Kliknte zde
Dobré odpoledne, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je úterý 26. října 2021 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

Zůstanou kuřáci ve slánských hospodách?

foto
Josefa Baloga, provozovatele restaurace U Jožky, připravovaná antikuřácká novela neděsí. Foto Libor Pošta

Úplný zákaz kouření v hospodách je v řadě evropských zemí již běžný, a pokud by se u nás stal „nosným bodem“ připravované antikuřácké novely, byl by realitou i v Česku. Jak by se s tímto krokem vyrovnávali majitelé, provozovatelé slánských restaurací? To jsem se snažil zjistit u některých z nich.

Majitel restaurace Hotýlek Praha v Pražské ulici, Viliam Nobilis (39), nevěří, že by u nás mohl projít parlamentem zákon, jež by zakazoval kouření v hospodách. „Já věřím, že poslanci budou ve sněmovně hájit především svoje zájmy. A protože většina z nich kouří, tak si myslím, že v našich hospodách se bude kouřit i nadále.“

Ale co kdyby se Česko přece jen v tomto připojilo k dalším evropským zemím, kde se již nesmí v hospodách kouřit? Jak by se to promítlo v restauraci Viliama Nobilise? „Já jsem plně přesvědčen o tom, že by nám ubylo návštěvníků. Vycházím z toho, že tu mám oddělené prostory pro nekuřáky, které bývají, kromě doby, ve které se podávají obědy, dosti prázdné. Když k nám přijdou lidé, kteří nekouří, tak si stejně sednou se svými kamarády - kuřáky, a spoléhají na to, že jim nebudou kouřit pod nos a že tu máme účinnou pračku vzduchu.“

Provozovatelé restaurací Pizzeria Hemerkův statek a Staročeské hospody Zimák, Luboš Sedláček (34) a Milan Paulík (39), mají na kouření v hospodách diametrálně rozdílné názory. To jsem poznal hned poté, co jsem přerušil jejich poklidnou rozmluvu na „Zimáku“. Když mně Luboš Sedláček sdělil, že je pro úplný zákaz kouření v restauracích, a to bez výjimek, Milan Paulík na svého společníka tak trochu nechápavě a přísně pohlédl, zapálil si, a řekl: „Já si myslím, že o tom, zda v hospodě se bude kouřit nebo ne, by si měl rozhodnout sám provozovatel. Kdyby v hospodách zakázali kouřit, tak by to mohlo dospět tak daleko, že by pak někdo zakázal pít tam alkohol a nakonec bychom museli chodit do hospody ve smokingu. Prostě zákazy jsou na nic.“

Ubyli by Lubošovi Sedláčkovi a Milanu Paulíkovi hosté v jejich restauracích, kdyby došlo na zákaz kouření v restauracích? Luboš Sedláček je toho názoru, že hostů by jim neubylo, ale nevěří ani tomu, že by k nim začali chodit lidé, kteří sem předtím nikdy nepřišli. Milan Paulík se sice také neobává odlivu návštěvníků, ale myslí si, že by jejich hosté byli poněkud rozladěni, kdyby se nemohli k dobrému pivu zapálit cigaretku. Když na to Luboš Sedláček řekl, že jejich hosté by zase tak rozladěni nebyli, jak si jeho kolega myslí, Milan Paulík mu na to tak trochu suše odvětil: „Ten tvůj názor se odvíjí asi od toho, že ty máš za kamarády samé sportovce. Můj vychází z toho, že já se kamarádím s pijany.“

V přízemním komplexu hotelu Atlas provozuje Michal Link (38) Pivnici u Frantíka. Jak by se případný zákaz kouření v restauračních zařízeních promítl v jeho provozu? „Kdyby se v našich hospodách nesmělo kouřit, tak pro mě by to bylo skutečně zabíjející, protože mou klientelu tvoří z 95% dělníci, a ti, prakticky všichni, kouří. A nedokážu si představit, že třeba v 10 hodin vyjde 20 lidí před hospodu a začne tam kouřit, a samozřejmě i hlasitě se bavit. To by někteří obyvatelé okolních domů a bytů jistě nesli s nelibostí, respektive by si stěžovali na hluk. A kdyby musela řada provozovatelů kvůli tomuto skončit, uvádí se až čtvrtina, tak si vezměte, kolik lidí by se ocitlo na pracovním úřadu, když provoz i malé restaurace musí zajišťovat několik lidí.“

Josef Balog (50), majitel restaurace U Jožky v Palackého ulici, se na problematiku kouření či nekouření v hospodách dívá asi takto: „Dříve se kouřilo všude a nikdy to nikomu nevadilo. Ale dnes většina lidí, i někteří kuřáci, upřednostňuje čisté, nezakouřené hospody. A tak provozovatelé hospod se snaží, pokud k tomu mají podmínky, vyhovět oběma skupinám. Samozřejmě, že i v naší hospodě jsou nekuřácké prostory, ale zdaleka je nevyužívají všichni nekuřáci. Když přijde nějaká parta, tak nekuřáci stejně sedí s kuřáky na hlavním lokále.“

Před jistým časem Josef Balog ve své hospodě zakázal kouření v době podávání obědů, a to od 10 do 14 hodin. Jaký to mělo efekt? „Chtěl jsem vytvořil lepší prostředí pro hosty, kteří k nám přijdou na oběd a přilákat tak více návštěvníků. Ale efekt to nemělo prakticky žádný, a tak jsem se vrátil ke klasice.“

V některých evropských zemích je dnes běžné, že v hospodách se nesmí kouřit. Pokud by to bylo uzákoněno i u nás, mohlo by to vést až k uzavření hospody Josefa Baloga? „Ne, to si nemyslím. Jednak přijdou noví návštěvníci, a většina stávajících štamgastů, alespoň si myslím, by se přizpůsobila. Vycházím i ze své zkušenosti z pobytu v Norsku, kam jsem byl pozván mým norským kamarádem. Navštívili jsme řadu opravdu kouzelných norských hospůdek, ve kterých se nekouřilo, a mně, jako kuřákovi - tehdy jsem ještě kouřil, to ani moc nevadilo. Prostě jsem se přizpůsobil.“

Jeden z provozovatelů restaurace U Přemysla, Pavel Niessner (35), by zákon zakazující kouření v hospodách zrovna neuvítal: „Do naší hospody chodí poměrně dost kuřáků, takže my bychom z toho radost rozhodně neměli. Jestli by to některé naše hosty odradilo, to nedokážu odhadnout, ale určitě mnozí by byli naštvaní. Zvláště ti, kteří k nám chodí večer a kteří ve valné většině případů kouří. Takže kdyby měla projít parlamentem nějaká antikuřácká novela, která by zcela zakazovala kouření v hospodách, považoval bych to za další likvidační krok, který není zrovna v souladu se svobodou podnikání. Já si myslím, že rozhodnutí, zda mít kuřáckou či nekuřáckou hospodu, by mělo zůstat na samotných provozovatelích restaurací, a na hostech bych nechal, do jaké hospody chtějí jít. A pokud zavítají do kuřácké s oddělením pro nekuřáky, což je náš případ, zda zůstanou s partou v kuřáckém lokále nebo jestli si půjdou sednout do nekuřáckého oddělení.“

Názor majitele restaurace Na střelnici, Josefa Jelínka (50), na kouření či nekouření v hospodách je jednoznačný: „Úplný zákaz kouření v českých hospodách bych přivítal s nadšením. Já už na to netrpělivě čekám a těším se, až půjdu kamkoliv na jídlo, nebo jen na pivo, že se tam nebudu dusit nikotinovým kouřem. Myslím si, že když tento zákon projde, tak do restaurací začnou chodit i ti, kteří tam dříve kvůli smradu z nikotinu nechodili. Z mého okolí jich znám mnoho. A jsou mezi nimi i kuřáci. Zákon by měl ochránit nekuřáky, to jest tu většinu, která se dokáže ovládnout a není závislá na nikotinu, před bezohlednými kuřáky.“

Libor Pošta
17. 04. 2012, 12:26


Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Erik
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

44.76%

Spíše ano
graf

17.48%

Spíše ne
graf

14.27%

V žádném případě
graf

23.49%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 2214
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát