí. Asi Vám nezbyde bohužel nic jiného, než se pokusit najít si skutečně nového lékaře.

Otázka:
janka 24, 13. 05. 2013, 07:36
dobry den, uz asi 3,5 mesice me boli zuby v pravo hore 6 a 4. 5 uz nemam, zubarzke mi dala do zubu depulpin uz ho tam mam 3 tydne a stale me to boli. byla sem aj na RTG ale nic tam nebylo aj mi zuby vyčistila a nic. predtim sem mela v zube zinkoxid a to ma este vice bolelo. poradte te mi co mam delat, nekdy mi nezaberaji ani leky od blesti. Dekuji

Odpověď:
15. 05. 2013, 10:20



Dobrý den,
Depulpin je látka způsobující "odumření"zubu. V zubu by neměl být dlouho, protože odumřelý nerv způsobuje zánět a tím i bolest. Váš zub by se měl co nejdříve definitivně ošetřit a zaplnit kořenový systém, pak bolest ustoupí.

Otázka:
jarka, 03. 05. 2013, 16:36
Dobrý den, paní doktorko, Prosím o radu: Tři měsíce mám napevno přidělaný můstek - šest horních zubů. Pan doktor mi vyzkoušel kovový skelet a při další návštěvě mě hotový můstek přilepil hned napevno. Je to keramika. Můstek mi nesedí jak by měl Koušu do keramiky při každém zavření úst, až mi z toho častěji bolí i hlava, hůř se mi i jí, celkově je to velmi nepohodlné, pořád o můstku vím. Už jednou mi lékař zbrousil kvůli tomu spodní zuby , ale není to pořád dobré. Podle něj do keramiky brousit nemůže.A že koušu do tvrdé keramiky, je prý normální. Prostě je to OK. Já si to ale nemyslím a bojím se tam jít znouvu, abych nepřišla o další kus spodních zubů, jen abychom vyhověli můstku. Mě to připadá absurdní nechat si zničit vlastní zuby kvůli umělým. Zuby v můstku jsou masivní, trojky, za které to drží jsou i mírně vystouplé ven a vnitřní oblouk je tak zaplněn keramikou, že mě tam mé spodní zuby prostě nevejdou. Nevím, jak se domluvit se svým zubařem. Odejít k jinému zubaři je v této situaci asi nemožné. Kolik by stál znalecký posudek, netuším. . Jak to řešit? Zkoušela jsem jiného lékaře, ale nikdo se do toho nechce plést. Čas běží a mám asi je půl roku na reklamaci, je to tak? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
09. 05. 2013, 14:16

 

 

Dobrý den,

záruční doba na zhotovený můstek je zákonem určená na 2 roky. Můstek po cementaci by měl přirozeně artikulovat, neměl by nijak překážet ani způsobovat bolest. Keramika se brousit může, ale hrozí zde riziko probroušení na kovovou konstrukci. Zuby v protější čelisti by se téměř upravovat neměly, pokud jsou zde výplně z kterých je možno ubírat, tak to nevadí, ale pokud se jedná o zdravé zuby je jejich broušení nevhodné. Pokud je potřeba brousit můstek z vnitřní strany, nepovažuji probroušení za nikterak esteticky škodlivé, není to vidět a určitě je to vhodnější než brousit zdravé vlastní zuby.

Pokud byste se rozhodla odejít k jinému lékaři, nenese samozřejmě odpovědnost za můstek zhotovený jiným lékařem. Pokud dojde k zásahu do můstku jiným lékařem než který Vám můstek zhotovil, může být záruka u zhotovujícího lékaře zpochybněna.

Otázka:
Petra, 06. 04. 2013, 14:05
Dobrý den, mám citlivé zuby a chtěla bych si je nechat vybělit. Odhalují se mi krčky, ale po užívání past a kartáčků na citlivé zuby o tomto problému skoro ani nevím. Je možné si nějakým šetrným způsobem nechat tedy zuby vybělit (leštící pastou či pískováním)? Nedojde k tomu, že se mi ty krčky odhalí ještě víc? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Petra

Odpověď:
08. 04. 2013, 09:37

 

 

Dobrý den,

pískováním či leštěním dochází k odstranění pigmentů na povrchu zubů, které vznikají zabarvením z potravin, nápojů a při kouření. Bělení zubů zesvětluje vlastní barvu zubů. Opískování, leštění ani bělení nezpůsobí větší odhalení krčků, při bělení bych vzhledem k citlivosti volila nižší koncentrace bělících gelů.

Otázka:
pavel, 05. 04. 2013, 17:02
dneska mi vyvrtali starou bilou plombu pod ni se udelal kaz (zjisteno diky rengenovani) po odvrtani mi doktorka rekla ze radsi vynda nerv a pak zalepila zub chci se zepta jestli po vytrzenim nervu se stava zub mrtvym jedna se o 5 nahore diky

Odpověď:
08. 04. 2013, 09:32

 

Dobrý den

ano, po odstranění nervů z kořenového systému se zub stává  "mrtvým".

Otázka:
Majka, 21. 03. 2013, 02:50
Dobrý den, čistím si stoličky jedenkrát denně mezizubními kartáčky a tam, kde se nevejdou, používám zubní nit. U jedné ze stoliček mi byl identifikován počínající mezizubní kaz. Na radu stomatoložky jsem u tohoto zubu přidala k mezizubnímu kartáčku i niť. Nedávno jsem si všimla jsem si, že nit po použití v tomto mezizubním prostoru silně zapáchá (u ostatních zubů ne), někdy více, někdy méně. Pokud použiji jen mezizubní kartáček, tak nic podobného necítím. Zajímalo by mne, jestli to může značit nějaký problém a jak to lze řešit. Je vhodné aplikovat nějakou dezinfekci či používat v daném místě vícekrát denně? Měla bych s tím co nejdříve zajít k zubařce nebo stačí na prevenci cca za tři měsíce, případně to řešit na dentální hygieně? Předem děkuji.

Odpověď:
27. 03. 2013, 10:42



Dobrý den,
v postranním úseku chrupu,tzn. od čtyřek dozadu,doporučuji používat pouze MZ kartáčky,dentální nit vzhledem k tvaru zubů nemá v těchto mezizubních prostorech význam, její použití je vhodné pouze v úseku mezi špičáky a to jen u některých pacientů, kteří mají pro její použití specifický tvar MZ prostoru. Kartáčky stačí čistit 1x denně večer,po vyčištění zubů, zavedení pouze 1x do každého MZ prostoru . Dezinfekci u jinak zdravých dásní není třeba používat. Nevím, zda používáte pouze jednu velikost MZ kartáčků, to by mohlo způsobit problém, který popisujete, MZ prostory jsou různě veliké a vždy jsou potřeba minimálně 2 velikosti kartáčků, aby čištění bylo efektivní. Pokud je kartáček pro daný prostor malý, nemůže ho dokonale vyčistit. Pro určení velikostí kartáčků jednotlivých MZ prostorů, doporučuji navštívit hygienistku.

Otázka:
Pavel, 12. 03. 2013, 18:57
dobry den.Mám vytrhnutej zub a pani doktorka mi předepsala antibiotika Dalacin C a chtel bych se zeptat,jestli mužu na ty leky jist ovocne jogurty.A jeste bych se chtel zeptat,ja dlouho boli cas dasne kde je vytrhlej zub,protoze to furt boli.Mam to tedy kratce,druhy den po zakroku.Dekuji za odpoved

Odpověď:
25. 03. 2013, 16:32

 

 

Dobrý den,

omlouvám se,že odepisuji až nyní,ale byla jsem na dovolené.

Myslím,že na tyto léky jogurty můžete jíst bez obav,pokud by to možné nebylo,jistě byste tuto informaci nalezl v příbalovém letáku.

Bolest po vytržení zubu,je vnímána individuelně,záleží na tom,o který zub se jedná a jakým způsobem byla extrakce provedene.Většinou největší bolest a otok přicházejí druhý a třetí den po extrakci,poté ustupují.

Otázka:
Majka, 28. 02. 2013, 01:40
Dobrý den, moc Vám děkuji za skvělou poradnu a prosím o Váš názor na následující problém. Medávno jsem si při prohlídce zubů přisvítila LED baterkou a náhodně tak zjistila, že mám na předních zubech mikropraskliny ve sklovině - hned na několika, vertikálně, buď po celé délce zubu, nebo jen do části. Na spodních předních zubech jsou prasklinky hlavně na kousacích ploškách a nejdou až k dásni. Za běžného světla nejsou vidět, zuby mě nebolí, ale při LED osvětlení jsou velice jasně patrné. Možná se nejedná jen o přední zuby, ale stoličky si takto "nepodsvítím". Na jednom z předních zubů jsem měla jakousi tečku, malou prohlubeň, asi jako kdybych si v tom místě píchla špendlíkem nebo něco takového - normálně bych si nevšimla, ale místo se mi dočasně obarvilo díky tabletě na identifikaci plaku. Později jsem pomocí baterky zjistila navíc i ty praskliny. Na zubu, kde je ta prohlubeň, je něco trochu jiného - původně asi taky prasklina, nyní spíš taková tmavší "větvička", jejíž jedna část prochází prohlubní. Na rozdíl od těch ostatních není rovná, je tlustší - tak asi milimetr až dva, a při podsvícení tvoří je proti zbytku skloviny podstatně tmavší, ačkoliv při normálním světle je barva zubu všude stejná. Tak nevím, jestli je to dobré nebo špatné znamení - používám již nějakou dobu tekutou zubní sklovinu - může se v tom místě zub léčit, nebo se jedná spíš o nějaký kaz, či coby to mohlo být? U stomatoložky jsem byla asi před měsícem na kontrole, vč. bitewingu, celkový rentgen jsem měla tak před deseti měsíci. Žádné poškození v této oblasti nezaznamenala, ale obávám se, že to asi není normálně příliš vidět. Jsou takové praskliny normální nebo mám znovu navštívit lékařku? Jaká může být příčina? Je možné, že občas trochu skřípu zuby ve spánku (nedávno mi to poprvé někdo sdělil, má zubařka o tom ještě informována není). Také mám nahoře křivou neprořezanou osmičku, která je již odsouzená k extrakci - možná trochu tlačí na sousední zub (nejsem si jista, rozhodně má špatný úhel) - může něco z toho způsobovat praskliny a co se s nimi dá dělat? Děkuji.

Odpověď:
04. 03. 2013, 13:34

Dobrý den,

nemusíte mít žádné obavy, praskliny skloviny zubů jsou zcela běžné a má je téměř každý, jen nejsou na první pohled vidět. Zabarvení prasklin je způsobeno pigmentací z potravin a nápojů. Pokud skřípete zuby, doporučuji zhotovení dlahy-chrániče zubů na noc. Zub moudrosti, který máte, praskliny zcela jistě nezpůsobil.Tekutá sklovina-fluoridový gel praskliny neopraví.

Otázka:
Jana S., 25. 02. 2013, 14:14
Dobry den, na dasni, pod dolni jednickou se mi, asi pred mesicem, udelal asi 1mm modry flicek - jakasi ospicka, ktera vypada jako modrinka, neboli, ale nechce zmizet. Nevite, o co by se mohlo jednat? mam strach, ze se jedna o nador.

Odpověď:
25. 02. 2013, 16:52



Dobrý den,
doporučuji pro kontrolu navštívit Vašeho lékaře, bez znalosti Vašeho stavu, anamnézy a hlavně vyšetření, Vám nemohu přes počítač pomoci.

Otázka:
ivana, 25. 02. 2013, 00:15
Dobry den. Mam 2,5 rocneho syna a boli sme 1x u zubara. Zubky uz ma vsetky,nejak nechcel otvorit usta pani zubarke tak mu ich ani nejak neskontrolovala,vadi to v jeho veku? Chcela som sa objednat na preventivnu prehlidku o pol roka ale zubarka ma prekvapila ze mi povedala ze ma 4200 pacientov a prehliadky robi aj u deti iba 1 x za rok,lebo by to nestihala. Tak neviem ci je to v poriadku,ci by deti nemali chodit 2x do roka aby sa podchytil rychlejsie nejaky kaz. Vy odporucate ako casto chodit na prev. prehliadky a staci ten 1x za rok? Kolko ma iny zubar pacientov ked nasa tvrdi ze ma vela a nestiha. Dakujem za odpoved

Odpověď:
25. 02. 2013, 16:49



Dobrý den,
prohlídka u 2,5 letého dítěte normálně probíhá tak,že dítě drží rodič a za jeho asistence dítě otevře ústa dobrovolně,nebo v horším případě si lékař musí pomoci trochou síly, dítěti ústa otevřít sám a chrup zkontrolovat.Preventivní prohlídka je z veřejného zdrav. pojištění v ČR hrazena 2x ročně a lékař by Vám měl umožnit ji absolovovat.

Otázka:
Majka, 20. 02. 2013, 23:39
Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem změnila styl čištění zubů i užívané kartáčky, když jsem zjistila, že jsem si zřejmě sama "vybrousila" klínovitý defekt na levých premolárech. Snažila jsem se změnit techniku dle instruktážních videí na netu (úhel 45 stupňů) a pořídila ultra soft a soft kartáčky od Cemia, nyní již Curaprox. Asi je ale něco špatně, protože v současnosti mám dost pocit podrážděných dásní (které mě předtím neobtěžovaly), vlastně zejména na vnitřní straně předních zubů, hlavně u horních. Jakoby byly odřené, a řekla bych, že se to stále horší, nyní už to trochu vnímám třeba i při jídle, ne pouze bezprostředně po čištění zubů. Není to sice tragické - ne vyloženě bolest, ale určitě již značný diskomfort a i když se snažím méně tlačit na postižená místa, nelepší se to, naopak. Předpokládám, že něco dělám špatně - ostatně nová technika mi jaksi "nesedla do ruky" a právě vnitřní strany zubů se mi čistí hůře, nedaří se mi dělat malé kroužky a nejsem si jista, jak moc tlačit na kartáček. Momentálně se snažím čistit dost důkladně kvůli několika počínajícím kazům, dvakrát až třikrát denně. Plánuji svou první návštěvu dentální hygienistky, abych si vylepšila techniku, protože předpokládám, že je to zase výsledkem nesprávného čištění, ale nemůžu jít dříve než za pár týdnů. Poradíte jak dásním zatím ulevit, zahojit - třeba propolisovou tinkturou? Případně nějaký tip na lepší mechaniku čištění? Dále jsem se chtěla zeptat, zda je při podráždění dásní vhodné používat mezizubní fluoridové gely (Tepe) či jiné přípravky na posílení skloviny (Apa Care), zubní pasta s Novaminem, nebo je lepší je zatím vynechat? Moc děkuji.

Odpověď:
25. 02. 2013, 16:42



Dobrý den,
technika čištění zubů je v podstatě  manuelně náročná věc, pokud jí chcete opravdu zvládat dobře, nemyslím si, že by bylo možné naučit se ji podle instruktážních videí i když jako zjednodušený návod pro začátek video fungovat může. Pokud chcete techniku, kterou výše popisujete zvládat opravdu na vysoké úrovni, doporučuji vyhledat lékaře či hygienistku ze "Společnosti preventivní stomatologie" jejíž členy snadno najdete na www.zubari.cz . Členové této společnosti jsou každoročně a pravidelně školeni v technice čištění zubů, ale také v předávání této informace a dovednosti pacientům. Jak uvádíte, je velmi důležitá kontrola tlaku kartáčku a stejně tak jeho sklonu a pohybu. Jinak než individuelním nácvikem pod dohledem lékaře či hygienistky techniku správně zvládnout nemůžete.
Užívání propolisové tinktury nedoporučuji, pro jeho alergenní složky, lépe je vyplachovat heřmánkem nebo řepíkem, z volně prodejných přípravků doporučuji Curasept ve formě gelu.
Fluoridové gely je zcela dostačující používat 1x týdně, častěji není potřeba, pokud máte pocit,že vás podrážděná dáseň pálí, doporučuji používat až po zhojení.

Otázka:
Viera, 01. 02. 2013, 20:30
Dobrý deň, chirurg mi vytrhol zub, bol zlomený a hnilí, potom mi do toho vložil akúsi dreň albo niečo biele, že to je napustene antibiotikom a nemam si to vyberat že sa to same rozpusti, ale mam pocit ako keby mi z tade vytekal hnis alebo nieco, bolo to v utorok, dnes to uz boli menej ale je to normalne že mi tam ako keby nieco vyteka ? ďakujem

Odpověď:
06. 02. 2013, 12:14



Dobrý den,
vnímání extrakční rány je individuální co se týká bolesti i různých pocitů například,že Vám z ní něco vytéká. Pokud máte pocit, že rána není v pořádku navštivte pro kontrolu lékaře.

Otázka:
PETRA, 17. 01. 2013, 21:52
Dobrý den, jistě si mne pamatujete z období svátků. Bohužel, na pohotovosti mi zapomněli vyndat uhnilý nerv, na tuto skutečnost přišla jiná zubařka z pohotovosti za několik dní. Nicméně, zánět se dostal výš a skončila jsem se zánětem okostice ! A to jen díky uhnilému nechanému nervu v otevřeném zubu, jelikož si toho MUDr. prý nevšiml a ještě spěchal a moc se všichni divili, že mě to tak bolí. Čištění a vyplachování kanálků u svého zubaře bylo ukrutně bolestivé a vždy jsem po tom otekla až k oku, ATB zabrala na chvíli a zub musel ven, jsou to 3 dny od vytržení, ale rána stále bolí, hodně bolí. Můj zubař má dovolenou a k jeho záskoku nechci, jelikož mezi svátky se na mě vytřídalo X zubařů z pohotovosti a jen jednomu bych nesebrala titul. Ránu vyplachuju Corsodilem a beru Aulin. Za jaký čas asi bolest ustoupí ? Předem moc děkuji za Vaše rady a za Váš čas. Snad už poté nebudu otravovat :)

Odpověď:
21. 01. 2013, 08:41

Dobrý den,

bolest po extrakci může klidně trvat i týden a vzhledem k tomu co všechno jste si se zubem užila bych to i předpokládala, dále vyplachujte Corsodilem a užívejte Aulin, pokud bolest i nadále neustoupí,běžte se raději ukázat lékaři, je možné, že bude nutné předepsat i ATB.

Otázka:
Jiří, 04. 01. 2013, 14:34
Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat když jsem si dnes při treninku urazil kus plombovaneho zubu co s tím. Zub nebolí tak jestli by nebylo lepši dat nahradu. Předem děkuji

Odpověď:
07. 01. 2013, 11:17

Dobrý den,

objednejte se ke svému lékaři a on posoudí další léčebný postup,závisí na rozsahu odlomené části a na stavu zubu.Bohužel Vám nemůžu poradit,když  neznám stav zubu.

Otázka:
PETRA , 26. 12. 2012, 12:04
Dobrý den, moc děkuji za Vaši odpověď z 23.12. Druhý den jsem hned ráno pohotovost navštívila, zub mi otevřeli, vyteklo hodně krve, pročistili a nechali bez plomby a výplně. Ze zubu nic nevytéká. Ovšem od včerejška mám strašný tlak v dáni nad zubem a zdá se, že je to ne nad pátým zubem ( opravovaný ), ale nad šestým, bolest je strašná, stálá a tlaková. Zuby, jako takové nebolí, jen opravdu dáseň nad nimi a táhne se od šestého zubu až k prvním zubům. Při pohybu tváří a na omak je bolest silnější. Prosím moc o radu, o co může jít a zda jet znovu na pohotovost a popř. co mě tam čeká ? Můj praktický zubař bude v ordinaci až zítra a dle zkušeností mě nevezme, jelikož jsem si předem nezavolala. Předem moc děkuji za konzultaci a Váš čas i během svátků !!!! Petra

Odpověď:
27. 12. 2012, 16:29

Dobrý den,

Na pohotovosti provedli tzv."první pomoc" zub může být bolestivý nebo citlivý,to je normální,bez obtíží zub bude až po definitivním ošetření kořenových kanálků.Pokud Váš ĺekař již ordinuje,pokuste se jej kontaktovat a objednat se co nejdříve na ošetření,na pohotovosti def. ošetření neprovádějí.

Otázka:
Irena, 24. 12. 2012, 03:02
Vážená paní doktorko, prosím o radu. Na koho se mohu obrátit o posouzení kvality provedení zubní protetické práce v mých ústech? Prosím o doporučení odborných lékařů - nejlépe v Kolínském okrese, ale pokud to není možné takto, prosím o kontakt na odborníky i z jiných okresů. Děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď:
24. 12. 2012, 12:11



Dobrý den,
doporučuji obrátit se na oblastní stomatologickou komoru ve Vašem kraji,kde Vám  doporučí znalce v oboru protetiky a ten provede posouzení.

Otázka:
PETRA, 23. 12. 2012, 19:58
Dobrý den, dnes jsem musela navštívit pohotovost, jedná se o pětku vpravo nahoře. Pod plombou byl kaz a i hnis. Doktorka mi do zubu vložila vložku na umrtvení zubu bílou vložku. Potom zub přišel k sobě a ukrutně to bolí, až se to nedá vydržet. Je to normální ? Mám jet znovu na pohotovost ? Prosím, poraďte, jsem zoufalá, strašně to bolí. Děkuji

Odpověď:
24. 12. 2012, 12:08



Dobrý den,
pokud ze zubu vytékal hnis,již je mrtvý,můžete se pokusit provizorní vložku odstranit a uvolnit tím tlak,ale nevím zda se Vám to podaří. Vzhledem k probíhajícím svátkům a k tomu že Váš lékař jistě neordinuje,raději doporučuji pohotovost navštívit.

Otázka:
janka, 22. 12. 2012, 14:41
Dobry den prajem .CHcela by som vas poprosiť o radu.Akurat včera som dostala novu protezu a od tej radosti že to mam za sebou ani som sa nepytala ako sa mam starať o čistenie dasien a protezy.Dnes som si ju vybrala,aby si dasna oddychli aspon my to tak povedali a zistila som,že horne dasna mam v poriadku,ale dolne mam ich červene a aj opuchnute troška. PROSIM PORADTE MY .Vyplachujem si usta zo šalviou.Dakujem.

Odpověď:
24. 12. 2012, 12:03


Dobrý den,
náhradu je vhodné čistit tvrdým kartáčkem s pastou nebo mýdlem stejně jako Vaše zuby alespoň 2x denně. Dáseň je otlačená, je potřeba aby si na nový tvar náhrady zvykla, zkuste ji nosit pokud to vydržíte.Pokud bude stále bolet a tlačit,navštivte svého lékaře, on provede úpravu náhrady. Šalvějí vyplachovat můžete i nadále.

Otázka:
Iva Burešová,, 14. 12. 2012, 09:28
Měla jsem na horní dásni můstek ze 6 náhrad.Prý na 10 let.Po 6 letech mi vše samovolně vypadlo.Dostala jsem horní protézu,která mě tlačila,proto byla zbroušena 2x.Nepomohlo to.Dostala jsem nový otisk a novou protézu.Ta mi nesedí,hýbe se všemi směry,moc ani nepomáhá přilepení.Byla jsem odeslána k odborníkovi,který prý mi horní dáseň rozřeže,zbrousí a zašije.Po prohlídce lékařem jsem se dověděla,že by se horní dáseň ještě zmenšila a situace by se ještě zhoršila.Stačí málo přitlačit jazykem na zadní část protézy,která se snadno z úst vysune.Situace trvá od února letošního roku.Prosím o radu,zda znáte lékaře,který by byl ochoten mou potíž řešit novou protézou,která by se mi stále nehýbala a já pak mohla 3jít bez obav mezi lidi,že se mi při mluvení protéza pohybuje.Byla bych vděčná za adresu nebo tel.číslo nebo meil,kde bych se mohla podrobněji domluvit.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
17. 12. 2012, 15:36



Dobrý den,
problém,který popisujete,byl patrně způsoben velkým úbytkem kosti v oblasti původních fixních náhrad, snímací náhrada nedrží,protože nejspíše "nemá na čem".Abych mohla lépe odpovědět, musela bych znát rozsah protézního lože, stav alveolárního výběžku a samozřejmě stav náhrady.  Novou náhradu Vám nechá zhotovit kterýkoliv lékař, ale na úhradu od pojišťovny máte nárok až po 3 letech od zhotovení stávající náhrady, proto počítejte s tím, že novou náhradu si budete muset hradit sama. Nelze ale bez vyšetření říci, zda situace po zhotovení nové náhrady bude lepší, to jak jsem psala, závisí na více faktorech. Žádná situace, ale není neřešitelná, další možností je i náhrada kotvená na implantátech, ta drží výborně, ale samozřejmě cena tohoto ošetření je velmi vysoká.Pokud budete mít zájem, můžete kontaktovat naší kliniku a objednat se na nezávaznou konzultaci.

Otázka:
Pavla, 26. 11. 2012, 16:27
Dobrý den, je to 5. den, kdy mám vytrženou osmičku, dneska se mi otok trošku zmenšil a zjistila jsem, že mi v z dásně trčí kousek něčeho ostrého (pravděpodobně zbytek zubu), chtěla bych se zeptat, co s tím, dáseň mám zarudlou a dost to bolí. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
26. 11. 2012, 18:56

Dobrý den,
patrně se skutečně bude jednat o odlomenou část zubu,nebo úlomek kosti. Táké by to mohl být ostrý okraj kosti.Objednejte se u svého lékaře, ten úlomek odstraní, případně ostrou hranu kosti upraví.

Otázka:
barca, 15. 11. 2012, 13:48
Dobry den,napisala ste mi ze na osetrenie krcka je potrebne krcok mierne zbrusit-zdrsnit,takze je to minimalne zbrusenie? Tak preco mi moja zubarka vyvrtala diery do krckov,podotykam ze kazy som na krckoch nemala, preco to tak zbrusila,je to cca pol milimetra,preto sa pytam ci je to normalne alebo sa to zbrusuje iba trosicku. Dakujem za odpoved

Odpověď:
19. 11. 2012, 12:45

Dobrý den,

na Váš dotaz nemohu odpovědět,nevím jak zuby vypadaly před ošetřením,ani jak vypadají nyní,stejně tak nemohu posoudit proč a ani v jakém rozsahu Vaše lékařka ošetření provedla a zda je to správně,či ne.

Otázka:
Jana, 06. 11. 2012, 08:23
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit jaký je rozdíl mezi keramickou a kompozitní inlay (onlay) z hlediska zubu? v jedné z vašich odpovědí totiž píšete, že "kompozit zub zpevní (sváže), keramická onlej by byla také vhodná, avšak již se jedná o protetické řešení,při kterém se musí preparovat více zubních tkání". Nyní mám dva kazy, které jsem si chtěla nechat opravit keramikou, ale můj zubař se nezmínil o výše uvedené skutečnosti. Kdy je tedy podle Vás spíše vhodná keramika a kdy kompozit? Děkuji

Odpověď:
13. 11. 2012, 17:56



Dobrý den,
z vašeho dotazu mi není jasné, zda chcete znát rozdíl skutečně mezi keramickou a kompozitní inlají-rozdíl je pouze v materiálu, z kterého je zhotovena, nebo inlají a kompozitní výplní? Jak jsem již psala inlay nebo onlay jsou protetická řešení a při jejich zhotovení je nutnost dodržení tvarů a velikosti preparované kavity(díry v zubu),tím pádem dochází k většímu oslabení zubu. Při preparaci na kompozitní výplň je potřeba preparovat zub pouze v rozsahu nutném pro odstranění kazu. Další, ale  zato výrazný rozdíl je v ceně těchto ošetření. Váš lékař Vám patrně možnost inleje nenabídl, protože z jeho pohledu není nutná, nebo tento typ ošetření nedělá, není to typ ošetření běžný ve všech stomatologických praxích a to z důvodu náročnosti zhotovení a následné fixace pro lékaře či zhotovující zubní laboratoře.

Otázka:
barca, 25. 10. 2012, 15:57
Dobry den. Rada by som sa spytala, ked sa kvoli ustupujucemu dasnu zacne odhalovat krcok tak treba krcok vrtat? Mam trochu hnedy krcok,zubarka mi vyvrtala asi pol milimetrovu dieru do krcka a dala na to vypln, ta vypln mi vypadla a ja som ostala sokovana aku dieru mam v krcku,podotykam kaz som tam nemala, preto ma zaujima ci je to normalne a tak to ma byt alebo sa nevrta az tak vela,vy kolko zhruba zbrusite z krcka? Dakujem

Odpověď:
28. 10. 2012, 19:34


Dobrý den,
v případě překrytí krčkových defektů je potřeba krček mírně zbrousit-zdrsnit pro lepší vazbu materiálu na zubní tkáně.

Otázka:
Zuzana, 07. 10. 2012, 12:06
Dobrý den, mám 15-ti letého syna, který od svých šesti let nosil nasazovací rovnátka. Vloni chtěla jeho ošetřující lékařka již skončit s rovnátky a ještě nás poslala na kontrolní RTG. Ukázalo se že spodní osmičky by mu nevyrostly "rovně" a proto nám doporučila je nechat v lokální anestézii vyndat. / pan doktor nám sdělit, že by došlo k trhání na dvakrát a následné týdenní lečbě antibiotiky a pak vyndání stehů/ Tuto možnost jsme jako rodiče zavrhli a obrátili se na FN Motol, kde toto dělají v celkové anestézii.Tam nám řekl pan doktor, že podle RTG ještě nejsou dostatečně velké, že máme přijít za rok, a že doporučuje vyndat rovnou všechny čtyři. Letos v srpnu jsme byli se synem na kotrole a na 23.10. je objednán k výkonu. Syn má velké obavy, na zákrok nechce jít. V ambulanci nám průběh nebyl nijak vysvětlen. Po přečtení různých zpráv na internetu začínám mít obavy i já. Je možné, že se mu rána kvůli špatné hygieně může následně zanítit? Jak dlouho nebude moci normálně jíst, bude hodně oteklý, může nastat problém s otevíráním úst po více než 5 dnech po operaci? Musel by syn následně nějak rozcvičovat čelist? Jak dlouho bude po výkonu na kapačkách, v jaké formě bude dostávat léky na tlumení bolesti /půjde o čípky/? Je možné trvat jen na vyndání spodních zubů? Moc děkuji za odpověď Zuzka

Odpověď:
08. 10. 2012, 12:39

Dobrý den,

extrakce zubů v celkové anestezii probíhá úplně stejně, jako by byla provedena v ambulanci, jen pacient spí a zákrok nevnímá a nepamatuje si na něj. Všechny nepříznivé důsledky, které popisujete nastat mohou, vyloučit se bohužel nedají, ale to k chirurgickým extrakcím patří. Ze zánětu rány z nedostatečné hygieny bych strach neměla, syn bude krytý atb a lékař Vás jistě poučí jak o ránu pečovat. Otok se dá velmi dobře eliminovat chlezením ledovými polštářky, kontraktura-ztížené otevírání nastat může. Další léčbu a medikaci po dobu hospitalizace určí ošetřující lékař, to Vám bohužel nejsem schopna napsat, vše závisí na momentálním stavu pacienta . Vyndání pouze spodních zubů bych nedoporučila, pokud se již bude provádět zákrok v celkové anestezii, je lepší aby se vše udělalo najednou. Ty horní by se časem musely extrahovat také a takhle už bude vše hotovo, tělo se nebude muset zatěžovat opětnou anestezií.

Otázka:
Kateřina, 27. 08. 2012, 08:00
Dobrý den, mám jednu osmičku normálně vytrženou, druhá mi roste mimo čelistní oblouk, takže bylo doporučeno chirurgické vytržení,prý může zasahovat do dutiny lební. Dolní osmičky jsou naležato do sedmiček, ale nezpůsobují žádné problémy. Jak se trhá osmička mimo oblouk, bolí to nebo dreny? Dávají se stehy? Může způsobit problémy, pokud bude zasahovat do té dutiny? Mám velký strach. Děkuji Katka

Odpověď:
29. 08. 2012, 18:40

 

Dobrý den,

pokud zub moudrosti leží mimo oblouk,provádí se chirurgická extrakce stejně,jako by byl normálně zařazen jen v jiné lokalizaci. Zákrok se provádí v lokální anestezii a nebolí. Zub skutečně může zasahovat do dutiny,ale pouze do dutiny čelistní, ne lební jak píšete. Pokud by skutečně zasahoval je nutné extrakční ránu zašít,aby nedocházelo ke komunikaci s dutinou ústní, ale rána se po chir. extrakci šije stejně. Strach mít nemusíte.

Otázka:
Iva, 16. 08. 2012, 10:14
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, osmiměsíční syn se uhodil silně do horních dásní. Právě se mu prořezávají horní zoubky, má tak 1-2mm venku. Ze zoubků mu tekla krev a pod dásní se utvořila modrá podlitina. Bude to mít nějaký vliv na prořezávání těchto zoubků? Je třeba s tím něco dělat? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
20. 08. 2012, 17:33



Dobrý den,
náraz vliv na prořezávání mít může,patrně se na chvilku opozdí,ale to se ukáže časem,záleží jak hodně a v jakém směru se do dásní-zoubků uhodil.Je také možné,že zoubky budou mít poškozenou sklovinu a budou se více kazit.Nemějte obavy,vše ukáže až čas a třeba bude vše v pořádku,nyní v podstatě není žádná možnost co by se s neprořezanými zuby dalo udělat.

Otázka:
Lucie, 19. 07. 2012, 11:35
Dobrý den chtěla bych se zeptat ,za jak dlouho můžu jíst normální jídlo po vytržení špatně rostoucí 8 vlevo dole.Mám tam stehy,tak mam strach aby se mi tam něco nedostalo.Pan doktor říkal tekutou stravu a zrnkovou kávu také nesmím.Zákrok mi dělal v pondělí dnes je čtvrtek a mám strach, aby semi tam něco nedostalo za jak dlouho už budu moct normální jídlo?

Odpověď:
23. 07. 2012, 10:36

 

Dobrý den,

měla jsem dovolenou,proto odpovídám až nyní.Váš lékař Vás jistě informoval jakou stravu po zákroku konzumovat. Že by potrava "vlezla" do rány pod stehy strach mít nemusíte.Případně po jídle doporučuji vypláchnout ústní vodou či sprejem,doporučeným Vaším lékařem.

Otázka:
Iva, 12. 06. 2012, 16:18
dobrý den, děkuji za odpověď na předchozí otázku, dnes jsme navštívili zubaře, rentgen mu skutečně neudělal protože to prý u tak aktivního dítěte nejde, protože ho nikdo neudrží úplně v klidu na dobu nutnou na rentgenování. máme prý počkat až bude alespoň trochu spolupracovat, pak udělá rentgen. nejpravděpodobnější příčina se panu doktorovi zdá, že je zub vykloněný v dásni na jinou stranu a tedy asi nevyroste. jak se to potom řeší až bude potřeba uvolnit místo pro trvalý zub? tento mléčný se nějak vytrhne operačně? bývá to složitá operace? ještě jednou díky za odpovědi. Iva

Odpověď:
19. 06. 2012, 08:15

Dobrý den,

skutečně si myslím,že obavy o stálý zub mít nemusíte,k jeho poškození s největší pravděpodobností nedošlo.Myslím,že dočasný zub nakonec prořeže,ale bude mu to trochu déle trvat a pravděpodobně,jak říká Váš lékař i lokalizace zubu může být mírně pozměněná kvůli sklonu zubu.

Otázka:
Iva, 06. 06. 2012, 20:13
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jste se nesetkala s tímto případem. Když bylo mému synovi 7 měsíců měli jsme úraz při kterém se uhodil horním patrem o betonový schod. V nemocnici na rentgenu vše v pořádku, pustili nás hned domů že si jen odřel dáseň. V tu dobu mu právě začínali růst zoubky.jak se mu dáseň hojila, zhruba třetí den po úraze jsme našli zoubek dvojku nahoře v pravo - byla vidět špička zubu jak si sedřel tu dáseň která ten zub zakrývala. Nyní je mu 11 měsíců, dole mu vyrostli už 3 zuby, ale v horním patře mu vůbec nevylezla jednička vpravo přesně v tom místě kde se nejvíce uhodil.má tam dost velkou mezeru, jednička vlevo už mu zcela narostla a obě dvojky, jen ta dvojka v pravo, která se ukázala hned po úraze narostla maličko šikmo. nevíte čím by to mohlo být že mu ta jednička nahoře vůbec neroste, je možné že jí vytlačí až další trvalý zub, nebo se to jen spozdilo tím úrazem a ještě je možné že mu naroste? nevíte jestli je možné že by si třeba zub nejak rozdrtil vevnitř v dásni a proto nevylezl? jak se to potom řeší? můžu s ním jít znova na rentgen, který by třeba něco ukázal? děkuji za odpověď.

Odpověď:
12. 06. 2012, 13:35

Dobrý den,

prořezání zubu může být opožděné právě v důsledku úrazu,jeho poškození uvnitř kosti bych nepředpokládala.Určitě bych doporučila ještě vyčkat a RTG zatím nezhotovovat.

Otázka:
rita, 26. 04. 2012, 14:50
Dobry den. Uz dlhsiu dobu citam ako su amalganove plomby skodlive a ze sa z nich vylucuje ortut do tela,kedze ja mam zaplombovane vsetky stolicky amalganom,dost sa obavam co to robi so zdravim,poznam par ludi co si dali komplet odstranit amalganove vyplne a nahradili to bielymi. Vy mate aky nazor na amalganove vyplne,ano ci radsej nie? Moja zubarka mi povedala ze sa tym zbytocne strasi a ze nie su zdraviu skodlive,tak neviem. A ze hlavne na stolickach su najtrvacnejsie nie ako ich kolegyne biele vyplne,ze tie sa musia casto vymienat. Dakujem za odpoved

Odpověď:
27. 04. 2012, 12:26

 

Dobrý den,

pokud máte Amg výplně,nejsou pod nimi kazy a esteticky Vám vyhovují,nevidím důvod proč je měnit.Samozřejmě,že jsou mnohem kvalitnější materiály,které se nyní u pacientů snažíme používat ve větší míře než klasický Amg a to kapslované Amg s jiným chem.složením a fotokompozitní výplně,ale pokud nemáte důvod výplně měnit,není to nutné.

Otázka:
Lenka, 17. 04. 2012, 19:32
Dobrý den, minulý týden jsem byla u zubaře s vypadlou plombou a částečně rozdroleným zubem. Jednalo se o 6 vpravo nahoře. Jelikož se jednalo o rozsáhlý kaz, přiklonila jsem se k bílé plombě. Zub začal po dvou dnech dost bolet a proto jsem dnes navštívila opět lékaře. Byla mi vyvrtána menší díra, vložena umrtvující vložka a následně provizorně zadělána díra bílou hmotou. Doktorka mi řekla, že zub může cca 3 hodiny dost bolet. po zákroku zub nebolel, ale zhruba po 2 hodinách začal bolet značně a ani ibalginy nezabírají. Bolest je impulzivní a stálá. Chtěla jsem se zeptat, zda je to normální a mám ještě vyčkat, nebo co nejdříve kontaktovat lékaře. Další návštěvu mám plánovanou za měsíc. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
18. 04. 2012, 10:24

Dobrý den,
zub bolí,protože umrtvující vložka nebyla aplikována dostatečně hluboko,bylo by lepší lékaře kontaktovat,aby otvor vypreparoval do větší hloubky a umrtvující vložku aplikoval přímo na nerv.

Otázka:
Jaroslava, 05. 04. 2012, 23:05
Dobry den, zubarka mi dala do zubu umrtvovaci vlozku a dala tam provizorni plombu,ale ta mi dnes vypadla.chci se zeptat jestli je to velky problem a musim jit na novou plombu nebo to jeste tyden vydrzi? dekuji za odpoved. J.

Odpověď:
10. 04. 2012, 11:06

Dobrý den,

pokud proviz.plomba vypadla, objednejte se ke svému lékaři na doplnění. Mohla vypadnout i s umrtvovací vložkou, pokud vložka zůstala vyluhuje se slinou a nebude účinkovat.

Otázka:
majka, 03. 04. 2012, 14:55
Dobry den. Pisala som vam ze mam na hornych a dolnych 3kach a 4 kach odhalene krcky a citala som vid. tento clanok ze K ošetření citlivých krčků se v tomto případě používají materiály, ve kterých jsou obsažené látky, které napomáhají k uzavření kanálků na obnaženém povrchu zubu, a to buď ve formě fluoridace krčků nebo bezbarvého lakování krčků. Zpevní se tak sklovina, sníží se citlivost zubů a sníží se i jejich kazivost. Toto ošetření je dobré používat jak u dětí (od osmi let) tak u dospělých. Takze da sa pouzit lakovanie namiesto bielej vyplne? Predsa u vyplne sa uz musi obrusit zub a je to vacsi zasah ako lakovanie,nie? Len to asi neprekryje tie hnede miesta u krcku..To lakovanie ako dlho vydrzi? Dakujem pekne za odpoved

Odpověď:
10. 04. 2012, 11:11

Dobrý den,

fluoridový lak může snížit citlivost krčků, není ovšem alternativou pro výplň. Pokud máte krčky pouze citlivé, můžete tuto variantu vyzkoušet, nepřekryje ovšem hnědé zabarvení krčků a navíc je vodou rozpustný, na zubu nezůstane a fluoridaci je nutné opakovat. Pro zhotovení výplně krčku kde není kaz není nutné preparovat zub ve velkém rozsahu. V podstatě stačí povrch zubu zdrsnit.

Otázka:
majka, 30. 03. 2012, 15:46
Dobry den. Ked mam odhalene krcky na hornych aj dolnych 3kach a 4 kach musi sa to osetrit bielou vyplnou alebo aj "lakovanym" citala som o tejto metode ale neviem ci je vhodna aj pre mna,pretoze tie moje krcky su sfarbene do hneda. Moja zubarka hovorila ze na to da bielu vypln,ale neviem ci to lakovanie nieje menej invazivne. Vy co odporucate. Dakujem za odpoved

Odpověď:
03. 04. 2012, 11:33

Dobrý den,

doporučuji zhotovení výplně,neznám žádný materiál,který by se používal ve formě laku na překrytí odhalených krčků.Patrně se jedná o fluoridový lak,ten se používá ale na něco úplně jiného.

Otázka:
Nikola, 28. 03. 2012, 15:52
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Vytvořila se mi v předním zubu rýha, ve které se objevují černé tečky. Klasickým zubním kartáčkem to nejde vyčistit. U své zubařky jsem už byla a prý to není kaz a nejde s tím nic dělat. Jelikož jsou tyto černé tečky nápadné, chtěla bych se zeptat, zda mám vyhledat nějakou odbornou ordinaci a zda s tímto problémem jde něco dělat. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:
03. 04. 2012, 11:30

 

Dobrý den,

pokud je zub plombován,mohla by to být pigmentace ve spáře u plomby,pokud není plombován,patrně se jedná o prasklinu skloviny a usazené pigmentace v prasklině.Prasklina zub neohrožuje,nevadí mu,je možné pigmenty odstranit pískováním,pokud ani to nepůjde možností je pigmentaci odvrtat a zhotovit bílou plombu.

Otázka:
Elis, 25. 03. 2012, 09:39
Dobrý den, chtěla bych se zpetat, dělali mi před 10 dni resekci zubního kořene. Dr.mi nepředepsal atb. po týdnu jsem byla na vyndání stehů - vůbec mi ta dáseň nepřirostla. Dr. to zašil znova. stále to hnisá. Nechala jsem si konečně nasadit Dalacin. Zmizí po Dalacinu ten hnis? Bude se to lépe hojit? Dr. ted odjel na dovolenou... Já potebuji jet do zahraničí a bojím se, aby mi to nehnisalo dál... děkuji

Odpověď:
27. 03. 2012, 13:09

 

Dobrý den,

po každém chirurgickém zákroku ATB nejsou potřeba,pokud se objevily komplikace v podobě zánětu a ATB byla nasazena,měl by zánět ustoupit a vše by mělo být v pořádku.

Otázka:
Amáta, 23. 03. 2012, 00:18
Dobrý den, byla bych velmi ráda, zda mi můžete poradit. Nechala jsem si udělat porcelánový můstek, horní - 10 zubů. Teprve doma v klidu jsem zjistila, že zuby na můstku jsou mimo osu, to znamená, že jsou k jedné straně, tedy střed rtů není uprostřed. Prozatím můstek nemám přilepený na cementu. Bylo mi ale řečeno, že se s tím jíž nedá nic dělat a představa, že bych měla zaplatit nový, je zcela nemyslitelná. Nechá se s tím ještě něco dělat, nebo mám opravdu smůlu? Mohu zaslat i foto. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:
27. 03. 2012, 13:06

Dobrý den,

pokud protetická práce není nacementována definitivně, ale provizorně jak uvádíte, jsou úpravy na můstku možné. Pokud nejste s vzhledem a stavem můstku spokojená , nenechte si ho definitivně cementovat a domluvte s lékařem jeho úpravu, ta by měla být bezplatná.

Otázka:
Marketa, 14. 03. 2012, 21:20
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat. Trhali mi pred tremi dny zub. Byla to osmicka. dostala jsem tam zanet. Doktor mi to vyctistil a napsal ATB Dalacin C. Mela jsem teplotu, ktera mi po vycisteni klesa. Muzu ocekavat jeste nejake komplikace? Nebo se mi to v poradku zahoji? Dekuji za odpoved. Marketa

Odpověď:
18. 03. 2012, 17:32

Dobrý den,

zánět by se po nasazení ATB již opakovat neměl,jiné komplikace by také nastat neměly pokud se neobjevily do teď. Může přetrvávat otok a bolestivost,ale to je vzhledem k zákroku normální stav.

Otázka:
Verča, 10. 03. 2012, 19:37
Dobrý večer,odštípl se mi malý kousek osmičky,lze uštípnutý kousek doplnit, i kyž je to osmička?Mám všechny osmičky dobře rostlé,bezproblémové,ale obávám se, aby nedošlo na trhání.Moc vám děkuji za odpověď.

Odpověď:
11. 03. 2012, 19:43



Dobrý den,
pokud se jedná pouze o malý kousek,mohlo by stačit zabroušení a zaleštění ostrých okrajů zubu.Pokud je odlomený kus větší je možné zub doplnit.Jestli je úlomek velký a v nevhodném místě,bylo by lepší zub extrahovat,to ale musí posoudit lékař až Váš zub uvidí.

Otázka:
Láďa, 28. 02. 2012, 17:46
Dobrý den, už tři roky mám bolest se kterou si není schopen nikdo poradit. Je to neakutní, ale otravně dlouhodobá bolest na bývalé 7 vpravo nahoře pod bývalým můstkem. Bývalý zubař, u kterého jsem byl jen chvíli, mi sundal starý můstek a udělal endodoncii pochybným způsobem, bolest vlastně nezmizela, zato mi tam hned natrvalo nalepil keramický můstek za 10 tisíc. Pak jsem si našel radši jiného zubaře s výhledem na vytržení toho zubu a dodání implantátu místo něj. Nový zubař, který mě ale dodnes odmítá registrovat, odhalil, že bývalý zubař nevyplnil dva kořeny a proto mě to asi stále bolí. Navrhl opětovnou endodoncii, pokud zabere, tak dát nový můstek, pokud nezabere, vytržení zubu a následně ten implantát. Ale ani jeho (drahá) endodoncie po odstranění 2 roky starého můstku nepomohla. Tak tedy zub vytrhl, ale ani to nepomohlo, ještě mě poslal na ORL s podezřením na ucpané nosní dutiny, tam ale našli cystu jen na levé straně nad 7 nahoře (úplně identická bolest a situace jako vpravo, ale zatím současným zubařem neřešeno), kterou mi odoperovali, ale bolest nezmizela ani vlevo, natož vpravo. Od vytržení zubu uplynul jiže více než rok a dáseň v místě po sedmičce stále pobolívá. Zubař tvrdí, že z dentálního hlediska tam není již žádná příčina (snímky nic neprokazují). Nejdřív mě chtěl poslat na neurologii, ale pak si to rozmyslel a začal tvrdit, že skutečný zdroj bolesti bude spíš dole a začal tzv. eliminovat, vytrhl dolní 8, která mě vůbec nebolela (a navíc mě po tomto vytržení záhadně znovurozbolela vedlejší dolní 7 a nastala další divná léčba). Když mě ta dáseň nahoře pobolívá, cítím zde i jasnou bolest na dotek, takže pro mě je to jasné, ale zubař to vidí jinak. Zánět trojklanného nervu to prý taky není, že prý typ té bolesti je jiný. Máte nějaký nápad možné příčiny? Jsem z toho již zoufalý.

Odpověď:
29. 02. 2012, 16:51

Dobrý den,bohužel bez vyšetření RTG, případně CT Vám nemohu poradit, jediné co mne ještě napadá je bolest původem z oblasti čelistního kloubu, ale ta lokalizace zcela neodpovídá.

Otázka:
jarka, 26. 02. 2012, 20:57
Dobry den. Zaujima ci je viac druhov bielej vyplne na krcky ci kazdy zubar pouziva nieco ine a tym padom moze byt aj menej kvalitne,alebo je to rovnaka vypln. A ak tak potom co je kvalitne a co nie. Dakujem za odpoved

Odpověď:
27. 02. 2012, 08:49

 

Dobrý den,

bílé výplně používané na krčkové plomby se dají podle druhu materiálu rozdělit do 2 skupin GIC-skloionomerní cement a fotokompozitní výplň, oba typy výplní jsou kvalitní a mají své uplatnění dle lékařovi indikace. Já osobně mám lepší zkušenosti s fotokompozitním materiálem, ale to je jen moje osobní zkušenost, jsou lokalizace a případy, kam se použít nemůže. Každý z těchto materiálů je vyráběn mnoha výrobci a závisí na lékaři, který používá. Základ těchto materiálů je u všech výrobců vždy stejný. Můžou se lišit snadností zpracování, konzistencí, barvou, tekutostí atd...

Otázka:
zuzana, 16. 02. 2012, 13:33
Dobry den. Zacali sam m i odhalovat krcky na bocnych zuboch,mam ich take bledo hnede,co je to kaz alebo pigmentacia. Zubarka mi na to chce dat vypln,ale pocula som aj o akomsi "lakovany" krckov,co to je? Je to menej invazivne a da sa to pouzit na moje "hnede" krcky? Uz mi zubarka 1 krcok davnejsie robila ale vrtala do toho,to sa mi zda moc invazivne...a mam problem ze za pol roka sa mi robi pigmentacia na tom krcku,taka bodka. Je to chyba zubarky ze to zle urobi alebo zalesti,alebo to je problem u krckov. To sa neda urobit bez toho aby sa nerobili tie pigmentacie,znamena to ze to zubarka nevie robit kvalitne? Dakujem za odpoved

Odpověď:
16. 02. 2012, 17:58

Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz je uvedena u předchozích dotazů ze de 21.12.2011 a 24.1.2012.

Otázka:
Růžena, 13. 02. 2012, 16:52
Mám dotaz lékaře, který ukončí svoji práci a odejde do důchodu. Karty pacientů se předavají na Krajský úřad. Potřebuji pro vnuka najít nového zubního lékaře. Jelikož u zubního lékaře dlouho nebyl tak mi bylo řečeno, že se karta vyřadila. Nový zubní lékař když nemám karty vnuka tak na mně požaduje 1500 Kč za vypsání nové karty. Má pravdu? Nebo mi musí zdravotní pojišťovna najít jiného zubního lékaře.Můj email ruzaceamkov@seznam.cz

Odpověď:
15. 02. 2012, 19:06

 

Dobrý den,

pokud lékař má smlouvu s Vaší pojišťovnou, žádný reg. poplatek by vybírat neměl, pokud smlouvu nemá,může si výši poplatku určit libovolně.

Pojišťovna Vám lékaře nenajde, může jen doporučit ty, s kterými má smlouvu. Obraťte se na stránky ČSK (české stomatologické komory), tam jsou uvedeni lékaři, kteří berou nové pacienty.

Otázka:
klarika, 03. 02. 2012, 23:22
Dobry vecer. A este by som sa spytala ci pri osetreni krcka zuba,na zachovanie sucha v ustach pouzivate retrakcne vlakno alebo kardafian,dufam ze som to dobre napisala...mne sa zda ze moja zubarka nic take nepouziva,ze mi strci do ust iba hadicku na odsatie slin a hotovo...staci to? Dakujem za radu

Odpověď:
06. 02. 2012, 18:06



Dobrý den,
pokud je preparovaná oblast pod hranicí dásně, je potřeba použít retrakční vlákno. Pokud je v místě přehledném, vysušitelném a nezasahujícím pod dáseň, není potřeba vlákno použít. Nevím zcela jistě co myslíte pojmem "kardafian" patrně máte na mysli Kofferdam-gumovou blánu? Ano, Kofferdam je také velmi vhodné použí pro zachování suchého prac.pole,ale v oblasti krčků jeho použití není běžné.

Otázka:
nela, 03. 02. 2012, 23:17
Dobry den. Ste mi napisala ze 1,5 rocne dieta nemusi pouzivat pastu,ze je to len kozmeticky efekt. Tak potom od akeho veku odporucate zacat s pastou? A nepokazia sa zuby dietatku ked sa nepouziva pasta? Ved sa potom nefloriduju zubky..cista voda teda staci? dakujem

Odpověď:
06. 02. 2012, 18:01


Dobrý den,
jak jsem psala,zubní pasta je jen kosmetický výrobek a není potřeba ji vůbec používat, stejně jako krém na obličej nebo Make-Up. Nejdůležitější při čištění zubů je mechanická očista a je úplně jedno, zda se při tom pasta používá, či nikoliv, pokud je pro Vás čištění s pastou příjemnější tak ji používejte, pokud ne, není potřeba. Fluoridy jsou v dostatečném množství obsaženy v potravě a především v pitné vodě,která je fluoridovaná.

Otázka:
magda, 26. 01. 2012, 16:28
Právě prodělávám onemocnění staphylococcem aureus.mam opakovaně opary,bolesti trojklan.nervu při tom bolí i zuby.Moje lékařka mi chce vytrhnout 4 horní řezáky,teď hned.Jsem velmi zesláblá a řekla jsem,že mi nepřijde vhodné řešit to právě nyní .Odpověď byla naštvaná,se slovy však vás to bude do roka stejně bolet.Proč ale řešit neakutní věc v tomto stavu to jsem nepochopila.Platila jsem rentgen panoramaticky,který jsem už dlouho neměla.Prosím o odpověď jak často je narok od VZP a zda je vhodné při teto nemoci na takový výkon v klasické ordinaci bez sálku.

Odpověď:
31. 01. 2012, 10:26

Dobrý den,

dle mého názoru by nebylo vhodné extrakce provádět nyní,ale počkat až se Váš stav zlepší. Pokud nemáte akutní obtíže,může být zákrok zcela jistě odložen.Panoramatický RTG je pojišťovnou hrazen1x za 2 roky.

Otázka:
alena, 23. 01. 2012, 15:03
Dobry den. mam 1.5 rocneho syna mam alebo nemam mu davat fluorove teblety. Strasne sa lisia nazory nato. Aku zubnu pastu konkretne odporucate pre 1,5 rocne dieta? A mam uz cistit synovi pastou zubky? Niekto odporuca iny ze az po 2 roku??? A rada by som sa spytala pre mna na pastu bio repair ze vraj zeceluje kazy,remineralizuje sklovinu je to taka super pasta,ci aj elmex ktory pouzivam je podobny. dakujem

Odpověď:
24. 01. 2012, 18:34

Dobrý den,

u takto malých dětí není potřeba čistit pastou, pouze kartáček zcela stačí. Pro úplně malé děti se vyrábějí pasty se sníženým obsahem fluoridů, jako je např.Elmex-myšička, ale používat ji můžete klidně až od 4 let věku dítěte. Užívání fluoridových tablet nedoporučuji. Zubní pastu Bio repair neznám,ale žádná pasta sklovinu ani kazy nespraví. Pokud používáte Elmex,tak bych značku neměnila.

Viz.odpověď z 20.12.2011

Otázka:
klarika, 23. 01. 2012, 14:53
Dobry den. Rada by som sa spytala ci ked sa osetruju krcky zubov ci to len nejak zbrusujete,vlastne preco zakrok tak boli? A este sa chcem spytat kedze mam opakovane problem s tym ze cca pol roka po osetreny krckov vidim po boku hnedu bodocku asi to bude zle pritesnene medzi zubom a vyplnou,ale ako docielit aby to dobre tesnilo,ze vraj by sa malo miesto pred zakrokom nejak specialne vysusit? Ako to robite,lebo moja zubarka nic nevysusuje. Ak mi ustupuje dasno a vydiet take "hnede" co to je kaz alebo??? A vy by ste dala nato vypln alebo inak osetrila. Dakujem za odpoved

Odpověď:
24. 01. 2012, 18:25

 

Dobrý den,

bolestivost při ošetření je způsobena lokalizací defektu, v oblasti krčku je jen velmi malá vzdálenost k nervu uvnitř zubu, proto používám standartně anestezii. Tmavá tečka může být jen pigmentace na povrchu nedokonale vyleštěné výplně, nebo to může být pigmentace usazená ve spáře mezi výplní a zubem a výplň tudíž netěsní. Při používání kompozitního materiálu-bílé plomby, musí být zachováno suché pracovní pole, jinak kompozit držet a těsnit nebude. Hnědé zabarvení zubu pod ustupující dásní je vlastní barva zubu, která je zde v místě kořene již takhle tmavá. Z estetických důvodů je možné toto místo překrýt bílou výplní.

Otázka:
nela, 21. 01. 2012, 00:31
Dobry den. Chcem sa spytat, minuly rok v marci som bola na preventivnej prehliadke,kedze sa ma absolvovat 1 x za rok tak sa to ako pocita,ze tento rok do marca ju musim stihnut alebo mam nato cely rok. Dakujem

Odpověď:
22. 01. 2012, 18:25


Dobrý den,
preventivní prohlídka je zdrav.pojišťovnou hrazena 2x ročně a to v časovém úseku 1x za 6 měsíců.Pokud žijete na slovensku,bohužel netuším jak je to u Vás pojišťovnami hrazeno.

Otázka:
Marie, 16.1.2011, 16. 01. 2012, 13:42
Dobrý den, přibližně před měsícem se mi pod jazykem na žlázce, udělala boulička (při jídle) časem se trochu zmenšila, ale bohužel zůstala. Nebolí, ale stále na ni myslím a velmi mně znervozňuje. Nevím, kam se mám obrátit. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
18. 01. 2012, 10:23



Dobrý den,
doporučuji vyšetření Vaším zubním lékařem,ten Vás v případě potřeby odešle na specializované pracoviště.

Otázka:
Zdenka, 09. 01. 2012, 13:18
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 32 let a mám zcela vyrostlou jen jednu osmičku. Další tři jsou vidět několik milimetrů. Před týdnem mi začla růst osmička vpravo nahoře. Roste od začátku bohužel křivě,takže teď když se zase kousek proklubala, mě bolestivě řeže do tváře. Nemůžu úplně otevřít pusu, jen tak napůl a od hrany zubu mám tvář rozedřenou a bolí mě dáseň kolem toho zubu. Několikrát denně kloktám šalvěj. Měla byste nějakou radu, jak rozbolavělou tvář zklidnit? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
10. 01. 2012, 18:40

 

Dobrý den,

nejvhodnějším řešením by bylo, nechat si zuby moudrosti extrahovat, ve vašem věku již pravděpodobně více nevyrostou a budou stále problémové. Pokud chcete vyplachovat, našim pacientům po chir. zákrocích doporučujem ústní vodu Parodontax 0,2%,nebo Curasept spray.

Otázka:
Renata , 06. 01. 2012, 12:46
Dobrý den, při opravě výplně horní jedničky mi zubařka nechtěně vrtačkou zavadila o sousední zdravou jedničku, nepříjemně to zabolelo a bohužel zub od té doby (nyní 3 týdny) v tom místě bolí při každém čištění zubů, zejména mezizubním kartáčkem, a je citlivý na studené. Nikdy předtím jsem citlivými zuby netrpěla. Je možné, že byla vrtačkou porušena sklovina zdravého zubu a proto teď bolí? Mám obavu z průniku bakterií kazu, možná nepřiměřenou, protože se jedná o jedničku a v žádném případě o ni nechci přijít. Nevím ale, jestli moje úvaha není nesmyslná, proto budu vděčná za odpověď, děkuji.

Odpověď:
10. 01. 2012, 17:04

Dobrýden,

z vašeho popisu se skutečně dá předpokládat,že při opravě zubu došlo k poškození zubu vedlejšího.Bylo by vhodné navštívit Vašeho lékaře aby sousední zub prohlédl a v případě,že bude poškozen,měla by být výplň zhotovena i zde.

Otázka:
František S., 24. 12. 2011, 02:41
Dobrý den paní doktorko, před týdnem jsem mi moje paní zubařka dělala po hlubokém kazu provizorní plombu (spodní šestka) a na další návštěvu že mám přijít za 3 týdny a bude mi plnit kanálky a že si příští 3 dny mám brát ibalgin že bude zub pobolívat, následné 4 dny jsem jen o zubu jen věděl(slabší utlumená bolest) ale předevčírem začala stolička neskutečně bolet až bolest začala přecházet do zubů v protějším patře a nakonec bolest celé hlavy. A bohužel má lékařka má nyní přes svátky zavřeno a na pohotovost se mi moc nechce jelikož o ní slýchávám celkem negativní zkušenosti. Je normální že zub takto bolí až téměř po týdnu? Či mám bezprodlení vyrazit na zubní pohotovost?? Předem MOCKRÁT za co nevčasnější odpověď S pozdravem a přáním hezkých svátků František S.

Odpověď:
25. 12. 2011, 21:49


Dobrý den,
nevím,zda vám Vaše lékařka dala do zubu skutečně jen provizorní výplň,nebo i umrtvovací vložku.Pokud by byla aplikována umrtvovací vložka správně,bolest by nebyla tak veliká,jak uvádíte.
Vzhledem k tomu,že Vaše lékařka nebude po dobu svátkú ordinovat,doporučuji pohotovost navštívit,protože bolest sama neustoupí.Na pohotovosti Vám pravděpodobně zub otevřou a aplikují umrtvovací vložku,určitě si zub nenechte vytrhnout.

Otázka:
jaja, 20. 12. 2011, 13:14
Dobry den. Mam 30 rokov, cca pred 8 rokmi sa mi zacali odhalovat krcky na zuboch na 2,3,4, hornych aj dolnych,zacali tie odhalene krcky hnednut. Tu sa zacali moje peripetie s ich opravovanim. Zubarka mi ich opravila,ale kazdy rok mi zacne spod tej bielej hmoty vykukovat cast toto hnedeho. Vacsinou po boku tej hmoty. Zubarka to zbrusi nanesie dalsiu bielu hmotu,na preventivke mi to ale vzdy obrusi a za nejaky cas zas mi zacne vykukovat take hnede spod tej hmoty. Tak zas brusi a stale dookola,neviem ci si tymto zubarka nahana peniaze preto potrebujem aj iny nazor zubara,ci mi tam dava nejaku nekvalitnu hmotu,ked si to cistenim zubou zbrusim a vidim si tie hnede bodky alebo mi to zubarka s tym opatovnym prebrusovanim krckov tu hmotu moz vybrusi a preto sa mi behom par mesiacov zacnu tie hnede bodky objavovat...uz neviem kde je problem. Prosim vas vy ked robite krcky,za aky cas ich musite opravovat,a aku hmotu pouzivate? Nie je nejaka kvalitka co by vydrzala dlho a nezbrusovala sa pri cisteni zubov? A este ma vydesilo ked mi po urobeni krcka na druhy den vypadla biela hmota,neviem ci je to plomba a moj zub predna 3 bola spredu uplne vyvrtana,mam tam dieru. to sa takto opravuju krcky ze sa do nich vyvrta diera a potom da ta biela plomba? Pretoze ja ked som prisla k zubarke ze sa mi odhaluju krcky,tak som tie krcky mala iba troska hnede,a ona mi do nich spravila taketo diery,to sa nedalo inak urobit? Som z toho nestastna, v january mam ist na preventivnu,sa normalne bojim co ma opat caka,lebo zas mi spod 3 krckov vidiet take hnede miesta,tak ma opat caka oprava ako kazdy rok a aj pekne draha. Dakujem za odpoved

Odpověď:
21. 12. 2011, 17:39

  

 

Dobrý den,

černé tečky,které se Vám kolem výplní tvoří budou patrně jen pigmentace,vzniklé nedokonalým vyleštěním okraje výplně,nebo v horším případě netěsností výplně-spára,v té se pak usazuje pigment z potravy a pití.Nemyslím,si,že by bylo nutné vždy výplně měnit,mělo by stačit okraje přeleštit a pigmentovanou část tak odstranit.Ovšem pokud jsou pigmentace vzniklé netěsnostmi výplní je chyba na straně lékaře při zhotovování těchto výplní.Při opravách "krčků není potřeba mnoho preparovat,protože se nejedná o kaz,ale stačí minimálni preparace nutná pro adhezi materiálu.

Když opravuji "krčky"používám kompozitní materiál světlem tuhnoucí,po dokonalém vyleštění se pigmentace netvoří a není potřeba je předělávat,Pokud plomba vypadne aniž by si to pacient zapříčinil sám,byla to moje chyba a nebyl dodržen některý z nutných požadavků na správný postup.

 

Otázka:
nela, 19. 12. 2011, 19:11
Dobry den. Syn ma 17 mesiacov. Od akeho veku mozem pouzivat pri cisteni zubkov pastu. Citala som ze niektory zubary do 2 rokov neodporucaju pastu,lebo dieta nevie vypluvat iny v tom nevidia problem. A je elmex pasta najlepsia na zubky,lebo obsahuje este oluflor alebo aj obycajna perlicka ci vademekum su dobre. A odporucate pouzivat elmex gel na zubky? A ma sa pouzivat aj akasi jednozvazkova kefka? Vsimla som si u syna ze sa mu zacina robit predkus,moze to mat z cumlika? Upravi sa mu to alebo uz nie? Moze za to dudel? Dakujem

Odpověď:
20. 12. 2011, 09:36

 

Dobrý den,

zubní pasta je jen "kosmetický" doplněk,používat ji vůbec nemusíte,pokud ale chcete,u takto malých dětí je vhodné používat zubní pasty se sníženým obsahem fluoridů jako je například Elmex "Myšička"pro nejmenší děti.U malých dětí Elmex gel ani jakýkoliv jiný gel s vysokou koncentrací fluoridů nedoporučuji,právě kvůli tomu polykání a následnému vzniku fluorózy-bílých skvrn na zubech.Pro dospělé je celkem jedno jakou pastu používáte,ale pokud chcete pro své zuby něco udělat,je Elmex asi nejlepší,protože na rozdíl od jiných výrobců obsahuje aminfluoridy,ale opět upozorňuji,je to jen "kosmetický"doplněk.

Jednosvazkový-solo kartáček je pomůcka určená k preciznímu dočišťování zubů,u dětí je možné používat na čištění žvýkacích plošek-čistí ale vždy rodič.U dospělých je čištění v oblasti krčků zubů a pro správné používání doporučuji navštívit dent.hygienistku nebo se poradit se svým lékařem,který provede instruktáž.

Předkus syna může být způsoben dudlikem ve smyslu vyklonění zubů,ale dolní čelist roste pomaleji než horní tak to být předkus nemusí,opět pro posouzení nutno vidět lékařem.

Otázka:
Káťa, 13. 12. 2011, 10:54
Dobrý den včera jsem spadla na chodniku a a odřela se mi sklovina na dvou horních předních zubech půjde to nějak vyléčit nebo bdue zapotřebí udělat korunky? Dle mého názoru si myslím že zuby nejsou zas moc odřený ale jsou citlivé na dotek a nemůžu si je vyčistit ani kartáčkem předem děkuji za odpověď

Odpověď:
13. 12. 2011, 16:28

 

Dobrý den,

pokud mohu soudit z Vašeho popisu,myslím,že pokud se jedná jen o odštíplou sklovinu měla by stačit dostavba z materiálu,který se používá na bílé výplně.Doporučuji ale každopádně navštívit vašeho lékaře pro kontrolu,zda nedošlo ke zlomení,nebo prasklině zubu,či jeho odumření.

Otázka:
Ellunka, 12. 12. 2011, 22:25
Dobry den, jelikoz dcerce (budou ji za 14 dni 4 roky) zjistili na ortodoncii vaznejsi vadu skusu, kdy horni patro ma uzsi nez to spodni a bude se to pry resit rovnatky, poslala nas pani doktorka na RTG, aby se zjistilo, zda ma zalozene vsechny druhe zoubky. Dnes jsme podle snimku zjistili, ze nema zalozenou zadnou petku (horni ani dolni), celkem tedy 4 zoubky. Je to v tomto veku normalni? Je mozne, ze to jen jeste neni videt, nebo je to v tomto veku uz definitivni? Jak se v tomto pripade postupuje? Budou stacit rovnatka, nebo dostane pozdeji implantaty? Moc dekuji za odpoved a za Vas cas.

Odpověď:
13. 12. 2011, 16:25

 

Dobrý den,

v tomto věku by zárodky zubů na RTG již byly patrné,nemusíte se však ničeho obávat,pokud dcera podstoupí ortodontickou terapii,mezery se velmi jednoduše uzavřou posunem okolních zubů a nebude nic poznat,navíc tyto zuby se z ortodontických důvodů stejně velmi často extrahují pro získání místa,takže Vaše dcera bude alespoň této "procedůry" ušetřena.

Otázka:
petka, 12. 12. 2011, 20:45
dobry den pani zubarko,mam kvam prosbu jemi 25let mam zub za zubem cernej,mam velky bolesti zubu az hlave ve spankach,mam strach neslo byto aby me uspali,a kolik by stali na pevno ty nejlevnejsi,jak byto probihalo a mam jeste strach z narkozy,mam parandontozu.dekuji vam za odpoved a kam se mam obratit na koho,bydlim v brne

Odpověď:
13. 12. 2011, 16:20

 

Dobrý den,

paní Petro opakovaně píšete o svých problémech se zuby a dotazujete se na ceny ošetření  a já Vám opět mohu jen napsat,že bez návštěvy lékaře a vyšetření Vašeho chrupu,není možné cenu ani přibližně určit a ani Vám nijak jinak nemohu přes "internet" pomoci.Nevím v jakém stavu jsou Vaše zuby,tudíž nevím jakým způsobem bude ošetření probíhat a jaká bude cena,kalkulace má každý lékař jiné.Pokud nemáte svého lékaře,musíte obvolat ordinace ve vašem okolí a snažit se někoho najít,je mi líto,ale skutečně Vám nemohu jinak pomoci.

Otázka:
alena, 20. 11. 2011, 11:07
Dobry den. Prosim vas poradili by ste mi? Je to ohladne cumla a neviem co mam robit. Syn ma 15 mesiacov a dudle si cumlik co je urceny pre deti od 0 do 6 mesiacov. Samozrejme ze som skusala mu ho vymenit za vedsi co je od 6 do 18 mesiacov ale ten odmieta a nadrapuje ho z neho. Ja sa ale bojim ci mu cumlanie takehoto maleho cumla nemoze sposobit deformaciu dasien alebo skryvit zubky... maly ma silikonovy cumel,tiez som sa docitala ze je vhodnejsi latexovy lebo je maksi a nedeformuje tak dasna a zuby,neviete co je na tom pravdy? Ina latexovy synovi tiez nechuti,len ten silikonovy. Dakujem za radu

Odpověď:
21. 11. 2011, 11:25

 

Dobrý den,

v podstatě je jedno jaký dudlík Váš syn cucá,velikost nebo materiál nehraje celkem žádnou roli,důležité ovšem je,aby s cucáním dudlíku,ale i palce včas přestal a to nejpozději do 3 let věku,jinak může dojít k deformaci tvaru čelisti.

Otázka:
karolina, 20. 11. 2011, 11:04
Dobry den. mam 17 mesacneho syna a neviem ako mu mam a ci uz mam cistit zubky. kedze nechce otvorit usta ked zbada kefku tak mu pred spanim aspon vytriem zubky cistou latkovou plienkou. Ale kedze kojim tak este 2x za noc je hore na kojenie. Takze sa bojim aby sa mu nezacali kazit zubky..treba uz v jeho veku cistit kefkou zuby a kolko x za den, a nestaci to vytieranie zubkov plienkou? dakujem za odpoved

Odpověď:
21. 11. 2011, 11:01

Dobrý den,

zuby se dětem musí čistit hned po jejich prořezání a to 2x denně stejně jako u dospělých.To aby otevřel ústa je na Vás,zkuste to formou hry,čistěte si zuby společně.Otření zubů plenkou je nedostatečné.

Otázka:
Jarda, 18. 11. 2011, 14:57
vážená paní doktorko, je možné uchytit můstek pouze jedním sousedním zdravým zubem? Na opačné straně odstraněného zubu je už totiž dvoučlenný dřívější můstek. Děkuji za odpověď. Jarda

Odpověď:
21. 11. 2011, 10:57

 

Dobrý den,

Uchytit můstek pouze jednostranně a jen jedním zubem je sice technicky možné,ale tento postup určitě nedoporučuji,došlo by k přetěžování stávajícího zubu,jeho viklání a pravděpodobně i k vyklonění celého "můstku",je možné zhotovit na již okorunkovaný zub opěrné rameno,které se zde nacementuje,ale prognóza takového můstku je do budoucna špatná.Řešením je sejmutí stávajícího můstku a zhotovení nového ve větším rozsahu,nebo implantace.

Otázka:
, 10. 11. 2011, 11:52
dobry den chci se zeptat co my udela zubar se zanetem kdyz nemuzu otevrit vubec usta

Odpověď:
13. 11. 2011, 19:55


Dobrý den,
z Vašeho dotazu není jasné o jaký zánět se jedná??Zda jde o zánět "u zubu",zánět po nějakém zákroku či kolemčelistní zánět.V případě kolemčelistního zánětu budete muset navštívit pracoviště stomatochirurgie a lékař se pokusí Vaše ústa otevřít a pokud to nepůjde bude pravděpodobně provedena zevní incize, vypuštění hnisu a následná léčba.Snažte se Vaši situaci vyřešit co nejdříve,kolemčelistní zánět může být život ohrožující stav.

Otázka:
Alena, 03. 11. 2011, 19:18
dobrý den, už nevím, co mám dělat, asi půl roku přestávám snášet zubní protézu, je dobrá sedí, okamžitě po zasunutí mám dávivý pocit a když už se mi ji podaří dát a snesu ji za pomoci cucání bombonů, za nějaký čas se mi zvedne žaludek a musí ven

Odpověď:
08. 11. 2011, 18:34

 

Dobrý den,

z vašeho dotazu mi není jasné,zda je protéza nová nebo ji již máte delší dobu,ale proti dávení by mělo stačit kdyby Váš lékař u protézy zkrátil její zadní okraj,uvšem tyto úpravy jsou na úkor pevnosti držení protézy.

Otázka:
Jitka, 28. 10. 2011, 11:19
Dobrý den, mohu si nechat vybělit zuby, když jsem těhotná? Děkuji.

Odpověď:
30. 10. 2011, 18:03


Dobrý den,
ano,klidně můžete,bělení je pro miminko zcela neškodné. 

Otázka:
Petr Mokrý, 03. 10. 2011, 08:16
Dobrý den, před třemi týdny jsem byl po dvoul letch nošení rovnátek (stále je mám) na plánované operaci čelisti. Hojení bylo doposud bez problému. Již týden jsem v zahraničí a teprve před několika dny jsem si všiml, že se mi nepatrně hýbou 2-3 zuby vpravo v dolním patře. A jsou trochu citlivější na dotek. Do ČR se vracím až za 12 dní, proto k mému stomatologovi budu moci zajít až tehdy. Chtěl jsem se zeptat, zda byste mně nedoporučila něco na pozastavení toho viklání nebo, zda to je jen přirozený následek operace a samo to přejde. Předem děkuji za odezvu

Odpověď:
03. 10. 2011, 18:06

Dobrý den,
viklavost samozřejmě může být způsobena předchozí operací i ortodontickou léčbou a stav se může ustálit,bohužel bez bližšího seznámení s Vaším stavem a typem operace,nemohu odpovědět.Žádný přípravek viklavost nezastaví,skutečně budete muset po návratu co nejdříve kontaktovat svého lékaře,ale rovnátka by zatím měla viklavé zuby stabilizovat.

Otázka:
PETRA, 26. 09. 2011, 10:22
DOBRY DEN,PANI ZUBARKO,JE MI 25LET,MAM STRASNE ZKAZENY ZUBY,TRPIM UZ SE ZUBAMA 1 ROK MAM STRACH JIT ALE JETO TAKOVA BOLEST ZE SE TO NEDA UZ VYDRZET,PORADTE MI JE NAKA INJEKCE NEBO USPALI BY ME A SPRAVILI ZUBY,BOLEST MI JDE DO USI A DO HLAVY,ZHUBLA SEM 6KG MAM 50KG,NEVIM SI UZ RADY PROSIM PORADTE MI NEJAK,MOC VAM DEKUJI ZA ODPOVED

Odpověď:
29. 09. 2011, 13:29

Dobrý den paní Petro,

Váš minulý dotaz je z května tohoto roku,pokud jste ještě u svého lékaře nebyla,bolesti musíte mít  jistě velké.Při ošetření je místní anestezie standartní postup a kromě alergie není důvod proč by Vám ji lékař neměl aplikovat.Na našem pracovišti anestezii aplikujeme při každém ošetření a pacienti jsou rádi.Ošetření v celkové anestezii je samozřejmě možné,ale je nutná přítomnost anesteziologa v ordinaci,tento způsob ošetření je možné podstoupit na některých soukromých Pražských klinikách,ale samozřejmě za finanční úhradu.

Nedoporučuji s Vašimi problémy dále vyčkávat,ale jít včas na ošetření,je zde možné riziko kolemčelistních zánětů,což může být velmi rizikový stav.

Otázka:
Zuzana, 19. 09. 2011, 21:36
Dobrý den, asi před třemi týdny jsem se praštila do zubu, jedná se o jedničku. Ihned jsem s tím jela k mé zubařce, dělala RTG na kterém bylo údajně vše v pořádku, zub se mi jen trochu vyklal, postupně se usazuje. Nyní mi začal zub jakoby šedivět. Moje zubařka mi řekla, že mi ten zub pravděpodobně odumírá. Já zub pořád cítím, reaguje na studené a na poklep, nebolí mě, jediné co mě trápí je ta barva. Domluvily jsme se na čištění kanálků. Chci se zeptat na umrtvovací vložku, kterou mi tam chce dát na čtyři dny a potom zubní kanálky vyčistit. Ta mi zub umrtvý napořád a nebo jen na ten zákrok? Přišlo by mi škoda, zub ,,zabít" když ještě pořád žije vzhledem k tomu, že problém je způsobený úrazem a ne kazem. A nebylo by lepší kdyby mi to udělala v jeden den všechno, když nemám žádné bolesti?Děkuji za odpověď

Odpověď:
21. 09. 2011, 09:16


Dobrý den,
zub po úrazu patrně skutečně odumírá a tak nezbývá nic jiného než čištění kanálků.Důvod nemusí být vždy kaz,ale mrtvý zub dokáže způsobit spoustu nepříjemností jako je například zánět.Vložka zub umrtví napořád,jedná se o látku působící na nerv uvnitř zubu,který jejím působením odumře.A jak píšete,ano,je mnohem lepší umrtvit,pročistit a definitivně zub zaplnit v jedné návštěvě.Aplikace devitalizační-umrtvovací vložky se provádí spíše jen na pohotovosti u akutních pacientů z časových důvodů.

Otázka:
Eva Meinholdova, 03. 09. 2011, 16:03
Dobrý den. Čeká mě vytržení dolního zubu moudrosti, který není vůbec prořezán. Je ukryt v dásni. Je mi 53 let a proto mě překvapujeme, že tam vůbec je. Je nutné ho odstraňovat? Je prý v ohrožení i vedlejší 7. Mohu žádat celkové uspání? Děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:
04. 09. 2011, 19:44



Dobrý den,
Váš zub moudrosti je v kosti celou dobu,ale doteď patrně nebylo nutné jeho stav řešit.Je možné,že je skloněn a tlačí na 7,může také způsobit pohyb dolních zubů a poté jejich křivost.Celkovou anestezii samozřejmě požadovat můžete,ale nevím zda ji Váš lékař poskytuje,na to je potřeba anesteziolog.Strach ze zákroku mít nemusíte,je bezbolestný a za chvilku hotový.

Otázka:
Blanka, 27. 08. 2011, 22:31
Dobrý den, mám velkou kazivost zubů ,do svých 25 let jsme měla scela intaktní chrup ,po narození syna se mi zuby začli hodně kazit ,moje hygiena nebyla příliš důkladná čistila jsme dvakrát za den,mezizubní kartáčky tak 3 x do týdne ,hřešila jsem na tom ,že nemám žádné plomby .Od té doby co se mi začli zuby hodně kazit ,jsme začla svojí hygienu dodržovat opravdu důkladně ,3 x denně čištění zubů ,běžným kartáčkem solo kartáčkem ,mezizubní kartáčky dvou velikostí ,mezizubní nitě po každém jídle. Nikdy nejdu spát bez vyčištění zubů ,čistím si zuby i u televize a to klidně 30 minut bez pasty .Navštívila jsem dentální hygienistku ,hygienistka chrup prohlédla , bohužel našla hodně mezizubníck kazů .Provedla kontoru hygienya řekla ,že u mě není co zlepšovat ,její slova doslova zněla ,že tak vyčištěný chrup vidí opravdu pomálu.Změnila jsem ošetřujícího z důvodu toho ,že můj předešlí ošetřující mě vždy ujišťoval ,že mám chrup v pořádku ,bohužel neprováděl Bite wingy,stratila jsem k němu důvěru ač to byl lékař z rodiny .Nyní docházím na sanaci chrupu ,v mé ústní dutině je opravdu co opravovat .Je mi 31 let a ,za 6 let mám výplní jako někdo za celý život .Já sama dělám sestru na zubnim,jsem z oboru ,svým pacinentům provádím instruktáž o hygieně a sama ze svých chrupem si nevím rady .před lety jsem byla na přednášce jednoho hodně známeho lékaře ,teď nevím jak se to přesně píše MuDr Sedlmaier,jeho moto bylo čistý zub nemůže onemocnět. Umyvadlo mám takřka přimontované ke svým ústům s kartáčkem chodím téměř spát a dnes jsme si opět našla malý kaz na okluzní plošce o kterém neví ani můj současný lékař .Začla jsem věřit i ústní kosmetice ,nakoupila zázračné pasty ,elmex gel ,ústí vody ,moje ústí výbava se dá považovat za větší arzenál .Žvýkám orbitky ,jak nám radí chytrá reklama ,koupila xylitolové tablety .Myslím ,že jím vcelku vyváženě,hodně piju ,akorát jeden velký hřích mám a to je že chodím jíst v noci většinou si dám jogurt a pak si pouze vypláchnu ústa ,nevím zda by toto mohl být ten kámen úrazu ,který mi spůsobuje tak vysokou kazivost,ale potom se moto čistý zub nemůže onemocnět scela vymyká skutečnosti ,protože pokud mám čisté zuby ,bakterie nemají šanci .V dětství jsem užívala tetraciklin a po zjištění hygienistkou mám flórozu.Mám často sucho v ústech.jsem mírná kuřačka.Moje rodina se mi směje ,protože mě neustále vidí z kartáčkem v puse .Hygientistka mi poradila ,a´t čistim čistim čistim a já už mám tak poblázněnou hlavu ,že začínám i věřit na genetické dispozice i když jsme vždy zarputile tvdila ,že genetika v tom nehraje žádnou velkou roli .Píšu už i do internetových poraden a hledám nějakou naději k vysvětlení .Mám strach o své zuby a říkám si zda bych neměla spíše šetřit na imlantáty než na dovolenou na Maledivy :-)). Moc vás prosím o vaši radu a zkušennosti.

Odpověď:
29. 08. 2011, 09:04

Dobrý den,

podle vašeho příspěvku je vidět,že to s dentální hygienou myslíte skutečně vážně,otázkou je,zda Vás skutečně někdo naučil jak všechny tyto dentální pomůcky používat?Bohužel ne každý lékař a každá hygienistka ví jak s nimi správně zacházet.Ve škole se naučí postupy,které uznává jeden profesor a které musí umět ke zkoušce a tím vzdělávání v oboru prevence a hygieny končí.Pokud máte opravdu zájem naučit se SPRÁVNĚ čistit zuby,doporučuji jít na www stránky Společnosti preventivní stomatologie založené Dr.Sedlmayerem -www.zubari.cz a v databázi členů si najít lékaře či hygienistku ve svém okolí,absolovovat u něj instruktáž dent.hygieny.Pokud se chcete stát sama profesionálem doporučuji absolovovat kurz "Týden čistých zubů"kde s Vámi instruktoři po dobu celého týdne procvičují jak jednotlivé pomůcky SPRÁVNĚ používat,sama zjistíte,že je to velmi jednoduché a že do této doby jste si zuby správně nečistila.Jak píšete,sama instruujete pacienty v dent.hygieně a tak by se Vám tento kurz jistě hodil i profesně.

Vaše kazivost samozřejmě může být způsobena antibiotiky i fluorózou,které způsobují poškození a oslabení skloviny,pokud navíc trpíte i nedostatkem slin všechny tyto faktory se sloučí a kazivost je vysoká,skutečně nezbývá než čistit,čistit a čistit.

Otázka:
Verka, 08. 08. 2011, 17:12
Při pravidelné prohlídce mi byla vsazena nová plomba. Zub začal být citlivý na dotek, né na jídlo. Plomba byla odstraněna, vložena nějaká výplň s tím, že při další návštěvě mi budou vyčištěny kanálky. Po třech dnech se výplň zčásti vydrolila a zub opěta začal bolet na dotyk. Byla provedena oprava s tím, že příště budou vyčištěny kanálky a že tato výplň může zůstat v zubu až půl roku. Zub stále bolel. Nasazena antibiotika Dalacin C. Po čtyřech dnech zub stála bolí a nedá se na něj kousat. Mám znovu navštívit zubaře, nebo je šance, že se zub sklidní a čekat na termín objednání.

Odpověď:
14. 08. 2011, 19:45


Dobrý den,
do zubu Vám pravděpodobně byla aplikována devitalizační (umrtvovací)vložka. ATB nejsou ve vašem případě pravděpodobně vůbec potřeba,protože podle toho co udáváte nejedná se o zánět zubu,ale o bolest způsobenou aplikací plomby do blízkosti nervu a ten je tímto podrážděn.Pokud navštívíte Vašeho lékaře,pravděpodobně Vám do zubu opětovaně  aplikuje umrtvovací vložku,nejvhodnější by bylo pročistit a zaplnit kanálky co nejdříve.Samozřejmě je možnost vyčkat až umrtvující vložka zabere,neumím však říci jak dlouho to bude trvat, to záleží na tom,zda byla aplikována přímo na nerv nebo ne a účinná látka musí k nervu prostoupit.

Otázka:
Dana, 01. 08. 2011, 19:31
Dobrý den Chtěla jsem se zeptat jestli se dá něco udělat se zubem který se mi při kousnutí do rohlíku začal kývat nebolí a už jsem si na to zvykla nerada bych o něho přišla je to špičák a je zdravý.Děkuji

Odpověď:
14. 08. 2011, 19:29



Dobrý den,
zub by bylo možné tzv. zdlahovat s okolními zuby ovšem pouze pokud jde o klasickou viklavost,doporučuji ale navštívit Vašeho zubního lékaře aby zjistil,zda se nejedná o zlomení zubu.

Otázka:
Nicola, 27. 07. 2011, 13:22
Dobrý den, na vnitřní straně tváře, blízko horní osmičky se mi udělala bílá tečka. Pomalu nemohu otevřít ústa a bolí to. Chtěla jsem se zeptat jestli nevíte co to může být. Děkuji za odpověď

Odpověď:
29. 07. 2011, 10:30



Dobrý den,
bohužel bez toho aniž bych Váš "defekt"viděla,nedokážu říci co by to mohlo být,možností je mnoho,doporučuji navštívit Vašeho zubního lékaře.

Otázka:
Romana, romis05@centrum.cz, 25. 07. 2011, 17:17
Dobrý den, trhala jsem synovi (11let) horní mléčný špičák. Jelikož byl plombovaný, tak jsem slyšela křupnutí a byla přesvědčena,že část zubu zůstalo v dásni. Zašli jsme za p.dr. a nechali zbytek zubu vytrhnout. Je to již 4měsíce a stále neroste druhý zub i když na druhé straně ano. Začíná mne pronásledovat představa,že lékař omylem vytrhl stálý zub. Je prosím toto možné a zjistí lékař,jaký zub trhá? Popřípadě by mne také zajímalo jak velké kořeny by v tomto stádiu měl uvedený zub mít. Bohužel jsem vytržený "údajný" zbytek zubu neviděla. Jsem z toto dost nešťastná a váhám se svým trápením lékaře oslovit, aby si nemyslel, že ho nějak nepodezírám a jsem hysterická. Děkuji za odpověď

Odpověď:
27. 07. 2011, 10:52


Dobrý den,
to že zub zatím neroste určitě není důvod k obavám,dočasný byl extrahován předčasně a tak stálý zub má ještě čas na prořezání.Že zub na druhé straně již prořezává a zde ne, je normální.Lékař skutečně pozná zda se jedná o zub stálý či dočasný a to nejen podle velikosti,ale i podle tvaru zubu..Pokud zub nebude prořezávat i nadále v horizontu  půl až jednoho roku,bylo by vhodné zhotovit RTG pro kontrolu,zda stálý zub není uložen v nevhodné pozici bránící jeho prořezání,pak nastupuje ortodontická terapie.

Otázka:
Vladimír, 14. 07. 2011, 21:42
Dobrý den, je opravdu možné zaručit, že lokální anestesie zajistí bezbolestnou opravu hlubšího kazu (jde o odvrtání staré plomby a možná náhrada jinou) na dolní 6? Při prvním zákroku bylo i přes lokální anestesii vrtání dost bolestivé a zvažuji proto další zákrok (i s novou plombou zůstáva zub citlivý na tepelné výkyvy) v analgosedaci i když vím, že prvotním opatřením pro dosažení bezbolestnosti by měla být i při tomto zákroku lokální anestesie. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
18. 07. 2011, 20:29


Dobrý den,
pro zuby postranního úseku dolní čelisti je vhodnější aplikovat svodnou anestezii na n.mandibularis,ta "umrtví " příslušnou polovinu dolní čelisti dokonale,případně se může "dopíchnout" lokální anestezie ještě k zubu.
Je to typ anestezie,která se používá při extrakcích a je i zde dostačující a spolehlivá.Analgosedace pro odvrtání staré plomby je  zbytečná,zákrok si sice pamatovat nebudete,ale citlivost bude stejná.

Otázka:
Renata , 04. 07. 2011, 16:13
rengen syna bohužel nemám v elektronicke poště tak vám ho poslat nemohu,ale jěště bych se vás ráda zeptala,zda syn po zákroku má spíše studené nebo co podávat asi kašovitou stravu že,děkuji a přeji příjemný den

Odpověď:
07. 07. 2011, 13:32

Dobrý den,

po zákroku bude určitě vhodná kašovitá strava a chlazení,vnitřně zmrzlinou,zevně ledovat.Lékař provádějící zákrok Vás jistě o všem poučí.

Otázka:
Aneta, 29. 06. 2011, 15:31
Dobrý den, byla mi umrtvena spodní 6, velká část zubu je zachována, proto lékař doporučuje kompozitní onlay. Je toto dobré řešení? Jaký je rozdíl mezi kompozitní a keramickou onlaí, s vyjímkou estetiky a ceny? Zento zub je při čištění zubní nití lehce citlivý, není to ale bolest, je umrtven 1 měsíc. Co by to mohlo způsobovat? Děkuji za radu

Odpověď:
07. 07. 2011, 13:30

  

Dobrý den,

dostavba kompozitním materiálem je v případě,že je ponecháno dostatečné množství zubních tkání skutečně nejlepším řešením,kompozit zub zpevní (sváže),keramická onlej by byla také vhodná,avšak již se jedná o protetické řešení,při kterém se musí preparovat více zubních tkání,než při dostavbě kompozitem,dochází k dalšímu oslabení zubu a chybí právě to  "svázání "zubu.Citlivost kterou udáváte pravděpodobně bude způsobena spíše citlivostí dásně než zubu,protože provizorní výplň kterou v zubu máte nemůže zajistit podmínky k dostatečné dent.hygieně.

Otázka:
Dagmara, 27. 06. 2011, 08:51
Dobry den. Tento tyden jsme byli poprve na kontrole a synovi ( 2 roky a 2 mes.) zjistila zubarka 8 zubnich kazu na prednich zoubkach. Za sebe mohu rict, ze zoubky jsme se snazili cistit, ale pres noc jsme davali mleko a caj. Take v poslednich dvou mesicich jsme prosli silnym zapalem plic a brali 2x po sobe antibiotika. Pani doktorka nas pozvala pristi tyden na vrtani, ale zalezi, jestli syn poradne otevre pusinku. Jsem z toho moc smutna, protoze jsme si vzdycky na vsechno davali pozor. Chtela jsem se zeptat na Vas nazor, zda je opravdu nutne vrtani, jestli existuji jeste nejake jine metody misto vrtani a nasledne vyplne. Jeste tento tyden to budeme konzultovat s jinym zubarem. Mohu poslat mailem snimek. Prosim o jakoukoli radu. Dekuji

Odpověď:
29. 06. 2011, 17:34

 

Dobrý den,

pokud se syn nechá ošetřit,tak je skutečně nejlepší kazy vyvrtat a zaplombovat,jiná metoda neexistuje.Další možností je kazy na zubech ponechat až do fyziologické výměny cca do 6 let,v případě bolesti extrahovat  předčasně.

Otázka:
Renata, 26. 06. 2011, 11:49
Moc vám děkuji za odpověd,syn jde na vytažení chirurgicky té 8zubu jak jsme si psali,potvrdil nám to i 2 lékař,měli by mu to dělat v lokální anestesii a přidávat nějakou náladovku,jěště bych se vás ráda zeptala jestli po zákroku jak jste mi psala aby zůstal doma,mi ocr může napsat ten zubní lékař co to bude vykonávat nebo to stačí od jeho ošetřujicí dětské lékařky?A je ten zákrok náročný na čas a celkově náročný?děkuji já z toho mám hrůzu děkuji za odpověd

Odpověď:
29. 06. 2011, 14:37

Dobrý den,

napsat by ho měl lékař provádějící zákrok.Extrakce by měla trvat přibližně hodinku a syn si po podání analgosedace nebude nic pamatovat.

Mohla bych Vás poprosit o zaslání RTG pokud ho máte v elektronické podobě na adresu recepce@audaciaklinik.cz  rádi bychom se na něj podívali,jelikož je to u tak mladého člověka opravdu neobvyklý zákrok Děkuji.

Otázka:
Aneta, 21. 06. 2011, 15:13
Dobrý den, byla mi endodonticky ošetřena dolní 7, nalezeny 3 kanálky. Zub v klidu nebolí, ale je velice bolestivý na tlak. Co by to mohlo znamenat (mohl by to být např.4.kanálek?) a jak dlouho může případně tato bolest přetrvávat? Jak se hledají kanálky v zubu?

Odpověď:
23. 06. 2011, 11:23

Dobrý den,
odpověď týkající se bolestivosti zubu je stejná jako u předešlého dotazu ze dne 8.6.2011.
Zub může mít 4 kanálky,udává se cca ve 30% případů.Vstupy do kanálků se nacházejí na místech,která jsou pro dané zuby u všch lidí téměř identická a každý zubař ví kde je hledat.

Otázka:
Renata, 21. 06. 2011, 13:57
Dobrý den mám 11leteho syna zubní lékařka nás posílá na odstranění 8zubu že brání růstu 7 jak takový zákrok probíhá je s tím pak doma,nebolí to děkuji

Odpověď:
25. 06. 2011, 17:37

Dobrý den,
pokud jsem Váš dotaz správně pochopila,mělo by se jednat o chirurgické vybavení zubu moudrosti.Zákrok může probíhat v celkové anestezii nebo v lokálním znecitlivění.Nejprve se odklopí lalok(dáseň),poté je nutné snést  vrstvu kosti,která je nad zubem a následuje samotné vybavení zubu,nakonec se rána zašije.Samotný zákrok je nepříjemný,ale ne bolestivý.Po odeznění anestezie samozřejmě bolest nastane,ale velmi dobře na ní působí analgetika-Brufen,Ibalgin.Určitě bude lepší,když syn zůstane po zákroku několik dní doma. Chirurgická extrakce zubu moudrosti v tomto věku  je neobvyklá,protože zub je ještě ve velmi časném stádiu vývoje ,ale bohužel neznám RTG Vašeho syna.

Otázka:
Inka, 15. 06. 2011, 07:10
Dobrý den chtěla jsem se zeptat v kolika letech se prořezava druhy(stálý) spičák dole.dekuji za odpoved

Odpověď:
17. 06. 2011, 07:28

Dobrý den,

dolní špičák prořezává mezi 9-10 rokem,ale prořezávání zubů je velmi individuální,je to takový vyprůměrovaný údaj.

Otázka:
Martina, 08. 06. 2011, 13:04
Dobrý den paní doktorko asi pět týdnů chodím k zubaři se stoličkou. Paní doktorka mi ji vyvrtala a léčí mi ji tím že jdu vždy asi po deseti dnech vyměnit vložku v zubu.Tento týden mi vyplnila kanálky a dala zase vložku a za týden mám přijít zub zaplombovat.Problém je v tom že mě při skusu zub pořád bolí a bojím se co to udělá až se zaplombuje. Než mi paní zubařka vyplnila ty kanálky tak jsem ji o bolestivosti toho zubu řekla zaplnila je i přesto.Chci se jen zeptat na váš názor popřípadě jaké mám jiné možnosti.Navíc mi nemůže udělat ani rentgen protože jsem těhotná. Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď:
08. 06. 2011, 13:32

Dobrý den,

bolestivost endodonticky ošetřeného zubu je normální,po definitivním plnění může přetrvávat až 10 dní.Je to způsobeno bakteriemi přežívajícími v kořenovém kanálku a v zánětu pod zubem,pokud je kořenová výplň kvalitní,dojde k ústupu bolesti,protože bakterie nemají kyslík,který potřebují k přežití a vymřou.Pokud se jedná o těhotnou pacientku řešíme to na našem pracovišti tak,že kanálek opracujeme a provizorně zaplníme po dobu těhotenství,protože bez RTG nelze přesně stanovit délku koř.kanálků.Po porodu se pacientky dostavují na definitivní ošetření,zaplnění koř.kanálku a na RTG.

Otázka:
Karolina, 06. 06. 2011, 07:01
Dobrý den, paní doktorko, po dlouhém šetření peněz na implantáty(šetřila jsem na dva ks.16měsíců), mi byly implantovány a byla jsem ubezpečena že mi zůstanou navždy. Už když jsem měla nasazené i korunky,zdálo semi, (prý jsem jen nebyla zvyklá),že mám mezi zubem a dásní jakoby mezeru. Údajně to tak bylo v pořádku. Bylo mi doporučeno čistit si zuby nití právě u dásní,dole. Stále se mi tam zasekávala nit . Nicméně do půlroka mě právě ten implantát začal bolet. Pí.MUDr. byla právě na dovolené a tak mi nezbylo než si počkat. Léčila jsem se Aescinem a stále čistila a chladila. Poté ,když se pí.MUDr.vrátila ze své dovolené mi implantát prostě vytáhla a tím skončilo mých 28.700,- ani nevím kde... Doufám, že má paní doktorka implantát u sebe tak,jak mi slíbila,chtěla jej ukazovat svým kolegům či co. Jde o to, že mi nebylo dopřáno nic jiného,nežli slov že si za to mohu sama s tím, že jsou zuby přetěžovány. Následně , asi po měsíci jsem měla další problém se zuby, obrátila jsem se na zubní kde mi opět řekli že pí.MUDr.má dovolenou . Objednala mě tedy až za 7dní. Měla jsem hnisavý váček na 1 kde mám můstek. Zase jsem se vrhla na Aescin a stále jen čistila ,vymačkávala hnis a čekala. V den DÉ jsem dostala SMS,že m i změnila čas ošetření o hodinu dříve. K SMS jsem se dostala ve chvíli,kdy jsem chtěla vyrazit na cestu- tedy pozdě. Samozřejmě bylo pozdní odpoledne pátek. Volala jsem jim - bylo mi řečeno že si za to mohu opět sama s tím, že oni mi volali a jak je možné, že jim neberu telefon! V pláči a zoufalství jsem si vzala Aescin a prášky proti bolesti ... Po téměř hodině mi přišla SMS s tím, že mohu za paní implantoložkou na Karlák,ale na to mi zbývala necelá půlhodina!!! Chci ordinaci žalovat, prosím Vás o radu kde by mi udělali lékařský posudek k lékařské komoře stomatologů . Za Vaši odpověď Vám děkuji Karolína

Odpověď:
07. 06. 2011, 15:22

Dobrý den,Váš případ bohužel nemohu posoudit,protože s ním nejsem blíže obeznámena,s dotazem se obraťte na orgány ČSK.

Otázka:
Markéta, 29. 05. 2011, 19:38
Dobrý den paní doktorko, dnes mě rozčílil ministr zdravotnictví, který pronesl, že chce, abychom si dopláceli za amalgánové plomby a tím nás to naučí si čistit zuby lépe. Ale teď přejdu k věci. Je mi 32 let, nikdy jsem neměla velkou kazivost zubů. Ovšem po dvou dětech (kojila jsem každého syna rok) se mi začaly zuby hodně kazit. Chodím k zubařce 2x ročně. Po prohlídce a rtg zubů, kde je mám v pořádku, tak za půl roku mi paní doktorka najde podle rtg další kazy. Zuby si čistím ráno a večer, používám i mezizubní kartáčky a mám i zubní sprchu velmi drahou a ústní vodu používám každý večer. Přesto se mi zuby stále kazí a věřím tomu, že jsou to dědičné dispozice, které mám po mém tátovi. Tím, že se o zuby starám, tak mi vydrží možná déle, ale stejně mi asi dlouho nevydrží. Už teď mám dva zuby mrtvé. Takže pan ministr říká úplné hlouposti a já dnes platím u zubařky za amalgánovou plombu, kterou mi dává z tuby 250,-Kč. Ročně mě stojí zubař pár tisíc. Mé zuby jsou krásně bílé, ale bohužel co zub, to plomba. S pozdravem Markéta N.

Odpověď:
29. 05. 2011, 20:25

Dobrý den,
to,že kazivost zubů je dědičná je velmi rozšířený mýtus avšak skutečnost je jiná!Kazivost zubů je dědičná cca z 2%,co se dá považovat za "DĚDIČNÉ" je přístup lidí k dentální hygieně.Když rodiče nedbají na dentální hygienu,nevedou k tomu ani své děti a stejně tak tyto děti k hygieně nepovedou svoje děti.To samé platí o kazivosti zubů v těhotenství,zuby se těhotným kazí více,jelikož mají v tomto období jiné starosti,než se věnovat zubům a to nemluvím o zvýšeném dávivém reflexu.Po porodu samozřejmě starostí ještě přibyde a času na dentální hygienu ubyde.To,že si zuby čistíte několikrát denně a věnujete jim nemálo peněz a času  je samozřejmě chvályhodné,avšak otázkou je,zda Vás někdo naučil zuby správně čistit?Všichni si zuby čistíme tak jak jsme se to v dětství naučili,ale správné čištění zubů je zcela jiné!Mezizubní kartáčky musí velikostně přesně odpovídat velikosti mezizubních prostorů,pokud jsou malé nebo velké tak nečistí,není možné mít 1 velikost kartáčků na celý zubní oblouk,minimum jsou 2-3 velikosti.Zubní sprcha nemá v dentální hygieně žádný význam,stejně tak ústní vody,které jsou vhodné používat pouze u lidí s vážným parodontálním onemocněním a to jen jako pomocné prostředky.Nejdůležitější je mechanická očista vhodnými pomůckami a správnou technikou.Co se týče ceny plomby,cena minutových nákladů ordinace se nezřídka blíží k 80,-kč/min ,amalgámovou plombu je možné zhotovit min za 15-20 minut takže pokud si tyto náklady propočítáte,zjistíte,že 250,- kč pokrývá cca 3-4 minuty.Takže cena kterou ministerstvo navrhuje za plombu je velmi nízká.

Otázka:
, 09. 05. 2011, 21:12
pani doktorko,promin te mi to ja sem to tak nemyslela omlouvam se.........

Otázka:
xxxxxx, 06. 05. 2011, 13:19
naco ste vte poradně když nepišete

Odpověď:
09. 05. 2011, 11:07

Vážená paní Petro,poradnu píši ve svém volném čase a nemám tudíž denně čas ji kontrolovat.Na dotazy odpovídám v nejkratší možné době.

Otázka:
petra, 05. 05. 2011, 14:58
dobry den,je mi 24 let mam 3 holky.mam velkebolesti zubu kaz za kazem pořadně se nemužu ani najist,ale k zubařovi se strašně bojim ani bych nesla,jen kdyby mě uspali,droli se mi zuby,krev sdasni,atd.mam strach že za chvili budu bez zubu,mam steho bolesti a pichani v hlavě a uši,kolik by stali nove zuby na pevno.prosim poradte mi nějak.děkuji petra

Odpověď:
09. 05. 2011, 11:03

Dobrý den,Váš problém se bez návštěvy lékaře vyřešit nedá,cena fixních protetických prací  bez vyšetření stanovil nelze ani přibližně,doporučuji navštívit Vašeho zubního lékaře,probrat s ním postupy a ceny protetických prací.

Otázka:
Marie, 04. 05. 2011, 22:26
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám právo na vrácení peněz za dva implantáty, které se nechytly. Navštívila jsem mého zubaře poprvé v září 2010, kterého jsem si našla na internetu, neboť jsem měla asi 1/2roku před tím problémy . V nějakých časových intervalech mi stále pobolívalo vpravo nahoře asi 6 nebo 7.Na horních zubech mám můstek vcelku. Pan doktor nic nenašel ani dle RTG. Tak se pustil do implantátů dole vlevo 5,6 a vpravo 6. Bez panoramatického snímku. Nejdříve v říjnu vlevo.V prosinci vytáhl 1implantát (6) a v lednu 2011druhý. Nabídl mi, že zkusíme dát implantát do prava s tím, že jej nebudu hradit, neboť se ty dva vpravo nechytly. Musela jsem termín zrušit, neboť mě opět začalo bolet vpravo nahoře pod můstkem a měla jsem i váček. Než jsem dostala termín zklidnilo se to a pan doktor mi řekl, že není nic vidět. Prý dle RTG nic tam není. Uděla mi ten den RTG ještě 4 a prý jde o mrtvý zub se zánětem na kořenu. Nabídl mi resekci, rozříznutí můstku od 4-7, vytrhnout 4 a nasadit můstek nebo nový celý můstek na celém horním patře a vytrhnout 4. A také mě poslal na panoramatický RTG. Přiznám se, že už jsem měla obavy, i když jsem laik, člověk ví, kde ho přesně bolí, ale mě nikdy nebolelo nad zubem 4. Šla jsem nakonec ke konzultaci k jinémi lékaři, kterému jsem vše vysvětlila, ošetřil mě včetně RTG a měl jiný názor k léčbě. Prý bylo vše od zubu 6, zub mám ošetřený (kanálek). K původnímu lékaři již nemám důvěru, neboť když jsem k němu chodila od září 2010 s tím, že mě pobolívá vpravo nahoře, tak nic neudělal, rovnou se pustil do implantátů. Sice mi nabídl, že odečte částku za implantáty od dalšího zákroku, ale nemám k němu důvěru a raději chci peníze zpět. Mohu ho o ně požádat? Děkuji za odpověď

Odpověď:
09. 05. 2011, 17:39

Dobrý den,o vrácení peněz si zažádat můžete,protože zákonem garantovaná záruční doba je  půl roku,nově od letošního března je tato doba ještě delší,ale to se Vás netýká.K odhojení implantátu  u Vás došlo po cca 2-3 měsících,takže nárok na vrácení peněz máte.

Otázka:
Magda, 14. 04. 2011, 11:34
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je nejlepší zubní náhrada na horní patro,kde mám jen 2 špičáky. zatím mám náhradu prozatimní kotvenou drátky.lze patro nahradit měkkým silikonem nebo uchytit jinak kovovou sponou .děkuji

Odpověď:
17. 04. 2011, 20:08

Dobrý den,
Variant existuje několik.Je možné zhotovit náhradu s litými kotevními prvky (místo drátků budou pevné kovové spony),dále hybridní náhrady s teleskopickými korunkami,kdy se na Vaše zuby zhotoví speciální korunky vypadající jako pahýly zubů-vnitřní část,součástí protézy je potom vnější část -korunka a celá náhrada se nasazuje na pahýly.Další jsou attachmenty-takové patentky,na Vaše zuby by se opět musely zhotovit speciální korunky,které mají na sobě tyto "patentky " a  součástí protézy je druhá část těchto patentků,které se do sebe zacvakávají.Patro nahradit silikonem nejde,variantou je lité kovové patro a nebo patro zhotovené z transparentni pryskyřice,což má spíše psychologický efekt.

Otázka:
Veronika, 06. 04. 2011, 13:07
Dobrý den,má otázka se týká mého 3,5 letého syna,který má vysokou kazivost zubů.Dolní má zatím krásné bílé a zdravé,ale ty vrchní má zkažené od 1-3,kazí se mu jeden po druhém a to tak,že se mu postupně drolí sklovina,až úplně odpadne a zůstane mu jen hnědý pahýlek,který se postupně ztrácí až do dásna.Zuby čistíme pravidelně(elmex)ráno a večer a ve školce vždy po obědě.Zoubky ho bolí,má nateklé zarudlé dásna,když čistíme,tak malinko teče krev.Malý si na to stěžuje,stačí aby se jen malinko bouchl a už pláče,pak začne skřípat zubama a zase pláče.Někdy cítím z jeho úst jakoby hnilobu.On se trápí a já také,chci mu pomoct a nevím jak.Paní zubařka mi řekla,že se s tím nedá nic dělat,ale mě to nepřipadá normální,nechci aby dostal infekci a napadalo mu to kosti.Slyšela jsem,že se dají zoubky u takto malých dětí odstranit pod narkozou a nahradit mezerníčkama..Mám si na tom trvat u paní zubařky??Co to obnáší,a je to moc bolestivé??Chci ho zbavit bolesti zubů a dásen a chci aby se pořádně najedl a aby se mu nenakazily i ty stálé zoubky..Mockrát děkuju za vaši odpověď a radu.

Odpověď:
08. 04. 2011, 12:42

Dobrý den,zuby při takovémto poškození by  se samozřejmě měly extrahovat.V celkové anestezii je to možné na specializovaném pracovišti (Motol,LF Kateřinská 32) kdy musí být přítomen anesteziolog,další možností je podat Analgosedaci,kdy bude dítě při výkonu "oblbnuté" a nebude si nic pamatovat.Po extrakcích je určitě vhodné nechat zhotovit mezerník pro zachování prostoru pro prořezávající se stálé zuby

Otázka:
Michaela, 30. 03. 2011, 16:56
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho začnou působit antibiotika dalacin c na zánět zubu. Beru je druhý den po dvanácti hodinách a stále mi otéká tvář, dokonce se mi zdá, že se čím dál více rozšiřuje na druhou stranu tváře. Zaberou vůbec? Předem děkuji za odpověd

Odpověď:
03. 04. 2011, 19:59

Dobrý den,
atb Dalacin jsou atb s vysokou afinitou ke kosti,je vhodné je předepisovat po chirurgických extrakcích,na zánět "zubu" zabere pročištění kořenových kanálků a jejich zaplnění,atb v tomto případě smysl nemají a jsou zbytečná.

Otázka:
dana, 25. 03. 2011, 21:25
Má význam pečetění fisur a ošetření ozonem u dospělé osoby. Skutečně je možné air abrazí kvalitně ošetřit zubní kaz.

Odpověď:
29. 03. 2011, 16:45

Podle mého názoru pečetění fisur význam nemá,pokud zapečetíme fisury,je možné,že zapečetíme i kaz,který pod plombou roste,proto by se preventivně fisury měly alespoň minimálně vyvrtat,ale pak už to není pečetění,ale klasická plomba.Terapie ozonem má smysl snad pouze u slizničních onemocnění a metoda air abraze u nás není rozšířená,dá se použít pouze na preparaci povrchových a malých kazů.

Otázka:
dana, 25. 03. 2011, 21:02
právě jsem četla o možnosti BOI implantátů i do silně parodontozou postižené kosti a u rozsáhlejších náhrad o možnosti použití šikmo ukotvených implantátů, které rozloží ukotvení i ve zmenšené kosti. Je možné zabránit úbytku kosti preventivně?

Odpověď:
29. 03. 2011, 15:59

Dobrý den,o těchto implantátech jsem neslyšela,konzultovala jsem tento případ s kolegou z Parodontologické kliniky LF UK,ale ani on o nich bohužel nic neví.Bylo by lepší tuto možnost probrat s implantologem.Každopádně ale kost postižená resorbcí není vhodná ke kotvení implantátů.Úbytku se dá v ozubené čelisti zabránit správnou metodou čištění zubů včetně mezizubní hygieny,v bezzubé čelisti  nošením protézy,kost je tak zatěžována a neustupuje.

Otázka:
Karolína, 16. 03. 2011, 17:36
Dobrý den trpím dětskou paradentozou, lékař mi pravidelně odstraňuje zubní kámen, několikrát jsem absolvovala zákrok operačního odstranění chobotů. Nicméně kost stále ustupuje a zuby se začínají kývat. Je mi 33 let, představa "klapaček" mě vůbec neláká. Je ještě něco, co by se dalo dělat, abych postup paradentozy zastavila či zpomalila, případně na co se mám v budoucnu tedy připravit? Je možné nechat si udělat umělé zuby napevno, když se mi ztrácí ta kost? Děkuji za odpověď

Odpověď:
17. 03. 2011, 09:36

Dobrý den,
paradentóza se dá zpomalit a v podstatě i zastavit pouze správnou technikou čištění zubů,používáním měkých kartáčků,mezizubních kartáčků a sólo(jednosvazkového)kartáčku určeného k preciznímu dočišťování zubů,jak píšete Váš lékař Vám odstraňuje zubní kámen,to znamená,že Vaše technika čištění není optimální.Zubní kámen je totiž zkamenělý zubní plak,který při neodstraňění v dutině ústní mineralizuje.Při nedokonalém čištění dochází k zánětu dásní,tělo s tím zánětem chvilku bojuje a pak si řekne,že je pro něj lepší zubu se zbavit a postupně ubývá kost a zub se viklá.Na zuby,které se viklají,není vhodné zhotovovat fixní protetiku kvůli špatné prognóze těchto zubů a pokud navíc trpíte i resorpcí kosti nebude pravděpodobně ani možné u Vás uvažovat o implantátech právě kvůli jejímu nedostatku,to však lze bezpečně určit až na CT.

Otázka:
Martina, 10. 03. 2011, 13:05
Dobrý den.S dcerou 8,5 let jsem byla na rentgenu na ortodoncii ohledně rovnátek a paní doktorka zjstila,že nemá založeno na 5 zoubků.Do kolika let to nemusí být na rentgenu viditelné?Je možnost,že ji ještě vyrostou?Mléčné zoubky jí rostli na přeskáčku a začaly vypadávat v 7 letech.Ve zprávě stojí -anodoncie 14,35,45 a susp.anodoncie 15,25.A navíc dvě stoličky v levo dole má vytrhnuté.V rodině o ničem podobném nevím,jen strejda měj 2 mléčné zuby asi do 35 let.Může tento problém mít i mladší dcera /6 let/ ?Těch 5 zoubků se mi zdá moc.Děkuji

Odpověď:
13. 03. 2011, 11:37

Dobrý den,
v 8,5 letech by již zuby na RTG viditelné být měly,pokud ne,pravděpodobně je založené nemá a nemohou tedy nikdy prořezat.Nemusíte však mít žádné obavy,chodíte na ortodoncii a mezery v místech nezaložených zubů se uzavřou pomocí rovnátek posunem stálých zubů a nebude nic poznat.Navíc toto jsou zuby,které se z ortodontického hlediska nejčastěji extrahují právě pro získání dostatečného místa a tak Vaše dcera bude alespoň tohoto ušetřena.Pokud stejný problém postihne i Vaší mladší dceru nemohu posoudit,ale jak píšete,nejedná se pravděpodobně o dědičnou záležitost.Úplnou jistotu  budete mít až po zhotovení RTG ve vyšším věku.

Otázka:
Petra, 16. 02. 2011, 14:02
dobrý den, ráda bych se zeptala, mám 2,5letého syna a na poslední prohlídce zoubků bylo zjištěno, že má kazy na všech čtyřkách (ostatní zoubky v pořádku). Příští úterý by mu je chtěla paní doktorka vyvrtat, ale obávám se, že to bude problém, pusu otevře, dokud má prázdné ruce, jak do nich něco vezme, tak ji zavře... Kamarádka mi říkala, že jejímu synovi jejich paní zubařka dala před zákrokem na uklidnění dormikum. Proto bych se ráda zeptala na váš názor a zkušenost s tímto prostředkem a také na to, co se bude dít v případě, že naše paní zubařka mu to nenabídne a malej nebude spolupracovat a zda mi něco poradíte... Nerada bych aby si už v tomto věku vypěstoval strach ze zubařů jako mám já a hodně mých vrstevníků..... Mám z toho strach. děkuji vám za brzkou odpověď

Odpověď:
17. 02. 2011, 17:42

Dobrý den,ošetření takto malých dětí je skutečně problematické,ve 2,5 letech děti ještě nechápou,že jim chceme pomoci, ne je trápit a mají strach.Velmi důležitá je spolupráce rodičů,domácí příprava dítěte formou hry je nejosvědčenější.Bohužel většinou nám nezbyde nic jiného než dítě "přeprat" a za pomoci rodičů je ošetřit,dítě pak v průběhu  zjistí,že to nic není a příště většinou již spolupracuje bez obtíží.Lék Dormicum osobně dětem nedávám,je to ale volba každého lékaře jeko jednotlivce.Děti,které jsou skutečně"neošetřitelné"posílám na Pedostomatologickou kliniku na ošetření v analgosedaci,nebo celkové anestezii.Mám zkušenosti s ošetřováním i dětí mladších 2 let a přes počáteční strach,nakonec bylo i opakované ošetřování v pořádku,většinou křičí všechny,ale pusu drží dobrovolně otevřenou,což znamená,že je nic nebolí,jen mají potřebu dát nějak najevo,že se jim to nelíbí.

Otázka:
Renata, 14. 02. 2011, 09:12
Dobrý den, můj letý syn byl poslán do nemocnice na opravu zubu (kazu), paní zubařka nám řekla, že bude se mu zoubek bude opravovat v celkové narkóze (z důvodu - nespolupracuje, velmi silný dávivý reflex). Mám otázku, zda si ho hned po té opravě budeme moci odvézt domu a zda není nějaká hrozba z narkózy. Předem děkuji za odpověď

Odpověď:
14. 02. 2011, 09:35

Dobrý den,pokud bude syn ošetřován v celkové anestezii bude pravděpodobně propuštěn až následující den,to je běžná praxe kvůli kontrole pacienta.Z narkózy strach mít nemusíte,riziko samozřejmě je,ale naprosto minimální a určitě bude vše v pořádku,jinak by Vašeho syna neuspávali.

Otázka:
Jana , 13. 02. 2011, 13:00
Dobrý den paní doktorko, předem děkuji za Vaši pomoc. Dne 9.1. mi byl vsazen do kosti implantát za chybějící pravou 1 po úraze,který se stal před půl rokem. Implantace proběhla v pořádku, nabídka kosti byla dobrá. Následující dny se mi v dásni udělal hnis, který byl hodnocen jako důsledek odumírající a neléčené levé jedničky v době implantace. Hnis mi byl vymačkán (12.2), nasazen Dalacin místo původního Amoksiklavu. Levá jednička už nebolí,zato pravá část čelisti ano. Můj implantolog nepůsobil příliš pozitivně ve věci,že se zánět podaří přeléčit. Jaká je podle Vás šance, že antibiotika pomohou a za jak dlouho? Děkuji za Vaši odověď a Váš čas.

Odpověď:
13. 02. 2011, 19:19

Dobrý den,bohužel bez RTG nemohu posoudit,který zub byl příčinou Vašeho problému,pokud se jedná o Váš levý zub,musí být endodonticky ošetřen -kořenové kanálky,poté zánět,který je pod zubem sám zmizí.Protože se jedná o defekt v kosti je doba hojení delší cca půl roku+/- podle velikosti ložiska.Pokud je ale příčinou implantát,nedokážu posoudit jeho dobu vhojování a pokud se vůbec ujme,musela bych být s Vaším stavem blíže seznámena.Každopádně Váš levý zub měl být ošetřen ještě před implantací,mnohonásobně by se tím snížilo riziko nepřijmutí implantátu.ATB Dalacin jsou ATB s vyšší afinitou ke kosti a pro tento případ jsou určitě vhodnější než Amoksiklav.

Otázka:
Eva Sterzová, 10. 02. 2011, 11:44
Dobrý den, kvůli bolesti napřed dolní čelisti a pak už jasně šestky stoličky mi na pohotovosti otevřeli zub a obnažili kanálky. O 4 dny později mi paní doktorka vložila umrtvovací vložku a zub uzavřela. Bolest byla ale tak velká, že po 5 dnes mi opět zub na pohotovosti museli otevřít a byla nasazena antibiotika. Paní doktorka poznamenala, že to stejně asi "půjde ven". Zub bolel dál, otekla mi čelist pod kořeny a pulzovalo v ní. Po 3 dnech konečně částečná úleva, na čelisti mám ale hmatatelné zbytnělé citlivé místo i přes tvář, v zubu mi tlačí i vatička, teď ho mám otevřený. Zítra mi chce paní doktorka už vyplňovat kanálky, aby se to prý stihlo, dokud je antibiotiková clona. Bojím se, že zase skončím na pohotovosti a nakonec bez zubu. Je takový postup správný? Dříve mi u jednoho zubu kanálky dlouho čistili a zub mi uzavřeli až byla paní doktorka jistá, že už mi nic nebolí. Teď je zub citlivý i na dotyk jazykem a nová paní doktorka mi ho chce zaplňovat a uzavírat. Předem děkuji za odpověď a radu.

Odpověď:
10. 02. 2011, 17:57

Dobrý den,umrtvovací vložka se dnes do zubu může dát,ale jen při jeho prvním otvření a to pouze z časových důvodů v ostatních případech se zub-kanálky ihned po otevření pročistí a definitivně zaplní.Tímto se zabrání jejich infekci,tzv.desinfekční (to již nejsou umrtvovací) vložky by se do zubu měly dát pouze v případě,že při ošetřování z kanálku vytéká hnis a měly by být aplikovány pouze 1-2x max.na 10 dní,poté účinnost desinfekce končí.V žádném případě zub nesmí zůstat otevřený a krytý pouze vatičkou.....bakterie,které způsobují zánět takto mají možnost přežívat,množit se a stav se pouze zhoršuje.Každý otevřený zub se musí co nejdříve mechanicky pročistit, chemicky desinfikovat a  definitivně zaplnit,jakékoliv nedodržení tohoto postupu vede skutečně k tomu,že extrakce je nakonec nevyhnutelná,protože zánět a infekce  se natolik rozšíří,že zub již nelze zachránit.ATB v těchto případech nepomohou.

Otázka:
Denisa, 03. 02. 2011, 22:15
Dobry den , chtela jsem poprosit o radu . Kdysi jsem mela uraz zubu a mam implantaty... trapi me ted to jelikoz mam prednich 6zubu umelych a mam najednou strasne bolesti natekle dasne a mam asik i zanet ale jen tam kde mam ty implantaty ... nevim si rady , porad to cistim ale vubec se mi nezda ze by se to zlepsovalo neskutecna bolest ! Jsem momentalne v cizine a sveho zubniho lekare tady nemam . nevim si rady co mam stim delat . dekuji za odpoved

Odpověď:
07. 02. 2011, 09:37

Dobrý den,v místě kde máte implantáty je potřeba dodržovat zvýšenou dentální hygienu,musí se používat zubní kartáčky speciálně vyrobené pro implantáty,dále mezizubní kartáčky a nejlépe ještě sólo kartáček a především správná technika čištění zubů.Pokud jsou dásně zanícené doporučuji ještě výplachy nejlépe ústní vodou Corsodyl,která má desinfekční účinky,ale  k výplachům používat pouze 14 dní,poté přestat.Tato hygiena ovšem pomůže pouze v případě,že problém postihuje skutečně pouze dásně.Zda se jedná o problém se samotnými implantáty a jejich případné odhojování je možné posoudit pouze z RTG snímku.

Otázka:
Jaroslav Novák, 26. 01. 2011, 15:07
Dobrý de paní doktorko. Hýbe se mi po názazu 1 horní zub, Nebolí to ani nekrvácí. Snažím se na něj nekousat. Trvá to necelý měsíc. Mám naději, že se to zase zpevní a za jak asi dlouhou dobu ? Nepomohla by mi nějaká zubní pasta, vodička nebo brát nějaké vitamíny ? Díky za radu a přeji Vám moc hezký den. J.N.

Odpověď:
30. 01. 2011, 19:36

Dobrý den,doporučuji navštívit Vašeho zubního lékaře,který zjistí,zda úrazem nebyl zub poškozen,může být zlomený pod úrovní dásně,v tomto případě je většinou nutná extrakce,nebo může být porušena vitalita zubu (zub může po nárazu odumřít),pokud by k odumření došlo,je potřeba provést endodontické ošetření zubních kanálků,aby nedošlo ke vzniku zánětu(lidově -váčku ,otoku a velké bolestivosti),po tomto ošetření zub může fungovat ještě řadu let.Žádná zubní pasta,vodička,vitamíny či výplachy bohužel nepomohou.

Otázka:
Blanka Vondrysová, 11. 01. 2011, 13:59
Dobrý den, je mi 31 let a stále mám ještě jeden mléčný zub - 5 vpravo nahoře. Podle rentgenu ale druhou pětku v čelisti založenou mám, jen mi prostě z nějakých důvodů ještě nezačala růst. Má zubní lékařka mi doporučila buď mléčný zub vytrhnout a druhou pětku z čelisti chirurgicky "povytáhnout" (tedy pokud se mi do vzniklé mezery vejde) a nebo nechat si zatím mléčnou pětku a řešit to až někdy později, až mi třeba sama vypadne. Před více než půl rokem se mi čtvrtka této mléčné pětky ulomila, ale zub stále dobře drží na svém místě a žádné jiné změny ani bolesti nepozoruji a nic se neděje. Jak byste na mém místě postupovala? Mám si tu odštípnutou pětku ještě nějaký čas nechat a nebo si ji dát vytrhnout a začít řešit chirurgické "povytahování" té druhé pětky, kterou mám v čelisti založenou. Nemám představu, jak takové "povytahování" probíhá a ani jak by se postupovalo, pokud se mi druhá pětka do mezery nevejde. Můžete mi k tomu prosím napsat něco více? Děkuji za odpověď.

Odpověď:
12. 01. 2011, 13:05

Dobrý den,rozhodnutí zda s terapií začít teď,nebo ji ponechat na později je skutečně pouze na Vás,ale v podstatě počítejte s tím,že dříve nebo později k ní bude muset dojít.Pokud je Váš dočasný zub již poškozen,neváhala bych.Při chirurgickém ošetření se uvolní část tkání nad neprořezaným zubem a zavede se tzv.aktivní tah při němž je  nutná i ortodontická spolupráce čímž by se vyřešil problém s případným nedostatkem místa pro zub stálý.Myslím si,že místo pro stálý zub ale bude dostatečné,protože dočasné 5 jsou větší než stálé.

Otázka:
Jaroslav Hraba, 06. 01. 2011, 14:46
Vážení, Obracím se na Vás s žádostí o prozkoumání správnosti postupu zubního lékaře Jiřího Ševčíka ze Smiřic ( privátní stomatologická ordinace, Palackého 48, Smiřice) vůči mně a mému bratrovi. Oba jsme se totiž rozhodli, si u tohoto lékaře nechat zhotovit implantát. Já dva implantáty a můj bratr jeden. Nejprve jsme absolvovali RTG vyšetření, zda kost v čelisti je vhodná k zavedení implantátu. Vše bylo v pořádku, a tak mi pan doktor dne 26.4.2010 zavedl dva implantáty. Bratrovi zavedl implantát jeden dne 14.4.2010. Cena jednoho implantátu byla 8800 Kč. Celkově jsem i s nějakýma dalšíma poplatkama platil 18 765 Kč. Byl v tom i speciální kartáček za 130 Kč. Požádal jsem o účet, abych věděl, za co jsem přesně platil. Byl jsem dost překvapen, že jsem dostal jednotlivé položky rozepsané pouze na účtence od Primátora (pivovar Náchod), bez datumu, podpisu a razítka. Protože jsem ale nechtěl dělat nějaké nepříjemnosti, poděkoval jsem a odešel. Poctivě jsem si čistil zuby po každém jídle a jedl rozmělněnou stravu, abych implantáty nějak nezatěžoval. Asi po 14 dnech se mi však oba začaly kývat. Objednal jsem se tedy na kontrolu a pan doktor Ševčík mi je musel oba vytáhnout. Okomentoval to tím, že jsem si čistil málo a špatně zuby a bakterie mi napadly kost a proto se implantáty uvolnily. Bránil jsem se tím, že jsem zuby čistil pravidelně a bylo mi divné, že by vše proběhlo tak rychle. Vždyť od zavedení implantátů neuplynul ani měsíc. Domluvili jsme se na další návštěvě asi za půl roku až se zahojí kost a bude možná reimplantace. Vytažené implantáty jsem ponechal v ordinaci. Co se týká bratra, tak tomu se implantát zpočátku nehýbal. Dne 21.9.2010 byl na kontrole a podle pana doktora bylo vše v pořádku. Na další kontrole 8.11.2010 opět vše v pořádku a byl objednán na zhotovení otisku dne 15.11.2010. Ten mu ale pan doktor neudělal, neboť najednou zjistil, že se implantát hýbe a doporučil mu intenzivnější ústní hygienu. Já jsem v listopadu, tedy po 7 měsících od vytažení absolvoval nový RTG. Kost byla podle p. doktora zahojena a vhodná pro znovuzavedení implantátu. K tomu došlo při další návštěvě dne 22.11.2010. Tentokrát jsem si nechal zavést jenom jeden implantát, abych mohl lépe kousat na druhé straně úst. Domníval jsem se, že zákrok bude proveden zdarma v rámci záruky. Byl jsem překvapen, že pan doktor po mně chtěl 1500 Kč za zavedení implantátu. Řekl, že žádná záruka se na to nevztahuje. Když jsem chtěl vědět, co bude v případě, že se mi nepřijme ani podruhé, nechtěl mi zpočátku odpovědět. Řekl jenom: „to bude problém“. Argumentoval jsem , že přece musí být poskytována nějaká záruka na tyto zákroky a že by bylo lepší, kdyby již na začátku dával pacientovi smlouvu se stanovenými podmínkami tak, jako to dělá například p. doktor Šimůnek z Hradce Králové. Ten v případě nepřijetí implantátu vrací pacientovi peníze. Panu Ševčíkovi se to nelíbilo, byl dost rozloben, ale slíbil, že při dalším nepřijetí implantátu mi peníze za implantát vrátí. Na dotaz, kolik teda stojí ten implantát mi sestra zopakovala cenu 8800 Kč. Ten den jsem 1500 Kč za znovuzavedení implantátu nezaplatil, neboť jsem neměl tolik peněz u sebe a dohodli jsem se, že je zaplatím na příští kontrole. Zuby jsem čistil ještě pečlivěji. Bohužel do 14 dnů se implantát opět kýval. Protože i bratrovi se implantát hýbal, domluvil jsem společnou návštěvu na 23.12.2010. Požádal jsem telefonicky pana doktora o připravení peněz za vrácené implantáty. On s tím souhlasil. Dne 23.12.2010 nám byly implantáty vytaženy. Ovšem pan doktor nejprve mému bratrovi nechtěl vrátit ani korunu. Opět sváděl vše na špatné čištění zubů. Nakonec mu vyplatil 3700 Kč za jeho implantát. Mně chtěl dát stejnou částku. Na dotaz, proč nedostanu 8 800 Kč mi řekl, že to není cena za implantát, ale je to i cena za práci, anestetika apod. Na další můj dotaz, proč za reimplantaci chtěl posledně 1500 Kč a nyní odečítá za stejnou práci a anestetika najednou 5100 Kč mi neodpověděl. Požádal jsem pana doktora o vystavení řádných dokladů – zpětně ze dne 26.4.2010 (platba 18 765 Kč) a ze dne 23.12.2010 (na vrácenou částku). Doklady jsem nakonec dostal, na rozdíl od bratra mi vrátil ještě za fixační šrouby. Takže 2x3700 + 2x 470 (za dva implantáty a dva fixační šrouby). Celkem 8340 Kč. Panu doktorovi zůstalo tedy 10 200 Kč za zavedení dvou implantátů. Za práci a anestetika u bratra si ponechal 5570 Kč. Připomínám, že zavedení obou implantátů trvalo něco přes půl hodiny. Celé jednání a dohady o peníze byly značně nedůstojné. Myslím, že celkový přístup pana Ševčíka byl značně neprofesionální: 1. Pan doktor nám neposkytl žádné informace o našich právech v případě nepřijmutí implantátu, nesdělil nám, že neposkytuje záruku na zákrok. Neuzavřel s námi žádnou písemnou dohodu. 2. Pan doktor nevydává žádný doklad o zaplacení ani velkých částek. Platba probíhá z ruky do ruky. 3. Nikde není žádný ceník zákroků, takže pacient neví, kolik stojí jednotlivé zákroky a použitý materiál.(Jediné, co jsme věděli byla cena implantátu 8800 Kč, ale i to se nakonec ukázalo, že to neplatí, že je to cena se vším dohromady) 4. Pan doktor neuznává 6 měsíční záruku na provedení dent. zákroků. 5. Pro jakékoliv nepřijetí implantátu má jednoduché zdůvodnění, a to je špatné čištění zubů. 6. Nedůstojné tahanice o navrácení alespoň části peněz. (Ty by odpadly, kdyby pacient věděl o všech podmínkách z uzavřené smlouvy). My, já i můj bratr se domníváme, že nepřijmutí celkem 4 implantátů ( 2 u mě +1 reimplantace, 1 u bratra) už není náhoda a nelze to jednoduše svést na špatné čištění zubů. Je možné, že pan doktor nepoužívá vhodné implantáty, nebo zavedení implantátu není provedeno správně. Prosíme o prošetření jeho postupu při zavádění implantátů. Dále se domníváme, že bychom měli mít nárok na vrácení plné částky v rámci 6 měsíční záruční lhůty na tyto zákroky. Bratr je od svých 4 let postižen dětskou obrnou a odkázán na invalidní důchod. Já mám rodinu se třemi dětmi. Ušetřit peníze na implantáty pro nás nebylo snadné. Výsledek i jednání pana doktora nás zklamalo. Zuby nemáme a větší část našetřených peněz také ne. Asi jsme udělali velkou chybu při výběru lékaře. Věříme, že provedete kontrolu postupu u tohoto zubního lékaře a sdělíte nám, zda máme nárok na vrácení zbylých peněz třeba i soudní cestou. Děkujeme za pochopení . Zdeněk Hraba Jaroslav Hraba

Odpověď:
12. 01. 2011, 12:46

Dobrý den,vaší stížnost a žádost o přezkum postupu ošetření Vašeho lékaře doporučuji předat na Stomatologickou komoru případně na Oblastní stomatologickou komoru ve Vašem regionu.

Otázka:
Marta, 13. 12. 2010, 15:59
Dobrý den, chtěla bych vědět jaký je rozdíl v použitém materiálu na vyplnění zubních kanálků mezi materiálem hrazeným zdravotní pojišťovnou a nehrazeným pokud jde o budoucí fungování mrtvého zubu. Případně jaké problémy mohou vzniknout při použití materiálu hrazeného pojišťovnou. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
15. 12. 2010, 18:56

Dobrý den,v použitém materiálu by rozdíl být neměl,vždy by se mělo jednat o kombinaci gutaperčových čepů a sealeru(pasty),rozdíl je ale ve způsobu opracování kořenových kanálků,pokud lékař používá moderní strojové postupy je prognóza životnosti zubu podstatně vyšší,než pokud pouze používá ruční metody při kterých není zajištěno kvalitní opracování kanálku.

Otázka:
Iva, 25. 11. 2010, 20:50
Dobrý den. Moje matka trpí paradentozou,lékařka jí sdělila,že jí musí vytrhat všechny zuby a nahradit je protézou,jiné potíže než krvácení dásní nemá.Není nějaký jiný způsob léčby než odstranění všech vlastních zubů?

Odpověď:
07. 12. 2010, 09:24

Dobrý den,Paradentóza jako taková určitě není důvodem k extrakci všech zubů,krvácení dásní je příznakem zánětu dásní,který je příčinou právě  Paradentózy.Krvácení-zánětu lze jednoduše zabránit správnou technikou čištění včetně používání mezizubních kartáčků.Extrakce by byla nutná pouze v případě  vysoké viklavosti zubů a výrazného úbytku kosti,který je viditelný na RTG.Je  ale pravda,že ošetření paradentózních zubů fixní náhradou (můstkem) je nevýhodné kvůli špatné prognóze viklavých zubů.

Otázka:
ad "diskuze.slansko.cz, 12. 09. 2010, 12:03", 29. 09. 2010, 13:51
To byl i dotaz: Jaké má lékař povinnosti v akutních případech v normální ordinační hodiny? Myšleno k pacientovi a akutním problémem, jehož lékař je nedostupný.

Odpověď:
07. 12. 2010, 09:34


Dobrý den,je potřeba rozlišovat mezi státním a soukromým zdravotnickým zařízením,v soukromé praxi skutečně lékař nemá povinnost ošetřit pacienta i když s akutním problémem a to zejména pokud se jedná o pacienta,který u něho není registrován.Pro tyto případy existují pohotovosti,které ve většině případů zřizuje stát.Tyto pohotovosti pacienta musí ošetřit vždy.

Otázka:
Anina, 28. 09. 2010, 14:33
Dobrý den,děkuji za odpověd,jen jsem se chtěla optat co se děje s pacientem když dostane před zákrokem tabletku,cítí něco nebo spí atd.Předem děkuji

Odpověď:
29. 09. 2010, 07:47

Dorý den,
tabletku dáváme většinou 1/2 hod před výkonem.  Během výkonu budete spolupracovat, ale cítit se už nebudete úzkostlivě. Je nutné, abyste potom měla doprovod-odvoz.

Otázka:
Hanka, 24. 09. 2010, 11:41
Dobrý den, mé 15leté dceři podle rtg snímku nevyrostou obě 5 dole a 7 vlevo dole. Chci se zeptat, jaký následuje postup v tomto případě. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
24. 09. 2010, 12:06

Dobrý den,
zaleží na tom jak jsou jinak zformované čelisti a co by na toto řekl ortodont(rovnátka). Tím bych začal. Velice často se nechá mléčná 5tka tak dlouho jak to jde. Vydrží třeba i 10-15 let. Poté se nabízí různé varianty: imlantáty na místo chbějících zubů nebo můstek.Obě varianty mají své výhody i nevýhody, a samozřejmě se liší i finančně.
S Pozdravem MUDr. Vít Olšovský

Otázka:
Anina, 12. 09. 2010, 15:58
Dobrý den ,chtěla bych se optat,zda je u vás možné provést vyšetření v sedaci při vědomí.Mám panickou hrůzu ze zákroků.před měsícem jsem byla v Praze na soukromé klinice a chtěla si dát zuby do pořádku,po rentgenu mi p.doktorka řekla ,že dva zuby/lépe řečeno pahelky/ půjdou ven a ostatnich 6 zubů zachrání,ale že to zvládnu bez analgosedace.Paní doktorka byla zlatá,ale já to po pár dnech po telefonu odvolala,prostě jsem to nezvládla.Měla jsem špatné sny,nic mě nebavilo dělat,já vím že je to jen v mé hlavě ,ale strach byl silnější.Dalo by se u vás ošetřit zuby ,třeba po dvou ,třech zubech při analgosedaci .Děkuji předem za odpověd

Odpověď:
24. 09. 2010, 12:01

Dobrý den,
samozřejmě je možné u nás provést ošetření v analgosedaci (při vědomí.) Již jsme to několikrát dělali a pac. byli vždy vděční.
S Pozdravem MUDr. Vít Olšovský

Otázka:
diskuze.slansko.cz, 12. 09. 2010, 12:03
Co říkáte příspěvku pacientky (dole)? Jaké má lékař povinnosti v akutních případech v normální ordinační hodiny? "S takovou absolutní ingnorací, která mě potkala v pátek v 11:30 hod. jsem se jěště nesetkala!!!Po třídenním utrpení s bolavým zubem, který mě chytl na dovolené jsem jěště z letiště jela zoufalá do Hemerkova statku s prosbou, že můj osobní zubař má dovolenou, jestli by mě ošetřili lékaři ve zmíněném statku, na které jsem měla dobré reference co týká ochoty!!!Tvrdě jsem narazila!!!4 zubaři tam byli a ani jeden se ani nenamáhal vyjít z ordinace, natož mě ošetřit!!!Sestry nebo spíš pseudo sestry mně neochotně sdělili, že mají naobjednané pacienty, přitom tam nebyla ani noha!!!Když jsem požádala tuto pracovnici,aby se šla lékařů alespoň zeptat, jestli by mě přeci jen nevzal, tak laxním krokem vyšla a oznámila mi jen, že mám jet na pohotovost na Kladno!!!Jěště nutno zmínit, že mého zubaře měl zastupovat v poliklinice jiný zubař, který měl napsané ordinační hodiny do 12:30hod. a již tam nebyl!!!Setra se mně vysmála, že co bych chtěla, až v pondělí budou lékaři!!!Jsem zhnusená,tak chladnokrevný přístup jsem nezažila.Chtít něco po lékařích v pátek před polednem, to jsem si asi dovolila moc!!!Takže s šílenou bolestí jsem se trmácela rovnou z letiště na pohotovost na Kladno,po objíždce po Slanských zubařích, kde můj zákrok trval 6 min!!!To by asi lékři v Hemerkově statku nezvládli, že!!!Ta arogance a neochota našeho zdravotnictví je katastrofální a smutná.Je to na zamyšlení."

Odpověď:
24. 09. 2010, 11:58

Dobrý den,
jelikož jsem byl v této době na dovolené, nechci se k tomuto vyjadřovat. Navíc všechny prosím, aby na tyto stránky psaly poze své dotazy. Toto není kniha přání a stížností.

Otázka:
AUDACIA KLINIK, 03. 09. 2010, 15:59
UPOZORNĚNÍ - MUDR. OLŠOVSKÝ JE DO 20.9.2010 NA DOVOLENÉ.DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ. MUDR. ZÍSKALOVÁ

Otázka:
Jiří, 23. 08. 2010, 21:21
Dobrý den doktore Asi před třemi lety jsem si nechal vyplnit fotokompozitní výplní přední zuby. O zuby se pečlivě starám ale mám takový problém. Kolem výplně zub začal jakoby tmavnout a začíná při posvícení z vnitčku dutiny ústní baterkou, jakoby prosvítat asi milimetr od výplě, spíše v horní části u dásní... občas je toto místo i citlivé... Bojím se že se zuby pod výplní kazí... má zubní lékařka tvrdí, že o nic nejde. Žádám Vás tedy o radu zda ste se s tímto problémem někdy potýkal děkuji Jiří

Odpověď:
24. 09. 2010, 11:56

Dobrý den,
takto se může zbarvovat převis fotokompozitní výplně, která nebyla dobře zaleštěna. Oprava je velmi snadná. Samozřejmě to může být i kaz pod výplní. Pokud to je citlivé, tak to tomu i naznačuje. Jediná spolehlivá metoda je udělat si RTG snímek.
S pozdravem MUDr. Olšovský

Otázka:
, 04. 08. 2010, 13:50
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je u vás možné zkonzultovat protetický plán, který mám od jiného lékaře.Děkuji

Odpověď:
04. 08. 2010, 14:43

Dobrý den,
samozřejmě je možné si u nás Váš protetický plán zkonzultovat.
s pozdravem V. O.

Otázka:
ex klient, 18. 07. 2010, 11:58
Dobrý den...nemám žádný dotaz,jen bych ráda něco konstatovala ohledně Audacia Klinik. Přes sestry na recepci nejede vlak!Asi je to jejich práce,ale pokud má pacient bolest zubu,zavolá si a sestra řekne,že dnes nemají čas,ať přijde druhý den...(2 minuty na zkouknutí by se určitě našly)...pak příjdete druhý den,zub je z důvodu zánětu ke kosti vytržen (ÚT),když ve čtvrtek pociťujete,že asi vše není v pořádku,rádi byste měli o víkendu klid,zavoláte do Audacie,sestra řekne,že nemaj čas a že v pátek maj lékaři školení...řekla:tak si jeďte na pohotovost!!Tento přístup se mi opravdu nelíbil.Zašla jsem si ihned k jinému zubaři,kde mě vzali,místo lékaře zaskakovala dcera,jelikož byl na školení a ještě se mi omlouvali,že si ode mě musej vzít 90 Kč jakoby za pohotovost,když tam nejsem registrovaná.V tu chvíli bych byla schopná platit tisíci.Rána mi byla vyčištěna,dostala jsem ATB a byl klid.U tohoto zubaře zůstávám. Audacia je skvělá pro obědnané,prevence,byly mi zde na objednání vytrženy 2 zuby moudrosti,všichni příjemní,milí,ale jak se jedná o akutní případ,tak si 10 minut nenajdou!Toto mě odradilo...a také to,že pokaždé,když jsem přišla,tak jsem seděla na křesle a nade mnou jiný lékař.

Odpověď:
18. 07. 2010, 19:31

Děkuji za připomínku,
přístup se pokusíme napravit.

Otázka:
Vladimír, 14. 07. 2010, 11:38
Jaké je desatero po extrakci zubu moudrosti?Z ordinace jsem vypad tak rychle, že jsem nestačil vyslechout ani základní informace.Kdy si mám vytáhnout dren? Umrtvení odchází, pooperační bolest přichází. Mám si chladit tvář, třebe zmraženou zeleninou, zazmrlinovat se, nebo přímo vzít coxtral? Ovlivňuje tento lék soustředění při řízení? Děkuji, Váš e-pacient

Odpověď:
15. 07. 2010, 20:03

Dobrý den,

bohužel nemohu suplovat poučení od Vašeho zubního lékaře. Dá se totiž říci, že žádná universální poučka neexistuje. Jinak budu poučovat pacienta po chirurgické extrakci a jinak po klasické nekomplikované extrakci.
Co se týče klasické extrakce, neliší se od jakékoliv jiné(jiného zubu než 8) a doporučuje se ránu v průběhu prvních 3 dnů ničím nevyplachovat, krev z rány nevysávat, pokud máte pextrakční bolesti většinou stačí klas. prášek proti bolesti analgetikum Ibuprofen, či Ibalgin. Chladit můžete, snížíte tím bolest, v tomto počasí je to vhodné.
S pozdravem váš e-stomatolog...

Otázka:
Jiřina, 07. 05. 2010, 10:35
Dobrý den, 3letý syn se narodil s rozštěpem horního rtu a lehkým roštěpem mekkého patra. Zoubky má pěkné, jen mezi 1 a 2 nahoře mu vyrostl malý zoubek. Původně jsme si mysleli, že je to 2, ale pak se nám tam ta pravá 2 vecpala. Zmiňovaný malý zoubek se v posledních 2 měsících začal měnit - jako by se mu odlouplo kus skloviny a ta část mu i ztmavla a příjde mi ten zoubek měkčí. Co teď s tím? Vytrhnout?Chodíme pravidelně ke stomatologovi, který se specializuje na roštěpové vady do Vinohradské nemocnice, ale zvou si nás 1x za půl roku pokaždé nás ošetřuje jiný lékař a jejich přístup není moc příjemný. Sháníme zubaře nejlépe ve Slaném, který by byl ochoten se nám věnovat, protože bychom neradi něco zanedbali.

Odpověď:
07. 05. 2010, 14:02

Dobrý den,
přespočetný zoubek by se měl určitě vytrhnout - resp. není důvod ho ponechávat vmezeřený mezi plnohodnotnými zoubky. U nás na klinice by to bylo jistě možné. Na druhé straně se rozštěpovými vadami nezabýváme a nemáme s tím proto zkušenosti.

Otázka:
Marie Šímová , 29. 04. 2010, 09:12
Dobrý den jako většina lidí mám panicky strachse zubaře,klepu se sotva slyším vrtačku.Je možné se k vám objednat,a zkusit to stím práškem??Nebo už máte nějakého anesteziologa?Děkuji za odpověd prosím jestli mi můžete odpověd zaslet na e-mail machus.s@seznam.cz

Otázka:
Iv, 21. 02. 2010, 17:58
Dobrý den, prosím o odpověď, jaké důvody mohou být k čištění a vyplňování zubních kanálků u stoličky, která nedělala žádný problém, jen měla trochu starší výplň a kolik dělá obvyklý doplatek za zmíněný zákrok? A může takový zákrok způsobit vylomení stoličky bez zjevného násilí (zuby si pivo neotvírám, jak mě lékařka obvinila)?

Odpověď:
18. 07. 2010, 19:33

Dobrý den,

obecně se dezinfikují, rozšiřují a zapňují kořenové kanálky v případě, že je v nich zánět. Nejčastěji se tak stává přestupem  bakterií ze zubního kazu. Paní doktorka se mohla rozhodnout k léčbě kořenových kanálků i v případě, že Vás to nebolelo. A to např. v případě, že viděla na rentgenu zánět v kosti(při hrotu křenového kanálku tohoto zubu), další možný případ je zhotovení korunky, nebo můstku(ale to se nedělá vždy a paušálně). Zkrátka důvodů pro čištění kořenových kanálků je i v případě absence bolesti více. Cena za toto ošetření je individuální a v každé ordinaci jiná. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nejobtížněších zákroků ve stomatologické ordinaci, i ohodnocení tomu odpovídá.

Otázka:
Marie, 21. 12. 2009, 00:28
Dobrý den pane doktore,provádíte ošetření v analgosedaci?Je možné že si jí jako pacient přeji,jsem ochotna si najít anesteziologa-jestliže ho nemáte,vše zaplatit,tady na slánsku či kladensku najít i takový přístup k pacientům?Vždyť to není nic nadstandartního si myslím.Dělá se to běžně všude,na netu čtu,a kdo má tento problém-tak by to uvítal.Dělatá to u vás,či je možno a jak zjistit stomatologa který to dělá?Zda to neděláte,nepřemýšleli jste o tom?Nejhezčí ordinace,přístup k pacientům,bezva prostředí...myslím si že to chybí,takovýhle normální věci pro pacienty.Děkuju a přeji Vám krásné vánoce.

Odpověď:
29. 12. 2009, 09:46

Dobrý den,

u nás bohužel již analgosedaci při vědomí již asi rok neděláme. Pokoušeli jsme se navázat novou spolupráci s anesteziology ze slánské nemocnice, ale moc se jim do toho nechce. Samozřejmě jsme otevřeni jakékoliv spolupráci, takže jestli o někom víte, dejte nám, prosím, vědět.
Děkuji

Otázka:
Pavla, 14. 10. 2009, 16:17
Dobrý den, slyšela jsem, že je u vás možné nechat si vybělit zuby i bez registrace a je stejná cena jako pro registrovaného pacienta? Děkuji.

Odpověď:
21. 10. 2009, 15:39

Dobrý den,

ano, máte naprosto správné informace. Bělení Vás bude stát úplně stejně jako u nás již registrovaného pacienta.

 

Otázka:
Jitka, 06. 09. 2009, 17:15
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 22 let a doktorka mi řekla, že mám zuby bez skloviny. Dalo by se s tím něco dělat? Děkuji Vám moc o odpověď.

Odpověď:
09. 09. 2009, 13:21

Dobrý den,
tato odchylka se jmenuje Amelogenesis imperfecta

většinou se v těchto případech postupuje tak, že se zuby okorunkují, ale je to případ od případu. Možná, že by ve vašem případě stačily bílé-fotokompozitní fazety.

Otázka:
Marcela, 26. 08. 2009, 15:26
Muj třilety syn ma dve dolni stoličky uštípli tak, že maji žlutou barvu. Snažíme se čistit pravidelně. Da se stim neco dělat? nebude to mit vliv na druhe zuby?

Odpověď:
09. 09. 2009, 13:23

Dobrý den,

musíte sledovat, jestli se mu tyto žluté plochy kazí, či jsou pevné. V druhém případě se nic neděje. Zoubky zde působí hl. jako mezerník - dělají místo pro druhé, později(10-12let) se  prořezávající stálé zuby. Nicm. bude lepší.,když se na to podíváme.

Otázka:
m, 02. 08. 2009, 08:24
Dobrý den pane doktore,děkuji za odpověďohledně narkozy.Určitě by mě ten prášek nepomohl,jedině že bych snědla celý plato:-DMrzí mě to,znám vás,chodí k vám můj přítel,máte krásný přístup k pacientům.A je s vámi spokojen.Bohužel mě nepřemluví.Přeji vám mnoho nejlepšího v osobním životě i práci.

Otázka:
m, 18. 07. 2009, 23:40
Dobrý den,nevíte kdo tady v okr.Kladno dělá celkovou narkozu?Chodím do Prahy,byla jsem tam naposled před 2 roky.Jelikož mám panický strach,a vím že nás je hodně takto.Tam je krásný přístup,nijak tam nesahají při vyšetření,atd...Před ani po zákroku,kdy vám vše udělají,není žádná bolest.Zajímá mě,zda je možné sehnat někoho tady,protože pro mě je to teď dost složitý se tam dostat.

Odpověď:
30. 07. 2009, 14:42

Dobrý den,

mi děláme tzv. sedaci při vědomí, tzn. dáme vám prášek(Midazolam-Dormikum) a vy jste posléze méně úzkostlivá a na zákrok si téměř nepamatujete. Ve většině případů to funguje. Samozřejmě, že jako v celkoé narkóze to není, nicm. panickou hrůzu ze zubaře to mírní. Co se týče celkové anestezie o ničem v okolí Slaného nevím.

Otázka:
Kristina, 17. 07. 2009, 19:31
Dobry den, chcem sa opytat preco sa nedoporucuje trhat zub mudrosti v lete? Dakujem

Odpověď:
30. 07. 2009, 14:44

Dobrý den, nedoporučuje se to  z toho důvodu, že je tepleji, což nahrává bakteriíma posléze poextrakčním komplikacím jako zánět lůžka po extrakci, čož je docela bolestivé. Letošní léto je ale teplotně podprůměrné a proto to neplatí úplně.

Otázka:
Bára, 14. 07. 2009, 09:42
Moc děkuji za odpověď :-) kdybych to tak měla se vším :-) Hezký den...

Otázka:
Bára, 13. 07. 2009, 11:01
Hezký den, je mi 47 let a dosud se mi neprořezaly zuby moudrosti, je možné, že se jich už nedočkám ? :-)

Odpověď:
13. 07. 2009, 17:59

Dobrý den,
zuby moudrosti jsou evolučně rudimentární - tzn - míň a míň lidem se budou zakládat a posléze prořezávat. Bude to možná i váš případ - evolučně jste vpředu.-)

Otázka:
Aneta, 11. 07. 2009, 07:39
Dobrý den, dnes je to již čtvrtý den po extrakci pravé dolní osmičky. Otok částečně ustupuje, bolest je taky již mírnější - první den zvládám bez léků na bolest, již beru pouze Wobenzym. Druhý den cítím v ústech mírnou pachuť, není nijak příliš výrazná a teploty nemám. Zub stále leduji a vyplachuji ústní vodou, která mi zde byla v nedávném dotazu doporučena. Je to běžné nebo to může značit začínající zánět? Kdy mohu začít tránovat otevírání úst? Již je to možné nebo ještě stále hrozí přetržení stehů? Předem děkuji

Odpověď:
13. 07. 2009, 18:04

Dobrý den,
co se opravdu nedoporučuje je vyplachovat čímkoliv první 2-3dny po extrakcích. Dochází totiž k odloučení koagula - krevní sraženiny a to má za následek horší hojení rány a hlavně bolest - říká se tomu pak suchý zánět zubního lůžka. Ze všeho nejlepší je tedy nic ze začátku nedělat.
Nicméně teď už jste ve stádiu, kdy vyplachovat můžete a dá se říci, že to snižuje pravděpodobnost vzniku zánětu(většinou se stehy za týden vyndavají, pokud Vám tedy prasknou o den dříve, nic se neděje)

Otázka:
Jana, 07. 07. 2009, 23:44
Dobrý den,chtěla bych vědět,jestli je běžné,že dítě ve dvou letech nemá ještě trojky zuby ani dole ani nahoře,i když už se prořezávají cca tři měsíce? A do kdy by měly vyrůst druhé stoličky?Děkuji Vám za odpověd´ ! J.F.

Odpověď:
08. 07. 2009, 19:41

Dobrý den,

je to asi tako
Špičáky……………………… 17. - 22. měsíc
Druhé stoličky……………… ..24. - 30. měsíc
u dívek i chlapců +- půl roku
To, že ještě ve dvou letech nemá vaše dítě dočasné špičáky, je lehce mimo normu. Počkal bych půl roku a pak se kdyžtak poradil s ortodontistou(rovnátka)

Otázka:
Pavel, 26. 06. 2009, 16:23
Dobrý den,moje šestnáctiletá dcera by chtěla nalepit na zuby nějaké kamínky.Mám strach, aby jí to zuby nepoškodilo.Jak se upevnění provádí, jaký je to zásah a jak dlouho to vydrží?Děkuji.

Odpověď:
30. 06. 2009, 11:04

Dobrý den,

na nalepení kamínku se používá stejný materiál jako na tzv. bílou výplň, tj. fotokompozitní materiál, který tuhne při ozáření světlem. Zub to nepoškodí vůbec, pouze se lehce zdrsní povrch skloviny. Kamínek by mohl vydržet cca 5 let, záleží na jaké místo se nalepí. V naší ordinaci Audacia klinik v Hemerkově statku máme jak kamínky tak materiály na jejich nalepení.

Otázka:
Petra, 03. 06. 2009, 15:23
Dobrý den, moje otázka se týká retinovaného špičáku na patře. Máte zkušenost s tím, jak se tato vada řeší? Je to častá anomálie? V 26 (je mi 30) se mi částečně prořezal a tlačí na dvojku. Bylo mi řečeno, že jeho extrakce by ji mohla ohrozit. V úvahu připadá i možnost extrakce čtyřky a posun retinovaného zubu do oblouku, což se nemusí povést. Jak tento problém vyřešit, abych nepřišla o zuby a nemusela mít náhradu? Děkuji.

Odpověď:
03. 06. 2009, 16:52

Dobrý den,

z mého pohledu se zdá být nejlepší extrahovat (semi)retinovanou 3, ale samozřejmě bychom museli vycházet z RTG dokumentace.

Otázka:
DAska, 30. 05. 2009, 13:29
Ak sa mojmu synovy 1 ocny zub prerezava a 1 este ani nie je mozne aby mal fixny strojcek alebo radsej pockat kym mu narastu oba ocne zuby?

Odpověď:
03. 06. 2009, 16:54

To se na dálku rozhodne velmi obtížně, ale pravda je ta, že rozhodnout musí ortodontista, který na to má specializaci.

Otázka:
Monika , 21. 05. 2009, 20:47
Moc vám děkuji za vaši odpověd pěkný večer

Otázka:
Berenika Wagnerová, 20. 05. 2009, 10:09
Dobrý den,moje zubařka trvá na tom,že mi vytrhne dolní osmičky,které mi ani nevyrostly.nemám žádné bolesti ani jiné problémy a do trhání se mi nechce.je nějaký důvod,přoč mi chce nevyrostlé zuby odstranit?Děkuji za odpověď Berenika Wagnerová

Odpověď:
21. 05. 2009, 11:02

Dobrý den,

na tuto otázku již odpovídám v ot. č.1. Pokud zuby moudrosti nepříznivým způsobem mohou ovlivňovat již prořezané sedmičky, je lepší se jich zbavit a pak platí pravidlo, že čím dříve(věk), tím lépe. Na druhou stranu, pokud to na  panoramatickém snímku nevypadá s pozicí zubů moudrosti špatně, je dnes spíše trend zbytečně pacienta netraumatizovat a nechat to tak, jak to je.

Otázka:
DaDa, 18. 05. 2009, 17:45
Co znamena skratka L.B. ??? Mojej dcere sa len teraz prerezavaju vrchne ocne zuby. Je mozne aby jej zubar dal strojcek na pevno???

Odpověď:
21. 05. 2009, 13:40

Omlouvám se, ale tuto zkratku si s ničím nevybavuji(možná jde o nějaký interní termín, kterým si Váš zubař zkracuje  své  slovní spojení). Ve věku, kdy se prořezávají špičáky se většinou dávají snímatelé rovnátka, ne fixní)

Otázka:
Monika , 17. 05. 2009, 21:44
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat je my 35 let a vypadávají mě zuby po prednisonu který už beru 11 let .Zústavají mě všude jen kořeny .Jak je drahé si to nechat vše vytrhat a dát umělé děkuji za odpověď Monika

Odpověď:
21. 05. 2009, 13:36

Dobrý den,

nejdříve byste se u nás musela zaregistrovat, poté bychom posoudili stav zubů, udělali plán ošetření  a rozhodli se, které ponechat a které extrahovat. Pokud by Vám žádné zuby nezbyly, zaplatila byste podle typu řešení a ordinace od několika set do několika tisíc). Pokud byste chtěla hned po extrakcích tzv. imediátní náhrady, abyste nebyla delší dobu - než se rány zhojí - bez zubů, bylo by to zase o něco držší.

Otázka:
Martina, 10. 05. 2009, 23:09
Pětiletá dcerka si ze spaní stále cucá palec. Bohužel navíc ne cucáním směrem dovnitř, ale zasekne si ho o patro nebo o horní zoubky, které pak tlačí směrem ven. Trochu pomohlo, když jsem jí začala dávat na spaní lehké rukavičky (žádné hořké laky apod. nefungovaly), ale přesto má stále výraznější předkus. Co byste v jejím věku poradil ze stomatologického hlediska?

Odpověď:
14. 05. 2009, 15:32

Dobrý den,

v pěti letech je tato otázka spíše na psychologickou poradnu, nicméně dá se říci, že vše je lepší než palec, který opravdu nejen dělá předkus, ale celkově negativně formuje přední část HČ.( Ve věku cca kolem tří let, kdy už je cucání negativním elementem, se doporučuje spíše dudlík, který dítě zaměsntá a navíc působí jako clona. Prodávají se dokonce pouze clony na tento účel vyrobené. Zeptám se, jestli ho náhodou nemají v péči o zuby. Jinak nápad s rukavičkami je velmi dobrý.

Otázka:
Jan, 05. 05. 2009, 08:56
Je rozumné zbavit se předčasně zubů moudrosti?

Odpověď:
05. 05. 2009, 15:23

Dobrý den,

trhání osmiček neboli zubů moudrosti je individuální záležitost. Někdy prořežou tak hezky, že se trhat nemusí. Obecně: je lepší trhat zuby moudrosti cca do věku 25 let, kdy je kost relativně poddajná a extrakce tudíž jednodušší. Dále, pokud v protější čelisti nejsou zuby moudrosti, osmičky´se také  trhají, protože jsou funkčně zbytečné a akorát mohou způsobovat kaz na sedmičkách. Pokud jsou zuby moudrosti nepříznivě prořezané, způsobují defekty na sedmičkách nebo působí potíže při samotném prořezávání, pak se trhají vždy. Na našem pracovišti standardně zuby moudrosti trháme, i komplikované případy.

Dnes má svátek Kristýna
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

47.10%

Spíše ano
graf

17.11%

Spíše ne
graf

15.28%

V žádném případě
graf

20.51%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 707
+-
 
Zprávičky

Pozdeňské šibřinky

28. 02. 2013, 11:28

Ungelt bude pokračovat

17. 09. 2012, 17:00

Stavba roku v kraji je ve Slaném

07. 07. 2012, 18:49

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát