Slaný v sobotu 20. září opět ožilo jednou ze svých nejvýraznějších tradic – Rožněním uherského býka. Tato událost, která se po staletí pojí s historií města, láká každoročně stovky návštěvníků z regionu i z daleka.
Kořeny slavnosti sahají až do roku 1662, kdy majitelé slánského panství Martinicové uspořádali velkolepou hostinu na počest dokončení a vysvěcení františkánského kláštera. Tehdy nechal Bernard Ignác z Martinic upéct uherského býka se zlacenými rohy a hostil jím nejen měšťany, ale i chudé z okolí. Tradice, která tehdy přinesla lidem radost a pocit sounáležitosti v nelehké době třicetileté války, byla ve Slaném obnovena v roce 2006.
Letos se na návštěvníky čekal bohatý program – kromě tradičního pečeného býka nechyběla piva z místních pivovarů, burčák, langoše či řemeslný jarmark. V poledne se uskutečnila soutěž o Nejlepší slánský pecen chleba, do níž se zapojili místní pekaři i amatéři. Děti si užily pohádky a herní zóny, dospělí pak živou hudbu.
Velkou zajímavostí byla „Cesta chleba“, která návštěvníkům ukázala celý proces výroby bochníku chleba – od mletí mouky až po upečení pecnu. Na slavnosti se také uskutečnil unikátní pokus o zápis do České knihy rekordů.
Součástí programu byla i prezentace projektu Nové dolíky – připravované čtvrti, která má v příštích 15 až 30 letech propojit město s okolní krajinou parkovou osou ve svém středu.
Celá akce tak znovu potvrdila, že nejde jen o kulinářský zážitek, ale o živou připomínku historie Slaného, která propojuje tradici, současnost a budoucnost města.
Aleš Maxima
22. 09. 2025, 21:01
Určitě ano
36.90%
Spíše ano
19.84%
Spíše ne
18.79%
V žádném případě
24.48%