Klikněte zde
Dobrý večer, vítáme Vás na našem zpravodajském serveru.
Dnes je sobota 20. dubna 2024 Přesný čas: 00:00:00
Z okolí Slánska

U Brandýsku se opět střílelo

Kliknutím zvětšit
Wehrmacht s vojáky SS dobývají barikádu. Foto Vladimír Rogl.

Od konce druhé světové války uplynulo neskutečných 65 roků a postupně mizí i pamětníci oněch vzrušených dnů. Události, které poznamenaly osudy mnoha obcí a měst se nevyhnuly ani našemu regionu a podle dobových záznamů a kronik právě poslední válečné dny dramaticky a nelítostně zasáhly i do života poklidné obce Brandýsek.

Podle publikace Františka Blahníka, která vyšla krátce po osvobození Československé republiky, zatarasili 8. května 1945 občané Brandýska příjezdové komunikace do obce, která za války patřila ke strategickým dopravním bodům, a postupně zajali asi 150 německých vojáků. Od zajatců získali zbraně a z obce se tak stal významný opěrný bod ležící na trase ku Praze, kde vrcholilo pražské povstání a kde čekali na příjezd Rudé armády. Do Brandýska dorazila sovětská kolona v pozdních nočních hodinách aniž by zanechala v obci své vojáky, na které místní obyvatelstvo spoléhalo, a pokračovala dál na Prahu. Této situace využila početná německá obrněná jednotka k útěku na sever. Místní domobrana se sice pokusila o jejich zastavení, ale proti mnohonásobné přesile neměli dobrovolníci šanci. Nepřátelské transportéry zdolaly barikády a němečtí vojáci vnikli do obce, kde osvobodili i část zajatců. Na místě zůstala řada mrtvých i raněných. Německé vojsko pokračovalo v ústupu směrem na Slaný, kde narazilo na sovětské tanky, které Němce doslova smetly. K menším bojům došlo pak ještě znovu i u Brandýsku v prostorách „Na Rovinách“. V kronice je zaznamenáno, že u Brandýsku padlo 14 místních občanů a tři desítky německých vojáků.

Před několika lety se domluvilo v Brandýsku několik milovníků vojenské historie, že budou každoročně připomínat tyto dramatické události v obci nejširší veřejnosti. Duší klubu a organizátory byli a jsou pánové Petr Raška, Mirek Vlk a Marek Polčič.

V roce 2006 tak nově vzniklý Military klub Brandýsek uspořádal první rekonstrukci boje, který se odehrál v noci z osmého na devátý květen v roce 1945. Organizátoři situovali průběh bitvy na cestu k Brodcům a ke spoluúčasti přizvali spřátelené kluby vojenské historie ze všech koutů Česka, kteří ovšem právě v těchto květnových dnech jsou aktéry mnoha obdobných akcí po celé republice. Je proto nezbytné každoročně přizpůsobit scénář bitvy nejen počtu mužů a žen, kteří do Brandýsku přijedou v německých či sovětských uniformách, ale i vojenské technice, která je momentálně k dispozici. Při rekonstrukci pravidelně „účinkuje“ replika německého obrněného transportéru, která vznikla svépomocí členů Military klubu a která letos dostala nový „tygrovitý“ kabát. Letos má klub k dispozici i dva motocyklové veterány, z nich jeden patří panu Černickému. V letošním jubilejním roce kromě dvacítky členů a příznivců Military klubu přijelo do Brandýsku několik desítek členů klubů vojenské historie z KVH Mirotice, KVH Východní, KVH ARMUS, KVH Reichenberg a v sovětských uniformách přijel i tucet členů KVH až z Bratislavy pod velením Martina Šiatkovského. Na rozdíl od jiných let se letos do Brandýska sjela i desítka těžkých motocyklů se sajdkárami. Není vyloučeno, že mnohé z těchto válečných veteránů si svůj bojový křest odbyly na skutečné východní frontě.

Pro občany, kteří neprožili konec války a autentickou válečnou atmosféru se stávají rekonstrukce posledních válečných dnů jakýmsi velkolepým divadlem, které díky své vzrušené atmosféře do celého děje nekompromisně zatahuje právě i diváky. Ti – někdy ke své nelibosti – mohou pozorovat průběh boje jen z bezpečné vzdálenosti, protože bojištěm projíždí za téměř nepřetržité střelby nejen vojenská vozidla, ale valí se dým a vybuchují granáty jako na skutečném bitevním poli. Byť to jsou „jen“ dokonale připravené pyrotechnické efekty z dílny „soptíka“ Václava Michalského.

Je 18.30. Zatímco diváci mají možnost si vyslechnout z tlampačů autentické informace o situaci před 65i lety, za barikádu s rozvinutým československým praporem zaléhají pod velením záložáka v uniformě předmnichovské armády (p.Vopat) brandýští dobrovolníci s puškami a lehkým kulometem. K barikádě vyráží na průzkum dva německé motocykly, ale jsou palbou z barikády zastaveny a důstojníci zajati. V tu chvíli ale nastupuje proti barikádě pěchota SS a Wehrmachtu kryta palbou z obrněného transportéru. Takové přesile už dobrovolníci odolat nemohou, barikáda je obsazena a .její obránci jsou donuceni ji vlastnoručně rozebrat. Nyní má německé vojsko cestu volnou, ale předtím vojáci nemilosrdně popraví všechny české zajatce. Němci chtějí pokračovat v cestě na sever, ale v tom okamžiku přijíždí na motorkách s kulomety jednotka Rudé armády a v těžkém dýmu a za ohlušující palby pušek, kulometů i samopalů dochází k urputnému boji. Je dobojováno. V ruce německého důstojníka se objevuje na znamení kapitulace bílý prapor.

Diváci se pomalu rozcházejí a zájemci o vojenskou techniku mají možnost si prohlédnout zbraně, stará auta a motocykly, které dnes mohou vidět už jen v muzeu. Na malé výstavce pod širým nebem byly pro zajímavost k vidění i nefalšované americké jeepy.

Novou tradici založenou v obci před čtyřmi lety partou nadšenců z Military klubu vítá i starosta Brandýska Ing. Luděk Raichard. Je rád, že na Brandýsku vzniklo toto občanské sdružení, které s obcí spolupracuje i při řadě jiných akcí. Starosta proto klub podporuje i proto, že jeho zásluhou se obec zviditelňuje. Ostatně, rekonstrukce bitvy u Brandýsku se už stala pojmem a sjíždí se na ni stovky diváků ze širokého okolí. Je to proto i kus záslužné práce pro poznání historie naší republiky a oživení němých stránek zapomenutých kronik.

Vladimír Rogl
09. 05. 2010, 11:58


Hodnocení článku:


5 b. = skvělý  4 b. = dobrý  3 b. = ujde  2 b. = nic moc  1 b. = slabý

Počet hlasujících: 2. Čtenáři celkem udělili: 10 bodů. Průměrný počet bodů: 5

Komentáře:

Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.

Dnes má svátek Alexandra
 
NAŠE ANKETA:
Jste pro obnovení tělesných trestů ve škole?

Určitě ano
graf

43.33%

Spíše ano
graf

17.58%

Spíše ne
graf

15.16%

V žádném případě
graf

23.93%

Celkový počet hlasujících čtenářů: 3021
+-
 
Zprávičky

Založení houbařského spolku

12. 10. 2017, 12:10

Betlémské světlo

12. 10. 2017, 12:08

Tak přece demolice nebude!

12. 10. 2017, 12:01

OtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaOtevřítOtevřítOtevřítReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklamaReklama
© Jiří Červenka - Gelton   |   Použití materiálů jen se souhlasem provozovatele a majitele webu.   |   Webdesing: Jakub Charvát