Udírnu plnou slováckých klobás vlastní výroby nám otevřel jednatel společnosti ing.Tomáš Drholec. – Foto Libor Dobner
Necelá desítka let již uběhla od doby, kdy se obyvatelům Slaného a Slánska představila nová řeznická a uzenářská firma MASNÉ KRÁMY s.r.o. a Slánské listy tehdy byly při tom. Na konci loňského roku společnost Masné krámy výrobnu za Velvarskou branou opustila a s vlastní masnou výrobou začala na novém působišti. O tom jak k tomu došlo a co vše je nyní v MASNÝCH KRÁMECH s.r.o. nového jsme si povídali s jednatelem společnosti ing.Tomášem Drholcem.
Jak to všechno vlastně začalo?
Společnost MASNÉ KRÁMY s.r.o. byla založena 6.srpna 2003 a začátkem října otevřela v centru města – za Velvarskou bránou - obchod s vlastní výrobou a prodejem masa, masných výrobků a polotovarů. V roce 2007 se prodejna MASNÝCH KRÁMŮ s.r.o. přestěhovala na atraktivní místo při ústí slánské Londy do náměstí. V současné době provozuje společnost ještě další prodejnu v Kladně. Začínali jsme s jedním rozvozovým autem, ale díky rychlému vzrůstu výroby a úspěšnému proniknutí na trh jsme byli nuceni postupně rozšířit vozový park na čtyři rozvozová chladírenská auta. V současné době zajišťujeme rozvoz vlastních výrobků nejen na Slánsku, Kladensku a Rakovnicku, ale naše výrobky se prodávají i v Praze a v severních, západních, středních a jižních Čechách.
Kdy jste začali uvažovat o přestěhování výroby?
Protože nárůst výroby zapříčinil, že naše výrobna za Velvarskou bránou přestávala kapacitně postačovat, hledali jsme možnost zakoupení vlastních rozsáhlejších prostor, kam bychom výrobu přestěhovali. Podařilo se nám koupit objekt někdejší kotelny v areálu bývalé STS, v průmyslové zóně na Pražském předměstí, který jsme postupně rekonstruovali. V prosinci loňského roku jsme zde otevřeli kompletní novou moderní masnou výrobnu, která splňuje všechny požadavky pro výrobu a rozvoz masa, masných výrobků a polotovarů do zemí Evropské unie.
Co všechno zde vyrábíte?
Naše společnost se zabývá bouráním a prodejem vepřového, hovězího, kuřecího a krůtího masa a výrobou všech druhů tepelně opracovaných masných výrobků.
Kolik masa denně se zde zpracuje?
V současné době denně nakoupíme a zpracujeme zhruba 2,3 tuny vepřového, 1,3 tuny hovězího a 0,5 tuny kuřecího masa. Z tohoto množství jde větší část, v podobě masa, rovnou na pulty obchodů nebo k našim obchodním partnerům. Druhá část pak slouží k vlastní výrobě uzenářských a polotovarů, kterých denně vyrobíme zhruba 1,5 tuny.
Jaká je současná nabídka firmy?
Vyrábíme na 70 druhů vlastních masných výrobků a 30 druhů vepřových, hovězích a kuřecích polotovarů. Společnost se soustředí i na výrobu různých netradičních kvalitních specialit, mezi které patří například čertovská pečeně, pikantní pečeně, dekorativní bok, farmářská šunka, slánská pochoutka, myslivecká paštika, královská krkovička, výpečky a jiné.
Ve sdělovacích prostředcích se nyní často objevují zprávy o různém šizení a nastavování masných a uzenářských výrobků...
Krédem naší firmy je, že veškeré masné výrobky vyrábíme z kvalitní suroviny a podle starých tradičních českých receptur. Zároveň klademe velký důraz na kvalitní opracování masa. Bourání vepřového a hovězího masa probíhá denně v ranních hodinách, aby měli odběratelé zajištěnu každodenní čerstvost opracovaného masa. Při výrobě masných výrobků zásadně nepoužíváme žádné masové náhražky, jako je sója, rostlinné bílkoviny, kuřecí separáty a podobně. Důležitou součástí našeho provozu je neustálá kontrola hygieny a bezpečnosti práce a dodržování všech veterinárních předpisů.
Kterým odběratelům, mimo pultový prodej ve Slaném a v Kladně, své výrobky zavážíte?
Mezi naše hlavní odběratele patří různé léčebné lázně, hotely a restaurace, dále podniky závodního stravování, školní jídelny, ústavy, menší velkosklady a v neposlední řadě větší či menší živnostníci. Konkrétně mohu jmenovat například firmy jako je Řeznictví – uzenářství Bauer Rakovník, Léčebné lázně a.s. Mariánské Lázně, Mšené Lázně a.s., Nemocnice Slaný, ESO market Lety nebo COOP Kladno atd.
Co chystáte pro nejbližší budoucnost?
Nyní nám nastává krásné období výroby tradičních zabijačkových výrobků, jako jsou jaternice, jelita, tlačenky a sulcy a pro dny sváteční také oblíbené vinné klobásy.
Všechny naše výrobky si obyvatelé Slaného, Slánska a Kladenska mohou zakoupit v prodejnách MASNÉ KRÁMY s.r.o. ve Slaném, Husova ulice 88, tel.: 312 522 670, v Kladně na náměstí Svobody 1531, tel.: 312 240 326 a větší objednávky lze realizovat přímo na adrese společnosti - Slaný, Pražská 355, tel.: 312 524 105.
Libor Dobner
08. 10. 2010, 12:54
Pokud chcete vkládat komentáře, musíte se přihlásit.
Určitě ano
43.05%
Spíše ano
17.75%
Spíše ne
15.29%
V žádném případě
23.91%
12. 10. 2017, 12:10
12. 10. 2017, 12:08
12. 10. 2017, 12:01